فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شقایق حیدری صفحه 3

    هویت ملی از موضوعات محوری است و راه های ایجاد وفاق و همدلی، انسجام و همبستگی اجتماعی و استمرار در فرایندهای تعلق و هویت یابی از مهم ترین دغدغه های سیاست گذاری به شمار می رود. شناسایی مبانی هویت بخش و همبستگی ساز، روش های ایجاد احساس تعلق، تعهد و وفاداری به جامعه، چگونگی استمرار و رفع موانع تحقق و تداوم آن ضرورتی انکارناپذیر است.
    موسسه مطالعات ملی، با سابقه چندین دهه فعالیت و حضور مستمر علمی در مسائل و مباحث مربوط به هویت و هویت ملی، بر آن شد تا برای کمک به برنامه ریزان و تصمیم سازان کشور در حوزه سیاست گذاری تنوع فرهنگی، پیمایشی را در سطح ملی انجام دهد. بر این اساس، پژوهشی با عنوان «سنجش هویت جمعی ایرانیان» با حجم نمونه 15034 نفر از افراد 18 الی 65 ساله در سطح کشور (31 استان) در دی و بهمن 1393 انجام گرفت. یکی از متغیرهای این سنجش «دین داری» ، در چهار بعد شناختی، اعتقادی، عاطفی و مناسکی بود. در مقاله حاضر به توصیف نتایج سنجش این بعد از هویت جمعی ایرانیان پرداخته شده است.
    سوال های تحقیق عبارت اند از: کم و کیف متغیر دین داری نزد شهروندان ایرانی چگونه است؟ و کدام یک از ابعاد متغیر دین داری نزد شهروندان ایرانی رجحان و برجستگی بیشتری دارد؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که گرایش دینی و دین داری در جامعه ایران بالا است و در میان چهار بعد دین داری به ترتیب؛ بعد شناختی، بعد اعتقادی، بعد عاطفی و بعد مناسکی دارای اولویت و اهمیت است.

    کلیدواژگان: هویت جمعی ایرانیان، هویت ملی، دین، دین داری
  • مهدی سبحانی نژاد، حسن نجفی، سولماز نورآبادی صفحه 25

    این پژوهش باهدف تبیین مفهوم تعالی و ارزیابی جایگاه آن در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش به منظور طرح زمینه های کاربست در برنامه درسی اجراشده است. روش پژوهش آمیخته (تحلیل اسنادی، تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختاریافته) است. جامعه پژوهشی شامل سه بخش است: متون اسلامی مرتبط با تعالی، متن سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و متخصصان حوزه های برنامه درسی و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی. با توجه به ماهیت موضوع از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. ابزارهای اندازه گیری فرم فیش برداری، سیاهه تحلیل محتوا و سوالات مصاحبه است. داده های اسنادی و مصاحبه به شیوه کیفی و داده های تحلیل محتوا با استفاده از شاخص های کمی در فرایند تحلیلی نرم افزار آنتروپی شانون نسخه 2015 موردبررسی قرارگرفته اند. عمده ترین یافته های پژوهش بیان گر آن است که: 1- چارچوب مفهومی تعالی را می توان بر اساس مدارک و مستندات مرتبط در پنج بعد و 59 مولفه تدوین کرد. 2- درمجموع 410 مرتبه به مولفه های تعالی در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش توجه شده که میزان تراکم آن در بخش هدف های عملیاتی و راهکارها با 104 فراوانی و 4/25 درصد زیاد و در بخش بیانیه ماموریت با 9 فراوانی و 2/2 درصد کم است. 3- بین ابعاد موردبررسی بعد سیاسی با میزان بار اطلاعاتی 911/0 و ضریب اهمیت 284/0 بیشترین توجه را به خود اختصاص داده، این در حالی است که به بعد اجتماعی با میزان بار اطلاعاتی 701/0 و ضریب اهمیت 219/0 کم تر توجه شده است. 4- با توجه به نظرات متخصصان، عمده ترین زمینه های کاربست ابعاد و مولفه های تعالی در برنامه درسی را می توان در قالب چهارعنصر اصلی (اهداف، محتوا، روش های یاددهی یادگیری و ارزشیابی) و 47 مضمون فرعی ذکرشده در مقاله حاضر، تامین کرد.

    کلیدواژگان: تعالی، سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، برنامه درسی
  • سیدباقر احمدی، افسانه مظفری، سید محمد مهدیزاده صفحه 45

    هنر دفاع مقدس در جایگاه یکی از تاثیرگذارترین هنرها در بافت اجتماعی، تاریخی و سیاسی ایران، سعی در بازنمایی ارزش ها و هنجارهای دفاع مقدس داشته است و در این میان سینما به عنوان «هنر مدرن و برتر» در مقایسه با سایر هنرها با زمینه اجتماعی خود ارتباط وثیقی دارد.
    در این مطالعه با توجه به اهمیت و نقش دفاع مقدس و سینمای منتسب به آن با کاربست تحلیل نشانه شناسی بر فیلم «پرواز در شب و عقاب ها» درصدد رمزگشایی نحوه ی بازنمایی مفاهیم ایثار، شهادت و ارزش ها و آرمان های دفاع مقدس و به طور تلویحی سیاست های فرهنگی حاکم بر کشور در تولیدات سینمایی دهه ی 60 هستیم.
    یافته ها نشان می دهد درحالی که فیلم های ژانر «سینمای جنگ» بیشتر بازنمای شهامت، اقتدار، میهن پرستی و بازنمایی تضاد و تقابل با نیروهای دشمن است، در فیلم های ژانر «سینمای دفاع مقدس» همجواری بازنمایی جنگ با نشانه های مذهبی معنوی باعث شکل گیری اسطوره ای مقدس از جنگ می شود که با عنوان دفاع مقدس شناخته می شود.

    کلیدواژگان: سینمای دفاع مقدس، تحلیل نشانه شناسی، بازنمایی
  • علی مرشدی زاد، کاووس احمدلو صفحه 63

    هویت، سازوکاری است که به صورت شکلی از آگاهی متبلور می شود و در جامعه، نوعی انسجام و همبستگی ایجاد می کند. هویت ملی، مجموعه ای از گرایش های مثبت نسبت به عوامل و عناصر و الگوهای هویت بخش و یکپارچه کننده در سطح یک کشور، به عنوان یک واحد سیاسی است. هدف این نوشتار شناسایی مولفه های هویت اسلامی و ایرانی در اندیشه آیت الله خامنه ای و بررسی چگونگی ارتباط مولفه ها و هم چنین تاثیرات عملی رابطه مولفه ها در دیدگاه ایشان است. نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه های تشکیل دهنده هویت اسلامی در اندیشه ایشان شامل اعتقادات، ارزش های اسلامی، اعیاد اسلامی و مراسم و مناسک اسلامی و مولفه های هویت ایرانی نیز شامل زبان فارسی، سرزمین، تاریخ، عید نوروز، پوشش و معماری ایرانی است. فراتر از آن، این مولفه ها در کنار هم و آمیخته و همساز با هم قرار دارند و در ایجاد انسجام در بین اقوام، اقتدار ملی و تشکیل تمدن نوین اسلامی، هر دو بخش را تاثیرگذار می دانند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت اسلامی، هویت ایرانی، اندیشه آیت الله خامنه ای
  • علی اشرف نظری، شهره پیرانی صفحه 77

    داعش گروهی سلفی تکفیری با معرفی خود به عنوان درون گروه و مخالفانش به عنوان برون گروه به تعریف هویت اجتماعی برای خود و اعضایش دست می زند. پایه های این هویت مبتنی بر ادعای حفظ ارزش های اسلامی و عزت نفس مسلمانان و ارائه ثبات و قطعیت است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش هاست: گروه داعش در تعریف هویت اجتماعی خود چه شاخص هایی را در نظر می گیرد؟ برون گروه داعش شامل چه گروه هایی است؟ عوامل اصلی جذابیت هویت اجتماعی تعریف شده توسط داعش برای اعضای این گروه کدام است؟
    فرضیه مقاله آن است که داعش با ارائه یک هویت جمعی مبتنی بر آموزه های تکفیری و با شعار بازگرداندن افتخار و عزت نفس مسلمانان و نیز تعریف هویت های برون گروهی، توانسته طیف وسیعی از مسلمانان و نوکیشان را به خود جذب کند. داعش به طور مستمر در پی ایجاد فضای دوقطبی و تاکید بر هویت درون گروه و برون گروه است و با استفاده از این فضا، هویت خویش را هویت خالص و برتر و هویت مقابلش را اهریمنی و پست معرفی می کند و به این وسیله به توجیه اقدامات خشونت آمیز خود می پردازد.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، داعش، درون گروه، برون گروه
  • طیب چهری، مسعود صفایی مقدم، منوچهر جوکار صفحه 99

    ادبیات حماسی، در تربیت اخلاقی جامعه نقشی مهم دارد و شاهنامه ی فردوسی به عنوان حماسه ای ملی، در پرورش فضائل اخلاقی، به ویژه در بین ایرانیان همواره نقش آفرین بوده است. یکی از این فضائل، وطن دوستی است. نمودهای فضیلت وطن دوستی در شاهنامه ذیل سه مورد قابل تقسیم است: نخست مقدم داشتن وطن بر روابط شخصی، دوم توصیف شاعرانه از ایران برای ترویج روحیه ی میهن دوستی و سوم جان فشانی درراه وطن است. برای تبیین این موارد از نظریه فضیلت اخلاقی ارسطو یا سه گانه ی دانش، عاطفه و اراده به عنوان چارچوبی تئوریک و فلسفی استفاده شد و برای هر یک از موارد سه گانه، شواهد کافی از شاهنامه انتخاب و نقل شد. یافته ها نشان می دهد که مفهوم وطن دوستی در هر سه حیطه ی ذکر شده، در شاهنامه به کار رفته است، بدین معنا که حماسه پردازی چون فردوسی با آگاهی دادن، ایجاد انگیزه و نمایش وطن دوستی در صحنه ی عمل، زمینه را برای ترویج و پرورش فضیلت وطن دوستی به مثابه کنشی اخلاقی فراهم کرده است و کار او در این خصوص مبنایی فلسفی و تربیتی دارد. روش ما در مطالعه و بررسی این پژوهش به شیوه ی تحلیل محتوای کیفی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات حماسی، شاهنامه، فضیلت وطن دوستی، نظریه فضیلت ارسطو
  • طاهره ایشانی، منیژه حاجی حسین صفحه 115

    در روزگار کنونی که انبوه اطلاعات گوناگون از دروازه های اطلاعاتی مختلف ورود می کند؛ اولین جامعه ی رسمی آموزشی برای کودکان، مدرسه و کتاب های درسی است. آموزش کودکان برای شناخت هویت و حفظ و ارتقای هویت ملی مهم است، زیرا کودکان سرمایه ها و آینده‏سازان کشور هستند. هدف این پژوهش بررسی مولفه های هویت ملی با تاکید بر فرهنگ و میراث فرهنگی در متون درسی کتاب «فارسی بخوانیم» دوره اول ابتدایی است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه ی آماری این تحقیق متون کتاب های «فارسی بخوانیم» دوره اول ابتدایی (پایه اول تا سوم) آموزش و پرورش سال 1394-1393 است و داده های تحقیق با بهره گیری از آمار توصیفی تحلیل شده اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد میزان توجه متون کتاب فارسی به مولفه ی هویت ملی در سه پایه ی بررسی شده یکسان نیست و بیشترین فراوانی این مولفه را پایه اول دبستان به خود اختصاص داده؛ درحالی که در کتاب فارسی پایه سوم ابتدایی، با این که کودک تسلط بیشتری بر خواندن و نوشتن دارد و قدرت تحلیل و استنباط او نسبت به سال اول بیشتر شده، توجه به مضامین مرتبط با هویت ملی تقلیل یافته است. هم چنین یافته‏های این پژوهش در بررسی میزان فراوانی شاخص‏های فرهنگ و میراث فرهنگی در کتاب‏های یاد شده حاکی از این است که از مولفه ی آشنایی با فرهنگ و روش زندگی اسلامی بیش از سایر شاخص‏ها در متون استفاده شده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، فرهنگ و میراث فرهنگی، کودکان، دوره اول ابتدایی
  • جواد ایرجی، ویدا نوروزبرازجانی صفحه 133

    دوره پهلوی از طرفی به مظاهر مدرنی که در غرب در حال اتفاق افتادن بود علاقه مند بود و از طرفی دولت تمایل به توسعه علاقه مندی های ملی گرایی در کشور داشت و از طرف دیگر نیز مردم علاقه مند به ترک سنت های خود نبودند. چگونگی تاثیر کارهای معماران خارجی دعوت شده به ایران توسط دولت در این دوره بر هویت معماری معاصر ایران سوال اصلی این تحقیق است. در این مقاله ابتدا گذری بر جریان ملی گرایی، مدرنیته و نیز تاثیر آن بر معماری که در این دوره اتفاق افتاد خواهیم داشت و در ادامه نیز تاثیر معماری و معماران غربی مورد تحلیل قرار خواهد گرفت. با توجه به این که نیکولای مارکوف بناهای متعددی را در این دوره طراحی کرده و نیز در مدیریت عناصر سنت، مدرنیته و ملی گرایی در معماری به عنوان یک معمار خارجی تاثیرگذار بوده، معماری و کارهای وی به عنوان نمونه موردی در این پژوهش انتخاب شده است. این پژوهش از نوع کیفی توصیفی بوده و از نظر نتیجه پژوهش کاربردی و منطق پژوهش نیز استنتاجی قیاسی است. روش تحقیق در این پژوهش میدانی کتابخانه ای است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که مارکوف با در نظر گرفتن بسترها و زمینه های موجود در جامعه و مطالعه نیازها، کمبودها، خواسته ها و الزامات جامعه در راستای نیل به تجددگرایی توانست تاثیر بسزایی بر انتقال سنت به مدرنیته در معماری دوره پهلوی اول داشته باشد.

    کلیدواژگان: هویت، مدرنیته، معماری معاصر، نیکلای مارکوف، پهلوی اول
|
  • Page 3

    National identity is a central issue and the ways of creating unity and harmony, social and solidarity cohesion and continuity in the processes of belonging and identification are the most important concerns of policy makers. Identifying the principles of identity and solidarity mechanisms, methods of creating a sense of belonging, commitment and loyalty to the community, the continuity and removing barriers to achieving and sustaining it is inevitable. Institute of National Studies, with a history of several decades and the continuous presence of scientific in issues related to identity and national identity, decided to do a survey at the national level for helping the planners and decision-makers in the field of cultural diversity policy making. According to this, the study entitled "Assessment of Iranian collective identity" with a sample of 15,034 people aged 18 to 65 in the country (31 provinces) was conducted in January and February 2015. One of the variables of this assessment was "religiosity", in four dimensions: cognitive, ideological, emotional and ritual. This paper describes the results of assessment of religiosity in Iranian collective identity. The research questions are: How is the quality of religiosity variable among citizens of Iran? And which one of dimensions of religiosity variable is preferable and more prominence among citizens of Iran? The results show that religion and religious trends are high in Iran’s society and among the four dimensions of religiosity, respectively; cognitive, ideological, emotional and ritual aspects have the priority and importance.

  • Page 25

    This study aims to explain the concept of excellence and assessment of its position in Iran’s Education Fundamental Reform Document For use in the curriculum. The research method is Mixed (document analysis, content analysis and semi-structured interview). The population of the study consisted of three parts: Islamic texts associated with excellence, Iran’s Education Fundamental Reform Document and curriculum and Islamic philosophy of education specialists. Based on the nature of this study Purposive sampling has been used. Measuring instruments Taking notes form, content analysis checklist and interview questions. Data analysis of documents and interviews with qualitative method and data content analysis using quantitative indicators In the process of Shannon entropy analysis software Version 2015 have been examined. The major findings of this research are as follow: 1. The conceptual framework of excellence can be categorized into 5 dimensions and 59 components. 2. On the whole, Excellence components have been referred to 410 times, with the high frequency of 104 time and 25.4 percent in the "operational gols and solution" section and the low frequency 9 time and 2.2 percent in the "mission statement". 3. Among these dimensions, "Political dimension" with the information load rate of 0.911 and the importance coefficient of 0.284 received the most attention, whereas "social dimension" was paid the least attention with the information load rate of 0.701 and the importance coefficient of 0.219. 4. According to specialistsThe main fields of The application of dimensions and components of excellence in curriculum can be categorized into four aspects (purposes, content, teaching learning methods and evaluation) and 47 components mentioned in this article, be provided.

  • Page 45

    The art of Sacred Defense, as one of the most important arts in social, historical and political context of Iran, has tried to represent the values and norms of war. In this regard, cinema as "The Top Modern Art" is deeply connected with its social context compared to other arts. Due to the important, role of Sacred Defense and the cinema attributed to it and also applying semiotic analysis on the film "Flying at Night and Eagle", in this study we will try to decode the representation of concepts of sacrifice, martyrdom, values and ideas of Sacred Defense and cultural policies governing the country implicitly and productions of cinema in the 80s. The results indicated that while war films represent courage, strength, patriotism and represent conflict and confrontation with enemy forces, but in Sacred Defense genres, proximity of the representation of war with religious-spiritual signs formed sacred myth of war which is known as Sacred Defense.

  • Page 63

    Identity is a mechanism which manifests more in from of awareness and creates a kind of integrity and alliance in a society. National identity consists of a complex of positive tendencies towards identifying and integrating elements and patterns in a country, as one political unit. The purpose of this research was to show factors of Iranian and Islamic identity factors in Ayatollah Khamenei’s ideology, to investigate the relation between these factors in his point of view and to investigate the impact of these factors on the integrity of ethnic groups, national ability and modern Islamic civilization.The Results show that the Islamic identity of the constituent components in his ideas include a belief, Islamic values, Islamic feasts and ceremonies and rituals of Islamic and Iranian identity elements include the Persian language, country, date, celebration, cover and Iranian architecture. Beyond that, these components are combined together and mix and match and he considers all these factors influential in creating integrity and unity between ethnic groups, national ability and developing a modern Islamic civilization.

  • Page 77

    ISIS as a Salafist-takfiri Group emphasis on authenticity and introduce themselve as in-group and at the same time introducing a range of opponents as out-group and its members tries to define a new social identity. Hypothesis is that ISIS by providing a collective identity based on the teachings of Salafi Muslims with the slogan restore pride and self-esteem and well-defined identities has been able to attract a wide range of Followers and new muslims. The Foundations of this Identity is based on the clain of Preserving Islamic Values and Self-esteem of the Muslims and Providing Stability Stability and Certainty. This article seeks to answer these questions: What Criteria are Considered when ISIS is defining itself? What are out-groups of ISIS? What are the main factors of Charming Social Identity is Defined by ISIS to its members? ISIS continually focus on creating space and bipolar own identity and others. Using this atmosphere of polarization and double standards, their identity pure and superior identity and identity against the evil and thereby to justify their acts of violence are explored.

  • Page 99

    Epic literature, plays an important role in moral education of society. Shahnameh as a national epic has a great role in cultivating moral virtues among Iranians. One of the virtues, is patriotism. According to this research, Manifestations of the virtue of patriotism in Shahnameh is divided into three aspects as follows: The preference of the homeland on personal relationships, Poetic descriptions of Iran to promote patriotism and Sacrifice for the homeland. To explain them,The Aristotle's theory of moral virtue: The triple (knowledge, emotion and will) was used as the philosophic and theoretical framework. For each of the above, enough evidence from the Shahnameh were mentioned. The result is that the concept of patriotism is presented in all three aspects. With awareness, motivation, and practical displays of patriotism, Ferdowsi has provided promotion and fostering the virtue of patriotism as a moral act and his work in this regard has an educational and philosophic basis. The research method in this study is qualitative content analysis.

  • Page 115

    Nowadays that mass of various information passes through different information gates, the first formal educational community for children is schools and textbooks. Therefore, educating children to undustanding the identity and maintaining, and promoting the national identity should be considered important because they are the future of the country's capital. This study was conducted to investigate the components of national identity in "To Read Persian" textbooks of elementary schools with emphasis on the culture and cultural heritage. The research method is descriptive and analytical and data gathering tool was built in the documentary method and checklist in the content analysis. The population of this research was text of "To Read Persian" books of first grade elementary school (first to third grade) in educational year of 2014-2015. Data of study were analyzed descriptive statistics. The result of investigation shows that the degree of attention that is paid in persian articles to national identity is not the same in the three studied grades and the biggest number is related to the first grade of primary school.Although in "to read persian" books of the third grade, students can read and write better and underestanding in them is stronger than the first grade, they underestand less about national identity. Also the result of this research in studying culture and cultural heritage in the mentioned books shows that knowing the culture and the way of islamic living is more considered, however, the field of knowing cultural heritage and the ownership sense of signs and national symbols are less attentioned.

  • Page 133

    In Pahlavi era, the society was interested in modernism revolutions being happened in West in one hand and on the other hand the government was interested in nationalism waves and the people also did not want to leave their traditions. How did the foreign architects have effect on the identity of the contemporary architecture of Iran, is the main question of this research. In this paper, first we will have review of modernity, national identity and modernity and their effects on identity crisis and the effect of Pahlavi architecture and the invited architects. As Nikolai Markov had lots of projects in this era and could manage the tradition, modernity and nationalism, as a foreigner architect, his projects have been selected as the case study of this research. This research is a qualified research and its conclusion has a comparative style and the aim of the research is the survey of effects of foreign architects on identity of contemporary architecture of Iran. The conclusions shows that, Nikolai, with paying attention to background and bases of society and studying needs, intends and necessarily of the society toward modernity could supply all needs of architecture during that era that contains identity, modernity, tradition and nationalism and have effect on national identity and transition of tradition to modernity in architecture during first Pahlavi era.