فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1394)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه عباس پور، منیژه صانعی طبس*، غلام رضا محتشمی برزادران صفحات 129-137

    توزیع بتای تعمیم یافته یکی از انواع توزیع های درامد است. در این مقاله به معرفی خانواده ی توزیع تعمیم یافته می پردازیم و این خانواده ی توزیع را از دیدگاه ماکسیمم آنتروپی مورد بررسی قرار می دهیم و همچنین براورد ماکسیمم آنتروپی پارامترهای این خانواده ی توزیع را تحت شرایط گوناگون، با استفاده از برنامه ی نرم افزار متلب می یابیم.

    کلیدواژگان: براورد ماکسیمم آنتروپی، توزیع ماکسیمم آنتروپی، توزیع بتای تعمیم یافته، براورد پارامتر
  • حسین ضرغامی*، محمود فریمانه صفحات 139-160

    افزایش تعداد و درصد سالمندان از کل جمعیت کشور و روند رو به رشد آن، توجه زیادی را به خود جلب نموده است. این مقاله، تمرکز اصلی خود را بر ویژگی های مختلف زنان و مردان سالمند در مناطق شهری و روستایی با توجه به نتایج سرشماری 1390 کل کشور معطوف کرده است. با نگاهی به توزیع سنی و جنسی سالخوردگان در این سال مشخص می شود که درصد سالمندان روستایی حدود 1 واحد بیش از مناطق شهری است که نشانه ای از سالخورده تر بودن ساخت سنی جمعیت روستاها می باشد. میانه ی سنی سالمندان هم گویای این مسئله است که بیش از نیمی از سالمندان در سنین زیر 70 سالگی به سر می برند. از منظر وضعیت نکاحی، در حالی که حدود 90 درصد مردان 60 ساله و بیش تر در هنگام سرشماری دارای همسر بودند ولی وضعیت متناظر برای حدود نیمی از زنان این گونه و برای بقیه به علت فوت همسر، بیوه بودند. بی سوادی در بین سالمندان مسن تر بیش تر بود با این تفاوت که زنان وضعیت نامساعدتری داشتند. اشتغال سالمندان در بخش مستقل خصوصی چشمگیر بود به گونه ای که زنان سالمند نزدیک به یک چهارم کل شاغلین این بخش را به خود اختصاص داده بودند. از منظر معلولیت، در بیش تر انواع معلولیت ها مثل نابینایی و نقایص مربوط به تنه ی بدن سهم سالمندان قابل توجه و نشان دهنده ی این نکته بود که سالمندی همراه با افزایش ناتوانی و معلولیت هاست.

    کلیدواژگان: سالمند، هرم سنی، سالخوردگی جمعیت، مهاجرت، وضعیت نکاحی، درصد باسوادی، معلولیت
  • زهرا بهدانی، یدالله واقعی، غلام رضا محتشمی برزادران*، بهرام صادق پور گیلده صفحات 161-181

    بحث فقر و عدالت اجتماعی از مهم ترین مباحث سیاسی و اقتصادی است. پدیده ی نابرابری درامد نه تنها از دلایل عمده ی فقر، بلکه یکی از عوامل کندکننده ی رشد اقتصادی نیز محسوب می شود. از این رو بحث و قضاوت درباره ی چگونگی توزیع درامد در کنار گسترش مدل های رشد اقتصادی، اهمیت دارد. یکی از معمول ترین ابزارهای اندازه گیری نابرابری توزیع درامد، منحنی لورنتس است. هدف اصلی این مقاله انجام بررسی های آماری بر روی شاخص های توزیع درامد (با تاکید بر میانگین و ضریب جینی) در استان خراسان جنوبی است. در عین حال با یک دید کلی به بررسی روند میانگین و ضریب جینی درامد و هزینه ی استان خراسان جنوبی در 10 سال اخیر و جایگاه آن در بین 31 استان کشور پرداخته ایم. برای این منظور روند تغییرات درامد در استان خراسان جنوبی و کشور مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که استان خراسان جنوبی در این سال ها از نظر داشتن میانگین درامد و هزینه دارای رتبه ی پایینی بوده است به طوری که در بیش تر سال ها (به ویژه سال های 1387 و 1389) رتبه ی آخر را داشته است، که به نوعی نشان دهنده ی محرومیت هایی از امکانات درامدزایی و احیانا شغلی در این استان است. بررسی های بعدی نشان داد که میانگین درامد شهری بیرجند (مرکز استان) تقریبا در سطح میانگین کشوری است و این نشان می دهد محرومیت فوق در شهرستان های استان بیش از مرکز استان است.

    کلیدواژگان: نابرابری توزیع درامد، توزیع درامد، تابع چندکی، منحنی لورنتس، ضریب جینی
  • فاطمه حسن تبار درزی*، سید مهرداد اسلامی صفحات 183-200

    از ویژگی عصر اطلاعات که با نام های عصر رایانه و عصر دیجیتال نیز شناخته می شود این است که اطلاعات آزادانه و به سرعت با کمک رایانه و اینترنت به تمامی دنیا منتقل می‏شود. در دنیای پرتلاطم امروزی کسانی موفق‏ترند که بتوانند هر چه سریع‏تر اطلاعات را مخابره و به دید همگان برسانند. لذا امروزه این ابزار به کمک محققین آماری آمده و آمارگیری های الکترونیکی را مطرح کرده است.
    در این تحقیق آمارگیری های وب مبنا مطرح و مزایا و مشکلات آن بررسی شده است. با توجه به این که اساس اجرای این آمارگیری، دسترسی جامعه ی هدف به اینترنت می‏باشد لذا امکان‏پذیر بودن آمارگیری های الکترونیکی، در شهر زاهدان (با ضریب نفوذ کم اینترنت) مورد بررسی قرار گرفت. لذا پرسشنامه های وب مبنایی با موضوع مقایسه ی نظرسنجی های مختلف طراحی شد و نظر مردم که کدام نوع آمارگیری را در شرایط مختلف ترجیح می‏دهند مورد سوال واقع شد.

    کلیدواژگان: نظرسنجی الکترونیکی، پرسشنامه ی وب مبنا، نرخ پاسخگویی
  • زهره فلاح محسن خانی* صفحات 201-230

    برنامه ریزی در حوزه های اشتغال از مهم ترین و اساسی ترین برنامه ریزی ها است که به شاخص های بیانگر تغییرات نیروی کار و شاخص های نیروی کار در مقاطع زمانی نیاز دارد. در طول سه دهه ی گذشته، با اجرای طرح های نمونه گیری علمی و دقیق و تهیه ی اطلاعات در سطح افراد و خانوارها، ادبیات وسیعی در زمینه ی بررسی عرضه ی نیروی کار در سطح خرد، شکل گرفته است. یکی از منابع اندازه گیری شاخص های نیروی کار، آمارگیری های نیروی کار با نمونه های چرخشی است. آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران با استفاده از نمونه های چرخشی از سال 1384 به صورت فصلی انجام می شود. در این مقاله روش محاسبه ی جریان نیروی کار برای داده های ایران شرح داده شده است و براوردها به تفکیک زن و مرد ارایه شده اند. همچنین با استفاده از آمارهای جریان، جابه جایی و پایداری نیروی کار، احتمالات، مدت ها و پیش بینی های تغییرات وضعیت نیروی کار، گذار جوانان از تحصیل به کار، بخش های مختلف اقتصادی و وضعیت های مختلف شغلی برای دوره ی زمانی 8 ساله تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: آمارگیری نیروی کار، نمونه گیری چرخشی، آمار جریان، ماتریس انتقال، براورد مقطع
  • آویناش، سی. سینگ، ریچارد ام. هارتر ترجمه: فاطمه ابراهیمی، مرضیه مداحی، نسرین ابراهیمی صفحات 231-263

    براورد خودوزن با استفاده از روش های انتخاب با احتمال برابر (epsem) از نظر کارایی واریانس شیوه ای مطلوب است. به طور سنتی، ویژگی epsem برای طرح های (یک فازی) دو مرحله ای برای براورد پارامترهایی در سطح جامعه، با استفاده از شمار جمعیت هر واحد نمونه گیری اولیه (PSU) به عنوان معیار اندازه برای انتخاب PSU، همراه با تخصیص برابر اندازه ی نمونه در هر PSU در نمونه گیری تصادفی ساده (SRS) از واحدهای اولیه تحقق می یابد. ولی، فولسوم، پاتر و ویلیامز در سال 1987 نشان داده اند که وقتی براوردهای خودوزن برای پارامترهای متناظر با حوزه های چندگانه، در وضعیت تخصیص از پیش تعیین شده ی نمونه به حوزه ها مد نظر باشد، برای دستیابی به طرح های epsem می توان از معیار مرکب اندازه برای انتخاب PSU ها استفاده کرد؛ البته با فرض آن که علاوه بر شمار PSU در سطح حوزه (یعنی توزیع جمعیت حوزه در PSU ها)، شناسه های حوزه در سطح چارچوب برای واحدهای اولیه نیز موجود باشد[4]. دانش واژه ی depsem-A برای نشان دادن چنین طرح های (یک فازی) دو مرحله ای برای به دست آوردن براورد epsem در سطح حوزه استفاده می شود. فولسوم و همکاران همچنین طرح های دو فازی دو مرحله ای را هنگامی که شمار PSU در سطح حوزه نامعلوم اما شمار کل PSU ها معلوم باشد، بررسی کرده اند. برای این طرح ها (موسوم به depsem-B) که PSU ها در آن ها متناسب با معیار اندازه ی معمول (یعنی مجموع شمار PSU ها) در مرحله ی اول انتخاب می شوند، تمام واحدهای اولیه در هر PSUی انتخاب شده ابتدا برای رده بندی در حوزه ها در فاز اول گرداوری داده ها پیش از انتخاب SRS در مرحله ی دوم، غربال گری می شوند. نمونه های طبقه بندی شده بر حسب حوزه ها سپس درون PSU ها با نرخ های نمونه گیری حوزه ای که به دقت برگزیده شده اند، به شکلی انتخاب می شوند که اندازه های نمونه ای حوزه ی مطلوب به دست آید و حاصل آن طرحی خودوزن باشد. در این مقاله، ابتدا یک توجیه ساده از معیارهای مرکب اندازه برای طرح depsem-A و همچنین از نرخ های نمونه گیری حوزه برای طرح depsem-B ارایه می دهیم. سپس، برای طرح های depsem-A و depsem-B، تعمیم هایی را به دو حالت پیش نهاد می دهیم؛ اول به حالت هایی که شناسه های حوزه در سطح چارچوب برای واحدهای اولیه موجود نیست و شمار PSU ها در سطح حوزه تنها به طور تقریب از روی منبع های دیگر معلوم است؛ و دوم به حالت هایی که معیارهای اندازه ی PSU بر اساس ملاحظات عملی و مطلوب دیگر برای بیش-نمونه گیری و کم-نمونه گیری حوزه های خاص، از پیش تعیین شده است. همچنین یک تعمیم دیگر در صورت وجود زیرنمونه گیری از واحدهای اولیه و بی پاسخی در PSU های انتخاب شده در فاز اول و پیش از انتخاب واحدهای اولیه ی فاز دو از حوزه های درون هر PSU ی انتخابی ارایه می دهیم. این تعمیم نهایی depsem-B برای یک نمونه ی منطقه ای از واحد های مسکونی شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: طرح های epsem و depsem، براورد چند حوزه ای، براورد خودوزن، طرح های دو فازی دو مرحله ای
|
  • Fatemeh Abbaspour, Manijeh Sanei Tabas, Gholam Reza Mohtashami Borzadaran Pages 129-137

    One of the income distributions is the generalized Beta distribution. In this paper the family of generalized Beta distribution is introduced and it was investigated in terms of maximum entropy. Also, using MATLAB the maximum entropy estimator of the parameters of this family was found, considering variety of conditions.

    Keywords: Maximum entropy estimator, maximum entropy distribution, generalized Beta distribution, parameter estimation
  • Hessein Zarghami, Mahmoud Farimaneh Pages 139-160

    Increasing of absolute number and percentage of old adults and its growing trend in Iran has attracted much attention. This article focuses on the different characteristics of old men and women in urban and rural areas, based on the results of 1390 (2011) census. Looking at the age and sex distribution of elders, it appears that the percentage of elders in rural areas is more than urban areas about 1 unit, showing more ageing of age structure in rural areas. The median age also reveals that more than 50 percent of old people are below 70 year old. With attention to marriage status and while about 90 percent of old men (60 year and more) had their spouse alive, this situation was true just about half of old women, namely about 50 percent of them were widow. Illiteracy is prevalence within old adults, but situation of women is worse. Employment of older adults in private sector is remarkable, so that nearly one quarter of the total workers in this section are old women. From disability perspective, the share of old people in most disabilities such as Blindness and disorders related to body is remarkable, showing old proses accompany with increase in disorders and disabilities.

    Keywords: Old Adult, ageing of population, migration, marital status, literacy percent, disability
  • Zahra Behdani, Yadollah Waghei, Gholam Reza Mohtashami Borzadaran, Bahram Sadeghpour Gildeh Pages 161-181

    Poverty and social judgment are important topics of public and private assemblies in every society. Not only is the matter of inequality income one of the main reasons of poverty but also it is considered as one of the factors of retarders of economic development. Therefore debating and judging about how income is distributed besides spreading of models of economic development is important.
    One of the most typical means of measuring inequality of income distribution is Lorene curve. The main aim of this article is conducting static studies on indicators of income distribution (by emphasizing on average and Gini coefficient) in South Khorasan.
    Yet with a compressive vision, we considered the average process and Gini coefficient of income and expense of south Khorasan state in 10 recent years and its station between 31 states of the country.
    Therefore, the process of changes of income in south Khorasan state and the country were compared. The result shows that south Khorasan state in these years were in low condition according to the average of income and expense that in most of the years (1387and1389) had the last level that somehow shows some limitations from educational and occupational facilities in this state. The subsequent studies show the income average of Birjand city (center of the state) is almost in the same level of the country average and it shows that this limitation is in other towns rather than the center of the state.

    Keywords: Inequality income distribution, income distribution, Quantile function, Lorenz curve, Gini coefficient
  • Fatemeh Hassantabar Darzi, Seyed Mehrdad Eslami Pages 183-200

    The characteristic of the information age which is also known as digital or computer age is that information can freely and quickly spread to the whole world with the aid of computers and the Internet. In the turbulent world of today those people are more successful which can transmit information as quickly as possible and get everyone to see. Therefore, nowadays, this infrastructure can help statistical researchers so the concept of electronic survey has risen.
    In this article, Web-based survey is defined and the advantages and problems are analyzed. The base of this survey is on accessing the target population to the Internet; therefore the possibility of electronic surveys, in the city of Zahedan (with low Internet penetration) is investigated. The web questionnaire for comparing different kind of surveys was designed and the people opinions that prefer what kind of survey in different situations were questioned.

    Keywords: Electronic surveys, web, based questionnaires, response rate
  • Zohreh Fallah Mohsenkhani Pages 201-230

    Overall planning in employment areas is the most important and fundamental form of order planning that needs indicators that reflect the changes and stock estimates of the labour force status. Over the last three decades, with the implementation of scientific and accurate surveys and collection of data on individuals and households, a board literature has emerged in the study of labor supply at the micro level. Labor force survey with rotation sampling is one of the sources that can be used to obtain labour force indicators. The labor force surveys statistics Centre of Iran, using a rotating sample that implemented quarterly since 2005. . In this paper, the method of computing flow labor force for LFS data of Iran is described and the resulting estimates by men and women are proposed. Also, by using these estimates, labour force mobility and stability, durations and forecasts of the changes in labour force status, school to work transition, various sectors of the economy and status in employment is analyzed for a period of 8 years.

    Keywords: Labour force survey, rotation sampling, flow statistics, transition matrix, stock estimate
  • F. Ebrahimi, M. Madahi, N. Ebrahimi Pages 231-263

    Self-weighting estimation through equal probability selection methods (epsem) is desirable for variance efficiency. Traditionally, the epsem property for (one phase) two stage designs for estimating population-level parameters is realized by using each primary sampling unit (PSU) population count as the measure of size for PSU selection along with equal sample size allocation per PSU under simple random sampling (SRS) of elementary units. However, when self-weighting estimates are desired for parameters corresponding to multiple domains under a pre-specified sample allocation to domains, Folsom, Potter and Williams (1987) showed that a composite measure of size can be used to select PSUs to obtain epsem designs when besides domain-level PSU counts (i.e., distribution of domain population over PSUs), frame-level domain identifiers for elementary units are also assumed to be available. The term depsem-A will be used to denote such (one phase) two stage designs to obtain domain-level epsem estimation. Folsom et al. also considered two phase two stage designs when domain-level PSU counts are unknown, but whole PSU counts are known. For these designs (to be termed depsem-B) with PSUs selected proportional to the usual size measure (i.e., the total PSU count) at the first stage, all elementary units within each selected PSU are first screened for classification into domains in the first phase of data collection before SRS selection at the second stage. Domain-stratified samples are then selected within PSUs with suitably chosen domain sampling rates such that the desired domain sample sizes are achieved and the resulting design is self-weighting. In this paper, we first present a simple justification of composite measures of size for the depsem-A design and of the domain sampling rates for the depsem-B design. Then, for depsem-A and -B designs, we propose generalizations, first to cases where frame-level domain identifiers for elementary units are not available and domain-level PSU counts are only approximately known from alternative sources, and second to cases where PSU size measures are pre-specified based on other practical and desirable considerations of over- and under-sampling of certain domains. We also present a further generalization in the presence of subsampling of elementary units and nonresponse within selected PSUs at the first phase before selecting phase two elementary units from domains within each selected PSU. This final generalization of depsem-B is illustrated for an area sample of housing units.

    Keywords: Epsem, depsem designs, multiple domain estimation, self, weighting estimation, two phase two stage designs