فهرست مطالب

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 9 (تابستان 1395)

  • ویژه نامه فلسفه علوم انسانی
  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر دیوانی صفحات 9-38
    مقصود از این نوشتار ارائه «تبیین علیتی» در شناخت جامع (محض تجربی) فاعلیت انسان در عمل و رفتار است. تبیین علیتی درباره رفتار و عمل انسان، از آن جهت که او موجودی کم نظیر یا بی نظیر در جهان طبیعت است، در تبیین های علیتی ناظر به رفتار قانون مند موجودات دیگر طبیعت خلاصه نمی شود. در اینجا می کوشیم تا نشان دهیم هر رفتار و کردار انسان در تحلیل به چند قلمرو وجودی طولی و عرضی تعلق دارد که هر یک زیر پوشش نوعی از رابطه علی و معلولی اند. در ترکیب ارکان علی و معلولی این قلمروها رفتار آدمی به صورت مرتبط، متصل و در نهایت متحد سامان می یابد. ملاک تمایز علوم طبیعی از علوم انسانی و دشواری تبیین علیتی در علوم انسانی، چه فردی و چه اجتماعی، در ترکیب رفتاری انسان از روابط علیتی متعدد و متدرج وجودی و در عین حال متصل و متحد است. راه حل این دشواری نه تاویل یک قلمرو به قلمروی دیگر است و نه صرف نظر کردن از یک قلمرو و عطف توجه به قلمروی دیگر؛ بلکه با اذعان به دشواری تبیین علیتی رفتار آدمی باید به جستجوی تبیین علیتی همه جانبه طولی و عرضی بر پایه طبیعت مشترک میان انسان ها بود.
    کلیدواژگان: تبیین علیتی، علت فاعلی، رفتار انسان، طبیعت، ذهن، عقل
  • مسعود آذربایجانی صفحات 39-61
    موضوع اصلی این جستار، چیستی فلسفه روان شناسی و هدف آن، تبیین ماهیت فلسفه روان شناسی است. روش ما در این مقال، تحلیل عقلی و تحلیل محتوای کیفی است که از دو مسیر بررسی تحلیلی مفهوم فلسفه و پیگیری مصادیق فلسفه مضاف دنبال می شود. داده های تحقیق بدین قرار است: بنا بر مسیر اول، فلسفه روان شناسی عبارت است از: بررسی معناشناسانه، هستی شناسانه، معرفت شناسانه و رویکرد اخلاقی به دانش روان شناسی. بر اساس مسیر دوم، فلسفه روان شناسی عبارت است از: معرفتی درجه دوم که برای شناخت درست روان شناسی به بررسی عقلی مبادی تصوری و تصدیقی دانش روان شناسی می پردازد. نتایج تحقیق این است که فلسفه روان شناسی متمایز با فلسفه ذهن و علم النفس فلسفی است؛ اگرچه هم پوشی هایی نیز با هم دارند.
    کلیدواژگان: فلسفه روان شناسی، ماهیت فلسفه روان شناسی، روان شناسی اسلامی
  • علی منصوری صفحات 63-80
    نگرشی به علم وجود دارد که بر اساس آن، علوم انسانی و علوم طبیعی دو ساحت کاملا متفاوت هستند و قواعدی جداگانه دارند و به همین دلیل نباید در حیطه های یکدیگر دخالت کنند. این اندیشه که کم‏ و بیش درباره دیگر حوزه ها و تقسیم بندی های معرفتی، مثل علم و الهیات نیز طرفدارانی دارد و تا اندازه فراوانی به آموزه های ویتگنشتاین متکی است، در نهایت به جزیره ای شدن علوم می انجامد. در این مقاله استدلال می کنیم که چرا این اندیشه درست نیست و پیامدهایی منفی برای رشد علوم دارد.
    کلیدواژگان: عقلانیت نقاد، ویتگنشتاین، موجه سازی، نقد، تخصص گرایی، پیشرفت علم
  • مهدی خبازی کناری، فرزاد بالو صفحات 81-99
    این مقاله بر این قیاس استوار است: «مقدمه اول: شناخت با سبک‏ های زندگی متناظر است. مقدمه دوم: زبان با شناخت متناظر است.
    نتیجه
    زبان با سبک‏ های زندگی متناظر است». مقدمه اول ناظر به این فرض است که سبک‏ ها و صورت‏ های زندگی بر معرفت‏ شناسی مختص به خود مبتنی هستند. مقدمه دوم مسئله دیرینه‏ ای را مطرح می‏ کند که فیلسوفان، زبان‏ شناسان و منطق‏ دانان، از سوفسطاییان تا پساساختارگرایان به تامل دراین‏ باره پرداخته‏ اند که: نسبت زبان و شناخت چیست؟ آیا آنها در ساحت تحقق،‏ امری واحدند یا منفک از هم‏اند؟ اگر منفک هستند، کدام‏یک بر دیگری مقدم است؟ نتیجه قیاس هم به این مطلب اشاره دارد که اولا، ساختارهای زبانی گوناگونی وجود دارد. ثانیا، این ساختارهای متنوع زبانی، سبک‏ های متکثر زندگی را نیز رقم خواهد زد. این امر، هم به‏ لحاظ نظری و مفهومی و هم به‏ لحاظ تاریخی و اجتماعی در سنت غربی و اسلامی تحقق یافته است. نگارندگان این مقاله برای تبیین و اثبات مقدمات و نتیجه قیاس یادشده، از ساختارهای مفهومی و عینی هر دو سنت بهره برده‏ اند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، زبان، اندیشه، سنت غربی و اسلامی
  • سید حمیدرضا حسنی، هادی موسوی صفحات 101-135
    در این نوشتار سعی داریم نظریه اعتبار و مفاهیم اعتباری را در نگاه اندیشمند انی چون محقق عراقی و علامه طباطبایی به هدف به دست آوردن یک فرانظریه اجتماعی به نمایش بگذاریم. این نظریه توانایی تبیین هستی شناختی پدیده های رفتاری انسانی، اعم از پدیده های فردی و اجتماعی را داراست. با این وصف، تمرکز بیشتر این مقاله بر حیث اجتماعی این نظریه است. این مهم آنگاه میسر می شود که ما شناختی از دسته بندی های موجود نزد فیلسوفان و متفکران به‏ دست آوریم تا بدان واسطه مشخص کنیم پدیده های اجتماعی ذیل کدام تقسیم بندی می گنجند. به نظر محقق عراقی هنگام اعتبار فروشنده و خریدار، مصداقی به حمل شایع از هویت اعتباری برای مثال ملکیت پدید می آید که موجب می شود بتوانیم مفهوم ملکیت را از آن هویت اعتباری پدیدآمده، اخذ کنیم. این هویت اعتباری نوپدید، همان واقعیت اجتماعی خرید و فروش است که ناشی از کنش اجتماعی است. علامه طباطبایی با کاوشی فلسفی در بنیادهای اعتبار، نسبت آن را با عقل عملی و اراده انسانی برقرار می‏ کند و از این طریق اصول روش‏ شناختی اعتبار و نحوه تحقیق را درباره اعتباریات هویدا می‏ سازد. چنین کاوش‏ هایی از طرف علامه، نظریه کلان اجتماعی را در خصوص واقعیت‏ های اجتماعی به نمایش می‏ گذارد و پرتو نوری بر نظریات محققان اصولی مانند محقق عراقی می‏ افکند.
    کلیدواژگان: نظریه اعتباریات، فرانظریه اجتماعی، علامه طباطبایی، محقق عراقی، عقل عملی، کنش اجتماعی
  • محمد فنایی اشکوری صفحات 137-163
    معرفت نفس یا خودشناسی در همه فرهنگ‏ های بشری اهمیت دارد و در دین، حکمت، اخلاق و عرفان بر خودشناسی تاکید می‏ شود. پیام معروف سقراط این بود که «خود را بشناس» و خودشناسی در حکمت سقراط مبنای اخلاق و فضیلت است. اساسا غایت حکمت، استکمال نفس انسانی است. دین نیز برای استکمال نفس و نجات و فلاح آن است و نیل به این غایت بدون معرفت و تربیت نفس میسر نیست. ازاین‏ رو، قرآن کریم و روایات اسلامی بر اهمیت معرفت نفس به‏ عنوان برترین معرفت و کلید حکمت و فضیلت تاکید دارند و رسالت انبیای الهی را تعلیم و تزکیه انسان معرفی می‏ کنند. این آموزه موجب شده حکما و عرفای اسلامی موضوع معرفت نفس را به ‏طور جدی پیگیری کنند. حکمت الهی در این دیدگاه، سفری است برای به کمال رسیدن نفس از راه علم و عمل. به همین دلیل، ملاصدرا حکمتش را در چهار مرحله از سفر نفس (اسفار اربعه) تنظیم کرده است. حکمت نظری، بنیادهای معرفتی و مبدا و منتهای چنین سفری را ارائه می‏ دهد و حکمت عملی راه و شیوه نیل به این غایت را تبیین می‏ کند. مفهوم «اسفار اربعه» برگرفته از عرفان است که بر محور سفر نفس است و سالک، همان نفس مسافر است. عرفان عملی شیوه طی این سفر را بیان می‏ کند و عرفان نظری دستاوردهای این سفر و جغرافیای عالمی را که این سفر در آن واقع می‏ شود، تبیین می‏ کند. آنچه این نوشتار پیگیری می‏ کند، تبیین ابعاد معرفت نفس و نقش این معرفت در استکمال نفس انسانی است. براین‏ اساس، نخست تبیین می‏ شود که معرفت نفس ابعاد گوناگونی دارد و با روش‏ های گوناگون تجربی، عقلی، نقلی و شهودی به‏دست می‏ آید. با به‏ کارگیری این روش‏ ها شاخه‏ های مختلف علمی در معرفت نفس شکل می‏ گیرد؛ مانند روان‏شناسی، علم النفس فلسفی، معرفت النفس عرفانی و نفس‏ شناسی دینی و سپس تاثیر انواع خودشناسی بر خودسازی و سلوک بررسی می‏ شود.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، انسان شناسی، خداشناسی، خودسازی
  • شریف لک زایی صفحات 165-187
    طبقه بندی های گوناگونی از حیات علمی صدرالدین شیرازی ارائه گردیده است که مشهورترین آنها، طبقه‏ بندی علامه سید محمدحسین طباطبایی است. این طبقه ‏بندی بر آن است که حیات ملاصدرا به سه دوره فراگیری و تحصیل، ریاضت و تهذیب، و نگارش و تدریس تقسیم می‏ شود. تقریبا همه کسانی که بعد از طباطبایی به بحث پرداخته اند، از این دسته‏ بندی برای تبیین زندگی ملاصدرا بهره گرفته اند. مدعای نگارنده این است که در سیر حیات علمی و نگارش آثار ملاصدرا می توان از سه ملاصدرا سخن گفت: ملاصدرای جوان، ملاصدرای میان سال و ملاصدرای کهن سال. براین‏ اساس، صدرای جوان در پی آموختن است، صدرای میان سال با قائل شدن به اصالت وجود در پی تدوین فلسفه‏ ای نوین است و صدرای کهن سال نیز با توجه به مباحث قرآنی، روایی و عرفانی در پی وحدت و جامع‏ نگری است. این مقاله به‏ عنوان مقدمه به ذکر طبقه بندی آثار صدرالمتالهین می پردازد تا مبنایی برای بررسی جایگاه سیاست در آثار ملاصدرا به وجود آید.
    کلیدواژگان: حیات علمی، تالیفات، صدرالدین شیرازی، طبقه بندی، علامه طباطبایی
|
  • Amir Diwani Pages 9-38
    This article aims at giving a 'causal explanation' of empirical understanding of human agency in his deeds and behaviors. Causal explanation cannot be restricted to explaining other creature's deeds which are in accordance with certain rules. The author tries to show that each one of man's behavior belongs to specific longitudinal and latitudinal spheres each of which lies under a specific causal relationship. In the causal relationship existing in these spheres, man's behavior emerges as an integrated entity. The distinction between natural sciences and humanities are the difficulties one faces when one attempts to present a causal explanation of human behavior, social or individual, depicting it as an effect of multiple but gradual existential causes. The solution to this problem is not to reduce to sphere to another nor is the solution to neglect one sphere for the sake of another. The solution to this problem is to carry out investigation for longitudinal and latitudinal causes on the basis of human being's common nature.
    Keywords: causal explanation, efficient cause, human behavior, nature, mind, intellect
  • Masod Azerbayjani Pages 39-61
    The main theme and purpose of this study is to explain the nature of philosophy of psychology. The author follows an analytic methodology through assessing the concept of philosophy and studying the instances of philosophy of. Research data are as under: according to the first approach philosophy of psychology is a semantic, ontological and epistemic assessment and is a moral attitude towards psychology. Based on the second approach, philosophy of psychology is a second order knowledge that assesses the conceptual and assertive axioms of psychology. It concludes that philosophy of psychology is different from philosophy of mind and philosophical anthropology, though they overlap each other in certain areas.
    Keywords: philosophy of psychology, nature of philosophy of psychology, Islamic psychology
  • Alireza Mansuri Pages 63-80
    There is an approach according to which humanities and natural sciences are two utterly different domains, following different rules. Thus they should not interfere with the domain of each other. This theory which is more or less advocated in certain epistemic realms such as science and theology by some and is vigorously dependent on Wittgenstein's doctrines deals eventually with sciences as scattered islands. The author of this articles argues why this theory is incorrect having negative consequences for the development of sciences.
    Keywords: critical rationality, Wittgenstein, justification, critique, showing inclination towards expertise, progress of science
  • Mahdi Khabbazi Kunari, Farzad Balu Pages 81-99
    This article is based on a syllogism which is in turn based on the following premises: First premise: knowledge corresponds with lifestyles. Second premise: language corresponds with knowledge.
    Conclusion
    language corresponds with lifestyles. The first premise presumes that lifestyles are based on a particular epistemology. The second premise deals with the nature of relation between language and knowledge, an old topic tackled by philosophers, linguists and logicians from sophists to post-structuralists. What is the relation between language and knowledge? Are they the same or different when they are realized? If they are different from each other, which is prior to the other? The conclusion is that: firstly there are different language structures. Secondly these different language structures lead to different lifestyles. This has been realized in Western and Islamic traditions both theoretically as well as historically and socially. In order to prove his theory, the author has made use of both conceptual as well as objective structures.
    Keywords: lifestyle, language, thought, Western, Islamic tradition
  • Sayyid Hamidreza Hasani, Had I. Musavi Pages 101-135
    The author tries to present the theory of conventionality advocated by thinkers like Muhaqqiq Iraqi and Allama Tabatabaei in a way that leads to a social theory capable of ontologically explaining human behaviors whether individual or social. The article however gives more attention to the social aspect of the theory. We cannot attain this goal unless we are familiar with the classifications made by philosophers. The familiarity with this classification helps us determine which category the social phenomena belong to. According to Iraqi when we consider the concepts of 'seller' and 'buyer' an objective instance of a considered identity (for example ownership) emerges which enable us to derive from them the concept of ownership. This newly obtained considered identity is the social reality of buying and selling which arise from a social act. Making a philosophical investigation about the foundations of consideration, Allama Tabatabaei creates a link between consideration and human will shedding thus light on the psychological elements of consideration and the methodology of making a research on considered things. Such inquiries by Allama bring to light his theory concerning social facts and the theories presented by usuli scholars like Muhaqqiq Iraqi.
    Keywords: theory of considered things, social theory, Allama Tabatabaei, Muhaqqiq Iraqi, practical intellect, social act
  • Muhammad Fanaei Eshkevari Pages 137-163
    Psychology or self-knowledge matters in all cultures and [that is why] religion, philosophy, ethics and mysticism lay stress on self-knowledge. Socrate's well-known message was "know yourself". In Socratic philosophy, self-knowledge is the foundation of ethics and virtues. Philosophy basically aims at perfecting human soul and so does religion. It is not possible to attain this goal without knowing and training the soul. It is because of this that the Glorious Quran and Islamic traditions give importance to self-knowledge as the best kind of knowledge and as a key to wisdom and virtues, considering education and purification as the goal of divine prophet's mission. This has prompted Muslim philosophers and mystics to take the subject of self-knowledge seriously into account. According to this approach, theosophy is a journey towards perfecting one's soul theoretically and practically. That is the reason why Mulla Sadra has called his magnum opus on philosophy 'four journey's (al-asfar al-arba’a) corresponding with four spiritual journeys. Theoretical philosophy offers the epistemic foundations of this journey plus with its origination and destination, whereas practical philosophy tells us how we can reach the said destination. The concept of 'four journey's is borrowed from ‘irfan (Islamic mysticism) which is based on spiritual journey and in which the wayfarer is the soul that journeys. Practical mysticism tells us how we can undergo the journey and theoretical mysticism explains its achievements and the spiritual geography where this journey takes place. The present article explains the dimensions of the self-knowledge and its role in completing human soul. According to the author, self-knowledge has different dimensions which can be followed through empirical, intellectual, religious and mystical methodologies. With the application of these methodologies, out will come different sciences related to self-knowledge. These sciences include psychology, philosophical self-knowledge, mystical self-knowledge and religious self-knowledge. He will also assess the impacts of self-knowledge on self-building.
    Keywords: self, knowledge, psychology, anthropology, theism, self, development
  • Sharif Lakzaei Pages 165-187
    Various classifications are available of the academic life of Mulla Sadra, of which the most important is the classification made by Allama Tabatabaei. According to this classification Mulla Sadra's life can be divided into three periods of learning, mortification and self-purification, writing and teaching. Nearly all those who have come after Allama Tabatabaei have made use of this classification for explaining Mulla Sadra's life. The author is of the view that one can talk of three Mulla Sadras when one evaluates Mulla Sadra's academic life: young Mulla Sadra, middle-aged Mulla Sadra and old Mulla Sadra. Young Mulla Sadra is in pursuit of knowledge. The middle aged one intends to rewrite philosophy on the basis of the principle of priority of existence whereas the old one follows an integrated unity on the basis of Quranic, traditional and mystical discussions. This study offers a new classification of Sadra's works so as to pave the ground for assessing the place of politics in his works.
    Keywords: scientific life, compilations, Sadr-o- Din Shirazi, classification, Allameh Tabatabaei