فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس برومند اعلم، هادی جوهری صفحات 1-14
    فرایند تسلط عثمانی بر الجزایر، محصول تجاوزگری اسپانیایی ها در قرن شانزدهم به سواحل این سرزمین بود؛ از این رو امیرنشین الجزیره به منظور بیرون راندن اسپانیایی ها، از برادران مشهور بارباروس استمداد کرد. خیرالدین بارباروس با کمک ارتش ینی چری در سال 1529م. الجزیره را فتح کرد و با حمایتی که از سلطان عثمانی دریافت کرده بودند، الجزائر را به صورت یک پایگاه نظامی درآورده و با اقتدار بر نواحی شرقی مدیترانه مسلط شدند. آنها غنائم فراوانی از طریق راهزنی دریایی به دست می آوردند. اما در قرن هفدهم با اعطای امتیازات کاپیتولاسیون به اروپائیان توسط عثمانی، درآمدهای کلان ناشی از غارت کشتی های تجاری اروپایی که بر اساس معاهده کاپیتولاسیون منع شده بود، متوقف شد و مهم ترین منبع درآمد الجزائر دچار مشکل گردید. پیامد این کاهش درآمد، از یکسو کمبود مواجب سپاه بود که موجب شورش لشکریان می شد و از سوی دیگر، فشار بیشتر برای اخذ مالیات از مردم بود که آن نیز موجب شورش قبایل محلی می شد؛ این روند در کنار عوامل دیگر به ضعف روز افزون الجزائر منجر شد و سرانجام در 1830م. الجزائر اشغال شد. در این مقاله روند تحقق این عامل به عنوان یکی از عوامل زوال الجزائر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: دولت عثمانی، کاپیتولاسیون، الجزائر، دزدی دریایی، ینی چری
  • حمید حاجیان پور، اکبر حکیمی پور صفحات 15-35
    حضور پزشکان اروپایی در ایران عصر قاجار، علاوه بر جنبه های بهداشتی و درمانی، جلوه های سیاسی و مذهبی نیز به خود گرفت. در این دوران شیوع روزافزون انواع بیماری های واگیردار از یک سو، و ناکارآمدی نسبی طب سنتی در درمان بیماری ها از سوی دیگر، عرصه حیات را برای اقشار مختلف جامعه ایرانی تنگ کرده بود. این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای بر آن است به بررسی عوامل بسترساز حضور این پزشکان در جامعه ایران عصر قاجار، ارزیابی موانع فعالیت، و نیز گونه شناسی جایگاه و حوزه فعالیت آنان بپردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که علم نوین پزشکی به عنوان بخشی از رویه دانشی تمدن غرب، نقش بسیار مهمی در راه یابی کشورهای اروپایی به جوامع شرقی ایفا کرد. درواقع یکی از کلیدهای فهم چرایی و چگونگی روند مناسبات گسترده سیاسی اقتصادی ایران و کشورهای اروپایی در دوره قاجار را می توان در نحوه برخورد نظام سیاسی و اجتماعی ایران با رویکردهای نوین درمانی و طب جدید غربی جستجو کرد. چنین تاثیرگذاری ای را می توان در سه حیطه یا بعد سیاسی-اقتصادی، اجتماعی-مذهبی، و علمی دسته بندی و بررسی کرد.
    کلیدواژگان: پزشکان اروپایی، ایران، قاجاریه، اوضاع بهداشتی، درمانی
  • محمد علی رنجبر صفحات 37-56
    محمد ابراهیم باستانی پاریزی (1393-1304 ش.) نقش و جایگاه ویژه ای در تاریخ نگاری معاصر ایران دارد. شیوه متفاوت او در روش، موضوع شناسی، ماخذشناسی و نگارش، هم اقبال عموم را در پی داشته و هم واکنش های مختلفی را در سطح تاریخ نگاری دانشگاهی موجب شده است. از این رو، نمی توان از تاثیر گذاری او در عرصه تاریخ نویسی و ترویج تاریخ خوانی چشم پوشید. به منظور نزدیکی به فضای ذهنی و دیدگاه نظری او درمورد تاریخ و شیوه تاریخ نگاری، در این نوشتار در پی آشکار سازی مفاهیم هستی شناسی (ontology)، معرفت شناسی (epistemology) و روش شناسی methodology)) تاریخی او هستیم تا جهان بینی حاکم بر ذهن مورخ مشخص شود و علل و دلایل کاربست های ویژه او در تاریخ نگاری از انتخاب موضوع تا ماخذ شناسی و شیوه نگارش به دست آید. بررسی استقرایی آثار باستانی حکایت از پیوند منطقی سه جزء پارادایم (paradigm) تاریخ نگاری او دارد؛ به نحوی که از هستی شناسی ایده آلیستی راه به معرفت شناسی غیر اثباتگرایانه می برد و در روش شناسی، انحصار ابزارهای عینی و تجربی را در درک تاریخ ناکافی می بیند.
    کلیدواژگان: باستانی پاریزی، پارادایم تاریخ نگاری، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی
  • جمشید روستا، سحر پورمهدی زاده صفحات 57-76
    حکومت قراختاییان کرمان در حدود سال 619 ه.ق./ 1223م. و به همت براق حاجب بنیان نهاده شد. حکومتی که پس از وی نیز در میان فرزندان و نوادگانش ادامه یافته و مدت زمانی بیش از 80 سال (از 619 تا 704 ه.ق. / 1223 تا 1305م.) بر نواحی کرمان و اطراف آن اقتدار داشت. حکمرانان این دولت تازه تاسیس به رغم اوضاع نا به سامان ایران در قرن هفتم هجری نه تنها قلمرو تحت استیلای خود را از تهاجمات مغول حفظ کردند، بلکه زمینه های رونق تجاری و فرهنگی کرمان و نواحی اطراف آن را نیز فراهم ساختند. در همین راستا، پژوهش حاضر با کاربرد روش تحلیلی، نوع روابط سیاسی میان حکام این دولت با قاآن های مغول حاضر در مغولستان و همچنین ایلخانان مغول حاکم بر ایران را مورد تبیین و واکاوی قرارمی دهد. پرسش اصلی این نوشتار این است که روابط سیاسی بین حکمرانان قراختایی کرمان با قاآن های مغول و ایلخانان چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که نخستین حکام قراختایی با درایت و کاردانی تمام، روابط مسالمت آمیزی را با دربار قراقورم و سپس دربار ایلخانان مغول در پیش گرفتند و به ویژه با ازدواج های سیاسی توانستند نظر بزرگان مغول را جلب کرده و به اداره قلمرو خود بپردازند؛ اما این روند در اواخر عهد قراختاییان تغییر یافته و در نتیجه، موجبات زوال این دولت را فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: کرمان، قراختاییان، قاآن مغول، ایلخانان، روابط سیاسی
  • بهادر قیم صفحات 77-93
    منطقه خور موسی که هم اکنون دو بندر مهم و حیاتی کشور یعنی بندر امام خمینی(ره) و بندر ماهشهر را بر کرانه خود جای داده است، از لحاظ موقعیت، در منتهی الیه گوشه شمال غربی خلیج فارس در جنوب استان خوزستان قرار دارد. در اوایل جنگ دوم، علی رغم اعلام بی طرفی ایران در جنگ، بندر شاپور در سوم شهریور ماه 1320ش./ 1941م. مورد تهاجم برق آسای نیروی دریایی انگلستان قرار گرفت و اشغال نظامی گردید. علت این تهاجم از سوی انگلستان و متحدانش، «عدم تمکین دولت مرکزی ایران دربرابر خواسته های متفقین در قطع رابطه با آلمان و اخراج سریع آلمان های موجود در ایران» اعلام شد. این ادعا از لحاظ حقوق بین الملل نمی توانست از توجیه عقلانی برخوردار باشد. اشغال نظامی بندر شاپور، از یک سو باعث محروم شدن کشور از فعالیت های اقتصادی این بندر مهم و تاثیرگذار شد و از سوی دیگر از روند رو به توسعه کمی و کیفی آن در طول چهارسال اشغال نظامی، جلوگیری کرد. این اقدام ضررهای جبران ناپذیری بر حیات اقتصادی کشور در بعد منطقه ای و ملی بر جای نهاد.
    کلیدواژگان: خورموسی، جنگ جهانی دوم، بندر شاپور، حمله انگلستان، اشغال نظامی
  • محمد مهدی مرادی خلج، هادی پیروزان صفحات 95-114
    پس از دوران رنج و محنت صوفیان نعمت اللهی در دوران فتحعلی شاه قاجار، به تخت نشستن محمد شاه قاجار نویدبخش پایان سختی ها و مشکلات این طریقت در ایران بود. دو شعبه کوثرعلیشاهی و مست علیشاهی سعی کردند از بستر ایجاد شده در این دوره هرکدام به گونه ای متفاوت برای دستیابی به موقعیت و جایگاهی بهتر بهره ببرند.از این رو مسئله اصلی تحقیق حاضر نیز چگونگی عملکرد نظری و عملی این دو شعبه طریقت نعمت اللهیه به منظور دستیابی به جایگاه سیاسی اجتماعی مناسب و تقابل با موانع نظری و عملی موجود در این دوره است. نتایج تحقیق که بر اساس منابع تاریخی و طریقتی بهدست آمده است، بیانگر آن است که شعبه کوثرعلیشاهی علی رغم شرایط موجود تلاشی در جهت تغییر ساختارهای دینی و سیاسی انجام نداد. اما شعبه مست علیشاهی در برآورده کردن این مهم دست به اقدامات نظری و عملی زد؛ هرچند که به نتیجه ای نرسید.
    کلیدواژگان: تصوف نعمت اللهی، تشیع، قرن نوزدهم، محمدشاه قاجار، قاجاریه
  • افسانه ناظری، حمیدرضا بختیاری فرد صفحات 115-134
    خواجه نصیرطوسی از سوی بسیاری متهم به همکاری با اشغالگران مغول و مشروع کردن سلطه (قدرت) آنان است؛ این مقاله با استفاده از الگوی هویت کاستلز و نظریه گفتمان این فرضیه را دارد که خواجه با بهره بردن از سرنمون اندیشه ایرانشهر به ایجاد هویت ایرانی مبادرت ورزیده و مطابق الگوی کاستلز یک هویت برنامه دار را به وجود آورده که بعدها از سوی دیوانسالارانی چون رشیدالدین فضل الله و فرزندش غیاث الدین محمد نیز تعقیب گردیده است.
    کلیدواژگان: هویت، خواجه نصیر، ایلخانان، کاستلز، گفتمان
|
  • Abbas Borumand Aalam, Hadi Jowhari Pages 1-14
    The domination of Ottomans on Algeria was resulted by Spanish invasions to the shores of this land during the 16th century. So the Algeria emirate appealed to famous Barbarossa brothers. Supported by the Ottoman Sultan, Hayreddin Barbarossa conquered Algiers in 1529 and changed it to a military base and dominated the eastern Mediterranean areas powerfully. They ensured the development of Ottoman rule over Algeria using many trophies earned through piracy. But in 17th century when Ottoman Empire granted capitulation grants to Europeans, the huge revenues of European merchant ships stopped due to the capitulation treaty and Algeria's main source of income was in problem. The result of this income reduction was the deficiency of army's wage from one hand that led to rebellion of troops, and a more pressure on people for a rising in taxes on the other hand that led to rebellion of local tribes. This process, along with other factors, led to continued weakness of Algeria, and Algeria was ultimately occupied in 1830. Thus the terms of capitulation became one of the main causes of decline and dependence of Algeria. Realization of this factor, as one of the causes of decline of Algeria is what is going to be analyzed in present research.
    Keywords: Ottoman Government, Capitulation, Algeria, Piracy, Janissary
  • Hamid Hajianpour, Akbar Hakimipour Pages 15-35
    The presence of European physicians in Iran during the Qajar period had political and religious dimensions, in addition to its health aspects. Different segments of Iranian society had a very hard life due to the increasing epidemics and relative ineffectiveness of traditional medicine in the treatment of diseases. Being accomplished through an analytic-descriptive method, the present research is to explore the factors conducive to the presence of these physicians in Iranian community, to assess their activity obstacles, its typology and scope using documentaries and library sources. The research findings indicate that the modern medical science, as a part of West scientific procedure, played an important role in the process of European countries entrance in Eastern communities. In fact, one of the keys to understand how and why the process of Iran's political - economic extensive relations and European countries during Qajar period can be analyzed considering three political-economic social - religious and scientific general dimensions.
    Keywords: European Physicians, Iran, the Qajars, Diseases, Health, Treatment Conditions
  • Mohammad Ali Ranjbar Pages 37-56
    Mohammad Ebrāhim Bāstāni Pārizi (1925-2014) has an outstanding role and a special situation in Iran's contemporary historiography. His different manner in dealing with method, subject, bibliography and writing has attracted the public attention from one side, and has caused different reactions in academic historiography from the other side. Therefore, it is impossible to ignore his influence on the field of history writing and the promotion development of its reading. To reach out to his mental space and finding his points of view about history and the methods of historiography, this article is to reveal his concepts on historical ontology, epistemology and methodology (paradigm) to determine the world-view ruling the historian's mind and the causes and reasons of his special applications in historiography – from subject selecting up to the bibliography and the style of writing. The inductive study of his works shows three dimensions of his historiography paradigm; in a way that he reaches none-positivist epistemology from idealistic ontology and believed, in his methodology, that the existence of monopolized objective and experimental tools are insufficient in history understanding.
    Keywords: Bastani Parizi, paradigm, historiography, methodology
  • Jamshid Roosta, Sahar Pourmehdezadeh Pages 57-76
    The Qara-Khitai government of Kerman was founded by the efforts of Borāq Hājib in about 1223 A.D (619 A.H.) and was continued by his descendants ruling some parts of Kerman and its surroundings over a period of 80 years (from1223 to 1305). Despite the chaotic situation in Iran during 13th century, the rulers of this new-founded government not only protected their own territory from Mongol invasion, but provided the commercial and cultural facilities for Kerman and its surrounding areas. Using an analytic method, this essay is to explain the political relations between the Qara-Khitai government in Kerman with Mongol Khanates in Mongolia and the Mongol Ilkhanates were ruling Iran to answer the main question of the research. The research findings show that the first rulers of Qara-khitaieds established peaceful relations with Qaraqorum Court and Ilkhanate rulers, with complete resourcefulness and attracted the attention of Mongol leaders by political marriages to keep their domination in Kerman; however this trend changed in the late period of Qara-khitaieds and made their government to be vanished.
    Keywords: Kerman, Qara-Khitai Government, Mongol Khanates, the Ilkhanates, Political Relations
  • Bahador Ghayyem Pages 77-93
    The area of Musa Bay (Khor Musa) on which two vital and important ports of Imam Khomeini (Port Shapour) and Mahshar have taken place on its shore is located geographically at the far northeast of the Persian Gulf, south of Khuzestan province. Early in the World War II, despite Iran’s neutral declaration, Port Shapour was blitzed and occupied by British Navy on August 24, 1941. Iran's resistance in breaking off its relations with Germany and rapid expulsion of Germans was announced as the main reason of the allied forces invasion, a claim that was not justified in terms of international law. The military occupation of this port deprived Iran from the economic benefits of this important and impressive port from one side, and prevented the growing trend of qualitative and quantitative development of the country from the other side. In general, it made irreversible losses in national and regional economic life of Iran.
    Keywords: Musa Bay, World War II, Port Shapour, British Invasion, Military Occupatio
  • Mohammad Madhi Moradi Khalaj, Hadi Piroozan Pages 95-114
    The enthronement of Mohammad Shah Qajar promised Nematollahi Sufis the end of difficulties they experienced during the reign of Fathali Shah and their problems in Iran. Kowsaralishahis and Mastalishahis, as two branches of this doctrine, each tried to benefit a better position in those situations. The quality of theoretical and practical operation of these two branches of Nematollahi doctrine to reach a suitable socio-political position and the way they selected to remove the theoretical and practical barriers is the main issue of present research. The results, obtaind on the basis of historical and doctrinal sources, show that Kowsaralishahis didnt try to change the religious and political structures despite the existing conditions. But Mastalishahis had accomplished some inconclusive theoretical and practical actions to reach this important aim.
    Keywords: Nematollahi Sufism, Shiism, Nineteenth Century, Mohammad Shah Qajar, Qajar Dynasty
  • Afsaneh Nazari, Hamid Reza Bakhtiyari Fard Pages 115-134
    Khwaja Nasīr al-Dīn Tūsī is accused, by many, of collaborating with the Mongol invaders and legitimizing their domination (power). Using the Identity theory of Manuel Castells and discourse theory, the present essay hypothesizes that Khwaja Nasīr has tried to create Iranian Identity utilizing the archetypes of Iranshahr and has founded a programmed identity that was later followed by other bureaucratic characters such as Rashīd al-Dīn Fadlullāh Hamadānī and also his son Qiyas al-Din Mohammad.
    Keywords: Identity, Khwaja Nasīr al Dīn Tūsī the Ilkhanids, Manuel Castells, Discourse