فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجید شمس، مهدی نیک زادی * صفحه 1

    قوانین و مقررات شهری را می توان به عنوان یکی از مهم ترین نقاط اتصال بین مدیریت شهری و شهروندان قلمداد نمود.به تعبیر بهتر شهروندان به عنوان بازیگران و عنصر اصلی مدیریت شهری در پرتو قوانین و مقررات شهری می توانند  ضمن تعریف نقش برای خود و سایر اعضا در اداره امورشهر نیز مشارکت کنند و مفهوم شهروندی را محقق سازند. بیش از یک دهه نیست که مدیریت شهری به عنوان رشته ای نوین، مورد توجه جوامع علمی قرار گرفته است. این رویکرد جدید به مسایل شهروندان و فضاهای شهری، اشتراکات گسترده ای با سایر علوم همانند مدیریت دولتی، جامعه شناسی، شهرسازی و... دارد. متغیر اعتماد به دلیل ماهیت چند سطحی و چند رشته ای خود از جمله نقاط اشتراک بین علوم اجتماعی است. اعتماد به صورت متغیرهای وابسته، مداخله گر و مستقل در مدل های مدیریتی نقش مهمی ایفا میکند. هدف از این پژوهش نیز سنجش میزان اعتماد شهروندان به مدیریت شهری میباشد. در این تحقیق روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای کتابخانه ای، اسنادی و نیز میدانی(پرسشنامه ای)، و نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه اسنادی- تحلیلی و پیمایشی بوده است . پس از طراحی پرسشنامه ، ازطریق تحلیل نتایج پرسشنامه های توزیع شده توسط نرم افزار SPSS میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری بررسی می شود و توسط روش ضریب همبستگی میزان همبستگی بین فرضیه های تحقیق و درستی آنها بررسی می شود و مطالعات انجام شده نشان می دهد که شهروندان در اطلاع رسانی مشکلات شهری به مدیران مشارکت کمتری را از خود نشان دادند که در نهایت پیشنهاداتی جهت کمک به بهبود این روابط ارایه میگردد.

    کلیدواژگان: شهر، مدیریت شهری، حقوق شهروندی، اعتماد شهروندان
  • محمد مهدی درگاهی*، محمدتقی رضویان صفحه 19

    سازمان فضایی شهر همواره متاثر و تجلی بخش اندیشه و رفتارها و اقدامات بشری بوده است. تولید فضا در گذر زمان و بوسیله عوامل مختلف همراه در مکانهای مختلف و متفاوت بوده است و به قول لوفوور هر جامعه ای با توجه به ویژگی ها و خصوصیات تمایزی و خاص فضای مخصوص به خودش را تولید می کند، بدون تردید  همواره حمل و نقل به عنوان یکی از ارکان  دگرگونی کالبد، ساختار  فضایی و نیز مدیریت کاربری اراضی شهری معرفی می گردد، معابر شهری  به عنوان ستون فقرات شهر و انواع حالت های حمل و نقلی کلیه رفتاری های شهری اعم از کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، محیط زیستی و... را تحت تاثیر قرار داده و به بیان دیگر عامل تغییر و به وجود آمدن سازمان فضایی متفاوتی در شهرها بوده و هستند، از سوی دیگر برنامه ریزان شهری  به منظور کاهش اثرات نامطلوب حمل و نقل و نیز مدیریت بهینه کاربری اراضی  در شهرها همواره به دنبال ارایه الگوهای نوین توسعه شهری بوده اند، در این میان الگوی توسعه حمل و نقل محور(TOD)  به عنوان کامل ترین الگوی نوین توسعه، مورد توافق اکثر نظریه پردازان و برنامه ریزان می باشد. در این تحقیق سعی بر این است که با روش تحلیلی – توصیفی به بیان نقش  و سیر تکاملی حمل و نقل بر سازمان فضایی شهر پرداخته و در آخر ضمن بیان پیامد های اثر گذار بر شهر به مزایای توسعه شهرها با توجه به الگویTOD  به عنوان الگویی جامع پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، فرم شهر، حمل و نقل شهری، توسعه حمل و نقل محور، TOD
  • محمد رحمانی * صفحه 39

    در ادبیات برنامه ریزی شهری، توسعه شهری غالبا از نگرش کالبدی-فضایی مورد بررسی قرار گرفته و الگوها و راهکارهای متعددی در این رابطه ارایه می گردد.در ایران با رشد فزاینده شهر ها در پی اصلاحات ارضی و تشدید مهاجرت های روستایی به کلان شهرها، سیاست های جدیدی برای ایجاد شهر های کوچک بوجود آمد که در شکلی از این سیاست، روستاهای بزرگ به شهرهای کوچک تبدیل شدند و الگوهای متفاوت فضایی و کالبدی را در نحوه رشد و توسعه خود به ارمغان آوردند،لذا در این تحقیق که یک تحقیق کاربردی است و هدف آن شناخت الگوی فیزیکی و نحوه گسترش روستا-شهرها با روش  میدانی و مشاهده ای است محقق ابتدا با استخراج اطلاعات ساخت وساز شهری در دو زمان مختلف و تطبیق و توجیه آن روی زمین،نحوه تغییرات صورت گرفته را ثبت و با اندازه گیری متغیرهای پژوهش(جمعیت،مساحت ساخت و ساز شهری و وسعت شهر) در روش آنتروپی شانون و مدل هلدرن در طول دوره های مورد نظر، نحوه گرایش رشد فیزیکی شهر را از نظر قواره بررسی نموده است؛ نتایج این تحقیق در نمونه موردی که شهر جورقان یکی از شهرهای ناحیه میانی در کلان شهر همدان میباشد؛ نشان میدهد این شهر دارای یک رشد بی قواره و اسپرال بوده و در بی قواره گی شهری آن، رشد جمعیت تاثیر کمتری داشته و این  شهر در روند رشد فیزیکی خود تمایل به گسترش پراکنده و حاشیه ای در امتداد راه های منتهی به دسترسی های برون شهری دارد.

    کلیدواژگان: روستا- شهر، رشد فیزیکی، آنتروپی شانون، مدل هلدرن، جورقان
  • مهدی رحمانیان کوشککی، مسعود مهدوی حاجیلویی، شهریار خالدی صفحه 53

    مساله احیای مناطق روستایی و محیطی از طریق توسعه کارآفرینی، توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل پیش برنده و موانع فراروی توسعه کارآفرینی روستایی با تاکید بر صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در بخش کامفیروز شهرستان مرودشت انجام گرفت. رویکرد غالب تحقیق، کمی و روش آن مبتنی بر پیمایش بود. جامعه آماری، 140 کارشناس ستادی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت بودند که با استفاده از روش سرشماری مطالعه شدند. در نهایت، 126 پرسش نامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی آن با کسب نظرات اساتید دانشگاه تایید شد و پایایی آن نیز بر پایه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که مقدار آن برای عوامل پیش برنده توسعه کارآفرینی روستایی 794/0 و موانع فراروی آن 914/0 بدست آمد. داده های حاصل به وسیله نرم افزارهای SPSSwin22 و LISREL 8.80 تجزیه و تحلیل گردید. جهت تحلیل عاملی سازه های پیش برنده و موانع فراروی توسعه کارآفرینی روستایی با تاکید بر صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی از تحلیل عاملی اکتشافی و به منظور بررسی شاخص نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی مربوط به موانع فراروی نشان داد که متغیرها در پنج عامل عدم حمایت قانونی و ارایه تسهیلات دولتی، موانع زیرساختی فیزیکی، عدم سرمایه کافی، ضعف دانشی فنی و ضعف سازمانی در بازاریابی قرار گرفتند که این پنج عامل 23/68 درصد کل واریانس را تبیین می کنند. در تحلیل عاملی عوامل پیش برنده، شش عامل پذیرش فناوری های مدرن، سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت ها، عوامل حمایتی، ارایه آموزش های لازم، بهبود دانش فنی و تقویت سرمایه اجتماعی شناسایی شد که این شش عامل 52/70 درصد کل واریانس را تبیین می کنند. به علاوه، یافته ها نشان داد که سهم عوامل پیش برنده بیش تر از موانع فراروی بوده و در نتیجه با ایجاد زمینه لازم می توان با تقویت عوامل پیش برنده و فایق آمدن بر موانع فراروی، به توسعه کارآفرینی روستایی در بخش کامفیروز کمک کرد.

    کلیدواژگان: پیش برنده ها، موانع، کارآفرینی روستایی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، بخش کامفیروز
  • محمدعلی شادی*، مسعود مهدوی حاجیلویی، عزت الله عزتی صفحه 71

    توسعه روستایی را می توان فرایند توانمند سازی و تقویت قابلیت زندگی در بستر کیفیت زندگی و محیط زیست، کارایی و خودبسندگی اقتصادی و نگهداشت و بهبود کیفیت زیست بوم در نواحی روستایی قلمداد کرد(Zmanipoor, 1994)..رهیافت هایی هستند که گردشگری را به عنوان یک راهبرد برای نواحی روستایی به کار می گیرند.این رهیافت ها با توجه به روند روزافزون تخریب روستاها و افول کشاورزی سعی در ارایه راهبردهای جدیدی برای احیای نواحی روستایی از طریق ایجاد فعالیت های مکمل و یا متحول کردن این نواحی با توجه به منابع طبیعی و انسانی آنها دارند و تنها راه احیا مجدد این روستاها را ارایه برنامه ها و استراتژی های جزیی می دانند که بتوانند هم از منابع انسانی و طبیعی آنها بهره ببرند و هم بتوانند باعث ایجاد درآمد و افزایش رفاه زندگی ساکنان نواحی روستایی بشوند (Holland & Dixey,2003,7). از دهه 70 قرن بیستم،فعالیت‌های توریستی درمناطق روستایی به طورچشمگیری درهمه نقاط کشورهای توسعه یافته درسرتاسردنیاافزایش یافته‌اند که این امرنقشی اساسی درتوسعه مناطق روستایی که ازلحاظ اجتماعی و اقتصادی عقب مانده بودندایفا نمود(Perales, 2002). لذا متخصصین این صنعت،اذعان دارند که توسعه گردشگری روستایی ،بدون سازماندهی مجدد وگسترده مناطق روستایی براساس برنامه ریزی های علمی و مدون میسر نخواهد بود. در این تحقیق سعی براین است تا با بررسی وضعیت گردشگری روستایی و مشخص کردن شاخصهای موثر در تعیین روستاهای هدف گردشگری نسبت به ارزش گذاری این شاخصها با بهره گیری از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP اقدام نموده ونقش آن را درتوسعه روستاها نشان دهد، به منظور آزمون این شاخصها، روستاهای هدف گردشگری استان سمنان را مورد ارزیابی قرارداده و اولویت بندی نماییم.

    کلیدواژگان: روستا، گردشگری، گردشگری روستایی، شاخص، توسعه پایدار، روستای هدف گردشگری، استان سمنان، مدل AHP، توسعه روستایی
  • رضا لحمیان * صفحه 99

    احساس امنیت در فضاهای شهری یکی از شاخص های کیفیت فضا محسوب می شود. با گسترش شهرنشینی و افزایش رفتارهای ناهنجار شهری به ویژه جرایم، این موضوع اهمیت زیادی یافته است. هدف از انجام این بررسی شناخت تاثیرات معیارهای کالبدی بر روی شکل گیری فرهنگ جرم زا در محله های مرفه و غیر مرفه شهر بابلسر می باشد. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است. به منظور مطالعه و شناخت وضعیت ساختارهای کالبدی محیطی محله های مرفه و غیر مرفه شهر بابلسر از روش میدانی بهره جسته ایم. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه، فیش برداری و پرسشنامه می باشد. نتایج نشان دهنده این است که در محله های مرفه، همه مولفه های معیار کالبدی، بالاتر از حد متوسط (3 = Mean) ولی در محله های غیر مرفه همه مولفه ها پایین تر از حد متوسط قرار دارند و همچنین بین مولفه های معیار کالبدی و شکل گیری فرهنگ جرم زا در دو نوع محله رابطه معناداری وجود دارد. نتایج نشان داده اند که هرچه مولفه های پاکیزگی محیط محله ای، فضای کالبدی و میزان روشنایی در محلات مورد مطالعه ارتقاء یابد به همان نسبت کاهش شکل گیری فرهنگ جرم زای بیشتری حاصل می شود. یکی از راهکارهایی که در این زمینه می توان پیشنهاد داد این است که ساخت و سازهای کالبدی و نور پردازی معابر و کوچه های محله های غیر مرفه شهر بابلسر بهسازی و ساماندهی گردند.

    کلیدواژگان: فضای شهری، شاخص های فضایی، فرهنگ جرم زا، شهر بابلسر
  • سید محمدحسین رضوی، مرتضی دوستی، اسماعیل ذبیحی * صفحه 121

    هدف از پژوهش حاضر، اولویت بندی و تاثیر عوامل جذب کننده گردشگران ورزشی به استان مازندران با تاکید بر بازاریابی گردشگری ورزشی می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. پرسشنامه دارای گویه های(مدیریت و بازاریابی، فرهنگ، زیرساخت ها، جاذبه های طبیعی و تاریخی) بودکه بر اساس مقیاس 5 ارزشی لیکرت طراحی شد. جامعه آماری پژوهش شامل؛ اساتید مدیریت ورزشی، کارشناسان و روسای هیات های ورزشی اداره کل تربیت بدنی و کارشناسان گردشگری استان مازندران بودند که تعداد 95 نفربه عنوان نمونه و به صورت تصادفی انتخاب شدند. از نرم افزار spss  برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها و از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی داده ها و از آزمون T تک متغیره درسطح معناداری 05/0≥ p استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین عوامل جذب کننده اعم از؛ زیرساخت ها، جاذبه های طبیعی و تاریخی، مدیریت و برنامه ریزی و  عوامل فرهنگی- اجتماعی بزرگ تر از سطح متوسط (3) می باشد. نتایج آزمون T تک متغیره ای نشان داد که این عوامل به ترتیب اولویت و اهمیت در جذب گردشگران موثرند و در این میان زیرساخت ها، از اهمیت بیشتری نسبت به سایر عوامل برخوردار است. البته، جذب گردشگران ورزشی، زمانی امکان پذیر است که همه عوامل موثر در زمینه گردشگری ورزشی مورد توجه قرار گیرد و این مهم بدون تغییر نگرش مسیولین و دست اندرکاران بخش ورزش و گردشگری امکان پذیر نمی باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری ورزشی، بازاریابی گردشگری، مازندران
  • حمیده دالایی، منوچهر فرج زاده، امیر گندمکار*، محمدحسن نامی صفحه 139

    شهرها به دلیل تغییر گسترده در شرایط هیدرولوژیکی حوزه هایی که در آن واقع شده اند و وجود زیرساخت های حیاتی وسیع، به طور فزاینده ای نسبت به تغییر در الگوهای رویدادهای بارش ناشی از تغییرات اقلیمی و سیلاب های منتج از آن آسیب پذیر هستند. در این مقاله نیز با استفاده از شاخص های بارشی پیشنهادی کمیسیون اقلیم شناسی هواشناسی جهانی(CCL) به استخراج داده ها و محاسبه شاخص ها در محیط RCLIMEX و پهنه بندی و وزن دهی سلسله مراتبی(AHP) در سیستم اطلاعات جغرافیایی(Arc GIS) پرداخته و درنهایت مناطق آسیب پذیر ایران از بارش های حدی در 5 طبقه پهنه بندی شد .نتایج نشان داد که فراوانی شاخص های بارش کاهش و روند شدت رخداد آنها در مناطق سواحل خزر، شمالغرب و غرب  ایران در دوره مورد مطالعه افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: شهر، شاخص های حدی اقلیمی، شاخص های حدی بارش، ایران
  • میترا خراسانیان*، علی اصغر نظریان صفحه 153

    کلانشهر تهران در دو قرن اخیر به سرعت رشد کرده و این رشد سبب گسترش آن به سمت محیط پیرامونی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی سیر تغییرات شهر تهران و اثرات آن بر تغییر کاربری اراضی روستاهای پیرامون به مطالعه موردی تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات شهرستان اسلامشهر پرداخته است. نمونه مورد بررسی در این پژوهش 370 نفر بوده و انتخاب آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه بندی شده صورت گرفته است. ابزارهای پژوهش شامل نقشه های تاریخی، هوایی و زمینی محدوده شهری تهران و شهرستان اسلامشهر و دو فقره پرسشنامه سنجش عوامل تغییر کاربری اراضی و آثار تغییر کاربری اراضی بر کیفیت زندگی هستند. ارزیابی فرضیات در پرسشنامه ها با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل همبستگی و برابری میانگین ها صورت گرفت. در نهایت فرضیه های اثرگذاری توسعه فیزیکی شهر تهران بر تمایل و فعلیت تغییر کاربری اراضی در شهرستان اسلامشهر تایید گردید. همچنین فرضیه تاثیر معنادار تغییر کاربری اراضی بر رضایت از کیفیت زندگی در همه بخش های مورد مطالعه به صورت کاهش سطح رضایت نسبت به نقطه زمانی ده سال قبلتر نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: نمونه گیری تصادفی، تجزیه و تحلیل همبستگی
  • عباس ارغان * صفحه 169

    وقوع مخاطرات طبیعی نظیر سیل، زلزله، توفان و مخاطرات انسانی مانند جنگ، آتش سوزی و غیره سبب گسسته شدن روند زندگی مردم می شود و تاثیرات مخربی بر سکونتگاه های انسانی باقی می گذارد و خسارتهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی گسترده ای بر جوامع تحمیل می کند. منطقه 8 شهرداری تهران جزء مناطق شلوغ و پرتردد شهر تهران به حساب می آید که در صورت وقوع مخاطرات طبیعی نیاز به امداد رسانی سریع دارد. بنابراین مدیریت بحران در این منطقه امری ضروری به نظر می رسد. از سوی دیگر علم و فن آوری سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) با قابلیت های بالا در اخذ داده های مکانی و غیر مکانی، ذخیره سازی، نمایش، مدل سازی و تحلیل اطلاعات مکانی می تواند در جهت ساماندهی، تجزیه و تحلیل جامع و سریع اطلاعات، اخذ تصمیمات و برنامه ریزی های مناسب تر و کارآمدتر در مدیریت بحران مورد استفاده قرار می گیرد. این تحقیق جزء تحقیقات هدف گراست و برای بررسی اهداف تحقیق در ابتدا شاخص های مکان گزینی پایگاه های مدیریت بحران بر اساس روش دلفی و منابع و اطلاعات کتابخانه ای شناسایی شده است، بعد از شناسایی این معیارها و زیر معیارها با استفاده ازمدل AHPو نرم افزارExpert Choiceوزن و درجه اهمیت هرکدام از آنها مشخص شد و در نهایت با استفاده از روش ترکیبی منطق فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی مکان گزینی پایگاه های مدیریت بحران در سطح منطقه 8 مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و در نهایت مکانهای اولویت دار برای دستیابی به یک مدل راهبردی مشخص گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که، پایگاه های مدیریت بحران در منطقه 8 به لحاظ مکان گزینی در سطح مناسب و خیلی مناسبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: موقیت مکانی، مدیریت بحران، مدل راهبردی، منطقه 8 تهران
  • جلال عظیمی آملی*، مصطفی رضایی صفحه 187

    موضوع مورد بررسی این مقاله، بررسی نقش فناوری‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی بر مدیریت و ساماندهی حمل‌ونقل شهری تهران بوده است. هدف اصلی این تحقیق، شناخت محدوده مورد مطالعه به لحاظ برخورداری، دسترسی و میزان استفاده شهروندان از امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات، میزان کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در سیستم حمل‌ونقل شهری و بررسی رابطه بین متغیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و سیستم حمل‌ونقل در مدیریت بهینه شهری بوده است. روش مورد استفاده تحقیق نیزتوصیفی-تحلیلی بوده و جهت انجام این تحقیق با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، تعداد 383 نفر از ساکنان منطقه با استفاده از فرمول نمونه‌گیری کوکران انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. داده‌های گردآوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی در نرم‌افزار spss مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده، منطقه 12 شهرداری تهران به لحاظ بهره‌مندی ساکنین آن از فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات (ICT) و سیستم حمل‌ونقل شهری از وضعیت مناسبی برخوردار نمی‌باشد. همچنین اکثریت شهروندان مورد مطالعه این منطقه براین باور بوده‌اند که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در این منطقه موجب بهبود و ارتقاء مدیریت حمل‌ونقل شهری، ارتقای ظرفیت جاده‌ها و بزرگراه‌ها، جلوگیری از هدر رفت انرژی، زمان، هزینه و غیره شده است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت شهری، حمل ونقل شهری، توسعه پایدار شهری، منطقه 12 تهران
  • اسماعیل ابراهیمی * صفحه 207

    هدف اصلی این مقاله بررسی علل اصلی شکل‌گیری مهاجرت معکوس و سنجش تاثیرات آن در باز ساخت اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، فضایی- کالبدی و سیاست‌گذاری و راهبردی در روستاهای شمال استان اردبیل (شهرستانهای پارس آباد، بیله سوار و مغان) است. روش انجام پژوهش نیز کتابخانه ای– اسنادی است که با تحلیل ثانویه داده های حاصل از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن و استفاده از شیوه نمونه گیری سهمیه ای با توزیع پرسشنامه بصورت تصادفی ساده در بین 333 نفر از مسولین مرتبط (فرمانداران، بخشداران)، کارشناسان بنیاد مسکن، دهیاران، اعضای شورای اسلامی روستاها و نیز اهالی روستاهای مورد مطالعه صورت گرفته است. برای آزمون متغیرهای پژوهش از روش پیرسون و نرم افزار SPSS اسفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه ی مثبت، معنادار و تاثیرگذاری بین متغیر مهاجرت معکوس و متغیرهای اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، فضایی- کالبدی و سیاست‌گذاری و راهبردی وجود دارد.

    کلیدواژگان: پارس آباد، بیله سوار، مغان (گرمی)، مهاجرت معکوس، توسعه روستایی
  • علیرضا عبدالله زاده فرد * صفحه 225

    پایداری و حیات اجتماعی جامعه در گرو همبستگی اجتماعی اجزای آن است. همبستگی توافق در ارزش‌هاست و در فرایندی اجتماعی متولد می‌شود. در شهرهای امروز فضاهایی که نقطه آغاز تعاملات چهره به چهره باشند کمتر به چشم می‌خورد، بنابراین برآن شدیم تا به بررسی نقش فضای شهری در شکل‌گیری همبستگی اجتماعی بپردازیم. به این منظور پرسشنامه‌ای با 45 سوال طراحی گردید، با توجه به میزان جذب جمعیت مجموعه کریمخانی، نمونه آماری 356 مورد محاسبه شد. ضریب آلفای کرونباخ جهت سنجش پایایی پرسشنامه 85/0 برآورد گردید. روش‌های تحلیلی؛ ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه به روش Enter و تحلیل عاملی می‌باشند. نتایج نشان می‌دهد که متغیرهای انتخابی نقش به سزایی در شکل‌گیری همبستگی در فضاهای شهری داشته‌اند. تحلیل عاملی مشخص می‌کند که اعتماد، وجدان جمعی و مشارکت بیشترین تاثیر را در شکل‌گیری و افزایش همبستگی اجتماعی دارند. در نهایت می‌توان گفت محتوی در قیاس با فرم در شکل‌گیری همبستگی اجتماعی نقش غالب دارد.

    کلیدواژگان: همبستگی اجتماعی، فضای شهری، تحلیل عامل، رگرسیون چندگانه به روش Enter
  • ناصر اقبالی، غلامرضا عاشوری*، عباس نجفی، سجاد عالی فرجام صفحه 243

    هدف این مقاله بررسی و تحلیل نقش ایران و امریکا در امنیت نظامی، سیاسی و اقتصادی خلیج فارس بعد از انقلاب اسلامی در راستای به رسیدن به راهبردی ملی و بین المللی است. بایستی گفت که ایران و امریکا مهم‌ترین بازیگرانی هستند که در صدد شکل دادن به سازه های امنیتی خود در خاورمیانه هستند. با توجه به این مهم سوال اصلی این مقاله این است که در دوران بعد از انقلاب اسلامی  نقش ایران و امریکا در امنیت خلیج فارس تا چه اندازه بوده است؟ علاوه بر این سوال اصلی سوالات فرعی دیگری نیز مطرح می‌شود از جمله اینکه دلایل اهمیت حیاتی خلیج فارس کدام‌اند و اینکه نگاه ایران و امریکا به امنیت این منطقه چگونه است. نتایج این مقاله نشان می‌دهد که ایران و امریکا هرکدام سازه ی امنیتی خاص و ویژه خود را برای منطقه دنبال می کنند از طرف دیگر پتانسیل ها و ابزارهای ایران و امریکا و نیز دغدغه های آن‌ها در موضوع امنیت خلیج فارس متفاوت است. با توجه به این مسئله در این مقاله کوشش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و نیز نقشه‌ها و جداول و نمودارها و نیز اسناد منتشر شده نقش ایران و امریکا در امنیت خلیج فارس با تاکید بر دوران بعد از انقلاب اسلامی  را تحلیل و تبیین نماییم.

    کلیدواژگان: ایران، امریکا، خلیج فارس، سازه انگاری، امنیت
|
  • Mohammad Rahmani * Page 39

    In urban planning, often Studied physical-spatial aspects of urban development And offered patterns and several solutions in this regard. In Iran, in an increasingly urban growth after the land reform and rural migration to large cities, small towns were created to create new policies. In the form of this policy, Became the large villages to small towns and Created different patterns of spatial on how to grow and develop. This is an applied research aimed at understanding the physical pattern and distribution of rural cities that is done through field study and observation. First, urban construction information at two different times extraction. This information is then fitted on domain and by measuring the research variables (population, area urban construction and the breadth of the city) and Shannon entropy method and Holdren Model during the period under consideration; the physical growth of the city has studied. The results of the case study, indicating that this is a disproportionate growth, population growth has been less effective. And the city in the process of their physical growth, Scattered and rims tend to spread along the routes leading to the suburban access .

    Keywords: Rural town, Physical development, Shannon entropy, Holdren Model, Jurghan
  • Mahdi Rahmanian Koushkaki, Masoud Mahdavi Hajilouei, Shahriyar Khaledi Page 53

    The question of revitalizing rural and peripheral regions through the entrepreneurship development has generated considerable attention. Therefore, this study aimed to analysis of the promoter and obstacles facing factor on development of rural entrepreneurship with an emphasis on agricultural processing and complementary industries in Kamfiruz County of Marvdasht Township. The dominant approach of research was quantitative based on survey method. The statistical population consisted of all expert staff in the Jihad-e- Keshavarzi management of Marvdasht County (N=140) which were studied using census method. Finally, 126 questionnaires were collected and analyzed. A questionnaire was used to collect data. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The data were analyzed using SPSSwin22 and LISREL8.80 soft wares. For identifying obstacles and promoter of agricultural processing and complementary industries with an emphasis on rural entrepreneurship, exploratory factor analysis employed. In addition, to investigate the index surpasses model, confirmatory factor analysis as well as structural equations model (SEM) were employed. Factor analysis results of the obstacles facing factor showed five group of factors: lack of legal support and provision of facilities by the government, infrastructure-physical obstacles, insufficient capital, lack of knowledge-technical and lack of organizational in marketing that explain 68.23 percent of the total variance. The factor analysis results of the promoter factors showed six groups of factors: adopting modern methods, investment and infrastructure development, supportive factors, provision of necessary education, improving of the technical knowledge and strengthening of social capital that explain 70.52 percent of the total variance. Furthermore, the finding indicated that promoter factors are more important than obstacles facing factors.

    Keywords: Promoters, Obstacles, Rural Entrepreneurship, Processing, Complementary Industries, Kamfiruz County
  • Mohammad Ali Shadi *, Masoud Mahdavi Hajilouei, Ezzatollah Ezzati Page 71

    Rural development can be considered as the process of empowerment and reinforcing life ability in the context of life quality and environment as well as efficiency, economic independence, maintenance and environmental quality improvement in rural areas. There are approaches which consider tourism as an essential strategy for rural destinations. This approaches believe that due to rural areas degradation and agricultural wane, it is necessary to try for presenting new strategies for rural areas revivals by creating alternative activities and changing these areas based on their natural and human resources and the best for this revival is using particular strategies which benefits from human and natural resources and leads to revenue and rural welfare. Edward Inskeep, tourism planning scholar in his tourism development planning book argues that tourism planning is dynamic and stable and assists governments for identifying tourism future and its consequences. This will help governments to increase their roles in this process. Basically tourism and traveling is developed in urban areas. Many residents of urban are trying to find a way for escaping from this modern and sophisticated environments to least developed areas. From 70’s, tourism activities in rural areas have increased drastically in all developed countries around the globe. This had fundamental role in rural areas development from social as well as economical perspective. Therefore tourism experts believe that rural tourism development can not be taken into action without widespread reorganization in rural areas based on operational scientific planning. Hence identifying and introducing traveling destinations for rural areas is a first step for reaching rural tourism development goals. In this research we will try to investigate rural tourism situation and identifying effective indexes in determining rural tourism targets and evaluating these indexes using AHP model. This model will help to explore its role in rural development. In this dissertation we will have a look on rural tourism target in Semnan province and find their priority from tourism perspective.

    Keywords: village, tourism, rural tourism, index, sustainable development, rural tourism targets, Semnan province, AHP model, rural development
  • Reza Lahmian * Page 99

    A sense of security in urban areas is an indicator of space quality. With increasing urbanization and urban abnormal behaviors, especially crime, this issue has became increasingly important. The aim of this study was to determine the effect of physical criteria on the formation of crime culture in affluent and non-affluent neighborhoods of Babolsar city. The method of this practical research is descriptive-analytic. In order to study and identify the status of surrounding anatomic structures in affluent and non- affluent neighborhoods Babolsar, field method has been used. The data collected through interviews, taking notes and questionnaires. The results indicated that in affluent neighborhoods, all standard components of spatial divisions were higher than average (Mean = 3), but in non-affluent neighborhoods all components were lower than average. Also there was a significant relation between standard components of spatial divisions and formation of crime culture in both neighborhoods. Results have shown that the components of neighborhood cleanliness of their surroundings, physical space and lighting in the neighborhoods studied the rise, as well as reduce the formation of culture comes more causing offense. One of the solutions that can be offered in this regard is that physical construction and lighting of streets and alleys of the non-affluent neighborhoods in Babolsar are organized sanitation.

    Keywords: urban space, Space Index, Causing mass culture, Babolsar city
  • Seyed Mohammad Hossein Razavi, Morteza Dosti, Esmaeil Zabihi * Page 121

    The purpose of this study was prioritize and effect of attractive fators of sport tourists to the Mazandaran province with emphasis on sport tourism marketing. This study was based on a descriptive-survey method and was a type of field study. The tool used to collect data was a researcher-made questionnaire which its reliability was obtained by Cronbach`s alpha 86%. The questionnaire was consisted of components (management & planning, socio-cultural, infrastructures, natural and historical attractions) that designed according to the Likert 5-point scale. The statistical population included sport management professors, experts and heads of sport associations from Physical Education administration and the tourism experts of the Mazandaran province, of which 95 individuals were selected randomly. For inferential analysis of data from the one-variable t test and the Friedman test was used at a significance level of ≥ α 0,05. The research findings showed that the average of attraction factors for infrastructures, natural and historical attractions, management & planning and socio-cultural was larger than average level(3). hence in respondents` view these factors were important in order of preference in terms of attracting tourists And the infrastructure factors was more important than other factors. Of course, the possibility for attracting sport tourists is achievable when all of these fundemental components are well considered And this is not possible without any change in the attitude of officials and all those who are involved in sport and tourism sector.

    Keywords: tourism, sport tourism, tourism marketing, mazandaran
  • Hamideh Dalaei, Manuchehr Farajzadeh Asl, Amir Gandomkar *, Mohammad Hassan Nami Page 139

    Cities due to changes in hydrological conditions in the areas and their large critical infrastructures are increasingly vulnerable to the changes in patterns of rainfall events arising from climate change and resulting floods. In this study, by identifying the extreme indices of precipitation recommended by the Climatology Commission of World Meteorology Organization, we have carried out zoning and weighting these indices in ArcGIS, and finally Vulnerability zones of Iran were classified into 5 categories. The result found that frequency of precipitation indices decreased and trend of them had increased.

    Keywords: Urban, Extreme Climate Indices, Precipitation Indices, Iran
  • Mitra Khorasanian *, Ali Nazariyan Page 153

    With regard to the role of urban and rural relationships, in the process of change and development of urban and rural centers, efforts to reduce the negative effects of these relationships, in order to organize them, especially in Tehran, and its surrounding region, such as Islamshahr because the distribution of Tehran, the land connected to the city, and the city of Tehran effects such as garden land degradation, land use change for urban, rural integration in urban areas, changes in the environment and so laid the ground for sustainable development the rural and urban areas, which highlights the importance and necessity of this research. The method used in this research, exploratory, descriptive and analytical. Of this descriptive – analytical, In this study, the age group 20 years and older rural villagers, has been chosen as the target population. The population consisted of 10,500 people, the size of the sample, 370 were selected. Results showed that, in general between social indicators and economic use changes and rural, a significant positive correlation can be seen, in fact, been able to use changes, the impact of these indicators, so that the highest correlation between the change Triggers government land use policies, with 0.849 seen, and issues and social aspects with the same confidence and the coefficient of 0.675 percent, the lowest correlation with the change of land use is shown. Also check the connection between satisfaction with the settlement, with the consent of the inhabitants of the five variables studied (the village appearance, infrastructure, public facilities, health, safety and well-being), in this respect, its relationship with all the variables confirmed a. Values obtained show that in all sectors, with the exception of health, in other areas, according to the villagers, not only not improved, but the situation has become more difficult than before.

    Keywords: Land use, Living standards, Villagers, Isamshahr district
  • Abbas Arghan * Page 169

    The occurrence of natural disasters such as flood, earthquake, storm and human disasters such as war, fire & etc. disrupts the normal trend of people’s life, and it has destructive effects on the human residential areas, and it imposes extensive economical, social and environmental damages on the societies. District 8 of Tehran Municipality, is one of the crowded and populous regions of Tehran, and if a natural disaster occurs in this region, it needs emergency relief. So, the crisis management seems to be necessary in this region. On the other hand, the science and technology of geographical information system (GIS) with the high capability of getting spatial and non-spatial data, storage, display, modeling and analysis of spatial data can be used for the organization and quick analysis of information, making more effective and better decisions and plans in the crisis management. This research is among the goal-oriented researches, and for studying the goals of the research, first of all, the localization indices of the crisis management bases on the basis of Delphi method and library information and resources are identified, and after the identification of this criteria and sub-criteria using AHP model and Expert Choice software, the weight and the significance of each of them was determined. Finally, it was examined and evaluated using the hybrid method of fuzzy logic and geographical information system of crisis management bases localization in the district 8, and the priority places for the establishment (construction) of these bases were determined. The results of the research showed that the crisis management bases in district 8, were very suitable in terms of localization.

    Keywords: localization management, crisis management, strategic model, district 8 of Tehran
  • Jala Azimi*, Mostafa Rezaei Page 187

    The subject matter of this paper is to examine the role of information and communication technologies on urban transport management and organization in Tehran. The main aim of this investigation was to identify the studied area in terms of having access and the citizens of the possibilities of ICT, the use of information and communication technology (ICT) in urban transport systems and the relationship between information and communication technology choose handed examined. Based on these results, the residents of District 12 of Tehran Municipality in terms of the benefit of information and communication technologies (ICT) and urban transportation system is not in good condition. As well as the majority of the citizens of this region, believe that the information technology and the promotion of improved urban transport management, capacity building of roads and highways, stop wasting time, energy, cost, and went etc. Therefore, it is proposed the expansion of the electronic services and easy access and low-cost services to citizens and improve the condition of the transportation fleet no.

    Keywords: ICT, urban management, urban transport, Urban sustainable development, 12 Tehran Region
  • Esmaeel Ebrahimi * Page 207

    Nowadays Rural tourism is one of the most popular forms of tourism. natural conditions, morphological, climatic elements with The economic, social and cultural environment of the countryside Various forms and various villages to create that each one are distinguished Physically, architecture type, type of housing, settlement patterns, kind of living, customs and traditions of each other. This distinction and different aspects of villages itself is Creator attractions that rural tourism to visit the regions interested and they occasionally Makes To travel to these areas. The purpose of this article is Study of rural tourism as a model for rural development: Case Study of Garmsar city. The Article main question is That Rural tourism have what effect on the overall rural development and the villages of Garmsar city in particular? The results of this study show that rural tourism economy in rural areas marks a two-way process which could be economic growth and diversification involves on the one hand and also create employment and income for rural residents of the other side. Rural tourism also absorb surplus labor force in rural areas and with it the development of a comprehensive rural development can be considered one of the opportunities.

    Keywords: rural tourism, Semnan, Garmsar, rural development
  • Alireza Abdolahzade * Page 225

    Citizens’ social activities in urban public spaces are the source of social cohesion in urban structure and urban space is the most fundamental place for formation of social cohesion. Stability and continuation of social and cultural life of one society depend on cohesion between parts of social structures of that society. Solidarity is agreement between beliefs and ideas and it is born in social progress and is the result of rational action. Decreases of social cohesion in new metropolitan especially in cities of developing countries attract the attention of urban planners a lot. What attract less attention in these days’ cities are the spaces with ability of being start of point for formation of face to face interactions so we decided to investigate the role of urban spaces in formation of social cohesion. 356 Questionnaire completed in peripheral site of Karim khan Zand palace. SPSS software was used for data analysis. According to the questionnaire and literature study Indexing was done. The correlation coefficients, multiple regressions with enter method and factor analyses were used to analyze the data. Regression analysis showed that the selected variables in urban areas have an important role in the formation of Social Cohesion. Using factor analysis, it was found that the social trust, Collective consciousness and social participation the most influence in the development and increase of Social Cohesion in urban areas. The results between content and form showed that the formation of social Cohesion plays a dominant role in containing urban space.

    Keywords: Social Cohesion, urban space, factor analysis, regression with enter method
  • Naser Eghbali, Gholamreza Ashoori*, Abbas Najafi, Sajad Alyfarjam Page 243

    The purpose of this article is analyzing the role of Iran and America in Persian Gulf military, political and economic security after the Islamic Revolution in order to achieve a national and international strategy. Must be said that Iran and America are the most important actors that are seeks to shape its security structures in the Middle East. Due to this important the main question of this article is that what extent is the role of Iran and America in Persian Gulf security in the aftermath of the Islamic Revolution? In addition to the main question the secondary question also arises including what are the reasons for the critical importance of Persian Gulf and how is Iran and America look to the security of the region. The results of this study show that Iran and America each follow your specific security structure for the region on the other hand Iran and America's potential and tools and their concerns are different at Persian Gulf security. According to this in this article efforts will be using the library resources, as well as maps, tables and charts as well as published documents analyze and explain Iran and America's role in Persian Gulf security with emphasis on the period after the Islamic Revolution.

    Keywords: Iran, America, the Persian Gulf, Constructivism, security