فهرست مطالب

مجله بررسی های حسابداری
پیاپی 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ابراهیمی کردلر، سیدجلال سیدی، وحید منتی صفحات 1-19
    به طور کلی، حسابداری را سیستم اطلاعاتی معرفی می نمایند که هدف اصلی آن تهیه ی اطلاعات سودمند برای تصمیم گیری ها می باشد. طراحی و اجرا صحیح و تطبیق مطلوب سیستم های اطلاعاتی با نیازهای سازمان؛ ضمن فراهم کردن بستر لازم برای تهیه ی اطلاعات به موقع و سودمند؛ افزایش ارزش سازمان را نیز درپی خواهد داشت. این تحقیق به بررسی اثربخشی سیستم های اطلاعاتی و نقش و تاثیر این سیستم ها بر عملکرد و ارزیابی عملکرد شرکت ها می پردازد. روش این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و با استفاده از ابزار پرسش نامه، داده های لازم گردآوری گردید. پس از مرور ادبیات مربوطه و کسب نظرات متخصصین؛ چهار فرضیه ی اصلی و هفت فرضیه ی فرعی تدوین گردید. پس از جمع آوری داده ها؛ برای آزمون فرضیات از نرم افزار SPSS استفاده گردید. به طور کلی نتایج آماری نشان می دهند سیستم های اطلاعاتی حسابداری ضمن فراهم نمودن اطلاعات سودمند، مربوط، به موقع و قابل اتکا؛ ابزاری مفید برای تصمیم گیری ها می باشند. علاوه براین منطبق بودن سیستم های اطلاعاتی حسابداری با نیازها و محیط سازمانی؛ باعث اثربخشی بیش تر، بهبود عملکرد و ارزیابی عملکرد شرکت می شود. هم چنین سیستم های اطلاعاتی می توانند عاملی موثر در گسترش سازمان، ایجاد و بهبود مزیت رقابتی سازمان شود. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان می دهد سیستم های اطلاعاتی و به طور اخص سیستم های اطلاعاتی حسابداری، برای سازمان ها ابزار سودمند می باشد و سرمایه گذاری در این حوزه برای سازمان ها توجیه اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی حسابداری، اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری، ارزیابی عملکرد
  • عباس افلاطونی صفحات 20-43
    هدف این تحقیق کشف شواهدی در مورد دست کاری فعالیت های واقعی (مدیریت سود واقعی) برای رسیدن به آستانه ی سود صفر در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1388-1381 است. هم چنین، این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت سود واقعی روی بهنگامی شناسایی زیان ها می پردازد. در این تحقیق، جریان وجوه نقد عملیاتی، هزینه های تولید و هزینه های اختیاری برای کشف شواهد مربوط به مدیریت سود واقعی مدنظر قرار گرفته است. هم چنین، برای سنجش بهنگامی شناسایی زیان ها، از معیار معرفی شده توسط باسو (1997) استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، شرکت هایی که سود خالص مثبت کوچکی گزارش کرده اند، جریان وجوه نقد عملیاتی غیرعادی و هزینه های اختیاری غیرعادی کم و هزینه های تولید غیرعادی زیادی دارند. این شواهد بیان می کند، شرکت ها برای رسیدن به آستانه سود صفر، فروش های خود را تسریع می کنند، هزینه های اختیاری را کاهش می دهند و محصولات بیش از حد نیاز تولید می کنند. افزون بر این، نتایج نشان می دهد که مدیریت سود واقعی، بهنگامی شناسایی زیان ها را (به عنوان یکی از معیارهای کیفیت سود) کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، فعالیت های واقعی، آستانه صفر، بهنگامی شناسایی زیان ها
  • یحیی حساس یگانه، جهانبخش اسدنیا، سعید حاجی زاده صفحات 44-63
    هدف این تحقیق بررسی ارزش گذاری درست اقلام تعهدی عادی و اختیاری شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در ادامه نیز به بررسی نقش میزان مالکیت سهام داران نهادی بر این ارزش گذاری پرداخته شده است. انتظار بر این است که سرمایه گذاران موجود در بازار در تفسیر درست پایداری اقلام تعهدی شرکت ها ناتوان بوده و دچار خطا شوند. به همین منظور داده های مربوط به 111 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی بین سال های 1382 تا 1390 با استفاده از رویکرد سیستم معادلات هم زمان و آزمون مشکین (1983) بررسی قرار گرفت. نتایج در کل نشان داد اقلام تعهدی عادی و اختیاری شرکت ها از سوی سرمایه گذاران به درستی ارزش گذاری نمی شوند و بازار در درک درست پایداری این اقلام ناتوان است. هم چنین نتایج نشان داد سهام داران نهادی تاثیر معناداری بر ارزش گذاری درست اقلام تعهدی اختیاری داشته ولی تاثیر معناداری بر ارزش گذاری درست اقلام تعهدی عادی ندارند.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی عادی، اقلام تعهدی اختیاری، خطای ارزش گذاری، سهام داران نهادی
  • احمد خدامی پور، محمد دلفام، جلال صبرجو صفحات 64-80
    سود حسابداری و اجزای آن، در تصمیم گیری ها همواره مورد توجه ذی نفعان بازار سرمایه قرار گرفته است. پژوهشگران نیز در تحقیقات خود، جزء تعهدی سود را بر تصمیم گیری های سرمایه گذاران در قیمت گذاری سهام و به تبع آن بازده ی سهام موثر دانسته اند. اما از آن جایی که اقلام تعهدی اختیاری، تحت کنترل و نفوذ مدیریت هستند و با توجه به مسئله ی تضاد منافع بین مالکیت و مدیریت، این امکان وجود دارد که اقلام تعهدی اختیاری به وسیله ی مدیران دست کاری شود. یکی از راه های موثر برای کنترل دست کاری اقلام تعهدی اختیاری توسط مدیریت، فرآیند حسابرسی است . هدف انجام این پژوهش بررسی چگونگی اثر تعدیلی کیفیت حسابرسی بر ارتباط بین اقلام تعهدی اختیاری با بازده ی سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش از معیارهای اندازه ی حسابرس و دوره ی تصدی برای ارزیابی کیفیت حسابرسی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بزرگ بودن موسسه ی حسابرسی، بر میزان ارتباط بین اقلام تعهدی و بازده ی سهام موثر بوده، و منجر به افزایش ارتباط بین اقلام تعهدی و بازده ی سهام شده است. کیفیت حسابرسی با معیار دوره ی تصدی حسابرس در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تاثیر معناداری بر میزان ارتباط بین اقلام تعهدی اختیاری با بازده سهام نداشته است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، بازده ی سهام، کیفیت حسابرسی، متغیر تعدیل گر
  • سیداحمد خلیفه سلطانی، مجید رحیمی، بهمن عزیزالهی صفحات 81-96
    رقابت پذیری به معنی توانایی شرکت در ماندگاری در بازار کسب و کار، محافظت از سرمایه های مختلف شرکت، به دست آوردن (بازگشت) سرمایه ها و تضمین شغل ها در آینده، تعریف شده است. با توجه به تعریف مزبور می توان بیان کرد که رقابت تاثیر بااهمیتی بر فعالیت ها و اقدامات شرکت ها دارد. سرمایه گذاری، فعالیتی در قالب به کارگیری وجوهی است که بتواند یک جریان سودآور آتی ایجاد نماید. تصمیمات سرمایه گذاری نشان دهنده استعداد بالقوه شرکت در سرمایه گذاری و سودآوری می باشد. رقابت سرمایه گذاری در میان شرکت های تولیدی را افزایش می دهد. در این تحقیق سعی شده تا با بررسی تاثیر رقابت بازار بر تصمیمات سرمایه گذاری شرکت ها، به برخی از تاثیرات رقابت بر فعالیت های شرکت ها پرداخته شود. به همین منظور، داده های مربوط به تعداد 82 شرکت تولیدی عضو بورس اوراق بهادار تهران از سال 1386 الی 1390 با استفاده از الگوی رگرسیونی داده های ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج در حالت کلی موید این مطلب است که رقابت بازار محصول بر تصمیمات سرمایه گذاری شرکت های تولیدی موثر است.
    کلیدواژگان: تصمیمات سرمایه گذاری، رقابت بازار، تعداد رقبا، رگرسیون داده های ترکیبی
  • نظام الدین رحیمیان، حمید محمدی، معصومه صالحی راد صفحات 97-119
    با توجه به نقش مهم بانک ها در اقتصاد، حاکمیت شرکتی در بانک ها از اهمیت زیادی برخوردار است. سقوط انرون و مطرح شدن قانون ساربینز آکسلی، بحران مالی جهانی و رسوایی های بانکی اخیر در کشور از مهم ترین انگیزه های پژوهش در حوزه ی حاکمیت شرکتی بانک ها است. این مقاله پس از بررسی ویژگی های خاص سیستم بانکی به بررسی تجربی تاثیر سه دسته سازوکارهای حاکمیت شرکتی (ساختار مالکیت، ساختار هیات مدیره و حسابرسی) بر عملکرد بانک های ایرانی می پردازد. یافته های حاصل از بررسی اطلاعات مربوط به 78 سال-شرکت طی بازه ی زمانی 1385 تا 1390 با استفاده از الگوی داده های تابلویی با اثرات تصادفی، نشان می دهد که سازوکارهای حاکمیت شرکتی به طور کلی بر عملکرد بانک ها موثر است. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که درصد مالکیت سهام داران عمده رابطه ی مثبت و معناداری با عملکرد بانک دارد. هم چنین بین تفکیک وظایف مدیرعامل از هیات مدیره و کیفیت حسابرسی با عملکرد بانک رابطه ی منفی و معناداری وجود دارد. از طرفی نتایج پژوهش نشان می دهد که بین اندازه ی هیات مدیره و درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره با عملکرد بانک رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عملکرد بانک، ساختار مالکیت، هیات مدیره، حسابرسی
  • غلامرضا کردستانی، نیرالسادات حسینی صفحات 120-140
    کیفیت افشا به سهولت مطالعه و تفسیر گزارش های مالی اشاره دارد. وقتی حجم اطلاعات، به موقع بودن و دقت اطلاعات افشا شده توان آگاهی دهندگی ایجاد کند و سرمایه گذاران درباره ارزش اوراق بهادار پس از دریافت اطلاعات به باور درستی برسند، اطلاعات افشا شده کیفیت بالایی دارند. بنابراین کیفیت افشا بر ارزش اوراق بهادار تاثیر دارد. پس انتظار می رود با افزایش کیفیت افشا محتوای اطلاعاتی سود افزایش یابد و سود گزارش شده بیش تر بر رفتار سرمایه گذاران تاثیرگذار باشد. کیفیت افشای اطلاعات یکی از مهم ترین معیارها جهت ارزیابی اطلاعات گزارش شده است. چنان چه کیفیت افشا افزایش یابد اطلاعات ارایه شده اعتبار بیش تری داشته و اطلاعات محرمانه و عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. افشای کامل همراه با شفافیت گزارش گری مالی می تواند شرایط مطمئنی را ایجاد کند که اعتماد سرمایه گذاران را افزایش می دهد. شفافیت بر عملکرد سهام داران تاثیر مثبت دارد و می تواند از منافع آن ها حفاظت کند. بالا رفتن اعتماد سرمایه گذاران، بازده ی مورد انتظار را کاهش داده و ارزش شرکت را افزایش می دهد. برای بررسی تجربی این موضوع داده های 76 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران طی دوره ی زمانی 1382 تا 1388 مورد بررسی قرار گرفت. فرضیه ی تحقیق به دو روش آماری داده های مقطعی و ترکیبی آزمون شد. یافته های تحقیق بر اساس داده های ترکیبی ارتباط مثبت بین کیفیت افشا و محتوای سود حسابداری را تایید می کند.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، کیفیت افشا، محتوای سود حسابداری
|
  • Ali Ebrahimi Kordlor, Jalal Seyyedi, Vahid Menaty Pages 1-19
    Generally, accounting is expressed as an information system whose main purpose is to provide useful information for decision making. Design, proper execution and implementation of information systems with organizational requirements, while providing a platform for providing timely and useful information, will also increase the value of the organization. This study examines the effectiveness of information systems and performance evaluation of the role and the impact on corporate performance deals. The method of survey research using questionnaires, the data was collected. After collecting the data, SPSS software was used for testing hypotheses. Overall, the statistical results show that accounting information systems while providing useful information, relevant, timely and reliable tool is useful for decision-making. In addition to complying with the requirements of accounting information systems and organizational environment; cause greater effectiveness, improve performance, and evaluate the performance of the company. Also factor in the development of an information system, establish and improve the organization's competitive advantage. Overall, these results indicate that information systems and information systems in particular accounting for the utility companies, and investment in this area is the economic justification for an organization.
    Keywords: Accounting information systems (AIS), effectiveness, Performance evaluation
  • Abbas Aflatooni Pages 20-43
    The purpose of this study was to detect manipulation of real activities to meet zero earnings target in the firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) over 2002-2009 and to investigate the effect of real activities manipulation and asymmetric timeliness of earnings. We analyzed operating cash flows (OCF), production costs and discretionary expenses to detect the evidence on real activities manipulation in TSE as an emerging capital market. Also, to measure the timely loss recognition, we used the approach introduced by Basu (1997). We detected abnormally low OCF, abnormally low discretionary expenses and abnormally high production costs for companies that report small positive net incomes at the annual level. The evidence was consistent with firms trying to increase reported annual earnings beyond zero by giving price discounts to boost sales temporarily and by overproduction and decrease in discretionary expenses. We also found that the real earnings management reduces the timely loss recognition.
    Keywords: Real earnings management, Real activities, Zero threshold, Timely loss recognition
  • Yahya Hassasyeganeh, Jahanbakhsh Asadnia, Saeed Hajizadeh Pages 44-63
    This study aimed to evaluate the true valuation of normal accruals in companies listed in Tehran Stock Exchange. Furthermore, the role of institutional investors on the valuation of these accruals was investigated. It is expected that investors in the market are sometimes unable to interpret the right consistency and commit mistakes in accrual pricing. Therefore, data for 111 companies in Tehran Stock Exchange for the period between 1382 to 1390, using the simultaneous equation system approach and Meshkin test (1983) were analyzed. The results showed that the total accruals and non- discretionary companies are not valued by investors, and market integrity is incapable of understanding the persistence of the item. The results showed that institutional shareholders have a significant effect on the valuation of institutional discrehonary accruals, but no significant effect on the valuation of normal accruals.
    Keywords: Normal accruals, Abnormal accruals, Misevaluation, Institutional investors
  • Ahmad Khodamiepoor, Mohammad Delfam, Jalal Sabrjoo Pages 64-80
    Accounting earnings and its components are considered in decision-making of capital market stakeholders. Researchers, in their study, have found the accrual component of earnings on investment decisions in the stock price and subsequent stock returns effective. But since discretionary accrual, control or influence the management and the issue of conflict of interest between ownership and management, it is possible that discretionary accruals are manipulated by managers. One of the effective ways to control discretionary accruals manipulation by management is the audit process. The purpose of this study was investigating the moderating effect of audit quality on the relationship between discretionary accruals and stock returns in the Tehran Stock Exchange. In this study, the metrics for evaluation of audit quality and auditor tenure was used. The results showed that the largeness of the audit firm has a bearing on the relationship between accruals and stock returns, leading to an increased association between accruals and stock returns. Audit quality and the auditor tenure criterion of the firms listed in Tehran Stock Exchange demonstrate no significant impact on the relationship between discretionary accruals and stock returns.
    Keywords: Discretionary accruals, Stock return, Audit quality, Moderating variable
  • Seyd Ahmad Khalife Soltani, Majid Rahimi, Bahman Azizolahi Pages 81-96
    Competitiveness means sustainability or the ability to participate in the business market, protect the assets of the company, and get (back) or guarantee investment jobs of the future. The definition implies that competition can be an important influence on the company’s activities. Investment is an activity in the use of funds that generates a future revenue stream. A company investment decisions indicate its potential on investment and profitability. Competition increases investment among manufacturing firms. This study attempts to examine the impact of market competition on corporate investment decisions. It also addressed competition on some of the company's activities. To this end, data recruited from 82 manufacturing companies in Tehran Stock Exchange from 1386 to 1390 were analyzed using the regression model. In general, the results proved that confirmed this product market competition affects the investment decisions of manufacturing companies.
    Keywords: Investment decisions, Market Competitiveness, Number of competitors
  • Nezamoddin Rahimian, Hamid Mohammadi, Masoume Salehirad Pages 97-119
    With regard to the critical role of banks in economics, bank corporate governance is an important matter. Recent scandals such as the case of Enron and the ensuing passage of the Sarbanes-Oxley Act, recent financial crisis and recent Iranian banking scandal are the major incentives to research in bank corporate governance field. After describing special characteristics of banks, this paper investigates the link between three major corporate governance mechanisms (Ownership Structure, Board of Directors and Audit Quality) and Iranian bank performance. Our results of 78 firm years during 2006 to 2011 using pooled data regression with random effects method show that the corporate governance mechanisms as a whole impact bank performance. Significant shareholders have positive effect on bank performance. Also, segregation of chairman and CEO duties and audit quality are negatively associated with bank performance. However, our results show that there is no meaningfull relationship between size of the board and percent of non-executing managers with bank performance.
    Keywords: Corporate governance, Bank performance, Ownership structure, Board of directors, Auditing
  • Gholamreza Kordestani, Nayere Sadat Hosseini Pages 120-140
    Disclosure quality points to the fluency of studying and interpretation of financial reporting. When the amount of disclosure information, timeliness and the accuracy of the disclosure information create the potential to distribute information, and stockholders believe the true value of the stocks after receiving information, disclosure information indicates more quality. Therefore, disclosure quality affects the value of stocks. So it is expected that an increase in disclosure quality results in an increase of earning data content and the reported earning is more effective on the behavior of the stockholders. Disclosure quality is one of the important tools to evaluate the reported information. If the information is presented in a timely manner and has enough reliability, disclosure quality improves. If disclosure quality improves, the presented information will be more valuable and the inside information and information asymmetry will decrease. Complete disclosure with transparency of financial reporting can make a certain situation improve the confidence of investors. Disclosure has a positive effect on the performance of stockholders and can save their benefits. Improving confidence of investors will decrease the expected return and will increase the value of the company. In order to investigate the relation between disclosure quality and information content of earnings, data from 76 firms which are listed in Tehran Stock Exchange were studied. The hypothesis was tested based on cross section and panel data. The research results based on the panel data confirm a positive relation between disclosure quality and informativeness of accounting earnings.
    Keywords: Information disclosure, Disclosure Quality, Informativeness of accounting earnings