فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1395)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد سرلک، ادیبه سواری صفحات 7-15
    مقدمه
    عمر طولانی در یک کشور بیان گر برخوردار بودن از یک سطح بهتر و مناسب تر زندگی است.امید به زندگی بطور مستقیم مرتبط با رفاه اجتماعی، سلامت انسان ها و توسعه اقتصادی است. هدف این پژوهش شناخت تاثیر عوامل اقتصادی (تولید ناخالص داخلی سرانه، تولید مواد غذایی) واجتماعی (تحصیلات، رشد جمعیت) بر امید به زندگی در ایران است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر علی بوده و از داده های سری زمانی در طی سال های 1350 تا 1392 برای برآورد مدل تحقیق استفاده شده است. به منظور دست یابی به هدف پژوهش از، مدل خودتوضیحی با وقفه های توزیعی و نرم افزار ماکروفیت 4.1 استفاده شده است. داده های مورد نیاز از بانک جهانی، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران استخراج شده است.
    یافته ها
    تولید مواد غذایی، ثبت نام در مدارس اثر مثبت و معنی دار و تورم، رشد جمعیت، و انتشار گاز co2ارتباط منفی و معنی داری بر امید به زندگی در کوتاه مدت و بلند مدت در ایران دارد. اگرچه در کوتاه مدت رشد تولید ناخالص داخلی تاثیر معناداری بر امید به زندگی ندارد لیکن در بلندمدت اثر مثبت و معنادار بر امید به زندگی دارد.
    نتیجه گیری
    دولت بایستی توجه ویژه به عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر یر امید به زندگی در ایران داشته یاشد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، درآمد سرانه، انتشار co2
  • گلسا شهام، علی کمیلی *، ایروان مسعودی اصل صفحات 17-26
    مقدمه
    با اجرای طرح تحول سلامت، انتظار می رود میزان مراجعه بیماران به بیمارستان های دانشگاهی و شاخص های عملکردی تغییر یابد. بنابراین بیمارستان ها نیاز نیروی انسانی خود را بیشتر لمس نموده و در جهت رفع ان اقدام می نمایند. لذا پژوهش حاضر با تعیین تغییرات در شاخص های عملکردی قبل و بعد از طرح تحول سلامت، و ارتباط این تغییرات با توزیع نیروی انسانی در بیمارستان ها انجام شد.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی بود و جامعه آماری را منابع اطلاعاتی موجود در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می داد. ابزار گردآوری داده ها فرم جمع آوری اطلاعات بود و نتایج با استفاده از نرم افزارExcel ، Spss و آزمون های همبستگی پیرسون و تی زوج دو نمونه ای تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، شاخص های عملکردی باتوزیع نیروی انسانی در بعد از اجرای طرح تحول سلامت رابطه معنادار داشت و در بررسی وضعیت کمبود نیروی انسانی قبل و بعد از اجرای طرح، نتایج نشان داد که طرح تحول سلامت بصورت معنی داری بر کاهش کمبود نیروی انسانی موثر بوده و این تاثیر تنها در پیراپزشکان که شامل کادر اتاق عمل، علوم آزمایشگاهی و رادیولوژی بیمارستان ها بود مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر افزایش ارائه خدمات در سطوح نیروی انسانی بوده و در گروه پرستاری کمبود بیشتری وجود داشت. بنابراین طرح تحول بر وضعیت نیروی انسانی بیمارستان ها تاثیر داشته و با بالارفتن شاخص های عملکردی، نیروی انسانی بیشتر بکار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، توزیع نیروی انسانی، بیمارستان، شاخص های عملکردی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • زهرا کاوسی، مرصاد رضایی*، علی شجاعی، حمید طالبیان پور صفحات 29-38
    مقدمه
    با توجه به هزینه هایی که بیماران بلاصاحب بر بودجه ی بهداشت و درمان و به تبع آن به بیمارستان ها وارد می نمایند، این پژوهش با هدف بررسی هزینه های بیماران بلا صاحب در بیمارستان های منتخب علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
    روش پژوهش: این مطالعه توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی به بررسی هزینه های بیماران بلاصاحب در نیمه ی دوم سال 1393 در بیمارستان های منتخب شیراز پرداخته است. اطلاعات با استفاده از چک لیست محقق ساخته، با مراجعه به پرونده مالی در واحدهای مددکاری بیمارستان ها جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ANOVAو در نرم افزار spss تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در مدت زمان مطالعه 183 بیمار بلاصاحب در بیمارستان های مورد مطالعه بستری و ترخیص شده اند؛ بیشتر افراد بلاصاحب مرد (58.6%)، متاهل (52 % )، بومی (77.3 %) و دارای بیمه (61.5 %) بودند. هزینه کل این بیماران 8535929734 ریال برآورد شد که 5184119454 ریال آن توسط بیمه ها بازپرداخت گردیده و 3330828022 ریال آن جبران نشده است. میانگین هزینه های جبران نشده بر حسب مرجع تحویل دهنده و گیرنده بیمار و نیز در بیمارستان های مختلف تفاوت آماری معنی داری داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلات مالی که بیمارستان ها با آن مواجه هستند استفاده از هر مداخله ایی جهت کاهش هزینه های جبران نشده مفید خواهد بود؛ وجود مددکاران خبره جهت ارتباط با سازمان های حمایت اجتماعی به بیمارستان ها در جبران این هزینه کمک خواهد کرد. افزایش پوشش جمعیتی بیمه ها نیز کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیماران بلاصاحب، هزینه جبران نشده، بیمارستان ها و نظام سلامت
  • محمد امین بهرامی، سیدسجاد بیدکی، محجوب شفیعی، فرزانه شرفی، سجاد بهاری نیا* صفحات 37-45
    مقدمه
    عدالت سازمانی درجه ای است که کارکنان احساس می کنند قوانین و سیاست های سازمانی مربوط به کار آنها منصفانه است. هدف از پژوهش حاضر، رابطه ادراک پرستاران از عدالت سازمانی و رفتارهای انتقام جویانه در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1395 بود.
    روش پژوهش: این مطالعه توصیفی – همبستگی بود که به صورت مقطعی درسال 1395 در 3 بیمارستان آموزشی انجام شد. جامعه مورد پژوهش شامل پرستاران بودند. 190 نفر از پرستاران در این مطالعه شرکت کردند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن 1998) و پرسشنامه رفتار انتقام جویانه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه24 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و ضریب همبستگیPearson انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز عدالت سازمانی، توزیعی، رویه ای و تعاملی در بیمارستان های مورد مطالعه به ترتیب 64/0 ± 40/3 ، 73/0 ± 91/3 ، 76/0 ± 14/3 و 82/0 ± 90/2 بود. میانگین امتیاز رفتارهای انتقام جویانه در این بیمارستان ها، 45/0 ± 59/4 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که عدالت ادراک شده توزیعی رابطه ی معناداری با رفتارهای انتقام جویانه دارد. همبستگی به دست آمده بین عدالت توزیعی و رفتارهای انتقام جویانه 16/0 می باشد با توجه به نتایج به دست آمده، هرگونه اقدامی که منجر به عادلانه تر شدن و منصفانه تر شدن پرداخت ها بشود، باعث کم شدن رفتارهای انتقام جویانه خواهد شد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، پرستار، رفتارهای انتقام جویانه، بیمارستان
  • محمود کاظمیان، فاطمه کاویان تلوری *، شیرعلی میرداروطن صفحات 47-55
    مقدمه
    برنامه پزشک خانواده با هدف کاهش هزینه های غیرضروری در برنامه پزشک خانواده، از سال 1384 در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر به اجرا درآمد. در این پژوهش، این هدف با معیار جامعیت مراقبت ها در سطح 17 مرکز بهداشت شهرستان گرگان ارزیابی گردیده است.
    روش پژوهش: ارزیابی در یک دوره 24 ماه و در 17 مرکز بهداشت روستایی شهرستان گرگان بر اساس مدل رگرسیونی خطا-تصحیح در چارچوب مدل داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار تحلیل اقتصادسنجی Ewios8 انجام گردید. نتیجه تخمین رگرسیونی در ابتدا میزان جامعیت مراقبت ها را نشان می دهد و سپس با استفاده از ضرایب تاثیر جامعیت مراقبت ها برکاهش هزینه های غیرضروری نشان می دهد.
    یافته ها
    مطابق انتظار تاثیر پزشک خانواده برای کاهش هزینه های غیرضروری به طور قابل ملاحظه حدود 6/6 % ملاحظه گردید. در مقابل تاثیر پرستار در برنامه پزشک خانواده بسیار ناچیز، حدود 2/0%، و تاثیر خدمات آزمایشگاه تشخیصی نیز در سطح محدود، حدود 7/1%، مشاهده گردید. خدمات عرضه دارو نیز مطابق انتظار نبوده است.
    نتیجه گیری
    در برنامه پزشک خانواده برای کاهش هزینه های غیرضروری، کامل بودن خدمات قبل از ارجاع یا جامعیت مراقبت ها در مراکز بهداشتی درمانی تحت سرپرستی پزشک مراقبت های اولیه یا پزشک خانواده ضروری می باشد. اما انتظارات از جامعیت مراقبت ها در مراکز بهداشت شهرستان گرگان به جهت تاثیر محدود مراقبت های پرستاری و خدمات آزمایشگاه تشخیصی بر کاهش هزینه های غیرضروری هنوز محقق نشده است.
    کلیدواژگان: هزینه های غیرضروری، نقض نظام ارجاع، جامعیت مراقبت ها، خدمات قبل از ارجاع
  • سعید دارابی *، مهدی ایران پور، عاطفه امین دوست صفحات 57-72
    مقدمه
    سازمان های ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی نقش اساسی در هر جامعه ای دارند. برخورداری این سازمان ها از فرآیند های الکترونیکی می تواند در کیفیت و کمیت خدمات و متعاقبا بهبود وضعیت سلامت جامعه تاثیر بسزایی بگذارد. پژوهش حاضر جهت شناسایی و اولویت بندی عوامل کلیدی برای پیاده سازی لجستیک الکترونیک در شهرک سلامت اصفهان انجام می گیرد.
    روش پژوهش: پس از بررسی پیشینه پژوهش، 28 عامل به عنوان عوامل موثر بر پیاده سازی لجستیک الکترونیک استخراج گردید. در ادامه میزان تاثیر عوامل بر اساس نظر خبرگان و با استفاده از روش های تصمیم گیری گروهی مشخص شد، به منظور غربال کردن عوامل نامرتبط یا کم اهمیت از روش خوشه بندی کامینز استفاده گردید. سپس با بهره گیری از روش جدید رتبه بندی اعداد فازی به نام روش مرکز ثقل که مبتنی بر فاصله بین دو عدد فازی است، اولویت بندی عوامل از نظر شاخص کلی اثربخشی هزینه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    با انجام غربالگری توسط روش خوشه بندی کامینز 8 عامل حذف شده و اولویت بندی 20 عامل باقیمانده بر حسب شاخص کلی اثربخشی هزینه ای صورت گرفت. پس از محاسبه فاصله هر عامل با بازه حداکثر و حداقل عوامل، عامل تدوین چشم انداز با مقدار 761/3 و عامل نگهداری و تعمیرات با مقدار 093/0 به ترتیب به عنوان مهم ترین و کم اهمیت ترین عامل شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش مشخص شد که عوامل تدوین چشم انداز، استراتژی و تعهد و حمایت مدیریت جهت پیاده سازی لجستیک الکترونیک در شهرک سلامت اصفهان به ترتیب از بالاترین اهمیت برخوردارند.
    کلیدواژگان: لجستیک الکترونیک، عوامل کلیدی موفقیت، خدمات سلامت، خوشه بندی کامینز
  • دامون گرجی، علی وفایی نجار، رقیه استاجی، الهه هوشمند* صفحات 73-82
    مقدمه
    شکایات درمانی، ابراز نارضایتی از سوی بیمار، خانواده و یا همراهان آنان است که نیاز به پاسخ گویی و رسیدگی دارد. این تحقیق به منظور دست یابی به سیمای شکایات درمانی کشور در دهه اخیر انجام شده است.
    روش پژوهش: در این مطالعه مرور سیستماتیک، با جستجوی کلمات کلیدی در 6 پایگاه علمی و کمک گرفتن از موتور جستجوگر Google اقدام به جستجوی مقالات ارائه شده در زمینه شکایات درمانی کشور در بازه زمانی سال 1385 تا 1395 گردید. حاصل این جستجو 1270 مقاله فارسی و انگلیسی بود. سپس تیم پژوهش با مطالعه عنوان و چکیده مقالات، 1120 مقاله غیر مرتبط و فاقد متن کامل را حذف کرد. در گام بعدی با مطالعه متن کامل، 131مقاله تکراری و غیرمرتبط کامل با موضوع حذف گردید. در نهایت تیم پژوهش به 19 مقاله کاملا مرتبط با موضوع تحقیق دست پیدا کرد.
    یافته ها
    به طور کلی بر طبق یک الگوی مشخص بیشترین درصد شکایات از رفتار نامناسب کادر درمانی و کمترین آن مربوط به هزینه ها بود. بیش از 60 درصد شکایات مربوط به بازه زمانی سال های 1390 تا 1392 بود. تمامی شکایات و مقالات ثبت شده مربوط به مراکز درمانی و بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
    نتیجه گیری
    عزم و اراده جدی از طرف متولیان امر سلامت در خصوص کاربرد شکایات به عنوان ابزاری جهت بهبود کیفیت می تواند تاثیر به سزایی در بهره گیری از این منبع عظیم و ارزشمند اطلاعاتی در حفظ و ارتقاء سلامت جامعه داشته باشد.
    کلیدواژگان: شکایت، نظام مند، بیمارستان، خدمات درمانی، بیماران، نارضایتی
  • فرهاد محبوب خواه*، یوسف بیگ زاده صفحات 83-94
    مقدمه
    تحول های اخیر در سیستم های اجتماعی و اقتصادی، فرصت ها و تهدیدهایی بوجود آورده اند که مواجهه با آنها نیازمند راه حل های خلاقانه است. کارآفرینی قابلیتی است که نظام های امروزی را در این برهه حساس نجات داده و بقای آنها را تضمین می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش مولفه های قدرت مدیران بر کارآفرینی کارکنان در بیمارستان های شهرستان میاندوآب انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر براساس هدف یک تحقیق کاربردی و براساس گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری است. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های منابع قدرت هینکین و شرایخیم (1989) و پرسش نامه ویژگی های شخصیتی کارآفرینی مرکز کارآفرینی «دارهام» بود. پایائی و روائی ابزار گردآوری داده ها براساس آزمون های مربوط مورد تایید قرار گرفت. نمونه مورد نظر از جدول مورگان به تعداد 260 نفر (53 نفرمدیران و 207نفرکارکنان) انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد قدرت مرجعیت(β=0.421،t=4.104)، تخصص(β=0.266،t=3.637) و پاداش(β=0.245،t=3.063) در کارآفرینی کارکنان نقش داشتند ولی قدرت های قانون و اجبار در کارآفرینی کارکنان نقشی نداشتند. همچنین مولفه های قدرت مدیران روی هم رفته 371/0 از تغییرات کارآفرینی کارکنان را پیش بینی می کردند.
    نتیجه گیری
    مدیران می توانند با استفاده درست از مولفه های قدرت(مرجعیت، تخصص و پاداش) موجب بروز و تقویت ویژگی های کارآفرینی در کارکنان شوند و به تبع آن موفقیت سازمان را تضمین نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، شبکه بهداشت میاندوآب، کارآفرینی کارکنان، قدرت مدیران
|
  • Ahmad Sarlak *, Adibe Savari Pages 7-15
    Introduction
    Long life represent the well-being or better living standard of nation,as life expenctancy has direct link with social walfer, human health and economic development. The goal of study is to know the Impact of Socio factors (education, population growth) and Economic Factors (per capita gdp, food production) on Life Expectancy in Iran.
    Methods
    The present study is causative and is kind of times series data within 1350-1392 with using Autoregressive distributed lag model and Micro fit 4.1 software and its data extracted from World Bank, Central Bank and Iran Statistics Central.
    Results
    food production, school enrollment has positive and significant relationship with life expectancy in Iran. On the other hand inflation and population growth and CO2 emissions has negative and significant relationship with life expectancy in Iran. The results show In short long and long run GDP growth has positive and significant relationship with life expectancy
    Conclusion
    The findings suggest that government of Iran should seriously check these socio-economic factors for increasing life expectancy.
    Keywords: Life Expectancy, per capta, CO2 emissions
  • Golsa Shaham, Ali Komeili *, Iravan Masoudi Asl Pages 17-26
    Introduction
    While implementing Healthcare Overhaul Plan, the process of patient flow might have changes and performance indicators. So, Governmental hospitals, encounter better with shortages and need to workforces. This research conducted to determine the changes in hospital indicators before and after Healthcare Overhaul Plan and relationships of these changes to distribution of selected hospitals workforces.
    Methods
    This study was a descriptive-analytical study. Study population consisted of database of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Data gathering tools were forms which gathered. Data analyzed using Excel and SPSS software and Two-sample t-tests and Pearson correlations.
    Results
    in this study, performance indicators had significant relationship with distribution of hospital workforces in after the implementation of Healthcare Overhaul Plan. And in the state of manpower shortage in hospitals before and after the implementation of Healthcare Overhaul Plan, the results showed that Healthcare Overhaul Plan significantly contributed to reducing manpower shortage and this impact only in the paramedics group, including staff operating room, laboratory and radiology was not observed.
    Conclusion
    According to the standards of the Ministry of Health, there have been deficiencies in nursing human resources. The results indicate an increase in the levels of services. So healthcare overhaul plan have an impact on human resources and the higher the performance indicators used more manpower, the results also indicate the issue.
    Keywords: Healthcare Overhaul Plan, Disturbing of Workforces, Hospital, Performance Indicators, Tehran University of Medical Sciences
  • Zahra Kavosi, Mersad Rezaie *, Ali Shojaie, Hamid Talebianpour Pages 29-38
    Introduction
    the guardian less patients are considered as hospital debtors and their financial burden is imposed on hospitals, this research has been conducted to evaluate the expenses of guardian less patients in selected hospitals of Shiraz University Medical Science.
    Research
    Method
    this cross-sectional study has evaluated the financial burden that guardian less patients imposed on Shiraz selected Hospitals in the second half of the year 1393. The data was gathered through review of patient invoice and medical records using a self-administrated check list. The gathered data was analyzed using, ANOVA Test in SPSS21 software.
    Results
    the findings indicated that 183 guardian less patients were discharged from hospital in the study period. Most of the patients were men (%58/6), married (%52), native (%77/3) and had health insurance (%61/5). The total expenditure of these patients was 8535929734 IRR which 5184119454 IRR was reimbursed by insurance organization. 3330828022 IRR was not compensated. Uncompensated cost was statistically different in different hospital and based on type of who referred patient.
    Conclusion
    Considering financial issues which hospitals face, using various interventions to decreasing uncompensated cost will be useful. Employing social workers who are professional in connecting with social support organizations and also improving population coverage of insurance plan will be helpful.
    Keywords: guardian less patients, uncompensated cost, hospital, health system
  • Mohammad Amin Bahrami, Seye Dsajad Bidaki, Mahjob Shafiee, Farzane Sharfi, Sajjad Baharinia * Pages 37-45
    Introduction
    Organizational justice degree to which employees feel organizational rules and policies related to the fair. The aim of this study was to determine the relationship between nurse's perceptions of organizational justice and revenge behavior in the teaching hospital of the medical university in 2016.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was -Hmbstgy was conducted in 1395 in three hospitals. The study nurses. 190 nurses participated in this study. Research data was collected by standard questionnaires of organizational justice (Niehoff and Moorman 1998) and was completed questionnaire seeking Rftarantqam. Data analysis software SPSS version 24, using descriptive statistics (mean and standard deviation) and Pearson correlation coefficient was used.
    Results
    The mean score of organizational justice, distributive, procedural and interactional in hospitals, respectively 3/40 ± 0/64, 3/91 ± 0/73, 3/14 ± 0/76 and 2/90 ± 0/82. Average rating retaliatory behavior in these hospitals, 45/0 ± 59/4 respectively.
    Conclusion
    The results showed that perceived distributive justice, revenge is a significant relationship behaviors. Obtained correlation between distributive justice and revenge behavior is 16/0 according to the results obtained, any initiative that leads to a more equitable and fairer payments could lead to retaliatory behavior will be reduced.
    Keywords: Organizational justice, nurse, behavior revenge, Hospital
  • Mahmod Kazemian, Fatemeh Kaviyan Telouri *, Sher Ali Mirdarvatan Pages 47-55
    Introduction
    Family medicine program with the aim of reduction in unnecessary cost, has been implemented in Iran, in rural and under 20,000 population urban areas in 1384. In this study, this targeting has been assessed by comprehensive care criterion in 17 health centers of Gorgan city in Iran.
    Methods
    In this research, the assessment of Rural Family Physician Program in 17 rural health centers of Gorgan city in 24 months has been carried out within an error-correction regression model in panel data framework. The results of regression estimations showed the weight/importance coefficients in comprehensive health car indicator, and then, the main/elasticity coefficients for the indicators, differentiating short-term and long-term trends on unnecessary cost indicator.
    Results
    The effect of family physician on reduction in unnecessary cost, expectedly, was considerable, accounting for 6.6 percent. In contrast, the effect of nursing services in the program was too low, accounting for 0.2 percent, and the effect of lab services was much limited, accounting for 1.7 percent. Also, pharmaceutical (drug supply) services not expected.
    Conclusion
    In the family medicine program, to reduce in unnecessary cost, it is important to provide adequate pre-referral services, regarding comprehensive health care in the health centers under management of primary health care physician. But, comprehensive care in the Gorgan health centers has failed to meet expectations, since the shares and effects of nursing and laboratory services in the program were low.
    Keywords: Unnecessary cost, Comprehensive care, Patient-centered approach, Pre-referral services
  • Saied Darabi *, Mehdi Iranpoor, Atefeh Amindoust Pages 57-72
    Introduction
    The organizations providing health services have a significant role in the society. Organizations the utilization of the electronic process can improve the quality and capacity of services and so the level of in the health society. This study identifies and prioritizes the key factors to implement the electronic logistics in the Isfahan Health City.
    Methods
    by reviewing the literature, 28 potential factors for implementation of E-logistics were extracted. After that, the degree of significant of these factors was determined according to the expert using group decision making. to screen the in significant factors a method based on K-means clustering was used. Then using a recent method for ranking the fuzzy numbers, which is based on the interval of the fuzzy numbers and the center of gravity, the space the factors were prioritize according to the overall cost effectiveness index.
    Results
    by K-Means clustering method 8 factors have been screened and the 20 remaining factors were prioritize according to the overall cost effectiveness index. After calculating the distance of each factor with maximum and minimum range of factors, the vision factor with score 3.761 and the Maintenance factor with score 0.093 were identified as the most important and the least important factors respectively.
    Conclusion
    In this study it was found that vision, create project teams, strategy and management support are the most importance factors for the implementation of E-logistics.
    Keywords: Electronic logistic, Critical success factors, Health services, K, means clustering
  • Damon Gorji, Ali Vafaee Najjar, Roghya Staji, Elahe Hooshmande * Pages 73-82
    Introduction
    The health complaint is an expression of dissatisfaction by patient or its family that is required to responding. This research is done to achieve the Portrait of country medical complaints in the last decade.
    Methods
    In this systematic review by searching keywords in 6 knowledge base and to get help from Google search engine, articles in the field of health complaints in the period 1385 to 1395, were searched. The outcome of this search was 1270 Persian and English articles. Then the research team studied the title and abstracts and they removed 1120 irrelevant articles or without full text. In the next step, after the study of full texts, removed 131 duplicates or irrelevant with the issue. Eventually, research team achieved to the 19 articles that were completely relevant with the issue.
    Results
    Generally, according to a specified pattern, highest percentage of the complaints were related to inappropriate behavior of medical staff and the lowest was related to costs. More than 60 percent of complaints were related to period 1390 to 1392. All complaints and registered articles were related to medical centers and hospitals affiliated to the Ministry of Health and medical education.
    Conclusions
    Serious determination of health authorities about application of complaints as a tool to quality improve, can play a role in taking advantage of this great and valuable source of information to promotion health society.
    Keywords: Complaint, Systematic review, Hospital, Analysis, Healthcare, Patient, Dissatisfaction
  • Farhad Mahbobkhah *, Yosef Beigzadeh Pages 83-94
    Introduction
    Recent events of social and economic systems are created opportunities and threats that creative solutions are needed to deal with them. Entrepreneurship is a feature that saves the modern systems at this critical juncture and ensures their survival. This study is aimed to determine the components of managers’ power on employees’ entrepreneurship at hospitals of Miandoab city.
    Methods
    The aim of this study is based on an applied research and based on collecting method and analyzing data is types of descriptive and correlational researches and it is, particularly, based on structural equation modeling. Data collecting tools were included Hinkin and Schriesheim’s (1989) power scales and Entrepreneurship Centre of Durham’s entrepreneurship personality features questionnaire. Reliability and Validity of the data collecting tool were confirmed by tests. A sample of 260 subjects (53 managers and 207 employees) was selected from Morgan table. In order to analyze data was used structural equation modeling.
    Results
    The results showed that Referent power (β=0.421, t=4.102), Expert power (β=0.266, t=3.637) and Reward power (β=0.245, t=3.063) were involved in employees’ entrepreneurship but Legitimate and Coercive powers played no role in it. Also, the components of managers’ power were predicting altogether 0.371 of employees’ entrepreneurship changes.
    Conclusion
    managers can use the component of power (referent, expert and reward) has caused to declare and to strengthen these characteristics in employees and consequently, it ensures success of the organization.
    Keywords: Job satisfaction, Health Network of Miandoab, Employees entrepreneurship, manager's power