فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
پیاپی 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سفیدکن*، المیرا طایفه هندی، فرزانه فخاری، مریم تیموری صفحات 1-12
    در این تحقیق به منظور شناسایی مواد موثره و بررسی اثرات ضدمیکروبی گیاه Artemisia spicigera، سرشاخه های هوایی و گلدار گیاه از منطقه رینه مازندران جمع آوری شد وضمن استخراج و بررسی کمی و کیفی اسانس، استخراج عصاره متانولی و تهیه فراکسیون های مختلف از آن صورت گرفت. پس از خشک شدن سرشاخه های سبز اسانس گیری به روش تقطیر با آب و آنالیز اسانس ها توسط دستگاه های GC و GC/MS صورت گرفت. در آنالیز اسانس مجموعا 20 ترکیب شناسایی شد که عمده ترین آنها شامل: کامفور (6/39 درصد)، 8،1-سینئول (3/34 درصد)، کامفن (7/5 درصد) و بورنئول (2/5 درصد) بودند. در نهایت اثر ضد میکروبی اسانس و عصاره های متانولی، کلروفرمی، بوتانولی و آبی علیه 8 نوع باکتری گرم مثبت و گرم منفی: Bacillus cereus،Bacillus subtilis،Kelebsiella penomonia، Pseudomonas aeruginosa،Escherchia coli،Yersinia entrocolitica، Staphylococcus aureus Micrococcus luteu مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه اثر ضدمیکروبی اسانس نشان داد که به جز باکتری گرم منفی Pseudomonas aeruginosa، سایر باکتری ها نسبت به اسانس گیاه با قطر هاله های عدم رشد بیش از 20 میلی متر حساسیت نشان دادند. به نحوی که میزان این اثر با اثر تتراسایکلین و اریترومایسین برابر یا بیشتر بوده است. نتایج به دست آمده از بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره و فراکسیون های آن نشان داد که هاله های عدم رشد ایجاد شده بر علیه باکتری های مذکور یکسان نبوده است. بیشترین هاله عدم رشد ناشی از عصاره متانولی بر Y. entrocolitica و S. aureus ایجاد شد. فراکسیون بوتانولی نیز اثر بازدارنگی خوبی بر روی باکتری های Y. entrocolitica، Escherchia coli و Bacillus subtilis نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق از اسانس و عصاره Artemisia spicigera یا فراکسیون های خاصی از آن می توان برای درمان برخی از بیماری ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: Artemisia spicigera، اسانس، عصاره متانولی، فراکسیون گیری، اثر ضد میکروبی
  • حسین بتولی*، عبدالرسول حقیر ابراهیم آبادی، مهرناز چرمزاده، مجتبی هادی زاده هفشجانی، اسماء مازوچی صفحات 13-24
    در این تحقیق ترکیب های شیمیایی اسانس دو گونه «اسکنبیل» (C. comosum L`Her.) و «اسکنبیل کرمانی» (C. bungei Boiss.) در منطقه آران و بیدگل مورد بررسی قرار گرفته است. این گونه ها انحصاری نواحی ماسه زارهای بیابانی بوده و در اراضی ماسه ای ریگ بلند بیابان های آران و بیدگل دارای رویشگاه های طبیعی می باشند. سرشاخه های گل دار گونه ها در بهار 1388 جمع آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اسانس گیری شدند. برای شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. 27 ترکیب در اسانس گیاه اسکنبیل (C. comosum) شناسائی شد که اجزای اصلی آن، شامل: سیس-3-هگزیل بنزوات (73/13 درصد)، متیل جاسمونات (32/12 درصد)، ترانس، ترانس-آلفا-فارنسن (08/8 درصد)، فنیل- اتیل ایزوبوتانوات (69/6 درصد) و 5-هیدروکسی-2-دسینوئیک اسیدلاکتون (58/5 درصد) بودند. 17 ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه اسکنبیل کرمانی (C. bungei) شناسایی شد که اجزای عمده آن به ترتیب شامل: اتیل اکتادکانوات (31/42 درصد)، ترانس، ترانس-آلفا-فارنسن (19/10 درصد)، لیمونن (79/9 درصد)، پیپریتنون (34/5 درصد) و متیل جاسمونات (16/5 درصد) بودند. مقایسه ترکیب های ترپنی موجود در اسانس دو گونه مورد مطالعه نشان داد، درصد مونوترپن های دو گونه نسبت به سزکوئی ترپن ها بیشتر بود و بخش اعظم ترکیب های فرار اسانس دو گونه، متعلق به کتون ها، اسیدها، استرها و الکل ها بودند.
    کلیدواژگان: آران و بیدگل، آلفا، فارنسن، اسانس، اسکنبیل کرمانی، اسکنبیل، علف هفت بند، متیل جاسمونات
  • زهرا مهدی شاهیوند، مهدی صیدی*، زهرا طهماسبی صفحات 25-38
    در این تحقیق به منظور بررسی دور آبیاری و فواصل کاشت بر روی بازده، کیفیت اسانس و عملکرد آنتی اکسیدانی گیاهی دارویی مرزه بختیاری (Bunge.Satureja bachtiarica)متعلق به تیره نعناعیان، طی سال های 89 تا 91 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام با اجرای یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. سطح اول شامل تیمار های آبیاری (آبیاری هر روز، یک روز در میان، چهار و شش روز یک مرتبه) و سطح دوم شامل فواصل کاشت (15×15، 15×20، 20×20 و 20×25 سانتی متر) بودند. صفات مورد مطالعه وزن تر و خشک هر بوته، عملکرد وزن تر و خشک در هکتار، ارتفاع بوته، بازدهی اسانس در هر بوته و هکتار و خواص آنتی اکسیدانی اسانس بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که سطوح مختلف آبیاری و فاصله کاشت تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر وزن تر و خشک، فعالیت آنتی اکسیدان و بازدهی اسانس داشتند. اثرات متقابل دور آبیاری و فاصله کاشت تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر روی صفات داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک بوته در تیمار آبیاری هر روز و فاصله کاشت 15× 15 سانتی متر بدست آمد و بیشترین میزان تولید اسانس در فواصل آبیاری، چهار روز یکبار و فاصله کاشت 20×20 سانتی متر بدست آمد. بازدهی اسانس در تیمار های مختلف بین 30/0 تا 87/0 درصد متغیر بود. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (49/78 درصد) در ترکیب تیماری چهار روز آبیاری و فاصله کاشت 20×20 سانتی متر بدست آمد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بازدهی اسانس، تراکم بوته، گیاه دارویی، مرزه بختیاری S، bachtiarica Bunge
  • عباس زارع زاده*، علی میرحسینی، محمدرضا عرب زاده صفحات 39-49
    آویشن Thymus متعلق به تیره Lamiaceae بوده و بالغ بر 215 گونه از آن در سراسر جهان یافت می شود. این جنس در ایران 18 گونه معطر چند ساله دارد که از میان آنها 4 گونه در انحصار ایران هستند. این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه کمیت و کیفیت مواد موثره ثانوی روغن اسانسی شش گونه از آویشن کشت شده در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی استان یزد شامل Thymus kotschyanus، T.fedchenkoi، T. lancifolius،pubescens ،T. daenensis و T. migricus، مورد مطالعه قرارگرفت. از سر شاخه های گیاه قبل و هنگام گلدهی کامل برداشت صورت گرقت و پس از خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب )طرح کلونجر) اسانس گیری و بوسیله GC و GC/MS تجزیه و شناسایی اسانس ها صورت گرفت. بررسی به عمل آمده از نمونه های اسانس گیری شده قبل از گلدهی، بیشترین میزان بازده اسانس36/2درصد به گونه T. daenensis و بیشترین میزان تولید اسانس 03/10 کیلوگرم در هکتار مربوط به T. fedchonkoi، کارواکرول با مقدار 7/62 درصد مهمترین ماده موثره اسانس گونهT. Kotschyanus در حالی که تیمول با 4/69 درصد در گونه T. lancifolius، بورنئول (41/14 درصد) و گاما- تریینن 41/8 درصد در گونه T. fedchenkoi، ترکیب سینئول با 48/8 درصد در گونه T. pubescens و پارا-سیمن 94/11 درصد درگونهT. migricus از مهمترین ترکیبات گونه ها در فاز قبل از گلدهی در گونه های مختلف آویشن بودند، حال آنکه در فاز گلدهی بیشترین بازده اسانس 52/3 درصد متعلق به گونهT. daenensis و بیشترین میزان تولید اسانس 88/20 کیلوگرم در هکتار به T.lancifolius و حداکثر میزان ترکیبات عمده اسانس در گونه T. fedchenkoi شامل پارا- سیمن، 1و8- سینئول، گاما- ترپینن و کارواکرول به ترتیب 19/11، 14/12، 74/10، 3/47 درصد، بورنئول 7/12درصد در گونه T. pubescens، تیمول 26/73 درصد در گونه T. daenensis گزارش شد. به طورکلی با توجه به میزان بازده اسانس، تولید اسانس در هکتار و همچنین مواد موثره دارویی بهترین زمان برداشت گیاه در زمان گلدهی می باشد.
    کلیدواژگان: Thymus kotschyanus، T، fedchenkoi، T، lancifolius، T، pubescens، T، daenensis و T، migricus، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • بهزاد بابازاده درجزی* صفحات 50-63
    در این تحقیق، مواد موثره اسانس پوست میوه و کیفیت آبمیوه در کولتیوارهای مختلف نارنگی (C. reticulata Blanco.) مطالعه شد. روغن اسانسی پوست میوه ها با فشار مکانیکی و توسط شستشو با هگزان نرمال استخراج شدند و سپس به وسیله دستگاه GC و GC/MS آنالیز گردیدند. مواد جامد محلول و اسیدهای کل و pH و میزان آبمیوه در هر یک از آبمیوه های استخراج شده از کولتیوارهای نارنگی، اندازه گیری شدند. در اسانس پوست کولتیوارهای بم، محلی و پیج به ترتیب 43 و 43 و 47 ترکیب شامل آلدهیدها، الکل ها، استرها، کتونها، مونوترپن ها، سزکویی ترپن ها و غیره شناسایی و تعیین مقدار شدند. لینالول، لیمونن، گاما-ترپینن، سیس بتا-اسیمن، بتا-میرسن، آلفا-پینن از ترکیبات طعم دهنده اصلی بودند. در بین سه کولتیوار آزمایش شده، کولتیوار بم باعث سنتز بیشترین میزان الدهید و کولتیوار پیج باعث سنتز بیشترین میزان 1TSS/TA شد. از آنجایی که میزان آلدئیدها و TSS/TA میوه مرکبات، دوتا از مهمترین شاخص های کیفیت بالا میوه می باشند، کولتیوار در این رابطه تاثیر بسیار زیادی می گذارد.
    کلیدواژگان: ترکیبات طعم دهنده، کیفیت ابمیوه، اسانس پوست میوه، کولتیوارهای نارنگی
  • مریم برزگر الویردی، حسین افشاری *، نغمه برهان، قنبر لایی، مسعود زاده باقری صفحات 64-75
    کاربرد کودهای زیستی در تولید گیاهان دارویی در یک نظام کشاورزی پایدار با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه در مصرف نهاده های شیمیایی به منظور دستیابی به افزایش کیفیت و پایداری عملکرد از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و همزیستی قارچ مایکوریزا بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مواد موثره سه رقم گیاه دارویی رازیانه بومی ایران، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت (نیمه اسفند، فروردین و اردیبهشت ماه)، فاکتور فرعی سه رقم (یکتا، وحشی و برزک) و فاکتور فرعی- فرعی قارچ مایکوریزا (0 و 3 کیلوگرم در هکتار) بود. سپس بر روی ارقام مذکور اندازه گیری میزان عملکرد اسانس، درصد پروتئین، غلظت کاروتنوئید ها، غلظت کلروفیل a و b مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تاریخ کاشت بر روی تمام صفات مورد بررسی در سطح احتمال 1 درصد همچنین اثر رقم بر روی کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید ها در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود و حداکثر پروتئین دانه در تاریخ 15 فروردین بدست آمد. قارچ مایکوریزا نیز بر روی صفات مورد بررسی موثر و سبب بهبود این صفات گردید. با توجه به اینکه حداکثر عملکرد دانه و اسانس از گیاهان کشت شده در تاریخ 15 فروردین بدست آمد، بنابراین مناسب ترین زمان برای کاشت رازیانه در منطقه دامغان 15 فروردین قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: ارقام، پروتئین، تاریخ کاشت، رازیانه، قارچ مایکوریزا
  • سیده خدیجه مهدوی، پریناز اصغری *، معصومه مازندارانی، سیدعلی حسینی(سیدحبیب)، هومان بیات صفحات 76-87

    هیپریسین به عنوان مهمترین ماده موثره گونه های علف چای می باشد. لذا آگاهی از وضعیت تغییرات میزان هیپریسین در طبیعت به شناخت نیاز گونه های مختلف علف چای در شرایط زراعی کمک می کند با توجه پراکنش گیاه علف چای در زیستگاه طبیعی استان گلستان دو منطقه پارک ملی گلستان در غرب و رامیان در شرق استان گلستان انتخاب شدند. برای نمونه برداری از گیاهان، ابتدا از پایین ترین سطح ارتفاعی تا بالاترین نقطه ای که این گیاه در این دو منطقه رویت شد چهار طبقه ارتفاعی 300، 600، 900 و 1200 متر تعریف شد. نمونه های گیاهی در مرحله گلدهی کامل از 20 تا 25 سانتی متر انتهای سرشاخه گلدار برداشت شدند. با استفاده از روش ماسراسیون سرد عصاره متانولی نمونه های گیاهی استخراج و با استفاده از دستگاه HPLC مقدار هیپریسین نمونه های گیاهی هر منطقه تعیین شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو رویشگاه با افزایش ارتفاع میزان هیپریسین نیز افزایش یافته و بین دو رویشگاه نیز میزان هیپریسین در سطح 5 درصد متفاوت بوده است به طوری که رویشگاه رامیان از میزان هیپریسین بیشتری (18/2 درصد) نسبت به رویشگاه پارک ملی گلستان (75/1درصد) برخوردار بود. نتایج بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در دو رویشگاه نشان داد بین پارامتر های خاک مورد مطالعه تفاوت معنی داری در سطح 5 و 1 درصد وجود دارد.

    کلیدواژگان: علف چای، رویشگاه های غرب استان گلستان، هیپریسین، Hypericum perforatum L
  • مازیار احمدی گلسفیدی*، زرین اسحاقی، الهام تازیکه صفحات 88-95
    این تحقیق مبتنی بر توسعه و به کارگیری یکی از تکنیک های نوین استخراجی در نمونه عصاره گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench.)) جمع آوری شده از مزرعه تحقیقاتی شرکت داروسازی گیاه اسانس واقع در ضلع شرقی گرگان جهت تعیین مقدار ترکیبات فنولی آن صورت گرفته است. یک جاذب کامپوزیتی براساس میکرو استخراج فاز جامد و با استفاده از تکنیک سل-ژل تهیه شد. این کامپوزیت به صورت کاملا یکنواخت به درون فیبر توخالی پلی پروپیلنی تزریق شد. سرانجام این وسیله برای استخراج انتخابی کلروژنیک اسید به عنوان ترکیب فنولی در عصاره گیاه سرخارگل به کار گرفته شد. سپس توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مقادیر ترکیبات نام برده در عصاره مورد نظر اندازه گیری شدند. عوامل اصلی و موثر بر سنتز این کامپوزیت و نیز عوامل موثر بر فرآیند میکرواستخراج مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفتند. حد تشخیص با این تکنیک به 08/0 نانوگرم بر میلی لیتر رسید. محدود خطی و انحراف استاندارد نسبی به ترتیب 2/0-1000 نانو گرم بر میلی لیتر و 38/0 (3n=) درصد بودند. متوسط بازیافت نسبی پس از وارد کردن آنالیت به نمونه در چهار سطح غلظتی بین 8/84 الی 2/97 درصد بود. این روش به عنوان یک روش جدید برای اندازه گیری مقادیر انواع ترکیبات فنولی از جمله کلروژنیک اسید در گیاه مذکور و همچنین در سایر گیاهان پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: سرخارگل، سل، ژل، کلروژنیک اسید، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، میکرو استخراج فاز جامد
|
  • Sefidkonf.*, Tayefeh Hendie., Fakharif., Teimouri, M Pages 1-12
    In this research, essential oil content and composition of Artemisia spicigera was investigated. In addition, the antimicrobial effects of the essential oil, methanol extract and it’s different fractions were studied. The aerial parts of A. spicigera in blooming were collected from Ribeh (Mazandaran Province). The plant materials were dried in shade and powdered for extraction. The essential oil was obtained by hydro-distillation and analyzed by GC and GC/MS. The results showed presence of 20 components. The main constituents were camphor (39.6%), 1,8-cineole (34.3%), camphene (5.7%) and borneol (5.2%). The methanol extract was prepared by maceration, then the butanol, chloroform and water fractions were prepared from methanol extract. Finally the antimicrobial effects of the essential oil, methanol extract and the fractions were studied against Escherchia coli, Pseudomonas aeruginosa, Kelebsiell penomonia, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus and Yersinia enterocolitica. The antimicrobial effect of the essential oil of Artemisia spicigera against Gram positive and Gram negative bacteria showed the oil produced inhibition zone more than 20 mm on all bacteria except Pseudomonas aeruginosa. So the essential oil showed strong effects against these bacteria equal to or higher than tetracycline and erythromycin. The results of antimicrobial study of the extracts and fractions showed different effects. For each bacterium some fractions with special polarity showed larger inhibition zones. Methanol extract produced the biggest inhibition zone on Y. entrocolitica and s. aureus. Butanol fraction had strong effect on Y. entrocolitica, Escherchia coli and Bacillus subtilis. So it seems the essential oil and extract of Artemisia spicigera and special fraction can be used in drug formulation for treatment of some diseases.
    Keywords: Artemisia spicigera, Essential oil, Methanol extract, Fractionation, Antimicrobial effect
  • Batoolih.*, Haghir, Ebrahimabadia., Choromzadehm., Hadizade Hafshejanim., Mazoochi, A Pages 13-24
    In this investigation essential oil chemical composition of Calligonum comosum L`Her. and Calligonum bungei Boiss. from Aran & Bidgol area have been staudied. These species were endemic of desert sand dunes area and in Rig-Boland sand dunes of Aran & Bidgol area have natural habitates. The branches of flower these species were collected in spring 2009 and dried in shade (at room temperature) and subjected to volatile fraction were isolated by hydrodistillation using an all-glass Clevenger-type apparatus. The analysis of the essential oils were performed by using GC and GC-MS. 27 components were identified in C. comosum essential oil. Major components of plant essential oil were Z-3-hexenyl benzoate (13.73%), methyl jasmonate(12.32%), e, e-α-farnesene(8.08%), phenyl ethyl isobutanoate(6.69%) and 5-hydroxy-2-decenoic acid lactone(5.58%). 17 components were identified in C. bungei essential oil. Major components of plant essential oil were ethyl octadecanoat(42.31%), e, e-α-farnesene(10.19%), limonene (9.79%), piperitenone (5.34%) and methyl jasmonate(5.16%). The comarison of terpenes components in essential oil of two species showed percent of monoterpenes of two species were higher than sesquiterpenes. The most parts of essential oil chemical composition of two species include of Ketones, Acides, Esters and Alcholes.
    Keywords: Aran, Bidgol, Calligonum comosum LHer., Calligonum bungei Boiss., Essential oil, α-farnesene, Methyl jasmonate, Polygonaceae
  • Mehdi Shahivandz., Saidim.*, Tahmaasebi, Z Pages 25-38
    Satureja bachtiarica Bunge. as a medicinal plant belongs to Lamiaceae family. In order to evaluate the effects of different plant spacing and irrigation intervals on yield and quality of essential oils of plant foliage, a study carried out during 2010 to 2012 at research farm of Agriculture College, Ilam University, using a factorial design. factors were four plant spacing (15×15, 15×20, 20×20 and 20×25 cm) and four irrigation intervals (every day, every other day, after four days and after six days). Analysis of variances showed that irrigation intervals and planting distances had significant effects on dry weight, total antioxidant and oil yields. The highest dry and fresh weights were observed in treatment of every day irrigation and 15×15 cm planting space. The highest essential oils yield recorded in treatment of every four days irrigation and 20 × 20 cm planting space. However, oils yield of different treatments varied from 0.30 to 0.87 percent. The highest antioxidant activity (78.49 percent) obtained with the treatment of every four days irrigation and 20 × 20 cm spacing.
    Keywords: Antioxidant, Essential oils, Medical plants, Plant spacing5
  • Zarezadeha.*, Mirhossainia., Arabzadeh, M.R Pages 39-49
    Thymus belongs to Lamiaceae family and consist over 215 different Species throughout the world. Eighteen species grow naturally in Iran of which four species are endemic. Then cultivate of 6 species of Thymus including: Thymus kotschyanus,T. fedchenkoi, T. lancifolius, T. pubescens, T. daenensis and T. migricus in station of medicinal plants. Research in Shahedieh Yazd in 2008, with the coordinates of Longitude and Latitude 55 31 49 northly, 21 15 54 east to heigh of 1210 meters above sea level. The aerial parts of plants were collected before and full flowering stages and then were dried in shadow and hydro-distilled for obtaining their essential oil. Analysis and identification of chemical composition of the oil were performed by GC and GC/MS. That determined the best time to harvest with regard to oil yield and oil production is flowering time. The highest amount of oil yield was related to species Thymus daenensis (3/52%). The highest amount of oil production was related to species T.lancifolius (20.88Kg/ha). Maximum composition of essential oil at full flowering para-cymene, 1,8-cineol, gamma-terpinene and carvacrol, respectively 11.19%, 12.14%, 10.74 was related to T. fedchenkoi and highest of borneol 12.7% wasreleted to T. pubescens,and heghiest of thymol 73.26% was releted to T. daenensis and highiest of number compound 25 was releted to T. pubsens and T. lancifolius. The highest amount of oil yield (before flowering) 2.36% was related to T. daenensis and highest amount of oil production was related to species T. fedchekoi 10.03 Kg/ha. and highest carvacroi, thymol, borneol, gamma terpinene, cineole and para-cymene respectively 62.7%, 69.4%, 14.41%, 8.41%, 8.48% and 11.94% were related to respectively T. kotschyanus, T. lancifolius, T. fedchekoi, T. fedchekoi, T. pubsens, T. migricus and highest of number compound 25 was related to T. fedchekoi. Generally with regard oil yield and oil production and highest amount of thymol T. daenensis was selected as superior species.
    Keywords: T.kotschyanus, T.fedchenkoi, T.lancifolius, T.pubescens, Thymus daenensis, T. migricus, Essential oil, Thymol, Carvacrol
  • Babazadeh Darjazi, B Pages 50-63
    The peel oil composition and juice quality of tangerine (Citrus reticulata) cultivars was investigated in this study. Peel oil components were extracted by cold-press and eluted using N-hexane and analyzed by GC-FID and GC-MS. Total soluble solids, total acids, pH and density were determined in the juice obtained from the tangerine cultivars. Forty three, forty three and forty seven components were identified and quantified in Bam, Mahalli and page cultivars, respectively, including: aldehydes, alcohols, esters, ketones, monoterpenes, sesquiterpenes and other components. The major flavoring components were linalool, limonene, γ-terpinene, (E)-β-ocimene, β-myrcene, α-pinene. Among the examined cultivars, Bam showed the highest content of aldehydes and page showed the highest content of TSS/TA. Since aldehydes and TSS/TA content of citrus are considered as two of the most important indicators of high quality, cultivar has a profound influence on citrus quality.
    Keywords: Flavor components, Juice quality, Peel oil, Tangerine cultivars
  • Barzegarm., Afsharih.*, Borhann., Laei, Gh, Zadehbagheri, M Pages 64-75
    Use of biofertilizers is very important in medicinal plants production under a sustainable agriculture aiming to omit or suppress the use of chemical materials. In order to investigate the effect of planting date and Mycorrhiza fungi on the physiological characteristics and active compounds of fennel varieties (Yekta, Vahshi and Barzak), an experiment was conducted in completely randomized block design as split-split testing with three replications at 3 different times (5th February=T1, 3rd April=T2 and 4th May=T3) at Semnan agricultural research center in 2010-2011. The main plot was planting date (5th February, 3rd April and 4th May), the sub plot was cultivar (Yekta, Vahshi and Barzak) and the sub-sub plot was Mycorrhiza fungi (0 and 3 kg/ha). The essential oil yield, the contents of protein, carotenoids, chlorophyll a and b were determined. Results showed that, the planting date affected all studied characteristics at P=0.01. Also, the cultivar affected chlorophyll a and b and carotenoids at P=0.01. The maximum seed protein content was observed in 3rd April. Mycorrhiza fungi affected and improved the studied characteristics. Considering that the maximum seed and essential oil yield was obtained from the samples planted in 3rd April, the best time for sowing fennel in Damghan is 3rd April.
    Keywords: Fennel, Mycorrhiza fungi, Planting date, Protein, Varieties
  • Mahdavi, S.Kh, Asgharip.*, Mazandaranim., Hosseini, S.A.(S.H.), Human, B Pages 76-87

    Hypericin is the most important active compound of Hypericum perforatum. Thus, the knowledge of changes in hypericin level in the nature helps to recognize the requirement of H. perforatum under agricultural conditions. Two sites of Golestan National Park in the west and Ramian the East of Golestan Province was selected according to the distribution of the in the province. For sampling, first, four altitude classes of 300, 600, 900 and 1200 m were considered in the range that the plant was observed at the location. The samples were collected from the 20-25 cm terminal part of flowering shoots, at the full-flowering stage. Methanolic extract of the samples were obtained by cold maceration method and the hypercin content was determined by HPLC in the sample of different sampling sites. Data analysis was performed using SPSS software. The results showed that at both studied sites, hyperacin content increased along with increase in altitude. There was a significant (P

    Keywords: St John's wort, West Golestan Province Habitats, Hypericin, Hypericum perforatum
  • Ahmadi Golsefidim.*, Eshaghiz., Tazikeh, E Pages 88-95
    The study has conducted based on the development and application of a novel extraction technique to determine the phenolic compounds in Echinacea purpurea herbal extract. A composite adsorbent based on solid-phase micro-extraction techniques using sol-gel was prepared. The composite was homogeneously injected into a polypropylene hollow fiber. Finally, the device was used as a selective sorbent to extract the chlorogenic acid as a phenolic compound in E. purpurea. Thereafter, the chlorogenic acid amounts in the extract was measured by high performance liquid chromatography (HPLC). Main factors affecting the synthesis of the composite and factors affecting the microextraction process were studied and optimized. The detection limit of the technique was 0.08 ng. mL-1. Linear range and relative standard deviation were 0.2 -1000 ng. ml-1 and 0.38% (n=3), respectively. The average relative recovery of the analyte added to the sample at four concentration levels were between 84.4 to 97.2 percent. This method was proposed as a new method to determine chlorogenic acid and other phenolic compounds in E. purpurea and other plants.
    Keywords: Chlorogenic acid, Solid Phase microextraction, Sol, gel, Echinacea purpurea, High performance liquid chromatography