فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 133 (فروردین 1403)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 133 (فروردین 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محسن شکوهی یکتا*، سید سعید سجادی اناری، سیده ثریا علوی نژاد صفحات 1-16
    زمینه

    خانواده، بستری تعیین کننده برای تحول سالم کودک است. آگاهی والدین از شیوه های صحیح فرزندپروری و به کار بستن آن ها به شکوفایی استعداد وکاهش مشکلات رفتاری کودکان و همچنین کاهش تعارض در روابط خانوادگی منجر خواهد شد. برخی نظریه پردازان مشکلات رفتاری را اختلال های ناتوان کننده، افراطی و نامطلوب در تعامل با والدین تعبیر کرد ه اند، روش های فرزند پروری ضعیف، روابط نامناسب والد-کودک مانند برخورهای خشن انضباطی و ناهماهنگ مرکز توجه آسیب شناسی است  که باعث عدم شکوفایی توانمندی های کودکان می گردد. شواهد پژوهشی نشان می دهد اجرای برنامه های والدمحور بر سازش یافتگی، ایجاد دلبستگی و موفقیت کودکان در مواجهه با چالش ها تاثیر داشته است، اما پژوهش های اندکی در زمینه اجرای این برنامه ها در جامعه مورد مطالعه وجود دارد.

    هدف

    مداخله آموزشی تحول کودک با این هدف بر روی والدین اجرا شد تا اثربخشی آن بر حل مشکلات خانواده و مشکلات رفتاری کودکان سنجیده شود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون استفاده شده است. در این پژوهش والدین کودکان 7 تا 12 سال در شهر تهران به صورت دردسترس برای شرکت در کارگاه آموزشی تحول کودک اعلام آمادگی نمودند. تمامی 32 نفر والد شاغل با استفاده از پرسشنامه کودک آیبرگ (1990) و مقیاس حل مشکل خانواده (احمدی نوده، 1386) ارزیابی شدند. والدین گروه مداخله در پنج جلسه آموزش برنامه تحول کودک (شکوهی یکتا، اکبری و محمودی، 1394)  شرکت کردند. برای تحلیل داده ها به منظور بررسی نمرات در پیش آزمون و پس آزمون از آزمون t گروه های همبسته استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان می دهد میانگین نمره حل مشکل خانواده در پیش آزمون و پس آزمون حاکی از افزایش 11 نمره ای در پس آزمون است. مقدار t به دست آمده برابر 56/2 است که در سطح 0/05 <P معنادار می باشد؛ همچنین میانگین مشکلات رفتاری در پیش آزمون و پس آزمون حاکی از کاهش 3 نمره ای در پس آزمون است. مقدار t به دست آمده برابر 2/42 است که در سطح 0/05 <P معنادار می باشد. لذا این تغییر در هر دو مقیاس از لحاظ آماری معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی تحول کودک، موجب کاهش در نمره مشکلات رفتاری و افزایش در حل مشکلات خانواده شده است. با توجه به تاثیر مثبت این برنامه برکاهش مشکلات رفتاری در کودکان که منجر به بهبود تعارضات و مشکلات خانواده گردیده است، لذا تحقیقات بیشتر برای کاربست این برنامه بر روی نمونه های بزرگتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تحول کودک، مشکل رفتاری کودک، شکوفایی استعداد
  • امیر لشکری، مسعود غلامعلی لواسانی*، مینا مجتبایی، منصوره حاج حسینی صفحات 17-40
    زمینه

    پژوهش های پیشین نشان داده است که درمان متمرکز بر هیجان بر کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی و بهبود کارایی اجتماعی افراد مبتلا به آن اثربخش است. از سوی دیگر، مرور مطالعات نشان می دهد که بسیاری از رویکردهای درمانی اگر در قالب روان‏درمانی گروهی به کار برده شوند، اثربخشی بیشتری خواهند داشت، اما تا کنون، پروتکل این نوع درمان به نحوی که فنون مداخله آن برای اجرا در گروه متناسب و سازگار باشند، تدوین نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین پروتکل گروه درمانی متمرکز بر هیجان و کارآزمایی آن بر علایم اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع پژوهش های ترکیبی اکتشافی بود که ماهیت کیفی و کمی دارد. مرحله اول پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون انجام شد. جهت شناسایی مضامین و ترسیم شبکه مضامین، ابتدا 121 منبع مرتبط مشخص شد و از بین آن ها به صورت هدفمند، 11 منبع فارسی منتشر شده بین سال های 1392 تا 1401 هجری شمسی و 23 منبع انگلیسی منتشرشده در فاصله سال های 2022-2000 میلادی که دارای بیشترین ارتباط با موضوع مورد مطالعه بودند، انتخاب شدند. در بخش کمی، روش پژوهش به صورت طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی درمان جویان مراجعه کننده به کلینیک حس حضور شهر تهران در بازه زمانی شش ماهه دوم سال 1401 بود. از بین مراجعان به صورت در دسترس، 24 نفر از افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش در معرض 30 جلسه پروتکل گروه درمانی متمرکز بر هیجان (محقق ساخته) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در بخش کمی، مقیاس اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) بود. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر در بخش کیفی منجر به شناسایی دو مضمون فراگیر شامل درمان متمرکز بر هیجان و اضطراب اجتماعی و در نهایت پروتکل 30 جلسه ای گروه درمانی متمرکز بر هیجان شد. نتایج در بخش کمی نیز نشان داد که اثربخشی گروه درمانی متمرکز بر هیجان بر کاهش تمامی علایم اختلال اضطراب اجتماعی ترس، اجتناب، تغییرات فیزیولوژیک و نمره کل اضطراب اجتماعی معنادار بوده است (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد درمانگران می توانند از بسته محقق ساخته گروه درمانی متمرکز بر هیجان جهت درمان افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی، درمان متمرکز بر هیجان، اختلال اضطراب اجتماعی
  • محسن عارفیان، کریم عسگری مبارکه*، مسعود فضیلت پور صفحات 41-58
    زمینه

    شیمی درمانی به عنوان یکی از درمان های رایج سرطان پستان با عوارض جانبی متعدد از جمله درد همراه است، که بر سلامت جسمانی و روانشناختی بیماران تاثیر سوء می گذارد. ادبیات پژوهشی نشان داده است که مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی با کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی همراه است، با این حال نتایج ارایه شده در برخی پژوهش ها متناقض است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی کوتاه مدت بر درد و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. بدین منظور 28 بیمار 19-70 ساله مبتلا به سرطان پستان در سال 1401 از مراکز درمانی شهرستان شیراز به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 14 نفره مداخله و گواه گمارده شدند. گروه مداخله شش جلسه هفتگی (90 دقیقه ای) درمان گروهی شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی (کایون و همکاران، 2018) دریافت کردند، درحالی که گروه گواه از شیوه رایج شیمی درمانی استفاده کردند. هر دو گروه به وسیله پرسشنامه کوتاه درد (کلیند، 1991) و پرسشنامه امید به زندگی (اسنایدر و همکاران، 1991) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS26 به منظور تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی نمرات نشان داد که گروه مداخله در پس آزمون به صورت معنی داری نمرات درد کمتر (F(1,25)= 72312, p< 0.01, η2= 0.73) و نمرات امید به زندگی بیشتر (F(1,25)= 9.62, p< 0.01, η2= 0.72) گزارش کرده است. همچنین تفاوت ها در خصوص هر دو متغیر درد و امید به زندگی در پس آزمون معنی دار بود (p< 0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد مداخله شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی می تواند توسط روانشناسان به عنوان مداخله ای کارآمد به منظور تعدیل درد و افزایش امید به زندگی این بیماران به کار برده شود. البته پژوهش های بیشتر با گروه نمونه وسیع تر مورد نیاز است

    کلیدواژگان: سرطان پستان، درد، امید به زندگی، شیمی درمانی، درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی
  • وجیهه بابایی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، محمد باقر حبی صفحات 59-78
    زمینه

    اختلال اضطراب اجتماعی اغلب نرخ بهبودی ضعیف تری نسبت به سایر اختلالات اضطرابی دارد. مرور مطالعات پیشین نشان می دهد دو متغیر نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی و کانون توجه (که یکی از پیش بینی کننده های اختلال اضطراب اجتماعی است)، پاسخ ضعیف تری به درمان های معمول روانشناختی می دهند. از جدیدترین رویکردهای جایگزین تلفیقی، درمان برنامه زمانی پارادوکس و درمان فن آوری واقعیت مجازی است، که در مورد مقایسه اثربخشی آن ها در بهبود کانون توجه و کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان برنامه زمانی پارادوکس و درمان فن آوری واقعیت مجازی بر کانون توجه و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناختی شهر تهران در پاییز و زمستان سال 1401 بود. نمونه آماری نیز شامل 45 نفر از افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود که به صورت در دسترس انتخاب شده و در سه گروه 15 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کانون توجه (وودی و همکاران، 1997) و مقیاس اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) استفاده شد. همچنین درمان برنامه زمانی پارادوکس (بشارت، 1396) در شش جلسه بر روی گروه آزمایش اول و درمان فن آوری واقعیت مجازی در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش دوم اجرا شد، اما اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکردند. تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون تحلیل چندمتغیری، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی و نرم افزار SPSS-25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو درمان برنامه زمانی پارادوکس و فن آوری واقعیت مجازی برکانون توجه و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی تاثیر معنادار داشتند (P<0.001). بین اثر بخشی درمان واقعیت مجازی و برنامه زمانی پارادوکس برکانون توجه تفاوت معنادار وجود نداشت، اما بین اثربخشی درمان فن آوری واقعیت مجازی و برنامه زمانی پارادوکس بر نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی تفاوت معنادار وجود داشت؛ بدین صورت که درمان برنامه زمانی پارادوکس در مقایسه با درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی در کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی اثربخشی بیشتری دارد (P<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد درمان برنامه زمانی پارادوکس و درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی می توانند به عنوان رویکرد درمانی منطبق با نیازهای بیماران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند

    کلیدواژگان: برنامه زمانی پارادوکس، درمان فن آوری واقعیت مجازی، کانون توجه، اختلال اضطراب اجتماعی
  • محمدحسین زیوری اظهر، ارسلان خان محمدی*، علی اصغر عباسی اسفجیر، بابک حسین زاده صفحات 79-94
    زمینه

    اضطراب پیشرفت تحصیلی به عنوان یک مسیله آموزشی همه ابعاد سیستم آموزشی را تحت تاثیر قرار می دهد. این سازه به یک نگرانی جهانی در محیط های آموزشی کنونی تبدیل شده است و در نظام های آموزشی گستره قابل توجهی دارد. مسیله این است روابط متغیرهای مختلفی با اضطراب پیشرفت تحصیلی تایید شده است. اما روابط متغیرهایی مانند کمال گرایی، هوش معنوی و شادکامی در قالب روابط ساختاری مغفول واقع شده است و در این زمینه شکاف تحقیقاتی عمده ای وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل یابی روابط ساختاری کمال گرایی با اضطراب پیشرفت تحصیلی براساس نقش واسطه گری هوش معنوی و شادکامی در طلاب شهر بابل انجام شد.

    روش

    جامعه آماری کلیه طلاب پسر شهر بابل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که تعداد 220 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های کمال گرایی (هیل و همکاران، 2004)، هوش معنوی (عبداله زاده و همکاران، 1387)، شادکامی (آکسفورد، 1989) و اضطراب پیشرفت تحصیلی (الپرت و هابر، 1960) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. از روش مدل یابی معادلات ساختاری برای تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح آماری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که داده ها با مدل مفهومی برازش قابل قبولی داشته و مورد تایید قرار گرفت. مطابق با مدل ساختاری پژوهش کمال گرایی، اثر معناداری بر روی هوش معنوی، شادکامی و اضطراب پیشرفت تحصیلی، هوش معنوی و شادکامی بر روی اضطراب پیشرفت تحصیلی داشت. هم چنین هوش معنوی و شادکامی در ارتباط بین کمال گرایی و اضطراب پیشرفت تحصیلی نقش میانجی داشتند (0/01<).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج این مطالعه می توان پیشنهاد کرد به منظور کاهش اضطراب پیشرفت تحصیلی طلاب می توان از مداخله هایی که در راستای شناخت، بینش و تغییر نگرش درباره افکار خود نسبت به اضطراب تحصیلی هدایت می کنند، استفاده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب پیشرفت تحصیلی، هوش معنوی، شادکامی، کمال گرایی، طلاب
  • مطهره مشرفی، رضا خاکپور*، مژگان نیکنام صفحات 95-112
    زمینه

    شواهد پژوهشی نشان می دهد که عوامل مختلفی در گرایش به خیانت زناشویی دخیل هستند و از سویی شفقت به خود و بلوغ عاطفی به عنوان دو مورد از کلیدی ترین متغیرها در روابط زناشویی و زندگی زوجین هستند که نقش این متغیرها در کنار یکدیگر به عنوان یک مدل ساختاری مورد غفلت واقع شد و اثر شفقت به خود با میانجی بلوغ عاطفی بر گرایش به خیانت زناشویی مشخص نشده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مدل ساختاری تبیین گرایش به خیانت زناشویی بر اساس شفقت به خود با نقش میانجی گر بلوغ عاطفی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر مشتمل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مثبت زندگی بهزیستی شهرستان بهشهر در طول سه ماه آذر، دی و بهمن ماه سال 1400 بود که از بین آن ها تعداد 385 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. همه افراد پرسشنامه های گرایش به خیانت زناشویی دریگوتاس و همکاران (1999)، شفقت به خود نف (2003) و بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (1990) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین شفقت به خود و بلوغ عاطفی با گرایش به خیانت زناشویی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (0/01 >P). همچنین نتایج نشان داد بلوغ عاطفی (0/382-) و شفقت به خود (0/368-) اثر مستقیم و معنی داری (0/01 >P) بر گرایش به خیانت زناشویی دارند. همچنین شفقت به خود با میانجی گری بلوغ عاطفی اثر غیرمستقیم (0/105-) و معنی داری بر گرایش به خیانت زناشویی داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت مدل ساختاری تبیین گرایش به خیانت زناشویی بر اساس شفقت به خود با نقش میانجی گر بلوغ عاطفی از برازش مطلوبی برخوردار بوده و روابط و اثرات بین متغیرها معنادار بود، لذا استفاده از این متغیرها در قالب یک مدل ساختاری می تواند به مشاوران، روانشناسان، درمانگران، پژوهشگران علوم اجتماعی و سایر متخصصان کمک کند

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، زنان، شفقت به خود، گرایش به خیانت زناشویی
  • نسرین نادری فر، بهمن اکبری*، عباس صادقی صفحات 113-128
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است گرایش به اعتیاد تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی و از طریق متغیرهای میانجیگر از جمله بهزیستی هیجانی به عنوان ارزش های عاطفی هیجانی شناختی و تجربه ذهنی عواطف مثبت و رضایت از زندگی تحت تاثیر قرار گیرد اما در جامعه مورد تحقیق در این زمینه خلاء پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل یابی معادلات ساختاری رابطه بین ویژگی های شخصیتی با گرایش به اعتیاد در نوجوانان: نقش میانجی گر بهزیستی هیجانی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی با معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم دبیرستان های دولتی شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 16451 دانش آموز بود. جهت تعیین حجم نمونه، تعداد 300 دانش آموز پسر، با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت نیو (کاستا و مک گری، 1970)، مقیاس بهزیستی هیجانی (کییز و همکاران، 2002) و پرسشنامه گرایش به اعتیاد (فرجاد و همکاران، 1385) را تکمیل نمودند. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و با نرم افزار SPSS-19 و AMOS-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم برون گرایی (0/21) و روان آزردگی (0/22) بر گرایش به اعتیاد معنی دار است (0/05 >P). همچنین اثر غیرمستقیم روان آزردگی از طریق بهزیستی هیجانی بر گرایش به اعتیاد معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت ویژگی های شخصیتی برون گرایی و روان آزردگی به صورت مستقیم و روان آزردگی به شکل غیر مستقیم و با میانجی گری بهزیستی هیجانی بر سطح گرایش به اعتیاد اثر داشتند؛ لذا با تمرکز بر نتایج پژوهش حاضر می توان زمینه کاهش گرایش به اعتیاد در نوجوانان را مهیا کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، گرایش به اعتیاد، بهزیستی هیجانی، نوجوانان
  • فاطمه شمسی، مهرانگیز شعاع کاظمی*، پریناز بنی سی صفحات 129-144
    زمینه

    همه کودکان در طول زندگی خود ترس و اضطراب را به عنوان دو هیجان طبیعی تجربه می کنند و این اضطراب بیشتر زمانی است که از مراقبان اصلی خود دور می شوند. پس از بررسی پیشینه پژوهشی مشخص شد هر کدام از مطالعات انجام شده صرفا یکی از مولفه های این پژوهش را مطالعه کرده اند. بنابراین عدم وجود پژوهشی که تمام مولفه های ذکر شده را در ارتباط با یکدیگر مورد بررسی قرار دهد، نشان دهنده وجود خلاء پژوهشی در این زمینه بود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری پیش بینی نشانه های اضطراب جدایی کودکان بر اساس سبک های فرزندپروری با میانجی گری تنیدگی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 500 نفر از مادران کودکان 6 تا 8 ساله مبتلا به اختلال اضطراب جدایی در 4 منطقه شمال، جنوب، شرق و غرب شهر تهران بود، که 217 نفر از آن ها بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. همچنین ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، نسخه والدین مقیاس سنجش اضطراب جدایی (هان و همکاران، 2003)، پرسش نامه سبک های فرزندپروری (بامریند، 1971)، و پرسشنامه استاندارد شاخص تنیدگی والدینی (آبیدین، 1983) بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای Spss22. و AMOS22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که نشانه های اضطراب جدایی کودکان بر اساس سبک های فرزندپروری با میانجی گری تنیدگی قابل پیش بینی است (P<0.001) و همین طور تنیدگی مادران در پیش بینی نشانه های اضطراب جدایی کودکان بر اساس سبک های فرزندپروری نقش میانجی دارد. همچنین یافته های به دست آمده حاکی از آن است که الگوی روابط ساختاری پیش بینی نشانه های اضطراب جدایی کودکان بر اساس سبک های فرزندپروری با میانجی گری تنیدگی مادران دارای برازش مناسب است (P>0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به برازش مطلوب مدل ساختاری پژوهش، نشانه های اضطراب جدایی کودکان را می توان براساس سبک های فرزندپروری با میانجی گری تنیدگی مادران پیش بینی نمود. طبق نتیجه بدست آمده می توان گفت اضطراب جدایی کودکان ابعاد مختلفی از زندگی شخصی و اجتماعی کودکان را دچار درگونی های عمیق می کند. استفاده از مقوله های شناسایی شده در پژوهش حاضر می تواند راهنمایی برای متخصصان در ارزیابی این مورد باشد که کودکان دچار اضطراب جدایی در کدام یک از مقوله ها دچار مشکلات جدی تری هستند و در نتیجه می تواند متخصصان را در طراحی و اجرای مداخلات متناسب با همان مقوله یاری کند.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی کودکان، سبک های فرزندپروری، تنیدگی، رشد کودک، مادر
  • ابوطالب وفادار، سید محمود میرزمانی بافقی*، مرجان جعفری روشن صفحات 145-164
    زمینه

    یکی از اختلالات اضطرابی که همبودی بالایی با سایر اختلالات دارد، اختلال اضطراب فراگیر است. با توجه به میزان شیوع و ناتوان کننده بودن این اختلال، شناسایی درمان های موثر با پتانسیل بالا برای بهبود نتایج درمان افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بسیار مهم است با این حال، در پیشینه این حوزه مطالعه ای که به بررسی و مرور رویکردهای رایج در درمان این اختلال به روش مروری نقلی بپردازد، یافت نشد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مروری بر مداخلات درمانی موثر در اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژه های اختلال اضطراب فراگیر، روش های درمانی و درمان روانشناختی در پایگاه های اختصاصی نظیر Medline، SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science Direct جستجو انجام شد. تعداد 73 مقاله بازیابی شده و پس از بررسی ملاک های ورود و خروج، 21 مقاله از جمله مقالاتی که ارتباط مستقیمی با موضوع بحث نداشتند و همچنین مقالات با یافته های تکراری حذف شدند.

    یافته ها

    مروری بر مطالعات نشان داد رویکردهای عمده مورده استفاده برای درمان اختلال اضطراب فراگیر رویکرد دارویی و رویکرد روانشناختی هستند که درمان های روانشناختی مانند طرحواره درمانی هیجانی، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و آرام سازی کاربردی نسبت به درمان دارویی اثربخشی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مرور و بررسی مطالعات داخلی و خارجی پیشین نشان داد با توجه به ویژگی های اختلالات اضطرابی بالاخص اختلال اضطراب فراگیر که بر شناخت افراد تاثیر بسیاری دارند، فرآیندهای درمان روانشناختی با رویکرد شناختی-رفتاری از جمله مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی هیجانی را تاثیر بیشتر و طولانی تری بر درمان و کاهش نشانگان این اختلال دارند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان روانشناختی، روش های درمانی
  • مهنوش ایزدی، امید مرادی*، کیوان کاکابرایی صفحات 165-182
    زمینه

    آموزش سلامت جنسی برای ترویج رشد جنسی سالم، کاهش پیامدهای منفی رفتارهای جنسی پرخطر و ایجاد پایه ای برای بزرگسالی سالم بسیار مهم است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزشی سلامت جنسی بر دانش و نگرش جنسی زنان و مردان در آستانه ازدواج شاغل در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در نیمه اول سال 1402 می باشد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل را تمامی زنان و مردان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که در آستانه ازدواج بود، تشکیل دادند. جهت انتخاب نمونه به روش نمونه گیری هدفمند، 40 نفر از زنان و مردان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که در آستانه ازدواج بودند جهت استخراج مولفه های سلامت جنسی و برای بررسی تاثیر متغیر مستقل (رویکرد بسته آموزشی تدوین شده 10 زوج و برای گروه گواه نیز 10 زوج) انتخاب شدند. آزمودنی ها در هر دو گروه، قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه دانش و نگرش جنسی بشارت (1392) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 40 دقیقه ای آموزش سلامت جنسی را دریافت کردند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله آموزشی سلامت جنسی بر دانش و نگرش جنسی زنان و مردانی که در آستانه ازدواج هستند تاثیر معناداری داشته است (p< 0.001).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که بسته مداخله آموزشی سلامت جنسی برای دانش و نگرش جنسی زنان و مردانی که در آستانه ازدواج قرار دارند تاثیر دارد و منجر به بهبود سطح دانش و نگرش جنسی در زنان و مردان می شود.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، دانش و نگرش جنسی، زنان و مردان در آستانه ازدواج
  • افشین بنی صفر، قاسم آهی*، احمد منصوری، عبدالمجید بحرینیان صفحات 183-196
    زمینه

    با توجه به اهمیت تاب آوری و تنظیم هیجانی به عنوان مولفه های روانشناختی موثر در بیماری سرطان انجام مداخلات روانشناختی در جهت بهبود این سازه ها یک ضرورت اساسی است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانی بر تاب آوری و تنظیم هیجانی افراد مبتلا به بیماری سرطان با سرسختی روانشناختی پایین انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون - پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران در سال 1401 بودند. نمونه شامل 30 نفر از بیماران بود که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه روایت درمانی و گروه کنترل جایگزین شدند. از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و نظم جویی شناختی هیجانی گرانفسکی و کرایج استفاده شد. داده ها از طریق مانکوا و نرم افزار SPSS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه روایت درمانی با گروه کنترل در مرحله پس آزمون تاب آوری و تنظیم هیجانی شناختی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، درمان روایت درمانی آنلاین می توانند به عنوان یک روش موثر در بهبود تاب آوری و تنظیم هیجانی بیماران مبتلا به سرطان به کار گرفته شوند و در این زمینه روایت درمانی آنلاین می تواند کارآمدتر باشد.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، تاب آوری، تنظیم هیجانی، سرسختی روانشناختی
  • فتانه محمودی، مریم زرنقاش*، نادره سهرابی شگفتی، مجید برزگر صفحات 197-214
    زمینه

    تعداد زنان سرپرست خانوار به واسطه تغییرات اجتماعی و جمعیتی گسترده جامعه ایران در سال های اخیر افزایش یافته است. برخی از مطالعات پیشین نشان داده است این دسته از زنان، بهزیستی روانشناختی پایینی دارند. نکته مثبت این است که مطالعات پیشین، اثربخشی مداخلات مبتنی بر سرمایه روانشناختی و ذهن آگاهی را بر بهزیستی روانشناختی زنان سرپرست خانوار تایید کرده اند، اما پژوهش خاصی که اثربخشی دو مداخله آموزشی سرمایه روانشناختی و ذهن آگاهی را بر بهزیستی روانشناختی زنان سرپرست خانوار مقایسه کند، یافت نشد.

    هدف

    مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر سرمایه روانشناختی و ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی زنان سرپرست خانوار انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان سرپرست خانوار شهرستان شیراز بود که در اداره بهزیستی شهرستان شیراز پرونده داشته و هم زمان کودکان آن ها در مدارس تحت پوشش اداره ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر شیراز در سال 1401-1402 تحصیل می کردند. از بین زنان سرپرست خانوار در جامعه آماری، 45 زن به صورت در دسترس انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری شامل دو گروه آزمایش (آموزش مبتنی بر سرمایه روانشناختی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی) و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) بود. گروه های آزمایش اول و دوم طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به ترتیب تحت آموزش مبتنی بر سرمایه روانشناختی (لوتانز، 2007) و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2006) قرار گرفتند ولی اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده حاکی از آن بود که آموزش مبتنی بر سرمایه روانشناختی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی هر دو به صورت یکسان بر بهبود بهزیستی روانشناختی زنان سرپرست خانوار موثر هستند (P=0.976).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده در مطالعه حاضر، به نظر می رسد روانشناسان و مشاوران می توانند از روش آموزش مبتنی بر سرمایه روانشناختی و درمان ذهن آگاهی در جهت ارتقای سلامت و افزایش بهزیستی روانشناختی زنان سرپرست خانوار استفاده کنند

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، ذهن آگاهی، بهزیستی روانشناختی، زنان سرپرست خانوار
  • سیده مرضیه داودی، معصومه ژیان باقری، علیرضا شکرگزار*، محمدرضا بلیاد، مهدی شاه نظری صفحات 215-232
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده اند ارتباط بین خودکارآمدی فردی و پریشانی روانشناختی باعث می شود که باورهای وسوسه انگیز مصرف مت آمفتامین در مردان مصرف کننده به شدت تحت تاثیر قرار گیرند. با این وجود تاکنون مطالعه ای به بررسی نقش واسطه ای خودکارآمدی در رابطه بین باورهای وسوسه انگیز مصرف مواد و پریشانی روانشناختی انجام نشده است.

    هدف

    این مطالعه با هدف پیش بینی رابطه بین خودکارآمدی، پریشانی روانشناختی و باورهای وسوسه انگیز مصرف مواد در مردان مصرف کننده مت آمفتامین انجام شد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مردان 65-20 ساله استان اصفهان بودند که در سال 1400-1401 سوء مصرف مت آمفتامین داشتند. بر اساس معیارهای ورود و خروج، 262 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های عقاید وسوسه انگیز (بک و همکاران، 1993)، افسردگی، اضطراب-استرس (لاویباند و لاویباند، 1996) و خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار SMARTPLS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    مقایسه شاخص های برازش با مدل علی طراحی شده برازندگی مناسب مدل تعیین شده را تایید کرد. همانطور که نتایج ضرایب رگرسیون استاندارد مستقیم نشان داد که پریشانی روانی، همبستگی مثبتی با باورهای وسوسه انگیز مصرف مواد مخدر دارد، پریشانی روانشناختی تاثیر مستقیم و منفی بر خودکارآمدی و خودکارآمدی تاثیر مستقیم و منفی بر باورهای ولع مصرف دارد (0/05 p<). همچنین، خودکارآمدی رابطه بین پریشانی روانشناختی و باورهای وسوسه انگیز مصرف را واسطه می کند (0/05p<).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهند که توسعه مداخله هایی برای افزایش خودکارآمدی فردی و کاهش پریشانی روانشناختی می تواند به عنوان استراتژی های موثر در کاهش باورهای وسوسه انگیز مصرف مواد و در پیشگیری از استفاده از مت آمفتامین توسط مردان مصرف کننده این مواد، مورد استفاده قرار گیرد. این نتایج می توانند به مدیران و متخصصان در حوزه بهداشت راهنمایی کننده باشند تا برنامه های مداخله ای موثرتری را برای کاهش مصرف مت آمفتامین در این گروه از افراد طراحی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: باورهای وسوسه انگیز، مواد مخدر، پریشانی روانشناختی، خودکارآمدی، مت آمفتامین
  • علی دریکوندی، مریم اصفهانی اصل* صفحات 233-250
    زمینه

    ناسازگاری زناشویی با افزایش اضطراب و اجتناب دل بستگی و کاهش صمیمیت عاطفی همراه است که ضرورت زوج درمانی را افزایش می دهد. باوجوداین، در زمینه تاثیر زوج درمانی متمرکز بر شفقت بر اضطراب دل بستگی، اجتناب دل بستگی و صمیمیت عاطفی در زوج های ناسازگار، شکاف پژوهشی دیده می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی متمرکز بر شفقت بر دل بستگی زناشویی و صمیمیت عاطفی زوج های ناسازگار انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زوج های ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی سیفا، بهین و همراز شهر خرم آباد در سال 1402 بودند. نمونه ای به تعداد 20 زوج با روش نمونه گیری هدفمند در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سنجش زوج ها بر اساس پرسشنامه سبک های دل بستگی همسران (کیان زاده، 1388) و پرسشنامه ارزیابی شخصی صمیمیت در روابط (شفر و اولسون، 1981) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. گروه آزمایش زوج درمانی متمرکز بر شفقت را طی 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 27 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد زوج درمانی متمرکز بر شفقت بر کاهش اضطراب دل بستگی و اجتناب دل بستگی و نیز افزایش صمیمیت عاطفی زوجین ناسازگار موثر بود (p<0.01).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده زوج درمانی متمرکز بر شفقت با تاکید بر همدلی و شفقت با خود و همسر، تعامل مبتنی بر شفقت با همسر، مواجهه مبتنی بر حل مسیله با چالش ها و مشکلات زناشویی، پذیرش خویشتن و همسر با همه نقاط قوت و ضعف و کلام و رفتار مشفقانه موجب بهبود اضطراب دل بستگی، اجتناب دل بستگی و صمیمیت عاطفی زوجین ناسازگار می شود. بنابراین می توان از زوج درمانی متمرکز بر شفقت برای بهبود اضطراب دل بستگی، اجتناب دل بستگی و صمیمیت عاطفی زوجین ناسازگار استفاده کرد. در قسمت نتیجه گیری طبق نظر داور محترم و بر اساس رویه موجود در آخرین مقاله های چاپ شده مجله به مهم ترین کاربرد مبتنی بر یافته های به دست آمده اشاره شده است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی متمرکز بر شفقت، دل بستگی زناشویی، صمیمیت عاطفی، ناسازگاری زناشویی
|
  • Mohsen Shokoohi-Yekta*, Seyedsaeid Sajjadianari, Seyedesoraya Alavinezhad Pages 1-16
    Background

    Family is a crucial context for a child's healthy development. Parents awareness of parenting style, can lead to a reduction in children's behavioral problems, flourishing their talents, and a decrease in conflict in family relationships.

    Aims

    For this purpose, the educational intervention in the form of a workshop on child development was considered for parents to examine its effectiveness in solving family problems and behavioral problems of children.

    Method

    The present study is a quasi-experimental in which the pre-test post-test design is used. In this study, parents of children 7 to 12 years old announced their readiness to participate in the child development workshop. All 32 working parents were evaluated using the Eyeberg Child Inventory and Family Problem Solving scale. The parents of the intervention group participated in five sessions of the Child Development Training Program., In order to examine the significance of the difference between pre-test and post-test scores, paired sample t-test was used.

    Results

    The findings of this study indicated that the average score of family problem solving in pre-test and post-test shows an increase of 11 points in post-test. The value of t obtained is 2.56, which is significant at the level of P=0.05. Also, the mean scores for behavioral problems in pre-test and post-test shows a decrease of 3 points in post-test. The value of t is equal to 2.42, which is significant at the level of P=0.05. This change was statistically significant in both scales.

    Conclusions

    Child Development Training Program has caused a decrease in behavioral problems and an increase in family problem-solving. According to these results, it can be concluded that designing and planning in order to provide training interventions, especially teaching parenting styles and parents' awareness of physical, emotional, affective and cognitive features of children can be an effective step in strengthening parents in the real confrontation with children's behavioral problems and also managing them and solving their family problems.

    Keywords: Child development, child behavioral problem, Talent flourishing
  • Amir Lashkari, Masoud Gholamali Lavasani*, Mina Mojtabaie, Mansoureh Hajhosseini Pages 17-40
    Background

    Previous research has shown that emotion-focused therapy is effective in reducing the symptoms of social anxiety disorder and improving the social efficiency of people suffering from it. On the other hand, the review of studies shows that many treatment approaches will be more effective if they are used in the form of group psychotherapy. But so far, the protocol of this type of treatment has not been developed in such a way that its intervention techniques are suitable and compatible for implementation in the group.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of developing a group therapy protocol focused on emotion and trial on the symptoms of social anxiety disorder.

    Methods

    The design of the current research was a type of exploratory combined research that has a qualitative and quantitative nature. The first stage of the research was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method. In order to identify themes and draw a network of themes, first 121 related sources were identified and among them, 11 Persian sources published between 1392 and 1401 and 23 English sources published between 2000-2022 were selected. In the quantitative part, the research method was a quasi-experimental design of pre-test-post-test type with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the research included all the clients who referred to the Sense of Presence clinic in Tehran in the second half of 2022. 20 people with social anxiety disorder were selected from among the clients using the available method and were randomly divided into two experimental and control groups. The members of the experimental group were exposed to 16 sessions of emotion-focused group therapy protocol (designed by the researchers). The instrument used in the quantitative part was the social anxiety scale (Connor et al., 2000). For data analysis, thematic analysis method was used in the qualitative part and Variance analysis with repeated measurements was used in the quantitative part.

    Results

    The findings of the present study in the qualitative part led to the identification of two overarching themes, including emotion-focused therapy and social anxiety, and finally, a 16-session protocol of emotion-focused therapy group. The results in the quantitative part also showed that the effectiveness of the group therapy focused on emotion was significant in reducing all the symptoms of social anxiety disorder, fear, avoidance, Physiological symptoms and the total score of social anxiety (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that therapists can use the (researcher-made) emotion-focused group therapy package to treat people with social anxiety disorder.

    Keywords: group therapy, emotion-focused therapy, social anxiety disorder
  • Mohsen Arefian, Karim Asgari Mobarakeh*, Masoud Fazilat Pour Pages 41-58
    Background

    Chemotherapy, as one of the common treatments for breast cancer, is associated with many side effects including pain, which negatively affects the physical and psychological health of patients. Some studies have shown that mindfulness-based interventions can lead to a reduction in cancer patient’s pain and life expectancy. However, some studies reported conflicting results.

    Aims

    The present study aimed to investigate the effectiveness of Mindfulness integrated Cognitive Behavioral Therapy (MiCBT) on the pain and life expectancy of women with breast cancer during chemotherapy.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental pre and post test with a control group ans a one-month follow-up. For this purpose, 28 breast cancer patients aged 19-70 in 2022 were purposefully selected from medical centers in Shiraz city and randomly assigned to two groups of intervention and control (14 patients for each group). The intervention group received six-week sessions (90 minutes) of MiCBT group therapy (Cayoun et al., 2018), while the control group used the common chemotherapy method. Both groups were evaluated using a Brief Pain Inventory (Cleeland, 1991) and Hope Scale (Snyder et al., 1991). In addition, multivariate analysis, variance analysis with repeated measures and Bonferroni post hoc was used to analyze the data with SPSS26 software.

    Results

    The intervention group had significantly lower pain scores (F(1,25)= 72312, p< 0.01, η2= 0.73) and higher life expectancy scores (F(1,25)= 9.62, p< 0.01, η2= 0.72) in the post-test. In addition, the differences remained significant in follow-up (p< 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, MiCBT moderated pain and life expectancy of breast cancer patients. Further studies are required to assess the efficacy of the MiCBT intervention in larger randomized trials.

    Keywords: Breast cancer, pain, life expectancy, chemotherapy, Mindfulness integrated Cognitive Behavioral Therapy
  • Vajihe Babaie, Khadije Abolmaali Alhosseini*, Mohammad Bagher Hobbi Pages 59-78
    Background

    Social anxiety disorder often has a poorer recovery rate than other anxiety disorders. A review of previous studies shows that two variables, social anxiety disorder and the focused – attention (which is one of the predictors of social anxiety disorder), respond less well to conventional psychological treatments. Among the newest integrated alternative approaches are paradoxical time table therapy and virtual reality technology therapy, there is a research gap regarding the comparison of their effectiveness in improving the focused – attention and reducing the symptoms of social anxiety disorder.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of paradoxical time table therapy and virtual reality technology therapy on the focused – attention and symptoms of social anxiety disorder.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the research included all people who referred to counseling centers and psychotherapy clinics in Tehran in the fall and winter of 2022. The statistical sample included 45 people with social anxiety disorder who were selected as available samples and were divided into three groups of 15 people (two experimental groups and one control group). To collect data, the Focous of Attention Questionnaire (Woody et al., 1997) and the social anxiety scale (Connor et al., 2000) were used. Also, the treatment of the paradoxical time table therapy (Besharat, 2017) was implemented in six sessions on the first experimental group and and the virtual reality technology therapy was implemented in 8 sessions on the second experimental group. Data analysis was done using multivariate analysis, variance analysis with repeated measures, Bonferroni post hoc test and SPSS-25 software.

    Results

    The results showed that both treatments of paradoxical time table therapy and virtual reality technology therapy had a significant effect on the focus of attention and symptoms of social anxiety disorder (P<0.001). There was no significant difference between the effectiveness of the virtual reality technology therapy and the paradoxical time table therapy in the focused – attention, However, there was a significant difference between the effectiveness of the virtual reality technology therapy and the paradoxical time table therapy on the symptoms of social anxiety disorder. In this way, the paradoxical time table therapy is more effective in reducing the symptoms of social anxiety disorder compared to the treatment based on virtual reality technology therapy (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the present research, it seems that the paradoxical time table therapy and virtual reality technology therapy can be used as a therapeutic approach that according to the needsof patients with social anxiety disorder.

    Keywords: paradoxical time table, virtual reality technology therapy, focused–attention, social anxiety disorder
  • Mohammadhosein Zivari Azhar, Arsalan Khanmohammadi*, Ali Asghar Abasi Asfajir, Babak Hoseinzadeh Pages 79-94
    Background

    Academic achievement anxiety as an educational problem affects all aspects of the educational system. This structure has become a global concern in current educational environments and has a significant scope in educational systems. The problem is that the relationships of various variables with academic achievement anxiety have been confirmed, but the relationships of variables such as perfectionism, spiritual intelligence and happiness have been neglected in the form of structural relationships, and there is a major research gap in this field.

    Aims

    This study investigated the effect of perfectionism on academic achievement anxiety with the mediation of spiritual intelligence and happiness of Babol seminary students.

    Methods

    Structural Equation Modeling was used for the analysis and interpretation of the data. A total of seminary students (220 boys) were selected by convenience sampling. Perfectionism, Academic Achievement Anxiety, Academic Procrastination Scale (Solomon & Rohblum) Spiritual Intelligence and Happiness Questionnaires were used to collect data. The structural equation modeling method was used for data analysis using SPSS version 22 software at the statistical level of 0.05

    Results

    The results of structural equation modeling showed that the data had an acceptable fit with the conceptual model and was confirmed. According to the structural model of the research, perfectionism had a significant effect on spiritual intelligence, happiness and academic achievement anxiety, and spiritual intelligence, happiness had a significant effect on academic achievement anxiety. Also spiritual intelligence and happiness had mediator role in relationship between perfectionism on academic achievement anxiety.

    Conclusion

    Therefore, to reduce academic achievement anxiety, interventions that guide students in the direction of knowledge, insight and change of attitude about their academic anxiety should be used.

    Keywords: Academic achievement anxiety, Spiritual intelligence, Happiness, Perfectionism, Seminary students
  • Motahareh Mosharafi, Reza Khakpour*, Mojgan Niknam Pages 95-112
    Background

    Research evidence shows that various factors are relevant in the propensity to engage in marital infidelity. On the one hand, self-compassion and emotional maturity are two key variables in marital relationships and couples' lives. Researchers have neglected the role of these variables as a model, and have not determined the effect of self-compassion on the propensity to engage in marital infidelity through the mediation of emotional maturity.

    Aims

    This research as a structural model explains the marital infidelity based on self-compassion with the mediating role of emotional maturity.

    Method

    The current research is descriptive and correlational and of structural equations type. Its statistical population consisted of all married women who referred towel-being centers in Behshahr, Iran during the three months of December, January and February (2021). From among them, we selected 385 people by non-random sampling method. All participants completed the Marital Infidelity Propensity Questionnaires of Drigotas et al. (1999), Neff's Self-Compassion (2003), and Singh and Bhargava's Emotional Maturity Scale (1990). We used Pearson correlation and structural equation model for data analysis.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between self-compassion and emotional maturity on the one hand and the propensity to engage in marital infidelity on the other (P<0.01). According to the results, emotional maturity (-0.382) and self-compassion (-0.368) have a direct and significant effect on the propensity to engage in marital infidelity (P<0.01). Self-compassion had an indirect and significant effect (-0.185) on the propensity to engage in marital infidelity through the mediation of emotional maturity.

    Conclusion

    Therefore, we can say that the structural model of explaining the propensity to engage in marital infidelity based on self-compassion with the mediator role of emotional maturity has a favorable fitting and the relationships and effects between the variables are significant. Accordingly, the use of these variables in the framework of a structural model can help counselors, psychologists, therapists, social science researchers, and other professionals.

    Keywords: Emotional Maturity, Women, Self-compassion, Tendency to Marital Infidelity
  • Nasrin Naderifar, Bahman Akbari*, Abbas Sadeghi Pages 113-128
    Background

    Research has shown that the tendency to addiction is influenced by personality characteristics and through mediating variables including emotional well-being as emotional and cognition values and mental experience of positive emotions and life satisfaction. but there is a research gap in the researched population.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating structural equation modeling of the relationship between personality traits and addiction tendencies in adolescents: the mediating role of emotional well-being.

    Methods

    This research was of a descriptive-correlation type with structural equations. The statistical population of the present study was all male students of the second secondary level of public high schools in Rasht city in the academic year of 2019-2019, numbering 16451 students. In order to determine the sample size, the number of 300 male students was selected multi stage cluster sampling method and completed the five-factor questionnaires of Neo personality of Costa & McCrae (1970), emotional well-being scale of Keyes and Magyarmo (2003) and Farjad addiction tendency questionnaire (2006) were completed. Data were analyzed with Pearson correlation coefficient, path analysis and structural equations and with spss 19 and amos 22 software.

    Results

    The results showed that the direct effect of extroversion (0.21) and emotional irritation (0.22) on addiction tendency is positive and significant (P < 0.05). Also, the indirect effect of psychological irritation through emotional well-being on addiction tendency was significant.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that the personality traits of extroversion and neuroticism directly and neuroticism indirectly had an effect on the level of addiction tendency, Therefore, focusing on the results of the current research, can be to reduce the tendency to addiction in adolescents.

    Keywords: Personality Traits, Addiction Tendency, Emotional Well-being, Adolescents
  • Fatemeh Shamsi, Mehrangiz Shoaa Kazemi*, Parenaz Banisi Pages 129-144
    Background

    All children experience fear and anxiety as two natural emotions during their life, and this anxiety is more when they are away from their main caregivers. After examining the research background, it was found that each of the conducted studies only studied one of the components of this research. Therefore, the absence of a research that examines all the mentioned components in relation to each other, indicated the existence of a research gap in this field.

    Aims

    The model study was conducted with the aim of investigating the pattern of structural relationships predicting children's separation anxiety symptoms based on parenting styles with the mediation of stress.

    Methods

    This This research was descriptive and correlational in terms of applied purpose and based on the method of data collection. The statistical population of the present study included 500 mothers of 6-8 year old children suffering from separation anxiety disorder in 4 regions of north, south, east and west of Tehran city and 217 of them were based on Cochran's formula and available as a statistical sample. were chosen. Also, the data collection tool in this research was the Separation Anxiety Assessment Scale (Parent Version) (Han et al., 2003), Parenting Styles Questionnaire (Baumrind, 1971), and Parental Stress Index Standard Questionnaire (Abidin, 1983) and for data analysis Structural equation method and Spss-22.AMOS-22 software were also used.

    Results

    The results of the research showed that children's separation anxiety symptoms can be predicted based on parenting styles with the mediation of stress (P<0.001) and also mothers' stress plays a mediating role in predicting children's separation anxiety symptoms based on parenting styles. has it. Also, the obtained findings indicate that the model of structural relationships predicting children's separation anxiety symptoms based on parenting styles with the mediation of mothers' stress has a suitable fit (P>0.05).

    Conclusion

    According to the optimal fit of the research structural model, children's separation anxiety symptoms can be predicted based on parenting styles with the mediation of mothers' stress. According to the results, it can be said that children's separation anxiety causes deep changes in various aspects of children's personal and social life. Using the categories identified in the current research can be a guide for experts in evaluating which of the categories children with separation anxiety have more serious problems in, and as a result, can help experts in designing and implementing interventions appropriate to the same category.

    Keywords: children's separation anxiety, parenting styles, stress, child development, mother
  • Abotaleb Vafadar, Seyed Mahmod Mirzamanibafghi*, Marjan Jafariroshan Pages 145-164
    Background

    One of the anxiety disorders that has a high coexistence with other disorders is generalized anxiety disorder. Considering the prevalence and debilitating nature of this disorder, it is very important to identify effective treatments with high potential to improve the treatment outcomes of people with generalized anxiety disorder. It was not found to deal with the descriptive review method.

    Aims

    The aim of the present study is to review effective therapeutic interventions on generalized anxiety disorder.

    Methods

    The present study was a descriptive review. Using the keywords of generalized anxiety disorder, treatment methods and psychological treatment, a search was conducted in specific databases such as Medline, SID, Magiran, PubMed, Scopus and Science Direct. A total of 73 articles were retrieved, and after checking the inclusion and exclusion criteria, 21 articles, including those that were not directly related to the topic of discussion, as well as articles with duplicate findings, were removed.

    Results

    A review of studies showed that the main approaches used for the treatment of generalized anxiety disorder are pharmacological and psychological approaches, that psychological treatments such as emotional schema therapy, education based on acceptance and commitment, and applied relaxation are more effective than drug treatment.

    Conclusion

    The results of the review and investigation of previous internal and external studies showed that according to the characteristics of anxiety disorders, especially generalized anxiety disorder, which have a great impact on people's cognition, psychological treatment processes with a cognitive-behavioral approach, including those based on acceptance and commitment and emotional therapy schema have a greater and longer effect on the treatment and reduction of the symptoms of this disorder.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Psychological treatment, treatment methods
  • Mahnoosh Izadi, Omid Moradi*, Keyvan Kakabraei Pages 165-182
    Background

    Undoubtedly, sexual health education plays a pivotal role in fostering sound sexual development, mitigating adverse outcomes stemming from risky sexual behaviors, and establishing a robust basis for a healthy transition into adulthood.

    Aims

    The primary objective of this study is to evaluate the efficacy of a sexual health training program concerning the enhancement of sexual knowledge and attitudes among women and men who are about to get married and are employed at Kermanshah University of Medical Sciences during the initial months of 2023.

    Methods

    The research methodology employed a semi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The study encompassed individuals employed at Kermanshah University of Medical Sciences, specifically women and men on the verge of marriage. Through targeted sampling, 40 such individuals were selected to explore the components of sexual health and gauge the impact of the independent variable, with 10 couples assigned to the trained group and 10 couples to the control group. Both sets of participants completed the "Knowledge and Sexual Attitude Questionnaire" developed by Gospel in 2013 both before and after undergoing the sexual health training sessions, totaling 8 sessions, each lasting 40 minutes. Data analysis was conducted utilizing SPSS software version 26, employing covariance analysis to interpret the results.

    Results

    The findings indicated that the sexual health educational intervention had a noteworthy and significant impact on the sexual knowledge and attitudes of individuals on the brink of marriage (p< 0.001).

    Conclusion

    The study's outcomes suggest that the sexual health training intervention package influences the sexual knowledge and attitudes of individuals on the verge of marriage, leading to enhancements in both women's and men's levels of sexual knowledge and attitudes.

    Keywords: sexual health, sexual knowledge, attitude, women, men on the eve of marriage
  • Afshin Banisafar, Qasem Ahi*, Ahmad Mansouri, Abdolmajid Bahreynian Pages 183-196
    Background

    Considering the importance of resilience and emotional regulation as effective psychological components in cancer, psychological interventions to improve these structures is a fundamental necessity.

    Aims

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of narrative therapy on resilience and emotional regulation of people with cancer with low psychological toughness.

    Methods

    The research design was semi-experimental and pre-test-post-test with an experimental group and a control group. The statistical population of the study included all cancer patients referred to Tehran hospitals in 2022. The sample consisted of 30 patients who were selected through purposive sampling and randomly replaced in two treatment groups and the control group. Connor and Davidson's resilience scale and Garnefski and Kraaij emotional cognitive regulation were used. The data were analyzed through Mancova and SPSS-20 software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the narrative therapy group and the control group in the post-test stage of resilience and cognitive emotional regulation.

    Conclusion

    According to the findings of this research, online narrative therapy and cognitive-behavioral therapy can be used as an effective method to improve resilience and emotional regulation of cancer patients, and in this context, online narrative therapy can be more efficient.

    Keywords: narrative therapy, resilience, emotional regulation, psychological toughness
  • Fataneh Mahmoodi, Maryam Zarnaghash*, Nadere Sohrabi Shegefti, Majid Barzegar Pages 197-214
    Background

    The number of female heads of the household has increased due to the extensive social and demographic changes of the Iranian society in recent years. Some previous studies have shown that these women have low psychological well-being. The positive point is that previous studies have confirmed the effectiveness of interventions based on psychological capital and mindfulness on the psychological well-being of female heads of households, However, no specific research comparing the effecacy of two educational interventions of psychological capital and mindfulness on the psychological well-being of female heads of households was found.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effecacy of training based on psychological capital and mindfulness on the psychological well-being of female heads of households.

    Method

    The method of this research was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all female heads of households in Shiraz city who had a file in the Shiraz city welfare office and at the same time their children were studying in schools covered by the 2nd district education office of Shiraz city in 2022-2023. Among the female heads of households in the statistical community, 45 women were selected as available and then randomly divided into three groups of 15 including two experimental groups (training based on psychological capital and treatment based on mindfulness) and a control group. The research tool included psychological well-being questionnaire (Ryff, 1989). The first and second experimental groups were subjected to training based on psychological capital (Luthans, 2007) and mindfulness-based therapy (Baer et al., 2006) during 8 90-minute sessions, But the members of the control group did not receive any intervention. Data analysis was done using univariate covariance analysis and SPSS-24 software.

    Results

    The findings indicated that training based on psychological capital and treatment based on mindfulness are both equally effective in improving the psychological well-being of female heads of households (P=0.976).

    Conclusion

    According to the results obtained in the present study, it seems that psychologists and counselors can use the method of training based on psychological capital and mindfulness therapy in order to improve the health and increase the psychological well-being of women heads of households

    Keywords: mentalization, anxious mothers, Mother-child relationship
  • Sayedeh Marzieh Davodi, Masumeh Zhiyan Bagheri, Alireza Shokrgozar*, Mohammadreza Belyad, Mehdi Shah Nazari Pages 215-232
    Background

    Beliefs about drug cravings hold considerable sway in the realm of substance abuse and addiction. Delving into the contributing factors influencing these beliefs, including self-efficacy and psychological distress, offers valuable insights into the perpetuation and establishment of addiction among men engaged in methamphetamine abuse.

    Aims

    The primary objective of this study was to forecast the correlation between self-efficacy, psychological distress, and drug craving beliefs among men abusing methamphetamine. The specific emphasis was placed on investigating the intermediary function of self-efficacy and psychological distress within this correlation.

    Methods

    The research employed a descriptive-correlational approach utilizing structural equation modeling as the methodology. The statistical population encompassed men between the ages of 20 and 65 who engaged in methamphetamine abuse during the period of 2022 to 2023. Utilizing specific inclusion and exclusion criteria, a total of 262 individuals were chosen through convenience sampling. These participants completed questionnaires evaluating craving beliefs, depression, anxiety-stress, and general self-efficacy. Data analysis was conducted employing the structural equation method and SMARTPLS software.

    Results

    The examination of fitness indicators against the proposed causal model validated the suitability of the established model. Findings from the direct standard regression coefficients indicated that psychological distress correlates with heightened drug use craving beliefs. Additionally, psychological distress exhibited a direct and adverse impact on self-efficacy, while self-efficacy demonstrated a direct and negative influence on craving beliefs. Furthermore, self-efficacy was identified as a mediator in the connection between psychological distress and craving beliefs.

    Conclusion

    Psychological distress diminishes self-efficacy, contributing to persistent cravings for ongoing substance abuse over the long term.

    Keywords: Tempting beliefs, drugs, psychological distress, self-efficacy, methamphetamine
  • Ali Derikvandi, Maryam Esfahaniasl* Pages 233-250
    Background

    Marital incompatibility is associated with increased anxiety and attachment avoidance and decreased emotional intimacy, which increases the need for couple therapy. Despite this, there is a gap in research on the effect of compassion-focused couple therapy on attachment anxiety, attachment avoidance, and emotional intimacy in incompatible couples.

    Aims

    The aim of present study was determining the effectiveness of compassion-focused couple therapy on marital attachment and emotional intimacy of incompatible couples.

    Methods

    The design of the current research was semi-experimental, of pre-test-post-test type with a control group. The statistical population was all incompatible couples who referred to Sifa, Behin and Hamraz centers of counseling and psychological services of Khorramabadcity in 2023. A sample of 20 couples was placed in two experimental and control groups using the purposive sampling. Couples were evaluated based on Spouse Attachment Styles Questionnaire (Kianzadeh, 2018) and Personal Assessment of Intimacy in Relationships (Schaefer and Olson, 1981) in two stages of pre-test and post-test in both groups. The experimental group received compassion-focused couple therapy over eight 60-minute sessions. Analysis of covariance and SPSS version 27 software were used for data analysis.

    Results

    The findings of the present study showed that compassion-focused couple therapy was effective in reducing attachment anxiety and attachment avoidance, as well as increasing the emotional intimacy of incompatible couples (p<0.01).

    Conclusion

    According to the findings, compassion-focused couple therapy, emphasizing empathy and compassion with oneself and one's spouse, interaction based on compassion with one's spouse, problem-solving-based confrontation with marital challenges and problems, acceptance of oneself and one's spouse with all points strength and weakness and compassionate words and behavior improve attachment anxiety, attachment avoidance and emotional intimacy of incompatible couples. Therefore, compassion-focused couple therapy can be used to improve attachment anxiety, attachment avoidance, and emotional intimacy in incompatible couples.

    Keywords: compassion-focused couple therapy, marital attachment, emotional intimacy, marital incompatibility