فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اسماعیل سلیمانی*، مسلم عباسی، الهه طغیانی صفحات 1-21
    هدف
    در پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی بر عملکرد توجهی- حافظه ای دانش آموزان مبتلا به ADHD مورد توجه بود.
    روش
    پژوهش حاضر با روش آزمایشی از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دارای اختلال کمبود توجه- بیش فعالی دوره ابتدایی و دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 95-1394 مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه 2 تهران تشکیل می دادند که از بین آنها تعداد 40 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی به 2 گروه 20 نفری گمارده شد. سه ابزار سنجش مورد استفاده قرار گرفت که عبارت بودند از؛ پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده های جمعیت شناختی، آزمون عملکرد پیوسته (CPT) و مقیاس حافظه ی عددی وکسلر (فراخنای ارقام). گروه آزمایش در 10 جلسه تحت آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی قرار گرفته و در طی این جلسات به گروه کنترل هیچ نوع آموزشی داده نشد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که خطای ارائه پاسخ، خطای پاسخ حذف، تعداد پاسخ صحیح و شاخص زمان واکنش آزمون عملکرد پیوسته و همچنین فراخنای حافظه مستقیم و معکوس گروه آزمایش بعد از مداخله بازسازی شناختی متفاوت است (001/0≥P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبنی بر آموزش راهبردهای شناختی-فراشناختی بر کاهش علائم ADHD موثر بوده است، لذا پژوهش، استفاده از این آموزش ها را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی - فراشناختی، توجه، حافظه، ADHD
  • حسین جعفری ثانی*، زهرا حجازی، زهرا وقاری زمهریر صفحات 23-41
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش روش تدریس تفحص گروهی بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان انجام شد.
    روش
    در این پژوهش از روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. گروه آزمایش با روش تدریس تفحص گروهی، آموزش داده شد و گروه کنترل متغیری را دریافت نکردند. جامعه آماری، دانش آموزان دختر پایه ی اول متوسطه ی ناحیه 6 آموزش و پرورش مشهد بود. از میان آنان 51 نفر به روش تصادفی خوشه ایبه عنوان شرکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند و سپس 26 نفر به روش تصادفی در گروه آزمایش و 25 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند و به پرسشنامه ی سنجش مهارت های اجتماعی ماتسون، راتاتوری و هلسل پاسخ دادند. ضریب پایایی این آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ در پیش آزمون 79/0 و در پس آزمون 95/0 به دست آمد.
    یافته ها
    داده های جمع آوری شده با کمک آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه و چند متغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد میانگین گروه کنترل و آزمایش در پیش آزمون تفاوت چندانی ندارد، اما در پس آزمون، میانگین گروه آزمایش از گروه کنترل بیشتر بود و با کنترل نمره پیش آزمون، تفاوت مشاهده شده بین نمرات رشد مهارت های اجتماعی دو گروه آزمایش و کنترل معنادار بود (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش با استفاده از روش تدریس تفحص گروهی بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان به طور کلی و مولفه ی مهارت اجتماعی مناسب، رفتار غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتار تکانشی، برتری طلبی و اطمینان زیاد به خود داشتن و رابطه با همسالان تاثیر داشته و سبب بهبود این مولفه ها شده است. لذا این پژوهش استفاده از الگوهای اجتماعی همچون روش تدریس تفحص گروهی را به منظور بهبود مهارت های اجتماعی پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: روش تدریس، تفحص گروهی، مهارت های اجتماعی
  • رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، داود بابایی صفحات 43-56
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سیستم بازداری (BIS) / فعال ساز رفتاری (BAS) و اهداف پیشرفت با تفکر خلاق بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل 359 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان (136 پسر و 223 دختر) در سال تحصیلی 94-1393 بودند که بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه سیستم فعال ساز - بازدارنده رفتاری کارور و وایت (1994)، پرسشنامه اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001) و پرسشنامه ی تفکر خلاق پیتر هانی (ترجمه یوسفی، 1384) توسط شرکت کنندگان تکمیل شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل 8.8 استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که بین سیستم فعال ساز رفتاری و اهداف پیشرفت با تفکر خلاق رابطه مثبت وجود دارد (05/0>P). همچنین بین سیستم بازدارنده رفتاری با تفکر خلاق رابطه منفی وجود دارد (05/0 >P). متغیر اهداف پیشرفت هم با نقش واسطه ای خود و همچنین به صورت مستقیم با تفکر خلاق رابطه معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش تلویحاتی برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت دارد که از یافته های آن می توانند در پرورش فراگیران خلاق بهره گیرند.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، تفکر خلاق، سیستم بازداری (BIS)، فعال ساز رفتاری (BAS)
  • غزال زندکریمی*، سیده منور یزدی صفحات 57-70
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تفاوت در حافظه کاری، انعطاف پذیری و حل مسئله در چهار زیرگروه راهبردهای مقابله با استرس هیجان مدار (رویاروگری، اجتنابی، وابستگی و خویشتن داری) انجام شد.
    روش
    آزمایش بر روی 100 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی از دانشگاه های تهران که به چهار گروه 25 نفره تقسیم شدند، صورت گرفت. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد و شرکت کنندگان از لحاظ میزان استرس و اضطراب در سطح متوسط قرار داشتند. ابزارهای پژوهش عبارت از پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس DASS-21، پرسشنامه مقابله با استرس WOCQ و آزمون های نرم افزاری استروپ، N-Back و برج های لندن جهت بررسی انعطاف پذیری، حافظه کاری و توانایی حل مسئله بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که سطح حافظه کاری و انعطاف پذیری در یادگیری مطالب جدید در زیرگروه مقابله رویاروگر به میزان قابل توجهی پایین بود. همچنین زیرگروه وابستگی، عملکرد نسبتا مشابهی در آسیب های شناختی نسبت به زیرگروه رویاروگر داشت. ضعف حل مساله در هر چهار گروه مشابه بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان دادند که افرادی که از راهبردهای مقابله با استرس هیجان مدار استفاده می کنند، در کارکردهای شناختی حافظه کاری، انعطاف پذیری و حل مسئله ضعیف هستند. در این بین، زیرگروه رویاروگر و وابستگی بیشتر از سایرین از آسیب های شناختی رنج می برند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، حافظه کاری، حل مسئله، راهبردهای مقابله با استرس هیجان مدار
  • سید عبدالوهاب سماوی*، کلثوم ابراهیمی، موسی جاودان صفحات 71-92
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه درگیری های تحصیلی، خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دبیرستانی بندرعباس بود.
    روش
    برای این منظور تعداد 364 نفر شامل 180 دختر و 184 پسر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه ای متشکل از «خودکار آمدی تحصیلی» (میگلی و همکاران، 2000) و «انگیزش تحصیلی» (والرند و همکاران، 1992) و درگیری تحصیلی (ریو تیسنگ، 2011) پاسخ دادند. عملکرد تحصیلی دانش آموزان نیز از طریق معدل کل آنان در پایان نیمسال اول سال تحصیلی 1394-1393 اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش ورود همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که پیشرفت تحصیلی می تواند به وسیله ی ابعاد درگیری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش تحصیلی به شکل معناداری پیش بینی شود. تنها در مورد مولفه درگیری عاملیت با پیشرفت تحصیلی رابطه معناداری مشاهده نگردید. همچنین نتایج نشان داد بین خودکارآمدی و پیشرفت تحصیلی، بین انگیزش درونی و پیشرفت تحصیلی، بین درگیری شناختی و پیشرفت تحصیلی، بین درگیری عاطفی و پیشرفت تحصیلی، بین درگیری رفتاری و پیشرفت تحصیلی، بین درگیری عاملیت و پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نقش متغیرهای انگیزشی و شناختی را در پیش بینی و تبیین عملکرد تحصیلی مورد تایید قرار داد که تلویحات عملی سودمندی را در فرایند انگیزش و یادگیری فراگیران در بر دارد.
    کلیدواژگان: درگیری های تحصیلی، خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دبیرستانی
  • ایرج نیک پی*، سعید فرحبخش، لیلا یوسف وند صفحات 93-108
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (شناختی و فراشناختی) بر سبک های اسنادی و ابعاد آن (منبع علیت، ثبات علیت، کلی بودن علیت) در دانش آموزان انجام گرفت.
    روش
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه دوم مدارس دولتی ناحیه دو شهر خرم آباد در سال تحصیلی 95-1394 بود. حجم نمونه به تعداد 56 نفر (28 نفر گروه آزمایش و 28 نفر گروه گواه) با استفاده از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. سپس تنها گروه آزمایش تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (شناختی و فراشناختی) قرار گرفتند، بعد از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و گواه پس آزمون و مجددا دو ماه بعد، از هر دودو گروه پیگیری به عمل آمد. ابزار اندازه گیری این تحقیق، پرسشنامه سبک اسناد سلیگمن و سینگ (1992) بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی به طور معنی داری سبک اسنادی رویدادهای با پیامد خوب را افزایش (05/0>P) و سبک اسنادی رویدادهای با پیامد بد را کاهش داده است (001/0>P). این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، مشخص می گردد که راهبردهای یادگیری خودتنظیمی قابل آموزش و یادگیری هستند و آموزش این راهبردها در افزایش سبک اسناد درونی برای رویدادهای مثبت دانش آموزان و کاهش سبک اسناد درونی برای رویدادهای منفی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، سبک های اسنادی، دانش آموزان، دوره متوسطه دوم
  • پرویز شریفی درآمدی، یوسف اعظمی *، باقر حسنوند، محمد جلالوند، معصومه بابامحمدی صفحات 109-126
    هدف
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی نقش رویکردهای یادگیری در رابطه بین سبک دلبستگی به والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی شهرستان ری بود که به این منظور تعداد 200 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های دلبستگی والدین و همسالان آرمسدن و گرینبرگ (1987)، رویکردها و مهارت های مطالعه انتویستل و تیت (1997) و معدل دانش آموزان دبیرستانی به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، همچنین انجام تحلیل مسیر و مدل سازی با نرم افزار Amos نسخه 21، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از برازش خوب مدل بود. یافته ها نشان داد که رویکردهای عمیق و راهبردی می تواند به طرز معناداری پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی نماید، رویکرد راهبردی توانست نقش میانجی گری کامل را در رابطه بین سبک دلبستگی و پیشرفت تحصیلی ایفا کند، اما رویکرد یادگیری سطحی نتوانست پیشرفت تحصیلی را پیش بینی و نقش معناداری را در مدل پژوهش داشته باشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، معلمان و طراحان نظام آموزشی می بایست سیستم آموزشی را طوری ترتیب دهند که به جای ادراک سطحی دانش آموزان بر درک عمقی مطالب درسی تاکید داشته باشند. به عبارت دیگر، آموزش و استفاده از رویکردهای عمقی و راهبردی یادگیری توسط معلمان و دانش آموزان می تواند نقش موثری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، رویکردهای یادگیری، دانش آموزان، سبک دلبستگی
  • محمدرضا یوسف زاده *، جواد هوشدار صفحات 127-138
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین اشکال ارائه ثانویه با میزان یادگیری مستقل دانش آموزان بود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه ی دوم دوره ی اول متوسطه ناحیه 1 همدان در سال تحصیلی 94-93 بود که تعداد کل آنها 3676 نفر به تفکیک 1657 نفر دختر و 2019 نفر پسر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 246 نفر به تفکیک 111 نفر دختر و 135 نفر پسر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه سنجش میزان یادگیری مستقل، موسسه ی پژوهش و یادگیری مستقل و مادام العمر و پرسشنامه محقق ساخته سنجش اشکال ارائه ثانویه بود. برای سنجش روایی ابزارها از روش روایی محتوا استفاده شد و روایی ابزارها از منظر صاحب نظران قابل قبول گزارش شده است. با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ میزان پایایی پرسشنامه یادگیری مستقل 851/0 و میزان پایایی پرسشنامه اشکال ارائه ثانویه 878/0 محاسبه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و جداول و آزمون های آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که بین همه اشکال ارائه ثانویه به جزء بازخورد و میزان یادگیری مستقل دانش آموزان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که میزان یادگیری مستقل دانش آموزان از طریق شرح و بسط های زمینه ای، پیش نیاز و شکل ارائه قابل پیش بینی است
    بحث: با استفاده از اشکال ارائه ثانویه می توان خود آغازی ، مسئولیت پذیری و استقلال دانش آموزان را در فرایند یادگیری افزایش داد
    کلیدواژگان: اشکال ارائه ثانویه، یادگیری مستقل، دوره اول متوسطه
  • عباسعلی حسین خانزاده، ستاره شجاعی*، پری ناز امیری، سعید صادقی، پگاه آزادی منش، صبا آزادی منش صفحات 139-156
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیینتاثیر برنامه آموزشی تقویت توجه و ادراک حسی - حرکتی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان پسر با ناتوانی یادگیری ریاضی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه ی دانش آموزان پسر با ناتوانی یادگیری ریاضی پایه سوم و چهارم ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1393-1392 بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جاگماری شدند، به طوری که هر گروه 15 نفر بود. از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش برنامه آموزش تقویت دقت و توجه و ادراک حسی - حرکتی را در 10 جلسه دریافت کردند، در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد و در پایان برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. برای گردآوری داده ها از آزمون استانداردشده کی- مت و مقیاس تجدید نظر شده هوشی وکسلر کودکان استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس یک متغیره و تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که میانگین نمرات استاندارد ریاضی و خرده مقیاس های آن در گروه آزمایش بهبود یافته است (01/0P<)؛
    نتیجه گیری
    بنابراین، می توان از برنامه آموزش تقویت توجه و ادراک حسی- حرکتی به منظور بهبود عملکرد دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی استفاده نمود و پیشنهاد می شود که معلمان مدارس در فرایند آموزش و تدریس خود، به ظرفیت عامل توجه و ادراک حسی - حرکتی دانش آموزان دارای مشکلات یادگیریتوجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: تقویت توجه، ادراک حسی- حرکتی، عملکرد ریاضی، دانش آموزان، ناتوانی یادگیری ریاضی
  • فاطمه میردورقی، علی مشهدی*، جواد صالحی فدردی، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 157-177
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نشانه های اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان با تاکید بر نقش میانجی گری مدیریت زمان صورت گرفت.
    روش
    در این تحقیق همبستگی، یک گروه نمونه 203 نفری دانشجوی دارای نشانه های اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی از دانشگاه فردوسی مشهد که با استفاده از مقیاس درجه بندی ADHD بزرگسالان بارکلی (BAARS) واجد نشانه های اختلال بودند، شناسایی و انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس مدیریت زمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از معدل این دانشجویان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی آنان استفاده گردید.
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و به روش تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج حاکی از تایید نقش میانجی گری مدیریت زمان در رابطه نشانه نارسایی توجه و پیشرفت تحصیلی بود. در حالی که نتایج نشان داد مدیریت زمان نقش میانجی گری در رابطه دو نشانه فزون کنشی و تکانش گری با پیشرفت تحصیلی ایفا نمی کند. همچنین نتایج نشان داد از بین سه نشانه اختلال ADHD، تنها نشانه تکانش گری اثر مستقیمی بر پیشرفت تحصیلی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می گردد مداخلات درمانی برای دانشجویان مبتلا به ADHD متمرکز بر بهبود مدیریت زمان این افراد باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه-فزون کنشی، مدیریت زمان، پیشرفت تحصیلی
  • ناهید راستگو *، منصور حرفه دوست، اسماعیل خیرجو صفحات 179-198
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی اثربخش بودن آموزش کوتاه مدت گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش علائم مربوط به فرسودگی شغلی و برخی نشانگان آسیب شناسی روانی (نظیر افسردگی، و استرس) و افزایش رضایت شغلی معلمان به روش نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر در سال 1393در شهر ارومیه انجام شد. جامعه آماری شامل معلمانی بود که در رشته های علوم تربیتی دانشگاه آزاد ارومیه مشغول به تحصیل بودند. بعد از غربالگری اولیه آزمون فرسودگی شغلی مازلاچ 28 نفر از معلمان شهر ارومیه (دانشجویان رشته های علوم تربیتی دانشگاه آزاد) که دارای 5/1 نمره انحراف معیار بالای میانگین در فرسودگی شغلی بودند، انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش گماشته شدند. همه معلمان قبل و بعد از مداخله به پرسش نامه های فرسودگی شغلی مازلاچ، رضایت شغلی برایفیلد و روث، مقیاس رضایت معلم لیم-هو و تانگ-آو ( 2006)، افسردگی بک، ومقیاس استرس ادراک شده (PSS) پاسخ گفتند. مداخله در 11 جلسه 8 هفته ای (36 ساعت) روی گروه آزمایش صورت گرفت.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری برای نمرات تفاضلی (پیش آزمون از پس آزمون) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در کل نتیجه این پژوهش نشان گر این بود که برنامه آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معنی داری در کاهش مشکلات مربوط به فرسودگی شغلی معلمان و برخی از مشکلات آسیب شناختی روانی نظیر استرس، افسردگی و اضطراب و همچنین افزایش مثبتی در نمرات رضایت شغلی معلمان شرکت کننده در این برنامه ها دارد. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی در معلمان دارای فرسودگی شغلی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای فرسودگی شغلی و علایم آسیب شناختی روانی در بین معلمان، برنامه آموزش گروهی ذهن آگاهی را می توان برای کاهش نشانگان فرسودگی در مدارس پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، آموزش ذهن آگاهی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، معلم
|
  • Esmail Soleymani *, Moslem Abbasi, Elahe Toghyani Pages 1-21
    Objective
    The study examined the effectiveness of cognitive and metacognitive strategies on the performance of attention- memory of students with ADHD.
    Method
    Experimental study was used with pretest-posttest design with control group. The study population consisted of all students with Attention deficit hyperactivity disorder, primary and secondary first period of the school year 2015-16 Referred to counseling centers Education District 2 of Tehran that of them 40 people were assigned random sampling into 2 groups of 20 students. Three tools that were used to measure; Self-designed questionnaire to collect demographic data, Continuous Performance Test (CPT) and the Wechsler Memory Scale of numbers (digit span). The experimental group received 10 sessions of cognitive and metacognitive strategies during these meetings, no teaching was given to the control group.
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance showed that different error responses, errors removed, the number of correct answers and time indicator reaction Continuous Performance Test and as well as forward and reverse memory span after cognitive restructuring group intervention.
    Conclusion
    Based on our findings, can conclude that training cognitive and metacognitive intervention was effective in reducing symptoms of ADHD. The uses of these interventions are suggested.
    Keywords: cognition- Metacognition strategies, attention, memory, ADHD
  • Hoseein Jafarisani *, Zahra Hejazi, Zahra Vaghari Zamharir Pages 23-41
    Introduction
    This research to study of effect of group investigation method on the development of students social skills.
    Methods
    In this study, using a quasi-experimental by pretest-posttest design with control and experimental groups was performed. The experimental group was taught by group investigation method and the control group did not receive variable.The population, was the junior high school girl students in 6 area of Mashhad. Among them, 51 people were selected random cluster sampling as participants and then 26 people randomly placed in the experimental group and 25 people in the control group and answered to a questionnaire of Matson, Ratatori and Helsel's social skills. by using Cronbach's alpha, The reliability of the test was obtained in the pre-test 0/79 and post-test 0/95.
    Results
    The data collected with the aid of descriptive statistics and multivariate analysis of covariance were analyzed. Results showed that the experimental and control groups in the pre-test is not much different, but in the test, the average was higher than the control group, the experimental group and the control pre-test score, the scores of social skills development was a significant difference between control and experimental groups (P> 0/001).
    Conclusion
    According to findings of this study can be concluded that, general, teaching by using group group investigation method influenced on social skills development of students and components of appropriate social skills, anti-social behavior, aggression and impulsiveness, domination and self-confidence and relationship to peer influence and This component has been improved. Therefore, This study suggests that using social models such as group investigation teaching method to improve social skills.
    Keywords: teaching method, group investigation, social skills
  • Ramin Habibi Kaleybar *, Abolfazl Farid, Davoud Babaee Pages 43-56
    Objective
    this research aimed to determine the relationship between behavioral inhibition / activation system, achievement goals with regard to mediator role of creative thinking.
    Methods
    The statistical population of this study included 5618 students of Azarbayjan Shahid Madani University in the academic year of 2014-15 who were selected using stratified random method sampling. In order to perform this descriptive-correlational study, 359 (136 boys & 223 girls) students were randomly selected. For data collection questionnaires of Grey - Wilson' behavioral inhibition / activation system (GWPQ), Elliot and McGregor' achievement goals questionnaire (2001), questionnaire of creative thinking by Peter Honey were used. The data were analyzed using path analysis.
    Results
    The results showed that there was positive correlation between BAS and creative thinking (p>0.05). And there was negative correlation between BIS and behavioral inhibition system. And so, the results indicated that behavioral activation system indirectly predicted creative thinking.
    Conclution:Conclusions implied that to foster creative students, behavioral inhibition / activation system and achievement goals should be respect as important predictor of creative thinking.
    Keywords: Achievement Goals, Behavioral Inhibition, Activation System, Creative Thinking
  • Ghazal Zandkarimi *, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 57-70
    This study were aimed to investigate the differences between working memory, flexibility and problem solving in four subgroup of emotion-focused coping with stress strategies (encounter, avoidance, dependence & continence). The sample size was 100 participants majoring in Humanitarian Science in BA selected from different universities in Tehran that were divided into four groups of 25. The sampling design was simple semi randomized style and participants were in the intermediate level of stress and anxiety. The research tools were depression, anxiety and stress inventory DASS-21, coping with stress inventory WOCQ and strop, N-Back and tower of London software tests to measure the flexibility, working memory and problem-solving. Results showed that the level of working memory and flexibility in learning the new matters were significantly low in encounter subgroup. Moreover the result postulated that the dependent subgroup was similar with encounter subgroup in cognitive impairments. The problem solving weakness is similar in the four subgroups. Findings of this study represent the people who apply the emotion-focused coping strategies are weak in working memory, flexibility and problem solving. Moreover, the encounter and dependence subgroups suffer from cognitive impairments more than the others.
    Keywords: Emotion-focused coping with stress styles, Flexibility, Problem solving, Working memory
  • Seyed Abdolvahab Samavi *, Kolsom Ebrahimi, Mousa Javdan Pages 71-92
    This study aimed to investigate the relationship between academic engagements, self-efficacy and academic motivation with academic achievement among high school students in Bandar Abbas. 364 people, including 180 girls and 184 boys were selected by multistage random sampling and responded to academic self-efficacy, academic motivation and academic engagements scales. Academic performance of students assessed by their GPA at the end of the first semester of the academic year 2014-2015. For data analysis, correlation and multiple regression analysis were used. The results showed that academic achievement can be predicted significantly by the dimensions of academic engagement, academic self-efficacy and academic motivation. Only the relationship between agency engagement and academic achievement was not significant. Also, the results showed there were a significant and positive relationship between Self-efficacy and academic achievement (r=0.34), academic motivation and academic achievement (r= 0.26), cognitive engagement and academic achievement (r = 0.27), emotional engagement and academic achievement (r = 0.11), behavioral engagement and academic achievement (r = 0.33), and agency engagement and academic achievement (r = 0.13).
    Keywords: Academic engagements, self-efficacy, academic motivation, Academic achievement, high school students
  • Iraj Nikpey *, Saeed Farahbakhsh, Leyla Yosefvand Pages 93-108
    The aim of the present study was to examine effect of self-regulated learning strategies training (cognitive and meta- cognitive) on attribution styles and Its Dimensions (Source causality, Proof of causality, general causation) of The Second High School Students.The study method of s up-experimental with design pre-test – post-test and follow-up with the control group. The study population included all high school girl students in second grade Khorramabad city area two public schools in the academic year 1394 – 95. Sample size of 56 Person (of Person 28 experiment group and Person 28 control group) using multi-stage random cluster were selected. The only experimental group was self- regulated learning strategies training (cognitive and meta- cognitive), after the training Meetings, from both the experimental and control groups post-test and again two months later, both groups were followed up. In this study measuring tool, questionnaire, attribution style scale Seligman and sink (1992). The results showed that self-regulated learning strategies education significantly increase attribution style events with good outcome (p
    Keywords: Self, regulated learning strategies, attribution style, students, the second high school
  • Parviz Sharifi, Yofouf Azami *, Bagher Hasanvand, Mohammad Jalalvand, Masoumeh Babamohammadi Pages 109-126
    Aim: The aim of this study was to investigate the role of learning approaches in the relationship between parental attachment style and students achievement is.
    Method
    The study of correlation designs (path analysis) is. The research subjects were all male high school students ray city A total of 200 students were selected by multistage random cluster sampling. In this study, measuring tools was the questionnaire of attachment to parents and peers Armesden and Greenberg(1987), approaches and study skills Annette Weiss Tel and Tate(1997), and the average as an indicator of educational attainment was a high school student.
    Results
    The data using descriptive statistics, as well as path analysis and modeling software version Aymvs 21, were analyzed. The results showed good fit model. The results showed that deep and strategic approaches can significantly predict academic achievement, Strategic approach can to play full the role of mediation in the relationship between attachment style and achievement, But superficial learning approach couldn’t predict academic achievement and have a meaningful role in the research model.
    Conclusion
    The results of this study can be concluded, the teachers and the education system must be designed in such a way so that the educational system rather than a superficial understanding of students to understand the depth of material to be stressed. In other words, teaching and learning by teachers and students of deep and strategic approaches can have a significant impact on the academic achievement of students.
    Keywords: Academic achievement, Attachment style, Learning approaches, students
  • Mohammad Yousefzadeh *, Javad Hoshdar Pages 127-138
    Objective
    The main purpose of this research was to study the relationship between different types of second presentation with student independent learning.
    Method
    A descriptive correlation research method was used. The statistical population included 3676 (1657 girls &2019 boys) students of second grade of junior high school in Hamadan city at (93-94)school year. Using clustering sampling method and based on Kerjcie and Morgan table about 246 (111 girls and 135 boys) were selected as study sample. The data gathering instruments were independent learning questionnaire based on Agency for independent &Lifelong Learning and researcher made instrument second presentation type. The content validity of researcher made instrument was reported as acceptable by the experts and the reliability index of the instrument was stimated to be 0/851 for independent learning questionnaire and 0/878 for second presentation instrument using cronbachs alpha.The gathered data were analyzed using descriptive statistic indices such as frequency, percentage, table, mean, standard deviation and inferential statistical procedures like Pearson correlation coefficient, independent T-test and multiple regression.
    Results
    The Research findings showed that except feedback there was positive and significant relationship between contextual, prerequisite, memorials, supportive and presentation types with independent learning. Also finding showed that the independent learning could be predicted through contextual, prerequisite and presentation types.
    Conclusion
    Through different types of second presentation we can increase the student self initiation, responsibility and autonomy in the process of learning.
    Keywords: second types of presentations, independent learning, junior high school
  • Abbasali Hoseinkhanzadeh, Setareh Shojaee*, Parinaz Amiri, Saeed Sadeghi, Peghah Azadimanesh, Saba Azadimanesh Pages 139-156
    Purpose
    The purpose of the present study was to determination of the effect of attention strengthen and perception of sensory-motor training programs on mathematical performance of male students with mathematical learning disability.
    Method
    Study procedure was quazi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study includes all third and forth grade elementary male students with mathematical learning disability in Shiraz city in the academic year 2014-2015.The sample size was 30 male students with mathematical learning disability that were selected by in available sampling method and assigned into experimental and group control, randomly. Such as each group consist of 15 students. Both groups were assessed pre-test. The experimental group received attention strengthen and perception of sensory-motor training programs in 10 sessions while control group did not. After completion of training period for experimental group the post-test was administered for both groups. Standardized tests of Iran Key-math mathematical test and revised Wechsler Intelligence Scale for Children was used to collect data.
    Results
    The data analyses by ANCOVA and MANCOVA showed that there were significantly improvement in mean scores of mathematical performance and its subscales in experimental group (P
    Conclusion
    Therefore, attention strengthen and perception of sensory-motor training programs to improve the performance of students with learning disability in mathematics can be used and suggested that the school teachers in the process of learning and teaching, further they have notice to the capacity of attention and sensory-motor perception students have learning difficulties.
    Keywords: attention strengthen, perception of sensory-motor, mathematical performance, students, mathematical learning disability
  • Fatemeh Mirdoraghi, Ali Mashhadi *, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaee Pages 157-177
    Objective
    The purpose of the current study is the examination of the relationship between the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder / ADHD and Academic Achievement in students with the emphasis on mediating role of time management.
    Method
    In the correlative study, a group of 203 students who show the symptoms of attention deficit hyperactivity /ADHD were opted using adults’ ADHD calibration scale (BAARS). The instrument used in the present study was the time management scale. It is worth mentioning that students’ average was regarded as the indicator of their educational progress. The collected data were analyzed via path analysis in Lisrel 8.5 software.
    Results
    The results confirmed the mediating role of time management, in relation between attention deficit symptoms and academic achievement. While, the results showed that time-management does not the mediating role in relation between symptoms of hyperactivity and impulsivity with academic achievement. Also, the results showed that among symptoms of ADHD, only impulsivity symptom, has a direct effect on academic achievement.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it is suggested that the treatment for students with ADHD, should better be based on improving their time management.
    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder- ADHD, time management, Academic-Achievement
  • Nahid Rastgoo*, Mansoor Herfedost, Esmail Kheyrjoo Pages 179-198
    Introduction
    Current research conducted to investigate the effectiveness of short-term group-based mindfulness training in reduction the teacher’s burnout and some psychopathological symptoms (such as depression, and stress) and improvement the teacher’s job satisfaction.
    Method
    Semi-experimental pre intervention and post intervention research design with control group was chosen for study. After screening by Maslach Burnout Inventory , 28 teacher who had z scores higher than 1.5 were chosen and randomly assigned to experimental and control groups. All teacher responded to Maslach Burnout Inventory, job satisfaction scale, teacher satisfaction, beck depression scales, and perceived stress scales (pss) in pre and post intervention time. The intervention was implemented in current research based on group-based mindfulness program and involve 11 seasons of 8 weeks (36-hr).
    Results
    Data analysis by MANOVA revealed that two groups were different in all scales and subscales of outcome scores. Result implied to effectiveness of mindfulness based training in burnout teachers.
    Conclusion
    in regard to high Prevalence rate of burnout in teachers population, the results of current study implied that the usefulness and effectiveness of mind-fullness training in this context.
    Keywords: job satisfaction, Mindfulness training, teacher, teacher burnout, psychopathology