فهرست مطالب

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 15 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد دژپسند*، میثم امیری، بنیامین ساوه صفحات 9-13

    از جمله راه های توسعه اقتصادی در کشورهای نفتی مانند کشور ایران، با یک اقتصاد تک محصولی وابسته به نفت، حرکت شتابان به سوی متنوع سازی و افزایش توانایی صادرات غیر نفتی است و این مهم جز با بررسی همه جانبه عوامل موثر بر صادرات غیرنفتی امکانپذیر نیست. در این مسیر به رغم این که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته بررسی صادرات و واردات در چارچوب متغیرهای قیمتی مرتبط صورت می پذیرد (در کشور ما نیز اکثر تحلیل ها از این چارچوب فراتر نرفته اند)، اما به نظر می رسد در اقتصاد ایران شرایط نهادی، علمی، تکنولوژیکی و مدیریتی تاثیرات بسیار شگرف تری بر روی صادرات خواهند داشت. لذا در این مقاله سعی بر آن است که قدم را از مطالعات قبلی فراتر نهاده و با اضافه نمودن عوامل حقیقی و غیرقیمتی به مدل کمی صادرات غیرنفتی، میزان تاثیر آنها تخمین زده شود. به این منظور در این مطالعه صادرات غیرنفتی تابعی از متغیرهای نرخ ارز حقیقی، بهره وری کل عوامل تولید، تولید ناخالص داخلی و درجه باز بودن اقتصاد در نظر گرفته شده است و از روش ARDL به منظور برآورد مدل و بررسی اثر تغییرات هر یک از این عوامل بر صادرات غیرنفتی در طی سال های 86-1353 استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که صادرات غیرنفتی به طور اساسی به وضعیت متغیرهای غیرقیمتی وابسته بوده و این تاثیر قابل ملاحظه و تعیین کننده است، به طوری که نتایج حاصل از برآوردها حکایت از تاثیر مثبت بهره وری، درجه باز بودن اقتصاد و تولید ناخالص داخلی بر صادرات غیرنفتی دارد، البته با توجه به وجود مشکلات مبنایی که در بخش تولید و صادرات کشور وجود دارد و با عنایت به نتایج برآورد شده، نرخ ارز تاثیر معنی داری بر صادرات غیرنفتی ندارد.

    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، نرخ ارز حقیقی، درجه بازی اقتصاد، بهره وری کل عوامل تولید، روش ARDL
  • رحمان خوش اخلاق*، فاطمه نیا فرد، رحیم دلالی اصفهانی صفحات 31-44

    گردشگری از صنایع پر سودی است که بسیاری از کشورها در آن سرمایه گذاری کرده اند و همچنین این صنعت باعث تماس کشورهابا یکدیگر شده و بر فرهنگ مردم آنها نیز اثر می گذارد. امروزه با افزایش درآمد و کاهش زمان کار، تقاضا برای گردشگری افزایش یافته است. طبیعت گردی (اکوتوریسم) که زیر مجموعه ای از گردشگری به شمار می رود از جمله صنایعی است که نه تنها باعث حفظ اکوسیستم ها و ایجاد محیط سالم برای زیست می شود بلکه بخش عظیمی از هزینه های جاری کشور را تامین می کند و موجب کاهش معضل بیکاری می گردد. ایران از دیدنی ترین مناطق جهان و اصفهان نیز یکی از زیباترین شهرهای ایران است، لیکن با وجود ظرفیت های بالای اصفهان برای جذب گردشگران، فقدان آمار قابل اطمینان، برنامه ریزی علمی را برای توسعه ی بازار اکوتوریسمی این شهر مشکل می گرداند. در این مقاله گردشگران داخلی اصفهان در فروردین سال 1390 جامعه ی آماری و تعداد 400 نفر آنان حجم نمونه ی این پژوهش بوده اند که با استفاده از روش آماری واستنباطی، تاثیر متغیرهای موثر بر تقاضای اکوتوریسم داخلی برآورد گردیده است.

    کلیدواژگان: مقدار تقاضای طبیعت گردی، طبیعت گردی، جاذبه های طبیعی، توسعه ی پایدار
  • بررسی تطبیقی اثر گسترش بازارهای مالی بر رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با روش داده های تلفیقی 2008 - 1975
    قدرت الله امام وردی، مهدی فراهانی، فاطمه شقاقی صفحات 45-72
    در این مطالعه به بررسی تاثیر گسترش بازارهای مالی بر رشد اقتصادی در دو گروه از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه خواهیم پرداخت و بررسی خواهد شد که آیا شاخص های توسعه مالی اثر مثبتی بر رشد اقتصادی دارند و آیا این اثر در دو گروه کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه متفاوت است یا نه؟ مطالعات آماری در خصوص 120کشور در سه گروه انجام شده است. ابتدامحاسبات برای کل120 کشورانجام شده و سپس کشورها به دو دسته تقسیم شده است. 53 کشور با درآمد بالا (از جمله آمریکا، آلمان فرانسه و...) و متوسط به بالا و 67 کشور با درآمد پایین و متوسط به پایین (از جمله پاکستان، هند، ایران و...) برای سالهای 2008-1975 صورت گرفته است. همچنین از شاخصهای توسعه بازارهای سهام نیز به عنوان شاخصهای توسعه مالی سود خواهیم جست. دادها به صورت Panel (تلفیقی) و از تکنیک GMM استفاده شده است. نتایج مدل حاکی از آن است که رابطه مثبتی بین توسعه بخش مالی و رشد اقتصادی در دو گروه از کشورهای با درآمد بالا و متوسط به بالا و درآمد پایین و متوسط به پایین وجود دارد و این اثر در مورد کشورهای با درآمد بالا و متوسط به بالا قوی تر است.
    کلیدواژگان: بازار مالی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، کشورهای درحال توسعه، روش تعمیم یافته گشتاورها
  • حسین میرزایی*، ساناز جلیلی صفحات 73-92

    صنعت گردشگری مجموعه ای پیچیده از خدمات گوناگون است که سرمنشا بسیاری از آنها در رشد و توسعه اقتصاد ملی (زیربنایی و روبنایی) می باشد. مجموعه این صنعت پیچیده، فرصت های اشتغال گوناگونی را در بخش های مختلف ایجاد می کند و به طور مستقیم می تواند در تولید و تجارت دیگر خدمات (نظیر حمل و نقل، هتلداری و...) تاثیر بگذارد. در این تحقیق به بررسی آماری تاثیر توسعه گردشگری بر رشد تولید ناخالص داخلی (مقایسه ایران وکشورهای منتخب) از طریق برآورد به روش داده های تابلویی، در دو آزمون اول و دوم کشورهای منتخبی از خاورمیانه عبارت بودند از: پاکستان ، ترکیه ، ایران ، عربستان ، امارات، کویت، لبنان، اردن، مصر و قطر که در بازه زمانی2008-1995 مورد آزمون واقع شدند. و برای پنج کشور صادرکننده نفت از کشورهای منتخب شامل ایران، عربستان، امارات، کویت و قطر از متغیر دامی استفاده نمودیم. در هر چهار آزمون با توجه آماره های مورد محاسبه استفاده از روش اثرات ثابت کارایی بیشتری داشت. آزمون فرضیه اول بیانگر این بود که "توسعه صنعت گردشگری تاثیر مثبتی بر رشد تولید ناخالص داخلی در کشورهای منطقه خاورمیانه دارد." که با توجه به این نکته که ضریب دریافتیهای ناشی از گردشگری و ضریب تعداد گردشگر وارد شده به کشور در هر چهار آزمون مثبت و معنی دار بودند بنابراین این فرضیه تایید می گردد. همچنین با توجه به این نکته که هم ضریب دریافتیهای حقیقی ناشی از گردشگری و هم ضریب تعداد گردشگر ورودی در هر دو آزمونی که از متغیر مجازی استفاده شد برای کشورهای صادرکننده نفت کمتر از کشورهای وارد کننده نفت در منطقه خاورمیانه می باشد، فرضیه "درکشورهای صادرکننده نفت صنعت گردشگری اثرکمتری روی رشد اقتصادی دارد" نیز تایید می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، رشد اقتصادی، کشورهای صادرکننده نفت، دریافتیهای ناشی از گردشگری
  • عباسعلی ابونوری*، ساعده فرید کیان، هادی پرهیزی گشتی صفحات 93-111

    مطالعه ی حاضر، تلاشی برای تخمین تابع تولید برنج پر محصول در استان گیلان می باشد. بدین منظور، اطلاعات مربوط به متغیرهای تولید برنج پر محصول، مکانیزاسیون، میزان بذر اصلاح شده، میزان آبیاری، میزان کود و همچنین میزان سم مصرفی این استان، طی سال های 1370تا 1387 جمع آوری شده است و پس از تخمین الگو به روش سری زمانی و از طریق تابع تولید کاب - داگلاس، طبق هدف تحقیق که شناسایی اثر عواملی چون مکانیزاسیون کشاورزی، کود، سموم و استفاده از بذرهای اصلاح شده، بر اجرای انقلاب سبز در استان گیلان است، متغیرهایی که بیشترین اثرگذاری بر تولید و در نهایت عملکرد برنج پرمحصول داشته اند، مشخص شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تغییر در به کارگیری ماشین آلات و تکنولوژی مدرن، بذر اصلاح شده، کود، آفت کش ها و سموم، در اجرای انقلاب سبز در ایران موثر است. چرا که همانگونه که در الگوی تخمینی مشخص شده است، با افزایش یک درصد بذر اصلاح شده تولید برنج پرمحصول 2.69 % افزایش می یابد و همچنین با افزایش یک درصدی آبیاری نیز تولید این نوع برنج 2.29 % افزایش می یابد که البته در مورد هر دو متغیر ذکر شده، فرض ثبات سایر شرایط باید در نظر گرفته شود. با افزایش یک درصد نسبت سطح مکانیزاسیون به کل سطح زیر کشت در مرحله ی برداشت و با عدم تغییر سایر متغیرها و شرایط ، تولید این نوع برنج 3.11 % کاهش می یابد که این موضوع به دلیل استفاده از ماشین آلات مختص سایر محصولات کشاورزی مانند گندم در شالیزارهای برنج در مرحله ی برداشت می باشد که باعث کاهش عملکرد این محصول گردیده است. همانطور که از نتایج تحقیق مشخص است، بیشترین کشش مربوط به متغیر بذر اصلاح شده می باشد و بیشترین اثر منفی مربوط به متغیر مکانیزاسیون در مرحله ی برداشت است.

    کلیدواژگان: انقلاب سبز، عملکرد، بهره وری، بذرپرمحصول، مکانیزاسیون، تابع تولید کاب- داگلاس، GMM
  • محمدعلی خطیب سمنانی*، علی اصغر اسماعیل نیا، مرجان ده آبادی صفحات 111-130

    این مقاله به بررسی روند تغییر در تولید نفت خام کشورهای غیر اوپک و اثر آن بر قیمت های جهانی نفت خام می پردازد. با استفاده از مدل تصحیح خطای برداری(VAR)، ارتباط عرضه نفت خام کشورهای غیر اوپک و قیمت نفت خام مورد بررسی قرار گرفته است. دوره زمانی مورد بررسی از ابتدای سال 1991 تا پایان سال 2006 بوده و متغیرها به صورت فصلی میباشند. نتایج آزمون همگرایی یوهانسن و مدل تصحیح خطای برداری نشان-دهنده وجود رابطه همگرایی کوتاه مدت و بلندمدت بین متغیر عرضه نفت کشورهای غیر اوپک و قیمت نفت خام می باشد. علاوه بر این، با توجه به نتایج مدل تخمین زده شده مشخص می گردد که به ازای یک درصد تغییر در عرضه نفت خام غیراوپک، تغییرات لگاریتم قیمت نفت خام در دوره مورد بررسی با یک وقفه، 3 درصد متاثر می گردد.

    کلیدواژگان: کشورهای غیر اوپک، عرضه نفت خام کشورهای غیر اوپک، قیمت نفت خام
  • سکینه صفری*، حامد سلطانی، غدیر مهدوی صفحات 131-152

    موسسات بیمه از جمله نهادهای مالی هستند که در کنار تامین امنیت اقتصادی سرمایه، در ایجاد منابع مالی در فواصل زمانی دریافت حق بیمه و پرداخت خسارت ها ، به خصوص در بیمه های بلند مدت می توانند موجب تحرک و پویایی و توسعه بازارهای مالی شوند و با انباشت سرمایه زمینه های لازم را برای رشد اقتصادی فراهم کنند. پژوهش حاضر با به کارگیری روش داده های تابلویی به بررسی رابطه میان توسعه بخش بیمه و رشد اقتصادی در ایران و کشور های منتخب طی دوره 1976-2009 پرداخته است . بر اساس نتایج حاصله ملاحظه گردید که رابطه معنادار و مثبتی بین متغیر های پژوهش و رشد اقتصادی بر قرار است وبا افزایش یک در صدی ضریب نفوذ بیمه (نسبت حق بیمه به تولید ناخالص داخلی) رشد اقتصادی درکشورهای مورد نظر 003/0 درصد افزایش یافته است، به عبارتی توسعه بیمه یکی از عوامل موثر در رشد اقتصادی این کشور ها طی دوره بررسی بوده است.

    کلیدواژگان: بیمه، صنعت بیمه، بازار سرمایه، بازار مالی، سرمایه گذاری، حق بیمه، رشد اقتصادی
|
  • Farhad Dejpasand*, Meysam Amiry, Benyamin Saveh Pages 9-13

    One of the ways for encouraging economic development in oil exporting countries like Iran (which is known as an oil-dependent economy) is moving toward diversification of export revenues rapidly by increasing non-oil exports. This goal is not accessible without a comprehensive survey and examination of factors that affects non-oil exports condition. Although, in many developed countries, export and import analysis is performed in framework of relevant price variables (Also in our country most of the surveys have not gone beyond this framework).But it seems that institutional, scientific, technological and management factors have much greater effect on export variables in Iran in comparison to other countries. Hence, in this article we have tried to go beyond previous studies by adding real and non-price factors to quantitative model of non-oil export in order to estimate their impacts.In order to do this, we have considered non-oil exports to be a function of real exchange rate, total factor productivity, gross national product and the degree of openness of the economy. In addition, we have used ARDL for estimating the model and investigating the effects of each of these factors on non-oil export during 1975-2007. Finding of this paper shows that non-oil export is significantly and effectively, dependant on non-price variables. The results of our estimation show that productivity, degree of economic openness and GDP have positive effects on non-oil export. Albeit according to basic problems in production and export and according to our estimations, we claim that exchange rate does not have a significant impact on non-oil export.

  • R Khoshakhlagh*, Fatemeh Niafard, R Dalali Pages 31-44

    invested in and this also causes is the country have contact with each other and it would affect their peopleʾs culture. Today, the request for tourism have raised, by increasing in income and decreasing in work time. Ecotourism that is considered as subset of tourism is an industry that not only causes ecosystem preservation and establishment of healthy environment for life, but also provides an enormous part of country current expenditures and causes to decrease of unemployment. Iran is one of the most attractive area of the world and Isfahan is one of the most beautiful city of Iran, but despite the fact that Isfahanʾs high capacities for attracting the tourists, lack of reliable statistics make scientific planning difficult for developing of ecotourism market. In Farvardin 1390, internal tourists of Isfahan, were statistic society and the number of 400 persons were this research sample that have evaluated that influence of effective variants on request internal ecotourism.

  • A comparative study of the effect of financial development on economic growth in developed and developing countries using panel data(8002-5791)
    Ghodratolah Emamverdi, Mehdi Farahani, Fateme Shaghaghi Pages 45-72
    In this study, The effect of financial development on economic growth in both developed and developing countries will And will be discussed Whether the financial development indicators have a positive effect on economic growth And it works in both developed and developing countries are different or not? Statistical studies have been conducted on three groups in 120 countries Statistical studies have been conducted on three groups in 120 countries. Calculations for total has offered initially and then 120 countries have been divided into two categories. 53 high-income countries (including America, Germany, France, etc.) and the average high and average low of 67 low-income countries (including Pakistan, India, Iran, etc) for the years 2008-1975 as is taken. Indicators of stock market development as well as indicators of financial development, we took advantage. Contracts to Panel and GMM techniques are used. Model results suggest that Positive relationship between financial sector development and economic growth Two groups of high-income countries and low-income and low-middle and middle to high, there is And the effect of high and middle-income countries is stronger.
  • Hossein Mirzaie*, Sanaz Jalili Pages 73-92

    Tourism industry forms different services in every country. Growth in tourism has led to economic growth. Also tourism industry creates employment in different sectors of the economy. In this study, the impact of tourism on economic development was reviewed panel data approach . In this paper, two groups of oil and non-oil producing countries in the Middle East has been studied. Oil exporting countries are including Iran, Saudi Arabia, United Arabic Emirate, Kuwait and Qatar and Non-oil producing countries, are including Turkey, Pakistan, Lebanon, Jordan and Egypt. Hypothesis testing proved tourism growth has led to economic growth in all of ed countries. Coefficients of test the variables, was positive for number of tourists and revenue tourism in all models we estimate it. This presumption was confirmed that tourism industry has less effect on growth in oil-exporting countries.

  • Abbasali Abounoori*, Saedeh Faridkiyan, Hadi Parhizi Gashti Pages 93-111

    Present study, is an attempt to estimate the high yielding variety (HYV) of rice production in Gilan province. Accordingly, the information of the variables of the HYV of rice production, mechanization , improved seeds , irrigation , fertilizers and also pesticide consumption of this province during 1370 to 1387 has been collected . After estimating the model, using Time Series method and through the production function Cobb-Douglas, according to the research aim that is “Identification of the effects of factors such as mechanization, fertilizers, pesticides and use of modified seeds, on the green revolution in Iran", The variables that had been the most influences on production and then the performance in high yielding rice have been identified. Research results suggest that changes in use of modern machinery and technology, improved seeds, fertilizers, pesticides and insecticides, are effective implementation on the Green Revolution in Gilan province. Because, as specified in the estimated model, with an increase of improved seeds, the high yielding variety (HYV) of rice production 2.69 % would increase and also With an increase of irrigation, production of this type of rice 2.29 % would increase too which about both listed variables, the assuming of being stable other condition, should be considered. with an increase of ratio mechanization level to the total acreage in harvesting stage and with no change in other variables and conditions, this type of rice production decreased 3.11 % that this due to the use of other agricultural products specific machinery like wheat, in paddy rice in the stage of harvesting that causes yield reduction of this product. As is clear the results of the study the highest elasticity is related to improved seeds and the greatest negative impact is related to mechanization in harvesting stage.

  • MohammadAli Khatib Semnani*, Ali Asghar Esmailnia, Marjan Dehabadi Pages 111-130

    This study deals with the changing trend of producing petroleum by non-member states and its effect on the global price of the petroleum. Using vector error correction model, the hypothesis of this research, i.e., " the petroleum supplied by OPEC non-member states is one of the factors affecting the price of petroleum in the global markets", have been studied. The period of study starts 1991 to the end of 2006 and the variables are used on a seasonal basis. The results of the static experiment, Johansson convergence test and the vector error correction model suggest that there has been a convergent relationship between the petroleum supply variable in the non-OPEC member states and the price of petroleum both in the long run and short term and there is a negative relationship between the variable of petroleum supply by nonmember states on the variable of price and this proves the hypothesis.

  • Sakineh Safari, Hamed Soltani, Ghadir Mahdavi Pages 131-152

    insurance institutions, including financial institutions that are providing security near the economic capital in creating the financial resources at time intervals to receive insurance premium and pay damages, especially in long-term insurance can lead to mobility and dynamicaly and development financial markets and with accumulation of capital necessary can provide fields of economic growth. In this study with using a CROOSS – COUNTRY PANEL DATA technique to examine the relationship between insurance sector expantion and economic growth in Iran and the selection countries at during the period 1186-2991. The results were considered significant and positive relationship between study variables and economic growth and with increasing 1 percent in the insurance penetration coefficient (the ratio of premium to GDP), the economic growth will increase 90993 percent, then insurance is one of the factors affecting the country's economic growth during the period of review and, the Schumpeter’s opinion (1111) and supply leading theories will be approved.