فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1402)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا بشیرزاده، مهدی محب الدینی*، رقیه فتحی، سید یعقوب سید معصومی صفحات 1-14
    نعناع فلفلیMentha piperita L.  گیاهی از خانواده نعناییان Lamiaceae و نام رایج Peppermint یکی از گیاهان مهم و ارزشمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی است که انجام مطالعات فیتوشیمیایی بیش تر بر روی آن ضروری می باشد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در محل اداره ایستگاه تحیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان مشگین شهر در سال 1400 اجرا شد. در این تحقیق توده های مختلف نعناع فلفلی از مناطق مختلف ایران جمع آوری و کشت گردید و بررسی صفات فیتوشیمیایی در مرحله نیمه گلدهی انجام شد. همچنین اسانس مواد گیاهی در مرحله نیمه گلدهی و تمام گلدهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد، میزان کلروفیل a و میزان اسانس در مرحله 50 و 100 درصد گلدهی و خشک کردن در دمای آون 40 درجه سانتی گراد تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت و بین آنتوسیانین، فلاونویید، کارتنویید، میزان اسانس در مرحله 50 و 100 درصد گلدهی و خشک شده در سایه تفاوت معنی داری وجود نداشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها میزان آنتوسیانین بین 0/93 تا 2/37 میلی گرم بر گرم، فلاونویید 0/94 تا 2/95 میلی گرم بر گرم، میزان اسانس در مرحله 50 درصد گلدهی و خشک شده در سایه 0/44 تا 2/06 درصد متغییر بود و آنالیز اسانس ها هم نشان داد که بیشترین میزان اسانس در مرحله تمام گلدهی و خشک شده در سایه (3/88 درصد) و در توده نورآباد به دست آمد و کمترین میزان اسانس هم در مرحله 50 درصد گلدهی و خشک شده در سایه (0/44 درصد) و در توده تبریز مشاهده گردید. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین صفات کلروفیل b با کارتنویید (0/98) مشاهده شد. نورآباد، اردبیل، زنجان و همدان نسبت به بقیه توده ها برتر بودند. بنابرین می توان از توده های برتر در برنامه های اصلاحی به منظور تولید ارقام بهتر از لحاظ میزان اسانس استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسانس، تنوع، روش خشک کردن، مرحله نمو نعناع فلفلی
  • الهام احمدی، آرش فاضلی*، زینب رستمی صفحات 15-28
    گل سازویی (Scrophularia striata Boiss.) گیاهی دارویی از خانواده Lamiaceae است که ارزش دارویی بسیار بالایی دارد که علی رغم پتانسیل دارویی، اطلاعات کمی در خصوص نوع و میزان ترکیبات ثانویه آن وجود دارد. از این گیاه در مناطق غرب ایران به صورت سنتی برای درمان زخم، عفونت و بیماری های کلیوی استفاده می شود. در پژوهش حاضر بذرهای گل سازویی از دامنه های کوه های زاگرس واقع در دانشگاه ایلام جمع آوری گردید و  تاثیر جاسمونیک اسید در سه سطح (0 (کنترل)، 100 و 300) پی پی ام  بر تغییرات متابولیت های ثانویه در بافت های مختلف (ریشه و اندام هوایی) این گیاه در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1400 انجام شد. اندام های هوایی و ریشه گیاه در مرحله گلدهی پس از خشک شدن با روش سوکسله آبی عصاره گیری شدند. آنالیز کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی انجام گردید. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف متیل جاسمونات روی القای بیوسنتز تعدادی از ترکیبات ثانویه به ویژه ترکیبات فنیل پروپانوییدی می شود. به طوری که tetradecamethyl (8/69 درصد)، dodecamethyl- (7/31 درصد)، 2,3-Dihydro-benzofuran (5/35 درصد)، 2-Methoxy-4-vinylphenol (32/9درصد)، 2-Furancarboxaldehyde (4/03 درصد)، Ethyl .alpha.-d-glucopyranoside (19/87 درصد)، 4-vinylphenol (12/64 درصد)، Methyl beta-D-glucopyranoside (26/38 درصد)، 2-Propenoic acid, 3-(4-methoxyphenyl)- (Cinnamic acid) (21/02 درصد) و  2-Propenoic acid, 3-phenyl-, (E)- (Cinnamic acid) (14/57 درصد) بالاترین میزان در اندام هوایی و ریشه های گیاهان تیمار شده در مقایسه با نمونه های شاهد داشتند. نتایج کلی نشان می دهد که وجود برخی ترکیبات مفید و موثر بخصوص مواد آنتی باکتریال که در اثر کاربرد متیل جاسمونات نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافته است می تواند به عنوان یک روش موثر جهت افزایش ترکیبات دارویی این گیاه دارویی باشد که نیازمند بررسی های بیشتر جهت شناسایی ترکیبات مفید فارماکولوژیکی و دارویی در این گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: کروماتوگرافی گازی، ایلام، جاسمونیک اسی، متابولیت های ثانوی، گل سازوئی
  • کورش زندی فر، علی مهرآفرین، حسنعلی نقدی بادی*، مجید قربانی نهوجی صفحات 29-43

    کنارکوهی (رملیک) با نام علمی Ziziphus nummularia درختچه ای خاردار متعلق به خانواده Rhamnaceae است که دارای ترکیبات فیتوشیمیایی متنوعی می باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی جمعیت های درخت کنار کوهی در ارتفاعات مختلف رویشگاه های استان خوزستان انجام شده است. برگ و میوه گیاه از ارتفاعات مختلف رویشگاه‎های طبیعی استان خوزستان شامل گروه‎های ارتفاعی 200-0، 400-300، 800-400 و 800-1000 متر ارتفاع از سطح دریا در فصل تابستان و پاییز جمع آوری شد. خصوصیات مورفولوژیکی با استفاده از ابزارهای دقیق اندازه گیری و صفات فیتوشیمیایی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد که صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مختلف شامل طول برگ، طول خار، وزن میوه رسیده، قطر میوه رسیده، تعداد خارها، و همچنین میزان ترکیبات فنلی، فلاونوییدها، تانن ها و ساپونین ها در زیستگاه های مختلف استان خوزستان به طور معنی داری متفاوت است. براساس تجزیه خوشه‎ای صفات مورفولوژیکی، درختانی که در ارتفاع 200 تا 400 متری بودند نسبت به درختانی که در ارتفاع بالاتر از 400 متر قرارداشتند در خوشه مجزا قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل به مولفه اصلی (PCA) نشان داد که صفات طول و عرض برگ، میزان ساپونین  و فنل میوه و برگ، و تانن برگ بعنوان مهمترین صفات با بیشترین عامل همبستگی برای تشخیص جمعیت ها شناخته شدند. ارتفاع از سطح دریا یک فاکتور مهمی است که تاثیر معنی داری بر صفات مختلف مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه از جمله کیفیت و کمیت برگ و میوه کنار داشته است.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تانن، ترکیبات فنلی، رملیک، ساپونین، فلاونوئید
  • مینا دردی، سارا خراسانی نژاد*، خلیل قربانی، محسن فرهادپور صفحات 44-66
    در این تحقیق به منظور بررسی تنوع اتنوفارماکولوژیکی، اجزای عملکرد و ویژگی های فیتوشیمیایی 16 توده  از جنس بنفشه (Viola spp.) از 16 رویشگاه در شمال و شمال غرب ایران (استان های گلستان، مازندران، اردبیل، آذربایجان شرقی و کرمانشاه)، تحقیقی بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار صورت پذیرفت. اطلاعات اتنوفارماکولوژی از مردم محلی به دست آمد و نمونه های گیاهی در بهار 1398 در زمان گلدهی، از رویشگاه های مذکور جمع آوری شدند. بررسی اجزای عملکرد ، ویژگی های فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی نمونه ها به روش های اسپکتوفوتومتری، ABTS و DPPH موردسنجش قرار گرفتند. نتایج اتنوفارماکولوژیکی نشان داد در بیشتر مناطق از فراورده های بنفشه به عنوان ضد التهاب و ضد ویروس در درمان سرفه و سرماخوردگی کاربرد دارد. نتایج نشان داد ویژگی های رویشگاه روی تمامی اجزای عمکرد و صفات فیتوشیمیایی اندازه گیری شده، دارای اثر معنی داری بوده است به طوری که با افزایش ماده آلی و عناصرغذایی خاک میزان کلروفیل و وزن خشک اندام هوایی نمونه ها افزایش پیدا کرد. همچنین با افزایش ارتفاع میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی با روش های ABTS و DPPH، فنل کل و فلاونوییدکل در اندام هوایی افزایش پیدا کرد و نتایج تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) نیز نتایج به دست آمده را تایید کرد. در کلاستربندی که براساس دو عامل اجزای عملکرد و فیتوشیمیایی انجام شد، مشخص شد در فاصله 0/2 اقلیدسی تجزیه کلاستر برای ویژگی های فیتوشیمیایی، به 14 دسته و برای اجزای عملکرد به 9 دسته تقسیم شدند. نتایج تجزیه خوشه ای نیز نشان داد که ویژگی های اقلیمی و ادافیکی رویشگاه اثر بسیار زیادی بر اجزای عملکرد و ویژگی های فیتوشیمیایی در گیاه بنفشه دارد که میتواند تعیین کننده الگوی مناسب کشت باشند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اتنوفارماکولوژی، بنفشه، توده رویشگاه، فلاونوئیدکل، فنل کل
  • سمیه فرهمند*، فرشید رضایی، سحر کاووسی صفحات 67-78
    اخیرا به دلیل عوارض ناشی از مصرف دارو های شیمیایی و افزایش سویه های میکروبی مقاوم به آنتی بیوتیک، مطالعات برای یافتن داروهای ضد باکتریایی از ترکیبات گیاهی انجام گرفته است. در این پژوهش اندامهای هوایی گیاه آویشن مرتعی با نام علمی Thymus eriocalyx در مرحله ی گلدهی از ارتفاعات کرمانشاه در خردادماه 1400 (810 متری) جمع آوری گردید. اسانس به روش تقطیر با آب، با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. فعالیت ضد میکروبی اسانس این گیاه در غلظتهای متوالی 250 ، 125 ، 62.5، 31.25، 15.62، 7.81، 3.9، 1.95، 0.97 و 0.48 میلی گرم/ میلی لیتر علیه دو گونه باکتریایی انتروکوک فکالیس و سالمونلا تایفی موریوم با تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) در محیط براث، حداقل غلظت کشندگی (MBC) در محیط آگار و دیسک دیفیوژن بررسی شد. از آمپی سیلین با غلظت 10 میلی گرم/ میلی لیتر، سیپروفلوکساسین 5 میلی گرم/ میلی لیتر، اریترومایسین 15 میلی گرم/ میلی لیتر و سفکسیم 5 میلی گرم/ میلی لیتر به عنوان شاهد مثبت استفاده گردید. روش گازکروماتوگرافی جرمی نشان داد، این گونه آویشن دارای 42 ماده موثره است. بیشترین ترکیب فنلی اویشن مرتعی، کارواکرول (66.96 درصد) می باشد. MBC برای باکتریهای انتروکوک فکالیس و سالمونلا تایفی موریوم به ترتیب برابر 67/15 و 62/5 میلی گرم / میلی لیتر بود. دیسکهای 250 و 125 میلی گرم/ مول در مهار هر دو باکتری، بهتر از آنتی بیوتیک های انتخابی عمل کردند. اسانس گیاه آویشن مرتعی حاوی مواد آنتی سپتیک با اثرات ضد باکتریایی می باشد. اثر اسانس در توقف رشد باکتری گرم مثبت بیشتر از باکتری گرم منفی بود. با توجه به اینکه اسانس گیاه دارای اثرات ضدباکتریایی قابل توجهی نسبت به آنتی بیوتیک ها در شرایط آزمایشگاهی بود، لزوم انجام آزمایشهای بیشتر برای ارزیابی اثر آن در مدل حیوانی پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: آویشن مرتعی، انتروکوک فکالیس، سالمونلا تایفی موریوم، ضد باکتریایی، کارواکرول
  • عاطفه امیراحمدی*، فهیمه قمری، رضا نادری صفحات 79-98
    علم اتنوبوتانی یا مردم گیاه شناسی به بررسی دانش افراد بومی در مناطق مختلف و اطلاعات آن ها در مورد کاربرد گیاهان می پردازد. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه اتنوبوتانی روستاهای جنوب و شرق شهرستان سمنان شامل 7 روستای آبخوری، احمدآباد (شمال)، احمد آباد (جنوب)، خیرآباد، دلازیان، رکن آباد و علاء می باشد. پس از بررسی و آشنایی با منطقه مورد مطالعه، جهت کسب اطلاعات مورد نیاز، به مناطق مراجعه و مصاحبه حضوری به صورت تصادفی در سال 1400 انجام شد. اطلاعات در قالب پرسشنامه و از افراد مسن مطلع به کاربرد گیاهان دارویی جمع آوری گردید. در این پژوهش 47 گونه متعلق به 48 جنس و 24 تیره گیاهی توسط افراد بومی معرفی شدند. غنی ترین تیره های گیاهی به ترتیب نعناییان (Lamiaceae) با 10 گونه، چتریان (Apiaceae) با 6 گونه، کاسنیان (Asteraceae) با 4 گونه و باقلاییان (Fabaceae) با 3 گونه بودند. بالاترین مقدار شاخص فراوانی نسبی ثبت (RFC) به ترتیب به گونه نعنا با 73/0، آویشن با 65/0، زیره سیاه با 63/0، زیره سبز با 57/0، پونه با 53/0، شوید با 48/0، بومادران با 38/0، کاسنی با 32/0، بابونه با 19/0 و خارشتر با 09/0 اختصاص داشت. طبق این پژوهش بیشترین کاربرد گیاهان در روستاهای شهرستان سمنان مربوط به رفع اختلالات گوارشی و سلامت عمومی بدن و کمترین کاربرد برای درمان دیابت و رفع مشکلات کلیه بود. همچنین فراگیرترین شیوه استفاده گیاهان دارویی در منطقه مورد مطالعه به صورت جوشانده و بیشترین اندام گیاهی مورد استفاده برگ گزارش شد. مطالعه اتنوبوتانی و بهره گیری از آن در زمینه های مختلف، قبل از فراموشی این دانش و از بین رفتن زیستگاه های طبیعی شهرستان سمنان اهمیت بالایی دارد. بنابراین این مطالعه می تواند زمینه ای برای تحقیقات در آینده فراهم نماید.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، خواص درمانی، سمنان، شاخص فراوانی نسبی، گیاهان دارویی
  • زینب نصرالله نژاد قمی، خدایار همتی*، مهرداد باباربیع صفحات 99-114

    زولنگ (Eryngium campestre) یک گیاه علفی دو یا چندساله بومی مناطق شمال ایران می باشد. امروزه مصرف کودهای شیمیایی به طور قابل توجهی افزایش یافته است که اثرات جبران ناپذیری بر محیط زیست و سلامت بشر دارد. استفاده از ترکیبات آلی و کودهای زیستی به جای کودهای شیمیایی اخیرا بسیار مورد توجه گرفته است. همچنین مطالعه درباره مواد طبیعی که حاوی خاصیت ضد میکروبی بیشتر و عوارض کمتر هستند، مثل عصاره گیاهان اهمیت بیشتری دارد. بدین منظور آزمایشی انجام شد. این آزمایش در سال 1399 تا 1400 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت. تیمارها شامل: نیتروکسین (صفر، 1 و 2 میلی لیتر در لیتر)، اسید هیومیک (صفر، 1 و 2 میلی لیتر در لیتر)، گلایسین (صفر، 75 و 150 میلی گرم در لیتر) بود. بر اساس نتایج، تاثیر گلایسین بر صفات اندازه گیری شده به جز فلاونویید کل و فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح 5 و 1 درصد معنی دار بود. همچنین تاثیر نیتروکسین بر صفات اندازه گیری شده درسطح 1 درصد اثر معنی دار داشت. تاثیر اسید هیومیک بر صفات اندازه گیری شده به جز میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل و فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح 5 و1 درصد معنی دار شد. اثر متقابل هر سه تیمار بر صفات اندازه گیری شده به جز آنزیم کاتالاز، در سطح 1 درصد معنی دار شد. به طور کلی نتایج نشان داد که تیمارهای بکار رفته در این پژوهش، به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی (اثر متقابل) میزان اکثر صفات اندازه گیری شده را افزایش دادند. همچنین آزمایشی در خصوص اثر ضد میکروبی عصاره زولنگ علیه جدایه های باکتری Pseudomonas aeruginosa وStaphylococcus aureus  با استفاده از روش های MIC و MBC انجام شد. مشخص گردید که عصاره زولنگ باعث مهار شدن باکتری ها نگردید. به طور کلی نتایج نشان داد که ترکیبات بکار رفته قابلیت استفاده برای بهبود صفات بیوشیمیایی گیاه زولنگ را دارند.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، زولنگ، کودهای زیستی، نیتروکسین، Pseudomonas aeruginosa، Staphylococcus aureus
  • سمیرا اصغری لالمی، عبدالله قاسمی پیربلوطی*، فریبرز معطر، فائزه رجب زاده صفحات 115-127
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر محلول پاشی ال فنیل آلانین بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمی فلفل قرمز (Capsicum annuum L.) تحت شرایط تیمارهای آبیاری در مزرعه تحقیقاتی شرکت گل دارو اصفهان به صورت طرح آزمایشی کرت دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 98-97 اجرا شد. شرایط رطوبتی (آبیاری مطلوب و کم آبیاری)، روش آبیاری (قطره ای و غرقابی) و محلول پاشی ال فنیل آلانین (شاهد منفی، شاهد مثبت یا حلال آب، و ال فنیل آلانین در دو سطح 2000 و 4000 پی پی ام) فاکتورهای مورد آزمایش بودند. نتایج نشان داد بیشترین ارتفاع بوته مربوط محلول پاشی ال فنیل آلانین (2000 پی پی ام) × آبیاری مطلوب، بالاترین وزن تر میوه مربوط به محلول پاشی ال فنیل آلانین (2000 پی پی ام) × کم آبیاری × آبیاری تحت فشار و بیشترین وزن خشک میوه مربوط به آبیاری تحت فشار × هر دو شرایط آبیاری × محلول پاشی (غلظت 2000 پی پی ام ال فنیل آلانین) بود. هم چنین بیشترین درجه تندی بر حسب میزان کاپسایسین مربوط به تیمار آبیاری غرقابی × محلول پاشی (غلظت 2000 پی پی ام ال فنیل آلانین) × کم آبیاری بود. بیشترین میزان ویتامین ث مربوط به محلول پاشی با آب × هر دو شرایط آبیاری و بالاترین میزان فنل کل در آبیاری قطره ای × کم آبیاری × محلول پاشی با آب مشاهده شدند. به طور کلی، نتایج بیانگر اثرات منفی کم آبیاری بر صفات رشدی فلفل قرمز بود، البته تحت این شرایط برخی خصوصیات فیتوشیمی شامل تندی، ویتامین ث و میزان فنل کل افزایش داشتند. در نهایت می توان چنین نتیجه گرفت که محلول پاشی ال فنیل آلانین با غلظت  2000 پی پی ام و آبیاری از نوع تحت فشار توانستند سبب بهبود کیفیت و کاهش اثرات منفی تنش خشکی ناشی از کم آبیاری بر ویژگی های عملکردی فلفل قرمز در شرایط خشک و نیمه خشک شود.
    کلیدواژگان: فلفل تند، روش آبیاری، کم آبیاری، درجه تندی، فنل کل، ویتامین ث
|
  • Zahra Bashirzadeh, Mehdi Mohebodini *, Roghayeh Fathi, Seyed Yaghob Seyed Masoumi Pages 1-14
    Mentha piperita, is a member of the Lamiaceae family commonly known as Peppermint an important medicinal plant. This plant is used as a flavoring in chewing gum, cosmetics, and pharmaceutical industries. In this research, different accessions of this plant were collected from different regions of Iran. An experiment was conducted in 2021 year based on randomized complete block design to evaluate the phytochemical traits of these accessions in the half-flowering stage in Meshginshahr climatic condition. Their essential oils were extracted in the half-flowering and full-flowering stages by using clevenger apparatus. The results showed that there were significant differences among studied traits among. There are significant differences among accessions in traits of chlorophyll a, essential oil 50 and 100 percent flowering and oven (40 0C) drying method were significant at 1% probability level. There were no significant differences among anthocyanins, flavonoids, carotenoids, essential oil 50 and 100 flowering and drying method shade. Comparison of mean traits showed that the important traits such as anthocyanins (0.93-2.37 mg/g), flavonoids (0.94-2.95 mg/g), essential oil 50 flowering and drying method shade (0.44-2.06) and essential oil 100 percent flowering and oven, (0.72-3.09) were varied among accessions. Maximum correlation was shown between Chlorophyll b and carotenoids (0.98). The Ardabil, Zanjan and Hamedan were the best superior to other accessions. Therefore, superior accessions can be used in breeding programs in order to produce better cultivars in terms of essential oil content.
    Keywords: Drying methods, Essential oil, Growth stage of peppermint
  • Elham Ahmadi, Arash Fazeli *, Zeinab Rostami Pages 15-28
    Scrophularia striata Boiss is a member of the Lamiaceae family, a valuable plant and native to Iran, which despite its rich medicinal potential, there is limited information about the type and amount of secondary compounds. Therefore, the use of modern gas chromatography methods (such as GC-Mass technology) can provide comprehensive and sufficient information about the amount and type of secondary compounds. In the present study, the effect of jasmonic acid at three levels (0 (control), 100 and 300) ppm on changes in secondary metabolites in different tissues (roots and aerial tissue) of this plant was investigated. Aerial parts and roots of the plant were extracted after drying by Soxhlet method. Chemical analysis of the obtained extracts was performed using gas chromatography apparatus connected to a mass spectrometer. The results of chemical analysis showed that different concentrations of methyl jasmonate induce the biosynthesis of a number of secondary compounds, especially phenylpropanoid compounds. Such as tetradecamethyl (%8/69), dodecamethyl- (%7/31), 2,3-Dihydro-benzofuran (%5/35), 2-Methoxy-4-vinylphenol (%9/32), 2- Furancarboxaldehyde (%4/03), Ethyl .alpha.-d-glucopyranoside (%19/87), 4-vinylphenol (%12/64), Methyl beta-D-glucopyranoside (%26/28), 2-Propenoic acid , 3- (4-methoxyphenyl) - (Cinnamic acid) (%21/02) and 2-Propenoic acid, 3-phenyl-, (E) - (Cinnamic acid) (%14/57) highest in the aerial and roots of the plants were treated and controlled. The general results show that the presence of some useful and effective compounds, especially antibacterial substances, requires further studies to identify useful pharmacological and medicinal compounds in this plant.
    Keywords: GC Mass, Ilam, Jasmonic acid, Secondary metabolites, Scrophularia striata Boiss
  • Kourosh Zandifar, Ali Mehrafarin, Hassanali Naghdi Badi *, Majid Ghorbani Nohooji Pages 29-43

    Ziziphus nummularia is a thorny shrub belonging to the Rhamnaceae family which has a variety of phytochemical compounds. This study was conducted with the aim of phytochemical and morphological evaluation of Z. nummularia populations in different heights of habitats in Khuzestan province.The leaves and fruits of Z. nummularia were collected from different heights of natural habitats of Khuzestan province, including altitude groups of 0-200, 200-400, 400-800 and 800-1000 meters above sea level in summer and autumn. The morphological characteristics were measured using accurate measuring tools and also phytochemical characteristics were measured using a Spectrophotometer.The results showed that different morphological and phytochemical traits including leaf length, thorn length, ripe fruit weight, ripe fruit diameter, number of thorns, and also content of phenolic compounds, flavonoids, tannins and saponins were significantly different in various habitats of Khuzestan province. Based on the cluster analysis of morphological traits, the trees in habitats with a height of 200-400 m were different from other groups. Principal component analysis (PCA) showed that leaf length and width, saponin and phenol content of leaf and fruit, and leaf tannin content were identified as the most important traits with the highest correlation factor for population identification. Altitude above sea level is an important factor that had a significant impact on various morphological and phytochemical traits of Z. nummularia, including the quality and quantity of leaves and fruits.

    Keywords: Altitude above sea level, Flavonoids, phenolic compounds, saponins, tannins, Ziziphus nummularia
  • Mina Dordi, Sarah Khorasaninejad *, Khalil Ghorbani, Mohsen Farhadpour Pages 44-66
    In this research, in order to investigate the ethnopharmacological diversity, yield components and phytochemical characteristics of Viola species (Viola spp.) from 16 habitats in the north and northwest of Iran (Golestan, Mazandaran, Ardabil, East Azarbaijan and Kermanshah provinces), a research based on a completely Randomization was done with three replications. Ethnopharmacology information was obtained from local people and plant samples were collected from the mentioned habitats in the spring of 2018 at the time of flowering. At the same time, the samples of each barium were collected and prepared for identification at the species level and receiving the code. Soil samples were also taken from a depth of 0-30 for physical and chemical analysis, and the geographic coordinates and height were also recorded. The yield components and phytochemical characteristics (including chlorophyll a, b and total, carotenoid by spectrophotometer, total phenol by Folin-Siocatio colorimetric method, total flavonoid by aluminum-chloride colorimetric method, antioxidant compounds by ABTS and DPPH methods) of the collected samples were measured. As a result of the botanical investigation, it was found that 16 collected masses were related to five different species including V.odorata L., V.alba, V.suavis, V.sieheana and V.ignobilis. Ethnopharmacological results showed that in most regions this plant is called by the name of violet or something similar and it is used in the treatment of viral diseases such as colds. The analysis of the results showed that the characteristics of the habitat had a significant effect on all the components of the measured performance and phytochemical traits, so that the amount of chlorophyll and the dry weight of the aerial parts of the samples increased with the increase in the organic matter and nutrients of the soil. Also, with the increase in altitude, the amount of antioxidant compounds by ABTS and DPPH methods, phenolic and flavonoidic compounds increased in aerial parts, and the results of principal component analysis (PCA) also confirmed the obtained results. In the clustering that was done based on the two factors of yield and phytochemical components, it was found that the cluster decomposition for phytochemical characteristics was divided into 14 categories and for yield components into 9 categories at 0.2 Euclidean distance. The results of cluster analysis also showed that the climatic and edaphic characteristics of the habitat have a great effect on the yield components and phytochemical characteristics of the violet plant, which can determine the appropriate cultivation pattern.
    Keywords: antioxidant compounds, Ethnopharmacology, Flavonoids, Habitates, phenols, Viola
  • Somayeh Farahmand *, Farshid Rezaei, Sahar Kavosi Pages 67-78
    Nowadays, due to the complications caused by the use of chemical drugs and the increase of antibiotic-resistant microbial strains, studies have been conducted to find antibacterial drugs from plant compounds. In this research, the aerial parts of Thymus eriocalyx were collected from the heights of Kermanshah in June 1400 (810 meters) in the flowering stage. The essential oil was extracted by distillation with water using a Cloninger machine. The antimicrobial activity of the essential oil of this plant in successive concentrations of 250, 125, 62.5, 31.25, 15.62, 7.81, 3.9, 1.95, 0.97 and 0.48 mg/ml against two bacterial species Enterococcus faecalis and Salmonella typhimurium by determining the minimum inhibitory concentration (MIC) in broth medium, minimum lethal concentration (MBC) in agar medium and disk diffusion were investigated. Ampicillin with a concentration of 10 mg/ml, ciprofloxacin 5 mg/ml, erythromycin 15 mg/ml and cefixime 5 mg/ml were used as positive controls. Mass gas chromatography method showed that this type of thyme has 42 effective substances. The most phenolic composition of the pasture ovia is carvacrol (66.96%). MBC for Enterococcus faecalis and Salmonella typhimurium bacteria was 15.67 and 62.5 mg/ml, respectively. 250 and 125 mg/mol discs were better than selected antibiotics in inhibiting both bacteria. The essential oil of pasture thyme plant contains antiseptic substances with antibacterial effects. The effect of essential oil in stopping the growth of Gram-positive bacteria was greater than that of Gram-negative bacteria. Considering that the essential oil of the plant had significant antibacterial effects compared to antibiotics in laboratory conditions, it is suggested to carry out more experiments to evaluate its effect in animal models.
    Keywords: Antibacterial, Carvacrol, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Thymus eriocalyx (Ronninger)
  • Atefe Amirahmadi *, Fahimeh Ghamari, Reza Naderi Pages 79-98
    Ethnobotany studies the knowledge of native people in different regions and their information about the use of plants. The purpose of this research is the ethnobotanical study of villages in the south and east of Semnan city including 7 villages: Abkhuri, Ahmadabad (North), Ahmedabad (South), Kheyrabad, Delazian, Roknabad and Alaa. After examining and getting to know the study area, in order to obtain the required information, the areas were visited and interviews were conducted randomly in March 2021. Information was collected in the form of a questionnaire and mostly from elderly people familiar with the use of medicinal plants. In this research, 47 species belonging to 48 genera and 24 plant families were introduced by local people. The richest plant families were Lamiaceae with 10 species, Apiaceae with 6 species, Asteraceae with 4 species, and Fabaceae with 3 species. The highest value of the Relative Frequency Citation index (RFC) is related to Mentha spicata with 0.73, Thymus kotschyanus with 0.65, Carum carvi with 0.63, Cuminu cyminum with 0.57, M. longifolia with 0.53, Anethum graveolens with 0.48, Achillea whilhemsii with 0.38, Cichorium intybus with 0.32, Matricaria chamomilla with 0.19 and Alhagi persarum with 0.09. According to this study, the most use of plants in the villages of Semnan city was related to digestive disorders and general health of the body, and the least use was for the treatment of diabetes and kidney problems. Also, the most widespread method of using medicinal plants in the study area was reported as a decoction and the most used plant organ was leaves. The study of ethnobotany and using it in different fields is very important before forgetting this knowledge and destroying the natural habitats of Semnan county. Thus this research can provide a basis for future studies.
    Keywords: Ethnobotany, Medicinal Plants, relative frequency of citation, Therapeutic effects
  • Zeinab Nasrollahnejad Ghomi, Khodayar Hemati *, Mehrdad Babarabie Pages 99-114

    Eryngium campestre is a biennial herbaceous plant native to northern Iran.  Nowadays, the use of chemical fertilizers has increased significantly, which has irreparable effects on the environment and human health.  The use of organic compounds and biofertilizers instead of chemical fertilizers has recently received much attention. Also, it is more important to study about natural substances that contain more antimicrobial properties and less side effects, such as plant extracts. For this purpose, an experiment was conducted. This experiment was conducted in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2019-2020 in a factorial format based on a completely randomized design with 3 replications. The treatments included: nitroxin (0, 1 and 2 ml/l), humic acid (0, 1 and 2 ml/l), glycine (0, 75 and 150 mg/l). The measured traits included total phenol, total flavonoid, antioxidant activity, total sugar, chlorophyll, carotenoid and activity of catalase and peroxidase enzymes. The effect of glycine on the measured traits was significant except flavonoids and catalase enzyme activity at 5 and 1% levels. Also, the effect of nitroxin on the measured traits was significant at the level of 1%. The effect of humic acid on the measured traits was significant except for the amount of antioxidant activity, chlorophyll and catalase enzyme activity at the level of 5 and 1%. Also, the interaction effect of all three treatments on the measured traits except catalase enzyme was significant at 1% level. In general, the results showed that the treatments used in this research, individually and in combination (interaction effect), increased most of the measured traits. Also, an experiment was conducted regarding the effect of Eryngium campestre extract on the population of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus bacteria. The results showed that Eryngium campestre extract did not inhibit the bacteria. In general, the results showed that the used compounds can be used to improve the biochemical characteristics of the Eryngium campestre.

    Keywords: Eryngium Campestre, Nitroxin, Biological fertilizers, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus
  • Samira Asghari Lalemi, Prof. Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Fariborz Moattar, Faezeh Rajabzadeh Pages 115-127
    The aim of this study was to evaluate the effect of L-phenylalanine foliar application on morpho-physiological and phytochemical properties of red pepper under different irrigation treatments (type and amount) in the filed experimental at Goldaru Herbal Pharmaceutical Company, Isfahan as a split-split plot experimental in the randomized complete block design (RCBD) in 2018. Experimental factors included: moisture conditions (optimum and reduced irrigation), irrigation methods (drip and flood irrigation) and different levels of the foliar application (negative control; positive control or water as solvent; L-phenylalanine at 2000 and 4000 ppm). The results indicated that the highest the plant height was related to the application of 2000 ppm phenylalanine optimum irrigation (69.3 cm), the highest values of the fresh and dry fruit weights were related to 2000 ppm L-phenylalanine × reduced irrigation × drip irrigation (6.60 g/m2) and L-phenylalanine (at 2000 ppm) × optimum and reduced irrigation × drip irrigation (2.18 g/m2), respectively. Results of the biochemical traits showed that the highest degree of intensity was under L-phenylalanine (at 2000 ppm) × reduced irrigation × flood irrigation (449 g/m2). In addition, the maximum values of vitamin C and total phenol were related to the water foliar application × optimum and reduced irrigation conditions (0.82 and 0.72 mg/g dry weight) and the water foliar application × reduced irrigation × drip irrigation (2.15 mg GAE/ g dry weight), respectively. In general, the results of this study showed the negative effect of drought stress or reduced irrigation on the growth traits of red pepper, however, reduced irrigation enhanced the degree of intensity, vitamin C and total phenol. In conclusion, the foliar application of L-phenylalanine (at 2000 ppm) could improve the quality and reduced the negative effects reduced irrigation on the growth and yield of red pepper under arid and semiarid climate.
    Keywords: Chili Pepper, Irrigation method, Reduced irrigation, degree of intensity, vitamin C, Total phenol