فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
پیاپی 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زرافشان حقدوست، کیان نوروزی، محمدعلی حسینی صفحات 1-9
    مقدمه
    با افزایش روزافزون جراحی های بای پس عروق کرونر در جامعه، اهمیت عوارض بعد از عمل جراحی و کیفیت زندگی در این بیماران بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مدل مراقبت پیگیر بر کیفیت زندگی و پیشگیری از عوارض بعد از عمل جراحی در بیماران بای پس عروق کرونر انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی بر روی 70 بیمار با عمل جراحی پیوند عروق کاروانی انجام شد. نمونه ها به روش غیر احتمالی مبتنی بر هدف انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. در گروه مداخله الگوی مراقبت پیگیر به مدت دو ماه اجرا و در گروه کنترل مراقبت های روتین بخش انجام گرفت. از پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی اختصاصی مک نیو در سه مرحله قبل، یک و دو ماه بعد از عمل جراحی و چک لیست عوارض بعد از عمل یک ماه و دو ماه بعد از جراحی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تی مستقل و تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اجرای مدل مراقبت پیگیر تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات کیفیت زندگی و عوارض بعد از عمل نمونه های پژوهش گروه مداخله و شاهد ایجاد کرد (001/0=p). میانگین و انحراف معیار نمرات کیفیت زندگی در گروه مداخله قبل از عمل، یک و دو ماه بعد از عمل جراحی به ترتیب 4 /24±1/150، 1/12± 3/189 1/16± 5/180 بود. همچنین میانگین و انحراف معیار نمرات کیفیت زندگی در گروه شاهد قبل از عمل، یک و دو ماه بعد از عمل جراحی به ترتیب 7/24± 2/139، 3/21± 5/166 و 4/10± 2/168 بود. علاوه بر این درصد عوارض بعد از عمل در گروه مداخله یک ماه بعد 40% و در گروه شاهد 85% بوده که این تفاوت نیز به لحاظ بالینی و آماری معنی دار بود (001/0>p).
    نتیجه گیری
    اجرای مدل مراقبت پیگیر روی بیماران بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر، موجب بهبود کیفیت زندگی و کاهش بروز عوارض بعد از عمل جراحی می شود.
    کلیدواژگان: مدل مراقبت پیگیر، کیفیت زندگی، عوارض بعد از عمل، پیوند عروق کرونر
  • محبوبه علی آبادی، محمد مجلی، شهلا خسروان، فاطمه محمدزاده صفحات 10-21
    مقدمه
    یکی از مشکلات بسیار مهم افراد مبتلاء به صدمات مغزی عوارض پس از آن می باشد که به طور بالقوه مانع بهبودی مطلوب این دسته از بیماران می گردد. اگرچه این عوارض قابل پیشگیری بوده ولی آموزش های معمول بیمارستانی خود به تنهایی نتوانسته اند کلید حل مشکلات متعددی باشند که بیمار و خانواده او در این زمینه با آن مواجه هستند. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر توانمندسازی مراقبین خانوادگی بیماران صدمات مغزی بر اساس روش حل مسئله با پیگیری تلفنی بر آگاهی، درک و مهارت مراقبتی آنان بود.
    روش
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه شاهد بود که در آن 60 مراقب بیمار مبتلا به صدمه مغزی به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و شاهد (30 نفر) تقسیم شدند. گروه شاهد مراقبت های روتین بیمارستانی را تا زمان ترخیص دریافت نمودند. در مورد گروه مداخله یک برنامه آموزشی مبتنی بر حل مسئله در خصوص چگونگی مراقبت از بیمار برای مراقبین به اجرا گذاشته شد و پس از ترخیص نیز به مدت 8 هفته از طریق تلفن آموزش و پیگیری های بعدی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش و مهارت بود که روایی محتوای آن با نظر اساتید بررسی و مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. این پرسشنامه ها توسط مراقبین قبل و بعد از اتمام پژوهش تکمیل گردیدند. داده ها در نسخه 16 نرم افزارSPSS وارد و با استفاده از آزمون های تی مستقل من – ویتنی، تی زوجی و زوج های همسان شده ویلکاکسون با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    بر اساس آزمون تی مستقل، بین میانگین نمرات آگاهی، نگرش و مهارت مراقبین گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0p>) ولی مقادیر میانگین نمرات آگاهی، نگرش و مهارت مراقبین گروه مداخله 8 هفته بعد از مداخله به صورت معنی داری افزایش یافت (001/0p<) در حالی که در گروه شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    توانمندسازی مراقبین خانوادگی به روش حل مسئله منجر به افزایش آگاهی، نگرش و مهارت مراقبین صدمات مغزی شده و آن ها را در ارائه مراقبت کارآمد یاری داده و منجر به بهبود ایفای نقش مراقبتی آن ها می شود و می توان آن را به عنوان یک روش جایگزین در شرایط عدم وجود پرستاران جامعه محور در کشور توصیه نمود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، آگاهی، نگرش مهارت، مراقبین خانوادگی
  • کبری کنعانی، سمیرا هادی، پریناز طیبی نایینی صفحات 22-32
    مقدمه
    سیری صعودی حوادث رانندگی در سال های اخیر، منجر به بروز پیامدهای جانی، مالی و روانی بسیار زیادی شده است. یکی از مشکلات عمده روان شناختی حوادث رانندگی، بروز اختلال استرس پس از آسیب در نزد افراد است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در درمان نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب در بازماندگان سوانح رانندگی استان اصفهان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش نیمه تجربی حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی بود. جامعه آماری پژوهش شامل افرادی بود که در سال های 91 و 92 در شهر اصفهان دچار سانحه تصادف شده و دارای علائم اختلال استرس پس از آسیب نیز بودند. به منظور انجام این پژوهش، 10 نوجوان دارای نشانگان اختلال استرس پس از آسیب به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. معیار ورود به پژوهش، داشتن اختلال استرس پس از آسیب ناشی از تصادفات رانندگی و سن نوجوانی و معیار خروج نیز داشتن اختلالی جز اختلال استرس پس از آسیب و دوره سنی غیر از نوجوانی بود. ابزارهای مورداستفاده، سیاهه مقیاس رویداد آسیب زا و مقیاس نشانگان استرس پس آسیبی بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر به وسیله نسخه بیستSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث ایجاد تفاوت های معنی داری بین گروه ها در متغیرهای پژوهش گردیده است (001/0>p). نتایج آزمون های تک متغیره نشان داد که این تفاوت مشاهده شده در تحلیل چند متغیری، در مقیاس های اضطراب، افسردگی، خشم و استرس پس آسیبی بوده است (01/0>p)، در حالی که در متغیر تجزیه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (p>0/05).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به نوجوانان دارای اختلال استرس پس از آسیب در بازماندگان سوانح رانندگی استان اصفهان باعث کاهش علائم اضطراب، افسردگی، خشم و استرس پس از آسیبی در آن ها گردیده است. این درمان به آن ها کمک می کند تا بتوانند بیشتر با لحظه حال یا اکنون و تجارب زندگی اینجا و کنونی خود در تماس بوده و از زندگی در گذشته که همراه نشخوار ذهنی خاطرات آسیب زاست، پرهیز نمایند.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال استرس پس از آسیب
  • مریم شکوری، کیان نوروزی، فرحناز محمدی صفحات 33-41
    مقدمه
    یکی از شایع ترین عوارض پس از عمل جراحی قلب باز در بیماران درد قفسه سینه و استخوان جناغ در محل برش است. کنترل درد یکی از جنبه های مهم مراقبت پس از عمل در این بیماران می باشد. لذا این مطالعه باهدف بررسی تاثیر سرمادرمانی بر کنترل درد ناحیه استرنوم بعد از عمل جراحی قلب باز طراحی و اجرا گردید.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از بیمارانی که در سال 1391 در بیمارستان قلب شهید رجائی تهران تحت عمل جراحی قلب باز قرارگرفته بودند از روز دوم پس از عمل جراحی، به روش نمونه گیری تصادفی (گروه آزمون 15 نفر و گروه شاهد 15 نفر) انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بررسی درد با «مقیاس سنجش عددی درد» بود. ابتدا بیماران شدت درد ناحیه برش جراحی را به دنبال 3 مرحله سرفه و تنفس عمیق با استفاده از مقیاس سنجش عددی درد بیان نمودند و شدت درد توسط پژوهشگر در هر دو گروه ثبت شد. پس از آن مداخله به صورت قرار دادن ژل پک سرد بر روی پانسمان ناحیه استرنوم بیماران گروه مداخله به مدت 20 دقیقه انجام گردید و شدت درد بعد از سرفه و تنفس عمیق و همچنین نمرات گروه شاهد بدون استفاده از ژل پک سرد نیز ثبت گردید. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که سرمادرمانی، درد ناشی از سرفه و تنفس عمیق را در بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد (01/0>P) به طوری که میانگین و انحراف معیار شدت درد در دو گروه مداخله و شاهد به ترتیب 8/1±9/3 و 9/1±5/5 بود.
    نتیجه گیری
    سرمادرمانی شدت درد ناشی از استفاده از سرفه و تنفس عمیق را در بیماران گروه مداخله را به طور معنی داری کاهش داده بود. این روش درمانی راهی موثر و قابل قبول، روشی کم خطر و کم هزینه برای کمک به تسکین درد ناشی از سرفه و تنفس عمیق بعد از جراحی قلب باز می باشد.
    کلیدواژگان: سرمادرمانی، تنفس عمیق و سرفه، عمل جراحی قلب باز، کنترل درد
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی، فاطمه خدایاری صفحات 42-51
    مقدمه
    تولد کودک معلول مشکلاتی را برای خانواده رقم می زند و باعث ایجاد استرس در اعضاء خانواده به خصوص مادران آن ها می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تفاوت کیفیت زندگی و سرمایه روان شناختی مادران کودکان معلول مراکز توانبخشی با مادران کودکان بهنجار انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی مقایسه ای بود که بر روی 60 نفر از مادران کودکان معلول بهزیستی شهرستان اهر که با روش نمونه گیری در دسترس و 60 نفر از گروه بهنجار جمعیت عادی که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند انجام گردید. این دو گروه از لحاظ سن، تحصیلات و طبقه اقتصادی با یکدیگر یکسان سازی شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سرمایه روان شناختی و پرسشنامه کیفیت زندگی انجام گردید و داده ها با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین سرمایه روان شناختی و کیفیت زندگی مادران مددجویان مراکز توانبخشی با مادران کودکان بهنجار تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>p) به طوری که میانگین و انحراف معیار نمره سرمایه روان شناختی و کیفیت زندگی در گروه مادران مددجویان مراکز توانبخشی 11/6±30/46 و 37/385 ± 16/1519 و گروه مادران کودکان بهنجار 7/12±13/53 و 29/572 ± 25/2029 بود.
    نتیجه گیری
    مادران مددجویان توانبخشی از کیفیت زندگی و سرمایه روان شناختی پایین تری نسبت به مادران کودکان بهنجار برخوردار بودند. بنابراین اتخاذ راهکارهایی جهت ارتقاء سطح کیفیت زندگی و سرمایه روان شناختی به عنوان سازه های مهم حوزه توانبخشی مادران افراد معلول ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه روان شناختی، مددجویان مراکز توانبخشی
  • سمیرا هادی، ربابه نوری، شهرام محمدخانی، غلامرضا منشئی صفحات 52-62
    مقدمه
    با ظهور پدیده اعتیاد به اینترنت به دنبال پیشرفت فناوری در سال های اخیر، ابعاد روانی اجتماعی زندگی افراد تحت تاثیر منفی آن قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه بهزیستی روان شناختی، پذیرش و سازگاری اجتماعی بین دختران دانش آموز غیر معتاد و معتاد به اینترنت در دبیرستان های شهر اصفهان انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دختران دارای اعتیاد به اینترنت و دختران عادی در دوره دبیرستان شهر اصفهان در سال تحصیلی92-91 بودند. به منظور انجام این پژوهش 30 دانش آموز دختر دبیرستانی دارای اعتیاد به اینترنت و 30 دانش آموز عادی به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردیدند. معیار ورود به این پژوهش، حضور تمام وقت در دوره دبیرستان و کسب نمره 40 به بالا در پرسشنامه اعتیاد به اینترنت و معیارهای خروج، داشتن مشکلات جسمی و یا روانی حاد بود. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه بهزیستی روان شناختی، پرسشنامه سازگاری اجتماعی، پذیرش اجتماعی و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت بودند. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره توسط نسخه 20 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که بین دو گروه دانش آموز غیر معتاد و معتاد به اینترنت تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p) به طوری که با استفاده از تحلیل چند متغیری این تفاوت در متغیرهای بهزیستی روان شناختی و سازگاری اجتماعی مشاهده شده است (01/0>p) ولی در متغیر پذیرش اجتماعی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت.(p>0.05)
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت معنی دار مولفه های بهزیستی روان شناختی و سازگاری اجتماعی بین دختران غیرمعتاد و معتاد به اینترنت، به نظر لازم می رسد که متولیان فرهنگی و آموزشی، دوره هایی را جهت افزایش آگاهی دانش آموزان و والدین نسبت به آسیب های استفاده بی رویه از اینترنت ترتیب دهند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، پذیرش اجتماعی، سازگاری اجتماعی، اعتیاد به اینترنت، دختران دانش آموز
  • یزدان موحدی، هانیه خرازی نوتاش، محمدحسین بیگلو صفحات 63-72
    مقدمه
    اعتیاد از جمله مهم ترین مشکلات قرن حاضر می باشد که می تواند پایه و اساس بسیاری از معضلات اجتماعی و خانوادگی گردد. اعتیاد سلامت جسمانی و روانی افراد معتاد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر مقایسه ی ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در افراد معتاد و همتایان عادی بود.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی مقایسه ای بود. نمونه پژوهش این مطالعه 50 نفر از افراد معتاد و 50 نفر از همتایان عادی آن ها بر اساس روش نمونه گیری در دسترس در شهرستان تبریز بود. داده ها با کمک پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت گردآوری شد. داده ها به کمک نسخه 20 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. برای تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در افراد معتاد و همتایان عادی در مولفه های سلامت عمومی، عملکرد جسمانی، محدودیت ایفای نقش به دلایل جسمانی و عاطفی، درد بدنی، انرژی و شادابی و سلامت روانی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P)؛ اما در مولفه ی عملکرد اجتماعی بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج مطالعه حاکی از کیفیت زندگی پایین افراد معتاد بود.
    نتیجه گیری
    ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در افراد معتاد و همتایان عادی با یکدیگر تفاوت معنی داری دارند. نتایج این پژوهش می تواند کاربردهای مهمی در امر مراقبت و توانبخشی افراد معتاد داشته باشد. در توانبخشی افراد معتاد یکی از اهداف مهم باید بهبود کیفیت زندگی این افراد درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ابعاد جسمانی کیفیت زندگی، ابعاد روانی کیفیت زندگی، توانبخشی، معتاد
  • محمد غلامی، مسعود فلاحی خشکناب، سادات سید باقر مداح، حبیب الله رضایی، احمد اسدالهی، سجاد یاراحمدی، نازیلا موسوی ارفع صفحات 73-86
    مقدمه
    رفتار اطلاعاتی به چگونگی یافتن و استفاده از اطلاعات توسط افراد، برای کار و نیازهای شخصی اشاره دارد. مولفه های رفتار اطلاعاتی در بیماران قلبی عروقی در مراحل توانبخشی به خوبی شناخته نشده است. هدف از این مطالعه بررسی مولفه های رفتار اطلاعاتی بیماران قلبی عروقی در طی مرحله سوم توانبخشی قلبی بود.
    روش
    در این مطالعه ترکیبی 44 بیمار قلبی عروقی که در برنامه های توانبخشی قلبی در درمانگاه بازتوانی بیمارستان فوق تخصصی قلب شهید رجایی تهران شرکت داشتند به روش نمونه گیری آسان و در دسترس انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده پرسشنامه Warner and Procaccino با عنوان «دلایل جستجوی اطلاعات سلامت» و همچنین انجام مصاحبه ساختارمند جمع آوری شدند. سپس داده ها بر اساس روش تحلیل محتوای کیفی و آزمون های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نیازهای اطلاعاتی بیماران قلبی عروقی در مرحله سوم توانبخشی قلب با یادگیری برای امنیت، سبک زندگی سالم، عوامل خطر، درمان های جایگزین، طب سنتی - اسلامی و پزشکی نوین همچنین ایفای نقش در زندگی روزمره، عوامل روان شناختی و سیر بیماری در آینده ارتباط دارد. نیاز به تصمیم گیری درمانی و رفتار ارتقاء سلامت بیش ترین دلیل آن ها برای جستجوی اطلاعات سلامت بود و از اطلاعات برای راهنمایی همتایان، تبادل اطلاعات با کارکنان توانبخشی قلب، پیشگیری از خطرات سلامت، حفظ و پایش سلامت خویش استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که رفتار اطلاعاتی بیماران قلبی عروقی بر اساس مراحل و سیر بیماری، متفاوت می باشد. تحقیقات آینده باید روی مواردی مانند مداخلات محرک جستجوی اطلاعات، رفتار اطلاعاتی و تبادل اطلاعات بیماران و خانواده ها در همه مراحل توانبخشی و سایر واحدهای توانبخشی قلب تمرکز کند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، جستجوی اطلاعات سلامت، بیماری قلبی عروقی، توانبخشی قلب، روش ترکیبی
|
  • Z. Haghdoost, K. Nourozi, Ma Hosseini Pages 1-9
    Introduction
    According to increase of CABGs in society, importance of post-operative complications and quality of life is considered more than past. The aim of the current study was to investigate the effect of continuous care model on the quality of life and prevention of post-operative complications in CABG's patients.
    Methods
    in a quasi-experimental study, seventy patients that were undergone the CABGs selected based on purposive sampling and were randomly assigned to intervention and control groups. in the intervention group patients received continuous care model for two months but the control group received routine care only. data gathering was conducted using mac new health related quality of life questionnaire in three times (before, one and two months after surgery) and checklist of post-operative complication one and two months after surgery in both groups. Statistical methods of independent t-test, repeated measurement ANOVA and post hoc tukey tests were used.
    Results
    The results showed that implementation of continuous care model in intervention group resulted a significant difference between two groups on mean scores of quality of life and the complications (p 0/001). in addition the percentage of postoperative complications in the intervention and control groups after one month were %40 and %85 respectively and this difference also interpreted as statistically significant (P
    Conclusion
    Results of this study revealed that the continuous care model from aspects of quality of life and post-operative complications has positive effects on CABG's patients. Therefore, it is recommended that this model should be used more extensively on these patients.
    Keywords: continuous care model, quality of life, post-operative complications, Coronary artery bypasses grafting
  • M. Aliabadi, M. Mojalli, S. Khosravan, F. Mohamadzadeh Pages 10-21
    Introduction
    Complications of brain damage are one of very important issue and a potential barrier to the optimal recovery of these patients. Hospital based training of family caregivers have not been able to solve the various problems of the patients and their families. The goal of this research is to determine the effect of empowering family caregivers of brain damaged patients base on problem solving by telephone follow-ups on knowledge, attitude and skills of caregiving.
    Methods
    This study is a randomized clinical trial with a control group. Sixty caregivers of brain damaged patients were selected by convenience sampling and were randomly allocated to experimental (30 people) and control group (30 people). In the control group routine care was provided to patients until their discharge from hospital. In the experimental group a training program for family caregivers based on problem solving at the patient's bedside was initiated and after discharge from hospital they were followed up by telephone for 8 weeks. Data collecting tools in this study was a researcher-made questionnaire including information on demographic factors, awareness, understanding and skills of caregiver. The validity of the questionnaire was checked and confirmed by experts and the reliability of it was examined and confirmed by Cronbach's alpha. This questionnaire was filled out by caregivers before and after the research. Then the data were analysed with SPSS V.16 by independent Mann-Whitney T test and Wilcoxon's matched pairs T test by repeating measurement.
    Results
    Based on independent T-test there wasnt a significant difference among means of scores of awareness, understanding and skills of control group and experimental group before introducing interference (P>0.05). But the numbers resulted from two months interference was significant (P0.05).
    Conclusion
    Training in releasing period based on problem solving by telephoning follow-ups leads to increasing awareness, understanding and skills of brain damaged caregivers and will help them in different caregiving jobs. It will lead to improving the role of caregivers and health condition of the patient. We can recommend it as a substituting method when there is no social nursing present in Iran.
    Keywords: empowering, awareness, understanding, skills, family caregivers
  • K. Kanani, S. Hadi, Np Tayebi Pages 22-32
    Introduction
    In recent years, road accidents have had incremental trend which resulted in physical, financial and psychological outcomes. One of the major psychological problems of road accidents is the emergence of post-traumatic stress disorder in people. Therefore the present study was carried out to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy in treating adolescents suffering from post-traumatic stress disorder in road accident survivors in the province of Isfahan.
    Methods
    The method of the current study was semi-experimental, with pretest-posttest one-group design due to the manner of available sampling. The statistical population of the study included individuals who had road accidents and the signs of post-traumatic stress disorder in 2012-13. In order to conduct the study 10 adolescents with post-traumatic stress disorder were selected through available sampling. So the entering criterion to the study was having post-traumatic stress disorder resulting from road accidents and the age of adolescence and exiting criterion was having post-traumatic stress disorder and not being adolescent. The applied instruments were the scale of traumatic event and the scale of post-traumatic stress syndrome. The achieved data were analyzed via ANOVA with repeated measurements by SPSS 20 software.
    Results
    The results showed that there is a significant difference between groups in the research variables (p0/05).
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy helps the adolescents with post-traumatic stress disorder to be able to contact with the present moment and now and here-and-now experience more and avoid living in the past which is concomitant with mental rumination of traumatic memories.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, post-traumatic stress disorder
  • M. Shakouri, K. Nourozi, F. Mohammadi Pages 33-41
    Introduction
    Incisional chest and sternal pain is one of prevalent in patients after open heart surgery. If pain is not properly managed it may prevent patients from performing activities such as deep breathing and effective coughing which are important factors for preventing postoperative respiratory complications.
    Methods
    This is a quasi-experimental study on patients who were undergone open heart surgery and were spending 2ed day post operation in ICUOH. It is done on 30 patients who were randomly selected and divided into two equal experimental and control groups. The study tools were a questionnaire including demographic information and Numeric Rating scale for measuring patient’s pain. Participants underwent three sessions of deep breathing & coughing on second postoperative day and then their pain were scored by NRS. In experiment group 3 other sessions of deep breathing and coughing were preceded by cold application on patient's sternum for 20 minutes and in control group these maneuvers were performed without applying gel pack. Data were analyzed using SPSS software.
    Result
    Results of this study showed that cold therapy was effective for managing patient's pain associated with deep breathing and coughing following open heart surgery and the mean pain scores post intervention in experimental and control groups were 3/9±1/8 and 5/5±1/9 respectively (p>0.01).
    Conclusion
    This study demonstrates that cold therapy is useful for managing patient's pain associated with deep breathing & coughing following CABG surgery. Cold therapy is low risk, low cost and can be easily integrated into nursing practice since cold packs are easily accessible in most hospitals. With nurse's close supervision, cold therapy is a safe and effective pain management modality that gives patients an active role in their pain management.
    Keywords: cold therapy, open heart surgery, deep breathing, coughing, pain management
  • M. Bayrami, Y. Movahedi, F. Kodayari Pages 42-51
    Introduction
    The birth of a Handicapped child cause many problems and stress for their families especially mothers. The current research is aimed to determine the any differences in quality of life and psychological capital of mothers of healthy and handicaped children.
    Methods
    this study was a descriptive- correlational research. The statistical population of this study comprized of mothers of handicaped childern subsidiary to Ahar city rehabilition center. The ststistical sample of the study were 60 mothers of handicaped children who were selected using convenient sampling method and 60 other mothers with normal healthy children who selected with random sampling method and matching with their conterparts in aspects of age educational level and socio-economic status. The data gathering were conducted using self administered well knowen and psychometrically robust generic quality of life (SF-36) and Psychological Capital (PCQ-24) Questionnaires. Descriptive and inferential data analysis were conducted using SPSS ver 19 (Mean SD) and multivariate- analysis of variance.
    Results
    The results indicated that there is a statistically significant difference between quality of life and psycholigical capital scores of two group of mothers. Mothers with handicped children had relatively lower scores in these regards. So that mean and standard deviation of psychological capital and quality of life were 46/30±6/1, 1519/16 ±385/37 in mothers of handicapped children and 53/13±12/7, 2029/25±572/25 in mothers of healthy children.
    Conclusion
    It seems that quality of life and psychological capital of mothers with handicaped children are lower than mothers of normal children and thus it is imperative that these important rehabilitative constructs be fortified in these mothers .
    Keywords: quality of life, psychological capital, clients of rehabilitation centers
  • S. Hadi, R. Noury, Sh Mohammadkhani, Gh Monshei Pages 52-62
    Introduction
    Regarding technological developments in recent years the phenomenon of addiction to internet has been negatively influenced the people's various psychosocial wellbeing of people. The present study has been carried out to compare the psychological wellbeing, social acceptance and adaptation among internet addicted and non-addicted student girls in Isfahan high schools.
    Methods
    the method of the present study was causal-comparative. The statistical population of the study included all girls having internet addiction and normal girls at Isfahan high schools in 2012-13. In order to do the study, 30 high school student girls addicted to internet and 30 normal students were selected through multi-stage clustered random sampling method. The criterion of entering into the study was the permanent presence at high school and Internet Addiction Test score of 40 and above and the criteria of exit were having major physical or psychological problems. The applied instruments were questionnaire of psychological wellbeing, the questionnaire of social adaptation, social acceptance and the questionnaire of addiction to internet. The data were analyzed through MANOVA statistical method.
    Results
    the results showed that there was a significant difference between groups (p0.001).
    Conclusion
    considering the significant difference of the components of psychological wellbeing and social adaptation among internet addicted and non-addicted girls it seems necessary for the cultural and educational experts to organize courses in order to increase the student's and parent's awareness of adverse effects of excessive use of internet.
    Keywords: psychological wellbeing, social acceptance, social adaptation, internet addiction, student girls
  • Y. Movahedi, H. Karazi Notash, Mh Biglu Pages 63-72
    Introduction
    Addiction is one of the most important problems of the present century, which could be the basis for many of the social and family problems. Physical and mental health in addicts people is severely affected by Addiction. The purpose of this study was to compare mental and physical dimensions of health-related quality of life in addicts and healthy people.
    Methods
    This was a comparative – correlational study. A sample of 50 addicted and 50 healthy counterparts in the city of Tabriz were selected based on convenience sampling method. Demographic and health-related quality of life data were collected using pertaining questionnaires. These data were analyzed using SPSS 20 software. Descriptive and multivariate analysis (MANOVA) was conducted on collected data.
    Results
    The results showed that the physical and mental aspects of health-related quality of life between addicts and their healthy peers (components of general health perceptions, physical functioning, role limitations due to physical problems, role limitations due to emotional problems, bodily pain, vitality and general mental health) differed significantly. However, no significant differences were found between two groups in social functioning. In general health related quality of life of addicts estimated as more lower than healthy counter parts.
    Conclusions
    Physical and mental of health-related quality of life between addicts and healthy people differed significantly. The findings could have important implications in the care and rehabilitation of addicts. Substance abuse rehabilitation centers should consider promotion of health related quality of life of their clients as a high priority therapeutic objective.
    Keywords: Dimensions of physical, Dimensions of mental, Rehabilitation, addicted
  • M. Gholami, M. Fallahi Khoshkenab, Ss Bagher Maddah, H. Rezai, A. Asadollahi, S. Yarahmadi, N. Mousavi Arfaa Pages 73-86
    Introduction
    Information behavior focuses on how people find and use information for their work or personal needs. components of information behavior of cardiac rehabilitation (CR) patients throughout the program are under investigation. The purposes of the present study were to identify the information behaviors of cardiac patients over the third phase of CR programs.
    Methods
    In this mixed method research 44 Patients with cardiovascular disease were participated in martyr Rajai Hospital by convenience sampling method. An interview guide was prepared to conduct the interview. The questionnaire ‘reasons for seeking health information’ were developed based on a list proposed by warner and procaccino. Descriptive statistics and qualitative content analysis were used for data analysis.
    Results
    findings showed that cardiac patients in third phase of cardiac rehabilitation were most interested in information regarding learning for safety, healthy life style, risk factors, alternative therapies, Islamic and traditional medicine, state of the art and high tech medicine and also playing active roles in their daily lives, stress/psychological factors and trajectory of disease in the future. More than 95% of the participants reported that their health information seeking was driven by the desire for information about health-promoting behavior, or for information needed to make decisions about medication/treatment plans. majority of them reported that they use these information for sharing ideas with cardiac rehabilitation professionals and their peers, prevention of health risks and maintaining and promoting their health.
    Conclusion
    patients information behaviors varied over the course of their CR programs and the disease states. The future studies should be focused on any interventions that could boost information seeking and information behavior of these patients and improvement of information sharing between patients, families and CR health workers and to ensure these programs are meeting patient' information needs across all stages of recovery.
    Keywords: Information Behavior, Health Information Seeking, Cardiovascular Disease, Cardiac Rehabilitation, Mixed methodology