فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1393)

مجله مطالعات داستانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید کریمی قره بابا، مختار رضایی صفحات 7-22
    کهن الگوها، آرکی تایپ ها یا صورت های اولیه و ازلی، اشکال ناشناخته نشات گرفته از ناخودآگاه جمعی افراد بشر در طول تاریخ تلقی می شوند که بین تمامی ملل مختلف جهان مشترکند. کهن الگو ابتدا توسط روان شناسانی چون «یونگ» و «فروید» مطرح گردید؛ اما پس از آن توسط ادب پژوهان برای بررسی و نقد آثار ادبی مورد استفاده قرار گرفت. نقد کهن الگویی مبحثی تازه در حوزه نقد روان شناختی محسوب می شود که بابی پر اهمیت را در بررسی ادبیات، اساطیر، هنر، ادیان، آیین ها و باورداشت های مردمان از روزگاران دیرین تا به امروز گشوده است. رمان «سووشون» نوشته «سیمین دانشور» یکی از چند رمان ماندگار معاصر است که مضامین اسطوره ای و کهن الگوهای بسیاری در سطوح مختلف آن بازآفرینی شده است. درخت از جمله آرکی تایپ هایی است که در این رمان توجه ویژه ای به آن صورت گرفته است. «دانشور» با بهره گیری از آرکی تایپ درخت مفهوم زندگی، باروری، امیدواری، استقامت و غیره را القاء نموده است. در این مقاله سعی بر آن بوده است که نقش درخت و چگونگی ظهور و گسترش آن در متن و بطن رمان «سووشون» از دیدگاه نقد کهن الگویی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. درخت در این رمان با مدلول هایی مانند مادینگی، نور، جاودانگی، سوگواری، آرامش، جنسیت و کسب تجربه عرفانی ارتباط وثیقی پیدا می کند. به جایگاه و مفاهیم درختانی از قبیل سرو، گردو و کاج نیز اشاراتی شده است. رد پای درخت کی هانی را هم در رمان می توان یافت. از سوی دیگر درخت گیسو دال محوری رمان تلقی می شود که به اجزای دیگر داستان روح و معنایی اصیل، استعلایی و البته اسطوره ای بخشیده است.
    کلیدواژگان: کهن الگو، نقد کهن الگو گرایانه، درخت و سووشون
  • سوسن جبری*، هدی اسماعیلی صفحات 25-50
    روایت در تمام جلوه های فرهنگ بشری دیده می شود. چون از این دیدگاه به روایت در متون فارسی منثور بازمانده از قرن چهارم تا هفتم هجری بنگریم؛ این پرسش مطرح است که: «کدامیک از اشکال روایی در کهن-ترین متون منثور فارسی قرن چهارم تا هفتم هجری دیده می شود؟» اهمیت این پژوهش در آن است که به شناخت کلی از پیشینه حضور اشکال روایی در دوران آغازین زبان فارسی دست خواهیم یافت. برای یافتن پاسخ پرسش پژوهش، متون منثور این دوران بررسی شدند. یافته ها نشان می دهند: محتوی و موضوع متون منثور این دوره از موضوعاتی چون؛ نجوم، بلاغت، فلسفه، سیاست، جغرافیا، تاریخ، اساطیر، سفرنامه، منشآت، تفسیر، دانشنامه، تذکره، اخلاق، کلام، تعبیر خواب، موسیقی، هندسه، طلسمات و… سخن می گویند. فرم های گوناگون روایی در متون منثور این دوران عبارتند از: گزارش، حکایت، داستان بلند. پربسامدترین آن ها گزارش و حکایت است که با گذشت زمان از فرم ساده و ابتدایی به سوی فرمی پیچیده حرکت می کنند. اشکال روایی کاربردهای مهمی در متون دارند، از جمله؛ گزارش و نقل رخدادهای گذشته، توصیف موقعیت ها، خلق تمثیل استشهادی، بیان و روشنگری اندیشه های مبهم و پیچیده، بیان مشاهدات و تجربیات عینی و خلق متنی داستانی. نتایج پژوهش نشان می دهند که در 85% متون دوران آغازین زبان دری، شکلی از روایت دیده می شود که نشان دهنده تنوع موضوع و کاربردهای گسترده و گوناگون گونه های روایی در عرصه فرهنگی پارسی زبانان قرن چهارم تا هفتم هجری است و همچنین نشان دهنده برخورداری از پیشینه کهن و غنی تجربه روایت-پردازی، پیش تر از قرن چهارم است.
    کلیدواژگان: روایت، گزارش، حکایت، داستان، نثر قرن چهارم تا هفتم هجری
  • محمد رودگر صفحات 51-66
    شگرد باورپذیری اولین شرط روایت در ادبیات داستانی است. از آنجا که رئالیسم جادویی یک شیوه روایی برای نقل حوادث جادویی، خارق العاده، فراواقعی، غلوآمیز و شگفت است، طبیعی است که برترین شگرد (Device) برای آن، باورپذیری یا منطق روایت باشد. آنچه این جریان ادبی را به صورت یک شیوه روایی مستقل درآورده، از جمله، نگرشی متفاوت به عنصر «زاویه دید» و تبدیل آن به «تکنیک باورپذیری» بوده است. باوراندن ماوراء طبیعت، برترین کارکرد رئالیسم جادویی است که باید مورد توجه مروجان مفاهیم پیچیده ای چون فلسفه، عرفان و الهیات در ادبیات داستانی قرار گیرد. رسیدن به این هدف ممکن نیست جز با مطالعه آثار بزرگان این شیوه روایی با تکیه بر شناخت هوشمندی های ایشان در نحوه همنشانی واقعیت و فراواقعیت و دستیابی به یک واقعگرایی (رئالیسم) بومی. در این نوشتار نمونه هایی از به کارگیری شگرد باورپذیری بخصوص در آثار برترین نویسنده رئالیسم جادویی یعنی گابریل گارسیا مارکز بازشناسی شده است. استخراج دوازده مورد از مهارت های باورپذیری نزد مارکز همراه با تبیین و تشریح نحوه به کارگیری آنها به صورت کاربردی مهم ترین دستاورد این پژوهش است.
    کلیدواژگان: داستان، رئالیسم جادویی، مارکز، حقیقت مانندی، باورپذیری
  • آرزو شهبازی، عسگر عسگری حسنکلو صفحات 67-88
    یکی از روش های مطالعه و پژوهش در متون ادبی کلاسیک به کارگیری نظریات جدید در خوانش این متون است. به این مطالعات که با استفاده از نظریات مطرح در علومی نظیر جامعه شناسی، روانشناسی، اسطوره شناسی و مردم-شناسی انجام می شود مطالعه بیرونی ادبیات می گویند. در این مقاله، از طرفی «حکایت مرد بغدادی» از دفتر ششم مثنوی و از طرف دیگر رمان کیمیاگر اثر پائولو کوئیلو به عنوان نمونه بازنویسی شده «حکایت مرد بغدادی» را با استفاده از نظریه فرآیند فردیت در مکتب روانشناسی تحلیلی کارل گوستاو یونگ (1875-1961) تحلیل کرده ایم. یونگ یکی از نظریه پردازان نقد روانکاوی است. فرآیند فردیت از مهمترین نظریه های وی در مکتب روانشناسی تحلیلی است. یونگ در نظریه خود توجه ویژه ای به ناخودآگاه جمعی دارد و کهن الگوهایی را در مکتب خود توصیف می کند. هدف نگارندگان این پژوهش خوانش حکایت مثنوی و رمان کیمیاگر براساس فرآیند فردیت با روش تحلیلی است. در پایان این خوانش توانستیم فرآیند فردیت و کهن الگوهای آن از جمله من، سایه، خود، نقاب، پیر دانا، و آنیما را با عناصر آنها تطبیق دهیم و در پایان به این نتیجه رسیدیم که سفر قهرمان در هر دو داستان برای به دست آوردن گنجی نادر، کاملا با سفر درونی فرد با هدف خویشتن یابی و رسیدن به وحدت و یکپارچگی لایه-های روان مطابق است و هر دو قهرمان در مصر با عسس و راهزن (که نمادی از خود است) روبرو می شوند و در نهایت در خانه و کلیسای دیار خود به گنج اصیل (که نمادی از خویشتن خویش است) دست می یابند.
    کلیدواژگان: یونگ، فرآیندفردیت، مثنوی، مرد بغدادی، کیمیاگر
  • سید رزاق رضویان صفحات 89-110
    در دهه چهل، همزمان با حوادث سیاسی - اجتماعی و تحولات فرهنگی در ساختار جامعه ایرانی، ادبیات داستانی نیز متناسب با آن تحولات، دستخوش تغییراتی می شود و آثاری متنوع، ماندگار و جدید در عرصه داستان نویسی ایران، پدید می آید. نویسندگان این دهه در مقایسه با دوره های قبل، شیوه های هوشمندانه و شکل-یافته تری در نگارش خود به کار می برند. در سال های پایانی این دهه سیمین دانشور با رمان «سووشون» و هوشنگ گلشیری با رمان های «شازده احتجاب» و «کریستین و کید» با سبک و شیوه ای متفاوت، جلوه تازه ای به ادبیات داستانی ایران می بخشند. دانشور در رمان سووشون با سبکی رئالیستی و متناسب با فضای واقعی جامعه ایرانی در بستری تاریخی، با خلق شخصیتی انقلابی و مسئله دار تصویری واقع نمایانه از شخصیتی عمل گرا و معترض، را نشان می دهد. همزمان با دانشور، گلشیری با سبکی متفاوت در فرم و محتوا و به شیوه داستان های مدرن و رمان های نو در فرانسه، گونه ای دیگر از شخصیت پردازی را خلق می کند. شخصیت های گلشیری در این رمان ها انسان هایی درون گرا، منفعل، ناتوان و سرگشته اند که در کنش و عملکرد هیچ سنخیتی با قهرمان رمان سووشون ندارند. در این مقاله برآنیم تا با لحاظ برخی تفاوت ها و تشابهات، قهرمان سووشون را منطبق با قهرمان مسئله دار لوکاج و گلدمن معرفی کنیم و همچنین نشان دهیم که شباهت های بسیاری در شیوه پرداختن به شخصیت داستانی بین آثار نویسندگان فرانسوی رمان نو و شخصیت های رمان «کریستین و کید» وجود دارد و همچنین دلایل تفاوت در شیوه شخصیت پردازی این دو نویسنده هم عصر را نمایان سازیم.
    کلیدواژگان: شخصیت داستانی، سووشون، کریستین و کید، رمان فارسی
  • قاسم سالاری، زهرا سید یزدی، شکریه یوسفی نیا صفحات 111-135
    مطالعه در حوزه عناصر اقلیمی و محیطی در ادبیات به شاخه ی جدیدی در تحقیقات ادبی مربوط می شود که از آن به عنوان نقد زیست محیطی (ecocritism) یاد می کنند. تفاوت در خاستگاه های اقلیمی ، تمایزات سبکی و فکری و ادبی در آثار نویسندگان را در پی دارد. هرچند دغدغه ی نقد زیست محیطی بیشتر ارتباط، تاثیر و تاثر ادبیات و محیط زیست است، بنا بر گستره دامنه ی این نوع نگاه و تعریف گلوتفتلی (Gloteftly) از نقد بوم گرا ، این نقد به ارتباط میان ادبیات و محیط فیزیکی می پردازد و ویژگی های اقلیمی هم یکی از عناصر محیط فیزیکی آفرینش های ادبی است و زیر مجموعه ی نقد بوم گرا به شمار می رود. این ویژگی ها در داستان های علی اشرف درویشیان نشانگر نگاه نویسنده به محیط اطراف و تاثیر پذیری او از حوزه اقلیم و جغرافیای تولید اثر ادبی است که اثر او را از اصالتی بومی و بوم گرایانه برخوردار می سازد. درویشیان یکی از نویسندگان قابل توجه در عرصه ی ادبیات اقلیمی در مکتب داستان نویسی غرب (کرمانشاه) است. او غالبا در داستان هایش با توصیف عناصر بومی و اقلیمی ، تاثیرات آگاهانه یا ناخوداگاه این عناصر بر ذهن و زبان خود را در قالب باورها و اعتقادات، آداب و سنن، طبیعت بومی، آب و هوا، شکل معماری ، زبان و واژگان و اصطلاحات محلی و بومی و ضرب المثل ها ، باز تاب داده است.
    کلیدواژگان: علی اشرف درویشیان، ادبیات اقلیمی، مکتب داستان نویسی غرب (کرمانشاه)
|
  • Pages 7-22
    As eternal, unknown forms, archetypes or prototypes originate from collective unconsciousness of human being and they are common among all nations. They have been introduced initially by psychologists such as Carl Jung and Sigmund Freud and literary scholars employed the concept in their studies. The prototype-based criticism tends to be a new topic of study in the area of psychological criticism and it has opened a significant chapter in the area of literature, mythology, arts, religions, rites, beliefs from the past to the present. The novel Souvashun by Simin Daneshvar is one of the masterpieces of contemporary works including mythological concepts and bearing a rich number of prototypes in different levels. In this work, Daneshvar has employed the tree prototype to suggest the concepts of life, fertility, hope, perseverance, etc. This novel mostly represents the positive aspects of the prototype, but there are also some hints to the negative points. In this article, we attempt to analyze the role, creation and development of tree in the context of Souavashun novel. In this literary work, tree is associated with concepts such as femininity, light, eternity, mourning, peace, sex and mystic experience. The novel touches the status and surrounding shades of trees such as cedar, walnut and pine. Traces of the cosmic tree is also noticeable in the novel. Likewise, Gisu tree tends to be the central sign of the novel providing a pure, inspirational, and mythical atmosphere.
    Keywords: Prototype, Prototype criticism, Tree, Souvashun
  • Pages 25-50
    The simplest and most common definition of narrative text that tells a story and storytelling is. In the fourth to sixth centuries AH Persian prose narrative forms, many suchmarchen, fables, stories, reports, etc. is used as the border are not separately identified. The research is based on the content and validity of the classification and evolution of the works specified. The marchen is the most frequent form of narrative texts. From simple to complex narrative structure - a fictional elements - moves, and indicates the primary form, raw and without a coherent narrative literary delicacy, cooked and becomes full. Characters, setting and tone of anecdotes about the story of the ancient literature is used today. The themes in the stories of the last century as well as clear and direct as the goal expressed by the authors, moral principles. What we know today as the story elements are borrowed from the development of Persian prose fiction Drhkayt West know in the fourth to sixth centuries AH in Persian thought.
    Keywords: Narrative, Report, Anecdote, History, Fourth to seventh century prose
  • Pages 51-66
    Plausibility device is the first condition for narration in fictional literature. Magical realism since it is also a narrative approach to quotes magical accidents, fantastical, supernatural, exaggerative and wonderful, it is natural that best device for it, will be the plausibility or the logic of narrative. Including things that has made this literary movement as an independent narrative style, has a different take on the element of "point of view" and turn it into "plausibility device". Believing metaphysics is the greatest work of magical realism that should be considered by promoters of complex concepts like philosophy, mysticism and theology literary Fiction. Achieve this goal is not possible except by studying works of the giants of this way of narrative relying on the recognition of their skills In how to juxtaposition of the real and the hyperreal and achieve a native realism. In this article has been recognized some examples of the use of plausibility device, especially in the works of the greatest writer of magical realism, Gabriel Garcia Marquez. The most important result of this study is twelve extraction skills of plausibility of skills of Marquez along with explain and outlines how to use them to form of practical.
    Keywords: Story, Magical Realism, Marquez, verisimilitude, plausibility
  • Pages 67-88
    One of the methods in studying and searching in classic and literary texts is use of new theories in studying of these texts. These studying that accomplish by under consideration theories in sciences as sociological, psychological, mythology and Anthropological is studying of external literature. In this essay, we have analyzed “the tale of Baghdadian man” from the sixth book of the Mathnawi on the one hand and Alchemist novel of Paulo Coelho as rewritten of “the tale of Baghdadian man” on the other hand by using of individuation process theory in analysis psychology school of Carl Gustav Jung. He is one of the theorists of psychoanalysis criticism. Individuation process is one of the most important theories in analysis psychology school. Jung in his theory has a special attention to collective unconscious and explains archetypes in his school. The aim of writers of this essay is reading of the story of Mathnawi and Alchemist novel based on individuation process by analysis method. At the end of the reading we could compare individuation process and archetypes of Ego, shadow, self, persona, the wise old man and anima with the elements of its and then conclude that the travel of character in two stories for earning rare treasure compare totality with internal travel person by the goal of individuality and approaching union layers of soul and both characters confront with night-patrol (the symbol of himself) in Egypt and finally approach to origin treasure (the symbol of self-individual) in his house and church.
    Keywords: Jung, individuation process, Mathnawi, the story of Baghdadian man, Alchemist
  • Pages 89-110
    In the late forties, along with political and social events and cultural developments in the Iranian society, literature also changes accordingly are subject to change so versatile, durable and new works are created in Iran in the field of story. Compared to the corresponding previous period, writes use well-formed and intelligent manners form  in their stories. In the end of the decade Simin-e Daneshvar with Sovashoon and Hoshang-e Golshiri with "Christine and Keed and the novel ShaZUdeh Ehtejab using a different style, create a new image of Iranian fiction. Daneshvar in Sovashoon with a realistic and suitable style to the actual historical context of Iranian society, creating a revolutionary and problematic character, represents a true picture of the protesting and pragmatic character. At the same time, Golshiri with different style and content like Modern novels particularly “Nouveau”, in France , creates another kind characterization. Golshiri's characters are passive, helpless and confused at the actions and performance and are not like the hero in Sovashoon. Considering a number of differences and similarities, In this article, the writers aim to assign the hero in Sovashoon according to Loucach and Goldman's problematic hero. The article also emphasizes the similarity between characters in French Nouveau and "Christine and Keed.
    Keywords: character, Sovashoon, Christine, Keed, Persian fiction
  • Pages 111-135
    Studies on ecological and environmental elements in literature are related to a new branch of literary research known generally as ecocriticism. The difference in ecological backgrounds leads to stylistic, intellectual and literary distinctions . Ecocriticism mainly concentrates on relationship and interaction between literature and ecosphere .With regard to the extent of this approach and according to the Gloteftly's view eco-oriented criticism addresses the relationship between literature and physical environment and the eco features however are among the factors of physical environment in which the literature works are created. Ecological features in stories written by Ali Ashraf Darvishian show the outlook of writers to the surrounding environment and the way he has been influenced by the geography and ecology the literary work had been unfolded in. Thus his work enjoys a vernacular origin. Darvishian is one of the remarkable writers in ecological literature in story writing school of Western Iran (Kermanshah). In his stories, by describing the native and ecological elements, he has managed to reflect the conscious or unconscious impacts of these elements on his mind and language in the form of beliefs, ideas, customs, habits, native nature, weather, architecture, language, terminology, colloquial expressions and proverbs.
    Keywords: Keywords: Ali Ashraf Darvishian, ecological literature, story writing school of Western Iran (Kermanshah)