فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 58 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سردار پاشا، مجتبی علوی فاضل*، علیرضا جعفرنژادی، شهرام لک، مانی مجدم صفحات 5-21

    این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 96-1395 و 97- 1396 در ایستگاه اهواز مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل: آبیاری در دو سطح: زه آب و آب معمولی در کرت اصلی، ترکیب کودی در شش سطح شامل: شاهد (عدم مصرف کود)، بذرمال، بذرمال و اسید هیومیک، بذرمال و اسید هیومیک و محرک رشد، بذرمال و اسید هیومیک، محرک رشد و فسفر بالا و بذرمال و اسید هیومیک و محرک رشد و پتاسیم بالا در کرت فرعی و کرت فرعی فرعی شامل سه رقم گندم  مهرگان، شوش و چمران 2 بود. نتایج نشان داد صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی ، شاخص برداشت و میزان پرولین برگ بطور معنی داری تحت تاثیر تیمار آبیاری قرار گرفتند که به نظر می رسد غنی بودن زه آب از عناصر معدنی در کنار افزایش معنی دار پرولین برگ بعنوان یک مکانیسم تحمل به شرایط منفی آبیاری با زه آب  توانسته نقش مثبتی در افزایش معنی دار عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه در شرایط آبیاری با زه آب نسبت به آبیاری با آب معمولی داشته باشد. همچنین صفات عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد پنجه، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و پروتیین دانه تحت تاثیر تیمار ترکیب کودی قرار گرفتند و بیشترین افزایش عملکرد بیولوژیکی ودانه نسبت به شاهد در تیمار بذرمال، اسید هیومیک و محرک رشد بدست آمد.در این مطالعه عملکرد بیولوژیکی و تعداد سنبلچه در سنبله در ارقام مورد بررسی تفاوت معنی دار داشتند و رقم شوش نسبت به سایر ارقام بطور نسبی عملکرد بهتری داشت. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری با تعداد پنجه بارور ، تعداد سنبلچه در سنبله و عملکرد بیولوژیکی داشت. هرچند اثر متقابل تیمارها در این آزمایش معنی دار نبود ولی رقم شوش در شرایط آبیاری با زه آب و تیمار ترکیب کودی بذرمال، اسید هیومیک و محرک رشد عملکرد بهتری داشت.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، پرولین، زه آب، گندم، محرک رشد
  • قربان دیده باز مغانلو*، احمد توبه، حمیدرضا محمد دوست چمن آباد، سجاد محرم نژاد، سلیم فرزانه صفحات 21-35

    به منظور بررسی اثر فاصله ردیف، آرایش و تراکم کاشت بر کنترل علف های هرز و خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مغان در سال 1401  اجرا شد. فاکتور اول شامل فاصله ردیف در دوسطح (75 و 65 سانتی متر)، فاکتور دوم آرایش کاشت در دوسطح (تک ردیفه و دو ردیفه زیگزاگی) و فاکتور سوم تراکم کاشت در دو سطح (75000 و 85000 بوته در هکتار) بود. نتایج نشان داد بیش ترین عملکرد دانه و سطح برگ به تراکم 75000 بوته در هکتار و فاصله ردیف 75 سانتی متر تعلق داشت. بیش ترین تراکم و زیست توده کل علف های هرز در تراکم 75000 بوته در هکتار و فاصله ردیف 75 سانتی متر مشاهده شد، اما کم ترین تراکم و زیست توده کل علف های هرز از تراکم 85000 بوته در هکتار و فاصله ردیف 65 سانتی متر بدست آمد. بیش ترین قطر بلال، قطر چوب بلال و شاخص کلروفیل برگ در تراکم 75000 بوته درهکتار با فاصله ردیف 75 سانتی متر و آرایش کاشت تک ردیفه به دست آمد. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بین عملکردانه با زیست توده  کل علف های هرز، قطر بلال، قطر چوب بلال، عمق دانه و شاخص کلروفیل برگ همبستگی مثبت و معنی دار است. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که  با ترویج کشت دو ردیفه ذرت و به کارگیری تراکم های بالاتر، می توان ضمن کنترل علف های هرز از طریق توان رقابتی گیاه زراعی، به عملکرد قابل قبولی دست یافت.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، ذرت، سطح برگ و همبستگی
  • عبدالله حسینی، محمد میرزایی حیدری*، عباس ملکی، محمود رستمی نیا، فرزاد بابایی صفحات 37-57

    امروزه با افزایش تولید کشاورزی به جهت رفع نیازمندی های رو به رشد جمعیت در حال گسترش، نگرانی در مورد آینده تامین غذا برای مردم مطرح گردیده است. در بین عوامل بازدارنده محیطی بر رشد و عملکرد گیاهان، خشکی مهم ترین عامل کاهش تولید بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. به منظور ارزیابی اثر مصرف مایکوریزا و جیبرلین و تنش خشکی بر روی عملکرد کمی و کیفی ماش، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در منطقه ملکشاهی از توابع استان ایلام انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه مقدار تنش خشکی (30، 60 و 90 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر) به عنوان فاکتور اصلی و سه سطح جیبرلین شامل (شاهد یا عدم مصرف، بذرمال، محلول پاشی) و سه سطح مایکوریزا شامل (شاهد یا عدم مصرف، بذرمال و خاک کاربرد) به صورت فاکتوریل بود. مقایسه میانگین اثر سه گانه تنش خشکی و هورمون جیبرلین و مایکوریزا نشان داد که در تیمار 30 میلی متر تبخیر آب از تشت و محلول پاشی جیبرلین و عدم مصرف مایکوریزا بیش ترین عملکرد دانه به میزان 4/2255 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیش ترین و کم ترین فعالیت پلی فنل اکسیداز در تیمارهای بذرمال جیبرلین اسید در واکنش به تنش 90 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر و عدم مصرف جیبرلیک اسید در واکنش به تنش 30 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر با مقادیر 87/0 و 44/0 میکرومول آب مقطر بر گرم وزن تر حاصل شد. بیش ترین و کم ترین فعالیت آسکوربات پراکسیداز در تیمارهای بذرمال مایکوریزا در واکنش به تنش 90 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر و عدم مصرف مایکوریزا و جیبرلین اسید در واکنش به تنش 30 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر با مقادیر 0/4 و 81/1 میکرومول آب مقطر بر گرم وزن تر حاصل شد که اختلاف بین این از لحاظ آماری معنی دار بود.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، جیبرلین، ماش و مایکوریزا
  • نسرین رزمی*، علی عبادی، جهانفر دانشیان، سودابه جهانبخش صفحات 59-78

    به منظور بررسی تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنش کم آبی، پژوهشی در مزرعه ی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مغان در سال های 1394 و 1395 به صورت اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی تیمار های آبیاری براساس تبخیر از تشتک تبخیر کلاسA، در سه سطح آبیاری پس از 100، 135 و 170 میلی متر تبخیر (به ترتیب شرایط بدون تنش، تنش متوسط و تنش شدید کم آبی) و تیمار های فرعی شامل ژنوتیپ های سویا (Williams ، L17 و D42X19) و محلول پاشی اسید سالیسیلیک در سه سطح (صفر، 4/0 و 8/0 میلی مولار) بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد تنش کم آبی ارتفاع بوته، تعداد گره در ساقه، روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی را در ژنوتیپ های سویا به طور معنی داری کاهش داد. میزان کاهش عملکرد دانه 38 درصد در تنش متوسط و 46 درصد در تنش شدید نسبت به تیمار عدم تنش بود. کاربرد 4/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک موجب بهبود صفات فوق بخصوص در ژنوتیپ Williams شد. افزایش فواصل آبیاری و کاربرد اسید سالیسیلیک بویژه در غلظت 4/0 میلی مولار موجب افزایش میزان غلظت اسید های آمینه لیزین و متیونین شد. بیشترین میزان لیزین در ژنوتیپ Williams در شرایط تنش شدید و بیشترین میزان متیونین در ژنوتیپ D42XI9 در شرایط تنش متوسط مشاهده شد. بیشترین فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز در ژنوتیپ D42XI9 و بالاترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون رداکتاز در ژنوتیپ Williams در شرایط تنش کم آبی شدید مشاهده گردید و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک (4/0 میلی مولار) موجب افزایش فعالیت این آنزیم ها در شرایط بدون تنش و در شرایط تنش خشکی شد. افزایش شدت تنش موجب افزایش غلظت تری هالوز شد. اما تاثیر تنش بر میزان تری هالوز در ژنوتیپ Williams بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بود. با کاربرد اسید سالیسیلیک میزان تری هالوز در همه ژنوتیپ ها افزایش یافت، غلظت موثر اسید سالیسیلیک برای افزایش تری +هالوز، 8/0 میلی مولار بود. تشدید تنش و کاربرد اسید سالیسیلیک موجب افزایش تجمع فلاونویید در همه ژنوتیپ ها و به خصوص در ژنوتیپ  L17 شد. در این بررسی ژنوتیپ Williams  به دلیل فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بهتر و  عملکرد دانه بیشتر نسبت به سایر ژنوتیپ ها (12 درصد عملکرد دانه بیشتر نسبت به ژنوتیپ L17 و 6 درصد نسبت به ژنوتیپ D42XI9) حساسیت کمتری به تنش خشکی نشان داد و کاربرد اسید سالیسیلیک در شرایط بدون تنش و تنش موجب افزایش عملکرد دانه در ژنوتیپ های سویا شد.

    کلیدواژگان: پلی فنل اکسیداز، تری هالوز، فلاونوئید، گلوتاتیون رداکتاز
  • محمودرضا عیسی خانی، فرشاد قوشچی*، حمیدرضا توحیدی مقدم، میثم اویسی صفحات 79-95

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی گلایسین بتایین و ریزمغذی های روی و منگنز بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه لوبیا در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب  طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا در سال 1398 اجرا گردید. عامل های آزمایش شامل شوری در سطوح صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر، گلایسین بتایین در سطوح عدم مصرف و مصرف (50 میلی گرم در لیتر)،  و ریزمغذی ها شامل روی (50 میلی گرم در لیتر)، منگنز  (50 میلی گرم در لیتر) و روی با منگنز (25+25 میلی گرم در لیتر)، بود. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که تنش شوری موجب کاهش ارتفاع بوته (31/30 درصد)، تعداد غلاف در بوته (05/48 درصد)، تعداد دانه در بوته (85/37 درصد)، وزن کل دانه در بوته (08/25 درصد)، شاخص سبزینگی (98/42 درصد)، درصد پروتیین (2/31 درصد) و افزایش پرولین (37/43 درصد) شد. به طور کلی بیش ترین اثر در شوری 6 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. کاربرد گلایسین بتایین با بهبود عملکرد و اجزای عملکرد و افزایش شاخص سبزینگی (28/17 درصد)، درصد پروتیین (78/6 درصد) و پرولین (71/37 درصد) همراه بود. محلول پاشی ریزمغذی، افزایش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز، شاخص سبزینگی (7/29 درصد)، درصد پروتیین (67/20 درصد) و پرولین (13/55 درصد) را نشان داد. به طور کلی بیش ترین اثر در کاربرد توام روی با منگنز به دست آمد. نتایج نشان داد که کاربرد گلایسین بتایین در کنار روی و منگنز با افزایش پرولین و شاخص سبزینگی موجب افزایش تحمل به تنش شوری در لوبیا قرمز شد. همچنین مشاهده شد که اثر ریزمغذی ها بیشتر از گلایسین بتایین در شرایط تنش شوری بر لوبیا قرمز بود.

    کلیدواژگان: پرولین، شاخص سبزینگی (SPAD)، ریزمغذی، شوری و گلایسین بتائین
  • اسفندیار فاتح*، امیر نیسی، امیر آینه بند صفحات 97-113

    جهت بررسی جذب برخی عناصر غذایی سه رقم (ژنوتیپ) گیاه کینوا در واکنش به منابع مختلف کودهای آلی در مقایسه با شاهد (کودهای شیمیایی)، آزمایشی در سال زراعی 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. این آزمایش به صورت طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل منابع مختلف نهاده های بوم سازگار در شش سطح (1- شاهد شیمیایی (NPK)، 2- ورمی کمپوست، 3- کمپوست باگاس نیشکر، 4- کمپوست کنوکارپوس و ضایعات فضای سبز، 5- محلول پاشی با اسید هیومیک و 6- بیوچار و فاکتور دوم شامل: سه رقم گیاه کینوا شامل 1- رقم تی تی کاکا، 2- رقم ردکارینا و 3- ژنوتیپ کیو26 بود. نتایج به دست آمده نشان داد که برهم کنش تیمار کود در رقم بر صفات مختلف اختلاف آماری معنی دار داشت. بیش ترین میزان محتوای نیتروژن بیوماس و دانه به ترتیب (8/0 و 7/2 درصد)  در شرایط کاربرد کمپوست باگاس نیشکر و در ژنوتیپ تی تی کاکا و کاربرد کمپوست باگاس نیشکر و در ژنوتیپ کیو26 مشاهده شد، همچنین کم ترین میزان محتوای نیتروژن بیوماس و دانه به ترتیب (6/0 و 5/2 درصد) در شرایط کاربرد اسید هیومیک و در ژنوتیپ تی تی کاکا و کاربرد اسیدهیومیک و در ژنوتیپ ردکارینا مشاهده گردید . بیش ترین میزان محتوای فسفر بیوماس و دانه به ترتیب (09/0 و 26/0 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک) به کاربرد کمپوست باگاس نیشکر در رقم تی تی کاکا (و در شرایط کاربرد ورمی کمپوست در رقم ردکارینا) و کاربرد ورمی کمپوست و بیوچار در ژنوتیپ کیو26 تعلق داشت. کم ترین میزان محتوای فسفر بیوماس و دانه به ترتیب (047/0 و 15/0 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک) در شرایط کاربرد اسید هیومیک و در ژنوتیپ کیو26 و کاربرد کمپوست باگاس نیشکر و در ژنوتیپ کیو26 مشاهده گردید. بیش ترین میزان محتوای پتاسیم بیوماس و دانه (71/6 و 5/6 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک) در تیمار کاربرد کمپوست باگاس نیشکر و در ژنوتیپ کیو26 مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، باگاس نیشکر، بیوچار، کمپوست و ورمی کمپوست
|
  • Sardar Pasha, Mojtaba Alavifazel*, Alireza Jafarnejady, Shahram Lak, Mani Mojaddam Pages 5-21

    This experiment was carried out as a split-split plot in a randomized complete block design with three replications during two crop years of 2016-2017 and 2017-2018 in Ahvaz station of Agricultural and Natural Resources Research Center of Khuzestan province. The treatments included irrigation at two levels of drain water and pure water irrigation in the main plot, fertilizer compounds at six levels including control (no fertilizer), seed inoculation, seed inoculation and humic acid, seed inoculation and humic acid and growth promotion, seed inoculation and humic acid, growth promotion and high phosphorus and seed inoculation and humic acid, growth promotion and high potassium in sub-plot and sub-sub plot including three wheat cultivars of Mehregan, Shoosh, and Chamran 2. The results showed that grain yield, biological yield, harvest index and leaf proline content were significantly affected by irrigation treatment. It seems that the richness of drainage of minerals along with a significant increase in leaf proline as a mechanism of tolerance to adverse drainage irrigation conditions has been able to play a positive role in significantly increasing biological yield and grain yield under drainage irrigation conditions compared to Have irrigation with ordinary water.Also, grain yield, harvest index, number of tillers, number of spikelets per spike, number of seeds per spike and grain protein were affected by fertilizer composition treatment and the highest increase in biological and grain yield compared to the control was obtained in seed treatment, humic acid and growth stimulant. In this study, biological yield and number of spikelets per spike were significantly different in the studied cultivars and Shush cultivar had relatively better yield than other cultivars.The results of correlation analysis showed that grain yield had a positive and significant correlation with fertile tiller number, number of spikelets per spike and biological yield. Although the interaction of treatments in this experiment was not significant, but Shush cultivar had better performance in terms of irrigation with drainage and treatment with a combination of seed fertilizer, humic acid and growth stimulant.

    Keywords: Drain Water, Growth Promotion, Humic Acid, Proline, Wheat
  • Ghorban Didehbaz Moghanlo*, Ahmad Tobeh, HamidReza Mohammaddoust Chamanabad, Sajjad Moharramnejad, Salim Farzaneh Pages 21-35

    To evaluate the effect of row spacing, planting pattern and density on weed control and morpho physiological characteristics of corn (Zea may L.), the experimental was carried out factorial based on a randomized complete block design with three replications in the farm of Moghan Agriculture and Natural Resources Research Station in 2022. The first factor included row spacing in two levels (75 and 65 cm), the second factor was planting pattern in two levels (single row and zigzag twin row) and the third factor was planting density in two levels (75,000 and 85,000 plants per hectare). The results showed that the highest grain yield and leaf area belonged to the density of 75000 plants per hectare and the row spacing of 75 cm. The highest density and total biomass of weed was observed at density of 75,000 plants per hectare and row spacing of 75 cm, But the lowest density and total biomass of weed was obtained from the density of 85,000 plants per hectare and row spacing of 65 cm. The maximum cob diameter, cob wood diameter and leaf chlorophyll index were obtained at the density of 75,000 plants per hectare with the row spacing of 75 cm and the single row planting pattern. Correlation coefficients between traits showed that the correlation between grain yield with total weed biomass, cob diameter, cob wood diameter, seed depth and leaf chlorophyll index is positive and significant. Generally, the results of this research showed that with extending of twin row patterns with increased density of corn, it is possible to control weed through the competitive ability of the plant, it achieved an acceptable performance.

    Keywords: Corn, Correlation, Leaf area, Plant height
  • Abdollah Hosseini, Mohammad Mirzaeiheydari*, Abbas Maleki, Mahmood Rostaminia, Farzad Babaei Pages 37-57

    Today, with increasing agricultural production to meet the growing needs of the expanding population, concerns have been raised about the future of food supply for the people. Among the environmental barriers to plant growth and yield, drought is the most important factor in reducing production, especially in arid and semi-arid regions. In order to evaluate the effect of mycorrhiza and gibberellin consumption and drought stress on the quantitative and qualitative yield of mung bean, experimental split factorial in the form of a randomized complete block design with 4 replications during two cropping years 2017 and 2018 in Malekshahi region of Ilam province. Experimental treatments included three levels of drought stress (30, 60 and 90 mm evaporation from evaporation pan) as the main factor and three levels of gibberellin including (control, seed, and foliar application) and three levels of mycorrhiza (control, seed and application soil). It was factorial. Comparison of the mean of the three interactions of drought stress and gibberellin and mycorrhiza hormones showed that in 30 mm water evaporation from gibberellin pan and foliar application of gibberellin and no mycorrhiza application, the highest grain yield was obtained at 22255.4 kg ha-1. The highest and lowest polyphenol oxidase in seed treatments of gibberellin acid under 90 mm evaporation from evaporation pan and no consumption of gibberellic acid under 30 mm evaporation from evaporation pan with values ​​of 0.87 and 0.44 μmol of distilled water per gram of fresh weight.The highest and lowest ascorbate peroxidase in mycorrhiza seed treatments under 90 mm evaporation from evaporation pan and no consumption of mycorrhiza and gibberellin acid under 30 mm evaporation from evaporation pan with values of 0.4 and 1.81 μm g-1 water weight, respectively. It was found that the difference between these was statistically significant.

    Keywords: Drought stress, Gibberellin, Mung bean, Mycorrhiza
  • Nasrin Razmi*, Ali Ebadi, Jahanfar Daneeshian, Soodabe Jahanbakhsh Pages 59-78

    In order to study the effect of using salicylic acid in inducing tolerance mechanisms to drought stress, a research was carried out in the field of Moghan Agriculture and Natural Resources Research Center in 2014 and 2015 as a split factorial in three replications. The main factor includes irrigation treatments based on evaporation from class A evaporation pan (100, 135 and 170 mm evaporation) and secondary treatments including soybean genotypes (Williams, L17 and D42X19) and salicylic acid foliar spraying (0, 0.4 and 0.8 mM). The results of composite analysis showed that drought stress significantly reduced plant height, number of nodes per stem, days to flowering and days to maturity in soybean genotypes. Seed yield was reduced by 38% in moderate stress and 46% in severe stress compared to control. Drought stress and application of salicylic acid, especially at a concentration of 0.4 mM, increased the concentration of amino acids such lysine and methionine. The highest amount of lysine was observed in Williams genotype under severe stress conditions and the highest amount of methionine was observed in D42XI9 genotype under moderate stress conditions. The highest level of activity of polyphenol oxidase enzymes in D42XI9 genotype and the highest level of glutathione reductase enzyme activity in Williams genotype was observed under severe drought stress conditions. Foliar spraying with salicylic acid (0.4 mM) increased the activity of these enzymes in both stressed and non- conditions. Intensity of stress caused an increase in concentration trihalose. But the effect of stress on the amount of trihalose in Williams genotype was more than other genotypes. With the application of salicylic acid, the concentration of trihalose increased in all genotypes, and the effective concentration of salicylic acid to increase trihalose was 0.8 mM. Drought stress and application of salicylic acid increased flavonoid accumulation in all genotypes and especially in L17 genotype. Drought stress significantly reduced plant height, number of nodes, days to flowering, days to maturity and seed yield in soybean genotypes, while the use of 0.4 mM salicylic acid improved the above traits, especially in the Williams genotype. In this study, Williams showed less sensitivity to drought stress (12% more seed yield than L17 genotype and 6% more than D42XI9 genotype) due to higher antioxidant enzyme activity and higher seed yield compared to other genotypes, and the use of salicylic acid in non-stressed and stressed conditions increased seed yield in soybean genotypes.

    Keywords: Flavonoid, Glutathione reductase, Polyphenol oxidase, Trehalose
  • Mahmoud Eisakhani, Farshad Ghooshchi*, HamidReza Tohidimoghaddam, Meysam Oveysi Pages 79-95

    To investigate the effects of foliar application of glycine betaine and micronutrients of zinc and manganese on morpho-physiological traits of red bean plant under salinity stress conditions, an experiment as a factorial form in randomized complete design with three replications in the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch in 2019 was contacted. Experimental factors included salinity at control, 3, and 6 dS.m-1 levels, glycine betaine at application (50 mg/Lit) and non-application levels and micronutrients included zinc (50 mg/Lit), manganese (50 mg/Lit), and the combined usage (25+25 mg/Lit). The obtained results indicated that salinity stress reduced the plant height (30.31 percent), number of pods per plant (48.05 percent), number of seeds per plant (37.85 percent), seed total weight per plant (25.08 percent), SPAD index (42.98 percent), and seed protein percent (31.2 percent) and increased proline amount (43.37 percent). In general, the most effect in 6 dS.m-1 salinity was observed. The application of glycine betaine was associated with improved yield and yield components and increased SPAD index (17.28 percent), seed protein percent (6.78 percent), and proline (37.71 percent). Micronutrient foliar application showed the increasing of yield and yield components of red beans, SPAD index (29.7 percent), seed protein percent (20.67 percent), and proline (55.31 percent). In general, the most effect was obtained in the application of zinc with manganese. The results showed that the use of glycine betaine along with zinc and manganese increased proline and SPAD index increased salinity stress tolerance in red beans. It was also observed that the effect of micronutrients was greater than glycine betaine on red beans under salinity stress.

    Keywords: Proline, SPAD index, Micronutrients, Salinity, Glycine Betaine
  • Esfandiar Fateh*, Amir Neisi, Amir Aynehband Pages 97-113

    In order to study some elements uptake of three cultivars (genotype) of quinoa under the influence of different sources of organic fertilizers in comparison with the control (chemical fertilizers), an experiment was conducted in 2009-2010 crop season in Research farm of Shahid Chamran University of Ahvaz. This experiment was performed as a factorial design in the form of randomized complete blocks design with three replications. The first factor includes different sources of compatible ecosystem inputs at six levels (1- Chemical control (NPK), 2- Vermicompost, 3- Sugarcane bagasse compost, 4- Conocarpus and green space waste compost, 5- Foliar application of acid Humic and 6- Biochar. The second factor included three cultivars of quinoa including 1- Titicaca, 2- Redcarina and 3- Q26. The results showed that the interaction effect of fertilizer treatment in cultivar on different traits was statistically significant. The highest nitrogen content of biomass and grain (0.8% and 2.7%) were observed in application of sugarcane bagasse compost and in Titicaca genotype and sugarcane bagasse compost application in Q26 genotype, respectively. Also, the lowest amount of biomass and seed nitrogen content was observed (0.6% and 2.5% respectively) in the condition of humic acid application in Tt kaka genotype and humic acid application in Redcarina genotype.The highest content of biomass and grain phosphorus (0.09 and 0.26 mg/kg dry matter) belonged to the application of sugarcane bagasse compost in Titicaca cultivar (and in vermicompost in Redcarina cultivar) and the application of vermicompost and biochar in Q26 genotype, respectively. Also, the lowest amount of phosphorus content of biomass and seed (0.047 and 0.15 mg/kg of dry matter), respectively, was observed under conditions of application of humic acid and in genotype Q26 and application of sugarcane bagasse compost in genotype Q26. The highest content of potassium biomass and grain (6.71 and 6. 5 mg/kg of dry matter) was observed in the application of sugarcane bagasse compost in Q26 genotype.

    Keywords: Bagasse, Biochar, Compost, Humic acid, Vermicompost