فهرست مطالب

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 8 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمودی راد، صادق نیرومند، مسعود صانعی صفحات 5-20
    طراحی خط مونتاژ به منظور هماهنگی مجموعه ای از ایستگاه های متوالی فعالیت انجام می شود که به منظور بیشترین بهره برداری از ایستگاه های کاری و نیروی انسانی به کار گرفته می شود. استقرار ایستگاه ها به نحوی است که مواد به طور مداوم، مستمر و با نرخ ثابت در آن ها جریان دارد. در این مقاله یک مدل چندهدفه در شرایط فازی برای مساله بالانس خط مونتاژ پیشنهاد می شود. به منظور حل مدل پیشنهادی یک روش دو مرحله ای ارایه می شود. در هرحله اول مساله چند هدفه بالانس خط مونتاژ در شرایط فازی به یک مساله چندهدفه قطعی تبدیل می شود و در فاز دوم با استفاده از روش برنامه ریزی فازی جواب کارایی برای مساله چندهدفه حاصل می گردد. به منظور کارایی روش پیشنهادی یک مثال عددی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مساله بالانس خط مونتاژ، مساله چند هدفه، برنامه ریزی فازی، جواب کارا
  • مصطفی کرزدین، مهناز میربلوکی صفحات 21-28
    در مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها عوامل به دو دسته ورودی و خروجی تقسیم می شوند حال آنکه در برخی مسائل کاربردی ماهیت برخی عوامل از ابتدا مشخص نیست که به این عوامل، انعطاف پذیر گفته می شود. مدل هایی که تا کنون برای این منظور ارائه شده است واحد محور می باشند یعنی هر واحد تنها با توجه به وضعیت خودش به ارزیابی خود و تعیین ماهیت عوامل انعطاف پذیر برای خود و سایر واحدها می پردازد. که مساله باعث تخمین خوش بینانه کارایی خواهد شد. در این مطالعه با استفاده از یک مدل وزن مشترک به ارزیابی کارایی و تعیین ماهیت یکتا برای عوامل انعطاف پذیر پرداخته می شود. همچنین تحلیلی از مدل پیشنهادی در یک مثال کاربردی در صنعت انرژی بادی آمده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، ورودی و خروجی، عوامل انعطاف پذیر، مدل وزن مشترک
  • محمد ادبی تبار فیروزجاء، بهرام عاقلی صفحات 29-36
    روش های زیادی برای حل عددی معادلات انتگرال وجود دارد. در این مقاله یک روش عددی ساده با استفاده از تبدیل فازی، برای حل عددی معادله انتگرال با هسته منفرد ضعیف ارائه شده است. در پایان نیز با ارائه سه مثال موثر بودن روش پیشنهادی بررسی گردید. در تمامی محاسبات و نمودارها از نرم افزار متمتیکا استفاده شده است.
    کلیدواژگان: معادله انتگرال ولترا با هسته منفرد ضعیف، تبدیل فازی، توابع پایه ای
  • جواد وکیلی صفحات 37-44
    اگرچه تمایز بین همه واحدهای تصمیم گیری کارا (DMUها) با کارایی یکسان یک موضوع خیلی مهمی در تحلیل پوششی داده ها می باشد، ولی کار ساده ای نیست، به ویژه زمانی که تصمیم گیرنده بخواهد یک و تنها یک DMUی کارا را از بین همه واحدهای تصمیم گیری کارا انتخاب کند. تعدادی مقاله وجود دارند که روش هایی را برای پیدا کردن یک واحد کارا به عنوان کاراترین ارایه داده اند، اما بعضی از آنها در عمل با مشکلاتی مواجه هستند. در این مقاله به تعدادی از مشکلات موجود در مقالات [Amin، G. R. ، (2009). Comments on finding the most efficient DMUs in DEA: An improved integrated model. Computers and Industrial Engineering، 56، 1701-1702; Toloo، M. ، Nalchigar، S. ، (2009). A new integrated DEA model for finding most BCC-efficient DMU. Applied Mathematical Modelling، 33، 597-604] اشاره می شود. در واقع در مقاله حاضر با تعدادی مثال اثبات می شود که اگرچه بعضی مقالات اساسا به منظور مشخص کردن یک واحد تصمیم گیری کارا به عنوان کاراترین ارایه شده اند، ولی آنها ممکن است نتوانند این واحدها را به درستی پیدا کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، کاراترین واحد تصمیم گیری
  • موسی گابله صفحات 45-58
    در این مقاله مساله وجود بهترین نقاط تقریب برای رده ای از غیر خودنگاشت ها که در شرایط غیرانبساطی خاصی صدق می کنند مورد مطالعه قرار می گیرد. بر این اساس یک نتیجه اصلی مربوط به مرجع [1] که بیان گر وجود بهترین نقطه تقریب برای غیر خود نگاشت های غیرانبساطی در فضاهای باناخ به طور یکنواخت محدب می باشد، بهبود و توسیع داده خواهد شد. همچنین مفهوم جدیدی تحت عنوان مرکز مجانبی نسبی برای یک زوج غیرتهی از مجموعه های بسته، کراندار و محدب در فضاهای متریک هادامار معرفی شده و به عنوان یک نتیجه از بحث اصلی خواهیم دید که مرکز مجانبی هر دنباله در یک زیرمجموعه ناتهی، بسته، کراندار و محدب از یک فضای هادامارد دقیقا شامل یک نقطه می باشد. در ضمن با استفاده از ویژگی های هندسی مناسب موجود بر فضاهای هادامارد، نتایج وجودی دیگری در باب بهترین نقاط تقریب برای نگاشت های غیرانبساطی تعمیم یافته حاصل خواهد شد. در نهایت تلاش می شود که با ارائه چند مثال کاربردی به تبیین نتایج بدست آمده، بپردازیم.
    کلیدواژگان: بهترین نقاط تقریب، مرکز مجانبی نسبی، فضای متریک هادامارد، غیر خودنگاشت غیر انبساطی
  • غفار رئیسی صفحات 59-66
    به ازای گراف داده شده ، توان دوم گراف ، که با نشان داده می شود، گرافی است با مجموعه رئوس به طوریکه دو راس در این گراف مجاورند اگر و تنها اگر فاصله این دو راس در حداکثر باشد. گراف را مربعی گوییم هرگاه گرافی مانند وجود داشته باشد به طوریکه،. تابع را یک رنگ آمیزی از می نامیم هرگاه برای هر دو راس با داشته باشیم به علاوه اگر ، آنگاه. کمترین مقدار که به ازای آن یک رنگ آمیزی از وجود داشته باشد را با نشان می دهیم. در سال 1993 گریکس و یه حدس زدند اگر گرافی با ماکسیمم درجه 2 باشد، آنگاه. در این مقاله، ضمن ارائه کرانهایی برای رنگ آمیزی گرافها، حدس مذکور را برای گرافهای مربعی، گرافهای خطی و گرافهای فاقد ماینور گراف های کامل و اثبات خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: λ، رنگ آمیزی، حدس ∆ ^2، گراف مربعی، گراف فاقد ماینور K، l
  • رحمان فرنوش، مهتاب حاجبی صفحات 67-78
    در اقتصاد جهانی، نفت خام از جمله مهم ترین کالاهای استراتژیکی محسوب می شود که تاثیر به سزایی بر عملکرد بازارهای منطقه‏ای و بین الملی دارد. پیش بینی قیمت نفت در جهان همواره بحث مهم و چالش برانگیزی در اقتصاد جهانی بوده است و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان آن همواره در تلاش بوده اند نقش خود را در تغییر قیمت نفت افزایش دهند و اوپک نیز سال هاست که یکی از بازیگران این عرصه ی اقتصادی شده است. نفت به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین مالی بودجه ی کشورهای عضو اوپک محسوب می شود. نوسانات قیمت نفت، یکی از عوامل اصلی بسیاری از بحران های اقتصادی در میان این کشورها می باشد. با استفاده از مدل های آماری می توان عملکرد پیش بینی قیمت نفت را به صورت چشم گیری بهبود بخشید و نتایجی با خطای کم تر و دقت بیش تر به دست آورد. از این رو، در این مقاله از مدل اتورگرسیو خطی جز ئی با روش براورد نیمه پارامتری، برای پیش بینی قیمت نفت استفاده شده است.
    کلیدواژگان: روش نیمه پارامتری، مدل اتورگرسیو خطی جزئی، براورد حداکثر درستنمایی، قیمت نفت اوپک
  • نیکوفر اسماعیل صفحات 79-84
    مفهوم آنتروپی در سال 1850 توسط کلاسیون تعریف شده است و برخی مفاهیم آن توسط بولتزانو و گیبس تعمیم داده شد. پس از آن چندین تعمیم از این مفهوم با انگیزه های متفاوت و کاربردها در موضوعات مختلف مانند مکانیک استاتیک، نظریه اطلاعات، سیستم های دینامیکی داده شد. فوجی و کامی آنتروپی عملگری نسبی را تعریف کردند و فوروتا مفهوم آنتروپی عملگری نسبی پارامتری را به عنوان تعمیم مفهوم آنتروپی عملگری نسبی ارائه کرد. این مفاهیم به صورت چشم انداز برخی توابع ساده قابل توصیف هستند و این توصیف مطالعه آن ها را ساده می کند. آنتروپی عملگری نسبی تابعی مقعر است و آنتروپی عملگری نسبی پارامتری برای برخی از پارامترهای مناسب مقعر خواهد بود. در این مقاله برخی خواص آنتروپی عملگری نسبی پارامتری از جمله کران های آن را مطالعه می کنیم. این کران ها، کران های آنتروپی عملگری نسبی که قبلا توسط نویسندگان دیگر محاسبه شده اند را تعمیم خواهد داد و در حالت خاص نتایج قبلی را نتیجه خواهد داد.
    کلیدواژگان: آنتروپی عملگری نسبی، آنتروپی عملگری نسبی پارامتری، چشم انداز
  • سعید سوادکوهی، فرهاد حسین زاده لطفی، محمدرضا شهریاری، محسن واعظ قاسمی صفحات 85-94
    استفاده بهینه از منابع بالا دستی، تولید مطابق با نیاز بازار و محدودیت های ساختاری برای تولید بهینه با ضایعات کمتر و در سریع ترین زمان مورد نیاز بازار که در نهایت منجر به سود بیشتر برای سهام داران خواهد شد از اهداف اصلی این تحقیق محسوب می شود.
    در این تحقیق مدلی برای افزایش بهره وری و تولید بهینه با توالی متناسب با محدودیت های مساله با استفاده از برنامه ریزی عدد صحیح و صفر و یک برمبنای علم تحقیق در عملیات ارائه گردیده است. مدل ریاضی بدست آمده با داده های واقعی شرکت پلی پروپیلن جم مورد مطالعه و راستایی آزمایی قرار می گیرد و طی دوره های ماهانه با افق برنامه ریزی یکساله اجرا می گردد که نتایج مورد انتظار این تحقیق در طی زمان بررسی منجر به افزایش سود خالص، کاهش انبارش محصول، پاسخ دهی سریع تر به نیاز بازار منطبق بر سود شرکت و با در نظر گرفتن محدودیت های ساختاری کارخانه و تولید برآورده می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید، پلی پروپیلن، تولید پیوسته، سوددهی، بهینه سازی
  • رضا شاهوردی صفحات 95-106
    در سال های اخیر سعی بر آن بوده است که با توجه به پیچیدگی محاسباتی کمتر و استحکام بیشتر مساله ی لگاریتم گسسته در منحنی بیضوی نسبت به سایر مسائل سخت، در کاربردهایی همچون امضای کور، روش رمزنگاری منحنی بیضوی جایگزین سایر روش ها همچون رمزنگاری DLP شود. در این مقاله، یک طرح امضای کور جدید مبتنی بر سیستم رمزنگاری منحنی بیضوی پیشنهاد شده است. طرح ارائه شده، به شیوه ای امن و کارآمد قادر است نیازهای یک سیستم امضای دیجیتال کور را برآورده کند. تحلیل و ارزیابی کارایی پروتکل ارائه شده در مقایسه با روش های که در گذشته مطرح شده است، برتری روش پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: امضای دیجیتال کور، لگاریتم گسسته، رمزنگاری منحنی بیضوی
|
  • A. Mahmoodirad, S. Niroomand, M. Sanei Pages 5-20
    Design of assembly line is done in order to more coordinate a collection of some consecutive work stations for the aim of obtaining more productivity from the work stations and workers. The stations are arranged in a way to have a continuous and constant material flow. In this paper a multi-objective formulation for assembly line balancing is introduced. As a solution approach a two-step approach is proposed. In the first step the problem in a fuzzy environment is converted to a crisp problem and in the second step an efficient solution of the crisp problem is found by fuzzy programming approach. The efficiency of the proposed approach is shown by a numerical example.
    Keywords: Assembly line balancing problem, Multi, objective problem, Fuzzy mathematical programming, efficient solution
  • M. Korzedin, M. Mirbolouki Pages 21-28
    Data Envelopment Analysis (DEA) deals with evaluating a set of decision-making units (DMUs) based on nonparametric mathematical approaches. In classical DEA models, the given set of factors of DMUs is divided into two categories, inputs and outputs, while in some practical problems there are some measures whose membership to these categories is unclear. It means these factors treat different input or output roll for various DMUs. This kind of factors is known as a flexible measure. The proposed models for this purpose are DMU-oriented in which each DMU evaluate its efficiency and classify flexible measures for all other DMUs regards to its benefit. This classification may not be optimal for every DMUs. In this paper, we present a model based on a common set of weights (CSW). The advantage of the proposed model is to classify flexible measures uniquely for all DMUs. At the end of paper, the proposed model is applied in an example of wind power farms.
    Keywords: Data envelopment analysis, input, output, flexible measure, common set of weights
  • M. Adabitabar Firozja, B. Agheli Pages 29-36
    There are many methods for numerical solutions of integral equations. In various branches of science and engineering, chemistry and biology, and physics applications integral equation is provided by many other authors. In this paper, a simple numerical method using a fuzzy, for the numerical solution of the integral equation with the weak singular kernel is provided. Finally, by providing three examples of the effectiveness of the proposed method was evaluated. In all the calculations and diagrams of the software, Mathematica is used.
    The advantage of the proposed method is that the algorithm is simple, appropriate and consistent with the exact solution provides a numerical answer. Examples and results presented in the previous section suggest this claim. A fast algorithm for the numerical solution for converting n fuzzy partition is also provided. The speed and simplicity of the algorithm allow any author to obtain a numerical answer with the help of this method it used to take.
    Keywords: Weakly singular Volterra equation, Fuzzy transform, Basic function
  • J. Vakili Pages 37-44
    Although discriminating between all efficient decision making units (DMUs) with identical efficiency is a very important subject in data envelopment analysis (DEA), it may not be an easy task, particularly when the decision maker wants to select one and only one efficient DMU among all. There are some papers that have proposed methods for finding an efficient DMU as the most efficient one but have some difficulties when used in practice. This paper points out the difficulties of the methods presented in two articles [Amin, G. R., (2009). Comments on finding the most efficient DMUs in DEA: An improved integrated model. Computers and Industrial Engineering 56, 1701-1702; Toloo, M., Nalchigar, S., (2009). A new integrated DEA model for finding most BCC-efficient DMU. Applied Mathematical Modelling, 33, 597-604]. In fact, in the present paper, it is proved by some examples that although some methods have principally been proposed in order to determine a single efficient DMU as the most efficient one, they may be unable to detect these DMUs.
    Keywords: DEA, Efficient DMU, Most efficient DMU
  • M. Gabeleh Pages 45-58
    In this article we survey the existence of best proximity points for a class of non-self mappings whichý satisfy a particular nonexpansiveness condition. In this way, we improve and extend a main result of Abkar and Gabeleh [ýAý. ýAbkarý, ýMý. ýGabelehý, Best proximity points of non-self mappingsý, ýTopý, ý21, (2013)ý, ý287-295]ý which guarantees the existence of best proximity points for nonexpansive non-self mappings in the setting of uniformly convex Banach spaces.
    We also introduce a new notion, ý called relatively asymptotic center, on a nonempty, bounded,ý closed ýand ýconvex ýpair ýof ýsubsets ýof aý ýHadamardý ýmetric space and ýas a result of our main conclusions, we will show that the asymptotic center of any sequence in a nonempty, bounded, closed and convex subset of a Hadamard space is singleton. Moreover, we obtain the other existence results of best proximity points for generalized nonexpansive mappings using the appropriate geometric properties of Hadamard spaces. Finally, we provide some examples to illustrate our main results.
    Keywords: Best proximity point, relatively asymptotic center, Hadamard metric space, nonexpansive non-self mapping
  • G. Raeisi Pages 59-66
    For a given graph G, the square of G, denoted by G2, is a graph with the vertex set V(G) such that two vertices are adjacent if and only if the distance of these vertices in G is at most two. A graph G is called squared if there exists some graph H such that G= H2. A function f:V(G) {0,1,2…, k} is called a coloring of G if for every pair of vertices x,yV(G) with d(x,y)=1 we have |f(x)-f(y)|2 and also if d(x,y)=2 then |f(x)-f(y)|1. The smallest positive integer k, for which there exists a coloring of G is denoted by . In 1993, Giriggs and Yeh conjectured that for every graph G, with maximum degree . In this paper, we give some upper bounds for coloring of graphs and we confirm this conjecture for squared graphs, line graphs and graphs without minor of K4 and K5.
    Keywords: λ-Coloring, ∆^2-Conjecture, Squared graph, Kl, minor free graph
  • R. Farnoosh, M. Hajebi Pages 67-78
    In the global economy, crude oil is among the most important strategic goods that affects the performance of local and international markets. Prediction of the oil price has always been an important challenging topic in the global economy and producers and consumers have constantly been trying to improve their roll in the oil price changes and for many years OPEC has been one of the key players in this field of economy. Oil is considered as one of the most important financial resources for providing the budget of the OPEC country members. Oil price fluctuations, is one of the major causes of many economical crises among these countries. By applying the statistical models one can improve the performance of the oil price prediction dramatically and obtain results with less errors and higher precision. Therefore, in this paper, the nonlinear autoregressive model with a semi-parametric method is implemented to predict the oil price.
    Keywords: Semi-parametric Method, Nonlinear Autoregressive Model, Maximum Likelihood Estimation
  • I. Nikoufar Pages 79-84
    The notion of entropy was introduced by Clausius in 1850, and some of the main steps towards the consolidation of the concept were taken by Boltzmann and Gibbs. Since then several extensions and reformulations have been developed in various disciplines with motivations and applications in different subjects, such as statistical mechanics, information theory, and dynamical systems. Fujii and Kamei introduced the notion of the relative operator entropy and Furuta introduced the notion of the parametric relative operator entropy as a generalization of the notion of the relative operator entropy. These concepts can be described by the notion of perspective of some elementary functions and this description makes simplifier their verification. The relative operator entropy is concave and the parametric relative operator entropy is also concave for some suitable parameters. In this paper, we study some properties of the parametric relative operator entropy including its bounds. These bounds generalize the calculated bounds of the relative operator entropy by other authors and in particular the previous results will achieve.
    Keywords: relative operator entropy, parametric relative operator entropy, perspective
  • S. Savadkouhi, F. Hosseinzadeh Lotfi, M.R. Shahriyari, M. Vaez Ghasemi Pages 85-94
    The optimum use of the upstream resources, production corresponding to the market demands, and structural constraints for the optimum production with the less wastes during the most rapid time required by the market which finally result in the more profit for the shareholders are considered as the major objectives of this research.
    In this research, for the purpose of increasing the efficiency and optimum production, a model with a sequence proportional to the constraints of the problem is proposed by use of zero–one, integer programming based on the operational research science. The gained mathematical model is studied and verified with the actual data of Jam Polypropylene Co. and executed during monthly periods with one year planning horizon that the expected results of this research will realize during the term of study and assessment will result in increase of net profit, decrease in product storage, the faster responding the market demand corresponding to the profit of the company by taking the structural constraints of the factory and production into account.
    Keywords: Production planning, polypropylene, continuous production, profitability, optimization
  • R. Shahverdi Pages 95-106
    In recent years it has been trying that with regard to the question of computational complexity of discrete logarithm more strength and less in the elliptic curve than other hard issues, applications such as elliptic curve cryptography, a blind digital signature method, other methods such as encryption replacement DLP. In this paper, a new blind digital signature scheme based on elliptic curve cryptography system is proposed. The presented scheme, safe and efficient manner is able to meet the needs of a digital signature system meet the blind. Analysis and evaluation of the efficiency of the Protocol presented in comparison with that in the past has been raised, the superiority of the proposed method.
    Keywords: Blind digital signature, Discrete logarithm, Elliptic curve cryptography