فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار*، اعراب اعراب صفحات 1-20
    تاکنون درخصوص مکان یابی بسیاری از مناطق ایلامی نظراتی مطرح شده، اما به مناطقی همچون زبشلی کمتر توجه شده است. از ویژگی های این منطقه در کتیبه های بین النهرینی، وجود معادن فلزی در آن است. مطالعه پراکندگی معادن فلزی در ایران نشان می دهد که در مراکز ایلامی در فارس و خوزستان، هیچ گونه معدن فلزی وجود ندارد. اما مناطق شمالی این مراکز از نقاطی هستند که دارای معادن فلزی هستند، بنابراین، مطالعه نواحی پیرامونی مراکز ایلامی ضروری است. یکی از این مناطق، محدوده جغرافیایی استان اصفهان است؛ نویافته های باستان شناختی جدید انجام شده در شهرسبا (ریگ سرای ورزنه)،عسگران در استان اصفهان و نیز شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری، وجود محوطه های ایلامی را نشان داد. در این مقاله، با تحلیل و تلفیق داده های باستان شناسی و مطالعه کتیبه های میان رودانی، به مکان گزینی محدوده جغرافیایی زبشلی پرداخته شده و محدوده حغرافیایی آن پیشنهاد شده است
    کلیدواژگان: زبشلی، استان اصفهان، لو، سو، استان چهارمحال و بختیاری، میان رودان
  • رسول پروان *، منصوره اتحادیه صفحات 21-41
    با رونق معتنابه تجارت بین المللی فرش ایران در اواسط دوره قاجاریه، فرش به کالای صادراتی مهمی در ایران تبدیل شد. این سوال مطرح است که در این دوره نقش دستگاه های اجرایی عصر قاجاریه در اداره کردن این صنعت و تجارت چگونه بوده است؟ هدف از این پژوهش، بررسی اقدامات دولت در زمینه صنعت فرش در عصر قاجاریه است. با توجه به نقش بارز دولت در اقتصاد ایران، این مقاله به عنوان تجربه ای برای مدیریت دولتی صنعت فرش حائز اهمیت زیادی است. این پژوهش نشان می دهد دستگاه های دولتی عصر قاجاریه، به فراخور درخواست های فعالین این عرصه، برنامه هایی ازجمله مبارزه با رنگ جوهری، حمایت از شرکت های خارجی، معرفی بین المللی فرش ایران و کمک به توسعه تجارت بین المللی آن را اجرا کردند. عاملین اجرای سیاست های دولتی وزارتخانه های خارجه، تجارت، مالیه و همچنین گمرک و کنسولگری ها بودند. گردآوری اطلاعات مقاله به صورت کتابخانه ای و اسنادی است و داده ها با روش تحقیق تاریخی مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: تجارت فرش، دستگاه های دولتی، صنعت فرش، عصر قاجاریه، فرش ایران
  • پدرام جم* صفحات 43-60
    برخی از چاپ های سنگی شرح بیست باب ملا مظفر گنابادی در شرح جشن آبریزان، افزوده اند که نوروز طبری نیز همین روز است. همین مطلب را در دست نویسی زرتشتی به تاریخ کتابت 1130 ه.ق می توان دید. در حالی که آبریزان تا نیمه نخست سده یازدهم هجری در زمان ورود خورشید به برج سرطان برگزار می شد، تصور وجود یک نوروز هم زمان با آبریزان، به نام نوروز طبری، به فرض وجود تقویمی/ تقویم هایی با سال ثابت (کبیسه دار) در کرانه های جنوبی دریای مازندران انجامیده است. این مقاله، به ارزیابی اصالت متنی نوروز طبری در شرح بیست باب می پردازد و تقویم و موقعیت تقویمی نوروز و پنجه (خمسه مسترقه) را در تقویم رایج در کرانه های جنوبی دریای مازندران مطالعه می کند. به علاوه، تحولات معاصر در تفسیر این تقویم محلی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نوروز طبری، تقویم های محلی ایران، تقویم رایج در طبرستان، تقویم یزدگردی، خمسه مسترقه
  • مریم شیپری * صفحات 61-80
    خاورمیانه در قرن بیستم به ویژه پس از جنگ جهانی دوم، تجربه چندین هم گرایی و واگرایی قومی،ملیتیودینیرا داشته است. یکی از این هم گرایی ها، حرکت «پان ایسم» بود. پان عربیسم، در این دوره با رهبری جمال عبدالناصر، جان تازه ایی گرفت. در مقابل، ناسیونالیسم ایرانی نیز در اشکال مختلف پررنگ تر شد. پان اسلامیسم نیز یکی دیگر از جریانات هم گرایی آن سال ها بود که بر وحدت اسلامی تاکید می کرد. آنچه پان عربیسم و پان ایرانیسم را در این برهه زمانی مقابل هم قرار می داد، به کار بردن واژه های نامانوس برای برخی از نقاط ایران بود. با توجه به آنچه گفته شد، پرسش اصلی آن است که شیوه برخود نهادهای ملی و مدنی ایران با پان عربیسم مطرح شده از سوی ناصر چگونه بود؟ فرض بر آن است که باوجود مخالفت تمام نهادهای سیاسی و مدنی، حکومت ایران که به دنبال تنش زدایی در منطقه بود با طرح دوباره پان اسلامیسم، مردم خاورمیانه را به هم گرایی با واسطه دین اسلام دعوت نمود. این بررسی براساس اسناد و مدارک موجود در این باره تنظیم و با روش توصیف و تحلیل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پان ایرانیسم، پان اسلامیسم، پان عربیسم، خاورمیانه، عبدالناصر
  • عمادالدین شیخ الحکمایی*، میرزا محمد حسنی صفحات 81-94
    مسجد و آسیاب سنگی داراب، ازجمله بناهای بسیار بحث برانگیز در تاریخ معماری ایران است. این بنا از اوایل سده نوزدهم میلادی موردتوجه مستشرقین و مورخین ایرانی قرار گرفته و در باب تاریخ احداث و عملکرد آن سخن گفته و نظرات گوناگون و متنوعی مطرح کرده اند. برخی آن را یک نیایشگاه مهری، آتشکده زرتشتی، کلیسای مسیحی، معبد بودایی، مسجدی اسلامی، و حتی خانقاه و کاروانسرا دانسته اند. از نظر نگارندگان، علت اصلی این آشفتگی و تنوع نظرات ارائه شده، کم توجهی و ناتوانی در قرائت کتیبه های موجود در سردر ورودی، کتیبه محراب، و کتیبه های آسیاب سنگی است که باعث به خطا رفتن بسیاری از مطالعات مربوط به این بنا شده است. در این مقاله، علاوه بر قرائت متن کامل کتیبه ها، به استناد متون تاریخی هم دوره قدمت بنا، تاریخ احداث، نوع کاربری و نام و نسبت سازنده بنای مسجد سنگی داراب روشن شده است.
    کلیدواژگان: مسجد سنگی، آسیاب سنگی، داراب، کتیبه ها، نیایشگاه مهری، آتشکده، مسجد
  • حمید کرمی پور *، علیرضا محسنی ابوالخیری صفحات 95-116
    اهمیت شناخت و واکاوی جریان ها و گروه های معارض با حکومت پهلوی در مطالعات تاریخ انقلاب ایران غیر قابل انکار است. پژوهش حاضر درصدد است به شناسایی گروهی اسلام گرا با مشی مبارزه مسلحانه به نام «گروه حزب الله » با تمرکز بر فرآیند «انشعاب» این گروه، به عنوان مهم ترین عامل موثر در فروپاشی آن بپردازد، عاملی که پیشینه پژوهش موجود، آن را مسکوت گذاشته و یا در تحلیل آن به خطا رفته است. پژوهش حاضر با روشی توصیفی – تحلیلی در پاسخ بدین پرسش که «گروه حزب الله چرا و چگونه دچار انشعاب شد و فروپاشید؟» به این نتیجه رسید که معضلات جدی درون گروهی حزب الله (که وفاداری و تعهد اکثریت اعضا به گروه را کاهش داده بود) و جذابیت اجتماعی، استراتژیکی و تاکتیکی سازمان مجاهدین خلق برای اکثریت اعضای گروه، پیشنهاد سازمان به حزب الله مبنی بر ادغام را، به نقطه انفجار اختلافات درون گروهی تبدیل نمود که نتیجه آن بروز انشعاب و سپس فروپاشی حزب الله بود.
    کلیدواژگان: گروه حزب الله، انشعاب، فروپاشی، سازمان مجاهدین خلق، انقلاب ایران
  • سیروس نصرالله زاده*، یاسمن نباتی مظلومی صفحات 117-136
    این مقاله برای درک مفهوم نقش مایه فرشته بالدار، به بررسی سیر تاریخی این نقش ها پرداخته و تکامل و دگرگونی معنایی و تصویری آنها را در سیر زمانی ایران باستان تا قاجاریه مورد بررسی قرار داده است. در این مقاله، بعد از بررسی نمونه های تصویری ایزدبانو نیکه در یونان و ایزدبانو ویکتوریا در روم، پیوستگی و حضور ایزدبانو نیکه/فرشته بالدار در دوران اشکانی و ساسانی نشان داده شده است. این تحقیق مشخص کرده که با ورود اسلام این نقش مایه ها از نظر حذف شده اند، اما با آغاز نگارگری در ایران، استفاده دوباره از آنها رایج می شود. بررسی های دقیق تر در دوره قاجار نشان داده که گرچه نقوش فرشته بالدار قاجاری برگرفته از همین نقش مایه های باستانی است و از نظر ظاهری و طرح کلی به الگوهای تصویری باستانی آن شبیه اند، در کاربرد و آگاهی از مفهوم اصلی آن، تفاوت هایی دارند.
    کلیدواژگان: ایزدبانو نیکه، اشکانی، ساسانی، قاجاریه، فرشته بالدار
|
  • Ali Aarab, Mohamadesmaeil Esmaeeli * Pages 1-20
    Many comments have been already made about the location of Elamite cities, but areas such as Zabshaly have been less paid attention. The metal mines are among the features of the region pointed in Mesopotamian inscriptions. The study of the pattern of metal mines dispersion in Iran indicates that there are no metal mines in Elamite centers in Fars and Khuzestan, however there are metal mines in northern regions of these centers, what makes the study of Elamite centers periphery essential. The geographical area of Isfahan province is one of these areas. Archaeological data, what have been newly found from Shahr e Sabā (Rigsaray of Varzane) and 'Asgarān in Isfahan Province and Ardal in Chaharmahal and Bakhtiari Province, show the existence of Elamite areas. It has been tried, in present paper, to suggest a geographical location for Zabshali by analyzing and integrating archaeological data and studying Mesopotamian inscription.
    Keywords: Zabshali, Isfahan, Chaharmahal, Bakhtiari Province, Mesopotamia. Elamite era
  • Rasoul Parvan *, Mansoureh Etehadieh Pages 21-41
    Carpet became one of the Iranian important export commodities after a significant boom in Iran's international carpet business in the middle of the Qajar period. The question arises here is how the Qajar administration played role in managing this industry and business. This study is to evaluate the government's measures in the field of carpet in the Qajar era. This paper matters a lot, considering the significant role of the government in the economy of Iran, as an experience for the governmental management of carpet industry. The study shows that Qajar administration carried out several programs such as: opposing with ink colors usage in the carpet weaving, supporting foreign companies, introducing Iranian carpet to the world and helping the international carpet business development. The executive agents of the state policy were: Department of State, Ministry of Commerce, Department of Finance, Customs office and Consulates. The data collection has been library-based and documentary and it has been analyzed through historical method.
    Keywords: Carpet Business, Carpet Industry?, Administrative Organizations, Iran Carpet, Qajar era
  • Pedram Jam * Pages 43-60
    Tabari Nowruz’ (Tabari New Year’s Day) is concurrent with Ābrīzān festival, according to what has been mentioned in some lithographical editions of šarḥ-e bīst bāb (Commentary on Twenty Chapters) of Mollā Moẓaffar Gonābādī, in the description of the festival. Such a matter can also be seen in a Zoroastrian manuscript copied in 1718 A.D. (1130 Hijri.). While Abrīzān festival used to be held on the summer solstice up to the first half of 17th century, the notion of a ‘Tabari New Year’s Day’, fixed in early summertime, has led to the assumption of existence of local calendars with fixed years and intercalary days in southern littoral regions of Caspian Sea. This article evaluates the textual authenticity of ‘Tabari Nowruz’ in šarḥ-e bīst bāb and studies the calendrical place of New Year’s Day and epagomenae in the local southern littoral regions of Caspian Sea. It also assesses the modern developments in interpreting this local calendar.
    Keywords: Tabari Nowruz, local calendars of Iran, Tabari calendar, Yazdgerdi calendar, 5 stolen days
  • Maryam Shipari * Pages 61-80
    MiddleEasthasexperienced several ethnic, national, and religious convergences and divergences along the 20th century, especially after the World War II. Paneism was one of the mentioned convergences. Pan-Arabism took a fresh start with Gamal Abel Nasser's leadership in this period. Iranian nationalism was also mutually highlighted in various forms. Emphasizing the Islamic unity, Pan Islamicism was another trend of convergence of those years.Whatcausepan-Arabismandpan-Iranismbeing confronted in this period of time was the use of indecent words for some parts of Iran. The main question, according what was mentioned above, is: How did Iranian national and civil institutions confront with Nasser's proposed pan-Arabism? It is assumed that the Iranian government, which sought to reduce tentions in the region, invited the Middle East people to converge with the religion of Islam through bringing pan-Islamism up again, in spite of the opposition of all Iranian political and civil institutions. ­Using a descriptive – analytic method, this study has been accomplished based on available documents.
    Keywords: Pan-Arabism, pan-Islamism, pan-Iranism, Middle East, Gamal Abdul Nasser
  • Mirza Mohammad Hassani, Emadoddin Sheykholhokamaei * Pages 81-94
    The stone Mosque/Mill of Darab is one of the most controversial monuments in the history of Iranian architecture. Attracting the attention of orientalists and many Iranian historians, from the beginning of 19th century, it made them to speak and present various opinions about its function and the date of its construction. Some have considered it as a Mithraic temple, a Zoroastrian fire temple, a Christian church, a Buddhist temple, an Islamic mosque, and even a monastery or caravanserai. The main cause of this turmoil and the variety of presented views, from the writer's point of view, is the lack of attention and disability in reading the inscriptions on the entrance, the altar, and the stone mill inscriptions that leads to the failure of many studies related to the construction. In addition to reading the full text of the inscriptions, in present study, the antiquity of the building, the date of its construction, the type of its use, and the name the founder of the masonry of the Darab's stone mosque and his consanguinity have been clarified according to contemporary historical texts.
    Keywords: Stone Mosque, Stone Mill, Darab, Inscriptions, Mitraic Temple, Fire Temple, Mosque
  • Hamid Karami *, Alireza Mohseni Abolkheyri Pages 95-116
    The importance of recognizing and criticizing the opposing groups and parties with the Pahlavi regime is undeniable in the studies of the history of Islamic revolution in Iran, a factor that has not been mentioned in the history of current research, or an error has occurred in its analysis. Through a descriptive – analytic method, the present paper has concluded, as an answer to the question why and how the Hezbollah group split and collapsed, that serious dilemma inside the group that had reduced the loyalty and commitment of many members. On the other hand the social, strategic and tactical attractiveness of the MKO (Mojahedin Khalq Organization) for the majority of the members of Hezbollah group changed the integration proposal of organization to a point of blasting the Hezbollah intergroup disputes which resulted in its split and then collapse.
    Keywords: Hezbollah Group, Split, collapse, Mojahedin Khalq Organization, Revolution of Iran
  • Siruose Nasrolahzade * Pages 117-136
    In order to understand the concept of the winged angel, this article examines the historical course of these roles and studies their conceptual and figurative evolution and transformation through a period from ancient Iran (Persia) up to the Qajar era. After examining Nike Goddess in Greece and Victoria Goddess in Rome, the Goddess of Winged Angel during the Parthian and Sasanian periods has been scrutinized in present paper. It has been determined that these elements have been eliminated with the arrival of Islam, however they reappeared when miniature restarted in Iran. More detailed studies about Qajar period show that although the Qajar winged angelic designs are derived from these ancient motifs and they are visually and schematically similar to the ancient patterns, they are different in terms of function and perception of original concept.
    Keywords: Nike Goddees, Parthian, Sasanian, Qajar, Winged Angel