فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1395)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • شکوفه سادات اشرف زاده، سید محمد جواد رزمی*، محمدرضا لطفعلی پور، مهدی فیضی صفحات 1-20
    قراردادهای مشارکتی در بانکداری اسلامی به صورت بازدهی ثابت اجرا می شوند که با روح حاکم بر قوانین شریعت مطابقت ندارند. اگرچه ممکن است که عقدهای مشارکتی موضوع اولیه قرارداد بانکی باشد، اما بانک ها در زمان انعقاد قرارداد حداقل سود مورد انتظار خود را پیش بینی و در تاریخ سررسید از مشتری مطالبه می کنند. در این صورت عقد مشارکتی در عمل به عقدی با بازده ثابت تبدیل شده است. بانک های اسلامی تمایل به استفاده از قراردادهای بازدهی ثابت دارند و یکی از علل مهم این عدم تمایل به استفاده از انواع دیگر تامین مالی، بحث عدم تقارن اطلاعات است. در این پژوهش قراردادهای مشارکتی و بازدهی ثابت با فرض درنظرگرفتن عدم تقارن اطلاعات با یکدیگر مقایسه و ثابت می شود که نرخ وصول در قراردادهای مشارکتی بیشتر از قراردادهای بازدهی ثابت است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که قراردادهای مشارکتی در مقایسه با قراردادهای فعلی با افزایش دسترسی به منابع مالی و افزایش نرخ وصول، سودمند است.
    کلیدواژگان: مشارکت در سود، بانکداری اسلامی، اطلاعات خصوصی و نامتقارن، نظریه بازی، قرارداد بازدهی ثابت
  • یعقوب محمودیان*، اصغر ابوالحسنی هستیانی، محمدحسین پورکاظمی، کامران ندری صفحات 21-46
    مسئله تجهیز منابع و چگونگی هدایت آن به سمت کاراترین فعالیت های سرمایه گذاری، از مبانی پایه ای هر اقتصاد روبه رشد و توسعه محسوب می شود. نظام بانکی مهمترین نهاد در این زمینه محسوب شده و بخش عمده ای از منابع مالی جامعه را به خود اختصاص داده است. لذا نیاز به طراحی یک الگوی جامع و عملیاتی بانکی متناسب با شرایط جامعه، بسیار ضروری به نظر می رسد. بنابراین مطالعه حاضر با استفاده از الگوی بهینه یابی تصادفی پویا، به حداکثرسازی ارزش فعلی خالص سود بانک با در نظر گرفتن متغیرهای کنترل (سهم هر یک از انواع سپرده از مجموع سپرده ها) و لحاظ نمودن سه قید تصادفی شامل معادله دیفرانسیل تصادفی سپرده وکالت در قرض، عقود بابازدهی ثابت و عقود مشارکتی می-پردازد. نتایج استخراج شده از مقادیر بهینه متغیرهای کنترل و وضعیت نشان می دهد که افزایش بازدهی هر یک از انواع سپرده و کاهش هزینه های بکارگیری آن ها، منجر به افزایش و انتقال مسیر بهینه، به سمت بالا شده و از طریق افزایش سپرده گذاری، میزان حق الوکاله و سود بانک نیز افزایش می یابد. به منظور افزایش کارایی، تطابق با شرع و شفافیت در عملکرد بانک ها، مدل ارائه شده در تحقیق به عنوان الگویی مطلوب برای نظام بانکی ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سپرده پذیری، کنترل بهینه، شبیه سازی اولر، خلق پول
  • فاطمه باقرزاده آذر، رضا رنج پور*، زهرا کریمی تکانلو، محمدعلی متفکرآزاد، احمد اسدزاده صفحات 47-76
    امنیت غذایی همواره یک مشکل جهانی بوده و توجه دولت مردان و محافل علمی را به خود جلب نموده است. از این رو، هدف اصلی این پژوهش، برآورد وضعیت امنیت غذایی و شناسایی متغیرهای موثر بر تقویت یا تضعیف آن در سطح استانی است. در این راستا، نخست به مطالعه وضعیت امنیت غذایی استان ها با شاخصی فرابخشی و چند ضابطه ای مبتنی بر نمایه توسعه انسانی، طی دوره 1392-1385 پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد به طور متوسط استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان جنوبی از پایین ترین وضعیت امنیت غذایی و استان های آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و فارس از بالاترین وضعیت امنیت غذایی برخوردارند. در مرحله بعد، تاثیر متغیرهای اقتصادی بر وضعیت امنیت غذایی، با روش داده های تابلویی پویا بررسی شده است. نتایج این بخش حاکی از آن است که متغیرهایی نظیر رشد اقتصادی استان ها عاملی مثبت و شاخص شهرنشینی و شاخص قیمت مواد غذایی استان ها عاملی منفی در بهبود وضعیت امنیت غذایی است. به طوری که با افزایش رشد اقتصادی، کاهش شهرنشینی و شاخص قیمت مواد غذایی وضعیت امنیت غذایی استان ها بهبود می یابد. یافته های تحلیل حساسیت، تایید کننده این نتایج می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی استانی، رشد اقتصادی، شاخص قیمت ها، شهرنشینی، داده های تابلویی پویا
  • سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی، علیرضا شکیبایی، مهدی نجاتی، مسلم انصاری نسب* صفحات 77-100
    با توجه به جایگاه تولید در اقتصاد، نوسانات آن بر بخش ‏ها و عاملان اقتصادی تاثیر بسزایی داشته، از این رو شناخت علل ایجاد ادوار تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا در پژوهش حاضر به استخراج ادوار تجاری و بررسی نحوه و اندازه تاثیر چرخه‏ های متغیرهای تقاضای کل در ایجاد ادوار تجاری در اقتصاد ایران برای دوره 1393-1338 پرداخته شده است. در این راستا ابتدا با فیلتر هودریک-پرسکات و سپس مدل مارکوف-سوئیچینگ به استخراج و بررسی ادورا تجاری پرداخته شده که نتایج حاکی از عدم تقارن در چرخه‏ های تولید در ایران داشته، نتایج احتمالات رژیم های رونق و رکود نیز نشان از آن دارد که چرخه ‏های رکود نسبت به چرخه‏ های رونق هرچند با شدت کم، از احتمال بالاتر برخوردار بوده و در دوره طولانی‏ تر اتفاق افتاده ‏اند. در ادامه با استفاده از شاخص ‏های مورد نظر و استفاده از آزمون علیت هیسائو به بررسی رابطه چرخه‏ متغیرهای طرف تقاضا و ادوار تجاری پرداخته شده است. نتایج نشانگر آن است که سه متغیر مصرف، سرمایه‏ گذاری و مخارج دولت، همگی متغیرهایی هم‏زمان و هم جهت با ادوار تجاری بوده و رابطه علیت هر سه متغیر با ادوار تجاری دو طرفه بوده است. اما تراز تجاری متغیری موخر و خلاف جهت ادوار تجاری بوده و علیت تنها از سمت تراز تجاری به سوی ادوار تجاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، چرخه های طرف تقاضا، فیلتر هودریک- پرسکات، مدل مارکوف، سوئیچینگ، آزمون علیت هیسائو
  • محمد عبدی سیدکلایی، امیرمنصور طهرانچیان*، احمد جعفری صمیمی، سید مجتبی مجاوریان صفحات 101-128
    تغییرات نرخ ارز از طریق قیمت واردات مواد اولیه می تواند بر قیمت محصولات کشاورزی تاثیرگذار باشد. همچنین، وابستگی صادرات محصولات کشاورزی به نرخ ارز می تواند این رابطه را تقویت نماید. تاثیر تغییرات نرخ ارز بر قیمت ها که اصطلاحا «عبور نرخ ارز» نامیده می شود از موضوعات بسیار مهم در اقتصاد تلقی می گردد. با توجه به جایگاه استراتژیک محصولات کشاورزی، بررسی این اثر در بخش کشاورزی از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار است. در مقاله حاضر، عبور نرخ ارز به شاخص قیمت ضمنی بخش کشاورزی ایران و حد آستانه ای آن بررسی شده است. برای این منظور از داده های سری زمانی سالانه 1393-1350 بانک مرکزی ایران و روش های واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیون تعمیم یافته چند متغیره (M-GARCH) و رگرسیون آستانه ای (TR) استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی M-GARCH نشان می دهد که تکانه های گذشته نرخ اسمی ارز تاثیر مثبت بر شاخص قیمت ضمنی بخش کشاورزی دارد. همچنین، نتایج برآورد رگرسیون آستانه ای در دوره تحت بررسی نشان می دهد که عبور نرخ ارز به شاخص قیمت ضمنی بخش کشاورزی در ایران از یک حد آستانه ای برخوردار بوده که میزان نرخ ارز در این آستانه معادل 9226 ریال برآورد شده است. به عبارت دیگر، افزایش نرخ ارز بالاتر از حد آستانه ای فوق باعث افزایش شدیدتر در شاخص قیمت ضمنی بخش کشاورزی در ایران می شود.
    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، شاخص قیمت ضمنی، بخش کشاورزی، گارچ چند متغیره، رگرسیون آستانه ای
  • آزاد خانزادی*، سارا مرادی، مریم حیدریان صفحات 129-152
    از آنجایی که بخش عمده درآمدهای نفتی در اختیار دولت قرار دارد و هزینه های جاری و عمرانی دولت را شکل می دهد، بنابراین، شناخت نحوه و شدت اثرگذاری شوک های ناشی از رشد درآمدهای نفتی بر متغیرهای کلان اقتصادی همچون تورم و بیکاری جهت سیاست-گذاری اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا مطالعه حاضر به بررسی اثرات نامتقارن شوک درآمدهای نفتی بر شاخص فلاکت (ترکیب خطی از تورم و بیکاری) در اقتصاد ایران، در دوره 1393-1350 و با استفاده از روش تصحیح خطای برداری پرداخته است نتایج به دست آمده نشان می دهد که هر دو دسته شوک های مثبت و منفی دارای اثر منفی و معناداری بر شاخص فلاکت هستند. در حالی که روند بلندمدت درآمدهای نفتی دارای رابطه مثبت و معنادار با شاخص فلاکت می باشد. از سوی دیگر، از مخارج دولت، نرخ رشد جمعیت و شاخص باز بودن تجاری نیز به عنوان متغیرهای اثرگذار بر شاخص فلاکت در مدل استفاده شده که این متغیرها دارای رابطه مثبت و معنادار با شاخص فلاکت هستند. همچنین با توجه به نتایج آزمون والد، فرضیه نامتقارن بودن اثرات شوک های مثبت و منفی درآمدهای نفتی پذیرفته نمی شود.
    کلیدواژگان: شوک های درآمدهای نفتی، نفرین منابع، اثرات نامتقارن، شاخص فلاکت، ایران
  • امید ستاری، کاظم یاوری *، حسن حیدری، منصور اعتصامی صفحات 153-176
    به لحاظ نظری شفافیت سیاست پولی به تقارن اطلاعات بین بانک مرکزی و بخش خصوصی اطلاق می شود. درجه بالای شفافیت عدم اطمینان را کاهش، استنباط بخش خصوصی را پیرامون اهداف بانک مرکزی بهبود و تاثیرگذاری سیاست پولی را افزایش می دهد. این مطالعه با بررسی داده های مربوط به 102 کشور در قالب سه گروه کم درآمد، با درآمد متوسط و پردرآمد در دوره زمانی 2010-1998، به بررسی اثر آزادی پولی و آزادی مالی بر شفافیت سیاست پولی می پردازد. دوره مذکور بر اساس در دسترس بودن داده های شفافیت سیاست پولی انتخاب شده است. تحلیل هم انباشتگی داده های تابلویی نشان می دهد که در هر سه گروه کشور وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای مدل تایید می شود. یافته های تجربی این پژوهش نشان می دهد درحالی که اثر تولید ناخالص داخلی سرانه و آزادی تجاری بر شفافیت سیاست پولی مثبت و معنادار است، اثر معنادار آزادی مالی بر سه گروه کشور متفاوت است. همچنین اثر آزادی پولی در کشورهای کم درآمد و پردرآمد معنادار نبوده و این متغیر تنها بر شفافیت سیاست پولی در کشورهای با درآمد متوسط اثر مثبت معنادار دارد. این نتایج نشان می دهد واکنش شفافیت سیاست پولی به آزادی پولی و مالی می تواند به ساختار اقتصادی کشورها وابسته باشد.
    کلیدواژگان: شفافیت سیاست پولی، همجمعی داده های تابلویی، آزادی مالی، آزادی پولی
  • ابراهیم جاودان، جعفر حقیقت*، اسماعیل پیش بهار، رسول محمدرضایی صفحات 177-196
    مطالعه حاضر چگونگی اثرگذاری تکانه ‏های قیمت جهانی مواد غذایی بر شاخص قیمت مصرف‏ کننده را در ایران مورد بررسی قرار داده است. به این منظور اثر عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏ کننده با استفاده از الگوهای خودتوضیح برداری (VAR) و مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری (MS-VAR) و داده های فصلی 1393:4-1369:1 برآورد شد. بر اساس نتایج آزمون خطی بودن، الگوی MS-VAR نسبت به الگوی خطی VAR برازش بهتری برای داده ها ارائه کرده است. طبق آماره‏ های تشخیصی، تصریح MSIAH(2)-VAR(1) به عنوان الگوی منتخب مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری است. نتایج نشان داد که مقدار عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏ کننده در رژیم اول و دوم در پایان سال اول به ترتیب برابر 05/0 و 35/0 است. اثر عبور در سال دوم افزایش می‏ یابد که در رژیم دوم نسبت به رژیم اول بیشتر است. مقدار عبور قیمت در پایان سال دوم در رژیم اول و دوم به ترتیب برابر 12/0 و 85/0 است. به دلیل حجم بالای واردات مواد غذایی و نهاده ‏های کشاورزی، سیاست گذاران ایرانی می ‏توانند با به کارگیری سیاست‏ های کاهش تورم، میزان عبور قیمت‏ های جهانی به قیمت‏ های داخلی را محدود کنند.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت مصرف کننده، قیمت جهانی مواد غذایی، ایران
|
  • Shokoofeh Sadat Ashrafzadeh, Seyed Mohammad Javad Razmi *, Mohammad Reza Lotfalipour, Mehdi Feizi Pages 1-20
    Participatory or profit-loss sharing (PLS) contracts in Islamic banking have turned into fixed-return (interest-based) contracts which do not comply with the Sharia. Banks enter mostly into participatory contracts with borrowers, and although they estimate the profit they will receive from the contract, they do not consider the surrounding conditions and factors that could affect the contract’s profitability. Thus, by its nature, a participatory contract is one in which clients receive a bank loan and repay that loan at maturity with the minimum expected profit. In short, the participatory contract turns into a fixed-return contract. Using a game theory model, this study attempts to explain why Islamic banks use mostly fixed-return debt financing and the challenges associated with the effective execution of participatory contracts in the presence of adverse selection and costly state verification. We show a significantly higher compliance rate for Sharia-compliant contracts (i.e. participatory or PLS contracts) than for conventional (fixed-return or interest-based) contracts. Our findings provide evidence for why Islamic banks should reconsider using more participatory contracts which could benefit by increasing access to financing and improving compliance rates.
    Keywords: Profit, loss sharing, Islamic banking, Asymmetric, private information, Game theory, Interest, based contracts
  • Yaqob Mahmodian *, Asghar Abolhasani Hastiani, Mohammad Hossein Pourkazemi, Kamran Nadri Pages 21-46
    The issue of resource mobilization and how it led to the efficient investment activities is the basic foundations of any economy is growing and developing. the banking system is considered the most important institution in this area and devoted himself a major part of the community funds. so need to design a comprehensive model bank operating in accordance with the terms of the community, seems essential. this study used dynamic stochastic optimization pattern, to maximize the net present value of bank profits by taking control variables (the share of each type of deposit) and considering three indicating stochastic inclusion of stochastic differential equation of lawyer in debt deposit, fixed contracts and participation contracts. results collected from optimum levels of control and status variables shows increase efficiency and reduce costs of each type of deposit, leading to the increasing shift the optimal route, upward and through increased deposit, banks profit also increased. In order to improve performance, sharia compliance and transparency in the functioning of banks, the model presented in this study as a good model for Iranian banking system is suggested.
    Keywords: Deposit, Optimal control, Euler simulations method, Creation of money
  • Fatemeh Bagherzadeh Azar, Reza Ranjpour *, Zahra Karami Takanlou, Mohammad Ali Motaffaker Azad, Ahmad Assadzadeh Pages 47-76
    Food security has been a global problem and has attracted the attention of policy-maker and scientific circles. So, the purpose of this study is calculating food security in provinces and identifying variables that strengthen or stopping it. In this regard, first food security situation of the provinces of Iran during 2006 - 2013 are calculated with multi- sectoral index based on human development index. The result shows that on average provinces of Sistan and Baluchistan, Hormozgan and South Khorasan have worst food security situation and East Azerbaijan, Khorasan and Fars have the highest food security situation. Then examine the impact of economic factors on food security with Dynamic Panel Data method. The result suggests that economic growth index is a positive factor, urbanization and consumption price are negative factors in improving food security index. The result of Sensitivity analysis reinforces the same result.
    Keywords: Food security, Economic growth, Consumption price, Provinces
  • Seyyed Abdolmajid Jalaee, Alireza Shakibaee, Mehdi Nejati, Moslem Ansari Nasab * Pages 77-100
    Due to the importance of production in economy, its volatility affect economic sectors and agents significantly. Therefore, understanding the causes of business cycles is very important. Thus, this study extracted business cycles and investigated the effects of aggregate demand variables cycles in business cycle and the size of this effects in Iran’s economy over 1959-2014. For this purpose, first Hodrick-Prescott filter and then Markov-switching model are used to extract and examine the business cycles. The results showed asymmetry in the production cycles in Iran’s economy. The results of the regime of recession and expansion probability also revealed that although with less intensity, cycles of recession are more probable compared to expansion cycles, and have happened in longer period. Then, using the relevant indicators and Hsiao's causality tests, we focused on the relationship of demand side variables cycle with business cycles. The results indicated that the three variables including consumption, investment and government spending were all leading and coincident to business cycles. There was a two-way causality relationship between all three variables and the business cycles. However, balance of trade was found to be lagging and non-coincident to business cycles. It was also found that the causality runs only from balance of trade to business cycles.
    Keywords: Business cycles, Demand side cycles, Hodrick-Prescott filter, Markov Switching model, Hsiao's Granger causality test
  • Mohammad Abdi Seyyedkolaee, Amirmansour Tehranchian *, Ahmad Jafari Samimi, Seyyed Mojtaba Mojaverian Pages 101-128
    The impact of exchange rate changes on prices called "Exchange Rate Pass-Through (ERPT)" is an important issue in economics. Changes in the exchange rate can affect agricultural product prices through the import prices of raw materials. Also, the dependency of the agricultural exports on the exchange rate can accelerate this relationship. Bearing in mind the strategic position of agricultural products, dealing with the above issue should be highly regarded by the agricultural sector policymakers. The purpose of the present paper is to study the impact of ERPT on the implicit price index of Iran's agriculture sector. It also deals with the possibility of any threshold value for the exchange rate from 1971-2014 .To do so, using time series data from the Central Bank of Iran, Multivariate Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (M-GARCH) and Threshold Regression (TR) models have been estimated. The estimation results indicate that the past shocks of nominal exchange rate had a positive impact on the agriculture implicit price index. Also, the findings of the threshold regression estimation show that applying ERPT to implicit price index of agriculture products revealed a threshold value of 9226 Rials. In other words, an increase in the exchange rate higher than the threshold level will cause a much higher increase in the implicit price index of agriculture products in Iran.
    Keywords: Exchange rate pass-through, Implicit price index, Agriculture sector, M-GARCH, Threshold regression
  • Azad Khanzadi *, Sara Moradi, Maryam Heidarian Pages 129-152
    Since the major part of oil revenues are control by government and it forms government’s expenditures; therefore, recognition of oil revenues growth shocks and their impacts intensity on macroeconomic variables such as inflation and unemployment is very important for economic policymakers. This study examines the asymmetric effects of oil revenues shocks on misery index in Iran’s economy by using vector error correction method. For this purpose, we use annual macroeconomic data during 1971-2014 periods. The result shows that both positive and negative shocks have a significant and negative effect on misery index and also long-term trend in oil revenues have a positive and significant relationship with misery index. On the other hand, population growth rate, government expenditure and trade openness index as well as influencing variables on misery index in the model were brought that have a positive and significant relationship with misery index. Also according to the Wald test results, the hypothesis of symmetric effects of positive and negative shocks of oil revenues is rejected.
    Keywords: Oil revenues shocks, Resource curse, Asymmetric effects, Misery index, Iran
  • Omid Sattari, Kazem Yavari *, Hassan Heydari, Mansour Etesami Pages 153-176
    Theoretically speaking, monetary policy transparency refers to the informational symmetry between the central bank and the private sector. High degree of transparency reduces uncertainty, improves the private-sector inference about central bank goals, and increases the effectiveness of monetary policy. This study analyzes the impact of financial and monetary freedom on monetary policy transparency. A set of 102 countries -categorized in low, middle and high income groups have been investigated for the period 1998-2010, since the monetary policy transparency data are not available from 2010 onwards. The panel cointegation test suggests that the long run relationship between variables exists. The empirical findings suggest that while GDP per capita and trade freedom have a positive effect on transparency, the impact of financial freedom on transparency varieties in different income groups. Furthermore the monetary freedom exerts significant positive effect merely on middle income countries. These results imply that the reaction of monetary policy transparency to financial and monetary freedom might be depended to different economic structures.
    Keywords: Monetary policy transparency, Panel cointegration, Financial freedom, Monetary freedom
  • Ebrahim Javdan, Jafar Haghighat *, Esmaeil Pishbahar, Rassul Mohammadrezaei Pages 177-196
    This paper investigates whether global food price shocks have been affected consumer price index in Iran. For this purpose, we estimate the pass-through of global food price inflation to domestic consumer price index using Markov Switching Vector Auto-Regressive (MS-VAR) and Vector Auto-Regressive (VAR) models and quarterly data from 1990:2 to 2015:1. With respect to the linearity test results, the MS-VAR model has better fit to data than linear VAR model. According to the information criteria statistics, the MSIAH(2)-VAR(1) specification is the chosen kind of MS-VAR model. The results show that the magnitude of global food prices pass-through to the consumer price index in the first and second regime is 0.05 and 0.35 after a year, respectively. Pass-through effect increases in second year that higher in second regime than first regime. The pass-through magnitude in first and second regime is 0.12 and 0.85 after two years, respectively. Because of substantial amount of agricultural inputs and food imports, the Iranian policymakers can limit the pass-through of global prices to domestic prices by applying the inflation targeting policies.
    Keywords: Consumer price index, Global food price, Pass, through effect, Iran