فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا ساسانی فر *، منوچهر نمیرانیان، نصرت الله ضرغام صفحات 1-15

    با توجه به لزوم تحقیق روند رویش و تکامل طبیعی توده های جنگلی مدیریت نشده و ایجاد الگوی مدیریتی مناسب و همگام با طبیعت به منظور دخالت در توده های جنگلی مشابه، در این پژوهش برخی از مشخصه های یک توده طبیعی فاقد دخالت پرورشی، طی دو مرحله آماربرداری به فاصله هشت سال در جنگل خیرود کنار به روش آماربرداری صد در صد بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که در طول دوره، 7/9 درصد از درختان افتاده، 5/6 درصد از درختان خشک شده، 6/2 درصد از درختان توده خمیده و تاج 6/1 درصد از درختان توده شکسته شده است که بیشتر این درختان در طبقاتقطری پایین (10 و 20 سانتی متری) پراکنش دارند. بررسی های ضریب قد کشیدگی درختان در ابتدای دوره حاکی از احتمال بادافتادگی آن ها در آینده بود. نتایج نشان داد در توده مورد بررسی باگذشت زمان و افزایش ارتفاع درختان، ارتفاع تاج نسبت به ارتفاع تنه افزایش بیشتری پیدا می کند. همچنین در طول زمان در اثر افزایش قطر برابرسینه درختان، افزایش ارتفاع تنه بدون شاخه نسبت به افزایش ارتفاع تنه با شاخه محسوس تر است. تعداد درختان افتاده و خشک شده در توده و جایگاه این درختان در طبقات قطری، نشان دهنده حرکت ساختار توده از همسالی به سمت ناهمسالی است. نتایج، نیاز چنین توده هایی را به برنامه ریزی و دخالت های پرورشی مانند تنک کردن، به منظور جلوگیری از کاهش ارزش موجودی توده نشان داد.

    کلیدواژگان: ارتفاع تنه با شاخه، ارتفاع تنه بدون شاخه، درصد ارتفاع تاج، درصد ارتفاع تنه
  • کیومرث سفیدی*، محمدرضا مروی مهاجر صفحات 17-32

    شناخت از نحوه تکامل توده های آمیخته راش نقش کلیدی در مدیریت همگام با طبیعت توده های آن دارد. مقدار حجم خشکه دار گزارش شده در جنگل های شمال در بررسی های مختلف اختلافات قابل توجهی را نشان می دهد، این پژوهش اثرپذیری حجم و کیفیت خشکه دارها را در مراحل تکاملی مختلف مورد بررسی قرار می دهد. بر این اساس در جنگل خیرود نوشهر تعداد 30 قطعه نمونه یک هکتاری در سه مرحله تکاملی متفاوت به شکل تصادفی از بین 75 قطعه نمونه انتخاب و تمامی خشکه دارها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که نمودار تغییرات حجم خشکه دارها در مراحل تکاملی مشابه حرف لاتین «U» است و بیشترین مقدار در مرحله افزایش حجم توده (2/42 متر مکعب)، کمترین در مرحله انباشت حجم توده (8/12 متر مکعب) مشاهده می شود. گونه راش بیشترین حجم از خشکه دار را در هر سه نوع خشکه دار افتاده، سرپا و کنده در هر سه مرحله تکاملی نشان می دهد. حجم خشکه دارهای گونه راش، خشکه دار افتاده، خشکه دارهای قطورتر از 50 سانتی متر و خشکه دارهای واقع در کلاسه پوسیدگی یک و چهار در مراحل تکاملی مختلف اختلاف معنی داری را نشان می دهند. نتایج نشان می دهد که فرآیند تکامل توده های آمیخته راش می تواند پراکنش حجم خشکه دارها را در توده های جنگلی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تکامل توده، جنگل شناسی راش، خشکه دار، راش شرقی، خیرود کنار
  • حسن جهانبازی گوجانی*، یعقوب ایران منش، عبدالمحمد محنت کش، فرشاد حقیقیان صفحات 33-47

    درخت توت یکی از گونه های مهم کاشته شده در فضای سبز مجتمع فولاد مبارکه است. در سال های اخیر خشکیدگی این گونه یکی از معضلات مدیریت فضای سبز این مجتمع شده است. یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر خشکیدگی گونه های گیاهی تنش های محیطی است. بررسی و مقایسه مقدار جذب عناصر سنگین به عنوان آلاینده محیطی می تواند تاثیر تنش را بر وقوع این پدیده مشخص کند. برای این منظور در هر یک از قطعات جنگلکاری شده با این گونه، یک قطعه نمونه 2000 مترمربعی پیاده شد. به منظور مقایسه وجود عناصر و عامل های موردنظر، نمونه ترکیبی برگ از 5 درخت به تفکیک سالم و ناسالم برداشت شد. نتایج نشان داد که مقدار جذب عناصر سنگین شامل سرب، جیوه، کادمیوم و نیکل در برگ درختان ناسالم بیشتر از درختان سالم بود، ولی مقدار موجود در درختان ناسالم نیز ایجاد سمیت در گیاه نمی کند. مقدار جذب عناصر پرمصرف مانند کلسیم، پتاسیم، نیتروژن، منگنز، منیزیم، آهن، روی و مس در برگ درختان سالم بیشتر از برگ درختان ناسالم بود، ولی مقدار سدیم و کلر در برگ درختان ناسالم بیشتر از برگ درختان سالم اندازه گیری شد. این وضعیت نشان دهنده وجود تنش شوری در این رویشگاه بوده و بررسی منابع آب نیز حکایت از این وضعیت داشت. عدم حاصلخیزی خاک نیز مشکلات زیادی را برای تغذیه درختان به وجود آورد که تنش ناشی از آن موجب تشدید شرایط نامطلوب و خشکیدگی تعداد قابل توجهی از درختان این گونه در این فضای سبز گسترده شده است.

    کلیدواژگان: توت، جنگلکاری، خشکیدگی، زوال
  • احمد علیجانپور* صفحات 49-62

    این پژوهش به منظور تعیین اندازه تولید میوه زغال اخته و بررسی ارتباط بین مشخصات رویشی پایه های زغال اخته و مقدار میوه تولیدشده هر پایه برای سه سال متوالی (1391، 1392 و 1393) انجام شد. به این منظور توده های جنگلی مشرف به روستای کلاله به مساحت 50 هکتار (رویشگاه زغال اخته) انتخاب شد. برای تعیین مقدار میوه تولیدشده در واحد سطح ابتدا تعداد درختان زغال اخته در واحد سطح با 15 خط نمونه با طول متغیر به فاصله 100 متر تعیین شد. برای برآورد مقدار میوه تولیدشده، 45 اصله از پایه های زغال اخته قرار گرفته بر روی خط نمونه ها به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب و نشانه گذاری شدند. سپس به مدت سه سال مشخصات رویشی شامل: ارتفاع کل (متر)، ارتفاع تاج (متر)، قطر تاج (متر)، قطر برابرسینه (سانتی متر)، قطر یقه پایه اصلی، تعداد جست و مقدار تولید میوه (گرم) آن ها مورد اندازه گیری سالانه قرار گرفت. مدل ریاضی رابطه بین مشخصه های رویشی اندازه گیری شده و مقدار تولید میوه هر پایه با استفاده از رگرسیون چند متغیره تعیین شد. سپس مقدار میوه تولیدشده در هر هکتار با توجه به تعداد در هکتار پایه های زغال اخته محاسبه شد. بر اساس نتایج این بررسی میانگین تعداد پایه های زغال اخته 530 اصله در هکتار به دست آمد. میانگین میوه تولیدشده به ازای هر پایه (گرم) در سه سال متوالی به ترتیب 97/446، 69/318 و 37/253 گرم برآورد شد. همچنین سه مشخصه قطر تاج و قطر یقه پایه اصلی و تعداد جست بیشترین همبستگی معنی دار را با مقدار میوه تولیدی داشتند. این سه مشخصه را می توان به عنوان عوامل مهم و تعیین کننده در امور مدیریتی و انجام عملیات جنگل شناسی به منظور افزایش تولید میوه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کمی، ارسباران، ترانسکت، رگرسیون، زغال اخته، مشخصات رویشی
  • صدیقه ناصری کریموند*، لادن پور سرتیپ، مصطفی مرادی، جواد سوسنی صفحات 63-71

    اهداف این پژوهش شامل تعیین فصل رویش و ارتباط بین پهنای دوایر رویشی گونه بلوط ایرانی با متوسط دما و بارندگی است. در این پژوهش 12 اصله درخت سالم بلوط به صورت گزینشی از منطقه مله شبانان انتخاب و از آنها در ارتفاع برابرسینه دیسک تهیه شد. سپس پهنای دوایر سالیانه با استفاده از نرم افزار Corel Draw اندازه گیری و تطابق زمانی بین نمونه ها و تهیه گاهشناسی منطقه به ترتیب با استفاده از نرم افزار TSAP و ARSTAN انجام شد. داده های بارندگی و دما از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی منطقه تهیه و تاثیر آنها بر روی حلقه های رویش سالیانه درختان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین رویش شعاعی درختان بلوط با متوسط درجه حرارت ماهانه در ماه های فوریه (بهمن) و جولای (تیر) وجود داشت. همچنین همبستگی منفی بین رویش شعاعی و متوسط بارندگی در بیشتر ماه های سال به جز ماه مارس (اسفند) وجود داشت که این همبستگی در تمام ماه های سال غیر معنی دار بوده است. وجود رابطه مثبت بین رویش شعاعی با هر دو عامل متوسط بارندگی و درجه حرارت در ماه مارس (اسفند) نشان دهنده این است که هر دو این عوامل در آغاز فصل رویش می توانند به افزایش رویش کمک کنند.

    کلیدواژگان: رویش قطری، فصل رویش، گاه شناسی درختی، همبستگی پیرسون
  • امیر مدبری *، جواد سوسنی صفحات 73-83

    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر آشفتگی زوال بر توزیع مساحت تاج پوشش جنگل های شاخه زاد بلوط ایرانی ناحیه رویشی زاگرس مرکزی انجام گرفت. بدین منظور عرصه همگن (با مساحت 32 هکتار) از جنگل های زاگرس مرکزی (داد آباد واقع در استان لرستان) که زوال در آنها به طور محسوسی مشاهده می شد، انتخاب شد. در راستای دستیابی به هدف تحقیق، مشخصه تاج پوشش در مرحله قبل از قطع درختان زوال یافته و پس از آن، با استفاده از آماربرداری صد درصد برداشت شد. در این بررسی از توزیع های آماری بتا، جانسون، وایبول، گاما، نرمال و لگ نرمال که در پژوهش های زیستی کاربرد بیشتری دارند، استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون نیکویی برازش حاکی از آن است که برای توصیف تاج پوشش پایه های چوبی در منطقه به ترتیب توزیع گاما، جانسون و وایبول مناسب ارزیابی شدند. برای بعد از قطع توزیع های آماری با تغییراتی همراه بوده که به ترتیب عبارت اند از وایبول، جانسون و گاما که دیگر توزیع ها توانایی ارزیابی این مشخصه را نداشتند. بروز زوال در این مناطق به شکلی بود که از نظر فراوانی تخریب، روی بعضی از طبقات تاج پوشش به شکل یکسانی تاثیر نگذاشته، درنتیجه بر الگوی برازش تاج پوشش منطقه تاثیر معنی داری داشته است. الگوی برازش در طبقات مختلف تاج پوشش جنگل های زاگرس، در دوره های زمانی مختلف، نشان دهنده وضعیت این جنگل ها از نظر سیر تخریب و روند توالی بوم سازگان است که در مسائل مدیریتی و پرورشی کاربرد فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، زوال، تاج پوشش، توزیع های آماری
  • مجتبی محمد دوستارشرف *، شهرام میرفخرایی، محمدرضا زرگران، نعیم عظیمی صفحات 85-96

    تنوع گونه ای شامل بخش عمده ای از تنوع زیستی و یکی از مهم ترین شاخص های نشان دهنده تغییرات در اکوسیستم هاست. وجود کنه های میان استیگمای خاک زی و تغذیه و تاثیر آنها در تعادل طبیعی موجودات زنده خاک دارای اهمیت زیادی است. این پژوهش با هدف ارزیابی تنوع گونه ای کنه های میان استیگما در فصل تابستان سال 1392 با جمع آوری نمونه هایی از چهار منطقه در جنگل های ارسباران انجام شد. شاخص‏های تنوع گونه ای شانون، سیمسون و بریلوین و همچنین شاخص های یکنواختی سیمسون، کامارگو و اسمیت- ویلسون با استفاده از نرم افزار Ecological Methodology 6.0 محاسبه شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین فراوانی نسبی مربوط گونه های خانواده Veigaiidae، Veigaia nemorensis (Koch، 1836) با 54/11 درصد و Veigaia planicola (Berlese، 1882) با 34/8 درصد و کمترین آن مربوط به گونه Sejus sp. از خانواده Sejidae با 17/0 درصد است. بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون (61/4)، سیمسون (97/0) و همچنین بیشترین مقدار شاخص یکنواختی سیمسون نیز با (65/0) در منطقه کلاله که دارای بیشترین تعداد گونه جمع آوری شده است محاسبه شد. بالا بودن درصد فراوانی کنه های خانواده Veigaiidae را می توان به قدرت شکارگری بالای آنها در خاک و غنی بودن فون جنگل نسبت داد.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، جنگل های ارسباران، فراوانی، کنه های میان استیگمای خاک زی
|
  • Samira Sasanifar *, Manochehr Namiranian, Nosratollah Zargham Pages 1-15

    In this study some characteristics of an unmanaged natural stand were measured and surveyed in two sampling periods as long as eight years in Kheiroud forest. Results showed that about 9.7 percent of all trees was fallen, 6.5 percent of trees were dried, 2.6 percent of all trees were embowed and crown of 1.6 percent of trees was broken during the period. Also the most fallen trees were occurred in low diameter categories (10 and 20 cm). Slenderness coefficient studies in the first period suggest the possibility of falling the trees in the future. Results showed that there is a negative significant correlation between height of crown and total height in first period and a positive correlation between height of trunk and total height. These relations in second period are inversed. In the surveying of relationships between trunk with branches and without branches in all specie, it is determined that trunk without branches height in relation to trunk with branches is more obvious. The number of fallen and dried trees in the stand and the situation of the trees in diameters classes imply on needing of stand thinning. Otherwise, continuing of the stand destroying and increasing number of unhealthy trees will not be avoided.

    Keywords: Height of crown, Height of trunk, Trunk with branches, Trunk without branches
  • Kiuomars Sefidi *, Mohammad Reza Marvi Mohadjer Pages 17-32

    Understanding and our knowledge about mixed beech stands development play key role in managing forest stand in the close to nature ways. There are differences in amount and quality of coarse woody debris reported from beech stands in the north of Iran. This research try to answer this questions: how amount and quality of coarse woody debris affected by stand development stages? So 30 one hectare sampling plots randomly were chosen in main three stand developmental stages and all coarse woody debris had been measured. Results showed that the volume of CWD followed the general “U-shaped” temporal trend: the highest in the Volume transition stage (42.2 m3 ha-1), lowest in the volume accumulation (12.8 m3 ha-1) and intermediate in the Volume growing up stage (27.8 m3 ha-1). Amount of oriental beech coarse woody debris was (log, snag and stump) significantly higher in three stages. Amount of beech volume, logs, size class III and decay class I and IV significantly differ among the three stages. Our results revealed that stand development have effect on the distribution of CWD among three stages.

    Keywords: Coarse Woody Debris, Kheiroud kenar, Oriental beech, Silviculture of beech, Stand development
  • Hasan Jahanbazi *, Yaqub Iranmanesh, Abdolmohammad Mehnatkesh, Farshad Haghighian Pages 33-47

    Mulberry is used for planting development. This tree is one of the important species that planted in the Mobarakeh Steel Complex. This tree dieback has been a main managerial problem in recent years in the company. Environmental stress is one of the most important factors that influencing on species dieback. Absorption of heavy metals as an environmental pollutants, nutrient absorption, plant pigment and proline can determine the impact of stress on the occurrence of this phenomenon. The 2000 m2 plot was built in each area that planted by this species. Leaves complex sample of 5 trees were collected of healthy and unhealthy trees to compare of elements concentration. The results showed that the uptake of heavy metals including lead, mercury, cadmium and nickel in the leaves of unhealthy trees was higher than healthy trees, but the amounts of these elements were not toxicity in unhealthy trees. Absorption of macro and micro nutrients such as calcium, potassium, nitrogen, manganese, magnesium, iron, copper and zinc in the leaves of healthy trees was more than unhealthy leaves, but the amount of sodium and chlorine in the leaves of unhealthy trees were rather than healthy trees.This condition was indicative of salinity stress in the habitat. Water sources also indicate this phenomenon. Lack of soil fertility also created many problems for power plants. Soil fertility stresses was extended dieback of trees.

    Keywords: Decline, Dieback, Mulberry, Plantation
  • Ahmad Alijanpour * Pages 49-62

    Cornelian cherry grows naturally in Arasbaran forests and a plenty amount of its fruit have annually been exploited in traditional manner. This study aimed to determine the cornelian cherry fruit production and the relationship between vegetative characteristics and amount of fruit production for three consecutive years. For this purpose, as cornelian cherry habitat, the forest stand by 50 hectares in Kalaleh village in North West of Iran (Arasbaran region) was selected. To determine cornelian cherry fruit production per hectare, the number of cornelian cherry stems per hectare was determined along 15 transects with distance of 100 m apart from each other. To estimate fruit product, a number of 45 individuals of cornelian cherry were selected and then marked along transects with randomized systematic method. Then, for three years, similar vegetative characteristics: total height (m), crown height (m), crown diameter (m), diameter at breast height (mm), diameter at collar (mm), number of coppice shoots and fruit product (gr) were measured annually. Mathematical model regression to determine relationship between the measured vegetative characteristics and fruit production per stem were established. Then Fruit product per hectare was calculated given the number of stems per hectares. According to survey results, the mean number of Cornelian cherry was calculated 530 individuals per hectare. Average fruit production in three consecutive years, respectively 446.97, 318.69 and 253.37grams for each trees. Also was found that three characteristics: canopy diameter, diameter at collar of the main stem and number of coppice shoots were significantly correlated with the fruits product. These three characteristics can be used as crucial factors in the management and silviculture operations of the forest in order to increase the fruit production.

    Keywords: Arasbaran, Cornus mas L, Quantitative evaluation, Regression, Transect, Vegetative features
  • Sedighe Naseri Karimvand *, Ladan Poursartip, Mostafa Moradi, Javad Soosani Pages 63-71

    The objectives of this study were determining growing season as well as the relationship between width of growth rings of the Iranian oak and temperature and precipitation. In this study, 12 healthy oak trees (Quercus brantti) were selected and disk samples were taken at the diameter of breast height. High quality image were taken from all of the disks, after preparation. Cross dating was performed among samples and the chronology provided by ARSTAN. Relationship between annual growth rings and climate factors determined by Pearson correlation coefficient. Our result indicated highly significant positive correlation between annual growth ring and average monthly temperature February and July. Also the results revealed that there was non-significant negative correlation between growth and precipitation in studied months. Existence of positive correlation between growth and climate factors (temperature and precipitation) in March, represented that these two factors could help tree growth in early growth season.

    Keywords: Dendrochronology, Growing season, Pearson correlation, Radical growth
  • Amir Modaberi *, Javad Sosani Pages 73-83

    The main objective of this study was to estimate the effect of decline disturbance on canopy distribution of coppice oak trees in central Zagros region. For this purpose one similar stand with (32ha) in central Zagros (Dadabad in Lorestan province) was selected. Canopy of declined trees was recorded before and after cutting using 100% inventory method. Then Beta, Jonson, Weibull, Gamma, Normal and Log-normal distribution functions were applied. The results of goodness of fit tests suggested that Gama, Jonson and Weibull functions are fitted for introducing Canopy of woody stems in field, respectively, are suitable for Dadabad region. There was difference between before and after decline disturbance based on using statistical distribution. The results of goodness of fit tests for after decline suggested that Weibull, Jonson and Gama functions are fitted for introducing Canopy of woody stems is suitable for Dadabad region. Other distributions had not ability to evaluate this characteristic. Influence of decline in this region was in a way that does not impact on some categories of cover in the same way, so the canopy fitting pattern region has a significant impact. Scanning fitting canopy Zagros forests in different classes and in different time steps, the status of these forests in terms of ecosystem degradation and the process sequence, which in educational management problems and has many applications.

    Keywords: Canopy, Central Zagros, Decline, Statistical distributions
  • Mojtaba Mohammad-Dustar-Sharaf *, Shahram Mirfakhraei, Mohammad Reza Zargaran, Naeim Azimi Pages 85-96

    Species diversity, effect of edaphic mesostigmatid mites and their feeding habits on natural equilibrium of soil creatures is very important and of indices of changes in ecosystems. In this study, our goals were collecting and evaluating of diversity of soil specimens in four sights of Arasbaran forests in summer 2013. Biodiversity indices of Shannon, Simpson and Brillouin in addition to evenness index of Simpson, Camargo and Smith-Wilson calculated by means of ecological methodology 6.0 software. Our results revealed that the maximum relative abundance belongs to Veigaia nemorensis (Koch, 1836) with 11.54% andVeigaia planicola (Berlese, 1882) with 8.34% both from Veigaiidae family and minimum belongs to Sejus sp. from family sejidae with 0.17%. Maximum rate of Shannon’s and Simpson’s diversity was respectively 4.61 and 0.97 in Kalaleh area, with maximum collected species number rate of Simpson’s evenness index also belongs to this area with 0.65 percent. The high frequency of mites of family Veigaiidae can be attributed to their strength of predatory and fauna richness in the soil.

    Keywords: Abundance, Arasbaran Forests, Edaphic Mesostigmatic Mites, Species diversity