فهرست مطالب

دانشکده علوم پزشکی نیشابور - پیاپی 14 (بهار 1396)

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 14 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • آزاده لسانی، سید امیر حسین ذهنی مقدم، سیده فاطمه شرفی *، مریم جوادی، فواد علی مرادی صفحات 1-10
    مقدمهدیابت علاوه بر آسیب به کلیه، چشم و درگیری اعصاب بدن، منجر به افزایش افسردگی و اختلالات روانی شده و با توجه به شیوع بالا و انجام اندک مطالعاتی در این زمینه، پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط شادکامی با فشار خون و قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع دو انجام گردید.
    مواد و روش هاپژوهش توصیفی (مورد-شاهدی) حاضر در مورد مبتلایان به دیابت نوع 2 و افراد غیر دیابتی مراجعه کننده به مرکز غربالگری دیابت جنوب تهران انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون به کمک نرم افزار SPSS v.22 تحلیل شد.
    یافته هامیانگین امتیاز شادکامی در غیر دیابتی ها 17/05±117/13 و در دیابتی ها 20/17±113/83 بود. شادکامی با عدم ابتلا به دیابت، (0/012=P ) و فشارخون سیستولی در گروه غیر دیابتی (0/006=P) رابطه معنی داری نشان داد. بین شادکامی و قند خون ناشتا در افراد غیر دیابتی (0/05=P) و دیابتی (0/04=P) رابطه معنی دار وجود داشت. همچنین بین شادکامی و سن (0/143-=، r0/028=P ) همبستگی آماری معنی دار و معکوس مشاهده شد. اما شادکامی با شاخص توده بدن، فشارخون دیاستول و کلسترول تام هر دو گروه ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیریکنترل فشار خون سیستولی در افراد غیر دیابتی و قند خون ناشتا بر پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمن از جمله دیابت و بیماری قلبی در افراد سالم نقش مهمی دارد. همچنین کنترل این عوامل در افراد دیابتی در جلوگیری از پیشرفت عوارض دیابت موثر است. بنابراین ضرورت قرارگیری ایجاد شادکامی در برنامه های سلامت کشور در جهت ارتقاء سلامتی افراد احساس می شود.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین، دیابت نوع 2، شادکامی، فشار خون، قندخون
  • محمدرضا هدایتی مقدم، محمد صالحی *، علی اکبر مرادیان ایوری صفحات 11-18
    مقدمهانتقال از مادر به جنین، از راه های شایع انتقال ویروس هپاتیت B(HBV) است. این میزان در صورت مثبت بودن مادر از نظر آنتی ژن پوششی هپاتیت B(HBeAg) بیش از 90 درصد است. مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های سرمی عفونت ویروس هپاتیت B در زنان باردار مراجعه کننده به آزمایشگاه تشخیص طبی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در شهرستان نیشابور انجام شد.
    مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی-تحلیلی از 1283 زن بارداری که طی تیر ماه تا بهمن ماه سال 1393 جهت انجام آزمایش های روزمره دوران بارداری به آزمایشگاه مراجعه نموده بودند نمونه سرم تهیه گردید و با روش الایزا از نظر آنتی ژن سطحی هپاتیت B (HBsAg) بررسی گردید. برای نمونه های HBsAg مثبت، سطح سرمی آنتی بادی علیه آنتی ژن هسته هپاتیت B (HBcAb)، آنتی ژن پوششی هپاتیت B (HBeAg) و آنتی بادی ضد آن (HBeAb) با استفاده از روش الایزا بررسی شد. داده ها توسط SPSS v.18 آنالیز شدند.
    یافته ها1/09 درصد از زنان باردار HBsAg مثبت بودند. HBcAb توتال در نمونه سرم همه زنان مبتلا به هپاتیت B، مثبت بود اما HBcAb از نوع IgM تنها در 2 نفر (14/3 درصد) شناسایی شد. همچنین نتیجه آزمایشات ابتلا به HBeAg و HBeAb به ترتیب در 2 نفر (14/3 درصد) و 9 نفر (64/3 درصد) از این زنان مثبت گزارش شد.
    نتیجه گیریشیوع ویروس هپاتیت B در زنان باردار نیشابور کمتر از شیوع آن در جمعیت عمومی شهر مشهد، مرکز استان خراسان رضوی و جمعیت عمومی کل کشور می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت B(HBV)، شیوع، زنان باردار، ایران
  • راهله رهباریان *، حشمت سپهری مقدم، سید دامون صدوقی صفحات 19-29
    مقدمههدف مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره آبی گیاهان آنغوزه و حرا بر سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی سلول های بافت مغز موش های صحرایی دیابتی و مقایسه میزان اثربخشی این دو عصاره با یکدیگر بود.
    مواد و روش هاتعداد 54 سر موش صحرایی نر به تعداد مساوی به گروه های شاهد، شاهد دیابتی و دیابتی تیمار شده با غلظت 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره آنغوزه و با غلظت 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره حرا به صورت تصادفی تقسیم شدند. گروه های شاهد دیابتی و تجربی دیابتی، با یک بار تزریق داخل صفاقی 120 میلی گرم بر کیلوگرم آلوکسان دیابتی شدند. گروه های تجربی دیابتی به مدت یک ماه، عصاره آبی حرا و آنغوزه را به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. در روزهای 1، 15 و 30 پس از القاء دیابت تجربی سطح آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون اس- ترانسفراز (GST) و کاتالاز (CAT)، همچنین میزان مالون دی آلدئید (MDA) در سلول های بافت مغز اندازه گیری شد. داده ها بر اساس آزمون واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.
    یافته هاتزریق عصاره گیاهان آنغوزه و حرا با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به موش های دیابتی منجر به کاهش معنی دار در MDAو افزایش معنی دار در میزان فعالیت آنزیم های SOD، GST و CAT در سلول های بافت مغز موش های دیابتی پس از 30 روز گشت (0/05>P). همچنین مشخص شد که عصاره گیاه حرا عملکرد نسبتا مناسب تری نسبت به عصاره گیاه آنغوزه دارد.
    نتیجه گیرینتایج حاصل از این مطالعه تاییدکننده نقش آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره گیاهان آنغوزه و حرا در بهبود شاخص های استرس اکسیداتیو سلول های بافت مغز موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم ها، آنتی اکسیدان، دیابت، مغز، موش صحرایی
  • مجتبی باب الحکمی *، احمد عباسی انابد صفحات 30-38
    مقدمهدر پژوهش حاضر به اثربخشی آموزش طرح تایم (غنی سازی ازدواج) بر افزایش میزان رضایت زناشویی زنان متاهل پرداخته شده است.
    مواد و روش هاپژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. به این منظور تعداد 30 زن متاهل شهر مشهد با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک پذیرش زوج ها برای آموزش های غنی سازی انتخاب شدند و بر مبنای گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش بنا به هدف طرح، آموزش های طرح تایم (غنی سازی) را 10 جلسه 2 ساعته دریافت کردند، در حالیکه در مورد گروه کنترل مداخله ای صورت نپذیرفت. نتایج بدست آمده مورد ارزیابی آماری قرار گرفت. تحلیل داده ها از طریق آزمون آماری t تست گروه های مستقل و تحلیل کوواریانس ANCOVA انجام شد.
    یافته هانتایج تحلیل آماری با توجه به کنترل سن و تحصیلات آزمودنی ها، بیانگر معنی داری اثربخشی آموزش طرح تایم بر افزایش میزان رضایت زناشویی زنان بود که در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل قرار داشتند (0/0001>P و 8/53=t).
    نتیجه گیرییافته های این پژوهش گویای اهمیت و تاثیر آموزش طرح تایم (غنی سازی ازدواج) بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
    کلیدواژگان: آموزش، ازدواج، رضایت مندی، زنان
  • سید محمد مهدی هزاوه ای، پرشنگ فقیه سلیمانی *، بابک معینی، علیرضا سلطانیان، خالد رحمانی صفحات 39-51
    مقدمه تغذیه نامطلوب زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری ها در سالمندان می باشد و هزینه های هنگفتی را بر دولت ها تحمیل می کند. آموزش تغذیه مناسب نقش مهمی در ارتقاء سلامت سالمندان دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش بر ارتقاء رفتارهای تغذیه ای سالم در سالمندان شهر سنندج با کاربرد مدل بزنف انجام شد.
    مواد و روش هااین مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی و بر روی 110 سالمند تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک و سازه های مدل بزنف بود. پس از تخصیص تصادفی افراد به دو گروه مداخله و کنترل، پرسشنامه بین دو گروه توزیع و اطلاعات اولیه دریافت گردید. سپس مداخله آموزشی برای گروه مداخله اجرا شد. 6 هفته پس از اجرای برنامه آموزشی، پرسشنامه ها توسط دو گروه مداخله و کنترل تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.22 تحلیل و نتایج در سطح 0/05>P معنی دار تلقی شدند.
    یافته ها بر اساس یافته های حاصل از مطالعه حاضر، پس از مداخله آموزشی میانگین نمرات آگاهی، باور نسبت به ارزیابی رفتار، نگرش نسبت به رفتار و نرم های انتزاعی، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بطور معنی دار افزایش یافت (0/05>P)، ولی در میانگین نمره اعتقادات نرمی، عوامل قادرکننده و قصد رفتاری این دو گروه، تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05نتیجه گیرینتایج حاکی از آن بود که آموزش تغذیه بر مبنای مدل بزنف، می‏تواند در بهبود عملکرد تغذیه ای سالم در سالمندان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: سالمند، رفتار، تغذیه، مدل بزنف
  • مقاله مروری
  • فرشید حمیدی *، شیبا یوسفوند صفحات 52-65
    مقدمههسته قوسی محل همگرایی نورون هایی در قاعده هیپوتالاموس و مجاورت بطن سوم و برجستگی میانی است، که نقش محوری در جامعیت دهندگی به پیام های مربوط به تنظیم اخذ غذا دارد. بر پایه نقش ویژه هیپوتالاموس در کنترل اخذ غذا، هدف از مطالعه مروری حاضر بررسی نقش واسط هسته قوسی در تنظیم اخذ غذا بوده است.
    مواد و روش هادر سال 2016 در مطالعه حاضر، مقالات مرتبط منتشر شده با موضوع در پایگاه های اطلاعاتی معتبرPubMed، Web of Science Scopus، Elsevier، Springer، Science Direct، SID با استفاده از جستجوی سیستماتیک با کلیدواژه های استاندارد، در بازه زمانی 1998-2016 استخراج و فهرست منابع مقالات شناسایی شده جهت یافتن مقاله های بیشتر بررسی گردید.
    یافته هاهسته قوسی شامل جمعیت های نورونی حاوی نوروپپتید Y، پپتید مرتبط با آگوتی، گابا و هورمون محرک ملانوسیتی است. این نورون ها که عمدتا در بخش شکمی میانی واقع شده اند، تا سایر هسته های هیپوتالاموس کشیده شده و در کنترل تغذیه و افزایش یا کاهش اخذ غذا موثرند. هسته قوسی از طریق برجستگی میانی به پیام های محیطی تعادل انرژی دسترسی دارد زیرا این ناحیه توسط سد خونی-مغزی، محافظت کامل نمی شود.
    نتیجه گیریطبق مطالعات، هسته قوسی مکانی است که برخی نوروترانسمیترها اثرات افزاینده یا کاهنده بر اخذ غذا را در پستانداران و پرندگان ایجاد می کنند. لپتین، انسولین، هورمون محرک ملانوسیتی و سروتونین دریافت غذا را مهار و نوروپپتید Y، پپتید مرتبط با آگوتی، نوسیسپتین ارفانین FQ و گابا اخذ غذا را تحریک می نمایند. البته بعضی مانند Ghrelin عملکرد دوگانه دارند بصورتیکه در پستانداران اخذ غذا را تحریک و در پرندگان مهار می کند.
    کلیدواژگان: هسته قوسی، هیپوتالاموس، اخذ غذا
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • ویدا شفتی، مریم ذاکری حمیدی * صفحات 66-72
    مقدمهتهوع و استفراغ یکی از شایع ترین شکایات دوران بارداری می باشد که حدود 50-90 درصد از زنان باردار آن را تجربه می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط تهوع و استفراغ بارداری با جنسیت جنین انجام شده است.
    مواد و روش هامطالعه مقطعی حاضر در سال 1395 روی 300 زن باردار که در سه ماهه اول بارداری به بخش زنان بیمارستان شهید رجایی تنکابن مراجعه کرده بودند انجام شد. نمونه گیری با روش در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگر ساخته حاوی اطلاعات فردی مادر (سن، تعداد حاملگی، تعداد زایمان، وجود تهوع و استفراغ، دفعات تهوع و استفراغ بارداری در روز) بود. آنالیز داده ها با آمار توصیفی، آزمون کای دو و نرم افزار SPSS v.16 انجام شد.
    یافته هااز 300 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهید رجایی تنکابن، 150 نفر (50 درصد) جنین مونث و همین تعداد جنین مذکر داشتند. تهوع و استفراغ بارداری در تقریبا نیمی از زنان باردار (45/7 درصد) گزارش شد. بین متغیر تهوع و استفراغ در بارداری با جنسیت جنین ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/001=P). جنسیت جنین با دفعات تهوع و استفراغ بارداری (0/571=P)، تعداد بارداری (0/310=P) و سن مادر (0/194=P) ارتباط آماری معنی داری نداشت.
    نتیجه گیریتهوع و استفراغ بارداری در زنان باردار با جنین مونث شیوع بیشتری داشت و در صورت وجود تهوع و استفراغ بارداری، تشخیص زودهنگام طی مراقبت های دوران بارداری و درمان کارا می تواند از پیامدهای آن بر سلامت و کیفیت زندگی زنان بکاهد.
    کلیدواژگان: تهوع، استفراغ، بارداری، جنسیت جنین
  • مسعود محمدی *، مسعود میرزایی صفحات 73-79
    مقدمهچاقی شکمی یکی از عوامل خطر فشار خون است و با توجه به اینکه در استان های کشور شیوع چاقی شکمی و فشار خون بالا بوده، مطالعه حاضر به منظور تعیین کسر منتسب به جمعیت فشار خون در اثر چاقی شکمی در مردان استان فارس در سال 1388 انجام شد.
    مواد و روش هادر این مطالعه اپیدمیولوژیک از اطلاعات مربوط به داده های نظام مراقبت بیماری های غیر واگیر که در سال 1388 بدست آمده استفاده شد. نسبت شانس مورد استفاده نیز از داده های حاصل از مطالعه قند و لیپید بدست آمد و پس از استانداردسازی داده های شیوع، کسر منتسب به جمعیت برای استان فارس بر اساس فرمول اپیدمیولوژیک محاسبه کسر منتسب گزارش شد.
    یافته هادر استان فارس بیشترین کسر منتسب به جمعیت فشار خون در اثر چاقی شکمی در جنس مذکر با میزان 11/01 درصد می باشد. در بین گروه های سنی نیز، بیشترین میزان کسر منتسب در جنس مذکر و در گروه سنی 55-65 سال با میزان 4/1 درصد بود.
    نتیجه گیریبا توجه به اهمیت شیوع و تاثیر چاقی شکمی در ایجاد فشار خون لازم است در زمینه پیشگیری از شیوع این عامل خطر در مردان استان فارس اقدامات موثری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: فشار خون، چاقی شکمی، مردان
|
  • Fateme Sharghi * Pages 1-10
    Introduction Since diabetes damages some organs such as kidney, eye, and nerve paralysis of the body in addition result in increases in the depression and mental disorder. Because of the high prevalence of diabetes and rare studies about the relationship between Blood Pressure (BP) and Fasting Blood Sugar (FBS) with happiness, this study was conducted.
    Materials and Methods It was a descriptive (case control) study, which surveyed diabetes type II and non-diabetics refer to south of Tehran diabetes screening center. Data were analyzed using independent t-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient, by using SPSS v. 22 software.
    Results Mean of happiness was 113.83±20.17 and 117.13±17.05 in the non-diabetic and diabetic groups, respectively. The relationship between happiness and health, absence of debate (P=0.012) and systolic blood pressure in the non-diabetic group (P=0.006) was significant. Fasting Blood Sugar and happiness had a significant relationship with happiness between the non-diabetic (P=0.05) and diabetic groups (P=0.04). The happiness and age in our experiment had a reverse significant correlation (P=0.028 r=-0.142). But, happiness with Body Mass Index, diastolic blood pressure, and total cholesterol was not significantly correlated.
    Conclusion Happiness with systolic blood pressure in people without diabetes and fasting plasma glucose in the case and control groups was statistically correlated and the control of these two biochemical parameters plays an important role in prevention of chronic diseases such as diabetes and heart disease in healthy people. Therefore, happiness as a life style for health promotion could be placed in the national health programs.
    Keywords: Diabetes Mellitus_Noninsulin-Dependent_Type 2 Diabetes_Happiness_Blood Pressure
  • Mohammad Salehi * Pages 11-18
    Introduction Mother to child transmission is one of the most common modes of hepatitis B virus (HBV) infection. The risk of transmission will be as high as 90% if a seroactivity for HBeAg find in the mother. This cross-sectional study aimed to assess the prevalence of HBV serological markers in pregnant women referred to the Medical Diagnostic Laboratory of ACECR in Neyshabur, northeast of Iran.
    Materials and Methods From June 2014 to February 2015, the all pregnant women who referred for evaluation of HBV infection (n=1283) were enrolled. The serum samples were evaluated for HBsAg by ELISA test and further analyzed to detect other markers of the infection, including HBeAg, HBeAb, total HBcAb, and IgM HBcAb.
    Results HBsAg found in 1.09% (14/1283) of the participants. The total HBcAb test was positive in all cases; however, the IgM anti-HBc was positive in only two (14.3%) cases. Seropositivity for HBeAg and HBeAb were reported in 2 (14.3%) and 9 (64.28%) participants, respectively.
    Conclusion The prevalence of HBV infection in pregnant women in Neyshabur was lower than that in general population of Mashhad, capital city of Razavi Khorasan province, and general population of the whole of the country.
    Keywords: Hepatitis B Virus (HBV)_Seroprevalence_Pregnant Women_Iran
  • Rahele Rahbariyan * Pages 19-29
    Introduction Increased insulin resistance, inflammatory factors, and oxidative stress parameters are associated with the development of diabetes complications. The aim of this study was to evaluate the effect of Ferula assa-foetida and Avicennia marina aqueous extracts on the activity of antioxidant enzymes of brain cells in diabetic rats.
    Materials and Methods In this experimental study, 54 male rats were randomly divided into the equal groups of control, diabetic control and experimental diabetic 1 and 2. Experimental diabetic and diabetic control groups became diabetes by an intraperitoneal injection of 120 mg/kg alloxan. The experimental diabetic groups received the aqueous extract of Ferula assa-foetida (100 and 200 mg/kg, ip) and Avicennia marina (100 and 200 mg/kg, ip) in alternate days for one month. Sterile distilled water was injected to the control and diabetic control groups. On 1st, 15th and 30th day after induction of experimental diabetes, the levels of superoxide dismutase (SOD), glutathione s-transferase (GST), catalase (CAT) antioxidant enzymes and malondialdehyde (MDA) level were measured in the brian cells. Data analyzed by two way repeated measures ANOVA and post-hoc LSD test.
    Results Injection of Ferula assa-foetida 200 mg/kg, ip) and Avicennia marina extracts 200 mg/kg, ip) to the diabetic rats resulted in a significant decrease in the MDA levels and significant increases in the level of SOD, GST, CAT enzymes in brian cells (PConclusion The results of this study confirms the dose-dependent antioxidant role of Ferula assa-foetida and Avicennia marina extracts on improving the oxidative stress in the brain cells of diabetic rats.
    Keywords: Enzymes, Antioxidant, Brian, Diabetes, Rats
  • Mojtaba Babolhekami * Pages 30-38
    Introduction The current study aims to investigate the effects of Time Education Plan (marriage enrichment) on the augmentation rate of women’s marital satisfaction.
    Materials and Methods The current study is a quasi-experimental one of the posttest and pretest type with the control group. In this regard, 30 married women paid a visit to counseling centers in zones 1, 8, 11 located in Mashhad, Iran in December 2015; they were selected by the convenience sampling with respect to couples’ acceptance factor for the enrichment-training plan. Moreover, they were categorized into experimental and control groups based on random sampling. Thanks to marital satisfaction enrichment questionnaire, data were collected for the control and experimental groups to evaluate couples’ marital satisfaction. Based on the objective plan, the experimental group received time plan education for every 2 hours in 10 sessions, while no interference was made to the control group. At the end of the education course, the same questionnaire process was conducted under the posttest phase. The obtained results were subjected again to statistical evaluation. Data analysis was carried out through independent T test and ANCOVA covariance.
    Results With respect to age control and educational tests, independent T test results indicate the meaningful efficacy of Time Plan on the augmentation rate of women’s marital satisfaction who are placed in the experiment group as compared to the control group (P>0.0001 & t=8.53).
    Conclusion Our findings indicate the significance and effect of Time Education Plan (marriage enrichment) on the augmentation rate of women’s marital satisfaction.
    Keywords: Education, Marriage, Satisfaction, Women
  • P. Faghihsoleymani * Pages 39-51
    Introduction Poor nutrition is the underlying cause of many diseases in the elderly and imposes enormous costs to the governments. Education of proper nutrition has an important role in health promotion of elderly persons. This study is conducted to assess the effect of education based on the BASNEF model on promotion of healthy nutritional behaviors in elderly, Sanandaj.
    Materials and Methods This was a quasi-experimental study that conducted on 110 elderly people in health centers, Sanandaj. Data collected through a researcher-made questionnaire consisted of two parts: the basic and demographic questions and questions related to the BASNEF model. After selecting two groups of Intervention and control randomly, questionnaires were completed and required data received. Then, intervention was administered to the control group. The control group received no intervention. 6 weeks after the intervention, the questionnaire was completed by two groups. Finally, information received from the two groups was compared before and 6 weeks after the intervention. The data obtained was analyzed by SPSS16. The results in less than 0.05 were considered as significant results.
    Results Based on the findings of this study, after the intervention, the mean score of knowledge, behavioral beliefs, attitude toward the behavior, and subjective norms significantly increased in the intervention groups compared to the control, however, mean score of normative Beliefs, enabling factors and intention in the intervention groups was not significantly than the control group.
    Conclusion The results of this study showed that nutritional education based on the BASNEF model can be effective on promote healthy nutritional behaviors in elderly.
    Keywords: Elderly, Behavior, Nutrition, BASNEF Model
  • Farshid Hamidi * Pages 52-65
    Introduction Arcuate nucleus (ARC) is an aggregation of neurons in the basal hypothalamus, is thought to play a pivotal role in the integration of signals regulating food intake. Given the important role of hypothalamus in regulating of food intake, the aim of this review study was discussion on the mediating role of the ARC in feeding behaviour.
    Materials and Methods In 2016, in this study by searching related articles published in valid scientific databases such as PubMed, Web of Science, Scopus, Elsevier, Springer, Science Direct, and SID with standard keywords and reference. Lists of identified articles were reviewed for the additional articles during 1998 to 2016.
    Results These studies reported that the arcuate nucleus includes several populations of neurons that contain neuropeptide Y, agouti-related peptide, GABA, and αMSH. These neurons, in the most ventromedial part of the nucleus, project strongly to the other nuclei of hypothalamus, and are important in the regulation of feeding behaviour and increasing or decreasing of food intake. The ARC is available to peripheral signals of energy balance, via median eminence, because this part of the brain is not protected completely by the blood brain barrier.
    Conclusion Based on the literature, the ARC is the part of brain where some neurotransmitters exert the most potent orexigenic or anorexigenic effects in mammals and birds. Food intake is inhibited by leptin, insulin, αMSH, and serotonin and activated by NP Y, Agrp, NO F/Q, and GABA. However, a few neurotransmitter such as ghrelin has a dual function, ghrelin stimulates feeding in mammals, although it attenuates food intake in birds.
    Keywords: Arcuate Nucleus, Hypothalamus, Food Intake
  • Dr Maryam Zakerihamidi * Pages 66-72
    Introduction One of the most common complaints of pregnant women which is experienced by about 50 to 90 percent of them is vomiting and nausea while. Fetus’s gender is one of triggers of this problem. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between these factors.
    Materials and Methods This cross-sectional study was conducted in 2016 on 300 pregnant women in the first trimester who referred to department of obstetrics of Shahid Rajaee Hospital in Tonekabon. Convenience sampling method was used. The data were collected through an author-made questionnaire containing demographic information of mother. Data analysis was done using descriptive statistics, chi-square test and the SPSS v.16 software.
    Results It is notable that out of 300 pregnant women referring to Shahid Rajaee Hospital in Tonekabon, faced with pregnancy nausea and vomiting which was observed in almost half of pregnant women (45.7%). There was significant statistical relationship between variable of pregnancy nausea and vomiting and fetus gender (P=0.001). That is, frequency of pregnancy nausea and vomiting was more in pregnant others with female fetus (55.40%) compared to pregnant mothers with male fetus (36.18%). There was no statistical significant relationship between fetus gender and frequency of pregnancy nausea and vomiting (P=0.571), number of pregnancy (P=0.310) and mother age (P=0.194).
    Conclusion Pregnancy nausea and vomiting was observed in almost half of pregnant women. Thus, in case of pregnancy nausea and vomiting, early diagnosis during prenatal care and effective treatment can reduce its consequences on the health and quality of women’s life.
    Keywords: Nausea, Vomiting, Pregnancy, Sex
  • Masuod Mohamadi * Pages 73-79
    Introduction Abdominal obesity is a risk factor for high blood pressure. The attributable fraction of a Population answers the question of how much of the disease burden in a certain population may be reduced by removing the abdominal obesity. This study is to determine the attributable fraction of population in hypertension associated with abdominal obesity in men of Fars province in 2009.
    Materials and Methods In this epidemiological study, the data of, non-communicable disease surveillance system that has been achieved in 2009 and measure of association between obesity and hypertension (Odds Ratio) was extracted from Tehran Lipid and Glucose Study. After standardizing the data, the population attributable risk for men of the Fars province based on the above formula has been calculated.
    Results In the Fars province based on the attributable fraction of population results in blood pressure caused by abdominal obesity, the males were the highest rate 11.01% and aged 55-65 years with 4.1% of the attributable fraction, were the highest.
    Conclusion Given the high prevalence of hypertension and abdominal obesity in men of the Fars province and the impact of abdominal obesity on blood pressure it is necessary to prevent the spread of the disease in the men Fars take effective measures.
    Keywords: Blood Pressure, Abdominal Obesity, Prevalence, Men