فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • نیما شیری، خدیجه خوشنودی فر، علیرضا میرواقفی صفحات 1-11
    درجه سمیت آفت کش مالاتیون و LC50 آن در بچه ماهی کپور معمولی دریای خزر(Cyprinus carpio) و اثر این سم بر میزان هماتوکریت، گلوکز، کلسترول و پروتئین کل سرم خون این ماهی در مدت 96 ساعت بررسی شد. غلظت کشنده، حداقل غلظت موثر، حداکثر غلظت مجاز مالاتیون به ترتیب برابر 3/1، 646/0 و 13/0 میلی گرم در لیتر محاسبه شد و این حشره کش را می توان با «درجه سمیت متوسط» برای کپور معمولی طبقه بندی کرد. اختلاف معناداری در درصد هماتوکریت، کلسترول و گلوکز در بین گروه های آزمایشی مشاهده شد (05/0p<)، اما بین میزان پروتئین کل اختلاف معنادار نبود (05/0 کلیدواژگان: کپور وحشی دریای خزر، مالاتیون، LC50، شاخص های خونی
  • عیسی ابراهیمی درچه، جواد معتمدی تهرانی، سید امیرحسین گلی، فریبا شفیعی حسن آبادی، ابراهیم متقی، احمدرضا پیرعلی صفحات 13-24
    تاثیر پوسته پسته سبز در سطوح صفر، 5/1، 5/4، 5/13 و 27 درصد از وزن جیره بر عوامل رشد و خصوصیات بیوشیمیایی و خون شناسی ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 58/0± 03/27 گرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و 3 تکرار و در هر تکرار 14 قطعه ماهی انجام شد. در پایان هشت هفته تغذیه، از هر تکرار 4 قطعه ماهی به صورت تصادفی خون گیری شد. نتایج حاصل تفاوت معناداری (05/0>p) را در نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی تیمار27 درصد پوسته نسبت به دیگر تیمار ها نشان داد. هیچ گونه اختلاف معناداری در خصوص مقدار آلبومین، گلوبولین، تریگلیسیرید و گلوتامیک اگزالواستیک ترنس آمیناز بین تیمار ها مشاهده نشد. مقادیر پروتئین کل (15/0±76/2 گرم در دسی لیتر)، آنزیم لاکتات دهیدروژناز (26/44±2139 واحد بین المللی در لیتر)، آلکالین فسفاتاز (4/21±9/331 واحد بین المللی در لیتر)، گلوتامیک پیرویک ترنس آمیناز (82/17±407 واحد بین المللی در لیتر)، هموگلوبین (7/0±73/8 گرم در دسی لیتر) و درصد هماتوکریت (28/2±33/33) در ماهی تغذیه شده با جیره 27درصد در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معناداری از خود نشان دادند (05/0>p). به طور کلی، استفاده از سطوح بالای پوسته پسته در جیره غذایی اثر نامطلوبی بر رشد و عوامل سلامتی ماهی قزل آلای رنگین کمان داشت.
    کلیدواژگان: پوسته پسته، قزل آلای رنگین، فنول، شاخص بیوشیمایی خون
  • فریال منصف، صابر خدابنده، ایرج نبی پور صفحات 25-33
    حلزون های دریایی از جنس Conus به دلیل ترکیبات دارویی استخراج شده از سموم آن ها بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. برای بررسی ساختار دستگاه تولید سم با دو روش رنگ آمیزی، 12 عدد از گونه C. textile از جزیره قشم جمع آوری و پس از تثبیت در بوئن، درون الکل به آزمایشگاه منتقل شدند. با شکستن صدف دستگاه تولید سم جدا و قسمت های مختلف آن پس از قالب گیری و برش، با دو روش رنگ آمیزی شامل هماتوکسیلین-ائوزین(HE)و هماتوکسیلین-ائوزین-گرین لایت (HEG) رنگ شده و عکس برداری شدند. بررسی با لوپ نشان داد که اندام تولید سم شامل بخش تولید سم، بخش انتقال و تزریق سم است. بخش اولشامل حباب سم و مجرای سم و بخش دوم شامل کیسه رادولا و خرطوم بود. مقاطع رنگ شده به هر دو روش رنگ آمیزی نشان داد که حباب سم، دارای فیبر های ماهیچه ای بوده و در وسط، مجرایی دارد که دارای یک ردیف سلول پوششی است. دیواره مجرای سم از 3 بخش، شامل لایه خارجی عضله ای و لایه داخلی که از سلول های اپیتلیالی استوانه ای با هستهقاعده ای و لومن تشکیل شده اند. مقایسه لام های رنگ آمیزی شده با HEG نشان داد که اجرای سیتوپلاسمی و هسته سلول ها خیلی واضح تر بوده و به خصوص گرانول ها به راحتی قابل شمارش و حتی بیومتری هستند. اگرچه روش متداول برای رنگ آمیزی یعنیHE به خوبی بخش های مختلف غده را نشان می دهد، اما به نظر می رسد روش HEG علاوه بر تمیز بخش های مختلف بافتی، روش مناسبی برای بررسی نقش این اندام در تولید کونوتوکسین ها به شکل گرانول های ترشحی باشد.
    کلیدواژگان: کونوس، غده سم، جزیره قشم، هماتوکسیلین، ائوزین، گرین لایت
  • قدیر قربانزاده، غلامرضا رفیعی، سهیل ایگدری، هادی پورباقر، ایرج عفت پناه صفحات 35-50
    این تحقیق برای بررسی تمایز ریختی و الگوهای رشد آلومتریک ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) در مراحل اولیه زندگی (از روز 0 تا 35 پس از تفریخ) انجام شد. داده های ریختی مورد مطالعه از روی تصاویر گرفته شده از نمونه ها، با نرم افزار ImageJ استخراج و الگوهای رشد آلومتری براساس Log10 y = Log10 α + βLog x محاسبه شدند. براساس آستانه های تغییرات در رشد ویژگی های ریختی و تغییرات شکل، مراحل مختلف زندگی لاروی ماهی سفید به دوره های Eleuthero-embryo ، ،Propterygio-larval Pterygio-larval و نوجوانی تقسیم گردید، که در هر یک از این مراحل وقایع مهم و حیاتی در لارو رخ می دهد. تغییرات در مراحل اولیه لاروی با سرعت و شدت بیشتری (eleuthero-embryo، Propterygio-larvae) رخ داد که از آن جمله می توان به تکوین ساختار آبششی، شروع تغذیه فعال و تکوین ساختارهای تغذیه ای، حسی و اندام های موثر در شنا اشاره کرد. همچنین نتایج نشان داد که بروز این وقایع مهم حیاتی با نقاط عطف خصوصیات ریختی همخوانی داشته و روند تغییر آن ها، ترجیحات تکوینی ساختارهای دخیل در تغذیه، تنفس، شنا و اندام های حسی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، الگوهای رشد آلومتری، تکوین لاروی، ویژگی های ریختی
  • احمد ترخاصی، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، مهدی صداقت صفحات 51-57
    سه نوع فیش فینگر تولید شده از گوشت ماهی کپور معمولی (حاصل از قطعات فیله، گوشت چرخ شده و سوریمی) ارزیابی ارگانولپتیکی شدند. فیش فینگرها پس از قالب گیری، لعاب زنی و پوشش دهی در دستگاه سرخ کن با روغن آفتابگردان در دمای Co180 به مدت 8 دقیقه سرخ شدند. شاخص های ارگانولپتیک بافت، طعم، بو، رنگ و مطلوبیت کل از سوی ارزیاب ها بررسی شدند. فیش فینگر حاصل از سوریمی از لحاظ شاخص های ارگانولپتیک تفاوت معناداری (p< 0/05) نسبت به بقیه نمونه ها داشت. ارزیابی صفت مطلوبیت کل نشان دهنده برتری فیش فینگر حاصل از سوریمی نسبت به دیگر فیش فینگرها بود. بنابراین توصیه می شود که از سوریمی حاصل از گوشت ماهی کپور معمولی در فرایند تولید فیش فینگر استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ارگانولپتیک، سوریمی، فیش فینگر، کپور معمولی
  • مقاله مروری
  • سید مهدی اجاق، زینب نوری هاشم آباد، لیدا قلی پور صفحات 59-72
    فیلم ها و پوشش های خوراکی لایه نازکی از مواد هستند که هم در سطح و هم بین لایه های مختلف ماده غذایی استفاده می شوند. بیوپلیمرهایی از قبیل پلی ساکاریدها، پروتئین ها، لیپیدها و مخلوط های آن ها برای تهیه فیلم ها و پوشش های خوراکی به کار می روند.با توجه به تقاضای مصرف کنندگان برای دسترسی به موادی با کیفیت بالا و نگرانی آن ها به دلیل مشکلات ناشی از مصرف نگهدارنده های مصنوعی و نیز نگرانی های زیست محیطی ناشی از تجمع پلیمرهای مصنوعی، ایده استفاده از بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیر به عنوان جایگزینی مناسب برای بسته بندی های پلاستیکی قوت گرفت. بازدهی و خواص کاربردی فیلم ها و پوشش های خوراکی مربوط به خواص ذاتی مواد تشکیل دهنده فیلم یعنی بیوپلیمرها، نرم کننده ها و دیگر افزودنی هاست. مفیدترین خواص فیلم ها و پوشش های خوراکی قابلیت خوردن و زیست تخریب پذیری آن هاست. برخی از خواص فیلم ها و پوشش های خوراکی از قبیل جلوگیری از انتقال رطوبت و خروج ترکیبات فرار از ماده غذایی، عبوردهی انتخابی گازهای اکسیژن و دی اکسید کربن، به تاخیر انداختن آب زداییDewatering سطح، تغییرات بافتی، مانعی در برابر عبور چربی ها و روغن ها، افزایش ارزش تغذیه ای، جلوگیری از آب چک، رشد میکروب ها و تندشدگی لیپیدها، حفظ کیفیت محصولات آبزی و فراورده های آن ها در مقابل صدمات فیزیکی ناشی از حمل و نقل است و باعث افزایش زمان ماندگاری آن ها می شوند. برای استفاده صنعتی، لازم است مطالعات علمی بیشتری برای تعیین مکانسیم های تشکیل فیلم از بیوپلیمرها برای بهینه سازی خواص آن ها انجام شود. در مطالعه حاضر ترکیبات زیست تخریب پذیر استفاده شده برای پوشش آبزیان و اثرهای آن ها در حفظ کیفیت آبزیان و مکانیزم عمل آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فیلم، پوشش، زیست تخریب پذیر، آبزیان
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی نادری کوشک، عبدالمحمد عابدیان کناری صفحات 73-85
    هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات آرتمیای غنی شده با روغن های ماهی و سویا همراه با ویتامین E بر عملکرد رشد، مقاومت به استرس، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون چربی لارو تاسماهی ایرانی (cipenser persicus) می باشد. از پنج جیره غذائی مختلف شامل آرتمیای غنی نشده (جیره شاهد)، آرتمیای غنی شده با روغن سویا همراه با 15 یا 30 درصد ویتامین E (جیره های S15 و S30) و روغن ماهی همراه با 15 یا 30 درصد ویتامین E (جیره هایF15 و F30) استفاده شد. لاروها تا حد سیری ظاهری به مدت 17 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنی شده در مقایسه با گروه شاهد از نظر رشد و بازماندگی تفاوت معناداری نداشتند اما افزایش سطح ویتامین E از 15 به 30 درصد عملکرد رشد و مقاومت به استرس شوری را بهبود بخشید. محتوای ویتامین E در ماهیان تغذیه شده با جیره های S15 و S30 در مقایسه با تیمارهای دیگر به طور معناداری بالاتر بود. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنی نشده و جیره های F15 و F30 بالاتر بود. بیشترین مقدار TBA در ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنی نشده مشاهده شد. نتایج نشان داد که اضافه کردن ویتامین E به روغن های ماهی و سویا برای غنی سازی آرتمیا می تواند اکسیداسیون روغن ها را کاهش داده و برای سلامتی و کیفیت لارو مفید باشد. در مجموع غنی سازی آرتمیا با روغن سویا همراه با 30 درصد ویتامین E (جیره S30) جهت تغذیه لارو تاسماهی ایرانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، ویتامین E، استرس، پراکسیداسیون چربی، آنزیم های آنتی اکسیدانی
  • مهرانگیز انتظار یزدی*، مهدی سلطانی، رحیم میرزایی، هومن رجبی اسلامی صفحات 87-92
  • |
    • Nima Shiry*, Khdije Khoshnoodifar, Alireza Mirvaghefi Pages 1-11
      Toxicity and LC50 96-h of Malathion on the Caspian common carp fingerlings, Cyprinuscarpio, and its effects on some blood indices, including hematocrit, glucose, cholesterol and total protein content, were investigated. The median lethal concentration, the lowest effective concentration and the maximum allowable concentration were found to be 1.3, 0.646 and 0.13 mg.L-1, respectively. Based on the LC50 finding, Malathion can be regarded as “moderately toxic” for this fish. Significant differences between the hematocrit, glucose, and cholesterol among treatments were evident, but no significant difference in the total protein of blood plasma was observed. The hematocrit level in the control group was lower than the other groups. The lowest levels of cholesterol and glucose were observed in 0.5 mg/L, and the maximum levels were found in 2.5 and 2 mg/L, respectively. Therefore, malathion which is supposed to be ineffective for non-target species at allowable concentrations, can lead to their blood indicies responses and bio-damages.
      Keywords: Caspian common carp, LC50, Blood indices, Malathion
    • Eisa Ebrahimi Dorcheh, Javad Motamedi Tehrani*, Sayedamirhosein Goli, Fariba Shafiei Hasanabadi, Ebrahim Motaghi, Ahmadreza Pirali Zefreii Pages 13-24
      The effect of pistachio green hull (PGH) at 0, 1.5, 4.5, 13.5 and 27% of the diet on the growth, blood biochemical and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) of 27.03±0.58 g was investigated in a completely randomized design and in three replications with 14 fish individuals in each. At the end of 8 weeks feeding trial, blood samples were randomly taken from 4 individulas in each replication. Results showed significant differences (p0.05) were observed among treatments. Tp (2.76±0.15 g/dl), LDH (2139±44.26 IU/l), ALP (331.9±21.4 IU/l), GPT (407±17.82 IU/l), Hb (8.73±0.7 g/dl) and Hct (33.33±2.28%) had significant differences in group receiving 27% PGH compared with other group (p
      Keywords: Pistacia hull, Rainbow trout, Phenol, Blood biochemical Index
    • Ferial Monsef, Saber Khodabandeh, Iraj Nabipour Pages 25-33
      Cone snails of the genus Conus are highly regarded for their medicinal compounds derived from their toxins. In order to examine the venom apparatus structure, 12 specimens of C. textile were collected from the coastal zone of Gheshm Island and fixed in Bouin's for 48 hours and transferred to laboratory in ethanol. After breaking of shellfish, the venom apparatus were isolated and their different parts (after molding and cutting) were stained by HE and HEG and photographed by Nikon microscope. The stereomicroscope observation showed that the venom apparatus consisted of (1) toxin production part (venom duct), (2) toxin transmission part (venom bulb), and (3) injection part (radula and proposcis). Photographs of sections showed that the venom bulb was completely muscular, consisting of longitudinal and transverse muscle fibers, and in their middle part a channel with epithelial cells was observed. Venom duct walls composed of 3 parts including the outer layer of muscle an inner layer of columnar epithelial cells with basal nucleus and the inner lumens which filled by the granules. HEG stained slides showed a much sharper cytoplasmic and nuclear implementation, particularly granules containing toxins were easily countable and measurable. Although the onventional HE staining method clearly showed different parts of the gland, but HEG method in addition to distinguishing different sections of tissue, seemed to be a suitable technique for studying the role of different parts of the organ in producing conotoxin in the form of secretory granules.
      Keywords: Conus, gheshm Island, C. textile, HE, HEG
    • Ghadir Ghorbanzadeh, Gholamreza Rafiee, Soheil Eagderi, Hadi Poorbagher, Iraj Efatpanah Pages 35-50
      The early morphological development and allometric growth pattern of Caspian kutum (Rutilus frisii kutum) during early development (from 0-35 days post hatch=dph) was studied. Morphological data were obtained using ImageJ software from 2D pictures and allometric growth patterns were computed based on Log10 y = Log10 α βLog x function. Based on inflexion point of morphological traits and body shape changes, the early developmental of kutum were divided into Eleuthero-embryo, Propterygio-larval, Pterygio-larval” and younger juvenile phases, each of which included vital developmental events. Rapid and intense changes occurred during Eleuthero-embryo and Propterygio-larvae stages such as development of gills, depletion of yolk-sac and exogenous feeding, development of feeding apparatus, sense organs and organs related to swimming performance. The results also revealed that developmental changes occurred in agreement with the inflexion points of morphological characters and their developmental priority imply on functional importance of feeding, respiration and swimming related structures.
      Keywords: Caspian Kutum, Allometric growth pattern, Larval development, Morphological trait
    • Ahmad Tarkhasi*, Ebrahim Alizadeh Doughikolaee, Mehdi Sedaghat Pages 51-57
      Three types of fish fingers prepared from common carp (Cyprinus carpio) meat (chopped fillet, minced, and surimi) were organoleptically compared. After the molding, glazing and coating, fish fingers were fried in oil at 180°C for 8 minutes. Organoleptic indicators in terms of texture, taste, smell, color and general acceptability were assessed by panelists. The fish finger from surimi in terms of organoleptic indicator was significantly different (p
      Keywords: Organoleptic assessment, Surimi, Fish finger, common carp
    • Seyed Mahdi Ojagh*, Zeynab Noori Hashem Abad, Lida Gholipour Pages 59-72
      Edible films and coatings are a thin layer of material that used on the surface and between different layers of nutrients. Biopolymers such as polysaccharides, proteins, lipids and their mixtures are used for the preparation of the edible films and coatings. Due to consumers demand for access to high quality materials and their concern because of the problems caused by the use of artificial preservatives, as well as environmental concerns arising from the accumulation of synthetic polymers, the idea of using biodegradable biopolymers as a replacement for the plastic packaging was strong. Efficiency and functional properties of edible films and coatings is dependent on intrinsic properties of ingredients of films, namely, biopolymers, plasticizer and other additives. The useful properties of edible films and coatings are capability of eating and biodegradation of them. Some properties of edible film sand coatings, such as preventing moisture transport and volatiles out of food, selective throughput oxygen and carbon dioxide, delaying surface dehydration, tissue changes, barrier against fat sand oils transports, increase nutritional value, preventing dripping, microbial growth and rancidity, Maintaining the quality of Aquatic and their products against physical damage caused by their transportation, increase the shelf life of them. For industrial use, more scientific studies are needed to determine the mechanisms of the film formation from biopolymers for optimizing their properties. Biodegradable compounds used in this study for aquatic coating and their effects on maintaining the quality of fish and their action mechanism has been investigated.
      Keywords: Film, coating, Biodegradable, aquatic
    • Mahdi Naderi Kooshk, Abdolmohammad Abedian Kenari Pages 73-85
      The aim of the present study was to evaluate the effects of enriched Artemia with fish and soybean oils supplemented with vitamin E on growth performance, stress resistance, antioxidant enzymes activity and lipid peroxidation of Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae. Five experimental diets including non-enriched Artemia (control diet), Artemia enriched with soybean oil supplemented with 15 or 30% vitamin E (S15 and S30 diets) and fish oil supplemented with 15 or 30% vitamin E (F15 and F30 diets) were used. The larvae were fed to apparent satiation for 17 days. The results indicated that fish fed enriched Artemia had no significant differences compared with control group in terms of growth and survival, but increase in vitamin E levels from 15 to 30 % improved growth performance and resistance to salinity stress. Vitamin E content in fish fed S15 and S30 diets was significantly higher compared with the other treatments. Antioxidant enzymes activity in fish fed non-enriched Artemia, F15 and F30 diets were higher. The highest TBA value was observed in fish fed non-enriched Artemia. The results demonstrated that the addition of vitamin E to the fish and soybean oils for Artemia enrichment could reduce oxidation of oils and beneficial for the health and quality of larvae. In conclusion, enrichment of Artemia with soybean oil supplemented with 30 % vitamin E (S30 diet) is recommended for feeding Persian sturgeon larvae.
      Keywords: Persian sturgeon_Vitamin E Stress_lipid peroxidation_Antioxidant enzymes
    • Mehrangiz Entezar Yazdi*, Mehdi Soltani, Rahim Mirzaie, Houman Rajabi Eslami Pages 87-92
      In this study, 100 fish (Astronotus ocellatus) with density of 8 to 12 fish per
      aquarium distributed to four treatments (Control, 0/25%, 0/5% and %1 Macrogard)
      the experiment lasted for six weeks. In this experiment it was observed that the
      number of white blood cells, especially neutrophils and serum the lysozyme level in
      fish fed with different levels Macrogard were significantly increased compared to
      the control group (p
      Keywords: Astronotus ocellatus, immune stimulation, Macrogard, ß, glucan, immune parameters, N, acetyl muramidglycanohydrolase