فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1402)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه اولیایی، امیرعلی جعفرنژاد گرو*، علی فتاحی، داوود خضری صفحات 1-9
    مقدمه

    دانش آموزان برای حمل وسایل ضروری مدرسه ناچار به استفاده از کوله پشتی با مشخصات و اوزان مختلف هستند. اطلاعات در دسترس در خصوص اثرات این کوله پشتی ها بر بیومکانیک راه رفتن بسیار محدود می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر استفاده از کوله پشتی با وزن های مختلف بر متغیرهای کینتیکی و تعادلی کف پای دانش آموزان دختر حین راه رفتن بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 20 دانش آموز دختر در دامنه سنی 14 تا 17 به شیوه نمونه گیری دردسترس به عنوان آزمودنی مشارکت داشتند. آزمودنی ها کوله پشتی هایی معادل 10، 15 و 20 درصد وزن بدن را طی راه رفتن حمل می کردند. اطلاعات فشار کف پایی افراد با استفاده از سیستم اندازه گیری فشار کف پایی جمع آوری شد. با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر فرضیه های تحقیق مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقدار نیرو در ناحیه داخل پاشنه و کف پایی پنجم به طور معناداری در کوله پشتی های 10 درصد وزن بدن کمتر از حالت های 15 (0/038=p) و 20 (0/038=p) درصد وزن بدن بود. همچنین میزان چرخش پشت پا در حالت حمله کوله پشتی 20 درصد وزن بدن به طور معناداری از حالت 10 درصد بیشتر بود (0/031 =p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق به نظر می رسد افزایش وزن کوله پشتی می تواند الگوی توزیع نیرو در پا حین راه رفتن را تغییر دهد و با تغییر در بیومکانیک پا موجب اتخاذ پاسچرهای نامناسب و افزایش ریسک آسیب های اسکلتی- عضلانی در دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: کوله پشتی، تعادل، نیروی عکس العمل زمین، فشار کف پایی، دانش آموز، راه رفتن
  • فاطمه حاجی نقی طهرانی، هایده صابری*، نسرین باقری صفحات 10-22
    مقدمه

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش شفقت با خود و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم بود.

    روش کار

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری و جامعه آماری شامل مادران کودکان مبتلا به اوتیسم موسسه دوست اوتیسم شهر تهران در سال 1399 بود. تعداد 45 نفر از این جامعه به عنوان گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و غیراحتمالی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در سه گروه 15 نفری که شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بودند جایگزین شدند. گروه اول آزمایش هشت جلسه آموزش شفقت با خود و گروه دوم آزمایش هشت جلسه آموزش پذیرش و تعهد دریافت کردند. طول جلسات برای هر دو گروه 45 دقیقه و به صورت هفتگی بود و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. ابزارهای پژوهش پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی ، پروتکل پذیرش و تعهد تلفیقی و پروتکل شفقت به خودبود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیره و اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش شفقت با خود و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم اثربخش بود. لذا آموزش شفقت با خود و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در بهبود سلامت روانی این دسته از مادران نتایج مفیدی را به دنبال داشته باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش شفقت با خود و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم اثربخش بود. لذا آموزش شفقت با خود و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در بهبود سلامت روانی این دسته از مادران نتایج مفیدی را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش شفقت با خود، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری شناختی
  • علی نصرتی هشی، لطفعلی بلبلی*، سجاد انوشیروانی صفحات 23-33
    مقدمه

    افزایش سطح سرمی شاخص های بیوشیمیایی سلول های عضله قلبی با شدت و مدت تمرین ارتباط دارد. هدف پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرینات مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون بر شاخص های بیوشیمیایی ویژه سلول های قلبی در جودوکاران بود.           

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را ورزشکاران جودوکار مرد شهر تهران تشکیل دادند. 30 مرد جودوکار به روش نمونه گیری در دسترس و به طور تصادفی در 2 گروه، گروه اول (تمرین با محدودیت جریان خون با میانگین سنی 26/33)، گروه دوم (تمرین بدون محدودیت جریان خون با میانگین سنی 25/33) تقسیم شدند. قبل و بعد از اجرای برنامه های تمرینی، برای تعیین غلظت سرمی شاخص های CTN-I، CTN-T و CK-MB نمونه های خونی به روش الایزا از آزمودنی ها گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون بین گروهی نشان داد CTN-I (0/028=P)، CTN-T (0/036=P) و CK-MB (0/027=P) در دو گروه تمرین مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون و مقاومتی سنتی اختلاف معنی داری داشت. نتایج آزمون درون گروهی نشان داد CTN-I (0/000=P)، CTN-T (0/000=P) و CK-MB (0/003=P) در گروه تمرین مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون و CTN-I (0/000=P)، CTN-T (0/000=P) و CK-MB (0/000=P) در گروه تمرین مقاومتی سنتی در مرحله پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق و بررسی اختلاف میانگین ها، هر دو تمرین منجر به افزایش شاخص های بیوشیمیایی ویژه سلول های قلبی شده است که این افزایش در گروه تمرین مقاومتی به همراه محدودیت جریان خون کمتر بوده است. لذا استفاده از تمرین مقاومتی به همراه محدودیت جریان خون می تواند مورد توجه مربیان و ورزشکاران جودوکار مرد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، محدودیت جریان خون، تروپونین-I، تروپونین-T، ایزوآنزیم کراتین کنیاز
  • طیبه کیانیان، نرگس ارسلانی*، مسعود فلاحی خشکناب، مهدی نوروزی صفحات 34-45
    مقدمه

    رعایت حقوق بیماران از اولویت های مراقبتی است که باید موردتوجه پرستاران قرار گیرد در این راستا مداخلات پرستاری فرهنگی یکی از راه های موثر در حفظ و ارتقای آن محسوب می گردد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر اجرای مراقبت مبتنی بر شایستگی فرهنگی بر نگرش نسبت به رعایت حقوق بیماران در پرستاران شاغل در بیمارستان آیت الله طالقانی کرمانشاه انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود که جامعه پژوهشی آن را پرستاران شاغل در بیمارستان آیت الله طالقانی کرمانشاه در نیمه اول سال 1400 تشکیل دادند.60 نفر از پرستاران واجد معیار ورود از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شده و به روش تصادفی طبقه بندی شده  در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی پرستاران و پرسش نامه نگرش نسبت به رعایت حقوق بیماران استفاده شد که قبل و دو ماه بعد از اجرای مداخله توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. گروه آزمون مهارت مبتنی بر شایستگی فرهنگی شامل مفاهیم و اجزا، ابعاد، اصول و پیش نیازهای آن، و مهارت های عملی افزایش آن را در طی یک دوره یک ماهه در چهار جلسه و به صورت حضوری و مجازی دریافت کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات جمعیت شناختی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. نگرش نسبت به رعایت حقوق بیماران در پرستاران قبل از مداخله در پرستاران گروه آزمون 7/11 ± 43/50 و در پرستاران گروه کنترل 4/10 ± 42/10 بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت (p=0.73). اما بعد از مداخله در گروه آزمون به 6/93 ± 49/96 و در گروه کنترل به 4/39 ± 00/ 42رسید که در گروه آزمون این تفاوت ارتقا یافته و معنی دار بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثربخشی آموزش و اجرای مراقبت مبتنی بر شایستگی فرهنگی بر نگرش نسبت به رعایت حقوق بیماران در پرستاران، پیشنهاد می گردد متولیان سلامت و مدیران پرستاری از نتایج پژوهش حاضر برای حفظ و رعایت حقوق بیماران  استفاده نمایند و توانمندسازی پرستاران در زمینه شایستگی فرهنگی موردتوجه مدیران پرستاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مراقبت، شایستگی فرهنگی، حقوق بیمار
  • مهسا حیدری، مهدی آقاپور* صفحات 46-55
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر خودشفقت ورزی بر طرحواره های ناسازگار اولیه و نشخوار فکری در زنان متقاضی طلاق شهر تبریز در سال 1400انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان متقاضی طلاق مراجعه‍کننده به دادگاه های خانواده شهر تبریز در سال 1400بود. نمونه آماری این پژوهش 30 زن بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین جامعه آماری انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه و نشخوار فکری که نمره بالایی کسب کرده بودند، به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (15 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. زنان متقاضی طلاق پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه و نشخوار فکری هوکسیما و مورو را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند و درمان مبتنی بر خودشفقت ورزی طی یک دوره هشت جلسه‍ا‍‍ی (هفته ای دو جلسه یک ساعته به مدت چهار هفته) ، بر روی آنها اجراء شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی شامل تحلیل کواریانس چند متغیری در نرم‍افزارSPSS  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه مداخله و کنترل در طرحواره های ناسازگار و نشخوار فکری تفاوت معناداری داشتند، به عبارتی دیگر درمان مبتنی بر خودشفقت ورزی، بر کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و نشخوار فکری در زنان متقاضی طلاق موثر بوده است(0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه درمان خودشفقت ورزی بر کاهش طرحواره های ناسازگار و نشخوار فکری در زنان متقاضی طلاق موثر می باشد؛ به نظر می رسد که می توان از این روش به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش طرحواره های ناسازگار و نشخواری فکری زنان متقاضی طلاق استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر خودشفقت ورزی، طرحواره های ناسازگار، نشخوار فکری، طلاق
  • لیلا سلیمانیان، فاطمه محمدی شیر محله*، جاوید پیمانی، مرضیه غلامی توران پشتی، ناهید هواسی سومار صفحات 56-65
    مقدمه

    بیماری دیابت یکی از مشکلات مزمن پزشکی با  گسترش بسیار سریع درجهان است. این بیماری مربوط به افزایش قند خون در افراد است. جهت کنترل قند خون بیماران تشویق آنها به خود مراقبتی ضروری است.. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی  بر شفقت  بر خودمراقبتی و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی بود.

    روش کار

    این مطالعه با طرح نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران دیابتی عضو انجمن دیابت همدان در سال 1400 بودند. تعداد 48 نفر از این بیماران با روش  نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با روش تصادفی ساده در  سه گروه قرار  گرفتند. برنامه  درمان شناختی - رفتاری و برنامه درمان مبتنی بر شفقت به مدت 8 جلسه (هفته ای دو بار به مدت 90 دقیقه) اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد.ابزار گردآوری داده ها شامل  آزمایش خون و پرسش نامه خودمراقبتی  بود. داده ها با استفاده ازنرم افزار آماری  Spss-25 و روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت  در مقایسه با گروه کنترل  موجب کاهش هموگلوبین گلیکوزیله (0/05< P ) افزایش رفتارهای خودمراقبتی شد (0/05<  P).همچنین تفاوت معناداری بین در مان شناختی رفتاری و گروه کنترل در مورد هموگلوبین گلیکوزیله و رفتارهای خودمراقبتی در مرحله پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون وجود نداشت. نتایج آزمون بنفرونی نشان داد تاثیر درمان مبتنی بر شفقت بر هموگلوبین گلیکوزیله و رفتارهای خودمراقبتی بیشتر از درمان شناختی رفتاری است (P < 0.01).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت در افزایش رفتارهای خودمراقبتی و بهبود هموگلوبین گلیکوزیله  موثرتر از درمان شناختی رفتاری بوده است. باتوجه به نتایج این پژوهش درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از درمان مبتنی بر شفقت جهت افزایش بهبود جسمی و روان شناختی بیماران دیابتی به ویژه کنترل قند خون و افزایش رفتارهای خودمراقبتی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، شفقت، خودمراقبتی، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت
  • الهام کریمی، زهرا دشت بزرگی*، پرویز عسگری صفحات 66-78
    مقدمه

    یکی از مشکلات شایع کودکان کم توان ذهنی دشواری در عملکردهای شناختی است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای و غیررایانه ای بر توجه پایدار و برنامه ریزی در کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.

    روش کار

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر دوره اول ابتدایی شهر اهواز در سال تحصیلی 02-1401 بودند. نمونه پژوهش برای هر گروه 12 نفر محاسبه که این افراد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده با قرعه کشی در سه گروه (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 20 جلسه 45 دقیقه ای بازی های شناختی را با نرم افزار رایانه ای کاپیتان لاگ، گروه آزمایش دوم 20 جلسه 45 دقیقه ای بازی های شناختی را بدون نرم افزار آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون رایانه ای عملکرد پیوسته و آزمون رایانه ای برج لندن بودند و داده ها با روش های خی دو، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سن و پایه تحصیلی تفاوت معنی داری نداشتند (P>0.05). همچنین، هر دو روش بازی های شناختی رایانه ای و غیررایانه ای در مقایسه با گروه گواه باعث افزایش توجه پایدار و برنامه ریزی در کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر شدند و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (P<0.001). علاوه بر آن، اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای در مقایسه با بازی های شناختی غیررایانه ای در افزایش هر دو متغیر توجه پایدار و برنامه ریزی بیشتر بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثربخشی بیشتر بازی های شناختی رایانه ای در مقایسه با بازی های شناختی غیررایانه ای بر افزایش عملکردهای شناختی، توجه پایدار و برنامه ریزی بود. بنابراین، متخصصان، روانشناسان و مشاوران می توانند از روش بازی های شناختی رایانه ای برای بهبود عملکردهای شناختی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بازی های شناختی رایانه ای، بازی های شناختی غیررایانه ای، توجه پایدار، برنامه ریزی، کم توان ذهنی، آموزش پذیر
  • پریسا صاحب زمانی، مریم کاظم زاده ممقانی، پریا لطفی، سمیرا صفری دیزج*، مریم ایزدی مزیدی صفحات 77-88
    مقدمه

    دوره نوجوانی با تغییرات سریع زیستی، شناختی و اجتماعی همراه می باشد، که این تغییرات می تواند بر سلامت روان نوجوانان تاثیر داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر (نسخه نوجوان) بر افسردگی، اضطراب و استرس دختران نوجوان شهرستان سبزوار انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان نوجوان دختر شهر سبزوار در سال تحصیلی  1401- 1400 بود، که از بین آنها تعداد 44 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله درمانی گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-25  با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه باعث کاهش معنی داری در نمرات پس آزمون افسردگی، اضطراب و استرس گروه آزمایش - در مقایسه با گروه کنترل شده است (0/001>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر یکی از روان درمانی های موثر در درمان اختلالات روانی نوجوانان دختر می باشد،  پس این درمان می تواند به بهبود بهداشت روانی دختران نوجوان کمک کند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، دختران نوجوان، فراتشخیصی یکپارچه نگر
  • سارا کاکلیان، مریم مشایخ*، مهدی دوایی، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 89-97
    مقدمه

    رضایت از روابط زناشویی به عنوان یکی از شاخص های مهم و تعیین کننده در سلامت و استحکام خانواده تحت تاثیر عوامل متعددی است؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش تعارضات زناشویی و انتظارات زناشویی در پیش بینی رضایت از روابط زناشویی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به سراهای محلات شهر تهران در شش ماه دوم سال 1400 بودند که تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی (1379)، انتظارات زناشویی بخشوده و بهرامی احسان (1391) و رضایت زناشویی اینریچ فاورز و السون (1993) بودند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین تعارضات زناشویی و انتظارات زناشویی با رضایت از روابط زناشویی منفی بود (01/0>p). همچنین مولفه های تعارضات زناشویی و انتظارات زناشویی درمجموع 37 درصد توانایی پیش بینی رضایت از روابط زناشویی را داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش اهمیت تعارضات زناشویی و انتظارات زناشویی را در مشاوره‏های زناشویی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، انتظارات زناشویی، رضایت از روابط زناشویی
  • فاطمه حاجی دوست گیو، محمدحسن غنی فر*، فاطمه شهابی زاده صفحات 98-107
    مقدمه

    از عوامل روان شناختی که فراگیران نظام آموزشی طیف وسیعی از آن را تجربه می کنند اضطراب است، از طرفی سرزندگی تحصیلی از توانمندی هایی که در سازگاری دانش آموزان نقش دارد، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی رفتاری- شناختی بر اضطراب و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه همراه با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمون (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه اضطراب لاویبوند و لاویبوند  و سرزندگی تحصیلی دهقان زاده و حسین چاری بودند. گروه آزمایش در هشت جلسه حضوری 90 دقیقه ای در مدت هشت هفته (دو ماه) تحت مداخله قرار گرفت و گروه گواه مداخله معمولی را دریافت نمود. در تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات اضطراب در گروه آموزش گروهی رفتاری- شناختی نسبت به گروه گواه در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون کاهش، اما در متغیر سرزندگی تحصیلی افزایش یافته بود و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از آموزش گروهی رفتاری- شناختی اثرات مثبتی بر کاهش اضطراب و بهبود سرزندگی تحصیلی دانش آموزان داشت، بنابراین، پیشنهاد می شود این درمان به عنوان درمان مکمل در مدارس و مراکز درمانی برای دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی شناختی-رفتاری، اضطراب، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان
  • زهرا قاسمی فرید، مهدی شریعتمداری*، فاطمه حمیدی فر، عباس خورشیدی صفحات 108-118
    مقدمه

    خلق دانش برای سازمان های آموزشی به ویژه نظامی، اساسی ترین منبع نوآوری و یادگیری است. پرستاری نظامی به عنوان رشته ای نوپا، نقشی حیاتی در ارتقاء سلامت نیروهای نظامی و جامعه دارد. لذا این پژوهش با هدف طراحی الگوی خلق دانش سازمانی در آموزش پرستاری نظامی انجام شده است .

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از راهبرد نظام مند نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) اشتراوس و کوربین (2015) انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 16 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی با تجربه در حوزه پرستاری نظامی گردآوری شد و تا اشباع نظری ادامه یافت. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند از نوع  نظری انتخاب شدند. تحلیل داده ها با روش مقایسه مداوم و کدگذاری نظری انجام و الگوی پارادایمی تبیین شد. صحت و استحکام داده های جمع آوری شده بر اساس معیارهای لینکلن و گوبا مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها منجر به شناسایی 27 مولفه شد که در قالب الگوی پارادایمی شامل پدیده محوری (خلق دانش سازمانی)،  "شرایط علی" (اراده حاکمیت در خلق دانش، نظام آموزشی پرستاری نظامی، شایستگی های فردی و مهارتی و عوامل انگیزشی)، "شرایط زمینه ای" (ویژگی های جمعیت شناختی، زیرساخت ها و تجهیزات، فناوری اطلاعات و مدیریت دانش، ساختار پژوهشی، فرهنگ سازمانی، عوامل مدیریتی، استراتژی های سازمان آموزشی)،"شرایط مداخله گر" (تضاد سازمانی، عوامل امنیتی، منابع اقتصادی، عوامل محیطی، تعاملات بین سازمانی آموزشی)، "شرایط راهبردی" (ایجاد نظام خلق دانش، تجربه نگاری، تولید محتوا و انتشاریافته ها، فرا فناوری یادگیری، ارتقاء مدیریت آموزشی، بهبود و ارتقای برنامه درسی، جذب هدفمند منابع انسانی، توانمندسازی اساتید و تربیت تخصصی دانشجویان پرستاری) و "شرایط پیامدی" (کسب مرجعیت علمی و پاسخگویی به نیاز سازمان و جامعه) طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    الگوی ارایه شده نشان از اهمیت مدیریتی، علمی، فناورانه و سازمانی برای تحقق خلق دانش در حوزه آموزش پرستاری نظامی دارد و نظارت دقیق، تدابیر گسترده و اجرای برنامه ها و سیاست های مناسب در زمینه های فوق می تواند منجر به افزایش مرجعیت علمی و پاسخگویی به نیازهای سازمان و جامعه شود.

    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری نظامی، خلق دانش، مدیریت دانش، نظریه داده بنیاد
|
  • Fatemeh Oliaei, Amirali Jafarnezhadgero*, Ali Fatahi, Dovood Khezri Pages 1-9
    Introduction

    Schoolchildren have to use backpacks every day on routes with different characteristics and weights to carry their staff. However, the knowledge available on its effects on walking biomechanics is very limited. The purpose of this study was to investigate the effect of using backpacks with different weights on plantar kinetics and balance variables among female students during the stance phase of walking.

    Methods

    Twenty female students in the age range of 14-17 with available sampling participated as subjects in this semi-experimental study. Participants carried backpacks with 10%, 15%, and 20% of body weight during walking. Plantar pressure data of subjects was collected by a foot pressure system. Repeated measure ANOVA was run to analyze the obtained data.

    Results

    The results showed that the force in the heel medial and fifth metatarsal were significantly lower in 10% of body weight as compared to 15% (p=0.045) and 20% (p=0.038) body weight. Also, heel rotation in carrying a backpack with 20% of body weight was significantly greater than 10% of body weight (p=0.031).

    Conclusion

    According to the results, it seems, that increasing the weight of a backpack can alter the pattern of force distribution in the foot during walking. Changing foot biomechanics leads to poor posture adjustment and raises the risk of muscle-skeletal injuries among school students.

    Keywords: backpack, balance, ground reaction force, plantar pressure, student, walking
  • Fatemeh Haji Naghi Tehrani, Hayedeh Saberi*, Nasrin Bagheri Pages 10-22
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of self-compassion training and acceptance and commitment-based therapy on the cognitive flexibility of mothers of children with autism.

    methods

    This research was applied in terms of purpose and semi-experimental pre-test-post-test with a control group and a follow-up phase and the statistical population included mothers of children with autism in Dost Autism Institute in Tehran in 2019. 45 people from this community were selected as a sample group using voluntary and non-probability sampling methods and replaced by simple random in three groups of 15 people which included two experimental groups and one control group. The first group of the experiment received eight sessions of self-compassion training and the second group of the experiment received eight sessions of acceptance and commitment training. The duration of the sessions for both groups was 45 minutes weekly, and the control group was placed on the waiting list. The research tools were the cognitive flexibility questionnaire, acceptance and commitment protocol, and self-compassion protocol. The data were analyzed using the method of multivariate analysis of covariance and repeated measurement.

    Results

    The results showed that self-compassion training and therapy based on acceptance and commitment were effective on the cognitive flexibility of mothers of children with autism. Therefore, teaching self-compassion and treatment based on acceptance and commitment can have useful results in improving the mental health of these mothers.

    Keywords: teaching self-compassion, treatment based on acceptance, commitment, cognitive flexibility
  • Ali Nosrati Hashi, Lotfali Bolboli*, Sajjad Anoushirvani Pages 23-33
    Introduction

    The increase in the serum level of the biochemical indicators of cardiac muscle cells is related to the intensity and duration of exercise. The aim of the present study was to the effect of a period of resistance training with blood flow restriction on the level of Biochemical Markers of Cardiac Cells in judokas.

    Methods

    The current research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design. The statistical population of the present study was made up of male judokas athletes in Tehran. 30 male judo players were randomly divided into 2 groups, the first group (with an average age of 26.33) and the second group (exercise with blood flow restriction with an average age of 25.33). Before the implementation of training programs, blood samples were taken from the subjects by ELISA method to determine the serum concentration of CK-MB, CTN-T, and CTN-I indicators.

    Results

    The results of the intergroup test showed that CTN-I (P=0.028), CTN-T (P=0.036), and CK-MB (P=0.027) in the two groups of resistance training with blood flow restriction and resistance Traditional had a significant difference. The results of the intra-group test showed that CTN-I (P=0.000), CTN-T (P=0.000), and CK-MB (P=0.003) in the resistance training group with blood flow restriction and CTN- I (P=0.000), CTN-T (P=0.000) and CK-MB (P=0.000) increased in the traditional resistance training group in the post-test phase compared to the pre-test.

    Conclusions

    According to the results of the research and the examination of the difference of the averages, both exercises have led to an increase in the specific biochemical indices of heart cells, and this increase was less in the group of resistance exercises with blood flow restriction. Therefore, the use of resistance training along with blood flow restriction can be considered by male judo coaches and athletes.

    Keywords: Resistance Training, Blood Flow Restriction, Troponin-I, Troponin-T, Creatine kinase MB Isoenzyme
  • Tayyebeh Kianian, Narges Asalani*, Masoud Fallahi Khoshknab, Mehdi Nourozi Pages 34-45
    Introduction

    Respecting the rights of patients is one of the care priorities that should be paid attention to by nurses. In this regard, cultural nursing interventions are one of the effective ways to preserve and promote it. This study was conducted to determining the effect of implementing care based on cultural competence on the attitude towards respecting patients' rights among nurses working in Ayatollah Taleghani Hospital, Kermanshah.

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group, the research community of which was formed by nurses working at Ayatollah Taleghani Hospital in Kermanshah in the first half of 1400. 60 nurses who met the entry criteria entered the study through available sampling and were randomly classified into two test and control groups. To collect data, the nurses' demographic information form and the attitude questionnaire toward respecting patients' rights were used, which were completed by the participants before and two months after the implementation of the intervention. The intervention group received skills based on cultural competence, including its concepts and components, dimensions, principles and prerequisites, and practical skills to increase it during one month in four sessions in person and virtually. Data were analyzed with SPSS version 20 statistical software and using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    There was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of demographic characteristics. The attitude towards respecting patients' rights in nurses before the intervention was 43.50 ± 7.11 in the nurses of the test group and 42.10 ± 4.10 in the nurses of the control group, which did not have a statistically significant difference (p=0.73). However, after the intervention, it reached 49.96 ± 6.93 in the test group and 42.00 ± 4.39 in the control group, which was significant in the test group (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of training and implementation of care based on cultural competence in the attitude toward respecting the rights of patients in nurses, it is suggested that health trustees and nursing managers use the results of this research to preserve and respect the rights of patients and empower nurses in the field of cultural competence.

    Keywords: Care, Cultural Competence, Patient's Rights
  • Mahsa Hedari, Mehdi Aghapour* Pages 46-55
    Introduction

    The present study was conducted to determining the effectiveness of self-compassion-based treatment on primary maladaptive schemas and rumination in women applying for divorce in Tabriz City in 2021.

    Methods

    The current research was a semi-experimental type that was conducted using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all women applying for divorce who were referred to the family courts of Tabriz City in 2021. The statistical sample of this research was 30 women who were selected from the statistical population using a simple random sampling method and after completing the questionnaire of early maladaptive schemas and rumination who had obtained a high score, they were randomly divided into two experimental and control groups. 15 people for each group) were replaced. Divorce-seeking women completed Hoxima and Moreau's primary maladaptive schemas and rumination questionnaires as a pre-test and post-test, and self-compassion-based therapy was administered to them during a period of eight sessions (two one-hour sessions per week for four weeks). became. The collected data were analyzed using descriptive statistics methods including mean and standard deviation and inferential statistics including multivariate covariance analysis in SPSS software.

    Results

    The results showed that the intervention and control groups had a significant difference in maladaptive schemas and rumination, in other words, the treatment based on self-compassion was effective in reducing primary maladaptive schemas and rumination in women applying for divorce (p<0/ 05)

    Conclusion

    Considering that self-compassion therapy is effective in reducing incompatible schemas and rumination in women applying for divorce; It seems that this method can be used as an effective intervention method in reducing incompatible schemas and rumination in women applying for divorce.

    Keywords: therapy based on self-compassion, maladaptive schemas, rumination, divorce
  • Leila Soleimanian, Fatemeh Mohammedi Shirmahaleh*, Javid Peymani, Marzieh Gholami Tooranposhti, Nahid Havasi Soomar Pages 56-65
    Introduction

    Diabetes is one of the chronic medical problems with a very rapid spread in the world. his disease is related to the increase in blood sugar in people. to control the blood sugar of patients, it is necessary to encourage them to self-care. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and compassion-based therapy on self-care and glycosylated hemoglobin in diabetic patients.
     This research was a semi-experimental study with a pre-test - post-test plan with a control group.

    Methods

    The statistical population consisted of diabetic patients who were members of the Hamedan Diabetes Association in 1400. 48 of these patients were selected by purposive sampling method and were divided into three groups by simple random method. The cognitive-behavioral therapy program and the compassion-based therapy program were implemented for 8 sessions (twice a week for 90 minutes) and the control group did not receive any intervention. Data collection tools included blood tests and self-care questionnaires. Data were analyzed using Spss-25 statistical software and multivariate covariance analysis method.

    Results

    The results of this research showed that the compassion-based therapy compared to the Kuntzel treatment reduced glycosylated hemoglobin (P < 0.05) and increased self-care behaviors (P < 0.05). Also, there was a significant difference between the cognitive behavioral therapy and the control group. In the case of glycosylated hemoglobin and self-care behaviors, there was no difference in the post-test phase compared to the pre-test phase. The results of the Bonferroni test showed that the effect of compassion-based therapy on glycosylated hemoglobin and self-care behaviors is greater than that of cognitive-behavioral therapy (P < 0.01).

    Conclussion: 

    The results of this research showed that compassion-based therapy was more effective than cognitive behavioral therapy in increasing self-care behaviors and improving glycosylated hemoglobin. According to the results of this research, therapists and health professionals can use compassion-based therapy to increase the physical and psychological recovery of diabetic patients. especially blood sugar control and increasing self-care behaviors.

    Keywords: Glycosylated hemoglobin, Diabetes, Cognitive-Behavioral Therapy, Compassion, Self Care
  • Elham Karimi, Zahra Dashtbozorgi*, Parviz Asgari Pages 66-78
    Introduction

    One of the common problems of intellectual disability children is difficulty in cognitive functions. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of computerized and non-computerized cognitive games on sustained attention and planning in educable intellectual disability children.

    Methods

    This study in terms of purpose and in terms of implementation method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and two-month follow-up design with a control group. The research population was the educable intellectual disability female students of the first elementary period of Ahvaz city in the academic years of 2022-23. The research sample was calculated for each group of 12 people, which these people were selected by the purposive sampling method and by simple random with lottery replaced in three groups (12 people in each group). The first experimental group was trained 20 sessions of 45-minute cognitive games with Captain's Log computerized software, the second experimental group was trained 20 sessions of 45-minute cognitive games without the software, and the control group remained on the waiting list for training. The research tools included a demographic information form, continuous performance computerized test, and Tower of London computerized test, and data were analyzed by methods of chi-square, analysis of variance with repeated measures, and Bonferroni post hoc test in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of age and educational level (P>0.05). Also, both methods of computerized and non-computerized cognitive games in comparison to the control group increased sustained attention and planning in educable intellectual disability children and the results were maintained in the follow-up phase (P<0.001). In addition, the effectiveness of computerized cognitive games in compared to the non-computerized cognitive games was higher in increasing both variables of sustained attention and planning (P<0.001).

    Conclusion

    The results of the present study indicated the greater effectiveness of computerized cognitive games in compared to non-computerized cognitive games in increasing the cognitive functions of sustained attention and planning. Therefore, specialists, psychologists, and consultants can use the method of computerized cognitive games to improve cognitive functions.

    Keywords: Computerized Cognitive Games, Non-Computerized Cognitive Games, Sustained Attention, Planning, Intellectual Disability, Educable
  • Parisa Saheb Zamani, Maryam Kazem Zadeh Mamghani, Paria Lotfi, Samira Safari Dizaj*, Maryam Izadi Mazidi Pages 77-88
    Introduction

    Adolescence is associated with rapid biological, cognitive, and social changes, which can affect the mental health of adolescents. The present study was conducted investigating investigating the effectiveness of integrative meta-diagnostic treatment (adolescent version) on depression, anxiety, and stress of adolescent girls in Sabzevar city.

    Method

    The current experimental research was of semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all teenage female students of Sabzevar city in the academic year 2021-2022, from which 44 people were selected by cluster sampling method. The experimental group received 10 sessions of group therapy intervention and the control group did not receive any intervention. Both groups completed the depression, anxiety, and stress scale (DASS-21) in the pre-test and post-test stages. To analyze the data, SPSS-25 software was used using the covariance analysis method. 

    Results

    The results of the research showed that the integrated meta-diagnostic treatment caused a significant decrease in the post-test scores of anxieties, depression, and stress of the experimental group - compared to the control group (P<0.001). 

    Conclusion

    It seems that integrative meta-diagnostic therapy is one of the effective psychotherapies in the treatment of mental disorders in adolescent girls, so this therapy can help improve the mental health of adolescent girls.

    Keywords: Anxiety, Depression, Female adolescent, Stress, Unified Transdiagnostic
  • Sara Kakolian, Maryam Mashayekh*, Mehdi Davaee, Ali Akbar Khosravi Babadi Pages 89-97
    Introduction

    Satisfaction with marital relations as one of the important and determining indicators in the health and strength of the family is influenced by several factors; therefore, the present study was conducted to investigate the role of marital conflicts and marital expectations in predicting satisfaction with marital relations.

    Method

    The present research method was descriptive-correlational. The research population included all the married women who were referred to the health centers of the neighborhoods of Tehran in the second six months of 2022, and 120 people were selected by the available sampling method. The data collection tools included Sanai's Marital Conflict Questionnaire (2008), Bakhshodeh and Bahrami Ehsan's Marital Expectations (2012), and Inrich Favers and Elson's Marital Satisfaction (1993). To analyze the data, Pearson's correlation test and multiple regressions were used with the help of SPSS version 21 software.

    Results

    The results showed that the correlation between marital conflicts and marital expectations with satisfaction with marital relations was negative (p<0.01). Also, the components of marital conflicts and marital expectations had a total of 37% ability to predict changes in satisfaction with marital relations.

    Conclusion

    The results of the research show the importance of marital conflicts and marital expectations in marital counseling.

    Keywords: Marital conflicts, Marital expectations, Satisfaction with marital relations
  • Fatemeh Hajidoost Giv, Mohamad-Hassan Ghanaifar*, Fatemeh Shahabizadeh Pages 98-107
    Introduction

    Anxiety is one of the psychological factors that learners of the educational system experience a wide range of, on the other hand, academic vitality is one of the capabilities that play a role in students' adaptation, so the present study aims to determine the effectiveness of behavioral-cognitive group training in anxiety and the academic life of the students was done.

    Method

    The current research method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group with a follow-up period. The research population included all secondary school girls in Birjand city in the academic year of 2021-2022, 30 of whom were selected using accessible sampling and were randomly divided into two test groups (15 people) and control groups (15 people). The data collection tools included Lavibond and Lavibond's anxiety questionnaire and Dehghanzadeh and Hossein Chari's academic vitality. The experimental group was subjected to intervention in eight face-to-face sessions of 90 minutes over a period of eight weeks (two months) and the control group received the usual intervention. In data analysis, analysis of variance with repeated measurement between groups was used with SPSS version 20 software.

    Results

    The results showed that the average anxiety scores in the behavioral-cognitive group training group compared to the control group in the post-test and follow-up stages decreased compared to the pre-test stage, but the academic vitality variable increased, and these results continued in the follow-up period as well. (P<0.01)

    Conclusion

    According to the obtained results, the use of behavioral-cognitive group training had positive effects on reducing anxiety and improving the academic vitality of students, therefore, it is suggested to use this treatment as a complementary treatment in schools and medical centers for students.

    Keywords: Behavioral-Cognitive Group Training, Anxiety, Academic Vitality, Students
  • Zahra Ghasemi Farid, Mehdi Shariatmadari*, Fatemeh Hamidifar, Abbas Khorshidi Pages 108-118
    Introduction

    Knowledge creation is the most basic source of innovation and learning for educational organizations, especially military ones. Military nursing, as a new field, plays a vital role in improving the health of military forces and society. Therefore, this research was performed to a pattern for organizational knowledge creation in military nursing education.

    Methods

    This qualitative study was performed using the systematic strategy of grounded theory by Strauss and Corbin (2015) approach. The data were collected through semi-structured interviews with 16 experts and university professors with experience in the field of military nursing and continued until theoretical saturation. Participants were selected by the theoretical sampling method. Data analysis was done by constant comparative method and theoretical coding, and then the paradigm pattern was explained. The correctness and strength of the collected data were evaluated based on Lincoln and Goba criteria.

    Result

    The findings led to the identification of 27 components, in the form of a paradigm pattern, that include the central phenomenon (organizational knowledge creation), "causal components" with sub-factors (sovereign will to creating knowledge, educational system of military nursing, individual and skill competencies and motivational factors), "contextual components" with sub-factors (demographic characteristics, infrastructures and equipment, information technology and scientific resources, research structure, organizational culture, management factors, educational organization strategies), "intervening components" with sub-factors (organizational conflict, security factors, economic resources, environmental factors, Educational inter organizational interactions), "strategic components" with sub-factors ( Creating a knowledge creation system, experiences recording, content production and publications, meta-technology of learning, improvement and  promotion of curriculum, targeted recruitment of human resources, empowerment of professors and specialized training of nursing students) and "Consequent components" with sub-factors (acquiring scientific authority and responding to the needs of the organization and society).

    Conclusion

    The presented pattern shows managerial, scientific, technological, and organizational importance for the realization of knowledge creation in the field of military nursing education. Careful monitoring, extensive measures, and the implementation of appropriate programs and policies in the above fields can lead to increasing scientific authority and responding to the needs of the organization and society.

    Keywords: Education, Military nursing, Knowledge creation, Knowledge management, Grounded theory