فهرست مطالب

نشریه آموزش علوم دریایی
پیاپی 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوطالب مطلبی *، علیرضا مرادی صالح صفحات 1-10
    تحقیق حاضر به منظور اعتبار یابی مقیاسی برای مدیریت دانش درس ناوبری ساحلی در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) انجام شده است. این تحقیق از نوع اکتشافی بوده و با روش تحلیل عاملی اکتشافی به انجام رسیده است. جامعه آماری شامل100 نفر از دانشجویانی که این درس را در دانشگاه گذرانده اند و کل حجم جامعه به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مدیریت دانش شرون لاوسون استفاده شده است، روایی شناسنامه، روایی محتوا آن تامین شده است و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ برای مدیریت دانش87/0 محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از تحلیل عامل نشان داده است که مدیریت دانش درس ناوبری ساحلی از عامل های جذب دانش، کاربرد دانش، دانش آفرینی، ذخیره دانش و سازماندهی دانش تشکیل شده است که در بین عامل ها جذب دانش بیشترین نقش و انتشار دانش کمترین نقش را در شکل گیری مدیریت دانش درس ناوبری ساحلی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، جذب دانش، اعتبار یابی، ناوبری ساحلی
  • حسن دولتی*، ترانه عنایتی، فرشیده ضامنی صفحات 11-30
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات در فرآیند سیستم مدیریت دانش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) انجام شده است پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل اساتید، مدیران، فرماندهان و کارشناسان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) به تعداد 100 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 80 نفر تعیین شد و نمونه گیری به روش تصادفی ساده صورت پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها در حوزه نظری، تحقیق از متون و کتاب های کتابخانه ای، مقالات و مجلات در حوزه مدیریت دانش بوده و برای جمع آوری اطلاعات میدانی مربوط به متغیرهای تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته با 15 سوال در طیف 9 گزینه ای استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها توسط تعدادی از صاحبنظران و کارشناسان مورد تایید واقع شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 966/0 به دست آمد. داده ها در دو سطح توصیفی، با استفاده از شاخص های میانگین و انحراف معیار و بخش استنباطی، با استفاده از آزمون t تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند. نتایج حاکی از آن است که وضعیت فناوری اطلاعات موجود دانشگاه فقط از بعد تعیین هدف های دانشی، از نظر صاحبنظران مطلوب بوده و از بعد توسعه دانش و نگهداری دانش در حد متوسط و از ابعاد شناسایی دانش، تسهیم دانش و ارزیابی دانش در وضعیت نامطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، فرآیندهای مدیریت دانش
  • بیژن عبدالهی*، فرهاد قدیمی صفحات 31-51
    هدف از این تحقیق ارزشیابی کیفیت علمی دانش آموختگان کارشناسی ارشد رشته مدیریت آموزشی می باشد که طی سال های 1382 الی 89 از دو دانشگاه تهران و خوارزمی فارغ التحصیل شده اند. مشارکت کنندگان 152 نفر که به صورت سرشماری مطالعه شدند. پژوهش حاضر در رده تحقیقات توصیفی- ارزشیابی قرار می گیرد. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه محقق ساخته بوده است. پرسشنامه اول برای جمع آوری اطلاعات دانش آموختگان در 4 بعد فردی، اقتصادی، اجتماعی و علمی و پرسشنامه دوم رضایت کار فرمایان از دانش آموختگان را که در 9 نشانگر طراحی شده اند؛ ارزیابی می کند. برای تحلیل از روش های آماری آزمون خی دو و استاندارد قضاوت استفاده شده است. نتایج نشان داده است که در بعد فردی، کیفیت پیشرفت تحصیلی در دانش آموختگان و دانش، نگرش، مهارت، خلاقیت و ادامه تحصیل در سطح نسبتا مطلوب، در بعد اجتماعی، کیفیت تحقق اهداف اجتماعی- آموزشی در سطح نسبتا مطلوب و در بعد اقتصادی کیفیت اشتغال در سطح نامطلوب و ارتباط شغل با رشته تحصیلی و کارآفرینی در سطح نسبتا مطلوب و رضایت کارفرما در سطح مطلوب و در بعد علمی ارائه مقالات داخلی در سطح نسبتا مطلوب، ارائه مقالات خارجی و تالیف یا ترجمه کتاب و اجرای طرح های پژوهشی در سطح نامطلوب و ارائه مقاله در کنفرانس های علمی در سطح نسبتا مطلوب قرار دارد. این نتایج وضعیت نه چندان مناسب دانشگاه های مورد مطالعه در ابعاد چهارگانه را نشان می دهد، نکته تامل برانگیز، عدم توفیق دانشگاه های مورد مطالعه در حیطه های اشتغال در بعد اقتصادی و عامل های بعد علمی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت، برونداد، دانش آموختگان
  • وحید ریگی*، ابوطالب مطلبی، حسین نصرتی ناهوکی، حمیدرضا تهمک صفحات 52-66
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر خودشیفتگی بر عملکرد مدیران دانشگاهی استان های ساحل جنوبی ایران پرداخته شده است. ویژگی های شخصیتی در هر فرد می تواند اثر مثبت یا منفی بر روی او و اعمالش بگذارد. از آنجایی که افراد در سازمان های مختلف مشغول به کارند، این ویژگی ها می تواند بر کارکرد سازمانی آنها نیز تاثیر بگذارد. از جمله ویژگی هایی که در برخی افراد مطرح است، خودشیفتگی است. این ویژگی می تواند بر عملکرد سازمانی افراد تاثیرگذار باشد. از جمله سازمان های مهم و تاثیرگذار در هر جامعه ای دانشگاه ها می باشند که با توجه به اهمیت وجودی آنها، تحقیق حاضر صورت گرفته است. در این تحقیق که از طریق پرسشنامه انجام شده است، 300 پرسشنامه از میان مدیران دانشگاه های ساحلی جنوب کشور جمع آوری شد. پرسشنامه دارای روایی محتوایی و پایایی لازم (میزان ضریب آلفای کرونباخ: برای سئوالات خودشیفتگی 812/0 و تمایل به یادگیری 870/0) نیز بود. پس از آزمون هایی که توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel انجام شد، مشخص گردید که توجیه واقعیت های سازمانی، خودپرستی اسنادی، استحقاق، برتری جوئی و بدگمانی در اساتید و مدیران دانشگاهی از طریق تاثیر بر تمایل به یادگیری بر عملکرد دانشگاهی آنان تاثیر معناداری دارد؛ همچنین، عدم همدلی، خود بزرگ و انتقاد ناپذیری در اساتید و مدیران از طریق تاثیر بر تمایل به یادگیری بر عملکرد دانشگاهی تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: اساتید و مدیران دانشگاهی، خودشیفتگی، عملکرد، یادگیری
  • جواد حسین پور نودهی *، مرتضی دوستی، سید عماد حسینی، رضا ساکی صفحات 67-76
    هدف از این تحقیق بررسی نحوه گذران اوقات فراغت کارکنان فرماندهی آموزش تخصص های دریایی نداجا با تاکید بر فعالیت ورزشی بوده است. این تحقیق به روش توصیفی-پیمایشی به انجام رسیده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و لحاظ نمودن ضریب حفاظتی-امنیتی، تعداد 270 نفر به روش خوشه ای- طبقه ای و در هریک از طبقات به صورت تصادفی انتخاب شد. به منظور اطمینان از برگشت حجم نمونه، توزیع پرسشنامه ها با 20 درصد بیشتر از حجم نمونه توزیع گردید که در نهایت تعداد 310 پرسشنامه به طور کامل وصول شد. جهت گرد آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری آن توسط10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی کشور به تایید رسیده و پایایی درونی آن ضریب آلفای کرونباخ 79 /0=α به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی(جدول توزیع فراوانی) استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داده است که در میان فعالیت های اوقات فراغت مورد علاقه کارکنان به ترتیب ورزش کردن، در کنار خانواده بودن و مطالعه در اولویت اول تا سوم قرار دارند. حدود 39 درصد از کارکنان کسب نشاط و لذت را مهم ترین دلیل گرایش به ورزش کردن خود می دانند. رشته های ورزشی جاری کارکنان نیز به ترتیب شنا، نرمش و دویدن، پیاده روی، فوتسال، والیبال بود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، فعالیت ورزشی، کارکنان نداجا، فرماندهی آموزش تخصصهای دریایی
  • مجید فراست*، جعفر سیاره، عباس هراتی مختاری صفحات 77-89
    هدف از این تحقیق بررسی و رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر اجرای مناسب عملیات نجات دریایی در مقیاس بزرگ می باشد. عملیات نجات در مقیاس بزرگ، عملیاتی است که برای کمک رسانی فوری به تعداد زیادی از افراد در اضطرار انجام می شود، به طوری که امکانات موجود در یک مرکز جستجو و نجات به تنهایی جواب گوی این امر نباشد. امروزه، با رشد چشمگیر تردد شناورها و هواپیماهای مسافربری در دنیا و به دنبال آن بروز حوادث و سوانح دریایی، در سال های اخیر عملیات نجات دریایی در مقیاس بزرگ یکی از عملیات های مهم و قابل توجه سازمان های بین المللی قرار گرفته است. بدیهی است، آمادگی ضعیف برای اجرای این عملیات می تواند، باعث از دست رفتن جان تعداد زیادی از افراد گردد. جهت اجرای مناسب این عملیات و اقدام جهت نجات جان حداکثری افراد در اضطرار، لازم است ابتدا عوامل تاثیر گذار بر آن مشخص گردند. بدین منظور، عوامل اثرگذار بر اجرای مناسب عملیات نجات دریایی در مقیاس بزرگ، از طریق پرسشنامه که به وسیله 218 نفر از کارشناسان، متخصصان و دریانوردان ایرانی که به صورت تصادفی انتخاب شده اند، مشخص شده است. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ (86/0) سنجیده شده است. سپس با استفاده از آزمون دوجمله ای و فریدمن، تایید و رتبه بندی انجام پذیرفته است. یافته ها حاکی از آن هستند که از بین عوامل اثر گذار، عواملی همچون به روز بودن امکانات و تجهیزات، سرعت عمل افراد درگیر عملیات نجات، سرعت اطلاع رسانی وقوع حادثه، استفاده از بالگرد، چرخش سریع و صحیح اطلاعات و نهایتا چگونگی مدیریت عملیات نسبت به سایر عوامل از تاثیر گذاری بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: افراد مضطر در دریا، نجات دریایی در مقیاس بزرگ، عوامل تاثیرگذار
|
  • A. Motalebi *, A. Moradi Pages 1-10
    The aim of this study is to validate the scale for knowledge management in coastal navigation course at Imam Khomeini Maritime University. The research is based on exploratory method. The statistical population consists of all 1000 cadets who passed this course and all of the population was considered as the sample. Data was collected through Sharon Lawson knowledge management questionnaire; its validity was the content validity type, and the reliability of questionnaires was measured equal to 87% through Cronbach's alpha method. The results of factor analysis indicated that the knowledge management in coastal navigation course consists of the factors, namely, the knowledge absorption, application and dissemination, creation, storage and organization. Among all these factors, the knowledge absorption plays the maximum role and the knowledge dissemination, the minimum role in creating the knowledge management in this course.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge Absorption, validation
  • H. Dolati *, Taraneh Enayati, F. Zameni Pages 11-30
    This research aim to examine Examining the role of information technology on knowledge management Process in Nowshahr University of naval Sciences. This research regarding its goal is practical and regarding gathering it's data is descriptive. Statistical population include teachers, Commanders and Experts of Nowshahr university of naval Sciences is 100 people, volume of sample is determined on the basis of Krejcie and Morgan and is 80 people. Sampling was done randomly. Tools of gathering Theoretical field, The study of textbooks and library books and journal articles in the field of knowledge management and Tools of gathering Variables related to the field of information is 1 Researcher made questionary, with 15 questions and 9 range option. Its validity was confirmed by a number of scholars and experts and its reliability using Cronbach's alpha coefficient, 966/0 were obtained. Data was analyzed through t .test analyze. Findings show that there is a Favorable situation of Information Technology at the University in terms of scientific goals, and knowledge of the development and maintenance dimensions is moderate and areas of Identification of knowledge, knowledge sharing and evaluation is undesirable.
    Keywords: information technology, Knowledge management, knowledge management processes
  • Bijan Abdollahi *, F. Ghadimi Pages 31-51
    The main purpose of this research was to evaluate the quality of MA graduated students in the major of educational administration. In fact, these students have been graduated during 1382 – 1389 from Tehran and Kharazmi Universities. The participants included 152 graduated students which were studied þnumerþþþically. For measuring the quality two researcher made questionþaries were used. First questionnaire was designed to gather data of graduated students in four individual, economic, social and scientific dimensions in fifteen factors. Second questionarie evaluated the factor of employer's satisfaction toward the graduated students in form of 9 indicators. Results showed that in the individual dimension the quality of these factors was rather desirable: academic achievement, knowledge, skill, attitude and innovation, continuing education; in the social dimension achieving social – educational goals was rather desirable; in the economic dimension employment was undesirable, relation between job and major and entrepreneurship were rather desirable, and employerþ' satisfaction was þdesirable; in the scientific dimension presenting national articles was rather desirable, presenting international articles, writing or translating books and implementing research projects were undesirable, and presenting articles in scientific conferences was rather desirable. These results indicated not much desirable situation of aforementioned universities in the four dimensions. The noticeable issue was the unsuccessful manners of these universities in employment factor of economic dimension and factors of scientific dimension, too.
    Keywords: evaluation, quality, Outcome, Graduated Students
  • V. Rigi *, A. Motalebi, H. Nosrati Pages 52-66
    Personality characteristics of each person can be positive or negative effect on him and his actions. Since people are employed in various organizations, this feature can also affect organizational performance. Including features that some people have suggested, is narcissism. This property may be impacting on organizational performance ever. Among the most important and influential organizations in each communities University which, according to their importance, this study examines the impact of narcissism on the performance of university administrators, is the southern coast of Iran. This research was conducted through questionnaires, 330 questionnaires were distributed and 300 were collected questionnaires. Questionnaire for content validity and reliability (Cronbach's alpha coefficient for 0.812 of the questions narcissism and desire to learn 0.870) as well. After testing the software SPSS and Lisrel was determined that the facts justify corporate documents selfishness, entitlement, dominance and suspicion of university professors and administrators, through their effects on academic performance, their willingness to learn the effect there is also a lack of empathy, and unexceptionable Khvdbzrg teachers and administrators on the impact on the willingness to learn has no significant effect on academic performance.
    Keywords: professors, managers of university, narcissism, Performance, Learning
  • J. Hossein Pour *, M. Dosti, E. Hoseini, R. Saaki Pages 67-76
    The objective of the present research is to investigate the ways the personnel of the naval specialties training commandant spend their leisure time, with a special focus on the athletics activities. The present research has been conducted using a descriptive, survey oriented method. The sample volume was selected using the kokran formula and taking into consideration the protective-security coefficient with the size of 270 individuals using a cluster-class method in each of the classes randomly. To collect the data, a researcher-designed questionnaire was used and its reliability was confirmed by 10 professors of sports management and Its inner validity was obtained to be α =0.78 using the Cronbach's alpha coefficient. To analyze the data, the descriptive statistic method (frequency distribution table) was used. The research results show that among the favorite leisure activities of the personnel, doing sports exercises, spending time with the family and studying rank as the top three priorities, Around 39% of the staff believe that enjoyment an pleasure are the most important reasons for the personnel's include swimming, gymnastics, track and field, walking futsal and volleyball respectively. Therefore, it would be suggested that the managers pay a special attention to planning s, sports activities and athletic facilities so that the personnel can use the available facilities better.
    Keywords: leisure time, athletic activities, IRI Navy personnel, Naval Specialties Training Commandant
  • M. Farasat *, J. Sayare, A. Harati Mokhtari Pages 77-89
    A mass rescue operation is one that involves in a need for immediate assistance to large numbers of persons in distress such that capabilities normally available to SAR authorities are inadequate. Nowadays, with due attention to the growth of vessels and aircraft traffic in the world followed by maritime accidents, Mass Rescue Operation is one of the most important operations for international Organizations. Obviously poor preparation for the implementation of this operation causes loss of life to many people. In order to do the right operation and take action for the purpose of salvation of maximum life of people in distress should at first effective factors being known. To this extent, effective factors for doing the right maritime salvation operations in mass scale are being specified by means of questionnaire that 218 of Iranian experts and mariners whom chosen randomly fill them. Reliability of questionnaire is distinguished from Cronbach's Alpha. Then with using the binomial and Friedman test confirmation and ranking is achieved. In this research show that between effective factors, factors such as having up to date equipment, promptitude of people in gage in the rescue operation, the speed of announcing related to occurring accident, using helicopter rapid, right alternation of information and ultimately how management the operation have more importance rather than other factors.
    Keywords: Effective factors, Mass Rescue Operation, Persons in distress