فهرست مطالب

فیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 30 (تابستان 1395)

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 30 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کبری توفیقی، رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی *، خدیجه رضوی، فرهاد رجالی صفحات 5-19
    با توجه به اهمیت معضل کشاورزی در زمین های مجاور حوضه های آبریز طبیعی شور و اثر آن بر رشد و تولید گیاهان، این مطالعه به منظور بررسی اثر برهمکنش قارچ میکوریز آربوسکولار و تنظیم کننده رشد گیاهی براسینولید برکاهش احتمالی اثر مخرب شوری در گندم رقم پیشتاز انجام شد. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. بدین ترتیب که گیاهان میکوریزه با قارچ گلوموس موسه آ (پس از اطمینان از میکوریزه شدن ریشه ها) و غیر میکوریزه 14 روزه توسط 24- اپی براسینولید با غلظت صفر و پنج میکرومولار سه بار یک روز در میان اسپری برگی شدند. سپس به مدت 10 روز با آب شور با منشا دریاچه ارومیه و با هدایت الکتریکی صفر و 15 دسی زیمنس بر مترهر سه روز یک بار آبیاری شدند. در نهایت، گیاهان 26 روزه برداشت و به منظور انجام برخی سنجش های فیزیولوژیکی به آزمایشگاه منتقل شدند. یافته های به دست آمده نشان دهنده بهبود سطح برگ گیاه و کاهش نشت غشاء در تیمارهای جداگانه قارچی و براسینولیدی بود. درحالی که اثر برهمکنش این دو تیمار تنها در سطح برگ در سطح 05/0>P معنی دار بود. همچنین این اثر هم افزایی معنی دار برهمکنش دو تیمار با بالاتر رفتن فعالیت آنتی اکسیدانی شامل آنتی اکسیدان های سوپراکسید دیسموتاز و مقدار آنتوسیانین برگی و نیز درصد مهار رادیکال های آزاد (DPPH) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، گلوموس موسه آ و تریتیکوم آئستیوم
  • زهرا اسپیدکار، مهرداد یارنیا *، محمد حسین انصاری، بهرام میرشکاری، هادی اسدی رحمانی صفحات 21-38
    به منظور ارزیابی اثر قارچ میکوریزا بر ویژگی های اکوفیزیولوژیک ارقام جو در واکنش به تلقیح با سویه های مختلف باکتری سودوموناس فلورسنت تحت شرایط دیم، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ میکوریزا گونه Glomus mosseae (تلقیح و عدم تلقیح) ، سویه های باکتری سودوموناس (چهار سویه باکتری سودموناس فلورسنت S153، S169، S4، S8 و عدم تلقیح) و ارقام جو (رقم دشت و صحرا) بودند. در هر دو رقم بیش ترین عملکرد دانه از تیمار کاربرد میکوریزا و سویه S169 (در رقم دشت با میانگین 1 2 9 3 و در رقم صحرا با میانگین1 7 5 2 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در صفات فیزیولوژیک نیز بیش ترین مقدار کلروفیل a از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و عدم تلقیح با باکتری در رقم صحرا و کلروفیل b، کلروفیل کل و قند محلول نیز از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و تلقیح با باکتری سودوموناس سویه S169 در رقم صحرا به دست آمد. بیش ترین مقدار فسفر دانه نیز در تیمار کاربرد میکوریزا و تلقیح با سویه S153 در رقم دشت مشاهده شد، در حالی که بیش ترین مقدار نیتروژن دانه از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و تلقیح با باکتری سویه S4 در رقم صحرا به دست آمد. هرچند سویه های به کار برده شده در این آزمایش واکنش متفاوتی به رقم و کاربرد میکوریزا داشتند، اما در اغلب صفات اندازه گیری شده نسبت به تیمار عدم تلقیح با باکتری از برتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: فسفر، قند محلول، کلروفیل و نیتروژن
  • مهنار بهروزی، یحیی امام *، هادی پیرسته انوشه صفحات 39-52
    اگرچه رابطه مبدا-مقصد در شرایط تنش خشکی نسبت به شرایط مطلوب، می تواند متفاوت باشد، اما پژوهش های اندکی به این موضوع پرداخته اند. در پژوهش حاضر رابطه مبدا-مقصد تحت شرایط تنش خشکی در یک آزمایش مزرعه ای در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش کرت های دوبار خرد شده در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال زراعی 93-1392 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل رژیم آبیاری در دو سطح آبیاری مطلوب و قطع آبیاری در گلدهی در کرت های اصلی، ارقام گندم پیشتاز، چمران و مرودشت در کرت های فرعی و تیمار بدون برگ زدایی و برگ زدایی همه برگ ها به جز برگ پرچم در زمان ساقه دهی و گلدهی در کرت های فرعی فرعی بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی و برگ زدایی باعث کاهش معنی دار طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه و همچنین بهره وری آب در هر سه رقم گردید. تاخیر در برگ زدایی، اثر منفی آن را بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم کاهش داد، به طوری که برگ زدایی در مراحل ساقه دهی و گل دهی به ترتیب با 68/4 و 31/4 درصد کاهش در عملکرد دانه میانگین ارقام همراه بود. کاهش عملکرد دانه در تیمار برگ زدایی در زمان ساقه دهی به دلیل کاهش تعداد دانه و در تیمار برگ زدایی در زمان گلدهی باعث کاهش وزن دانه بود. تیمار برگ زدایی، توانست بخشی از افت عملکرد و اجزای عملکرد در اثر تنش خشکی را تعدیل کند، از سوی دیگر، رقم چمران بیش ترین تحمل را به تنش خشکی و برگ زدایی داشت، بنابراین، در این شرایط کارکرد رقم چمران بیش تر خواهد بود. با توجه به تحمل بالاتر رقم چمران به تنش خشکی و برگ زدایی، استفاده از این رقم در مناطق مواجه با محدودیت رطوبت شایسته پژوهش های بلند مدت با جزییات بیش تری است.
    کلیدواژگان: برگ پرچم، گلدهی، ساقه دهی، مبدا و مقصد
  • مرتضی معماری، ابوالفضل فرجی، زهرا عربی، هدیه مصنعی* صفحات 53-67
    با توجه به اهمیت تغییرات منبع و مخزن، آزمایشی به منظور بررسی اثر محدودیت منبع (قطع برگ) بر ویژگی های رشد و عملکرد کلزا رقم هایولا 401 در استان گلستان، به روش فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. فاکتور اول زمان قطع برگ در مراحل دو برگی، چهار برگی، شش برگی، هشت برگی و ده برگی (با حفظ بقیه برگ ها بعد از این زمان) و فاکتور دوم بدون قطع برگ (به عنوان تیمار شاهد) ، حذف 50 درصد برگ های بوته و قطع 100 درصد برگ های بوته بود. اثر مرحله قطع برگ بر روز تا شروع گلدهی و طول دوره گلدهی در سطح یک درصد معنی دار و بر روز تا رسیدگی غیر معنی دار بود. قطع برگ اثر معنی داری بر ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و عملکرد دانه داشت، بالاترین عملکرد دانه در تیمار عدم قطع برگ (شاهد) و کمترین عملکرد در تیمار قطع برگ در مرحله شش برگی تولید شد. تیمار بدون قطع برگ با متوسط 2349 کیلوگرم در هکتار بیش ترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. میانگین عملکرد دانه در تیمار حذف برگ در مرحله دو برگی 2066 کیلوگرم در هکتار و حذف برگ در مرحله شش برگی، 1885 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که کاهش سطح برگ ناشی از اثر تنش های محیطی و زنده به ویژه در ابتدای فصل رشد و دوره رشد رویشی بوده است. عملکرد کلزا در صورت عدم محدودیت منبع افزایش می یابد که این امر در اثر افزایش سطح فتوسنتز کننده و افزایش تولید مواد آسیمیلاتی می باشد.
    کلیدواژگان: کلزا هایولا 401، قطع برگ، عملکرد، ژنوتیپ و فنولوژی
  • محسن سعیدی *، ماهرخ محمدی، مهدی شفیعی ابنوی، زهرا اسکندری قلعه، مجید عبدلی صفحات 69-86
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی پس از گلدهی بر انتقال مجدد ماده خشک 56 ژنوتیپ گندم، این آزمایش به صورت لاتیس مستطیلی 7×8 با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا شد. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ ها از لحاظ عملکرد دانه تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت و در حدود 2/27 درصد افت عملکرد دانه در واکنش به تنش خشکی پس از گلدهی دیده شد. مقایسه میانگین عملکرد در ژنوتیپ های مختلف گندم نشان داد که در شرایط کنترل رطوبتی ژنوتیپ های داراب 2، نوید و UN-11 (به ترتیب با 760، 690 و 662 گرم در مترمربع) بیشترین و رقم رسد (419 گرم در مترمربع) دارای کم ترین عملکرد دانه بود و در شرایط تنش خشکی پس از گلدهی نیز ژنوتیپ های 330 و مغان 1 به ترتیب با 542 و 510 گرم در مترمربع بیش ترین و رقم شیرودی با 187 گرم بر مترمربع کم ترین عملکرد دانه را داشتند. از نظر انتقال مجدد ماده خشک و کارایی انتقال مجدد، میان گره های پایینی ساقه نسبت به دم گل آذین و ماقبل آخر برتری نشان داد. ژنوتیپ های مورد مطالعه در انتقال مجدد و کارایی انتقال مجدد ماده خشک اختلاف معنی داری داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که، کارایی انتقال مجدد تحت تاثیر ژنتیک و محیط بوده و احتمالا تولید ماده خشک بیش تر در مرحله گلدهی باعث انتقال مجدد بیش تر ماده خشک به سمت دانه خواهد شد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تنوع ژنتیکی، ماده خشک و دم گل آذین
  • نرگس مصلحی، یوسف نیک نژاد، هرمز فلاح آملی، نورالله خیری* صفحات 87-103
    به منظور بررسی اثر تلفیق کودهای شیمیایی، آلی و زیستی بر برخی صفات مرفوفیزیولوژیکی برنج رقم طارم هاشمی، این آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال93-1392 در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان آمل اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: T1: شاهد یا عدم مصرف کود، T2: مصرف کود نیتروژن، T3: مصرف کود دامی، T4: کاربرد باکتری آزوسپیریلوم، T5: کود دامی آزوسپیریلوم، T6: کود نیتروژن کود دامی، T7: کودنیتروژن باکتری آزوسپیریلوم وT8: کود نیتروژن کود دامی باکتری آزوسپیریلوم. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود. تیمار T7، بالاترین ارتفاع بوته و بیش ترین تعداد دانه پر در خوشه را داشت. بیش ترین تعداد خوشه در بوته مربوط به تیمارهای T6و T7بود. کم ترین تعداد گلچه عقیم در خوشه در تیمارهای T7 و T8 مشاهده شد. در بین تیمارها، تیمار T5 بیش ترین وزن هزار دانه (25/97 گرم) و شاخص برداشت (65/30 درصد) را به خود اختصاص داد. بیش ترین طول خوشه متعلق به تیمارهای T4، T5 و T6 بود. بیش ترین عملکرد بیولوژیک (7812 کیلوگرم در هکتار) و نیتروژن کاه (15/67 کیلوگرم در هکتار) در تیمار T6 مشاهده شد. بیش ترین میزان عملکرد دانه و نیتروژن ذخیره شده در دانه نیز به ترتیب با میانگین های 4298 و 58/34 کیلوگرم در هکتار متعلق به تیمار T8 بود.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، برنج، کود دامی و نیتروژن
  • هدایت الله کریم زاده، احمد نظامی *، محمد کافی، محمودرضا تدین صفحات 105-120
    در دنیا حدود 60 درصد از اراضی تحت کشت لوبیا در مناطقی هستند که طی فصل رشد با کمبود آب مواجه می شوند. به منظور بررسی اثر کم آبیاری (تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) بر ژنوتیپ های لوبیا چیتی (صدری، C. O. S. 16، KS21193 (کوشا 193) ، لاین تیلور و KS21486) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد اجرا شد. نتایج نشان داد کاهش میزان آب مصرفی باعث کاهش شاخص شادابی و کاهش میزان آب برگ ژنوتیپ های مورد بررسی شد. علاوه براین دمای سایه انداز گیاهی در اثر کاهش میزان آب آبیاری، افزایش یافت. هدایت روزنه ای هر دو طرف برگ تمامی ژنوتیپ ها در اثر کاهش میزان آب مصرفی کاهش یافت. بیش ترین عملکرد دانه در شرایط تامین 100 و 80 درصد نیاز آبی گیاه، از ژنوتیپ C. O. S. 16 به دست آمد (به ترتیب 594/6 و 289/2 گرم در متر مربع). در شرایط تامین 60 درصد نیاز آبی ژنوتیپ KS21486 بیش ترین عملکرد دانه (109/5گرم در متر مربع) را به خود اختصاص داد. رابطه معکوس و معنی دار بین دمای سایه انداز گیاهی و عملکرد دانه در تمامی مراحل اندازه گیری هم قبل و هم بعد از آبیاری وجود داشت. به علاوه رابطه مثبت و معنی دار بین هدایت روزنه ای پشت برگ در کلیه مراحل اندازه گیری قبل از آبیاری، با عملکرد دانه مشاهده شد. به نظر می رسد شاخص های هدایت روزنه ای، دمای سایه انداز گیاهی و شاخص شادابی صفاتی مناسب برای تعیین اثر تنش خشکی در گیاه لوبیا باشند و از طریق صفات مذکور شناسایی ژنوتیپ های حساس و متحمل به تنش خشکی آسان شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص شادابی و عملکرد دانه
  • غزاله معصومی، مهرداد لاهوتی، هما محمودزاده* صفحات 121-133
    اسید سالیسیلیک در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی مختلف و رشد و نمو گیاه نقش دارد. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و عنصر روی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی گیاه ماش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. بذرهای ماش در گلدان های حاوی خاک زراعی کاشته شدند و پس از مرحله چهار برگی غلظت های مختلف روی (0، 100، ppm 200) و محلول پاشی اسید سالیسیلیک (200،0، ppm 400) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش روی، موجب کاهش معنی دار طول ریشه و اندام هوایی، وزن تر و خشک اندام هوایی و رنگدانه های فتوسنتزی، و افزایش معنی دار محتوی پرولین و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز گردید. همچنین برهمکنش اسید سالیسیلیک و تنش روی، بر تمامی شاخص های اندازه گیری شده، به جز فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز و گایاکول پراکسیداز ازنظر آماری معنی دار بود. در این پژوهش تیمار با اسید سالیسیلیک باعث کاهش اثر کمبود روی و افزایش تحمل گیاه ماش گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، رنگدانه فتوسنتزی و پلی فنل اکسیداز
|
  • K. Tofighi, R. Khavari Nejad, F. Najafi*, Kh. Razavi, F. Rejali Pages 5-19
    Considering the importance of agricultural issues in adjacent lands to normal saline watersheds and its effect on plant growth and production, the present study was carried out in order to investigate the interaction effect of arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth regulator of brassinolide on the possible reduction of adverse effect of salinity on wheat Pishtaz cultivar. The present research in a factorial randomized complete blocks design was conducted with four replications. Thus, mycorrhizal plants with Glomus mice (after ensuring mycorrhizal roots) and non-mycorrhizal 14 days by 24-epibrassinolide with zero and five micro molar concentration were foliar spray three times every other day. Then, they were irrigated by saline water originated from Urmia Lake and the electrical conductivity (EC) zero and 15 ds m per meter one time every three days. Finally, the 26-day-old plants were harvested and transported to the laboratory in order to perform some physiological measures. Findings showed an improvement in leaf area and reducing membrane leakage in separate fungal and brassinolide treatments. While the interaction effect of these two treatments only in the leaf area at the level of P
    Keywords: Urmia Lake, Glomus mosseae, Triticum aestivum
  • Z. Espidkar, M. Yarnia*, M.H. Ansari, B. Mirshekari, H. Asadi Rahmani Pages 21-38
    In order to evaluate the effect of mycorrhiza fungi on ecophysiological characteristics of barley cultivars in response to inoculation with different strains of Pseudomonas fluorescence under rain fed conditions, this factorial experiment in randomized complete blocks design was conducted at Ardebil Islamic Azad University research farm. Experimental factors consisted of mycorrhiza fungi Glomus mosseae species (non-inoculated and inoculated), Pseudomonas fluorescence bacteria srains (four stains of Pseudomonas fluorescence bacteria S153, S169, S4, S8, and non-inoculated) and barley cultivars (Dasht and Sahra cultivars). In both cultivars the highest seed yield was obtained from application of mycorrhiza and strain S169 treatment (in Dasht cultivar with an average 1293 and in Sahra cultivar with an average 1752 kilogram per hectare). Also, in physiological traits, the highest amount of chlorophyll a was obtained from application of mycorrhiza fungi treatment and non-inoculated with bacteria in Sahra cultivar and chlorophyll b, total chlorophyll and soluble sugar was obtained from application of mycorrhiza fungi treatment and inoculation with Pseudomonas bacteria strain S153, in Sahra cultivar. The greatest amount of phosphorous grain was observed in mycorrhiza application treatment and inoculation with strain S153 in Dasht cultivar, while the most amount of grain nitrogen was obtained from treatment application of mycorrhiza fungi and inoculation with bacteria S4 strain in Sahra cultivar. Although, the strains used in this study had a different reaction to cultivar and application of mycorrhiza, but most of the measured traits were superior, compared to non-inoculated treatment with bacteria.
    Keywords: Phosphorus, Soluble sugar, Chlorophyll, Nitrogen
  • M. Behroozi, Y. Emam*, H. Pirasteh Anosheh Pages 39-52
    Although sink-source relation could be differed under drought tension conditions compared to optimum conditions, there are limited research with focus on this topic. In the present research, sink-source relation under drought tension conditions was investigated in a field experiment based on statistical randomized complete blocks design at College of Agriculture of Shiraz University during 2013-2014 cropping year. The treatments included irrigation regime at two levels normal irrigation and cutting off irrigation at flowering in main plots, Pishtaz, Chamran and Marvdasht wheat cultivars in sub plots and treatment of no defoliation and defoliation of all leaves except flag leaf at stem elongation and in flowering sub sub plots. The results showed that drought tension and defoliation decreased significantly ear length, grain number per ear, one-thousand grain weight, biological yield and grain yield as well as water productivity in all three cultivars. Delaying in leaf defoliation, reduced its negative impact on yield and yield components of wheat cultivars, so that defoliation at stem elongation and flowering stages was associated with 68.4 and 31.4 percent reduction in average of grain yield cultivars, respectively. Grain yield reduction in defoliation treatment at the time of stem elongation was due to reduction in grain number and in defoliation treatment at the time of flowering was due to grain weight reduction. Defoliation treatment, could compensate some losses in yield and yield components due to drought tension, in the other side, Chamran cultivar had the most tolerance to drought tension and defoliation; therefore, Chamran cultivar had better performance in such conditions. Due to higher tolerance of Chamran cultivar to drought tension and defoliation, use of this cultivar in the regions with wet limitations deserves long term explorations with more details.
    Keywords: Flag leaf, Flowering, Stem elongation, Source, Sink
  • M. Meamari, A. Faraji, Z. Arabi, H. Mosanaiey* Pages 53-67
    Considering the importance of modify the source and reservoir, a factorial experiment in a randomized complete blocks statistical design was carried out in four replications in order to investigate the effect of source limitation (leaf cut) on yield and growth characteristics of canola Hyola 401 cultivar in Golestan province. The first factor defoliation time on two-leaf, four-leaf, six-leaf, eight-leaf and ten-leaf stages (retaining the remaining leaves after this time) and the second factor no defoliation (as control treatment), removing 50 percent of the plant leaves and cut off 100 percent plant leaves. The effect of defoliation stage on days to flowering and flowering period was significant at one percentage level and on days to maturity was non-significant. Defoliation had a significant effect on plant height, number of pods per plant, number of seeds per pod, one-thousand grain weight and grain yield. The highest grain yield in the treatment of no defoliation (control) and the lowest yield in treatment in the six-leaf stage were produced. The treatment no defoliation with the average of 2349 kilogram per hectare allocated the highest grain yield. The average grain yield in defoliation treatment at two-leaf stage was 2066 kilogram per hectare and defoliation in the six-leaf stage was 1885 kilogram per hectare. The results of the present research showed that the leaf area reduction caused by environmental and live tension especially at the beginning of the growing season and in periods of growth. In the absence of resource limitation, canola yield is increased due to increased levels of photosynthesis and increased production of assimilation.
    Keywords: Canola Hyola 401, Defoliation, Yield, Genotype, Phenology
  • M. Saeidi *, M. Mohammadi, M. Shafiei Abnavi, Z. Eskandari Ghaleh, M. Abdoli Pages 69-86
    In order to investigate the effect of drought tension after flowering on dry matter remobilization in 56 wheat genotype, the present experiment was conducted as rectangular lattice 8x7 with two replications during 2010-11 cropping year at research farm of the Campus of Agriculture and Natural Resources of Kermanshah Razi University. Results showed that there was a significant difference at one percent level among genotypes in terms of grain yield and about 27.2 percent reduction in grain yield was observed in response to drought tension after flowering. Mean comparison of yield in different wheat genotypes showed that under humidity control conditions, Darab 2, Navid and UN-11 genotypes (760, 690 and 662 gram per meter square, respectively) had the highest and Rasad cultivar (419 gram per meter square) had the lowest grain yield and also under drought tension conditions after flowering, 330 and Moghan1 genotypes by 542 and 510 gram per meter square, respectively, had the highest and Shiroudi cultivar by 187 gram per meter square had the lowest grain yield. In terms of dry matter remobilization and remobilization efficiency, lower stem internodes compared to peduncle and penultimate internode, showed superiority. Under studied genotypes had a significant difference in remobilization and dry matter remobilization efficacy. According to the obtained results, it appears that remobilization efficiency has been affected under genetic and environment and probably higher production of dry matter at flowering stage would be resulted to higher dry matter remobilization to the grain.
    Keywords: Bread wheat, Genetic diversity, Dry matter, Peduncle
  • N. Moslehi, Y. Niknejad, H. Fallah Amoli, N. Kheyri* Pages 87-103
    In order to investigate the effect of integrated application of chemical, organic and biological fertilizers on some of the morphophysiological traits of rice Tarom Hashemi cultivar, the present experiment was conducted in a randomized complete blocks design with 8 treatments and three replications at a research field of Amol in 2013-14. Treatments of the experiment consisted of: T1: Control or no fertilizer application, T2: nitrogen fertilizer application, T3: manure fertilizer application, T4: Azospirillum bacteria application, T5: manure fertilizer Azospirillum, T6: nitrogen fertilizer manure fertilizer, T7: nitrogen fertilizer Azospirillum bacteria and T8: nitrogen fertilizer manure fertilizer Azospirillum bacteria. Results indicated that experimental treatments had a significant effect on all under studied traits. Treatment of T7, had the highest plant height and the most filled grain number per panicle. Treatments of T6 and T7 had the most panicle number per plant. The lowest sterile floret number per panicle was observed in treatments of T7 and T8. Among treatments, treatment of T5 allocated the most one-thousand grain weight (25.97 gram) and harvest index (65.30 percent). The highest panicle length was belonged to treatments of T4, T5 and T6. The highest biological yield (7812 kilogram per hectare) and nitrogen of straw (15.67 kilogram per hectare) was observed in T6 treatment. The highest amount of grain yield and nitrogen storage in grain with averages of 4298 and 58.34 kilogram per hectare was belonged to T8 treatment, respectively.
    Keywords: Azospirillum, Rice, Manure fertilizer, Nitrogen
  • H. Karimzadeh, A. Nezami*, M. Kafi, M.R. Tadayon Pages 105-120
    About 60 percent of the lands under bean cultivation in the world are in areas face with water shortage during the growth season. In order to investigate the influence of deficit irrigation (supply of 100, 80 and 60 percent of crop water requirement) on pinto bean genotypes(Sadri, C.O.S.16, KS21193 (Koosha193), Taylor Line and KS21486) the present experiment was conducted as split plots based on randomized complete block design at the research farm of Faculty of Agriculture of Shahrekord University during 2013-14. Results showed that reducing the amount of water used decreased succulence index and the amount of leaf water content of under investigated genotypes. In addition, canopy temperature increased due to reduction inthe amount of water irrigation. Stomatal conductance of both sides of all genotypes decreased due to reduction of the amount of using water.The highest grain yield in supply conditions of 100 and 80 percent of plant water requirement conditions, was obtained from C.O.S.16 (594.6 and 289.2 gram per meter square, respectively). In the supply conditions of 60 percent of water requirement conditions, KS21486 genotype allocated the highest grain yield (109.5 gram per meter square). There was a significant and inverse relationship between canopy temperature and grain yield in all the measured stages both before and after irrigation. Also, a positive and significant correlation between stomatal conductance bottom of leaves in all stages of measurement before irrigation with grain yield was observed. It seems that stomatal conductance indices, canopy temperature and stomatal index are good indicators for determination the effect drought tension in pinto bean and through the mentioned traits, identification of drought tolerant and sensitive genotypes would be easy.
    Keywords: Drought tension, Succulence index, Grain yield
  • Gh. Maasoumi, M. Lahouti, H. Mahmoodzadeh* Pages 121-133
    Salicylic acid plays a role in regulation of various physiological processes and plant growth and development. In order to investigate the effect of salicylic acid and zinc on physiological traits of mung bean a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was carried out. Vigna radiata seeds were planted in pots containing cultivated soil and after four-leaf stage various concentrations of zinc (0, 200,400 ppm) and salicylic acid (0, 100, 200 ppm) was sprayed. Results showed that zinc tension caused significantly reduction in root and shoot length, shoot and photosynthetic pigments fresh and dry weight, and significantly increasing in proline content and polyphenol oxidase enzyme activity. Also, interaction of salicylic acid and zinc tension on all measured indices was statistically significant, except for polyphenol oxidase enzyme activity and Guaiacol peroxidase. In the present research, salicylic acid treatment caused reduction of shortage effect of zinc and increasing of tolerance of mung bean.
    Keywords: Anti oxidative enzyme, Photosynthetic pigment, Polyphenol oxidase