فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 56 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا پورحسین*، آمنه فهیمی فر صفحه 457
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مدیریت رفتار به مادران کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی در کاهش تنیدگی و مشکلات سلامت روانی این مادران انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. بدین منظور مادران 24 نفر از کودکانی که با اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی تشخیص داده شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگماری شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های، سلامت روانی، شاخص تنیدگی والدین و مقیاس درجه بندی کانرز والدین برای اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی بود. آموزش رفتاری والدین در قالب نه جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش مشکلات سلامت روانی مادران و تنیدگی (05/0P<)، مادران گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه بود. یافته ها نشان می دهند که آموزش رفتاری به مادران، باعث افزایش رواندرستی مادران شده و از وخیم شدن تنیدگی و آشفتگی روانشناختی در مادران کودکان با اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی پیشگیری می نماید.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، آموزش مدیریت رفتاری، تنیدگی، سلامت روانی
  • محمدعلی بشارت*، مسعود غلامعلی لواسانی، رضا ملک زاده صفحه 475
    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از شایع ترین و مزمن ترین اختلالات کنشی دستگاه گوارش است که بار زیادی را بر فرد و جامعه تحمیل می کند. بنابراین، بررسی متغیر های روانشناختی مرتبط با IBS می تواند کمک شایانی به فهم بهتر این اختلال و مدیریت و کاهش وخامت نشانه های مرضی آن در بیماران کند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گر ناگویی خویی در رابطه بین نخستین روان بنه های سازش نایافته و وخامت نشانه های مرضی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود. تعداد 180 بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (114 مرد، 66 زن) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس وخامت نشانه های مرضی IBS (IBS-SSS)، فرم کوتاه پرسشنامه روان بنه های یانگ (YSQ-SF) و مقیاس ناگویی خویی تورنتو (TAS-20) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که نخستین روان بنه های سازش نایافته و ناگویی خویی با وخامت نشانه های مرضی IBS در سطح 05/0> p رابطه مثبت معنادار دارند. بین نخستین روان بنه های سازش نایافته و ناگویی خویی نیز رابطه مثبت معنادار در سطح 01/0 > p وجود داشت. نقش میانجی گر ناگویی خویی در رابطه بین نخستین روان بنه های سازش نایافته و وخامت نشانه های مرضی IBS در این پژوهش تایید نشد. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که نخستین روان بنه های سازش نایافته و ناگویی خویی وخامت نشانه های مرضی سندرم روده تحریک پذیر را پیش بینی می کنند. توجه به این متغیرهای روانشناختی، می تواند به فرایندهای پیشگیری، تشخیص و درمان IB کمک کند.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، نخستین روان بنه های سازش نایافته، ناگویی خویی
  • محمود امیربیگی، نیما قربانی*، محمدعلی بشارت صفحه 495
    از دید نظریه مدیریت وحشت (گرینبرگ، سولومون، پیزینسکی، 1986) افراد از آن جهت برای کسب و حفظ ارزیابی مثبت خود برانگیخته می شوند که حرمت خود حاصل از آن به عنوان سپری در برابر اضطراب وجودی مرگ عمل کند. این نظرگاه نگاهی دفاعی به فعالیت های بشر امروزی دارد و این نگاه در حوزه تبیین حرمت خود به خوبی مشهود است. حرمت خود به عنوان یک دفاع در برابر وحشت عمل می کند. مطالعه حاضر تاثیر برجستگی مرگ (روزنبالت و همکاران، 1989) بر حرمت خود را مورد بررسی قرار داد. نمونه ای 64 نفری از دانشجویان پسر دانشگاه تهران به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به دو سوال در مورد محرک یادآورنده مرگ پاسخ دادند و گروه گواه به دو سوالی پاسخ دادند که ارتباطی با محرک یادآورنده مرگ نداشت. در پایان، هر دو گروه مقیاس حرمت خود روزنبرگ را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد تفاوتی بین دو گروه در نمرات حرمت خود در اثر مداخله به وجود نیامد. یافته ها بر اساس مولفه های شخصیتی و محدودیت های فرهنگی این نظریه تبیین شدند.
    کلیدواژگان: برجستگی مرگ، نظریه مدیریت وحشت، حرمت خود
  • عباس رحیمی نژاد*، محسن زالی زاده، احمد علیپور صفحه 504
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های هویت با حضور و جستجوی معنای زندگی بود. این پژوهش مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز بودند. از میان دانشجویان دانشگاه به شیوه نمونه گیری تصادفی مرحله ای خوشه ایچند مرحله ای 261 نفر (136 زن، 125 مرد) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ترجمه فارسی پرسشنامه های سبک هویت (ISI-4)، فیلیپس و پیتمن (2007)، و پرسشنامه حضور و جستجوی معنای زندگی (MLQ) استگر، فرایزر، کالر و اویشی (2006) استفاده شد. داده ها به کمک روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند: الف- سبک اطلاعاتی با حضور و جستجوی معنا رابطه مثبت معنادار داشت. ب- سبک سردرگم با حضور و جستجوی معنا رابطه منفی معناداری داشت. نتایج نشان دادند که سبک های هویت اطلاعاتی 21 درصد و سبک سردرگم/اجتنابی 2 درصد واریانس حضور معنای زندگی را پیش بینی کنندگان کردند.
    کلیدواژگان: سبک اطلاعاتی، سبک هنجاری، سبک سردرگم، اجتنابی، حضور معنا، جستجوی معنا
  • سیده طیبه حبیب زاده*، محمد حاتمی، جعفر حسنی صفحه 517
    پدیده ناباروری علاوه بر قلمرو پزشکی، در قلمرو علوم رفتاری و اجتماعی نیز مورد بحث و بررسی است. این پژوهش با هدف مقایسه راهبردهای نظم جویی عاطفی و ذهن‏ تمام عیار در بین زنان نابارور و زنان بارورشده با لقاح مصنوعی و زنان بارور بهنجار به روش علی مقایسه‏ای انجام شده است. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان می دهد در راهبردهای نظم جویی شناختی عاطفی و ذهن تمام عیار، در این سه گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. زنان نابارور و بارور شده با لقاح مصنوعی در مقایسه با زنان بارور بهنجار نمرات بالاتری در راهبردهای عاطفی ناکارآمد (سرزنش خود و دیگران، نشخوار فکری و تلقی فاجعه‏آمیز) و راهبردهای عاطفی کارآمد (پذیرش، ارزیابی مثبت و دیدگاه وسیع‏تر) دارند و از ذهن‏ تمام عیار پایین‏تر (مشاهده، توصیف، عدم قضاوت و عدم واکنش کمتر) برخوردارند. این مطالعه نشان می‏دهد اشکال در مدیریت صحیح هیجانات، پردازش و ارزیابی سوگیرانه محرک‏های محیطی و عدم وقوف به زمان حال، از جمله عوامل خطرپذیر برای ابتلای زنان نابارور و تحت درمان به اختلالات خلقی و اضطرابی است.
    کلیدواژگان: نظم جویی عاطفی، ذهن تمام عیار، ناباروری، لقاح مصنوعی
  • سعید پورنقاش تهرانی*، ساره علیجانی صفحه 539
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه نقش ابعاد عاطفی شخصیت و ویژگی های جمعیت شناختی در پیش بینی خشونت خانوادگی در مراجعین تحت درمان نگهدارنده با متادون و افراد عادی بود. دویست و ده نفر (شامل 105 مراجع تحت درمان نگهدارنده با متادون و 105 فرد عادی) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد که پرسشنامه خشونت خانوادگی و پرسشنامه خلق و خو و مزاج (TCI-56) را تکمیل نمایند. یافته ها نشان دادند که ابعاد عاطفی شخصیت و ویژگی های جمعیت شناختی، خشونت خانوادگی را در افراد عادی و تحت درمان نگهدارنده با متادون پیش بینی نمی کند. همچنین میزان خشونت خانوادگی بین گروه های سنی مختلف افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون، تفاوت معنادار نشان نمی دهد. در مقایسه ابعاد عاطفی شخصیت بین افراد با تجربه خشونت خانوادگی و افراد بدون تجربه خشونت خانوادگی، این نتیجه به دست آمد که دو گروه با هم تفاوت معنادار ندارند. بین افراد عادی و افراد تحت درمان متادون در مولفه های ع شخصیت نیز تفاوت معنادار وجود نداشت. یافته های پژوهش حاضر می تواند در حوزه خشونت خانوادگی و ابعاد شخصیت مفید باشد.
    کلیدواژگان: ابعاد عاطفی شخصیت، خشونت خانوادگی، وابستگی به مواد مخدر
  • سعید عسکری*، سیدمحسن حجت خواه، مختار حیدربیگی صفحه 557
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه الگوهای ارتباطی خانواده، نهایی خواهی و حمایت اجتماعی با خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان بدره در سال تحصیلی 93/92 پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. تعداد 162 نفر
    از دانش آموزان دختر از بین دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان بدره در سال تحصیلی 93-92 از شش دبیرستان با روش تصادفی چندمرحله ای، به عنوان نمونه انتخاب و در این پژوهش شرکت نمودند. شرکت کنندگان پرسش نامه تجدید نظر شده الگوهای ارتباطی خانواده (RFCP)، پرسش نامه نهایی خواهی در مدرسه، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) و پرسش نامه خودکارآمدی تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ را تکمیل نمودند. در این پژوهش، از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان و گام به گام استفاده گردید. نتایج ناشی از تجزیه و تحلیل همبستگی به روش پیرسون نشان داد که بین تمام متغیرهای پیش بین به غیر از خرده مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده سایر افراد مهم در زندگی با متغیر ملاک (خودکارآمدی تحصیلی) رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج ناشی از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای نهایی خواهی مثبت، نهایی خواهی منفی و الگوی ارتباطی خانواده (بعد گفت وشنود) به ترتیب بیشترین توان برای پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی را دارند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، حمایت اجتماعی، نهایی خواهی، خودکارآمدی تحصیلی، دانش آموزان دختر دوره متوسطه
  • احمد به پژوه*، سعید رحیمی، منصوره فضیلتی صفحه 582
    نیازسنجی آموزشی، مهم ترین گام در برنامه ریزی، به ویژه برنامه ریزی درسی محسوب می شود. از این رو، هدف از پژوهش حاضر پاسخگویی به دو سوال بود: 1) نیازهای آموزشی و اولویت آنها از نظر دانش‏آموزان ناشنوای هنرستانی مدارس ویژه در شهر اصفهان چیست؟ 2) آیا بین دیدگاه دانش‏آموزان دختر و پسر ناشنوای هنرستانی نسبت به نیازهای آموزشی تفاوت وجود دارد؟ در این پژوهش توصیفی، تعداد شصت نفر از دانش‏آموزان پسر و دختر ناشنوای هنرستانی مدارس ویژه در شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه نیازسنجی آموزشی محقق ساخته در اختیار آنان قرار گرفت. قابلیت اعتماد پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 79/0 برآورد گردید. روایی محتوایی پرسشنامه توسط پنج تن از استادان گروه روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی دانشگاه تهران مورد تایید قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی بررسی و تحلیل شد. یافته های به دست آمده نشان داد که شرکت‏کنندگان در اکثر گویه ها اهمیت نیازهای ارتباطی و شغلی را بیش از سایر نیازها تشخیص دادند. همچنین بین نیازهای انگیزشی، شغلی، ارتباطی و حرکتی، تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج پژوهش نشان داد که همه شرکت‏کنندگان، نیازهای آموزشی خود را در حد بالایی گزارش کردند و گروه دختران نیازهای انگیزشی و حرکتی را بیشتر از گروه پسران ابراز کردند. بنابراین ضرورت دارد در برنامه ریزی درسی برای دانش‏آموزان ناشنوای هنرستانی به نیازهای آموزشی آنان و اولویت های مربوط مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، دانش آموزان ناشنوا، برنامه درسی
  • سعید پورنقاش تهرانی، نسترن مرتضایی* صفحه 598
    اعتیاد به مواد مخدر به عنوان مشکلی اجتماعی پدیده ایست که علاوه بر زمینه های ناسالم اجتماعی- فرهنگی، زمینه های شخصیتی و هیجانی در چگونگی ابتلا به آن از اهمیت زیادی برخوردار است. اما به نظر می رسد، هیچیک از عوامل به تنهایی در مساله اعتیاد به مواد تعیین کننده نباشد. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مزاج با اختلالات روانی در دو گروه معتاد به مواد مخدر و غیرمعتاد صورت گرفته است. در این راستا 143 نفر از مردان (72 نفر معتاد به مواد مخدر و 71 نفر از افراد غیرمعتاد) طی یک مطالعه علی مقایسه ای، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و خرده مقیاس های مزاج از پرسشنامه شخصیت کلونینجر (56-TCI) و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و تنیدگی لویباند و لویباند (21-DASS) بر روی آنها اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با روش های ضریب هبستگی پیرسون و آزمون Z فیشر نشان داد، تنها در افراد معتاد به مواد مخدر، آسیب گریزی با افسردگی (01/0>P)، اضطراب و تنیدگی دارای رابطه مثبت معنادار است (05/0>P). علاوه بر این ارتباط هر یک از خرده مقیاس های مزاج با اختلالات روانی در بین گروه ها معنادار نبود (05/0P>). یافته های مطالعه حاضر بیانگر این نکته است که عوامل مزاجی و اختلالات روانی در ایجاد وابستگی به مواد مخدر نقش کلیدی را ایفاء نکردند و عمدتا تحت تاثیر عوامل دیگر که در مطالعه حاضر مدنظر نبودند قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مزاج، اختلالات روانی، اعتیاد به مواد مخدر
|
  • R. Pourhosein*, M. Khan Abadi, A. Fahimi Far Page 457
    The present study aimed to investigate the effect of management behavior training methods to mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder, on decreasing stress and mental health problems of these mothers. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. 24 mothers of children with ADHD were selected using at-hand sampling and divided into control and experimental groups. Both groups filled out connors questioners, parenting stress index and mental health questioners. In the next step, the experimental group was instructed management behavior training in 9 ninety-minute sessions while the mothers in control group went on their normal procedures. At the end of the instructional session, both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data. The results of the analysis of covariance showed that instructing behavior modification methods decreased mental health problems and parenting stress (P
    Keywords: ADHD, behavior management training, mental health, parenting stress
  • M.A. Besharat*, S. Dehghani, M. Gholamali Lavasani, R. Malekzadeh Page 475
    Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the common and chronic functional gastrointestinal disorders that cause a great burden for the patients and the society. Therefore, investigation of psychological variables related to IBS can be useful in understanding, management and decrees of symptoms severity in IBS patients. The present study was performed to examine the mediating role of alexithymia on the relationship between early maladaptive schemas and severity of symptoms in patients with irritable bowel syndrome. One hundred and eighty patients with irritable bowel syndrome (114 men, 66 women) participated in this study. All patients were asked to complete the IBS symptom severity scale (IBS-SSS), young schema questionnaire-short form (YSQ-SF), and Toronto Alexithymia scale (TAS-20). The results demonstrated that early maladaptive schemas and alexithymia had a significant positive association with severity of IBS symptoms )p
    Keywords: irritable bowel syndrome, early maladaptive schema, alexithymia
  • M. Amirbeigi, N. Ghorbani*, M.A. Besharat Page 495
    Terror management theory (greenberg, solomon, pyszczinski, 1986) claims that the reason for which one tries to attain and preserve positive self-evaluation is self-esteem. This self-esteem acts as a buffer against existential death anxiety. This approach considers human activities as a defense against existential anxiety and it is obvious in its explanation of self-esteem. The present researh examined the effects of mortality salience (MS: rosenblatt et al., 1989) on self-esteem. A sample of 64 male students of university of Tehran were randomly assigned to an experimental and a control group. The experimental group answered the question about MS topic and the control group answered two questions about non mortality salience topic (Pyszczcynsli et al. 1999). Then both groups filled out Rosenberg's self-esteem scale (Rosenberg, 1965). Results revealed that the self-esteem of experimental group was not significantly different from the control group (P= 0.05). Results are discussed based on the role of cultural and personality structure of participants.
    Keywords: mortality salience, terror management theory, self-esteem
  • A. Rahiminezhad*, M. Zalizadeh, A. Alipour Page 504
    This research aimed to investigate the relationship between identity styles and the presence and searching for meaning of life. The method was descriptive and correlation. The population was undergraduate students studying in Shahid Chamran university of Ahvaz. The subjects were selected in a multistage method randomly in cluster from. The number of selected sample was 261 (136 women, 125 men). In this research Farsi translation of identity style inventory (ISI-4) of Phillips and Pittman (2007) and meaning of life questionnaire (MLQ) of Steger, Frazier, Kaler & Oishi (2006) were used. The statistical method was correlation and stepwise regression analysis. Findings showed: A- the informational style predicted positively the search for the meaning of life positively and significantly. B- The diffused/avoidant style of identity had negative correlation with the presence and searching of meaning of life. Regression analysis showed that light and confused information and search for the meaning of these two variables have predicted. The results showed that among identity styles, informational style predicted 21% of variance and next the diffused/avoidant style predicted 2% variance of meaning of life.
    Keywords: information style, normative style, diffuse avoidant style, presence of meaning, search for meaning
  • T. Habibzadeh*, M. Hatami, J. Hasani Page 517
    The phenomenon of infertility, in addition to the medical field, have been discussed in behavioral and social sciences realm also. The aim of this study was to compare emotion regulation strategies and mindfulness among infertile women, fertile women with IVF and normal women. using casual-comparative design 120 women (40 infertile women, 40 women conceived by IVF and 40 normal fertile women) were selected and assessed by cognitive emotion regulation (CERQ) and five factors mindfulness questionnaire (FFMQ). The results of multivariate analysis of variance showed that infertile women and women conceived by IVF in comparison with normal fertile women have more maladaptive cognitive emotion regulation strategies (self-blame, other-blame, rumination, catastrophizing) and more adaptive cognitive emotion regulation strategies (acceptance, positive reappraisal and putting into erspective) and lower mindfulness (observation, description, lack of judgment & non-reactive). The results indicate disturbance in the proper management of emotions, processing and biased assessment of environmental stimuli and a lack of awareness of the present, including venture factors for developing mood and anxiety disorders in infertile women & infertile women undergoing treatment.
    Keywords: emotion regulation strategies, mindfulness, infertility, fertile with IVF
  • S. Pournaghash Tehrani*, M. Nasri Tajabadi, S. Alijani Page 539
    The purpose of the present study was to compare the role of emotional aspect of personality and demographic characteristics in predicting domestic violence in addicts in methadone-maintenance treatment (MMT) and non addicts. Two hundred and ten individuals (105 patients under MMT, 105 normal individuals) participated in this study all of whom were asked to complete the domestic violence questionnaire and temperament and character inventory (TCI-56). Results showed that emotional aspects of personality and demographic factors do not predict domestic violence in non-addict sample and patients in MMT programs. Comparing emotional aspects of personality between individuals with experience of domestic violence and without it didn’t show any significant differences between the two groups. Also, no significant differences between non-addict and patients in MMT programs, in emotional dimensions of personality, were observed. Findings are discussed in the context of domestic violence and aspects of personality literature.
    Keywords: emotional aspects of personality, domestic violence, addiction
  • S. Asgari*, M. Hojatkhah, M. Heydarbeygi Page 557
    The present research studies the relationship of family communication patterns, perfectionism and social support with a academic self-efficacy among high school female students of Badreh city, a academic year 93/92.The research method is correlational descriptive. With the method of multi stage random sampling. The number of 162 female students among six high schools were selected as the sample of research. The participants completed the inventory of revised family communication patterns, The inventory of perfectionism at school, multidimensional scale of perceived social support, as well as the inventory of academic self-efficacy of McIllroy and Bunting. In this research, statistical methods of Pearson correlation and simultaneous and stepwise regression analysis have been used. The results of analysis with Pearson correlation showed that there is a significant relation between all the predictor variables (except the subscale of perceived social support) with the academic self-efficacy. The results of multiple regression analysis also indicated that the variables of positive and negative perfectionism as well as family communication patterns (conversation orientation) have respectively the most potential for prediction of the academic self-efficacy.
    Keywords: family communication patterns, perfectionism, social support, academic self efficacy, high school female students
  • A. Beh-Pajooh*, S. Rahimi, M. Fazilati Page 582
    Educational need assessment is the most important step in planning, particularly in curriculum development. Therefore, the purpose of the present study was answering to two questions a) What was the educational needs and its priorities in views of deaf students in technical high schools in Isfahan, Iran? b) Were there any differences between views of male and female students toward educational needs? In the present descriptive study, sixty male and female deaf students were randomly selected in two technical high schools in Isfahan. The participants completed a research-made educational need assessment questionnaire. The findings revealed that most students reported which communicational and motivational needs were needed. Also, there were significant differences between four categories of motivational needs, communicational needs, vocational needs and kinesthetic needs. The results showed that all participants reported their needs in all items, whereas female students reported more needs in motivational and kinesthetic needs than male students.
    Keywords: educational need assessment, deaf students, curriculum development
  • S. Pournaghash-Tehrani, N. Mortezaee* Page 598
    Drug addiction as a social problem has many facets including social, cultural and individual aspects. But none of these factors alone can determine addiction. As such, the present study examined the relationship between temperament and mental disorders in drug addicts and non addicts. To do this, 143 male (n=72) addicts and non-addicts (n=71) in a causal-comparative study were randomly selected and administered the temperament subscales of cloninger's temperament and DASS-21 inventory. Using pearson correlation and fisher's Z-test results showed harm avoidance was significantly correlated with depression, anxiety, and stress only in addicts. Additionally, no significant relationship between each subscale of temperament inventory with mental disorder between the two groups was observed. The results indicated that in the present study temperamental and mental disorders factors did not play a central role in the development of drug dependence and other factors, not assessed in this study, and were the main cause of drug addiction.
    Keywords: temperament, mental disorders, drug addiction