فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 102، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رضا همتی، محمد علی گودرزی، ابراهیم حاجیانی صفحات 1-14
    جهان آینده، واقعیت های اجتماعی و اقتصادی متفاوت و گوناگونی را به همراه خواهد داشت. رشد جمعیت کشورهای در حال توسعه باعث می شود که منابع اعتباری و بودجه کشور بین افراد بیشتری تقسیم شود. تقاضاهای افراد نیز افزایش می یابد و آنچه که متعاقب آن پیش می آید، افزایش قیمت در زمینه های معیشت، درمان، امنیت ، آموزش، حمل و نقل و غیره است. حوزه آموزش درسراسر جهان نیز مشمول این واقعیت می شود. دانشگاه به عنوان نهاد آموزش عالی یک واقعیت در حال تغییر است. علیرغم افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان متقاضی در این بخش ، تامین و اختصاص بودجه به دانشگاه ها افزایش چشمگیری نیافته است. از سوی دیگر ماهیت جامعه دانشجویی هم در حال تغییر است و علاوه بر روندهای معمول، دانشجویان بیشتری از گروه سنی میانسالی در این فرایند وارد می شوند. این دانشجویان بعلت وضعیت خانوادگی و معیشتی، نیاز اجتماعی و شغلی، زمان پاسخگویی به تقاضا و فاصله جغرافیایی، نیازهای متفاوتی دارند که این نیازها، ساختار آموزش و شیوه اعمال آنرا تحت تاثیر قرار می دهد. آموزش عالی و دانشگاه هایی که بصورت فعال و حرفه ای در این تغییر اجتناب ناپذیر وارد نشوند و آینده پژوهی و برنامه ریزی علمی برای رویارویی با این واقعیت نداشته باشند، در آینده سهم بازار را از دست خواهند داد. نشانه هایی دیده می شود که دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و بخش خصوصی برای تجاری سازی آموزش عالی و سود بردن از این فرصت جدید سهیم خواهند شد. ضرورت و تقاضای یادگیری مداوم و همیشگی برای دانشگاه، فرصت و ظرفیت بزرگ سودآوری و به تبع آن صرفه اقتصادی را فراهم خواهد آورد. تجاری شدن آموزش عالی در کشور با عدم قطعیت های مهم و چالش برانگیزی روبرو است. آینده پژوهی تجاری شدن آموزش عالی می تواند با بررسی گذشته، تغییرات، روندها، نشانگرها، پدیده های نوظهور، پیشران های اصلی مرتبط را شناسایی نموده و سناریوهای آینده های بدیل تجاری شدن آموزش عالی در ایران را در مواجهه فعال با عدم قطعیت اصلی پیشران های محیطی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تجاری سازی، دانشگاه، آموزش عالی، سناریو، عدم قطعیت
  • اردشیر سیاح مفضلی، علیرضا اسدی صفحات 15-26
    شناخت و آگاهی نسبت به آینده، رویایی است که از دیرباز تلاش افراد بسیاری را در طول تاریخ به خود معطوف داشته است که با کوشش متفکران دوره جدید برای پیوند میان شناخت علمی با رویای شناخت آینده، حوزه دانشی جدیدی با عنوان «آینده پژوهی» شکل گرفت. امروزه نگاه به آینده روز به روز در حال تکامل است و آینده پژوهی به عنوان یک علم درجه دوم با نظریه ها، مکاتب و پارادایم های جدید نوعی رویکرد تکاملی را به مولفه ها و ابعاد مختلف آینده فراهم کرده است. سال ها است که تلاش های مختلفی در دنیا در این حوزه انجام شده است و ابزارهای گوناگونی برای شناخت و شکل دهی به آینده تدوین و بکارگرفته شده اند و بارها در مطالعات مختلف جهانی مورد آزمون واقع شده اند. این حوزه اگرچه به عنوان یک رشته دانشگاهی نسبت به برخی دیگر از حوزه ها دیرتر ظهور کرده است اما بسیار فراگیر شده است. در این مقاله نگارندگان تلاش دارند تا با مرور ساختارهای فکری این حوزه، مفاهیم کلیدی آن را مورد بحث و بررسی قرار دهند. از آن جمله می توان به مفاهیمی همچون آرمان شهرها و نحوه تحول و توسعه تفکر درباره آن ها از قرن 16 میلادی تا کنون، رابطه آینده پژوهی با پیش بینی، مفهوم آینده های بدیل در آینده پژوهی، مولفه ها و اجزای تشکیل دهنده آینده، وابستگی به مسیر و حال بسیط، ابزارها و روش های آینده پژوهی، اشاره کرد. در انتها تلاش شده است تا چارچوبی مفهومی از موضوعات کلیدی مطرح در آینده پژوهی ارائه شود تا مسیری برای انتخاب مناسب استراتژی های آینده پژوهی فراهم شود و ارتباط علمی اجزای مختلف علم آینده پژوهی نشان داده شود. نگاهی علمی به موضوع آینده پژوهی، اقدامات و مطالعات این حوزه را اثربخش و خروجی های آن برای کشور را کارآمدتر خواهد کرد. نیاز امروز شناخت و استفاده علمی و سیستماتیک از مفاهیم و روش های آینده پژوهی در مقابل پرداختن سطحی و عوامانه به آینده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی پیش بینی آینده های بدیل عدم قطعیت روش شناسی
  • علیالله قنبری صفحات 27-40
    موضوع جمعیت تهران و ورود مهاجران جدید به آن همواره یکی از مسائل دولتمردان، سیاستگذاران و برنامه ریزان بوده است. به گونه ای که از دهه های میانی سده حاضر این امر همواره یکی از دلمشغولی ها بوده و موضوع را به عنوان تهدیدی برای مسائل اجتماعی، زیست محیطی، بهداشتی، آمادگی در برابر بحرانها و... مورد توجه جدی قرار داده اند. با این حال اقداماتی که تاکنون در جهت جلوگیری از افزایش جمعیت تهران صورت گرفته، نتوانسته است موفقیتی را بدست آورد و علی رغم همه فعالیت های مذکور مشکل جمعیت و مهاجرپذیری تهران همواره وجود داشته است. در این مقاله‏‏‏ با استفاده از تحلیل لایه لایه علی به عنوان یک روش آینده پژوهی جهت شکافتن لایه های مختلف که به موضوع افزایش مهاجرت به تهران دامن می زنند، سناریوهای مختلفی برای آینده در نظر گرفته می شود. در این راستا بر اساس تحلیل های مربوط به لایه های پایین تر و با توجه به میزان عدم قطعیت و اهمیت، دو پیشران «الگوی توسعه» و «جهت گیری فرهنگی» شناسایی شده و براساس آنها سناریوهای مورد نظر طراحی گردیدند.
    کلیدواژگان: تحلیل لایه لایه علی، ساختارشکنی، سناریو، لیتانی، علل سیستمی، گفتمان، جهان بینی، استعاره، اسطوره
  • علی جلیلی مجارشین، عباس طلوعی اشلقی صفحات 41-53
    ظهور فن آوری های جدید و نفوذ آن در جوانب مختلف زندگی بشری و تاثیر آن بر آینده زندگی انسان ها، چشم اندازهایی برای جهانیان به ارمغان آورده است که بر تمام ابعاد زندگی انسان های آینده و قرن بیست و یکم تاثیرگذار می باشد. به این ترتیب مشاغل آینده به سمتی می روند که به سواد، دانش و مهارت های جدید از جمله توانایی کار با رایانه نیاز دارند که ورود به این عرصه، آموزش ها، فرهنگ و تفکر جدیدی را می طلبد. از این رو داشتن سواد الکترونیکی که همان سواد خواندن، نوشتن و توانایی درک اطلاعات از طریق رسانه های الکترونیکی می باشد، یک الزام برای فعالیت در تمامی عرصه ها خصوصا بخش بازرگانی می باشد.
    این تحقیق، توصیفی بوده و از حیث هدف، کاربردی می باشد که دیدگاه های کارشناسان و مدیران از مهارت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات مورد نیاز به منظور افزایش فعالیت های بازرگانی را ارایه می نماید.
    برای جمع آوری اطلاعات از روش پرسشنامه و اطلاعات آرشیوی استفاده شده است. سوال های پرسشنامه با توجه به متغیرهای موجود در مدل مفهومی تحقیق و با استفاده از ماژول های بنیاد جهانیICDL تهیه شده است و برای تحلیل داده ها از آزمون T تک متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه کارشناسان و مدیران، هفت مهارت مدل ICDL به اضافه مهارت آشنایی با کاربرد زبان انگلیسی رابطه معناداری با فعالیت های بازرگانی در شرکت های کوچک و متوسط داشته و شدت رابطه آنها به ترتیب زیر می باشد:صفحات گسترده، ارایه کامپیوتری، پردازش واژه، مفاهیم کاربرد کامپیوتر، آشنایی و بهره برداری از پایگاه داده ها، آشنایی با بگارگیری اینترنت، زبان انگلیسی پایه در کابرد کامپیوتر ، مفاهیم پایه سخت افزار.
    کلیدواژگان: سواد الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات - فعالیت های بازرگانی
  • مصطفی آقاحسینی اشکاوندی، حسین رضایی دولت آبادی، سیداکبر نیلی پور طباطبایی صفحات 55-68
    امروزه، عبارت «آینده نگاری استراتژیک» به طور گسترده ای برای توصیف فعالیت ها و فرآیندهایی استفاده می شود که به تصمیم گیرندگان برای هدایت طرح های اقدام آتی شرکت کمک می کنند.پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های قابلیت های آینده نگاری استراتژیک،مدیریت بحران و چابکی منابع انسانی در سازمان انتقال خون اصفهان با استفاده از تکنیک دلفی و AHP در سال 1393 انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش ، مدیران ، مسئولان و کارشناسان سازمان انتقال خون در اصفهان و 3 استان حادثه خیز کشور هستند با حداقل 10سال سابقه کار که 160 نفر می باشد.در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه های قابلیت های آینده نگاری استراتژیک،مدیریت بحران و چابکی منابع انسانی در سازمان انتقال خون اصفهان از تکنیک دلفی و به منظور اولویت بندی آن ها از روش AHP استفاده شده است.بر اساس نتایج به دست آمده از روش دلفی برای قابلیت های آینده نگاری استراتژیک 5 مولفه،برای چابکی منابع انسانی 5 مولفه و برای مدیریت بحران 6 مولفه اصلی شناسایی شدند که هرکدام نیز دارای زیر مولفه هایی می باشند که براساس روش AHP اولویت بندی و وزن دهی گردیدند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، قابلیت های آینده نگاری استراتژیک، مدیریت بحران، چابکی منابع انسانی، تکنیک دلفی، روش AHP
  • ابراهیم حاجیانی، علی رضا همتی صفحات 69-85
    اکثر روش های تحلیلی آینده پژوهی برای پیش بینی وقایع و یا بررسی رویدادهای متغیرهای مورد نظر و پیشران های مرتبط با موضوع را به صورت مستقل از هم مورد بررسی قرارداده و ارزیابی می نمایند، لیکن در مواقعی نیازمند تحلیل احتمال وقوع یک رویداد در تقابل مجموعه ای از رویدادهای مورد پیش بینی خواهیم بود . تحلیل اثرات متقابل روشی برای پاسخ به این نیاز است و اگرچه مستلزم پردازش های آماری پیچیده تری برای حصول نتایج است، لیکن اساسا همانند روش دلفی مبتنی بر نظرات متخصصان خواهد بود. مهمترین رویکرد این روش این است که بخواهیم براساس رای متخصصان احتمال وقوع رویدادهای مختلف یا نیروهای پیشران متفاوت را به طور مستقل تعیین و علاوه بر آن، نظر ایشان را برای احتمال وقوع یک رویداد در صورت وقوع سایر رویدادها و تاثیر متقابل آنها برهم جویا شده و بررسی نماییم. در نسخه های پیشرفته تر این روش، احتمال وقوع رویدادها را در زنجیره علیت بین رویدادها تعریف و مورد بررسی قرار می دهیم. بدین ترتیب ماتریسی از احتمالات اولیه و احتمالات شرطی و روابط جهت دار تاثیرات متقابل رویدادها و نیروهای پیشران شکل می گیرد. الگوهای متداول این روش با دو منطق احتمالات و ارتباطات سازمان یافته و برای تاثیرات رویدادها بر هم با قوانین احتمالی و ارتباطی قواعدی را تعریف می کند. لیکن در هر دوی این الگوها جهت تاثیر رویدادها بر هم مورد بررسی قرار نمی گیرد. نویسنده در این مقاله سعی دارد با مروری بر الگوهای موجود روش تحلیل تاثیر متقابل، الگوی جدیدی را با منطق همبستگی برای پوشش جهت تاثیر(منفی و مثبت) رویدادها بر هم معرفی نماید. نتیجه انجام فرآیند روش تحلیل اثرات متقابل معمولا« به پیدایش یک سناریو ختم می شود.
    کلیدواژگان: پیش بینی، تاثیر متقابل، همبستگی، نیروهای پیشران، سناریو
|
  • Alireza Hemmati, Mohamad Ali Goudarzi, Ibrahim Hajiani Pages 1-14
    The future world will bring different and diverse social and economic realities. Population growth in developing countries leads to this fact that funding sources and budget are divided among more people. The people's demands increase and, subsequently, the price of livelihoods, health, security, education and transport increases as well. Globally speaking, education is subject to this phenomenon. The university, as an institution of higher education, is an ever-changing reality. Despite the significant increase in the number of students applying in this sector, budget allocation to universities lags behind. On the other hand, the nature of this population is changing as well because more middle-aged student groups as well as ordinary students enter into this field. Regarding their diverse family status, living conditions, social and professional needs, time to respond to demands and geographical distance, these students have different needs that affect the structure and implementation of education. As such, higher education sector and those universities that are not actively and professionally involved in this inevitable change as well as those universities that do not have a scientific future studies and planning to face this reality will lose market share. There are evidence that indicate that universities and higher education institutions and private sector will share the opportunity of commercialization of higher education and take advantage of this new opportunity. The necessity and demand for continuous and everlasting learning provides a great profitable and economic opportunity and capacity for universities. Commercialization of higher education in Iran is faced with important and challenging uncertainties. Future studies can examine the commercialization of higher education via investigating the past as well as main changes, trends, indicators and emerging phenomena in this domain. Furthermore, alternative scenarios for the future of commercialization of higher education in Iran in an active confrontation with main environmental uncertainties will be identified thereof.
    Keywords: future studies, commercialization, University, Higher Education, scenario, Uncertainty
  • Ardeshir Sayah Mofazali, Alireza Asadi Pages 15-26
    Futures studies as an academic field is a new era of social science that concerns a historical issue knowing future, in scientific approach. Futures Studies as a branch of social science has its own paradigms, theories and schools of thoughts that explains future dimension. During decades many methods and tools has been developed to study trends, emerging issues and events by scholars and professionals. In this paper authors are reviewing the evolution of theoretical foundations of futures studies to explain the key concepts and basis of this era; Including the development of thinking about future of civilization and utopia since the 16th century to the present, differences between prediction and futures study, alternative futures versus single predefined future, dimensions of the future, path dependencies versus future breaking, tools and methods of futures studies. In light of this review, a conceptual framework has been developed to choose appropriate strategy for futures studies research. However without deep understanding and systematic methodology of futures research, applying tools could not meet the complicated needs of societies and organization in face of emerging issues in further new world.
    Keywords: Futures studies- forecasting- alternative futures- uncertainties- methodology
  • Aliollah Ghanbari Pages 27-40
    Tehran's population growth and the entry of new immigrants has been one of the problems for governors, policy makers, and planners. Therefore, since the middle decades of the current century, as a concern, it has been considered as a threat to social, environmental, health, and disaster preparedness issues. However, the activities have been performed to prevent Tehran population growth, failed to achieve success and in spite of all these activities, the problem of Tehran population and immigration growth still exists.
    In this paper, causal layered analysis (CLA) as a futures study method is used for splitting and analyzing the several layers leading to the issue of Tehran immigration growth, and different scenarios are considered for the future. In this regard, based on analysis of the under layers and due to the uncertainty and importance, "development model" and "cultural orientation" are identified as its drivers and the scenarios are designed according to them.
    Keywords: causal layered analysis, deconstruction, scenario, Litany, systemic causes, discourse, worldview, myth, metaphor
  • Ali Jalili Majarshin, Abbas Toloei Eshlaghy Pages 41-53
    The appearance of new technologies and its penetration on various aspects of human life brings as well as their effects on its future, is bring on award for people that effective on whole dimensions of future people life and twenty firs century. Hence careers are need to literacy, knowledge, new skills such as ability to work with computer so that educations, Culture and new thinking are requirement for the entrance to this area.
    Then E-literacy is known as Read, write and ability to information understanding from Electronic media such it is a critical requirement for activity in all areas particularly in trading.
    This study is descriptive as well as practical from goal point of view, so that it present specialists and management insight in order to increase business activity based on information and relationship technology skills.
    Questionnaire and archive information were used for data gathering. The question of questionnaire based on existence variables in conceptual model of research in ICDL world Foundation models, were prepared and that used and for analysis of data were used whereas the single variable test was applied. The results explored that the specialist and managements insight seven ICDL skills as well as English language skill have significance relationships with commercial activities in small and medium companies so that their predominant relationship are as follow: widespread page presentation based computer, word processing, applicable concept of computer, familiar with and usage of databank, familiar with internet, employment of English language in computer applicability, basic conception of hardware, respectively.
    Keywords: E-literacy, information, relationships technology, business
  • Mostafa Aghahosseini Eshkavandi, Hossein Rezaie Dolatabadi, Sayed Akbar Nilipour Tabatabai Pages 55-68
    Today, the term "strategic foresight" is widely used to describe the activities and processes that help decision-makers to guide the companie's future action plan. This study was undertaken to identify and prioritize the Components of strategic foresight capabilities, crisis management and human resource agility in the blood transfusion organization using Delphi and AHP techniques during 1393.
    The study population consists of the managers, officials and experts in Isfahan Blood Transfusion Center and 3 accident-prone provinces with at least 10 years of experience which includes 160 people. The study utilized Delphi Technique to identify the components of strategic foresight capabilities, crisis management and human resource agility in Isfahan Blood Transfusion Center and AHP method to prioritize these components. Based on the obtained results from the Delphi method 5 components for strategic foresight capabilities, 5 components for HR Agility and 6 components for crisis management were identified that each of which has also the components which are prioritized and weighted using AHP method.
    Keywords: Foresight, strategic foresight capabilities, Crisis Management, human resource agility Delphi, AHP method
  • Ebrahim Hajiani, Alireza Hemmati Pages 69-85
    Most of the futures study methods evaluate the concerning variables and drivers seperately to predict or examine the events. However, some times there is a need to analyze the event occurance probability in correlation with a series of predicted events. The Cross Impact Analysis method is the key to this problem. Requiring more complex statistical processing to achieve the results, the Cross Impact Analysis method, like the Delphi method, is based on the experts opinions. The main approach in this method is to determine the event occurance probability or various driver forces seperately and ask the experts opinions for the event occurance probability in case of other event occurances and their cross impact. In advanced methods of this analysis, discussed in this study, event occurance probability is reviewed in the chain of reasons between events. Thus, a matrix of the primary probabilities and conditional probabilities and directed event cross impact relations and driving forces is designed. The common methods of this analysis defines rules based on the two logic of probabilities and structures relations for the events impacts on each other. However, both methods are not used for the cross impacts. In this study, authors presented a new method of correlation logic to cover both positive and negative impacts of events on each other using a review on available methods of cross impact analysis. Cross impact analysis method usually leads to a scenario.
    Keywords: prediction, Cross Impact, correlation, Driver Forces, scenario