فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال هشتم شماره 27 (بهار 1396)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال هشتم شماره 27 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه شمسی، مژگان امیریان زاده* صفحات 1-14
    هدف از انجام این پژوهش تبیین نقش واسطه ای خودکارآمدی در رابطه ویژگی های شخصیتی با مهارت اجتماعی دانش آموزان بوده است. به لحاظ ماهیت و اهداف، این پژوهش از نوع کاربردی و برای اجرای آن از روش همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول مدارس غیر انتفاعی ناحیه 2 شیراز در سال تحصیلی 95-94 بود که با استفاده از روش خوشه ایتک مرحله ای تعداد 4 مدرسه انتخاب شد و در هر مدرسه کلاس های هفتم انتخاب و سپس به 140 نفر از دانش آموزان پرسش نامه ها جهت تکمیل داده شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسش نامه مهارت اجتماعی ماتسون، خودکارآمدی عمومی شرر و ویژگی های شخصیتی نئو استفاده شده است. داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ماتریس همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که انعطاف پذیری و برون گرایی با مهارت اجتماعی، هم چنین، انعطاف پذیری با خودکارآمدی رابطه معنادار ندارد. بین خودکارآمدی با مهارت اجتماعی رابطه مستقیم معنادار وجود دارد. ویژگی های شخصیتی روان رنجورگرا و وظیفه شناسی قادر به پیش بینی خودکارآمدی می باشند. بنابراین، خودکارآمدی در رابطه با ویژگی های شخصیتی و مهارت اجتماعی نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، خودکارآمدی، ویژگی های شخصیتی
  • نازنین هنرپروران* صفحات 15-28
    این پژوهش با هدف تبیین اثر بخشی رویکرد تلفیقی ایماگو تراپی و رابطه با ابژه بر کنترل عواطف زوجین خیانتکار انجام پذیرفت. طرح پژوهش در این جا، طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش زوجین خیانت کار بوده و نمونه گیری به روش هدفمند از بین زوجین مراجعه کننده به دلیل خیانت به مراکز مشاوره شهر شیراز که نمره پایین تر از میانگین در کنترل عواطف کسب کرده و داوطلب شرکت در پژوهش بودند، 16 زوج به گونه تصادفی انتخاب و سپس به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برنامه درمانی بر مبنای رویکرد تلفیقی ایماگو تراپی و رابطه با ابژه در طی 10 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه به صورت مشاوره گروهی انجام شد و پس آزمون 6 ماه بعد نیز در مورد آزمودنی ها اجرا گردید. از پرسش نامه کنترل عواطف ویلیامز و همکاران جهت گردآوری داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که شیوه تلفیقی ایماگو تراپی و رابطه با ابژه بر مقیاس کلی کنترل عواطف و خرده مقیاس های خشم، افسردگی و عاطفه مثبت تاثیر معنادار داشته است، اما بر خرده مقیاس اضطراب تاثیر معنادار نبود. نتایج پس آزمون جلسه پیگیری نشان دادند که نه تنها خرده مقیاس اضطراب تغییری معنادار داشته است بلکه دیگر خرده مقیاس ها نیز نسبت به پس آزمون جلسه دهم تغییر معنادار بیش تری را نشان می دهد که خود بیانگر پایداری و روند رو به افزایش تغییرات در طول زمان می باشد.
    کلیدواژگان: ایماگو تراپی، رابطه با ابژه، کنترل عواطف، خیانت زناشویی
  • ماریه دهقان منشادی*، اقبال زارعی، مهین عسگری، قاسم نظیری صفحات 29-48
    از آن جا که طلاق روز به روز در حال افزایش است و مشکلات روان شناختی از جمله بازگشت نداشتن به زندگی عادی و سازگاری را برای این افراد، بویژه زنان، بوجود می آورد. با توجه به ابعاد گوناگون سازگاری پس از طلاق، هدف پژوهش مقایسه تاثیر دو درمان بخشش درمانی و استعاره درمانی بر سازگاری زنان مطلقه است. جامعه مورد بررسی، تمامی زنان مطلقه سال 94-95 شیراز بود. از بین آن ها 60 نفر به وسیله نمونه گیری هدفمند از بین زنان مراجعه کننده به بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی انتخاب و با استفاده از انتصاب تصادفی در گروه های آزمایش و لیست انتظار قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسش نامه سازگاری پس از طلاق فیشر بود و یافته ها با روش کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از اثر بخشی هر دو درمان، نسبت به گروه لیست انتظار، بر سازگاری گروه های آزمایش بود. استعاره درمانی در بهبود ابعاد خودارزشی، رهاشدگی، سوگ و خودارزشی اجتماعی مراجعان موثرتر از بخشش درمانی عمل کرده است. بخشش درمانی نیز در بهبود ابعاد خودارزشی، رهاشدگی، خشم و سوگ مراجعان موثرتر از استعاره درمانی بوده است. با توجه به نتایج می توان بیان کرد که هر دو این روش درمانی، نسبت به درمان نشدن، جهت افزایش سازگاری پس از طلاق در زنان موثرند.
    کلیدواژگان: استعاره، بخشش، مطلقه، سازگاری
  • مهدی درویش ملا *، زهرا نیک منش صفحات 49-63
    هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری (PPUS-P) در بافت فرهنگی ایران بود. نمونه پژوهش شامل 213 نفر از دانشجویان دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 96-1395 بود. در این پژوهش ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری (PPUS-P) مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های بدست آمده از تحلیل های روان سنجی نشان داد که این ابزار از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است. تحلیل عاملی اکتشافی چهار عامل را شناسایی کرد که مطابق با یافته های پژوهش های پیشین بود. هم چنین، تحلیل عاملی تاییدی مدل چهار عاملی این مقیاس را تایید کرد. آلفای کرونباخ این مقیاس 85/0 به دست آمد. هم چنین، نسخه فارسی استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری (PPUS-P) ارتباطی مثبت و معنی دار را با DASS-21 نشان داد. در نهایت، بر اساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری (PPUS-P) برای سنجش استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری در نمونه ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: هرزه نگاری، پایایی، روایی
  • غلامرضا چلبیانلو *، رضا عبدی، سعیده شیخ صفحات 65-82
    مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی (AFECT)، ترکیبی از ساختارهای سرشت عاطفی و هیجانی را با کاربردهای بالینی، روانی- زیستی و درمانی برای اختلال های روانی مطرح می کند. هدف از این پژوهش بررسی نقش مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی در پیش بینی نشانه های اختلال اضطراب فراگیر (GAD) می باشد. 400 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان با استفاده از مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی و پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا مورد آزمون قرار گرفتند. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای استفاده شد. داده ها به وسیله آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که تمامی ابعاد هیجانی و عاطفی مدل AFECT (به استثنای بعد سرخوشی در سرشت عاطفی) همبستگی معناداری با نشانه های اختلال اضطراب فراگیر دارند. هم چنین، نتایج ناشی از رگرسیون چندگانه نشان دادند که در سرشت هیجانی اراده، خشم و حساسیت و در سرشت عاطفی ابعاد اضطراب، سرحالی و هیجان زدگی توانستند نشانه های GAD را به گونه معنادار پیش بینی کنند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که بین ابعاد هیجانی و عاطفی مدل AFECT با نشانه های GAD رابطه وجود دارد و برخی از این ابعاد توان پیش بینی نشانه های GAD را دارند. این یافته ها می توانند در دو زمینه پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدل AFECT، سرشت هیجانی، سرشت عاطفی، اختلال اضطراب فراگیر
  • سیده صدف کاظمی شاهاندشتی، نسرین ارشدی *، عبدالکاظم نیسی، عبدالزهرا نعامی صفحات 83-108
    هدف از این پژوهش بررسی اثر تعارض کار-خانواده و غنی سازی کار-خانواده بر قصد ترک شغل و بهزیستی روان شناختی با توجه به نقش واسطه ای تعادل کار-زندگی بود. نمونه این پژوهش شامل 363 نفر(222 مرد و 141 زن) از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران است که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسش نامه های تعارض کار-خانواده، غنی سازی کار-خانواده، تعادل کار-زندگی، قصد ترک شغل و برای سنجش متغیر بهزیستی روان شناختی از پرسش نامه های خشنودی شغلی، خشنودی خانوادگی و سلامت روان استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار SPSS ویراست 22 و AMOS ویراست 22 انجام گرفته است. برای آزمودن فرضیه های واسطه ای در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ در برنامه ماکرو پریچر و هیز[1] (2008) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار است. برازش بهتر از راه همبسته کردن خطاهای دو مسیر بدست آمد. هم چنین، 12 فرضیه (مستقیم و غیر مستقیم) مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، غنی سازی کار-خانواده، قصد ترک شغل، بهزیستی روان شناختی، تعادل کار-زندگی
  • محمدرضا بلیاد*، فرزانه ناهیدپور، شهدخت آزادی صفحات 109-126
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه میان افسردگی و رضایت زناشویی و نقش واسطه ای تمایزیافتگی در زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بود. به همین منظور، تعداد 167زن مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، به صورت در دسترس انتخاب شدند و به سه پرسش نامه تمایز خود، رضایت زناشویی انریچ و افسردگی بک پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش الگویابی معادلات ساختاری و برای بررسی اثرات واسطه ای از روش بوت استراپ استفاده شد. تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری، برازندگی الگوی پیشنهادی با داده های تجربی را تایید نمود. نتایج حاکی از اثر مستقیم نشانگان افسردگی بر رضایت زناشویی و اثر غیرمستقیم این متغیر از راه تمایزیافتگی و خرده مقیاس های آن یعنی جدایی عاطفی، واکنش هیجانی، جایگاه من و آمیختگی با دیگران بر رضایت زناشویی بود.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، افسردگی، رضایت زناشویی
|
  • F. Shamsi, M. Amirianzadeh * Pages 1-14
    The present study aimed to explain the mediating role of self-efficacy in relation to personality traits and social skills in students. The research was practical and descriptive-correlation method. The study population was all high school girl students of private schools in District 2 of Shiraz city in 95-94 school year that 140 students were selected by single-stage cluster sampling in the fourth schools and between seventh grades. Research tools were Matson social skills, Scherrer general self-efficacy (1982) and NEO Personality (1985) questionnaires. Data were analyzed in two statistical levels (descriptive, mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation matrix, regression analysis and path analysis). Findings showed that there is no significant relationship between flexibility and extroversion with social skills, also any relationship between flexibility and self-efficacy. There is a significant correlation between self-efficacy and social skills. Neurotic and conscientious personality traits are able to predict self-efficacy. So result show that self-efficacy plays the role of mediator in relation to personality traits and social skills.
    Keywords: Social Skills, Self-Efficacy, Personality Traits
  • N. Honarparvaran * Pages 15-28
    This study aim was to explain the effectiveness of integrated approach imago therapy and object relationship to controlling emotions couples treacherous. The research method was experimental and a two- groups research design (experimental and control) with pre- test and post-test. 30 couples treacherous were refer to center counseling due to infidelity by Targeted sampling was chosen. Then, Subjects were randomly assigned to experimental (16 persons) and control (16 persons) groups. Assessment instruments was Control emotions inventory (anger, depression, and positive affect). The results showed that integrated approach imago therapy and object relationship had a significant impact control emotions and subscales of anger, depression and positive affect . But it was not effective on anxiety. However the results of posttest in the follow-up meeting showed that the anxiety subscale, not only had a significant change But all other subscales showed significant changes higher than the post-test in session 10 which indicated the stability and the growing process of changes over time. After the disclosure of infidelity, resolution, control and treatment of traumatic reactions and increased forgiveness issue is inevitable for couples therapists. The results in general show that integrated approach imago therapy and object relationship can increase controlling emotions in the couple's marital infidelity involved.
    Keywords: imago therapy, object relationship, Marital infidelity
  • M. Dehghan Menshadi *, E. Zareei, M. Asgari, Gh Naziri Pages 29-48
    The aim of this study was to compare effectiveness of two therapy based on excitement, forgiveness therapy and metaphor therapy on woman's divorce adjustment. The statistical population, was all divorced Shiraz women in 94-95. 60 people were randomly assigned to experimental and control groups. The instrument used was Fisher adjustment after divorce scale. For analysis findings, covariance was used. Finding demonstrated the effectiveness of both treatments group fitness. Although there are differences in some sub-components. Metaphor Therapy have been effective on improvement of self-worth, abandonment, bereavement and social self-worth clients. Forgiveness therapy have been effective in improvement of self-worth, abandonment, anger and grief clients. And post-test was significantly difference between the three groups of forgiveness therapy, metaphor therapy and control. Innovation: no research wasn’t found in compare this two treatment in the divorced women sample. So these two methods can be used to increase the compatibility of divorce on women
    Keywords: Metaphor, Forgiveness, Divorced, Adjustment
  • M. Darvish Molla *, Z. Nikmanesh Pages 49-63
    The purpose of this study was to examine psychometric properties of the Persian version of Problematic Pornography Use Scale (PPUS-P) in the Iranian context. The sample of the current study included 213 students of University of Guilan. In this study the psychometric properties of the Persian version of Problematic Pornography Use Scale (PPUS-P) were assessed. The results obtained from the psychometric analyses indicated that this measure had high validity and reliability. The exploratory factor analysis identified three factors that were all consistent with the results of previously conducted studies. The results obtained from the confirmatory factor analysis supported the proposed model. The Cronbach’s alpha coefficient of Persian version of Problematic Pornography Use Scale (PPUS-P) was 0.85. Additionally, PPUS-P was significantly and positively related to Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). Finally, it was concluded that the PPUS-P can be considered as a reliable and valid scale to measure Problematic Pornography Use in Iranian samples.
    Keywords: Pornography, Reliability, Validity
  • Gh Chalabianloo *, R. Abdi, S. Shaikh Pages 65-82
    The aim of study was to investigate the role of the affective and emotional composite temperament (AFECT) model in predicting the symptoms of generalized anxiety disorder (GAD). 400 students of Azerbaijan Shahid Madani University were selected by stratified clustering method, then completed affective & emotional composite temperament scale and the Penn state worry questionnaire. Data were analyzed by multiple regression analysis. Results showed that all dimensions of emotional and affective model (AFECT), except for euphoria, have significant correlations with symptoms of GAD. The regression analysis showed that volition, anger, sensitivity, anxiety, hyperthymic & euthymic could be predict significantly symptoms of GAD. AFECT model is a valid model in explaining the symptoms of GAD. These data can be used in both research and clinical trials.
    Keywords: AFECT Model, Affective Temperament, Emotional Temperament, Generalized Anxiety Disorder
  • S. Kazemi, N. Arshadi *, A.K. Naisi, A.Z. Naami Pages 83-108
    The purpose of this study was to test the proposed model for the effect of work-family conflict and work-family enrichment on the turnover intention and psychology well-being: The mediating role of work-life balance. The participants of this study were 363 employees of NIDC, in Ahvaz (222 male; 141 female) that were selected simple random sampling. The instruments which used in this study were work-family conflict scale, work-family enrichment scale, work-life balance, turnover intention and job satisfaction scale, family satisfaction scale and General Health Questionnaire (GHQ-12) were applied in wellbeing assessment. The assessment of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), using SPSS-22 and AMOS-22 software packages. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure in Preacher and Hayes (2008) SPSS Macro program for multiple mediation. The results showed that the proposed model has a high statistical fitting. Better fit obtained by using Amose-22 modification indices. Twelve hypotheses have been confirmed in this study.
    Keywords: Work-family conflict, work-family enrichment, turnover intention, psychology wellbeing, work-life balance
  • M. R. Belyad *, F. Nahidpour, Sh Azadi Pages 109-126
    The aim of current study was to investigate the relationship between depression and marital satisfaction and differentiation of self as moderator in women who referred to counseling center of Islamic Azad university of Karaj. For this purpose, 167womenthat referred to counseling center of Islamic Azad University of Karaj, were selected through the convenience sampling and responded to the three questionnaires of differentiation of self, Enrich marital satisfaction and Beck depressive inventory. For data analyzing, structural equation model and Boot strop were used. Structural equation model analyses emphasis on fitness of proposed model with empirical data. The results supported the direct effect of depressive symptoms on marital satisfaction and indirect effect of this variable on marital satisfaction through differentiation of self and its subscales such as emotional cutoff, emotional reactivity, I position and fusion with other.
    Keywords: Differentiation, Depression, Marital Satisfaction