فهرست مطالب

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 31 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید کمیل طیبی، زهرا زمانی، مصطفیl رجبی، عطیه عظیمی صفحات 1-12
    رشد اقتصادی فرآیندی است که بدون استفاده کارآمد از منابع امکان پذیر نیست. انرژی به عنوان یک نهاده مهم و استراتژیک در دنیای کنونی و تاثیر آن در رشد اقتصادی امری انکار ناپذیر است. بررسی رابطه ی مصرف انرژی و رشد اقتصادی، می تواند تاثیر بسزایی در تنظیم و برقراری سیاست های بخش انرژی ایفا کند. این رابطه می تواند در صورت وجود شکست های ساختاری تغییر کند، لذا توجه به وجود شکست ساختاری در بررسی های تجربی امری مهم و ضروری بوده و عدم توجه به آن ممکن است منتج به نتایج گمراه کننده و غیر واقعی منتهی شود.
    در این پژوهش به بررسی شکست ساختاری بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی در کشورهای منتخب صادرکننده نفت در دوره )2 0 1 0 -1 9 8 0 ( پرداخته شده است. با استفاده از آزمون های هم انباشتگی، آزمون چاو برای داده های تابلویی تاثیر شکست ساختاری بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی مورد تایید تحقیق است. .
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، داده های تابلویی، آزمون چاو، شکست ساختاری
  • ویدا ورهرامی صفحات 13-21
    استفاده از تجهیزات مدرن در بخش انرژی یکی از عوامل موثر بر کارایی این بخش است. برای دستیابی به تجهیزات جدید در بخش انرژی به سرمایه گذاری عظیمی در این راستا نیازمندیم و تامین منابع مالی مورد نیاز برای بهره برداری یک پروژه بسیار مهم است؛ بنابراین تلاش برای دستیابی به منابع مالی مختلف، تاثیر مهم و مثبتی بر کارایی پروژه ها دارد. در این مقاله از یک نمونه اقتصادسنجی و روش پنل برای تخمین ارتباط میان تعداد تجهیزات جدید و نوین نصب شده در نیروگاه های برق (به عنوان جزئی از بخش انرژی) و میزان جذب منابع مالی در بخش برق و سرمایه ثابت خالص در این بخش برای کشورهای OECD [i] در سال های (2 0 1 4 -2 0 0 0) استفاده می شود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که توسعه منابع مالی در بخش برق اثر مهم و مثبتی بر افزایش به کارگیری تجهیزات جدید در پروژه های برق دارد. از طرفی نتایج تخمین نشان می دهد که تخصیص بیشتر منابع به سایر بخش های انرژی به غیر از بخش برق اثر منفی بر میزان به کارگیری تجهیزات مدرن نصب شده در بخش برق دارد.
    [i]. The Organization for Economic Co-operation and Development
    کلیدواژگان: تکنولوژی، تامین مالی، بخش انرژی، کشورهای OECD
  • مهدی یزدانی، طاهره نور افروز صفحات 22-40
    نوسان ها و تغییر قیمت نفت بر متغیرهای کلان اقتصادی در کشورهای جهان تاثیر گذاشته و اقتصاد کشورها را با چالشی جدی روبرو کرده است. این عامل موجب شده تا آن ها برای در امان ماندن از تاثیرهای منفی ناشی از این شوک ها، تدابیر مختلفی بیندیشند. همچنین بی ثباتی بازار نفت، برنامه ریزی و سیاست گذاری بلندمدت بر اساس درآمدهای نفتی در کشورهای صادرکننده نفت را ناممکن خواهد ساخت. هدف این مطالعه بررسی اثر نوسان های قیمت نفت بر تراز تجاری اقتصاد ایران طی دوره 1 3 9 0 -1 3 5 7 با استفاده از تکنیک خود رگرسیونی با وقفه های گسترده است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که ضرایب مربوط به قیمت نفت و شکاف تولید در سطح 9 5 درصد معنادار هستند و رابطه ی آن ها با تراز تجاری، منفی است. با این حال ضریب مربوط به اثر نرخ ارز بر تراز تجاری، مثبت و از لحاظ آماری در سطح 9 9 درصد معنادار است. بر این اساس، با مشخص شدن رابطه ی بین قیمت نفت و تراز تجاری، سیاست گذاران می توانند استراتژی های مناسبی در مواجهه با نوسان های قیمت نفت اتخاذ کنند و در توسعه اقتصادی، تدوین برنامه اجتماعی، تنظیم بودجه های سالانه ی کشور و طراحی سیاست های مناسب برای حفظ تعادل و ثبات اقتصادی، از آن بهره ببرند.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، قیمت نفت، شکاف تولید، نرخ ارز، روش ARDL
  • سید سجاد علم الهدی، سمانه طریقی، مهدی شعبان زاده، امین خواجویی پور صفحات 41-56
    بسیاری از اقتصاددانان معتقدند اهمیت نرخ تورم بیشتر از دیگر شاخص های اقتصادی است، چرا که تورم اثرهای متعددی بر جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی جامعه دارد. با این رویکرد، مطالعه حاضر به شناسایی و تحلیل حساسیت عوامل موثر بر گروه هایاصلی تشکیل دهنده تورم در برنامه چهارم توسعه پرداخته است. جهت دستیابی به این هدف، ابتدا از میان 1 2 گروه کالایی اصلی تشکیل دهنده شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (CPI) ، مهم ترین گروه های کالایی تشکیل دهنده CPI ، با استفاده از نمونه تحلیل حساسیت شبکه عصبی مصنوعی شناسایی شدند. سپس اثر عوامل بر مهم ترین گروه های کالایی تشکیل دهنده CPI مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهد از میان کالاهای گروه هایاصلی، گروه خوراکی ها و آشامیدنی ها (گروه 1) ، گروه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت ها (گروه 4) و همچنین کالاهای گروه حمل ونقل (گروه 7) نسبت به سایر گروه ها بیشترین نقش را در ایجاد تورم داشته و به ترتیب 1 5 /2 2 ، 1 9 /1 3 و 2 3 /1 2 درصد از کل تغییرات ایجادشده در CPI را طی دوره مورد بررسی توضیح می دهند. همچنین نتایج مطالعه حاضر بیان گر آن است که کالاهای گروه 1 طی دوره مورد بررسی بیشتر تحت تاثیر تغییرهای نقدینگی، نرخ ارز بازار آزاد و شکاف تولید ناخالص داخلی، کالاهای گروه4 تحت تاثیر نرخ بازدهی اجاره مسکن در مناطق شهری و در نهایت کالاهای گروه 7 بیشتر تحت تاثیر حجم نقدینگی، انتظارهای تورمی و نرخ ارز بازار آزاد قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: گروه هایاصلی، تورم، تحلیل حساسیت شبکه عصبی
  • علی اسماعیل زاده، حمیده امیری صفحات 57-76
    تحقیق حاضر در راستای مبانی تئوریک مبحث تامین مالی به بررسی ابزارهای نوین تامین مالی و راهکارهای اجرایی نمودن آن در بانک تجارت پرداخته است. هدف اصلی تحقیق شناسایی انواع ابزارهای نوین تامین مالی در بانک تجارت است. جامعه آماری پژوهش حوزه ستادی، روسا و معاونین بانک تجارت و نمونه آماری پژوهش مصاحبه با9 0 نفر کارشناس است. قلمرو زمانی مطالعه از شهریور 1 3 9 2 تا پایان بهمن 1 3 9 2 می باشد. در این تحقیق صکوک، اوراق رهنی، اوراق آتی، اوراق مشتقه، گواهی سپرده و اوراق مشارکت به عنوان ابزارهای نوین تامین مالی انتخاب و بررسی شدند. برای دستیابی به هدف تحقیق پرسشنامه ای تدوین و از پاسخ دهندگان در مورد تاثیرات ابزارهای نوین و قابلیت اجرای آن ها در بانک تجارت سوالاتی پرسیده شد. به این ترتیب شش فرضیه تدوین و داده های مرتبط از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. با بررسی فرضیه ها در این پژوهش از نرم افزار SPSS 18 تجزیه و تحلیل ها نشان داد که از نظر پاسخ دهندگان تمامی ابزارهای نوین بانکی قابلیت اجرایی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: تامین مالی، ابزارهای نوین، بانک تجارت
  • علیرضا امینی، سلاله مراد زاده صفحات 77-94
    اجرای سیاست آزادسازی تجاری به لحاظ آثار مثبت آن بر ارتقای بهره وری و یا کارایی استفاده از منابع مورد توجه جدی سیاست گذاران اکثر کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. یکی از نگرانی های کشورهای در حال توسعه از اجرای سیاست مذکور، تاثیر منفی آن بر اشتغال و افزایش نرخ بیکاری است. در این راستا، در مطالعه حاضر به این سوال پاسخ داده شده است که آیاآزادسازی تجاری به افزایش نرخ بیکاری در کشورهای در حال توسعه منجر می شود؟ به منظور حفظ همگنی نسبی ساختار اقتصادی کشورها، هجده کشور با درآمد سرانه متوسط رو به بالا از جمله ایران انتخاب شده است. داده های آماری مورد استفاده در این مطالعه مربوط به دوره (2 0 0 0 - 2 0 0 9) می باشد. برای آزمون تاثیر آزادسازی تجاری بر نرخ بیکاری از شاخص «آزادی تجارت بین الملل [i]» موسسه فریزر استفاده شده است. روش اقتصادسنجی مورد استفاده در این مطالعه روش تعمیم یافته گشتاورها (GMM) می باشد. متغیرهای کنترل استفاده شده در الگو عبارت اند از: تولید ناخالص داخلی، عرضه نیروی کار و سرمایه سرانه. نتایج مطالعه حاکی از تاثیر معکوس و معنی دار آزادسازی تجاری بر نرخ بیکاری است، یعنی اجرای سیاست های آزادسازی تجاری می تواند آثار مثبتی بر افزایش سطح اشتغال و به تبع آن کاهش نرخ بیکاری داشته باشد. همچنین، تولید ناخالص داخلی دارای رابطه منفی و معنی دار و متغیرهای عرضه نیروی کار و سرمایه سرانه دارای رابطه مثبت و معنی دار با نرخ بیکاری هستند که مطابق انتظار نظری است.
    [i]. Freedom to trade internationally
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، نرخ بیکاری، روش پانل دیتای پویا (GMM)
  • خشایار سید شکری، سمیه گروسی صفحات 95-118
    امروزه یکی از مشکل های اساسی بانک ها و موسسه های مالی و اعتباری، مشکل مطالبه های معوق و تسهیلات وصول نشده آن هاست. مطالبه های غیر جاری باعث کاهش توان مالی بانک در اعطای تسهیلات جدید، کاهش سودآوری بانک، تحمیل هزینه های وصول مطالبه ها از یک طرف و آثار سوء بر بانک ها و بخش های مختلف اقتصادی و در ابعاد وسیع تری برای مردم هر کشور از طریق بحران های پولی و مالی می شود. در این پژوهش ضمن بررسی تاثیر برخی از عوامل درون زا و برون زای موثر بر نسبت مطالبه های غیر جاری، متغیرهای تولید ناخالص داخلی و تورم به عنوان متغیرهای کلان اقتصادی بر مطالبه های غیر جاری بانک ها آزمون شده است. همچنین از متغیرهای کیفیت مدیریت، اندازه بانک،خطر اخلاقی، به عنوان عوامل مختص سیستم بانکی در الگو استفاده شد.
    کلیدواژگان: مطالبات غیر جاری، تورم، تولید ناخالص داخلی، عوامل مختص بانکی
  • رضا افقی، رامیار ابن عباس صفحات 119-144
    Employees always concern about losing their job، or in other word، losing their income resources. For this purpose، governments require strong protection system for covering these concerns. The Unemployment Insurance (UI) program’s can be used for achieving this goal.
    Based on article five of Iranian unemployment Insurance law، premium is four percent of employee’s salary while employer and government’s contribution is four percent and one percent، respectively. Hence، there are great concerns about the financial pressure on the government regarding implementing this law.
    In this paper، we price UI based on the insurance history of employee and the duration of being unemployed. We use the Weibull distribution for finding duration of unemployment، and finally equivalence principle applied for finding the fair UI premium rate. Our findings indicate that the UI rate is less than 4% which is lower than current UI rate in Iran which has been set by law. Consequently، government’s contribution can be eliminated which reduces concerns about providing required budget by the government.
    کلیدواژگان: Unemployment Insurance، Equivalence Principle، CAPM، Weibull distribution، Iran s UI scheme، Job search theory