فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1402)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر افتخاری، محمدامین حاکمی* صفحات 7-30
    همبستگی ملی از ارکان اقتدار نظام و قدرت ملی محسوب می شود. این حوزه اهمیتی چشمگیر داشته و دارای سیاست های متعدد است. سیاست های کلی برنامه های توسعه همواره گوشه ای از توجه خود را معطوف به همبستگی ملی و مفاهیم پیرامونی آن داشته اند؛ لکن، ازجمله آسیب های سیاست های حوزه ی همبستگی ملی نبود دکترین معین و واحد است. سوال این پژوهش آن است که تحلیل سیاستی همبستگی ملی در سیاست های کلی برنامه های توسعه چه چیزی را نشان می دهد؟ برای پاسخ به این سوال، سیاست های برنامه ای با روش دلالت پژوهی مطالعه شده اند. یافته های کاربست این روش، مفاهیم و موضوعاتی هستند که در کنار همبستگی ملی، در سیاست های برنامه ای توسعه مشاهده می شوند. با بررسی این مفاهیم و موضوعات و نیز کاربست رهیافت سیاستی دکترینی شافریتز، معلوم می شود که دکترین واحدی درخصوص همبستگی ملی در سیاست های برنامه ای وجود ندارد. چنین فقدانی باعث می شود زیرساختی اساسی برای ایجاد ثبات حوزه همبستگی ملی نیز وجود نداشته باشد. نگارندگان بر آن هستند تا آغازگر تلاشی برای ارایه ی دکترین واحد باشد که ریشه در فلسفه ی همبستگی ملی، یعنی حفظ قدرت و اقتدار نظام دارد.
    کلیدواژگان: سیاست، همبستگی ملی، سیاست های کلی، برنامه توسعه، جمهوری اسلامی ایران
  • داوود قاسم زاده، هما رحمانی* صفحات 33-48
    در دنیای امروز که ارتباطات وسیع، رشد روزافزون فناوری های مختلف، مواجهات فرهنگی متنوع و... از ویژگی‎های بارز آن است، مسیله هویت در ابعاد مختلف آن ازجمله هویت دینی و ملی به موضوع اصلی در بررسی های اجتماعی تبدیل شده است. این مهم به ویژه در دانشگاه فرهنگیان که مرکز ثقل آموزش وپرورش کشور و مسیول تربیت نسل آینده کشور است، بیش ازپیش اهمیت می یابد. پژوهش حاضر با هدف تبیین روابط بین هویت ملی و دینی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان آذربایجان شرقی و به روش توصیفی-همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجومعلمان این دانشگاه در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 3990 نفر بودند. حجم نمونه براساس جدول مورگان 351 نفر و به تناسب شامل 141 دانشجوی دختر و 210 دانشجوی پسر تعیین و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد هویت ملی و دینی بوده است. درخصوص روایی ابزار از روایی صوری استفاده شد و پایایی ابزارها نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 853/0 و 864/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از بالا بودن میزان هویت دینی و ملی در بین دانشجومعلمان استان آذربایجان شرقی است. همچنین، این پژوهش نشان داد که هویت دینی و ابعاد آن، با هویت ملی در بین دانشجومعلمان همبستگی مستقیم و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت دینی، هویت ملی، دانشگاه فرهنگیان
  • نیره شاه محمدی*، فریبرز بیات، مهدی دهقانی مزیک صفحات 51-71
    هدف این پژوهش بررسی نیازهای فرهنگی و آموزشی دانش آموزان دوره اول متوسطه است. مطالعه حاضر از منظر هدف کاربردی و از جنبه شیوه گردآوری اطلاعات ترکیبی از نوع اکتشافی است که در آن ابتدا از روش کیفی (بررسی اسنادی) و سپس روش کمی (پیمایش اجتماعی با بهره گیری از پرسشنامه نیمه ساختاریافته در فضای مجازی) استفاده شده است. در بخش کیفی، به منظور تعیین نیازهای تجویزی بررسی اسنادی (سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، برنامه درسی ملی و اهداف دوره های تحصیلی رسمی عمومی) انجام شده است. براساس نتایج حاصل از بررسی اسنادی، چهارچوب مفاهیم و متغیرهای پرسشنامه نیازسنجی از دانش آموزان دوره اول متوسطه مشخص شد. پس از تهیه فرم اولیه پرسشنامه، بررسی روایی و پایایی آن (7/0 برای تمامی سوالات) در یک نمونه 708 نفری از دانش آموزان دوره اول متوسطه اجرا شد و نیازهای اظهاری (اعلام شده توسط دانش آموزان) به دست آمد. سپس این نیازها با نیازهای تجویزی و هنجاری مطرح شده در اسناد بالادستی مقایسه شد. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از کدگذاری متن ها با رویکردی استقرایی و برای بخش کمی از آمار توصیفی، آزمون خی دو تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد بین نیازهای ترجیحی ابرازشده توسط دانش آموزان و نیازهای تجویزی مطرح شده در اسناد بالادستی شکاف وجود دارد. اسناد بالادستی آموزش وپرورش جامعه پذیری و تربیت دینی و سیاسی دانش آموزان را در اولویت قرار می دهد؛ اما برای خود دانش آموزان نیازهای هنری و ادبی، تفریح و سرگرمی و مهارت های شغلی اولویت و اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: نیازهای دانش آموزان، نیازهای تجویزی، نیازهای اظهاری
  • عبدالکریم چنگ*، ثنا نوری مقدم صفحات 75-94
    یکی از دوره های حساس زندگی و موثر در شکل گیری و تکامل ویژگی های روان شناختی افراد، دوران نوجوانی و جوانی است. پژوهش حاضر در جهت بررسی نقش پیش بینی کننده متغیر خودشناسی انسجامی و تاثیر آن در سرزندگی و سبک های هویتی جوانان 18 تا 35 ساله شهرستان چابهار انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده و ازلحاظ هدف، از نوع تحقیق کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق، اسناد و مطالعات کتابخانه ای بوده و گردآوری اطلاعات به روش میدانی، برمبنای پرسشنامه خودشناسی انسجامی، پرسشنامه سرزندگی رایان و فردریک و پرسشنامه سبک هویت برزونسکی و با استفاده از تحلیل رگرسیونی و همبستگی پیرسون صورت پذیرفته است. با آزمودن فرضیات، نتایج این تحقیق به ما نشان داد که متغیر خودشناسی انسجامی قادر به پیش بینی سرزندگی و سبک های هویت جوانان است. همچنین، نتایج تحقیق رابطه معنادار مستقیم بین خودشناسی انسجامی و سرزندگی را در جوانان نشان داد و بین خودشناسی انسجامی و سبک های هویت نیز رابطه معناداری دیده شد (p<./05). باتوجه به نتایج به دست آمده، برنامه ریزی و توجه به فرایند خودشناسی و شکل گیری هویت و ایجاد امید و سرزندگی در جوانان توسط سازمان های متولی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودشناسی انسجامی، سرزندگی، سبک های هویت، جوانان، چابهار
  • فرزانه دشتی، حدیث باقری نیا* صفحات 97-114
    اصول حاکم بر سیاست هویتی در ایران می بایست به تقویت مشترکات ملی و کوشش برای نزدیک شدن قومیت ها منتهی شود. بدین رو، امر مهمی که وجود دارد این است که هرچه محورها و اصول موردتوافق جمعی ارتقا پیدا کنند، هماهنگی، همدلی و همگرایی زیادی حاصل خواهد شد؛ بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش عوامل اقتصادی موثر در افزایش همگرایی اقوام ایرانی است. ازاین رو، نوشتار پیش رو درصدد پاسخ به این پرسش اصلی است که «نقش عوامل اقتصادی موثر در افزایش همگرایی اقوام ایرانی چیست؟» در این راستا، روش اجرای تحقیق به شیوه پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش 214 نفر است. در این پژوهش، حجم نمونه با بهره گیری از فرمول کوکران و خطای 1/0، 66 نفر مشخص شد. داده ها با آزمون های t تک نمونه و آزمون فریدمن و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها حاکی از این است که تمامی مولفه های اقتصادی بر همگرایی اقوام ایرانی نقش موثری دارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، همگرایی، اقوام، جمهوری اسلامی ایران، سیاست هویتی
  • عیسی خواجوند احمدی* صفحات 117-134
    امروزه رشد مصرف کالاهای فرهنگی در شکل گیری هویت افراد جامعه دخیل است. در این میان، کودکان و نوجوانان بیشترین اثرپذیری را در این سنین از فضایی که در آن حضور داشته، آموزش دیده و رشد می کنند، خواهند داشت. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مصرف فرهنگی بر روی هویت دانش آموزان به نگارش درآمده است. جهت تدوین چهارچوب نظری تحقیق، از نظریات بوردیو استفاده شده است. روش مورداستفاده در این پژوهش از نوع پیمایشی (توصیف تبیین) حسب ماهیت آن بوده است. دانش آموزان دبیرستان منطقه پنج تهران در سال 1402 نیز به عنوان جامعه آماری و حجم نمونه آن نیز براساس فرمول کوکران با 95 درصد ضریب اطمینان به تعداد 384 نفر و به شیوه نمونه گیری تصادفی برآورد شده است. همچنین، در راستای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون همبستگی پیرسون جهت تعیین روابط میان مولفه ها بهره برده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین مصرف فرهنگی و هویت اجتماعی، فردی و ملی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، هویت اجتماعی، دانش آموزان، تهران
  • مصطفی بابایی سارویی، ابوالفضل دانایی*، سید محمد زرگر صفحات 137-156

    یکی از مدرن ترین فناوری های تجسم اطلاعات که امروزه در تمامی عرصه ها کاربرد پیدا کرده فناوری واقعیت افزوده است که در حوزه های بسیاری همچون کسب وکار، بازاریابی، فروش محصولات وغیره جذابیت خاص خود را دارد. با توجه به سرعت فراگیری این فناوری، اهمیت تدوین مدلی بومی اهمیت دارد. در این راستا، مقاله حاضر به دنبال پاسخ به این سوال اساسی است که مدل پارادایمی تاثیر سرمایه اجتماعی بر پذیرش فناوری های نوین رسانه ای با تاکید بر فناوری واقعیت افزوده در ایران کدام است و آیا از اعتبار مناسبی برخوردار است؟ در کلیت پژوهش تلاش شده تا ارتباط سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از زیرعناوین هویت در پذیرش فناوری های نوین رسانه ای تبیین گردد. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که در آن براساس روش تحقیق آمیخته در بخش کیفی با مطالعه اسناد، کتب و مقالات موجود در این زمینه به شناسایی سنجه ها پرداخته و بعد با مصاحبه با یازده نفر از افراد صاحب نظر در حوزه های مطالعات اجتماعی، رسانه و ارتباطات، میزان سرمایه اجتماعی افراد و تاثیر آن بر پذیرش فناوری مورد بررسی قرار گرفت. درمجموع، نتایج تحلیل داده ها نشان داد هر سه عامل هنجار، اعتماد و شبکه به عنوان مضامین سرمایه اجتماعی نقش مهمی در پذیرش فناوری دارند؛ اما در همه این مضامین، عامل اعتماد بیش از بقیه موارد مورد تاکید مصاحبه شوندگان قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: الگوی پارادایمی، فناوری رسانه ای، فناوری واقعیت افزوده، هویت اجتماعی
  • هانی زارعی، مهدی زارع* صفحات 159-183
    مدرسه خان از منظر ویژگی معماری و مضامین، از بناهای شاخص دوره صفویه شیراز است؛ اما باوجود ویژگی های تزیینی خاص هشتی ورودی مدرسه، تاکنون خوانش مولفه های هویتی موجود در آن انجام نشده است و این درحالی است که ارتباط مفهومی بین کالبد و مضمون کتیبه ها و نقوش موجود در فضای هشتی وجود دارد؛ لذا این پژوهش بر آن است با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی مفاهیم نهفته در هشتی ورودی این بنای تاریخی بپردازد. در این پژوهش، براساس بررسی های میدانی، به مستندسازی و خوانش متون و مضمون کتیبه های مدرسه برای یافتن ارتباط های تطبیقی پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که طراحی اضلاع ورودی و بدنه های مدرسه و نگارش آیات بر دیوارها و پوشش گنبدی آن می تواند وجود ارتباط میان ابعاد و مولفه های معماری مدرسه خان شیراز در رابطه با وجوه هویتی آن و همچنین، آرا و دیدگاه های فلسفی ملاصدرا را بیان نماید. مضامین شیعی، اسلامی و عرفانی در نگارش و جانمایی نقوش نمادین و کتیبه ها از دیگر مصادیق هویتی دینی بناست. پرتکرارترین مضامین در کتیبه های موردمطالعه عبارت اند از: مضامین دینی، نمادهای حیوانی و گیاهی، مضامین عرفانی و ذکر نام کتیبه نگار که به مذهب تشیع و هویت ملی در دوره صفوی اشاره دارد. پرداختن به موضوعات اخلاق، مذهب، هنر و علم از دیگر مولفه های هویتی موجود در بنا منطبق با دوره صفویه است. برخی از این نقوش و مفاهیم موجود در هشتی نیز متاثر از بناهای دوره صفویه اصفهان بوده است.
    کلیدواژگان: هویت معماری، آرایه، مفاهیم قرآنی، هشتی مدرسه خان شیراز، دوره صفویه
|
  • Asghar Eftekhari, Mohammad Amin Hakemi * Pages 7-30
    National solidarity is considered as one of the pillars of the system's authority and national power. This area is very important and it has many policies. The general policies of development programs have always paid little attention to national solidarity and its surrounding concepts. But one of the harms of policies in the field of national solidarity is the lack of a definite and unified doctrine. The question of this research is what does the political analysis of the national solidarity in the general policies of development programs show? To answer this question, policies of development programs are studied by the implication research method. The findings of the application of this method are the concepts and issues that can be seen in the development policies along with the national solidarity. By examining these concepts and topics, and also applying Shafritz's doctrinal political analysis, it is clear that there is no any doctrine regarding national solidarity in program policies. Such a lack causes that there is no basic infrastructure to create stability. The authors wants to start the unified doctrine, which is rooted in the philosophy of national solidarity, which means maintaining the power and authority of the system.
    Keywords: Policy, National Solidarity, general policies, Development plan, Islamic Republic of Iran
  • Davood Ghasemzade, Homa Rahmani * Pages 33-48
    The current state of global communication, the development and growth of technologies, the continuous cultural encounters and etc, has caused identity to become the main issue in social studies in various dimensions, including religious and national identity. This is especially important in Farhangian University, which is the heart of the country's education and responsible for the education of the country's future generation. This study has been carried out with the aim of explaining the relationship between the national and religious identity of the student teachers of Farhangian University of East Azarbaijan, which is practical in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population of the study was all of student teachers in the academic year of 2023-24 in the number of 3990 people, the sample size was 351 people according to Morgan's table and proportionally including 141 female students and 210 male students that were selected by available sampling method. The research tool consists of two standard questionnaires of national and religious identity. Regarding the validity of the tool, face validity was used and the reliability of the tools was calculated using Cronbach's alpha test, 0.853 and 0.864 respectively. Pearson's correlation coefficient test and structural equations were used to analyze the data. The findings of the research indicate the high level of religious and national identity among student teachers in East Azerbaijan province. Also, this research showed that religious identity and its dimensions have a direct and significant correlation with national identity among student teachers.
    Keywords: identity, Religious identity, National Identity, Farhangian University
  • Nayereh Shahmohammadi *, Bayat Fariborz, Mahdi Dehghani Pages 51-71
    The aim of this study is to investigate the cultural and educational needs of secondary school students. This study is an applied and exploratory research using a mixed data collection approach, incorporating qualitative (document review) and quantitative (social survey using a semi-structured questionnaire in the virtual space) methods. The qualitative segment involves identifying prescriptive needs through document analysis (Document of Fundamental Education Reform, National Curriculum, and Objectives of Formal and Public Education). Subsequently, based on the findings, a framework of concepts and variables for the needs assessment questionnaire of high school students was developed. The initial questionnaire was validated (with a reliability coefficient of 0.7 for all questions), then administered to a sample of 708 high school students to ascertain their stated needs. A comparison was made between the prescriptive and normative needs derived from documents and interviews. Data analysis involved coding with an inductive method for the qualitative part, while the quantitative approach utilized descriptive statistics, one-sample chi-square test, and the Farid Mann test. The results uncovered a disparity between the needs articulated by high school students and those documented in reviews. The documents prioritize education, socialization, religious and political training of students; however, students themselves emphasized artistic and literary needs, entertainment, and job skills as their primary concerns.
    Keywords: students' needs, prescriptive needs, expressive needs
  • Abdolkarim Chang *, Sana Nourimoghadam Pages 75-94
    One of the sensitive periods of life and effective in the formation and evolution of psychological characteristics of people is adolescence and youth. The present study was conducted to investigate the predicting role of the self-identity variable and its effect on the vitality and identity styles of youth aged 18 to 35 in Chabahar city. The research method is descriptive and correlational, and in terms of purpose, it is applied research. The tools of information collection in this research are library documents and studies, and information collection is done by field method, based on the Cohesive Self-Knowledge Questionnaire, the Ryan and Frederick Vitality Questionnaire, and the Berzonsky Identity Style Questionnaire, using regression analysis and Pearson correlation. By testing the hypotheses, the results of this research showed us that the self-identity variable is capable of predicting vitality and identity styles of young people. Also, the research results showed a significant direct relationship between cohesive self-knowledge and vitality in young people, and a significant relationship was also seen between cohesive self-knowledge and identity styles (p<.05). According to the obtained results, it seems necessary to plan and pay attention to the process of self-knowledge and identity formation and create hope and vitality in young people by the responsible organizations.
    Keywords: Coherent Self-knowledge, Vitality, Identity Styles, Youth, Chabahar
  • Farzaneh Dashti, Hadis Bagherinia * Pages 97-114
    The governing principles of identity politics in Iran should lead to the strengthening of national commonalities and efforts to bring ethnicities closer together. Therefore, the important thing that exists is that the more the axes and principles agreed upon by the collective are promoted, the more harmony, empathy and convergence will be achieved. Therefore, the aim of the current research is to investigate the role of economic factors in increasing the convergence of Iranian ethnic groups. Therefore, the following article seeks to answer the main question, "What is the role of economic factors in increasing the convergence of Iranian ethnic groups?" In this regard, the research implementation method is a survey method and questionnaire data collection tool. The statistical population of the research was 214 people. In this study, the sample size was 66 people using Cochran's formula and 0.1 error. The data were analyzed with one-sample t-tests, Friedman's test and SPSS software. The findings indicate that all economic components have an effective role on the convergence of Iranian ethnic groups.
    Keywords: globalization, integration, Ethnic Groups, Islamic Republic of Iran, Identity politics
  • Issa Khajvand Ahmadi * Pages 117-134
    The present research is written with the aim of an investigating the role of cultural consumption on students' identity. Bourdieu's theories have been used to formulate the theoretical framework of the research. According to the nature of the topic, the survey method (descriptive-explanatory) has been used to explain the research question. The statistical population includes the high school students of District 5 of Tehran and the sample size of this research was estimated using Cochran's sample size estimation formula and with a confidence factor of 95% to the amount of 384 people by random sampling method. In addition, SPSS statistical software and Pearson's correlation test were used to determine the relationships between the components in order to analyze the data. The research results show that there is a significant relationship between cultural consumption and social, individual and national identity.
    Keywords: Cultural Consumption, Social Identity, Students, Tehran
  • Mostafa Babaei Sarouei, Abolfazl Danayi *, Seyed Mohammad Zargar Pages 137-156

    One of the most modern visualization technologies that today has been used in all fields is Augmented Reality (AR) technology, which has its own specific attractions in many areas such as business, marketing, sales of products, etc. Considering the speed of learning this technology, the importance of developing a local model is important. In this regard this article seeks to answer this basic question that what is the paradigmatic model of the influence of social capital on the adoption of new media technology with an emphasis on augmented reality technology in Iran and whether it has an appropriate credit? Generally, this research attempts to explain the relationship of social capital as one of the subheadings of identity in accepting new media technologies. The research method of present study is of an applied type, in which based on the mixed research method in the qualitative part, by studying the document, books and articles available in this field, parameters are identified and then by interviewing eleven people expert in the fields of social studies, media and communication, amount of people’s social capital and its effect on accepting technology were studied. Overall, the results of data analysis showed that all three factors of norm, trust and network as sub themes of social capital play an important role in technology acceptance; but in all these sub themes, the factor of trust has been emphasized by the interviewees more than other others.

    Keywords: Paradigm model, media technology, Augmented reality, Social Identity
  • Hani Zarei, Mehdi Zare * Pages 159-183
    Khan School is one of the prominent buildings of the Safavid era of Shiraz from the perspective of its architectural features and themes. Meanwhile, the vestibule of the entrance of the school has special decorative features, but until now the reading of the identity components in it has not been done and this is despite the fact that there is a conceptual connection between the body and the theme of the inscriptions and motifs in the space of the vestibule. The research aims to investigate the concepts hidden in the entrance vestibule of this historical building with a descriptive-analytical method, based on field investigations, the documentation and reading of the texts and the contents of the inscriptions of the school have been done to find comparative relationships. The results of the research show that the design of the entrance sides and the bodies of the school and the writing of verses on the walls and its dome cover can express the existence of a relationship between the architectural dimensions and components of Khan Shiraz School in relation to its identity aspects, as well as the opinions and philosophical views of Mulla Sadra. to do Shiite, Islamic and mystical themes in the writing and placement of symbolic motifs and inscriptions are other examples of religious identity. The most frequent themes in the studied inscriptions are: religious themes, animal and plant symbols, mystical themes and mention of the name of the inscription writer, which refers to the Shiite religion and national identity in the Safavid era. Dealing with the issues of ethics, religion, art and science are among the other identity components in the building corresponding to the Safavid period. Some of these motifs and concepts in the vestibule were also influenced by the buildings of the Safavid era of Isfahan.
    Keywords: architectural identity, Array, Quranic concepts, Vestibule of Khan Shiraz School, Safavid period