فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1396)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عباس نساییان *، رقیه اسدی گندمانی، محمد مرادی صفحات 1-13
    هدف
    کودکان با اختلال خاص یادگیری علیرغم داشتن هوش‏بهر متوسط یا بالاتر از متوسط در کارکردهای اساسی تحصیلی مانند خواندن، نوشتن و ریاضی دشواری دارند. هدف از این پژوهش مقایسه سازماندهی-برنامه ریزی، استدلال و حافظه کاری در کودکان با و بدون اختلال خاص یادگیری بود.
    روش
    این پژوهش از نوع علی-مقایسه‏ای بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان عادی و کلیه دانش آموزان با اختلال خاص یادگیری پایه چهارم ابتدایی در مدارس پسرانه شهر گناباد بود. نمونه شامل 30 دانش‏آموز با اختلال خاص یادگیری و 30 دانش‏آموز عادی که در سال تحصیلی 92-91 مشغول به تحصیل بودند، می‏شد. از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب دانش‏آموزان با اختلال خاص یادگیری و برای دانش‏آموزان عادی از روش نمونه‏گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای استفاده شد.
    یافته‏ها: یافته های پژوهش نشان داد که عملکرد کودکان عادی در کارکردهای اجرایی به طور معنا‏داری نسبت به انواع اختلال‏های خاص یادگیری متفاوت است (p<0/05)، همچنین مشخص شد انواع اختلال خاص یادگیری (خواندن، نوشتن و ریاضی) در کارکردهای اجرایی تفاوت معنا‏داری با یکدیگر ندارند (p>0/05).
    نتیجه‏گیری: با استناد به یافته های این پژوهش می‏توان نتیجه گرفت که کودکان با انواع اختلال‏های خاص یادگیری در کارکردهای اجرایی عملکرد پایین تری نسبت به کودکان عادی دارند و این مساله باید در ارزیابی و درمان این کودکان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازماندهی- برنامه ?ریزی، استدلال، حافظه کاری، اختلال خاص یادگیری
  • فرهاد خرمایی، سامان کمری * صفحات 15-37
    هدف
    امید سازه ای انگیزشی- هیجانی است و به انتظاری اطلاق می شود که براساس آن فرد احتمال می دهد که رویدادی خوشایند در آینده به وقوع می پیوندد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ساخت مقیاس امید به تحصیل و بررسی ویژگی های روان سنجی آن در دانش آموزان بود.
    روش
    این مقیاس دارای 27 گویه است که از محتوای مصاحبه با دانش آموزان استخراج شده است. به منظور بررسی خصوصیات روان سنجی این مقیاس 241 دانش آموز پسر و دختر دبیرستانی به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب شدند و به مقیاس امید به تحصیل پاسخ دادند. همچنین برای بررسی روایی ملاکی آن از پرسشنامه ی سرسختی روان شناختی و مقیاس صبر کودکان و نوجوانان استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی همراه با چرخش واریماکس نشان دهنده ی وجود 4 مولفه امید به تحصیل بود که به ترتیب امید به کسب فرصت ها، امید به کسب مهارت های زندگی، امید به سودمندی مدرسه و امید به کسب شایستگی نام گذاری شدند. این 4 مولفه 58 درصد واریانس کل نمونه را تبیین کردند. به منظور سنجش پایایی مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضرایب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس امید به کسب فرصت ها90/0، امید به کسب مهارت های زندگی 90/0، امید به سودمندی مدرسه 80/0، امید به کسب شایستگی76/0 و ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس امید به تحصیل نیز 94/0 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی نتایج بیانگر آن بود که مقیاس امید به تحصیل از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار سودمند برای سنجش امید به تحصیل در دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: امید به تحصیل، مهارت زندگی، شایستگی، سودمندی مدرسه
  • مینا مهبد، فریده یوسفی * صفحات 39-59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودکارآمدی عمومی در رابطه ی بین فراشناخت و خودناتوان سازی دانشجویان انجام پذیرفت.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش شامل 336 نفر (189 زن و 147 مرد) از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که براساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش هر یک از شرکت کنندگان مقیاس خودکارآمدی عمومی (شوآرزر و جروسلم، 1992)، مقیاس آگاهی فراشناختی (شراو و دنیسون، 1994) و مقیاس خودناتوان سازی (جونز و رادوالت، 1982) را تکمیل نمودند. پایایی ابزارهای پژوهش به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن ها به کمک روش همسانی درونی و تحلیل گویه تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از روایی و پایایی رضایت بخش پرسشنامه ها بود. نتایج تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری نشان دادند که مدل پیشنهادی با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. فراشناخت به نحو مستقیم توانست خودناتوان سازی را پیش بینی کند. یافته ها نشان دادند که فراشناخت از طریق واسطه گری خودکارآمدی عمومی، به نحو غیرمستقیم نیز خودناتوان سازی را پیش بینی می کند. نقش واسطه ای خودکارآمدی عمومی با استفاده از آزمون بوت استراپ معنادار بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که فراشناخت از طریق افزایش خودکارآمدی عمومی دانشجویان می تواند بر خودناتوان سازی آنها اثر منفی بگذارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، خودناتوان سازی، فراشناخت
  • سعید مشتاقی*، همام مویدفر صفحات 61-78
    هدف
    پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر پایه مولفه های سرمایه روانشناختی (امید، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی) و جهت گیری اهداف پیشرفت بود.
    روش
    روش پژوهش به شیوه همبستگی و با هدف پیش بینی بود. به همین منظور از بین دانشجویان (کارشناسی و کارشناسی ارشد) دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در سال تحصیلی 94-95 تعداد 375 نفر (175 زن و 250 مرد) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس اهمال کاری (لی، 1986)؛ پرسشنامه اهداف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) و برای چهار مولفه های سرمایه روان شناختی از مقیاس امیدواری گرایشی بزرگسالان، آزمون تجدید نظر شده جهت گیری زندگی، مقیاس تاب آوری و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اهمال کاری تحصیلی با چهار مولفه سرمایه روان شناختی و جهت گیری اهداف تسلط-گرایش رابطه منفی و معنی دار و با جهت گیری اهداف عملکرد-گرایش و عملکرد-اجتناب و تسلط-اجتناب رابطه مثبت و معنی دار داشته (05/0>P)، و از بین متغیرهای پژوهش، مولفه خودکارآمدی، هدف عملکرد-گرایش، تسلط-گرایش، عملکرد- اجتناب و مولفه امیدواری 33 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که مولفه های سرمایه روان شناختی و جهت گیری اهداف پیشرفت از متغیرهای مهم و مرتبط با اهمال کاری تحصیلی دانشجویان هستند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، سرمایه روان شناختی، اهداف پیشرفت
  • مسیب یارمحمدی واصل*، محمدرضا ذوقی پایدار، عباس محمدی صفحات 79-92
    هدف
    مطالعات نشان می دهد برنامه آموزشی و درسی مبتنی بر کاوشگری به طور موثری سبب افزایش تفکر انتقادی دانش آموزان می گردد، بنابراین هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش شیوه کاوشگری بر تفکر انتقادی دانش آموزان در درس علوم تجربی بود.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه هشتم شهر همدان در سال 1394 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، حجم نمونه در این پژوهش 40 نفر بود که به صورت تصادفی 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل قرار گرفت. سپس آموزش شیوه کاوشگری به گروه آزمایش ارائه شد و گروه کنترل تحت آموزش سنتی قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش شیوه کاوشگری بر تفکر انتقادی دانش آموزان موثر بود. همچنین آموزش شیوه کاوشگری بر مولفه های تحلیل، استنباط، ارزشیابی، استدلال قیاسی و استدلالی استقرایی دانش آموزان موثر بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت یادگیری بر اساس شیوه کاوشگری به عنوان یک روش تدریس می تواند سبب توسعه توانائی های تفکر انتقادی گردد.
    کلیدواژگان: شیوه کاوشگری، تفکر انتقادی، درس علوم تجربی
  • حجت دهقانزاده *، حسین دهقانزاده، محمد شاهعلی زاده، حسن رستگارپور صفحات 93-112
    هدف
    پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی الگوهای طراحی آموزشی چهار مولفه ای، گانیه و روش مرسوم بر یادگیری دانش آموزان در درس علوم تجربی (موضوعات پیچیده) می باشد.
    روش
    برای رسیدن به این هدف از روش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه این پژوهش تمامی دانش آموزان دوم راهنمائی پسر شهر کرج و نمونه آن 60 نفر از این جامعه بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و در سه گروه گواه، آزمایشی یک و آزمایشی دو که به ترتیب با روش های مرسوم، الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای و الگوی طراحی آموزشی گانیه، آموزش برای آنها ارائه شد، قرار گرفتند. برای هر سه گروه پیش آزمون، پس آزمون اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات آزمون محقق ساخته بود که روایی آن از طریق چهار تن از معلمان درس موردنظر و پایایی آن از طریق دونیمه کردن 89/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی، شاخص هایی نظیر میانگین و انحراف استاندارد نمرات، مورد استفاده قرار گرفته است و در بخش آمار استتنباطی و برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    داده های جمع آوری شده با کمک آمار توصیفی و آزمون کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که میانگین گروه کنترل و آزمایش ها در پیش آزمون تفاوت چندانی ندارد، اما در پس آزمون، میانگین گروه های آزمایش از گروه کنترل بیشتر بود و با کنترل نمره پیش آزمون ها، تفاوت مشاهده شده بین نمرات گروه های آزمایش و کنترل معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دادند که تفاوت بین گروه های آموزش مرسوم و الگوهای طراحی آموزشی چهار مولفه ای و گانیه با 95درصد اطمینان معنادار می باشد. بدین ترتیب که الگوی طراحی آموزشی گانیه از روش مرسوم، و الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای از الگوی طراحی آموزشی گانیه در یادگیری درس علوم تجربی (آموزش موضوعات پیچیده) اثربخشی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: آموزش، طراحی آموزشی، چهار مولفه ای، گانیه، درس علوم تجربی، آموزش موضوعات پیچیده
  • مرضیه عزیزیان، حسن اسدزاده*، حمید علیزاده، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور صفحات 113-137
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اجرای بسته ی آموزشی کارکردهای اجرایی و تعیین اثربخشی آن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز پایه ی سوم ابتدایی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. در طراحی و تدوین بسته ی آموزشی، 10 بازی آموزشی نرم افزاری و10بازی آموزشی مداد-کاغذی برای کارکردهای اجرایی توجه، حافظه ی کاری، بازداری، سازمان دهی و برنامه ریزی تهیه شد. به منظور بررسی تاثیر این بسته ی آموزشی بر پیشرفت تحصیلی، 34 دانش آموز دیرآموز به روش نمونه گیری ترکیبی از مدارس ابتدایی در سال تحصیلی 94-93، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (16 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت بیست جلسه ی70 دقیقه ای مورد آموزش قرار گرفت. داده های به دست آمده از آزمون های هوشی ریون و پیشرفت تحصیلی خواندن، املاء و ریاضی، با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد، آموزش بسته ی کارکردهای اجرایی توانسته در بهبود پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز به طور معناداری موثر واقع شود. این بهبودی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز، به ترتیب در دروس خواندن، املاء، ریاضی مشاهده شد. با کنترل هوش و سن، از میزان تاثیر مداخله ی کارکردهای اجرایی بر درک مطلب کاسته شد، به طوری که تفاوت معناداری بین میانگین های آزمون درک مطلب آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش در مجموع اثربخشی بسته ی آموزشی کارکردهای اجرایی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز پایه ی سوم ابتدایی را تائید کرد.
    کلیدواژگان: آموزش کارکردهای اجرایی، خواندن، درک مطلب، املاء، ریاضی، دیرآموز
  • تورج هاشمی نصرت آباد، منصور بیرامی، شهرام واحدی، ناصر بیرامی * صفحات 139-158
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای کمک خواهی در بهبود نشانه های استرس تحصیلی، عملکرد و انگیزش تحصیلی با تعدیل گری سبک های اسنادی در دانش آموزان بود.
    روش
    در راستای هدف پژوهش از جامعه دانش آموزان پایه دوم دبیرستان های دولتی پسرانه نواحی پنجگانه آموزش و پرورش تبریز، 60 نفر به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای و غربالگری انتخاب شدند و براساس نقطه برش پرسش نامه سبک اسنادی راتر به دو گروه سبک اسناد بیرونی و درونی تقسیم شدند. سپس نسبت به توزیع ابزارهای پژوهش در 4 گروه جداگانه اقدام شد. ابزارها شامل پرسش نامه سنجش انگیزه پیشرفت تحصیلی و استرس تحصیلی بودند و نسبت به اجرای بسته ی آموزشی راهبردهای کمک خواهی در 12 جلسه اقدام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس عاملی چند متغیره نشان داد که با کنترل اثرات پیش آزمون، اثر آموزش کمک خواهی با توجه به سبک های اسنادی بر ترکیب استرس تحصیلی، انگیزش تحصیلی و عملکرد تحصیلی مثبت و معنا دار است (05/0>P و 54/2 =F). همچنین نتایج نشان داد که سبک های اسنادی اثر روش های آموزش کمک خواهی بر استرس و انگیزش تحصیلی را تعدیل نموده، در صورتی که سبک های اسنادی بر عملکرد تحصیلی نقش تعدیل کنندگی ندارد. همچنین نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای کمک خواهی در کاهش استرس تحصیلی، بهبود عملکرد و انگیزش تحصیلی اثر مثبت و معنا دار دارد (05/0(P<.
    نتیجه گیری
    لذا می توان نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای کمک خواهی در کاهش استرس تحصیلی، بهبود عملکرد و انگیزش تحصیلی اثر مثبت دارد و سبک های اسنادی قادرند اثر آموزش راهبردهای کمک خواهی را بر استرس و انگیزش تحصیلی تعدیل نمایند.
    کلیدواژگان: راهبردهای کمک خواهی، استرس تحصیلی، انگیزش تحصیلی، عملکرد تحصیلی، سبک های اسنادی
  • خدامراد مومنی، مسلم عباسی، ذبیح پیرانی، محمد جواد بگیان کوله مرز * صفحات 159-182
    هدف
    مفهوم درگیری تحصیلی، از جمله مفاهیمی است که توسط پژوهشگران مختلف در حوزه تعلیم و تربیت به کار برده شده است و پژوهش های اخیر از آن با واژه اشتیاق یادگیری یاد می کنند. پژوهش ها نشان داده اند عواطف مثبت و جو عاطفی خانواده با مولفه های اشتیاق یادگیری مرتبط است. لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش هیجان پذیری و جو عاطفی خانواده در پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانش آموزان بود.
    روش
    طرح این پژوهش، طرح مقطعی- توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر اهواز که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل می باشند تشکیل می دهند (3300=n) نمونه پژوهش 380 نفر از دانش آموزان شهر اهواز بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. بدین صورت که در ابتدا شهر اهواز به چهار جهت (شمال، جنوب، شرق و غرب) تقسیم شد و سپس از هر جهت دو دبیرستان و از هر دبیرستان سه کلاس و از هر کلاس 16 نفر انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه جو عاطفی هیل برن، فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS)، پرسشنامه اشتیاق عاطفی، شناختی و رفتاری استفاده شد. یافته ها به کمک نرم افزار Spss 19و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیری به شیوه گام به گام انجام شد.
    یافته ها
    بین عواطف مثبت و جو عاطفی خانواده با اشتیاق تحصیلی، رابطه مثبت و معنی دار و بین عواطف منفی و اشتیاق تحصیلی رابطه منفی وجود داشت001/0≥ P. نتایج رگرسون چندمتغیری نشان داد که هیجان پذیری و جو عاطفی خانواده پیش بینی کننده های مناسبی برای اشتیاق تحصیلی می باشند 001/0≥ P.
    نتیجه گیری
    بنابراین، با تقویت هیجان پذیری مثبت و ارتقای جو عاطفی مثبت و سازنده ی خانوادگی این احتمال وجود دارد که اشتیاق تحصیلی دانش آموزان نیز افزایش یابد.
    کلیدواژگان: هیجان پذیری، جو عاطفی خانواده، اشتیاق تحصیلی
  • فاطمه گلستان جهرمی*، منیجه شهنی ییلاق، ناصر بهروزی، مرتضی امیدیان صفحات 183-204
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش برنامه پیشگیری از قلدری بر سازگاری، همدلی و قلدری دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر اهواز بود.
    روش
    روش این پژوهش آزمایشی و از طرح گروه گواه با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری بوده است. برای انتخاب آزمودنی ها از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای استفاده گردید و بر اساس تکمیل پرسشنامه ایلی نویز و نظرسنجی از دبیران، 40 نفر از دانش آموزان قلدر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. دانش آموزان هر دو گروه به سیاهه سازگاری برای دانش آموزان مدارس، مقیاس همدلی پایه و پرسشنامه تجدیدنظر شده قلدر/ قربانی اولویس، پاسخ دادند. برنامه پیشگیری از قلدری برای گروه آزمایشی در 15 جلسه 90 دقیقه ای به صورت دوبار در هفته، آموزش داده شد. سپس در مرحله پس آزمون و پیگیری، هر دو گروه به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) و تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش برنامه پیشگیری از قلدری باعث کاهش قلدری در گروه آزمایشی در مراحل پس آزمون و پی گیری شد. همچنین، میزان سازگاری و همدلی در گروه آزمایشی در مراحل پس آزمون و پی گیری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    کاربرد برنامه پیشگیری از قلدری می تواند مشکلات مربوط به رفتارهای قلدری را در مدارس کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه پیشگیری از قلدری، قلدری، سازگاری، همدلی
  • مینا ارغوانی پیرسلامی، سیدمحمدحسین موسوی نسب*، نوشیروان خضری مقدم صفحات 205-222
    هدف
    اختلال یادگیری، یکی از دلایل عمده عملکرد ضعیف تحصیلی تلقی می شود و کارکرد اجرایی عاملی اثرگذار بر اختلال یادگیری است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی توانمندسازی شناختی بر کارکرد اجرایی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری است.
    روش
    در این پژوهش تمام آزمایشی که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد، 44 دانش آموز دختر دارای اختلال یادگیری به صورت نمونه گیری هدفمند با جایگزینی تصادفی به طور مساوی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش در 6 جلسه ی 90 دقیقه ای آموزش های مربوط به توانمندسازی شناختی دریافت کردند اما گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل آزمون استروپ (جهت سنجش بازداری)، آزمون جمع و تفریق (جهت سنجش تغییر)، و آزمون کارت ها (جهت سنجش به روز رسانی) بود. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش توانمندسازی شناختی منجر به تقویت و بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان، در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل می شود.
    نتیجه گیری
    از مداخله توانمندسازی شناختی می توان برای بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی شناختی، کارکردهای اجرایی، اختلال یادگیری
|
  • Abbas Nesayan *, Roghaye Asadi Ghandomani, Mohammad Moradi Pages 1-13
    Objective
    Children with learning disorders despite having average or above average IQ have difficulty in the basic academic skills such as reading, writing and math. The aim of this study was comparison of organizing-planning, reasoning and working memory in children with and without specific learning disorders.
    Method
    This study was Ex post facto research. The study population was included all boy students with and without specific learning disorder in fourth grade in Gonabad city. The sample consisted of 30 students with learning disorders and 30 normal students that were enrolled in2012-2013 year. Student with specific learning disorders selected through simple random sampling method and normal students selected with multi-stage cluster sampling.
    Results
    The results showed that the performance of normal children in executive functions was significantly different from children with specific learning disorders (p 0/05).
    Conclusion
    According to the findings can say that performance of children with specific learning disorders in executive functions than normal children is low, so it should be noted in their assessment and treatment programs.
    Keywords: organizing-planning, reasoning, Working memory, Specific learning disorder
  • Farhad Khormaee, Saman Kamari * Pages 15-37
    Aim: Hope is motivational– emotional construct refers to the expectation that based on the individual probability that pleasant events occur in the future. So the aim of this study was construction academic hope scale and investigate its psychometric characteristics in students.
    Method
    This scale has 27 items that have been extracted from the content of interviews with students. To investigate psychometric characteristics of this scale 241 boy and girl high school were selected by random cluster sampling from four areas of Shiraz education schools and they answered to academic hope scale. Also to explore it criterion validity was used of the psychological hardiness questionnaire and patience scale for children and adolescents.
    Results
    The results of exploratory factor analysis by principal components method with varimax rotation indicating the existence of 4 component academic hope that were named respectively to hope to gain opportunity, hope to gain life skills, hope to usefulness of school and hope to gain competency. This four component explained 58 percent of the total variance of sample. Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability of the scale. Cronbach's alpha for subscale hope to gain opportunities 0/90 , hope to gain life skills 0/90, hope to usefulness of school 0/84, hope to gain competency 0/76 and Cronbach's alpha coefficient of the total academic hope scale was 0/94.
    Conclusion
    Generally the results showed that academic hope scale has an appropriate reliability and validity and it can be used as a useful tool to assessment academic hope in students.
    Keywords: Key words:academic hope, life skill, competency, usefulness of School
  • Mina Mahbod, Farideh Yousefi * Pages 39-59
    Self-handicapping makes a lot of personal and social loss for learners and educational system. Thus, many researchers have been studying ways to prevent learners’ self-handicapping. The purpose of this study was to examine the relationship between university students’ metacognition and self-handicapping, as well as the mediating effect of students’ general self-efficacy on this relation. The participants were 336 (189 women and 147 men) students from Shiraz University selected by random multistage cluster sampling method. The participants completed three measures: General Self-efficacy Scale (Schwarzer, 1992), Metacognitive Awareness Inventory Scale (Schraw & Dennisson, 1994), and Self-handicapping Scale (Jones & Rhodewalt, 1982). Cronbach’s alpha coefficient was used for examining the reliability of the scales. To determine the validity, internal consistency and item analysis were applied. The findings showed the reliability and validity of all instruments were at satisfactory level. The results indicated that the model had a good fitness with the data. Metacognition could predict self-handicapping in a direct mannar. Moreover, general self-efficacy had a mediating role in relationship between metacognition and self-handicapping. The mediating role of general self-efficacy applying Bootstrap was significant.
    Keywords: general self-efficacy, Metacognition, self-handicapping
  • Saeed Moshtaghi *, Homam Moayedfar Pages 61-78
    This study aims to predict academic procrastination based on the psychological capital components (hope, optimism, resiliency and self-efficacy) and achievement goals orientation. The research method was correlation. To do so, 375 students were chosen in Islamic Azad University in Dezful branch (175 female and 200 male) during 2015-16 through stratified random sampling. To gather the data, Procrastination Scale (Lay, 1986) and Achievement Goal Questionnaire (Eliot and McGregor, 2001) were used and for the four components of psychological capital there were used Adult Dispositional Hope Scale, Life Orientation Test-Revised, Resiliency Scale and Academic Self-Efficacy Scale. The data were analyzed using Pierson correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that there is a negative significant relationship between academic procrastination and for the four components of psychological capital and mastery-approach goal orientation and a positive and significant relationship with performance-approach, performance-avoidance and mastery-avoidance goal orientation (P
    Keywords: academic procrastination, psychological capital, Achievement Goals
  • Mosayeb Yarmohammadi Vasel *, Mohammad Reza Zoghi Paydar, Abbas Mohammadi Pages 79-92
    Studies show that the inquiry-based lesson and curriculum effectively increase student's critical thinking. Therefore, the purpose of doing this project was determing of The effect of inquiry method instruction on critical thinking and in the Empirical Sciences lesson in students were boys in grade eight school of Hamedan. The method that using in this project was from kind of mid expenence with pre testing and after testing with the group of expenence and group of experience and group of control society including all of the student that were boys and were in grade eight first course Hamedan that their numbers were 3941 that they selected in 1394 that these numbers were 60 people and were selected as sample with the method of model available sampling. The tools that are use now, The test of the California critical thinking skil test –form-B (CCTST) was. In order to analyse, the information that got frome questions in pre testing and after testing descriptive statical methods including The mean, standard deviation, frequency distribution and inferential statistical methods, including covariance was used for analysed and with using of soft ware spss, it analysed.The conclusion showed that the inquiry method instruction was effective on critical thinking. Results of covariance analysis showed that the inquiry method instruction was effective on subscales of Critical thinking including, analysis, evaluation, inference, deductive reasoning and inductive reasoning. So the results of this research can be said inquiry-based learning is a teaching method could lead to the development of critical thinking abilities.
    Keywords: Inquiry method, Critical thinking, Empirical Sciences lesson
  • Hojjat Dehghanzadeh *, Hossein Dehghanzad, Mohammad Shahalizadeh, Hassan Rastgarpour Pages 93-112
    The purpose of this paper was to comparing the effectiveness of four component and Gagne instructional design models with each other and conventional method in science learning. To achieve this purpose, the experimental method with pre-test and post-test and control groups was used. The entire male students of Karaj city were the population of this research. Sample was selected through cluster sampling that include 60 mentioned population that divided in three groups (experimental1, exprimental2 and control group). Intended subject matter presented for Experimental 1 through four component instructional design model, experimental 2 through Gagne instructional design model and for control group through conventional method. For all three groups, pretest, posttest test was executed. For descriptive data analysis, mean and standard deviation scores, has been used and for inferential statistic, covariance analysis was used to examine the hypothesis. The results showed that there is significant difference between conventional training and four component a Gagne instructional design models and between four component and Gagne instructional design models was significant difference. Four component (IDM) is better than Gagne (IDM) four learning complex learning.
    Keywords: Instruction, instructional design, Four Component, Gagne, science learning, Complex learning
  • Marzeyeh Aziziyan, Hassan Asadzadeh*, Hamid Alizadeh, Fariborz Dortag, Esmail Sadipour Pages 113-137
    The purpose of this research was to developing of an educational Package for training executive functions and examining its effectiveness on academic achievement of third-grade underachiever pupils. The research method was experimental with pre -test and post-test and follow up with the control group. The educational software package included 10 games and also 10 games with pencil-paper content.Educational training for executive functions, attention, working memory, inhibition, organizing and planning was prepared. For any executive function, 2 educational game pencil-paper and 2 software game were considered. In order to investigate the effectof the training package on academic achievement of 34 underachiever pupils from elementary school to pick random sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group was trained for 20 sessions. The data were analyzed using variance with repeated measures and analysis of covariance. The results showed that training package of executive functions could be effective in improving academic achievement of the subjects. The improvement in the subject of reading, spelling, and math was the least improvement, seen in reading comprehension. By controlling the age and intelligence, executive function of the impact of the intervention on reading comprehension decreased, so that there was no significant statistical difference between the average reading comprehension test of experimental and control groups. Thus, it can be concluded that training package designed for executive functions could improve student achievement in lessons on reading, spelling and math are effective and lead to decreased academic distance between normal and underachiever students.
    Keywords: Package for Training Executive Functions, Underachievers, Academic achievement, reading, spelling, math
  • Touraj Hashemi, Mansour Bayrami, Shahram Vahedi, Naser Beyrami * Pages 139-158
    The present study aimed to determine the effectiveness of help-seeking strategies training in the improvement of academic stress, performance and motivation by the moderating role of attributional styles among students. Therefore, using multistage random cluster and screening methods, 60 students were selected from high school students in grade 2 in Tabriz five stricts. They were divided in two groups of internal and external attributional styles based on the cutt of point in Ratters attributional styles questionnaire and were assigned in 4 groups. They completed academic stress scale and assessment of academic achievement motivation. The training sessions were administered. Results showed that by controlling the effects of pre-test, help-seeking strategies had a positive significant effect on the academic stress, performance and motivation as a combined variable regarding attributional styles (F= 2.54, p
    Keywords: help-seeking strategies, academic stress, academic motivation, academic performance, attributional styles
  • Khodamorad Momeni, Moslem Abbasi, Zabih Pirani, Mohammad Javad Beyghiyan* Pages 159-182
    The concept of academic engagement, one of the concepts used by different researchers in the field of education and recent research with a learning attitude. Studies have shown positive emotions and emotional atmosphere of a family with a passion for learning related components. The aim of this study was to investigate the role of emotionality and emotional climate of the family in anticipation of student's educational aspirations.
    The design of this study is correlational cross-sectional design. The study population included all high school students in Ahwaz . The sample consisted of 380 students of Ahvaz were selected by multistage cluster sampling method.Between positive emotions and emotional atmosphere of a family with a passion for education, and a significant positive correlation between negative emotions and academic enthusiasm had a negative relationship.The results of multivariate regression showed that emotionality and emotional family atmosphere are predictors for academic passion.So, by reinforcing positive emotionality and promote positive emotional family atmosphere it is likely
    Keywords: affectivity, Family Emotional Climat, Educational Engagement
  • Fatmeh Golestan *, Manije Shahani Yeylagh, Naser Behrozi, Morteza Omidiyan Pages 183-204
    The Effect of Bullying Prevention Program Training on Bullying, Adjustment and Empathy among Middle School Female Students, in Ahvaz
    Objective
    The aim of this study was to examine the effect of bullying prevention program training on bullying, adjustment and empathy among middle school female students, in Ahvaz.
    Method
    The design of the study was an experimental research including pretest-posttest-follow up and control group. The participants in this study were selected by Multistage random sampling method. Based on Illinois questionnaire and opinion poll done on teachers, 40 students were selected as bully and divided randomly into experimental and control groups. The participants completed Revised-Olweus Bully/Victim Questionnaire, Adjustment Inventory for School Students and Basic Empathy Scale. The experimental group received 15 sessions (90 minutes, twice a week) of training based on the Bullying prevention program. Then, in post-test and its follow-up stage, both groups answered questionnaires of the study. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The result showed that bullying prevention program training has decreased bullying and also has increased adjustment and empathy at posttest and follow up stages.
    Conclusion
    Bullying prevention program training can reduce problems associated with bullying behavior at schools.
    Keywords: Bullying Prevention Program, bullying, adjustment, empathy
  • Mina Arghavani, Mohammad Hossein Mosavi Nasab *, Noshiravan Khezri Moghadam Pages 205-222
    Objective
    Learning disorders is considered to be one of the main reasons of poor academic performance and influencing factor on learning and executive functions. The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive empowerment on executive functions in students with learning disorders.
    Methods
    In this experimental study with pretest and posttest and control group, 44 students with learning disorders are equally and randomly assigned in control and experimental groups. Experimental group received cognitive empowerment training in six sessions for 90-minutes, whereas control group did not receive any intervention. The tools used in this study included the Stroop test (for measuring inhibition), addition and subtraction test (for measuring shifting), and cards test (for measuring updating). Data were analyzed using ANCOVA.
    Results
    Results showed that cognitive empowerment training is strengthen and improved executive functions in students in the experimental group, compared to the control group.
    Conclusion
    Cognitive empowerment intervention can be used for improving executive functions in students with learning disorders.
    Keywords: Cognitive empowerment, executive function, Learning disorder