فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 28 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی علوی فاضل* صفحات 5-18
    به منظور بررسی اثر مقادیر نیتروژن بر انتقال مجدد مواد ذخیره ای به دانه ژنوتیپ های گندم نان و دوروم این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 90-89 انجام شد. کرت اصلی شامل پنج سطح 60، 120، 180 و 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تیمار شاهد (عدم مصرف کود) و کرت فرعی شامل دو ژنوتیپ گندم نان، چمران و 19- 85- S و دو ژنوتیپ دوروم، دنا و بهرنگ بود. نتایج نشان داد که اثر برهمکنش مقادیر نیتروژن و ژنوتیپ بر انتقال مجدد، فتوسنتز جاری و صفات وابسته در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیش ترین میانگین انتقال مجدد (30/187 گرم در مترمربع) و کارایی انتقال مجدد (22/0 گرم بر گرم) به رقم دنا با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار اختصاص داشت. بیش ترین سهم انتقال مجدد با میانگین 50 درصد به کاربرد 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در ژنوتیپ S-85-19 متعلق بود. بیش ترین میزان فتوسنتز جاری (52/737 گرم در مترمربع) به رقم چمران با کاربرد 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و بیش ترین کارایی و سهم فتوسنتز جاری به ترتیب با میانگین های 73/1 گرم بر گرم و 75/89 درصد به رقم چمران بدون مصرف کود اختصاص یافت. به طورکلی، با افزایش مقادیر نیتروژن سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه افزایش و سهم انتقال مجدد کاهش یافت. در بین ژنوتیپ های مورد مقایسه رقم چمران بیش ترین میزان، کارایی و سهم فتوسنتز جاری و عملکرد دانه را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: توزیع مجدد، فتوسنتز جاری و کارایی انتقال مجدد
  • احسان حبیب پورکاشفی *، محمدحسین قرینه، علیرضا شافعی نیا، مهدی روزرخ صفحات 19-32
    به منظور بررسی اثر زئولیت بر برخی صفات فیزیولوژیکی لوبیا قرمز در شرایط تنش خشکی آزمایشی در مزرعه شرکت کشت و صنعت تخت شیرین واقع در شهرستان صحنه در استان کرمانشاه در سال 1393 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح، آبیاری نرمال (60 میلی متر تبخیر از تشتک) ، تنش خشکی ملایم (90 میلی متر تبخیر از تشتک) و تنش خشکی شدید (120 میلی متر تبخیر از تشتک) در کرت های اصلی و زئولیت در چهار سطح صفر، پنج، 10، و 15 تن در هکتار در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی، به جز صفات شاخص کلروفیل و فلورسانس حداقل، فلورسانس کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، عدد کلروفیل، سطح برگ و فلورسانس حداکثر را کاهش داد. هم چنین زئولیت به دلیل توانایی در جذب و نگهداری آب در خاک توانست به استثنای دو صفت شاخص کلروفیل و فلورسانس حداقل، سایر صفات را افزایش دهد. برهمکنش بین تنش خشکی و زئولیت در هیچ کدام از صفات مورد بررسی معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: فلورسانس حداکثر، سطح برگ و محتوای آب نسبی
  • علیرضا پازکی* صفحات 33-44
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی و مصرف زﺋ ولیت بر میزان بیومارکرهای تخریب، محتوی نسبی آب برگ، نشت الکترولیت ها و کلروفیل کلزا (Brassica napus L.) رقم Okapi، این آزمایش در پاییز 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. آبیاری در سه سطح (آبیاری بر اساس 80، 130 و 180 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) به عنوان کرت اصلی، مصرف زﺋ ولیت در سه سطح (عدم مصرف، مصرف 6 و 12 تن در هکتار) به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که از نظر تمامی صفات مورد آزمون بین سطوح آبیاری و کاربرد زﺋ ولیت تفاوت معنی داری مشاهده شد و اثر برهمکنش تیمارهای آزمایشی تنها بر نشت الکترولیت ها و محتوی کلروفیل ها معنی دار بود. مقایسه میانگین اثر اصلی آبیاری نشان داد، انجام آبیاری بر اساس 180 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A، بیش ترین میزان مالون دی آلدئید (54/2 نانومول بر میلی گرم پروتئین) ، دی هیدروکسی گوانوزین (60/17 نانومول بر میلی گرم پروتئین) ، دی تیروزین (02/27 نانومول بر میلی گرم پروتئین) و نشت الکترولیت ها (55/1 میلی زیمنس بر سانتی متر) و کم ترین محتوی نسبی آب برگ (61/0 درصد) و کلروفیل کل (32/4 میلی گرم در لیتر) را ایجاد نمود را ایجاد نمود. در شرایط تنش خشکی شدید 180 میلی متر، مصرف 12 تن در هکتار زئولیت با بهبود وضعیت رطوبتی گیاه منجر به ممانعت از اثر تخریبی تنش خشکی و کاهش میزان نشت الکترولیت ها تا 99/0 میلی زیمنس بر سانتی متر و کلروفیل a تا 75/4 میلی گرم در لیتر گردید.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، دی تیروزین و مالون دی آلدئید
  • بیژن حقیقتی *، سعید برومند نسب، عبدعلی ناصری صفحات 45-60
    به منظور بررسی اثر خشکی موضعی ریشه بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی دو رقم سیب زمینی، این آزمایش در سال 93-1392 به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد. تیمارهای مورد آزمایش در این تحقیق شامل دو روش آبیاری جویچه ای و قطره ای نواری در کرت های اصلی، دو رقم سیب زمینی شامل آلمرا و بورن در کرت های فرعی و تیمار های کم آبیاری در چهار سطح آبیاری به میزان 100، 80 و 65 درصد تخلیه رطوبتی مجاز خاک و آبیاری ناقص ریشه (PRD) در کرت های فرعی- فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رقم بورن نسبت به رقم آلمرا در کلیه تیمار های کم آبیاری از نظر عملکرد غده، بهره روی آب و تحمل به خشکی برتری داشت به طوری که رقم بورن در مقایسه با رقم آلمرا باعث افزایش 19 درصدی عملکرد غده کل و بهره وری آب گردید. اثر کم آبیاری بر عملکرد غده، بهره وری آب، درصد نشاسته، میزان قند محلول، میزان پرولین و کلروفیل گیاه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بیش ترین مقدار عملکرد غده برابر با 02/59 تن در هکتار مربوط به رقم بورن و آبیاری کامل حاصل شد. بیش ترین بهره وری آب به ترتیب برابر 20/13 کیلوگرم بر مترمکعب مربوط به رقم بورن و تیمار PRD به دست آمد. بنابراین با توجه به محدودیت منابع برای استفاده بهینه از آب، رقم بورن به عنوان یک رقم با عملکرد کمی و کیفی بالا، و کم آبیاری PRD به عنوان یک راه کار صرفه جویی در مصرف آب توصیه شد.
    کلیدواژگان: پرولین، جویچه ای، کلروفیل و کم آبیاری
  • مسعود علاف، علیرضا شکوه فر* صفحات 61-72
    به منظور بررسی اثر عملیات کم آبیاری و مقادیر نیتروژن بر عملکرد کمی و درصد روغن گیاه آفتابگردان رقم سانبورا آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی شهید سالمی شهر اهواز اجرا گردید. این پژوهش به صورت آزمایش اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمار کم آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح آبیاری کامل، قطع آبیاری فقط در مرحله R3 و قطع آبیاری فقط در مرحله R5 بود. مقادیر نیتروژن به عنوان کرت فرعی درسه سطح 50 ،100 و150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که عملیات کم آبیاری اثر معنی داری بر تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، نسبت مغز به کل و شاخص برداشت داشت. هم چنین اثر مقادیر نیتروژن بر تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد روغن، درصد مغز به کل و شاخص برداشت معنی دار بود. برهمکنش کم آبیاری و نیتروژن بر تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، وزن هزاردانه و شاخص برداشت اثر معنی داری داشت. در برهمکنش تیمارها، آبیاری کامل و میزان 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار با 322 گرم در مترمربع بیش ترین عملکرد دانه را تولید نمود. در نتیجه می توان گفت که اجرای عملیات کم آبیاری در مرحله R3 و R5 (مراحل زایشی گیاه) ، با توجه به کاهش معنی دار عملکرد، مطلوب نمی باشد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و درصد روغن
  • میثم مرادی، عباس سلیمانی فرد *، رحیم ناصری، محبوبه قاسمی، کیومرث آبرومند صفحات 73-90
    به منظور بررسی اثر کودهای دامی، اوره و تلقیح با ازتوباکتر کروکوم، بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم زاگرس، این آزمایش به صورت کرت های دوبار خردشده با سه تکرار در ایلام و در سال 94-1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود دامی گاوی در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 20 کیلوگرم در مترمربع) ، کود شیمیایی اوره در چهار سطح (صفر، 33، 66 و 100 درصد از مقدار کود شیمیایی اوره توصیه شده) و کود زیستی ازتوباکتر کروکوم در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح با ازتوباکتر) به ترتیب به عنوان کرت های اصلی، فرعی و فرعی فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از کود دامی، کود شیمیایی اوره و ازتوباکتر کروکوم اثر معنی داری بر عملکرد، اجزای عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک گندم داشت. برهمکنش سه گانه کود دامی در کود شیمیایی اوره در ازتوباکتر کروکوم بر تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی دار گردید، به طوری که بیش ترین تعداد سنبله در مترمربع (363 سنبله) ، عملکرد دانه (3/4133 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (3/8708 کیلوگرم در هکتار) در تیمار مصرف کود دامی، مصرف 60 درصد کود شیمیایی اوره توصیه شده و تلقیح با ازتوباکتر و کم ترین تعداد سنبله در مترمربع (3/228 سنبله) ، عملکرد دانه (3/2500 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (5711 کیلوگرم در هکتار) در تیمار مصرف عدم مصرف کود دامی، عدم مصرف کود شیمیایی اوره و عدم تلقیح با ازتوباکتر به دست آمد. بنابراین می توان با استفاده از کود دامی و 66 درصد کود اوره توصیه شده به علاوه تلفیق ازتوباکتر در مصرف کود صرفه جویی کرده و به عملکرد دانه مناسبی در گندم دست یافت.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر کروکوم، کود دامی، کود شیمیایی نیتروژن و عملکرد دانه
  • مجید عبدلی، عزت الله اسفندیاری *، سید بهمن موسوی، بهزاد صادق زاده، محسن سعیدی صفحات 91-106
    به منظور بررسی اثر محتوای درونی روی بذر و محلول پاشی سولفات روی بر عملکرد و کیفیت دانه گندم نان رقم کوهدشت این تحقیق به صورت گلدانی در سال 1393 در دانشگاه مراغه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول میزان درونی روی بذر که شامل بذور با روی کم (199 نانو گرم روی در بذر) و بذور با روی زیاد (595 نانو گرم روی در بذر) و فاکتور دوم محلول پاشی سولفات روی شامل بدون محلول پاشی (شاهد) و محلول پاشی با غلظت دو گرم بر لیتر در مراحل ساقه دهی و آغاز پر شدن دانه بودند. نتایج نشان داد که محتوای روی بیش تر بذر اثر معنی داری در سطح پنج درصد بر درصد سبز شدن، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشت، اما اثر این تیمار بر صفات زیست توده تولیدی، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه بارور و غلظت عناصر کم نیاز دانه معنی دار نبود. محلول پاشی سولفات روی نیز بر عملکرد دانه، زیست توده، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه بارور و ارتفاع بوته معنی دار بود که به ترتیب باعث افزایش 3/58، 46، 6/78، 1/26 و پنج درصدی صفات فوق نسبت به شاهد (عدم محلول پاشی) گردید و هم چنین سبب افزایش 5/18 و 2/33 درصدی غلظت عناصر روی و منگنز در دانه گندم شد اما اثر معنی داری بر غلظت آهن و مس نداشت. محلول پاشی سولفات روی هر چند سبب کاهش 7/24 درصدی میزان اسیدفیتیک در دانه شد ولی از لحاظ آماری تفاوتی با عدم محلول پاشی نداشت.
    کلیدواژگان: اسیدفیتیک، خاک آهکی و عملکرد دانه
  • علی سلیمانی* صفحات 107-123
    این آزمایش در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقات کشاورزی اصفهان به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار سطح تراکم 8، 10، 12 و 14 بوته در مترمربع و سه هیبرید Sup. A، Sup. P و Sir آفتابگردان با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر تراکم گیاهی بر شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، درصد جذب نور در کانوپی، ضریب استهلاک نور و سرعت رشد محصول معنی دار شد. اثر رقم نیز بر ماده خشک کل، درصد جذب نور در کانوپی و سرعت رشد محصول معنی دار بود. برهمکنش تراکم و رقم بر صفات آزمایشی معنی داری نبود. افزایش تراکم گیاهی باعث افزایش شاخص سطح برگ، وزن خشک کل و سرعت رشد محصول گردید. با افزایش تراکم گیاهی از 8 به 14 بوته در مترمربع، 95 درصد جذب نور حاصل شد که منجر به افزایش معنی دار ضریب استهلاک نوری از 658/0 به 756/0 گردید که در نتیجه آن ماده خشک به میزان 4/23 درصد افزایش یافت. رقم Sup. A در مقایسه با سایر ارقام به طور معنی داری بیش ترین درصد جذب نور (8/93 درصد) را به خود اختصاص داد و با بالاترین سرعت رشد محصول (9/24 گرم در مترمربع در روز) به طور معنی داری بیش ترین ماده خشک کل (3/1672 گرم) را تولید نمود. لذا تراکم 12 بوته در مترمربع و رقم Sup. Aاز فضای رشدی در جذب نور و تولید ماده خشک کل استفاده کاملی نموده و تحت شرایط مشابه با مطالعه حاضر مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، ضریب استهلاک نور و ماده خشک کل
|
  • M. Alavifazel* Pages 5-18
    In order to investigate the effect of nitrogen amounts on remobilization of storage matters to seed of bread and durum wheat genotypes, this experiment as split plots based on randomized complete blocks design at three replications was conducted during cropping year 2010-11. Main plot included five levels of 60, 120, 180 and 240 kilogram per hectare net nitrogen and control treatment (no fertilizer consumption) and sub plot included two bread wheat genotypes, Chamran and S- 85-19 and two Durum genotypes, Dena and Behrang. The results showed that the interaction effect of nitrogen amounts and genotype on remobilization, current photosynthesis and related traits were significant at one percent probability level. The highest average of remobilization (187.30 gram per square meter) and remobilization efficiency (0.22 gram per gram) allocated to Dena cultivar by use of 60 kilogram per hectare. Maximum contribution of remobilization by average of 50 percent belonged to S- 85-19 genotype by use of 120 kilogram per hectare net nitrogen. Maximum amount of current photosynthesis (737.52 gram per square meter) allocated to Chamran cultivar by use of 240 kilogram per hectare net nitrogen and maximum contribution and efficiency of current photosynthesis belonged to Chamran cultivar without using fertilizer by the averages of 1.73 gram per gram and 89.75 percent, respectively. Totally, by increasing nitrogen rates the contribution of current photo synthesis in seed yield increased and the contribution of remobilization reduced. Chamran cultivar allocated maximum rate, efficiency and contribution of current photosynthesis and seed yield among the compared genotypes.
    Keywords: Redistribution, Current photosynthesis, Efficiency of remobilization
  • E. Habib Porkashefi*, M.H. Gharineh, A.R. Shafeinia, M. Roozrokh Pages 19-32
    In order to investigate the effect of zeolite on some physiological traits of red bean in drought tension conditions an experiment was carried out as split plot based on randomized complete blocks design with three replications in Takhte Shirin Agro-Industry field located in Sahneh city in Kermanshah province in 2014. In this experiment drought tension as the main factor at three levels, normal irrigation (60 millimeter evaporation from pan), moderate drought tension (90 millimeter evaporation from pan) and severe drought tension (120 millimeter evaporation from pan) in main plots and zeolite in four levels zero, five, 10 and 15 were considered in the subplots. The results showed that drought tension, except for the traits chlorophyll index and minimum fluorescence, decreased chlorophyll fluorescence, leaf relative water content, chlorophyll number, leaf area and maximum fluorescence. Also, zeolite due to its ability to water absorption and retain in soil could increase other traits with the exception of two traits chlorophyll index and minimum fluorescence. The interaction between drought tension and zeolite was not significant for any of the investigated traits.
    Keywords: Maximum fluorescence, Leaf area, Relative water content
  • A.R. Pazoki* Pages 33-44
    In order to investigate the effect of water deficit tension and zeolit application on the amount of damage biomarkers, relative content of leaf water, electrolytes leakage and chlorophyll of rapeseed (Brassica napus L.) Okapi cultivar, the present experiment was done as split plot based on based on randomized complete blocks design with four replications during fall 2010-11 at Islamic Azad University field research , Yadegar-e-Imam Khomein (RAH) Shahr-e-Rey Branch. Irrigation at three levels (irrigation based on 80, 130 and 180 millimeter evaporation from class A evaporation pan) as main plot, zeolite consumption in three levels (no consumption, 6 and 12 tons per hectare consumption) as sub-plot were considered. The results of experiment indicated that all traits tested were significantly different regarding to irrigation levels and zeolite application and the effect of experimented treatments interaction was significant only on electrolytes leakage and chlorophylls content. The mean comparison of main effect of irrigation demonstrated that applying irrigation based on 180 millimeter evaporation from class A evaporation pan, established the highest amount of Malondialdehyde (2.54 nanomoll per milligram protein), Dihydroxyguanosin (17.60 nanomoll per milligram protein), Dityrosine (27.02 nanomoll per milligram Protein) and electrolytes leakage (1.55 millizimence per cm) and lowest relative leaf water content (0/61 percent) and total chlorophyll (4.32 milligram per liter). In severe drought tension conditions 180 millimeter, using 12 tons per hectare zeolit consumption by the improvement of plant moisture status led to prevent drought tension harm effect and reducing leakage electrolytes to 0.99 millizimence per cm and chlorophyll a to 4.75 milligram per liter.
    Keywords: Drought tension, Dityrosine, Malondialdehyde
  • B. Haghighati*, S. Bromand Nasab, A. Naseri Pages 45-60
    In order to investigate the effect of partial root zone drying on yield and some physiological characteristics of two potato cultivars, this experiment was performed as split- split plots based on randomized complete blocks design with three replications in Chahar Mahal va Bakhtiari farm Research Center of Agriculture and Natural Resources in 2013-14. The tested treatments in this research included two irrigation methods furrow and tape drip irrigation at the main plots, two potato cultivars included Almera and Burren in sub plots and four deficit irrigation treatments at four levels of irrigation at the amount of 100, 80 and 65 percent of soil allowed moisture depletion and incomplete root irrigation (PRD) as the sub-sub plots. The results showed that Burren cultivar in comparison with Almera cultivar in all the deficit irrigation treatments had superiority regarding to tuber yield, water productivity and drought tolerance as Buren cultivar compared with Almera cultivar caused increasing in total tuber yield and water productivity by 19 percent. Effect of deficit irrigation on tuber yield, water efficiency, starch percentage, soluble sugar content, amount of proline and plant chlorophyll was significant at one percent probability. The highest amount of tuber yield equals to 59/02 tons per hectare due to to the Bourne cultivar and full irrigation was obtained. Most water efficiency equals to 13/20 kilograms per cubic meter was obtained related to Bourne cultivar and PRD treatment. Therefore, due to resource constraints for efficient use of water, Bourne cultivar as a cultivar with high quality and quantity yield, and deficit irrigation PRD was recommended as a way to conserve water.
    Keywords: Proline, Furrow, Chlorophyll, Deficit irrigation
  • M. Allaf, A. Shokoohfar* Pages 61-72
    In order to investigate the impact of deficit irrigation operations and nitrogen rates on quantitative yield and oil percentage of sunflower Sanbura cultivar an experiment was carried out at Shahid Salemi research farm in Ahvaz in 2012-13 cropping year. The present research was conducted as split plot experiment with a randomized complete blocks design with three replications. The deficit irrigation treatment as the main plot was applied at three levels complete irrigation, irrigation stop only at the stage R3 and irrigation stop only at the stage R5 (. Nitrogen rates was applied as the sub-plot at three levels of 50, 100 and 150 kilogram pure nitrogen per hectare. The variance analysis results showed that deficit irrigation operations had a significant effect on number of seeds per head, grain yield, one-thousand seed weight, kernel to whole grain percentage ratio and harvest index. Also, the effect of nitrogen rates on number of seeds per head, grain yield, one-thousand seed weight, oil percentage, kernel to whole grain percentage and harvest index was significant. The interaction deficit irrigation and nitrogen had a significant effect on number of seed per head, grain yield, one-thousand seed weight and harvest index. In the interaction of treatments, full irrigation and the amount of 150 kilogram pure nitrogen per hectare with 322 gram per square meter produced the highest grain yield. As a result, it can be said that the operation of deficit irrigation in the R3 and R5 stages (plant reproductive stages), due to the significant yield reduction, is not desirable.
    Keywords: Sunflower, One, thousand seed weight, Grain yield, Oil percentage
  • M. Moradi, A. Soleymanifard*, R. Naseri, M. Ghasemi, K. Abromand Pages 73-90
    In order to investigate the effect of manure, urea fertilizers and inculcation with Azotobacter chrooccum on yield and yield components of wheat Zagros cultivar, this experiment was conducted based on split-split plots with three replications in Ilam and in 2014-15. The experimental treatments including cow manure at two levels (non application and application 20 kilogram per meter square) as main plots, four levels of urea fertilizer (zero, 33, 66 and 100 percent of recommended urea chemical fertilizer) as sub-plots and Azotobacter chrooccum fertilizer at two levels (without inculcation and inculcation with Azotobacter) were assigned as sub-sub plots. The experiments results indicated that application of manure, urea fertilizer and Azotobacter chrooccum had a significant effect on yield, yield components and wheat biological yield. Manure triple interaction in urea fertilizer in Azotobacter chrooccum was significant on number of spike in square meter, number of grain in spike, one-thousand grain weight, grain yield, biological yield and harvest index at one and five percent probability levels, so that the highest number of spike per square meter (363 spikes), grain yield (4133/3 kilogram per hectare) and biological yield (8708.3 kilogram per hectare) in manure using treatment, using 60 percent recommended urea fertilizer and inculcation with Azotobacter and the lowest spike number in square meter (228.3 spikes), grain yield (2500.3 kilogram per hectare) and biological yield (5711 kilogram per hectare) were obtained in application, non-application of manure treatment, non-application of urea fertilizer and non-inoculation with Azotobacter. Thus, by using manure and 66 percent recommended urea fertilizer and also in addition to Azotobacter it can be possible to save the application of the fertilizer and to achieve the desirable yield in wheat.
    Keywords: Azotobacter chrooccum, Manure, Nitrogen fertilizer, Grain yield
  • M. Abdoli, A. Esfandiari *, S.B. Mousavi, B. Sadeghzadeh, M. Saeidi Pages 91-106
    In order to investigate the effect of seed zinc internal content and foliar application of zinc sulfate on yield and quality of grain bread wheat Kohdasht cultivar the present research as potted was conducted in Maragheh University in 2014. The experiment as factorial was carried out based on randomized complete blocks design with three replications. The first factor was seed zinc internal content including low zinc seeds (199 Nano gram per seed) and high zinc seeds (595 Nano gram zinc per seed) and the second factor foliar application of zinc sulfate including non foliar application (control) and foliar application at a concentration of two grams per liter at stem elongation and at the beginning of the grain filling stages. The results showed that high seed zinc content had significant effect at five percent level on the percentage of emergence, grain yield and harvest index, but no significant effect on biomass production, one-thousand grain weight, number of grain per spike, number of spikelet’s fertile per spike and concentration of micronutrient in grains. Also, foliar application of zinc sulfate was signification on grain yield, biomass, number of grain per spike, number of spikelet’s fertile and plant height that caused increasing to 58.3, 46, 78.6, 26.1 and five percent of all the mentioned traits, respectively, compared to control (non irrigation) and as well increased 18.5 and 33.2 percent to concentrations of zinc and manganese in wheat but had no significant effect on iron and copper concentrations. The foliar application of zinc sulfate caused 24/7 percent reduction on phytic acid in grain, but no statistically significant difference to non-foliar application.
    Keywords: Phytic acid, Calcareous soil, Grain yield
  • A. Soleymani* Pages 107-123
    The present experiment was conducted in the form of factorial based on randomized complete blocks design with three replications with four levels of densities 8, 10, 12 and 14 plants per square meter and three hybrids of sunflower Sup.A, Sup.P and Sirat Isfahan agriculture research farm in 2013-14 cropping year. The results showed that the effect of plant density was significant on leaf area index, total dry matter, solar radiation absorption percentage in canopy, solar radiation depreciation coefficient and crop growth rate. The effect of cultivar was significant on total dry matter, solar radiation absorption percentage in canopy and crop growth rate. The interaction density and cultivar had no significant effect on all experimental traits. Increasing in plant density caused increasing leaf area index, total dry matter and crop growth rate. By increasing plant density from 8 to 14 plants per square meter, 95 percent light absorption was obtained which led to a significant increase in light extinction coefficient from 0.658 to 0.756 so that as a result total dry matter at the rate of 23.4 percent increased. Sup.A cultivar compared with other cultivars significantly allocated the most light absorption percentage (93.8 percent) and with the highest crop growth rate (24.9 gram per square meter per day) significantly produced the highest total dry matter (1672.3 gram). Thus, 12 plants density per square meter and Sup.A cultivar better used the advantages of the growth space for light absorption and dry matter production and might be suitable under the conditions similar to the present study.
    Keywords: Leaf area index, Light extinction coefficient, Total dry matter