فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1395)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر فضائلی، بهزاد نجفی *، عباس وثوق مقدم، مریم رمضانیان صفحات 1-3
  • عباس حیدری، رقیه زردشت * صفحات 4-12
    مقدمه
    در سراسر جهان، پرستار یکی از اعضای اصلی تیم سلامت در ارایه خدمات است. با در نظر گرفتن این جایگاه مهم، روزنامه ها نقش منحصر به فردی در انعکاس موضوعات مرتبط با این حرفه دارند. این مطالعه، با هدف بررسی نقادانه مطالب روزنامه های پر تیراژ کشور در ارتباط با پرستاری در سال 1393انجام شد.
    روش کار
    در این مقاله به منظور بازیابی مطالب مرتبط، از پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، روزنامه های پرتیراژ کشور و سایت های مربوط به آن ها، با کلیدواژه اصلی پرستاری استفاده شد. نمونه گیری به صورت سرشماری و تجزیه و تحلیل به روش تحلیل محتوایی (کمی و کیفی) انجام گردید، در مجموع 250 مطلب از 14 روزنامه استخراج و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل کمی داده های این پژوهش، 14 روزنامه، مطالب مرتبط با پرستاری را منتشر می کنند که روزنامه بازار کار با 47 مطلب و روزنامه کی هان با یک مطلب به ترتیب بیشترین و کمترین مطلب را منتشر نموده اند. در تحلیل کیفی؛ داده ها در قالب شش طبقه اصلی و چندین طبقه فرعی ظهور یافت. طبقات اصلی عبارتند از: مسایل بالینی پرستاران، مسایل رفاهی و معیشتی پرستاران، کمبود نیروی انسانی پرستار، طرح سلامت ایرانیان، خشونت علیه پرستاران و اعتبار اجتماعی پرستاران.
    نتیجه گیری
    داده های پژوهش نشان داد مطالب منتشر شده در روزنامه های پرتیراژ کشور در رابطه با پرستاری، عمدتا حول محور مطالبات و مشکلات اعضای این حرفه از مسئوولین متمرکز است؛ فعالیت پرستاران به عنوان عضو تیم سلامت در جامعه کم رنگ گزارش شده، و به نقش آنان در سایر محیط های ارایه خدمات و سطوح پیشگیری به خوبی اشاره نشده است.
    کلیدواژگان: پرستاری، روزنامه ها و پرستاری، نقش پرستاران
  • محمود کیوان آرا، علیرضا جباری، فاطمه رهی *، مینا عزیز زاده صفحات 13-24
    مقدمه
    تعرفه گذاری یکی از مهم ترین ابزارهای سیاست گذاران نظام درمانی هر کشور، برای اعمال تولیت است که در عدالت، کارایی، کیفیت و پاسخگویی در ارایه خدمات سلامت تاثیرگذار بوده، و با آن می توان بر میزان دسترسی و استفاده از خدمات تاثیر گذاشت. تغییر تعرفه های پزشکی از سویی درآمد ارایه کنندگان خدمات پزشکی و بیمارستانی، و از سوی دیگر هزینه تامین کنندگان منابع مالی خدمات مراقبت پزشکی و بیمارستانی را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر به بررسی مفهوم تعرفه واقعی از دیدگاه مدیران سازمان های بیمه می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه کیفی از طریق مصاحبه عمیق با 19 نفر از مدیران سازمان های بیمه سلامت، تامین اجتماعی و نیروهای مسلح که در زمینه تعرفه ها مطلع، و یا فعالیت شغلی آنان به این حوزه مرتبط بوده است؛ انجام گردید. مصاحبه ها ضبط، و به منظور تحلیل مصاحبه ها، از روش تحلیل موضوعی استفاده شد.
    یافته ها
    مدیران سازمان های بیمه چالش های موجود در تعرفه ها را در چهار موضوع روش ها، ساختار و اصول تعرفه گذاری؛ ابعاد اقتصادی؛ نارضایتی گروه های درگیر در تعرفه ها؛ و چالش های اجرایی- نظارتی بیان نمودند.
    نتیجه گیری
    برای اصلاح وضعیت تعرفه گذاری، باید مشکلات با نگاهی به چالش های موجود در تعرفه های فعلی، شناسایی شوند؛ و علاوه بر تعیین تعرفه ها بر اساس اصول علمی و منطقی، بر اجرایی شدن آن ها نیز نظارت گردد.
    کلیدواژگان: تعرفه، تعرفه های پزشکی، مدیران، چالش ها
  • سمیرا بهبودی گندوانی، فهیمه رمضانی تهرانی *، مرضیه رستمی دوم، فریدون عزیزی صفحات 25-32
    مقدمه
    رفتارهای پیشگیری از باروری از مهم ترین مولفه های تحولات جمعیتی می باشد. از این رو سیاست های جمعیتی عمدتا حول محور تنظیم خانواده اعمال می شود. در ایران با توجه به کاهش رشد جمعیت، سیاست های جمعیتی تا حدودی دستخوش تغییراتی شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تغییر رویکرد سیاست های باروری بر روند استفاده از روش های پیشگیری از بارداری در ده سال اخیر می باشد.
    روش کار
    این پژوهش مبتنی بر جمعیت با استفاده از اطلاعات مطالعه ی قند و لیپید تهران، شیوع استفاده از روش های جلوگیری از بارداری در چهار مقطع زمانی سال های 81، 84، 87، و 90 را مورد ارزیابی قرار داد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روند استفاده از روش های مدرن پیشگیری از بارداری سیر نزولی، و روش های سنتی سیر صعودی داشته؛ و تمایل به بارداری با شیب بسیار کندی در بین زنان جوان تر از 35 سال در حال افزایش است. استفاده از روش های مردانه، خصوصا کاندوم به طور مرتب در حال افزایش می باشد، و روش های مدرن زنانه شامل دستگاه داخل رحمی (IUD)، قرص جلوگیری از بارداری، توبکتومی و آمپول روند کاهشی داشت، به طوری که در فاز چهارم درصد استفاده از روش های مردانه بیشتر از روش های مدرن زنانه بود که با سطح تحصیلات و تعداد فرزندان نیز ارتباط معناداری نداشت (15/0=p) و (08/0=p).
    نتیجه گیری
    تغییر سیاست های جمعیتی کلان کشور در جهت افزایش باروری، منجر به کاهش تدریجی استفاده از روش های مدرن جلوگیری از بارداری شده است. دانستن این روند می تواند سیاستگزاران را در زمینه پیش بینی، طراحی و اجرای انواع تصمیمات آتی یاری رساند، و راهکارهای ارزنده ای برای تعیین دقیق این سیاست ها در کشور ارایه دهد.
    کلیدواژگان: سیاست های جمعیتی، تنظیم خانواده، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • امید فیضی، افسانه متولی حقی، مهدی ناطق پور *، حبیب الله ترکی، مهدی محبعلی، لیلا فریور صفحات 33-38
    مقدمه
    مالاریا یک بیماری مهم انگلی است که در بعضی از مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل شیوع داشته و موجب بروز برخی مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی می شود. در حال حاضر مناطق جنوب شرقی ایران از جمله مناطق مالاریاخیز محسوب می شوند که پلاسمودیوم های ویواکس و فالسیپاروم در این مناطق شیوع دارند. روش سرواپیدمیولوژی به عنوان یک روش انتخابی برای جستجوی آنتی بادی های ضد پلاسمودیوم می باشد که نتایج حاصل از این روش می تواند اطلاعات ارزنده ای در راستای برنامه حذف مالاریا فراهم آورد. هدف از این مطالعه بررسی وجود یا عدم وجود آنتی بادی ضد پلاسمودیوم در خون کودکان 9 ساله و کمتر از آن در شهرستان های میناب و جاسک از استان هرمزگان بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی تعداد 380 نمونه خون از نوک انگشت ثبت نام کنندگان به تفکیک 235 نفر (8/61%) پسر با میانگین سنی 1/6 سال و 145 نفر (2/38%) دختر با میانگین سنی 2/6 سال تهیه شد. نمونه ها به صورت گسترش های نازک و ضخیم و با استفاده از رنگ گیمسا رنگ آمیزی و مورد بررسی قرار گرفتند و مقداری از نمونه های خون تهیه شده به منظور بررسی به روش مولکولی و سرولوژی (IFA) بر روی فیلترهای DNA banking و داخل میکروتیوب ها جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که هیچ کدام از نمونه های تحت بررسی دارای آنتی بادی های ضد پلاسمودیوم نبودند، به عبارت دیگر هیچ گونه ای از پلاسمودیوم های ویواکس و فالسیپاروم به کودکان تحت مطالعه منتقل نشده است.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد برنامه حذف مالاریا در مناطق تحت بررسی به خوبی پیش می رود.
    کلیدواژگان: پلاسمودیوم ویواکس، کودکان زیر 9 سال، IFA، میناب، جاسک، استان هرمزگان
  • سیروس علی نیا، سید فرزاد محمدی *، سیامک کاظمی اصل، محمود جباروند، علیرضا لاشیئ صفحات 39-50
    مقدمه
    این مطالعه به منظور ارایه راهکارهایی جهت جذب نخبگان ایرانی مقیم و غیرمقیم در کشور در قطب های علوم پزشکی و کاهش میزان فرار مغزها صورت گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه به روش تحلیل ذینفعان در سال 1393 انجام شد. پروتکل و ابزارهای تحلیل ذینفعان توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت به فارسی برگردانیده شد. با استفاده از مرور شواهد و مستندات و همچنین برگزاری جلسات هم اندیشی، لیستی شامل 36 نفر در 5 بخش و 13 زیر بخش از تمامی ذینفعان در امر جذب نخبگان در کشور، شناسایی، تعریف، دسته بندی و اولویت گذاری شدند. در هر یک از این گروه ها حداقل یک ذینفع در مصاحبه های کیفی نیمه باز شرکت داده شدند. به منظور تحلیل نظام مند و عینی خصوصیات مشخص شده از تحلیل محتوا بهره گرفته شد.
    یافته ها
    تحلیل کیفی مطالعه بر حسب درونی یا بیرونی بودن، سطح دانش، نظرات، موضع گیری، معایب و مزایا، همسویی گروه ها، میزان منابع در اختیار و ابتکارعمل گروه های ذینفع در مورد سیاست مورد مطالعه ارایه شد. گروه های ذینفع نظرات متغیر و گاها متضادی را در این موارد ابراز کردند، اما به طور کلی بنیاد ملی نخبگان، مجریان سیاست، سیاست گذران و قطب ها به ترتیب دارای بیشترین و خود نخبگان دارای کمترین میزان قدرت و تاثیرگذاری بودند.
    نتیجه گیری
    به منظور دستیابی به راهکاری قابل اتکا، در مرحله اول باید قطب های علوم پزشکی، افراد نخبه و استعداد درخشان باز تعریف شوند. مبتنی بر این بازتعریف و نظرات گروه های ذینفع، مدلی مفهومی ارایه شد که تعامل قطب ها از طریق نخبگان و استعدادهای برتر در واحدهای مدیریت دانشی، تحقیقات بالینی، کرسی پژوهشی، شرکت های دانش بنیان و کارآفرینی اجتماعی را ترسیم کرده است.
    کلیدواژگان: نخبه، قطب، تحلیل ذینفعان، فرار مغزها، تحلیل محتوا
  • امید براتی، کیمیا پورمحمدی *، محمدرضا ذاکری صفحات 58-63
    مقدمه
    یکی از مهم ترین روش های افزایش دسترسی و بهره مندی عادلانه آحاد مردم از خدمات بهداشتی و درمانی در نظام سلامت، برنامه ی پزشک خانواده است که به عنوان پل ارتباطی سطوح ارایه خدمات در کاهش هزینه های نظام سلامت، و ایجاد دسترسی به خدمات تخصصی تر نقش اساسی دارد. بنابراین ارزیابی عملکرد این حوزه در نظام سلامت لازم به نظر می رسد. مطالعه حاضر، روند تغییرات تقاضا و درصد تغییرات هزینه ی نسخه های بیمه ای قبل و بعد از اجرای برنامه ی پزشک خانواده، برای خدمات پاراکلینیک در استان فارس را در سال 1391 بررسی کرده است.
    روش کار
    این مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که طی آن بار مراجعات جهت خدمات پاراکلینیک به تفکیک ماه مراجعه، نوع بیمه، مراکز خصوصی و دولتی، نوع خدمت دریافت شده و هزینه نسخه های بیمه ای قبل و بعد از اجرای برنامه ی پزشک خانواده شهری جمع آوری، مقایسه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    علی رغم کاهش بار مراجعات جهت دریافت خدمات پاراکلینیک در بخش دولتی و خصوصی بعد از اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در استان فارس، به ترتیب 4% و 19%؛ ولی هزینه های نسخه ها به طور چشمگیری افزایش داشته است.
    نتیجه گیری
    درصد کاهش بار مراجعات بعد از اجرای برنامه پزشک خانواده در بخش خصوصی بیشتر از بخش دولتی، در سایر شهرستان های استان فارس بیشتر از شیراز، و در بخش پرتو پزشکی بیشتر از آزمایشگاه بوده است. بنابراین تشویق بخش خصوصی، به ویژه در حوزه پرتو پزشکی، به بستن قرارداد با بیمه ها؛ و نظارت بر تناسب نوع خدمت تجویز شده با توجه به شدت و وخامت، تاثیر بسزایی بر افزایش دسترسی و کاهش هزینه ها در این بخش خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بار مراجعه، تقاضا، پزشک خانواده، خدمات پاراکلینیک
|
  • Heydari A., Zardosht R.* Pages 4-12
    Introduction
    Nurses are one of the main members of health care team to provide health services, globally. Newspapers have a unique role to reflect the nurses related issues, with regards to their important role. This study was conducted to evaluate critically the nurses’ related published issued in widely published newspapers in 2014 in Iran.
    Methods
    The required information was retrieve from the web pages of the Iranian Nursing organization, and newspapers using the main keyword of “nursing”. All published material was collected (Census method) for data analysis and, data was analyzed using content analysis (qualitative and quantitative). A total number of 250 articles from 14 newspapers were retrieved and analyzed.
    Results
    Quantitative analysis showed that 14 newspapers published relevant materials to nursing. Bazaar-e-kar newspaper and Keyhan newspaper, with 47 and one news, had the highest and lowest number of publications about nurses, respectively. Six main themes and several categories emerged from qualitative data analysis. The main themes include: nurses clinical issues, welfare and income of nurses, shortages of nurses, Iranian health monitoring project, violence against nurses and social credit.
    Conclusion
    The results showed that the content of published materials in newspapers in relation to nursing, focused mostly on their professional problems or demands. Nurses’ activities as a main member of health care team in community has been poor-reported, and their role in other settings and different levels of prevention have been ignored.
    Keywords: Nursing, Nursing, newspapers, Nursing roles
  • Keyvanara M., Jabbari Ar, Azizzadeh M., Rahi F. * Pages 13-24
    Introduction
    Setting tariffs is one of the most important tools of policy makers at Health system in every country for applying stewardship which is effective on justice, effectiveness, quality and accountability of health services, and also could influence the accessibility and the rate of using health care services. The changing of medical tariffs not only could affect the income of medical and hospital service providers, but also could affect the costs of the funders of medical and hospital services. This study was conducted to investigate the concept of real tariff from insurance organizations managers’ point of view.
    Methods
    This qualitative study was conducted using in-depth interview with 19 informed managers, or relevant managers of insurance organizations, social security and armed forces. Data was analysed thematic analysis method.
    Results
    In general four main challenges were reported by participants as the challenges of tariffs including: methods, structure and principles of tariff setting; economic aspects, dissatisfaction of professionals involved with tariff setting, and lack of supervision on non-tariff expressed, and implementation challenges.
    Conclusion
    The identified challenges should be taken into account to modify the tariff setting, and to identify problems. The practical principles should be considered to determine tariffs as well as the scientific and logical principles.
    Keywords: Tariff, Medical tariff, Managers, Challenges
  • Behboudi Gandevani S., Ramezani Tehrani F. *, Rostami Dovoom M., Azizi F Pages 25-32
    Introduction
    As fertilization preventing behaviors is one of the most important components of demographic trends, population policies predominantly focuses on family planning. Due to the reduction in population growth of Iran, population policies have been changed somewhat. This study was conducted to explore the impact of changes in population policy approach on the trend of contraceptive methods usage in recent 10 years.
    Methods
    In this population-based cross-sectional study, the prevalence of different contraceptive methods usage was evaluated in four years of 1381, 1384, 1387 and 1390 using the collected data through Tehran Lipid and Glucose study (TLGS).
    Results
    The results showed that the use of the modern contraception and the traditional contraception methods have been increased and decreased across the time, respectively. Childbirth tendency were slowly increasing among women younger than 35 years. At the same time the use of male methods, especially condoms had a regular increasing trend, while female methods, including IUD, pills, injection had a decreasing trend. In this respect, at the end of decade (Phase 4), the prevalence of using male contraceptive methods, especially condom, was more than female methods which had no significant association with women’s educational level or parity (p=0.15 and P=0.08, respectively).
    Conclusion
    It seems that the changes of population policy have been gradually caused a reduction in modern contraceptive methods usage. Understanding about these trends could help the health care policy makers to predict, design and implement the future decisions, and would provide valuable strategies to determine accurate health policies in the country.
    Keywords: Population policy, Contraceptive usage, Tehran Lipid, Glucose study
  • Feizi O., Motevalli Haghi A., Nateghpour M. *, Turki H., Mohebali M., Farivar L Pages 33-38
    Introduction
    Malaria is a serious parasitic disease that happens in most of tropical, sub tropical and temperate areas, bearing considerable public health and socio-economic problems. Currently southeastern of Iran is counted as a malarious area affected by P.vivax and P.falciparum. Sero-epidemiological study is a selective method for detecting anti-plasmodia antibodies and its results could provide valuable data, and facilitate the implementation of malaria elimination program. This study was conducted to investigate anti malaria antibodies using IFA test method in children aged 9 and younger in Minab and Jask districts of Hormozgan province, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study a total of blood samples of 380 including 235 (61%) males with mean age of 6.1 years, and 145 (38.2%) females with mean age of 6.2 years were collected using finger pricked methods. Giemsa stained thin and thick blood smears were prepared from the recruited participants samples. A drop of the blood from each sample was spread onto a DNA banking card and one more drop was collected into microhematocrit tube for IFA test.
    Results
    Results of the study showed that there was any detected positive case neither in microscopical examination nor in IFA test. Namely, there was not any active malaria transmission among the considered individuals in the districts under study.
    Conclusion
    According to the results of this study malaria elimination program is successfully progressing at the districts under study.
    Keywords: Plasmodium Vvax, 9 years Old, Younger Children, IFA, Minab, Jask, Hormozgan province, Iran
  • Alinia C., Mohammadi Sf *, Kazemi, Asl S., Jabbarvand M., Lashay A Pages 39-50
    Introduction
    The current study was conducted to provide strategies to attract Iranian residents elites as well as non-residents at the medical sciences center of excellence poles, and to reduce the rate of brain drain.
    Methods
    The Stakeholder Analysis technique has been applied in this study in 2014. The recommended WHO protocol and relevant tools was translated to Persian language. Then, a total numbers of 36 stakeholders, who were related to elites issue, in 5 sections and 13 sub-sections were identified through reviewing of evidences and documents as well as brainstorming sessions, and the semi-structured interviews was conducted with them. The content analysis was used to achieve a systematic and explicit analysis of requested characteristics.
    Results
    The results were reported according to the inner outer of the organization, knowledge, position, interests, alliances, available resources, initiation of stakeholders about the policy under study. The participants reported different and contrast views, overally. The results revealed that the National Elites Foundation, policy enforcement, policy makers and centers of excellence had the most and the least power and influence on elites circulation, respectively.
    Conclusion
    In order to achieve a reliable solution, the definition of center of excellence, and elites and talented should be revised. According to this revision, and opinions of the stakeholders participating in the study, a conceptual framework was suggested in which the interaction and cooperation among the poles of excellent and elites, through elites based in knowledge management units, clinical research, research positions, knowledge based enterprises, and social entrepreneurship has been clarified
    Keywords: Elites, Center of Excellence, Stakeholder analysis, Brain drain, content analysis
  • Barati O., Pourmohammadi K. *, Zakeri Mr Pages 58-63
    Introduction
    One of the most important way to increase equitable access and utilization of health services in health care system, is family physician program. This program acts as a bridge among different levels of health service delivery, and has a main role to decrease the health costs, and to provide accessibility to more special health care. Thus it is necessary that studies to be conducted to evaluate the performance this field in health care system. The current study was conducted to assess the trend and the percentage of changes in the prescriptions costs for para-clinic servicesæ before and after the family physician program in Fars province in 2012.
    Methods
    In this cross sectional study )descriptive- analytical (the number of referrals to receive para clinic services monthly , the type of insurance, the public and private centers , the type of service received and insurance costs before and after running family physician program in urban area was collected and the data were compared and analyzed.
    Results
    Although the results showed 4% and 19% reduction in service demand in para-clinic centers at public and private sectors after the implementation of urban family physician plan, respectively, the cost of insurance was increased significantly.
    Conclusion
    The percentage of reduction in service demand after the implementation of urban family physician was more in public compared to private sector, in other cities of Fars province compared to Shiraz, and in medical radiation center compared to laboratory. Encouraging the private sector, particularly in the medical radiation field to make contract with health insurances organizations, and monitoring the proportion of service prescribed according to the severity of the disease has a significant impact on increasing accessibility and reducing the costs of service in this sector.
    Keywords: Visit, Demand, Family physicians, Para -clinic services