فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 96، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، مریم تاجور، سارا طاهری* صفحات 1-31
    مقدمه

     رهبری «علم و هنر نفوذ در کارکنان، ترغیب و آماده سازی آنها برای دستیابی به اهداف سازمانی» است. هدف این پژوهش شناسایی چالش های رهبری مدیران زن در سازمان های بهداشتی و درمانی و ارایه راهکارهای مناسب برای رفع آنها بود.

    روش کار

     این پژوهش پدیدارشناسی تفسیری از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته حضوری با 27 نفر از مدیران زن در سازمان های بهداشتی و درمانی شهر تهران انجام شد. نمونه پژوهش با روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. روش تحلیل موضوعی و نرم افزار MAXQDA2018 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

     تعداد 20 چالش در رهبری مدیران زن سازمان های بهداشتی و درمانی شناسایی شد که در 4 گروه چالش های ساختاری، فرآیندی، انسانی و فرهنگی طبقه بندی شدند. ویژگی های شخصی و شخصیتی مدیران زن مثل مهربانی، دلسوزی، عطوفت و انعطاف پذیری، به همراه تجربه کم مدیریت، اختیارات نا کافی، ناهماهنگی با مدیران مافوق و همتا، کمبود منابع، بار کاری زیاد، انگیزه، دانش و مهارت کم زیردستان، گروه های غیررسمی، مردسالاری سازمانی، باورهای غلط جنسیتی و تبعیض سازمانی از مهم ترین چالش های رهبری مدیران زن سازمان های بهداشتی و درمانی بودند. برخی از راهکارهای مناسب برای رفع این چالش ها عبارتند از تقویت هوش، دانش و مهارت های مدیریتی، پایبندی به ارزش های اخلاقی، رعایت عدالت، مدیریت ویژگی های جنسیتی، تفویض اختیار، خلق منابع، افزایش ریسک پذیری، بهبود ارتباطات، مدیریت موثر تعارض، توسعه شبکه های ارتباطی، مراقبه، تقویت مربیگری، اصلاح کلیشه های جنسیتی و رفع تبعیض جنسیتی.

    نتیجه گیری

     مدیران زن با چالش های متعددی در رهبری کارکنان خود در سازمان های بهداشتی و درمانی مواجه هستند که باید شناسایی و رفع شوند. مدلی برای تقویت رهبری مدیران زن سازمان های بهداشتی و درمانی توسعه یافت که منجر به افزایش بهره وری آنها خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیران زن، رهبری، سازمانهای بهداشتی و درمانی و چالش‎ ها
  • سراج الدین محمودیانی*، کیانا قائدی صفحات 32-40
    مقدمه

     شیوع کووید-19 و ابتلاء مردم به آن را می توان یکی از مهمترین مسایل کشور در دو سال اخیر دانست. بی تردید کاهش میزان ابتلاء به کووید-19 مستلزم شناخت متغیرهای مرتبط با آن است. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه برخی از مهمترین مشخصه های فردی و متغیر سواد سلامت با احتمال ابتلاء به کووید-19 بود.

    روش کار

     تحقیق حاضر با روش کمی و تکنیک پیمایش در فروردین ماه سال 1401 انجام شده است. برای این منظور تعداد 385 نفر از جمعیت 18 تا 65 سال شهر شیراز پیمایش شدند. پیمایش مذکور با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و پرسشنامه استاندارد انجام شد. اطلاعات مربوط به ابتلاء به کووید-19 به صورت خوداظهاری اخذ گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS-20 با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک دو وجهی در سطح معنی داری 0.05 انجام گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که 66.3 درصد از پاسخگویان سابقه ابتلاء به کووید-19 را داشته اند. سطح سواد سلامت 41 درصد از نمونه در حد ناکافی بود. یافته های رگرسیون لجستیک نشان داد که سواد سلامت تنها متغیری است که تاثیر آماری معنی داری بر احتمال ابتلاء به کووید-19 دارد (0.981- 0.938 =CI، 0.959 =OR). در واقع، با افزایش میزان سواد سلامت، احتمال ابتلاء به کووید-19 کاهش داشته است.

    نتیجه گیری

     تلاش در راستای ارتقاء سطح سواد سلامت افراد جامعه در کاهش میزان ابتلاء به بیماری های عالم گیر مانند کووید-19 موثر خواهد بود. آموزش های بهداشتی به مردم در این زمینه می تواند راهگشا باشد. بنابراین ارتقاء سطح سواد سلامت باید در سیاست های بهداشتی به طور جدی تر لحاظ شود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، بیماری های همه گیر، کووید-19
  • فخرالدین داستاری، علی اکبری ساری، کبرا اکبری پور، مریم تاجور* صفحات 41-54
    مقدمه

     نگارش هر مطالعه ای احتیاج به رعایت استانداردهای خاص حوزه تخصصی خود دارد. "استانداردهای تلفیقی گزارش دهی هزینه مطلوبیت سلامت" یا CHEERS ، ابزاریست اختصاصی جهت گزارش میزان و نحوه رعایت استانداردهای هزینه مطلوبیت در حوزه سلامت، که ما بر آن شدیم تا با استفاده از این ابزار، کیفیت مطالعات ثانویه ای که دارای حداقل یک مطالعه اولیه توسط محققانی با وابستگی سازمانی ایران بودند و از ابزار  CHEERS استفاده نموده بودند، را مورد ارزیابی قرار دهیم.

    روش کار

     بدین منظور، با کلید واژه های مرتبط با ایران و CHEERS و ترکیب آنها در دیتا بیس های PUBMED و SCOPUS اقدام به جستجوی مطالعات ثانویه ای نمودیم که در آنها هزینه مطلوبیت در ایران را با ابزار مربوطه مورد ارزیابی قرار داده بودند.

    یافته ها

     در مجموع 13 مطالعه ثانویه شامل 40 مطالعه اولیه، معیار ورود به مطالعه را پیدا کردند. بر اساس مولفه های ابزار CHEERS، عالی ترین مولفه های گزارش شده شامل پیامدها و هزینه های افزایشی، زمینه و هدف، چکیده و عنوان بودند. با این وجود، در گزارش مولفه های تامین کننده منابع مالی، اندازه گیری اثربخشی و مشخصات ناهمگونی ضعف هایی دیده می شود. در مجموع میانگین نمرات CHEERS  در این مطالعه 84/33 از 100 با انحراف معیار 15/15 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

     در مجموع حدود 80 درصد از مطالعات ایرانی استانداردها را در سطح عالی و خیلی خوب رعایت نموده بودند، اما هنوز در گزارش برخی از مولفه ها ضعف هایی دیده می شود, که نیازمند ارتقا می باشند.

    کلیدواژگان: استانداردهای تلفیقی گزارش دهی مطالعات ارزشیابی اقتصادی سلامت، CHEERS، ایران، مطالعات هزینه-اثربخشی، هزینه مطلوبیت
  • عباس جهان آرا، هادی خوشاب*، فاطمه آموزگار صفحات 55-62
    مقدمه

     میزان مرگ ومیر نوزادن یکی از مهمترین شاخص های سلامت جامعه است. به نظر می رسد حضور مستمر پزشک متخصص در بخش های ویژه نوزادان در ارتقاء شاخص های عملکردی بخش نوزادان موثر باشد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه علل بستری و میزان مرگ و میر نوزادان در بخش نوزادان قبل و بعد از اجرای مقیمی پزشکان بود.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی در دو بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح مقیمی، به صورت مقطعی در بخش نوزادان بیمارستان پاستور بم انجام شد. اطلاعات 1219 نوزاد با مراجعه به پرونده ایشان استخراج و تاثیر اجرای طرح مقیمی در تحول نظام سلامت بر میزان مرگ و میر و بستری نوزادان مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج اختلاف معنی داری بین میزان بستری قبل (601 نفر) و بعد (618 نفر) از اجرای طرح را نشان نداد. همچنین تفاوت معنی داری در دریافت سورفاکتانت نوزادان قبل و بعد از اجرای طرح نشان داده نشد(P= 0.15). اختلاف معنی داری بین نوزادان بستری شده در دو بازه زمانی مورد مطالعه از نظر انجام تهویه تهاجمی و غیر تهاجمی نیز وجود نداشت (P> 0.05)، هرچند تعداد تهویه های غیر تهاجمی بعد از اجرای طرح 20درصد افزایش یافته بود. نتایج نشان داد میزان مرگ و میر بعد از اجرای طرح مقیمی به صورت معنی داری بیش از 50 درصد کاهش یافته است (از 36 به 17 نفر)(P= 0.02).

    نتیجه گیری

     اجرای طرح مقیمی سبب کاهش موارد مرگ و میر و بستری نوزادان و نیز انتخاب روش های درمانی کم هزینه و موثرتر شده. با حضور مستمر پزشکان متخصص در بخش های ویژه نوزادان می توان یکی از مهمترین شاخص های سلامتی و بهداشت جامعه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بخش ویژه نوزادان، مرگ و میر نوزادان، طرح مقیمی پزشکان
  • اعظم احمدی، علی اصغر سالارنژاد* صفحات 63-77
    مقدمه

     در راستای اهمیت تاب آوری دیجیتال بخش سلامت، به ویژه در دوره های پاندمی و فشار مضاعف کاری و روانی بر کارکنان این سازمان ها، هدف از این تحقیق«بررسی تاثیرعوامل روانی و فنی پذیرش فناوری اطلاعات هوشمند بر تاب آوری دیجیتال بخش سلامت ایران» است.

    روش کار

     این تحقیق از حیث هدف، کاربردی از نوع پژوهش های توصیفی-پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه با 28 سوال از نمونه آماری 200 نفره از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی البرز با روش نمونه گیری ساده تصادفی بوده است. پرسشنامه تاب آوری دیجیتال برگرفته از گارسیا پرز و همکاران (2022) است. قابل ذکر است که برای آزمون فرضیات از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار پی ال اس بهره برده شده است.

    یافته ها

     بارهای عاملی برای رفتار نوآوری فردی کارکنان بهداشتی و درمانی بر تاب آوری دیجیتال به میزان 0/211، خودکارآمدی کارکنان به میزان 0/367، مزایای درک شده سیستم به میزان 0/302، سطح دانش حرفه ای کارکنان به میزان 0/369 و سطح محافظه کاری کارکنان بهداشتی و درمانی به میزان 0/329 بر تاب آوری دیجیتال آنان تاثیر مثبت دارد، اما انگیزه های استفاده از سیستم های اطلاعاتی، پیچیدگی سیستم و دانش استفاده از فناوری بر تاب آوری دیجیتال در بخش سلامت تاثیر ندارد.

    نتیجه گیری

    بهبود رویه های شناسایی و جذب استعداد ها و همچنین بالا بردن سطح دانش حرفه ای کارکنان با برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی حین خدمت با تمرکز بر دانش تخصصی، در کنار اشاعه فرهنگ نوآوری و خودکارآمدی در بخش سلامت می تواند تاب آوری دیجیتال را تحت تاثیر قرار دهد و الزامی است مدنظر مدیران مربوطه باشد.

    کلیدواژگان: عوامل روانی، عوامل فنی، پذیرش فناوری اطلاعات هوشمند، تاب آوری دیجیتال، بخش سلامت
  • غلامرضا رجبی*، عظیمه مرادی صفحات 78-90
    مقدمه

    اختلال رفتاری-روانی عبارت است از حالات قابل توجه بالینی که با تغییر در تفکر، خلق، هیجان یا رفتار مشخص و با اختلال در کارکرد زندگی همراه باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اختلال های روانی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان ایذه در سال تحصیلی 99-1398 در یک طرح زمینه یابی [مقطعی] انجام گرفت.

    روش کار

     پژوهش حاضر در یک پژوهش زمینه یابی از نوع مقطعی و از نظر هدف کاربردی انجام گرفت. 362 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از میان دانش آموزان دختر و پسر مقطع دوم متوسطه شهرستان ایذه از استان خوزستان انتخاب شدند. دانش آموزان فهرست علایم اختلال های روانی [R-90-SCL] را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از شاخص های آماری فراوانی و درصد فراوانی و روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری و 22-SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که 22/7 درصد (82 نفر) کل نمونه [17/02-18/42 =95/CI0] ، 32/6 درصد (59 نفر) دختران و 12/7 درصد (23 نفر) پسران، 17/5 درصد (21 نفر) از دانش آموزان پایه دهم، 24/8 درصد (30 نفر) از دانش آموزان پایه یازدهم و 25/6 درصد (31 نفر) از دانش آموزان پایه دوازدهم و 20/4 درصد (28 نفر) از دانش آموزان رشته علوم انسانی، 25/5 درصد (48 نفر) از دانش آموزان رشته علوم تجربی و 16/2 درصد (37 نفر) از دانش آموزان رشته ریاضی-فیزیک مشکوک به اختلال های روانی بودند.

    نتیجه گیری

     بر اساس گزارش های بدست آمده مسیولین بهداشت روان سازمان آموزش و پرورش و مسیولین ذیربط جامعه باید اقدامات مناسبی را در راستای ارتقای سلامت روان و بهداشت دانش آموزان نوجوان دختر و پسر انجام دهند.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلال های روانی، دانش آموزان
  • سراج الدین محمودیانی*، مرضیه دهقانی صفحات 91-99
    مقدمه

     افزایش دانش باروری می تواند به کاهش بارداری های ناخواسته، سقط عمدی جنین و در نهایت ارتقای سلامت مادران بینجامد. هدف این مطالعه بررسی دانش باروری و تعیین کننده های آن در بین زنان متاهل واقع در سنین فرزندآوری بود.

    روش کار

     این مطالعه کمی با روش پیمایش انجام شد. برای این منظور تعداد 400 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر زرین شهر در استان اصفهان در سال 1401 پیمایش شدند. داده ها با ابزار پرسشنامه گردآوری شد. پرسشنامه شامل دو بخش و در مجموع 19 سوال بود.

    یافته ها

     میانگین سنی زنان برابر با 34/07 سال بود. 44/5 درصد از زنان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. اکثریت زنان متولد شهر (79/3 درصد)، و غیرشاغل (72/0 درصد) بودند. اکثریت نمونه خود را متعلق به طبقه متوسط (42/5 درصد) می دانستند. میانگین نمره دانش باروری زنان برابر با 37/9 (18/3SD=) بود. افزایش تعداد سال های تحصیل زوجین با افزایش دانش باروری به طور معنی داری (<0/01P) همبسته بود. دانش باروری در بین زنان شاغل به طور معنی داری (0.05P<) بیشتر از زنان غیرشاغل بود. تحلیل رگرسیونی نشان داد که افزایش تحصیلات زنان، افزایش معنی دار ( 0.000p-value= ، 2/06B=) دانش باروری را در پی خواهد داشت.

    نتیجه گیری

     افزایش دانش باروری زنان به معنای ارتقاء سطح سلامت مادران است. افزایش سطح سواد زنان، به خصوص زنان با تحصیلات پایین تر، در برنامه های ذی ربط مورد توجه قرار گیرد. همچنین آموزش دانش باروری به زنانی که در آستانه سن فرزندآوری قرار دارند باید در سیاست های جمعیتی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: زنان، دانش باروری، تحصیلات
  • نجمه نظام آبادی پور، هادی خوشاب*، زهره صعصعی صفحات 100-107
    مقدمه

     امروزه کم خونی فقر آهن و کمبود ریز مغذی هایی همچون ویتامین های A و D از مشکلات تغذیه ای شایع در کودکان زیر 2 سال به شمار می رود. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در زمینه مصرف قطره های مکمل در شیرخواران انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی در دو کلینیک تخصصی اطفال شهرستان بم انجام شد. جامعه آماری این مطالعه تمامی مادران دارای کودک شیر خوار مراجعه کننده به کلینیک های اطفال بودند که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه محقق ساخته بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در زمینه مصرف قطره های مکمل جمع آوری شدند. از نرم افزار spss نسخه 22 برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.

    یافته ها

     49/2 درصد مادران در گروه سنی 30-21 سال قرار داشته، دارای تحصیلات دیپلم (29/8 درصد) و خانه دار (65/4 درصد) بودند. اکثر مادران مراجعه کننده دارای یک فرزند غیر شیرخوار دیگر نیز بودند (92/2 درصد). میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد مادران به ترتیب 48/61، 23/20 و 36/50 بود. قیمت قطره مکمل برای اکثریت خانواده ها گران بود (44 درصد). متغیرهای سن، شغل، سطح تحصیلات، تعداد فرزند غیر شیرخوار و قیمت قطره بیشترین تاثیر را در آگاهی، نگرش و عملکرد مادران داشتند.

    نتیجه گیری

      علاوه بر آموزش اهمیت مصرف قطره های مکمل، بایستی اقدامات مناسبی برای چگونگی مصرف قطره های مکمل در مادران دارای شیرخوار کوچکتر از 2 سال انجام گردد. همچنین پیشنهاد می شود با توجه به هزینه قطره های مکمل برنامه ریزی های لازم در خصوص دسترسی همگانی از این قطره ها به عمل آید.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، شیرخواران، قطره مکمل
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Maryam Tajvar, Sara Taheri * Pages 1-31
    Introduction

     Organizational leadership is ‘the science and art of influencing employees, and mobilizing them to achieve organizational goals’. The purpose of this research was to identify the leadership challenges of female managers in healthcare organizations.

    Methods

     This interpretive phenomenological research was conducted through in-depth semi-structured face-to-face interviews with 27 female managers in healthcare organizations in Tehran, Iran. The research sample was selected by purposeful and snowball methods. Thematic analysis method and MAXQDA2018 were used to analyze the data.

    Results

     Overall, 20 challenges were identified in the leadership of female managers of healthcare organizations, which were classified into four groups of structural, process, human, and cultural challenges. Personal and personality characteristics of female managers such as kindness, compassion, and flexibility, along with little management experience, insufficient authority, inconsistency with superior and peer managers, lack of resources, high workload, low motivation, knowledge and skills of subordinates, informal groups, organizational masculinity, gender misconceptions, and organizational discrimination were among the most important leadership challenges of female managers of healthcare organizations. Some of the solutions to solve these challenges include strengthening intelligence, knowledge, and management skills, adhering to moral values, managing gender characteristics, delegating authority, creating resources, increasing risk-taking, improving communication, effective conflict management, developing communication networks, meditation, coaching, correcting gender stereotypes and removing gender discrimination.

    Conclusion

     Female managers face several challenges in leading their employees in healthcare organizations that need to be identified and resolved. A model was developed to strengthen the leadership of female managers of healthcare organizations, which will lead to an increase in their productivity.

    Keywords: Female managers, Leadership, Healthcare organizations, Challenges
  • Serajeddin Mahmoudiani *, Kiyana Ghaedi Pages 32-40
    Introduction

     The coronavirus outbreak and its risk of infection can be considered one of the country’s most important issues during the last two years. Undoubtedly, reducing the coronavirus infection risk requires recognizing variables contributing to its contradiction. This study aimed to investigate the relationship among some of the most important individual characteristics and health literacy and the likelihood of coronavirus infection.

    Method

     The study is performed using quantitative methods and survey techniques in March and April 2022. For this purpose, 385 Shirazians aged from 18 to 65 years old were surveyed. This survey was performed using an applied multi-stage cluster sampling method and a standard questionnaire. Information on Covid-19 infection were obtained using a self-reported question. Data analysis was performed by SPSS-20 software using binary logistic regression with a significance level of 0.05.

    Results

     The results showed that 66.3% of the respondents had coronavirus. Forty-one percent of participants had an insufficient health literacy level. The logistic regression showed that health literacy is the only variable with a statistically significant effect on coronavirus infection risk (95% CI: 0.938 - 0.981, OR= 0.959). The higher the health literacy, the lower the risk of coronavirus infection.

    Conclusion

     Efforts to improve health literacy are an effective method to reduce the risk of pandemic diseases. Health education for people can be helpful. Therefore, health policies should pay more attention to health literacy.

    Keywords: Health Literacy, Epidemic Diseases, COVID-19
  • Fakhraddin Daastari, Ali AkbariSari, Kobra AkbariPour, Maryam Tajvar * Pages 41-54
    Introduction

     Writing any study requires compliance with specific standards in its field specialization, CHEERS, or consolidated health economic evaluation reporting standards, is a special tool for reporting on how to write economic evaluation studies in the field of health, which We decided to review the standards of economic evaluation studies in Iran.

    Methods

     For this purpose, we searched for Keywords related to Iran and CHEERS and combined them in PubMed and Scopus databases, in which we conducted economic evaluation studies that were conducted in Iran and reviewed by other researchers with relevant tools. 

    Results

     A total of 13 secondary Articles, including 40 original articles, were found as eligible. The highest reported components were Incremental costs and outcomes, Background, and objectives, abstract, title, comparators, and component 22; i.e., study findings, limitations, generalizability, and current knowledge. However, in the report of components of funding sources, Measures of effectiveness and Characterizing heterogeneity are seen as weaknesses. In total, the average score of cheers for Iranian studies was reported with an average of 84.33 and a standard deviation of 15.15.

    Conclusion

     In total, 80% of Iranian studies had met the standards at an excellent and very good level, and only three studies (7.5%) reported poor standards. However, there are still areas for improvement in the report of some Items.

    Keywords: CHEERS, Consolidated health economic evaluation reporting standards, Iran, cost-effectiveness
  • Abbas Jahanara, Hadi Khoshab *, Fatemeh Amoozgar Pages 55-62
    Introduction

    The infant mortality rate is one of the most important indicators of society’s health. It seems that the continuous presence of a specialist doctor in the neonatal intensive care unit (NICU) effectively improves the functional indicators of the newborn department. This study aimed to investigate and compare the causes of hospitalization and the death rate of infants in the neonatal department before and after the implementation of Physician residency.

    Methods

    Following a descriptive-analytical design, this cross-sectional study was performed before and after implementing the residency plan in the neonatal department of Bam Pastor Hospital. Information on 1,219 newborns was extracted by referring to their files, and the effect of the Physicians residency program on the death rate and hospitalization of newborns was investigated.

    Findings

    The results did not show a significant difference between the hospitalization rates before (601 people) and after (618 people) the plan. Also, there was no significant difference in the surfactant intake of infants before and after the implementation of the plan (P=0.15). There was no significant difference between the hospitalized infants in the two studied periods in performing invasive and non-invasive ventilation (P>0.05), although the number of non-invasive ventilation increased by 20% after the plan. The results showed that the death rate after the plan has significantly decreased by more than 50% (from 36 to 17 people) (P=0.02).

    Conclusion

    The implementation of the residency plan reduced both death and hospitalization of newborns. With the continuous presence of specialist doctors in the NICU, the mortality rate, as one of the most important health indicators, can be improved.

    Keywords: neonatal intensive care unit, Neonatal mortality, Physicians residency plan
  • Azam Ahmadi, AliAsghar Salarnezhad * Pages 63-77
    Introduction

     In line with the importance of digital resilience in the health sector, especially during pandemic periods, and the double work and psychological pressure on the employees of such organizations, the purpose of this research is to investigate the impact of psychological and technical factors of adopting smart information technology on resilience” Digital is Iran’s health sector.

    Methods

     In terms of purpose, this research is an applied descriptive survey. Data were collected using a questionnaire with 28 questions performed on a statistical sample of 200 Alborz University of Medical Sciences employees. Participants were selected using a simple random sampling technique. The digital resilience questionnaire developed by García Perez et al. was employed. Structural equation modeling, which was administered using PLS software, was used to test the hypotheses.

    Results

     Individual innovation behavior of healthcare workers on digital resilience (by a variable of 0.211); Self-efficacy of employees (0.367); Perceived benefits of the system (0.302); the level of professional knowledge of employees (0.369); and the level of conservatism of healthcare workers (0.329), presented a positive effect on digital resilience. However, the motives for using information systems, the complexity of the system, and the knowledge of using technology do not affect digital resilience in the health sector. 

    Conclusions

     Improving the procedures for identifying talents, raising the level of professional knowledge of employees by holding on-the-job training courses and workshops with a focus on Professional knowledge, and spreading the culture of innovation and self-efficacy in the health sector can increase Digital resilience, indicating the need for more attention of managers.

    Keywords: psychological factors, technical factors, adoption of smart information technology, digital resilience, health sector
  • Gholamreza Rajabi *, Azemh Moradi Pages 78-90
    Introduction

    Psychological-behavioral disorder is a significant clinical condition that is associated with a change in thinking, mood, emotion, or specific behavior as well as life dysfunction. This study aimed to investigate the prevalence of mental disorders in high school students in Izeh city, Iran, in the academic year of 2019-2020, using a survey design [cross-sectional].

    Methods

    The current research was conducted following survey research of cross-sectional method with an applied purpose. A total of 362 students were selected using multistage random sampling among female and male high school students of Iezh city of Kuzestan Prominence. All participants filled Mental Disorders Symptoms Questionnaire (SCL-90-R). Data were analyzed using statistics measurements of frequency and frequency percent, and multivariate analysis of variance by SPSS version 22.

    Results

    The results indicated that 22.7% [n = 82] of the total sample [CI0.95 =18.42-17.02], 32.6% [n = 59] of girls and 12.7% [n = 23] of boys; 17.5% [n = 21] of tenth academic grade students; 24.8% [n = 30] of eleventh academic grade students and 25.6% [n = 31] of twelfth academic grade students; and 20.4% [n = 28] students of humanity science field, 25.5% [n = 48] students of experimental science field, and 16.2% [n = 37] students of mathematics-physics field students were suspected to mental disorders.

    Conclusions

    According to the obtained reports, the mental health officials of the Education Organization and the relevant community officials should take appropriate actions to promote the mental health and well-being of adolescent male and female students.

    Keywords: Prevalence, Mental disorders, Students
  • Serajeddin Mahmoudiani *, Marzieh Dehghani Pages 91-99
    Introduction

    Increasing fertility knowledge can reduce unintended pregnancies, induce abortions, and, finally, improve the health of mothers. The aim of this study was to investigate fertility knowledge and its determinants among married women of reproductive age.

    Method

    This quantitative study was done by survey method. For this purpose, 400 women attending the health centers of Zarrin Shahr in Isfahan province were surveyed in 2022. Data was collected using a questionnaire. The questionnaire consisted of two sections and a total of 19 items.

    Results

    The mean age of women was 34.07 years. Also, 44.5% of them had a university degree. Most women were born in a city (79.3%) and unemployed (72.0%). Most cases considered themselves to belong to the middle class (42.5%). Women’s average fertility knowledge score was 39.7% (SD= 18.3). The increase in the number of years of education of couples was significantly correlated with the increase in fertility knowledge (P<0.01). Fertility knowledge among employed women was significantly higher than non-employed women (P<0.05). Regression analysis showed that the increase in women’s education would significantly increase fertility knowledge (B=2.06, p-value=0.000).

    Conclusion

    Increase the women’s fertility knowledge means improving the level of mothers’ health. Increasing the literacy rate of women, especially women with lower education, should be considered in relevant programs. Fertility knowledge training for women who are on the threshold of reproductive age should be included in new population policies.

    Keywords: Women, Fertility Knowledge, Education
  • Najmeh Nezamabadi pour, Hadi Khoshab *, Zohreh Saesaey Pages 100-107
    Introduction

    Today, iron deficiency anemia and lack of micronutrients, such as vitamins A and D, are common nutritional problems in children under two years old. This study aimed to investigate mothers’ knowledge, attitude, and performance regarding using supplemental drops in infants.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in two specialized pediatric clinics in Bam City. The statistical population was all mothers with an infant referring to pediatric clinics who were included in the study by the census. A researcher-made questionnaire was used to collect the information to investigate mothers’ knowledge, attitude, and performance in the field of supplemental drops consumption. Data were analyzed using SPSS version 22 software.

    Findings

    49.2% of mothers were in the age group of 21-30 years old, had a diploma degree (29.8%), and were housewives (65.4%). Most of the referring mothers had another non-infant child (92.2%). The mean scores of knowledge, attitude, and performance of mothers were 48.61, 23.20, and 36.50, respectively. The price of supplement drops was high for the majority of families (44%). Variables such as age, job, level of education, number of non-infant children, and the price of supplemental drops had the greatest impact on mothers’ knowledge, attitude, and performance.

    Conclusion

    In addition to teaching the importance of taking supplemental drops, appropriate measures should be taken for how to use supplemental drops in mothers with infants younger than two years old. It is also suggested that due to the cost of the supplemental drops, the necessary plans should be made regarding the access of these drops to everyone.

    Keywords: knowledge, attitude, infants, supplementary drops