فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1395)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1395)

  • 1
  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهدی باقری، ماریا محمدی زاده صفحات 7-16
    مناطق خور خلاصی، جگین و کوئیک در شهرستان جاسک استان هرمزگان دارای قابلیت های فراوان برای توسعه اکوتوریسم می باشند. در مطالعه حاضر با همکاری 8 نفر از متخصصان، از میان 19 معیار پیشنهادی، معیارهای منابع آب، پوشش گیاهی، فاصله از سکونت گاه های انسانی، آثار تاریخی فرهنگی، ارزش حفاظتی گونه های گیاهی و جانوری، نواحی زادآوری حیات وحش و امکانات زیر بنایی، به منظور توسعه اکوتوریسم غربال و انتخاب شدند. رتبه بندی مناطق جهت توسعه اکوتوریسم با استفاده از مدل TOPSIS انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از این مدل، منطقه خورخلاصی، منطقه کوئیک و منطقه جگین به ترتیب اولویت های اول، دوم و سوم جهت توسعه اکوتوریسم در شهرستان جاسک رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، اکوتوریسم، شهرستان جاسک، روش تصمیم گیری چند معیاره
  • هاشم منفرد، حیدر لطفی، فرامرز نصری، بازرگان امیری صفحات 17-32
    سواحل در گذر تاریخ، بطور قطع جذابترین سکونتگاه ها برای انسان بوده است. به گونه ای که بیش از پنجاه درصد جمعیت جهان در حاشیه 60 کیلومتری از دریا زندگی می کنند. رشد جمعیت جهان و تمرکز آن در مناطق ساحلی، افزایش میزان آلودگی، تخریب محیط زیست، تضاد و برخورد میان منافع کاربران، و بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی در مناطق ساحلی پنج عامل انسانی را تشکیل می دهند که لزوم تغییر نگرش به سواحل و مشکلات آن را در سطح جهانی بوجود آورده اند. نیازهای اجتماعی در بهره برداری از نواحی ساحلی و منابع آن غالبا از ظرفیت اکولوژیک این نواحی برای پاسخگویی همزمان به همه این نیازها بیشتر است. از این رو برای جلوگیری از تخریب فزاینده سواحل و منابع ذیقیمت آن و صیانت از این منابع برای استفاده نسل های آینده لازم است یک مدیریت یکپارچه موزون و هماهنگ در مناطق ساحلی اعمال گردد. ساماندهی سواحل و ایجاد مدیریت یکپارچه در مناطق ساحلی اکنون تبدیل به یک ضرورت جهانی شده است. جمهوری اسلامی ایران به واسطه مجاورت با خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و دریای خزر از موقعیت دریایی ویژه ای در منطقه و جهان برخوردار است. نیاز شدید کشورهای آسیای مرکزی به سواحل جنوبی ایران جهت ارتباط با آب های آزاد جهان از یک سو و توسعه نیافتگی نسبی مناطق ساحلی از سوی دیگر لزوم توجه ویژه به این مناطق را می طلبد. در این پژوهش پس از بررسی نقش مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی (ICZM) در توسعه این مناطق، به بررسی تاثیر توسعه مناطق ساحلی بر ارتقای قدرت دریایی و به تبع آن ارتقای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم.
    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی، ICZM، سواحل، امنیت ملی، قدرت دریایی
  • زینب کرکه آبادی صفحات 33-48
    رشد شهری و افزایش جمعیت شهرنشین در قرن بیستم تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی شهری داشته است و رضایت فرد از زندگی را تحت تاثیر خود قرار داده است. علاوه بر این کیفیت زندگی شهری، حوزه های اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی را نیز مد نظر قرار می دهد. در این راستا هدف اصلی این تحقیق بررسی وضعیت کیفیت زندگی بر اساس شاخص های زیست محیطی از نظر ساکنان بافت قدیم و جدید شهر سمنان است که در قالب تکمیل پرسشنامه میدانی انجام گرفت. اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری همچون روش آزمون T تک نمونه ای و رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه و همچنین همبستگی اسپیرمن تحلیل شده و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ سنجیده شده است. بر این اساس نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که در شهر سمنان، به ترتیب شاخص های کیفیت محیطی و کیفیت واحد مسکونی در سطح مطلوب، شاخص هویت و روابط اجتماعی در سطح متوسط کیفیت و به ترتیب شاخص های کیفیت فضاهای عمومی، دسترسی به خدمات، حمل و نقل عمومی و نشاط در فضاهای محلی، پایین تر از سطح متوسط کیفیت قرار گرفته اند. همچنین نتایج تحقیق نشان داده است که به ترتیب شاخص نشاط در فضاهای محلی، هویت و روابط اجتماعی، کیفیت واحد مسکونی، حمل و نقل عمومی، کیفیت فضاهای عمومی در محله، کیفیت محیطی و دسترسی به خدمات از نظر شهروندان شهر سمنان از اهمیت برخوردارند. همچنین با توجه به نتایج مشخص شد که بین میزان تحصیلات و رضایتمندی از کیفیت زندگی و بین میزان درآمد و رضایتمندی از کیفیت زندگی در بافت قدیم شهر سمنان رابطه ای مثبت با شدت نسبتا ضعیف وجود دارد اما در بافت جدید شهر سمنان هیچ رابطه ای بین تحصیلات و رضایتمندی از کیفیت زندگی و نیز درآمد و رضایتمندی از کیفیت زندگی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های زیست محیطی، رضایتمندی، سمنان
  • مهناز پروازی صفحات 49-69
    در چشم انداز صنعت گردشگری معاصر، به دلیل رقابت روز افزون مقاصد گردشگری، توسعه برند مقصد به ابزاری استراتژیک در سراسر جهان تبدیل شده است. داشتن برند موفق گردشگری می تواند در افزایش مزیت رقابتی مقصد، جذب گردشگر و در نتیجه افزایش درآمدهای ناشی از صنعت گردشگری و رونق اقتصاد ملی بسیار تاثیرگذار باشد. با این وجود مطالعه در زمینه برند و ارش ویزه برند مقصد در ابتدای مسیر خود است. در این راستا، پژوهش حاضر بر اساس ارزیابی گردشگران داخلی از ارزش ویزه برند مقصد گردشگری شهر مرزی بانه تدوین شده است. جامعه آماری گردشگران تابستان 1395 شهر بانه می باشد، و برای تحلیل داده های پرسشنامه از آزمون تی تک دامنه و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان داد چهار بعد وفاداری، آگاهی، تصویر و کیفیت ادراک شده بر ارزش ویژه برند گردشگری شهر بانه تاثیرگذار می باشند و با توجه به آزمون فریدمن در جهت رتبه بندی ابعاد ارزش ویژه برند گردشگری شهر مرزی بانه، وفاداری گردشگران رتبه یک، آگاهی گردشگران رتبه دوم، کیفیت ادراک شده گردشگران رتبه سوم و در نهایت تصویر گردشگران داری رتبه چهارم می باشد.
    کلیدواژگان: شهرهای مرزی، گردشگری شهری، برند، ارزش ویزه برند، بانه
  • مهدی سندگل، زهرا شریفی نیا صفحات 71-83
    امروزه توسعه گردشگری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به عنوان یک کاتالیزور موثر برای توسعه اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود، اما با توجه به نقش مهم این صنعت در توسعه مناطق شهری و روستایی همواره موانعی وجود دارد که مانع از توسعه این صنعت می شود. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی موانع توسعه گردشگری و ارائه راهکارهای مناسب جهت بهبود شرایط فعلی گردشگری شهرستان قائمشهر می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است. جمعیت آماری تحقیق را جمعیت شهرستان قائمشهر در سال 1390 بوده است که از 383 نمونه پرسشگری گردید. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که حدود 69 درصد پاسخگویان وضعیت امکانات زیربنایی، خدماتی، سازمانی و تبلیغاتی گردشگری را در شهرستان قائمشهر در حد خیلی کم برآورد کرده اند. همچنین یافته های تحلیلی تحقیق با استفاده از آزمون Binomial test نیز نشان داد که با توجه به سطح معناداری کوچک تر از 05/0، شهرستان قائمشهر با کمبود امکانات زیربنایی، خدماتی، سازمانی و تبلیغاتی گردشگری جهت جذب گردشگر مواجه است.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، موانع، شهرستان قائمشهر
  • علیرضا استعلاجی، نعمت حسین زاده صفحات 85-101
    حاشیه نشینی و یا به تعبیر امروزی اسکان غیررسمی، پیامد شهرنشینی سریع و انتقال به پارادایم اقتصادی اجتماعی صنعتی شدن است که شهرنشینی، شکل فضایی غالب و موازی انتقال اجتماعی اقتصادی این پارادایم است. این پدیده در دهه های اخیر با پیدایش جامعه اطلاعاتی همچنان گسترش یافته و گویی تعهدی برای بقا و باز تولید آن وجود دارد. از دهه 1980 راهبردهای توانمندسازی و بهسازی با ابتکار عمل بانک جهانی به منظور ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی، افراد ساکن در این نوع سکونتگاه ها را به عنوان معضل، بلکه به عنوان دارایی می نگرد و ارتقای وضعیت اجتماعی- اقتصادی آنها را با نقش تسهیل گر دولت بر عهده خود آنان می گذارد تا تعهد و توانمندسازی را جایگزین فرهنگ استحقاق و فرهنگ فقر نماید. روش تحقیق در این پژوهش، «توصیفی- تحلیلی» می باشد که داده های آن بر اساس مطالعات میدانی گردآوری شده است؛ لذا با به کار بستن تحلیل استراتژیک SWOT، برترین استراتژی های توانمند سازی و مدیریت بحران در محلات اسکان غیررسمی در شهر اسلامشهر ارائه شده و همچنین می توان گفت با مدیریتی یک پارچه و کارآمد همراه با برنامه ریزی دقیق در این محلات از آن جلوگیری و از پیامدهای مخرب آن تا حدودی کاست. در انتهای پژوهش اولویت اجرائی راهکارهای پیشنهادی از جانب مدیریت شهری و چگونگی بهره گیری از گروه های مردمی و سازمان های غیردولتی در راستای ساماندهی و توانمند سازی محلات اسکان غیررسمی ارائه شده است نتایج پژوهش نشان می دهد به منظور بهبود وضعیت موجود کاربری های مسکونی محلات اسکان غیررسمی در شهر اسلامشهر در ارتباط با کاهش آسیب های ناشی از زلزله و دیگر بحرانها و عوامل طبیعی، اجرای طرح های نوسازی، بهسازی و توانمندسازی در بافت های فرسوده، نظارت ارگان های فعال در امر ساخت و سازهای شهری و ارتقاء آگاهی ساکنین در به کارگیری مصالح بادوام، مهم ترین راهکارها بوده، که از اولویت های اجرایی برتر می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، توانمند سازی، سکونتگاه های غیر رسمی، تکنیک تحلیلی SWOT، کاربری های مسکونی، شهر اسلامشهر
  • شوکت مقیمی، ام السلمه بابایی فینی صفحات 103-116
    دسترسی به منابع آب از دیدگاه کمی و کیفی لازمه حیات انسان و فعالیتهای بشری است. لذا حفاظت از این منابع بخصوص آبهای شیرین به عنوان یکی از مهمترین عوامل حفظ سلامت و توسعه همه جانبه جوامع مطرح می باشد. پرواضح است که در اولین قدم برای حفاظت و بهره برداری بهینه از این منابع باید آگاهی و شناخت دقیقی از پتانسیل این منابع داشته باشیم و با انجام پایش های مستمر آگاهی همه جانبه ای را به خصوص از تغییرات کیفی آنها بدست آورده و زمینه های ایجاد توسعه پایدار را فراهم نمائیم. نتایج این بررسی نشان می دهد که خشکسالی های متناوب و مستمر در سالهای اخیر افت سطح آب زیرزمینی این دشت را شدیدتر نموده و با وجود استقرار صنایع مختلف با آلودگی های تبعی خود و ازدیاد مصرف کودهای شیمیایی در تمامی دشت، تغییر چندانی در کاهش کیفیت شیمیایی منابع آب زیرزمینی بوجود نیامده است. نتایج بدست آمده از تفسیر دیاگرامها و نمودارها نمایانگر آن هستند از نظر کشاورزی حدود 63 درصد از منابع انتخابی در رده C2S1 و 37 درصد مابقی در رده C3S1 قرار می گیرند. از نظرمصارف صنعتی حدود 82 درصد از نمونه ها از نوع خورنده می باشند و 16 درصد نمونه ها از نوع رسوبگذار محسوب می گردند، تنها 2 درصد مابقی نمونه ها از نوع متعادل می باشند. حدود 55 درصد از نمونه آبها در رده آبهای سخت و 23 درصد در رده کاملا سخت و مابقی (22 درصد) بعنوان آب های نسبتا سخت معرفی می شوند. بیش از 70 تا 80 درصد نمونه ها از نظر شرب در رده خوب و مابقی در رده قابل قبول و تنها حدود 3 درصد در رده متوسط قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: شاخص های کیفیت، SPI، نمودار شولر، پایرو، ویروکات، دشت ابهر
  • منیژه احمدی، میثمه سپهرآذر صفحات 117-127
    فعالیت های اقتصادی زنان روستایی در عرصه های گوناگون و شناسایی عوامل موثر بر کارکرد اقتصادی آنها در فرایند توسعه به عنوان یکی از دغدغه های اساسی بایستی مورد توجه سیاست گذاران، برنامه ریزان و کارشناسان قرار گیرد. در همین راستا تحقیق حاضر به شناخت عوامل موثر بر کارکرد اقتصادی زنان روستایی پرداخته است. نوع پژوهش کاربردی و روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق زنان روستایی دهستان بناب واقع در بخش مرکزی، شهرستان زنجان می باشد. با توجه به گستردگی منطقه مورد مطالعه و به منظور مطالعه دقیق، 9 روستا با استفاده از روش تصادفی ساده به عنوان روستاهای مورد مطالعه انتخاب شدند که در مجموع دارای 1403 خانوار می باشند. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به منظور پاسخ دهی به پرسشنامه 300 نفر به دست آمد. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه و پرسش نامه می باشد، پرسشنامه اساسا از سوالات بسته و با پاسخ هایی در طیف لیکرت پنج مقیاس تشکیل شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، کارکرد اقتصادی زنان در محدوده مطالعه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و عوامل سن، مالکیت اراضی، تحصیلات و تعداد فرزندان با کارکرد اقتصادی زنان دارای رابطه معناداری می باشند.
    کلیدواژگان: کارکرد اقتصادی، زنان روستایی، دهستان بناب، شهرستان زنجان
  • ابوالفضل قنبری، سیداحمد حیدری نیا صفحات 129-148
    کشور ایران نظیر بسیاری از کشورهای در حال توسعه با مشکل تمرکز جمعیت و فعالیت در چند نقطه رو برو است. روند رو به رشد شهرنشینی در دهه های اخیر، همگام با مهاجرت های شدید روستا- شهری و همزمان با سیر تحولات اقتصادی - اجتماعی و سیاسی از مهم ترین عوامل ایجاد الگوی نظام نامتوازن شهری در ایران بوده که می توان ریشه آن را در نحوه توزیع منابع در سطح این مناطق جستجو کرد. مقاله حاضر، با هدف بررسی سلسله مراتب شهری و تحولات مربوط به آن در شهرهای استان همدان طی 35 سال گذشته صورت گرفته است. روش تحقیق به صورت کمی- تحلیلی و با بهره گیری از داده های پنج دوره سرشماری (1355- 1390) بوده است. نتایج حاصل از مطالعه بیانگر این مطالب است که سلسله مراتب شهری در استان همدان بر اساس فرمول های کمی نخست شهری دارای ساختاری کاملا نامتعادل است و شهر همدان به عنوان نخستین شهر در شبکه شهری استان خودنمایی می کند. فاصله میان شهر همدان با شهرهای پایین دست آن یعنی ملایر، نهاوند، اسدآباد، تویسرکان و دیگر شهرهای استان زیاد بوده و شهرهای کوچک تر و کم جمعیت تر از همدان نتوانسته اند جمعیت مطلوب خود را کسب کنند. شهر همدان در هر پنج دوره آماری جایگاه خود را به عنوان شهر برتر در شبکه شهری استان حفظ کرده است. شهر ملایر با فاصله زیاد نسبت به همدان در هر پنج دوره آماری جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. همچنین، بررسی ها نشان می دهد که تعدیل قطب گرایی در توسعه شهری و تمرکززدایی از شهر مسلط از طریق راهکار تقویت شهرهای متوسط (ملایر، نهاوند، اسدآباد و...)، در این استان اقدامی منطقی در جهت متعادل سازی توزیع فضایی جمعیت در کانون های شهری می باشد.
    کلیدواژگان: نظام شبکه شهری، توزیع فضایی، تمرکزگرایی، نخست شهری، استان همدان
  • رسول مهدوی، علی ذاکری گورزانگی، محمدرضا رضایی صفحات 149-160
    در این تحقیق با استفاده از مدل EP ده تالاب از مهم ترین مناطق اکوتوریسمی شهرستان میناب مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج به ترتیب خور تیاب با امتیاز (5) EP، خور چاخا با امتیاز (71/0) EP، خور کرگان و کلاهی با امتیاز (5/0) EP، خور جومحله با امتیاز (2/0) EP، خورهای پرآهو، مژدر و نمکی با امتیاز (09/0) EP و حسنلنگی و دارسرخ با امتیاز (0) EP به عنوان بیشترین تا کمترین پتانسیل اکوتوریسمی انتخاب شدند. سپس تالاب تیاب به دلیل کسب بیشترین امتیاز (5) EP با استفاده از مدل SWOT جهت شناسایی و تحلیل قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها مورد بررسی قرار گرفت. با جمع بندی امتیازهای مدل SWOT، نامناسب بودن تسهیلات اقامتی با امتیاز وزنی 487/0، مهم ترین ضعف و عوامل تخریب منابع محیطی با امتیاز وزنی 860/0، مهم ترین تهدید وزن دهی شد. نتایج مدل EP حاکی از آن است که برای ایجاد صنعت اکوتوریسم در منطقه، تالاب تیاب می تواند به عنوان بهترین گزینه در بین تالاب ها انتخاب شود و با در نظر گرفتن پارامترهای مدل SWOT می توان بهترین راهبردهای توسعه اکوتوریستمی را از این منطقه آغاز و تدوین نمود.
    کلیدواژگان: ظرفیت ها و تهدیدهای محیطی، تالاب های شهرستان میناب، اکوتوریسم، مدل های EP و SWOT
  • احمد آفتاب، مجتبی مفرح، علی مجنونی صفحات 161-175
    از آنجایی که نیروی انسانی به عنوان مهم ترین رکن توسعه محسوب می شود بنابراین میزان نشاط اجتماعی گذشته از تاثیرات جسمانی که بر وی دارد. موجب افزایش بازدهی نیروی کار از جمله از طریق مشارکت در روند برنامه ریزی توسعه روستایی می شود. با توجه به اهمیت نشاط اجتماعی، هدف پژوهش حاضر سنجش میزان نشاط اجتماعی و بررسی تاثیر آن بر میزان تمایل روستائیان به مشارکت، در روستاهای دهستان بناجوی شرقی از توابع شهرستان بناب می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی تحلیلی و همبستگی می باشد. گردآوری داده ها به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه جامع آکسفورد پس از انجام آزمون پایایی استفاده صورت گرفته است. که در آن با استفاده از نمونه گیری تصادفی از طریق فرمول کوکران 375 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که همه روستاهای مورد مطالعه از سطح پایین نشاط اجتماعی برخوردار هستند؛ بطوریکه کاربرد تکنیک تحلیل عاملی بیانگر بیشترین تاثیرگذاری عامل اول (شامل سیزده متغیر: داشتن شور و شوق، احساس شادی و...) بر مشارکت روستائیان می باشد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون خطی، تاثیر معنادار متغیرهای مورد استفاده بر میزان تمایل به مشارکت در روند توسعه روستایی را نشان می دهد. بنابراین می توان با برنامه ریزی و مشاوره به روستائیان در جهت افزایش میزان نشاط اجتماعی، مشارکت آنان را در میزان موفقیت طرح های عمرانی افزایش داد.
    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، مشارکت، توسعه روستایی، طرح عمرانی، دهستان بناجوی شرقی بناب
  • علی بیژنی، مهناز حبیبی صفحات 177-189
    مهاجرت تغییرات مهمی درجمعیت بوجودآورده وبه عنوان پدیده ای پیچیده ویک تطبیق وسازگاری اجتماعی وبه نوعی پاسخ به نیازهای اقتصادی اجتماعی فرهنگی است. مهاجرت به عنوان تغییرمکان دائمی یاموقتی تلقی می شودوازخصوصیات نوع انسان بوده وعبارت است ازجابه جایی ازشهرویاروستابه شهرویاروستای دیگرویاخارج ازکشور. دراین راستا، این تحقیق به عوامل موثربرجابه جایی جمعیت دردهستان ده عباس می پردازد. هدف اساسی این تحقیق شناخت تاثیرنزدیکی به تهران ودسترسی آسان درجابه جایی جمعیت منطقه موردبحث می باشد، که به روش توصیفی تحلیلی وبااستفاده ازابزارپرسشنامه ازیک جامعه آماری (خانوارهای دهستان ده عباس) جامعه آماری آن شامل روستاهای دهستان ده عباس واقع درشهرستان اسلام شهر می باشدکه براساس آماررسمی سال 1390 تعدادروستاهای این دهستان 12 روستابوده است. براساس یافته های حاصل ازپرسشنامه وجدول تعیین بیش ترین وکم ترین عامل موثردرجابه جایی جمعیت دراین فرضیه بیش ترین تاثیرنزدیکی به تهران ودسترسی آسان می باشد.
    کلیدواژگان: جابه جایی جمعیت، نواحی روستایی، نزدیکی به تهران، دسترسی آسان، اسلام شهر
  • عنایت الله رحمتی، مجید منتظری، امیر گندمکار، مهران لشنی زند صفحات 191-200
    النینو از پدیده های مهم اقلیمی است که تاثیر زیادی بر متغیرهای اقلیمی نقاط مختلف کره زمین دارد. با توجه به نقش تبخیر در مطالعات منابع آب، بررسی تاثیر پدیده النینو بر این متغیر اقلیمی، از اهمیت شایانی برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی امکان برآورد تبخیر در ایستگاه همدید خرم آباد با استفاده از داده های النینو و با کمک مدل شبکه عصبی مصنوعی است. بدین منظور، داده های تبخیر ماهانه ایستگاه به مدت 29 سال از 1992 تا 2011 از پایگاه داده سازمان هواشناسی کشور و داده های النینو از سایت نوآ استخراج گردید. سپس با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که از میان موقعیت های النینو تنها در Nina1 و Nina3 با تبخیر در ایستگاه مورد مطالعه ارتباط وجود دارد. با مقایسه داده های مشاهده ای تبخیر و خروجی شبکه عصبی، میزان همبستگی این داده ها 78 درصد می باشد. بین داده های النینو و خروجی شبکه عصبی همبستگی برقرار شد که میزان آن 99/0 است. بنابراین با توجه به بالا بودن همبستگی بین داده های النینو و خروجی شبکه عصبی و با استفاده از معادله رگرسیون خطی می توان برای ماه های بدون داده، با دقت 99 درصد، نسبت به برآورد تبخیر در ایستگاه خرم آباد، اقدام نمود.
    کلیدواژگان: تبخیر، النینو، دمای تراز دریا، شبکه عصبی مصنوعی
  • مهدی سوادی، مهرعلی همتی نژاد، محمدحسن قلی زاده، حمیدرضا گوهررستمی صفحات 201-210
    شناسایی عوامل و راهبردهای مناسب و مشخص در گردشگری تفریحی-ورزشی می تواند به رشد و گسترش آن در جامعه و نهایتا نهادینه شدنش در کشور کمک کند. هدف این پژوهش ارزیابی عوامل موثر در توسعه گردشگری تفریحی-ورزشی استان هرمزگان بود تا ازاین طریق سبب مشارکت بیشتر افراد جامعه در فعالیت های تفریحی-ورزشی شود. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بود که به شکل میدانی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان؛ اساتید دانشگاه، و مربیان آگاه به توسعه ورزش همگانی بودند. نمونه آماری تحقیق به تعداد قابل کفایت (241 نفر) انتخاب و به روش هدفمند و در دسترس در این پژوهش شرکت کرده و به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار این پژوهش شامل، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که با تعداد 66 گویه که با روش لیکرت و با ارزش گذاری پنج گزینه ای (بسیارکم، کم، تاحدی، زیاد، بسیار زیاد)، تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. روایی صوری و محتوایی توسط متخصصان (15 نفر)، پایایی توسط آلفای کرونباخ (94/0) بررسی و تایید شد. نتایج آزمون کولموگروف-اسمیرنف نشان می دهد که بعد قوانین و مقررات از عامل مدیریتی و ابعاد عامل های منابع شامل منابع انسانی، مالی، تکنولوژی و تجهیزات داری توزیع غیر طبیعی هستند و سایر بعدها دارای توزیع طبیعی هستند. در نهایت نتایج و اولویت بندی ابعاد مختلف هریک از عوامل پژوهش، نشان داد که بین اهمیت این ابعاد در هر چهار سطح عوامل زمینه رفتاری، منابع، مدیریتی و محیطی بر توسعه ورزش همگانی تاثیر بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری تفریحی، ورزشی، ورزش همگانی
  • عباس ارغان صفحات 211-229
    ارزیابی کاربری اراضی در شهرها و روستاها به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی ها، نقشی مهم در ساماندهی فضایی- مکانی ایفا می کند. روستای چاشم با جمعیتی معادل 725 نفر در شمال غربی شهرستان مهدیشهرو در مسیر خطیرکوه به دوآب مازندران قراردارد، به لحاظ ساماندهی مکانی- فضایی کاربری اراضی و با توجه به میل جمعیت پذیری در روستاهای کشور در زمره روستاهایی است که با افزایش جمعیت پس از دو دوره کاهش مواجه می باشد. و این جمعیت پذیری ساختار روستایی را دستخوش تغییرات قرار داده و چنانچه با ضعف مدیریت نیز همراه شود این توسعه ناپایدار و بافت تاریخی و سنتی روستا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به منظور رشد و توسعه پایدار در روستا و ارزیابی کاربری های مورد نیاز به برنامه ریزی در تعیین و میزان کاربری های اراضی روستایی باید با دقت بیشتری همراه گردد. این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و با توجه به سرانه و استانداردهای کاربری های روستایی و در تحلیل کیفی کاربری اراضی با استفاده از نرم افزار Expert choise پرداخته و با تحلیل شاخص های ارزیابی (مطلوبیت، ظرفیت، سازگاری) در نرم افزار Arc GIS به تحلیل داده ها و نقشه نهایی توسعه بدست آمد، نتایج حاصل بیانگر آن است که پهنه بندی کاربری ها در روستای چاشم با توجه به رشد روستا در آینده با جهت توسعه همسو خواهد بود.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روستای چاشم، AHP، GIS
  • رضا لحمیان صفحات 231-246
    احساس امنیت در فضاهای شهری یکی از شاخص های کیفیت فضا محسوب می شود. با گسترش شهرنشینی و افزایش رفتارهای ناهنجار شهری به ویژه جرائم، این موضوع اهمیت زیادی یافته است. هدف از انجام این بررسی شناخت تاثیرات افتراقات فضایی بر روی شکل گیری فرهنگ جرم زا در محله های مرفه و غیرمرفه شهر بابلسر می باشد. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است. به منظور مطالعه و شناخت وضعیت ساختارهای کالبدی محیطی محله های مرفه و غیرمرفه شهر بابلسر از روش میدانی بهره گرفته شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه، فیش برداری و پرسشنامه می باشد. نتایج نشان دهنده این بود که در محله های مرفه، همه مولفه های معیار افتراقات فضایی، بالاتر از حد متوسط (Mean = 3) ولی در محله های غیرمرفه همه مولفه ها پایین تر از حد متوسط قرار دارند و همچنین بین مولفه های معیار افتراقات فضایی و شکل گیری فرهنگ جرم زا (به جز مولفه میزان تشخیص) در دو نوع محله رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، شاخص های فضایی، فرهنگ جرم زا، شهر بابلسر
  • ساناز کرمی، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 247-265
    اسکان غیررسمی یکی از نمودهای بارز فقر شهری است که در درون یا مجاورت شهرها (به ویژه شهرهای بزرگ) به شکلی خودرو، فاقد مجوز ساختمان و برنامه ریزی رسمی شهرسازی، با تجمعی از اقشار کم درآمد و سطح نازلی از کمیت و کیفیت مسکن شکل می گیرد و با عناوینی همچون حاشیه نشینی، اسکان غیررسمی، سکونتگاه های خودرو شناخته می شود. بررسی شرایط کالبدی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیستی سکونتگاه های غیررسمی کلان شهر همدان، نشان از پایین بودن کیفیت مسکن در این بخش ها دارد. پایین بودن کیفیت مسکن در اسکان های غیررسمی ناشی از عوامل بسیاری همانند: پایین بودن میزان درآمد، فقدان مالکیت قانونی، عدم حمایت های دولتی و سیاسی از محله و غیره می تواند باشد. در این تحقیق سعی شده است که سیاست های کاربردی تحول کیفیت مسکن و امنیت تصرف به روش های کمی در سکونتگاه های غیررسمی کلان شهر همدان بررسی شود. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و بر مبنای روش های اسنادی و ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی اجرا شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که راهبردهای: طراحی و اجرا پروژه های محرک توسعه در این سکونتگاه ها؛ حمایت و تقویت نهادها و سازمان های موجود در زمینه تامین مسکن اقشار کم درآمد؛ تصویب قانون جهت هدایت منابع مالی در دسترس برای تولید مسکن عمومی، بالاترین اولویت را در ارتقاء کیفیت مسکن و امنیت تصرف دارند.
    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM)، کیفیت مسکن، امنیت تصرف
  • مصطفی عبدی، حسین ابوالحسن تنهایی، ابوالفضل دلاوری صفحات 267-296
    تبارشناسی نظری، اندیشمندان متاخر نشان می دهد که هنوز جنبه های مختلفی از اندیشه های کلاسیک ها زنده است. مارکس یکی از این کلاسیک ها است که هنوز ردپای او را در حوزه های مختلف علوم انسانی از جمله نظریه های جدید جنبش های اجتماعی می توان مشاهده کرد. کارل مارکس و همکارش فردریش انگلس در تبیین پدیده های اجتماعی از روابط دیالکتیکی، پیش گزاره های هستی اجتماعی شروع می کنند. به عقیده آن ها بنابر منطق حاکم برماتریالیسم تاریخی به دلیل تنوع عناصر پیش گزاره های هستی تنوعات اجتماعی مختلفی در ارض جغرافیایی و دوران های تاریخی بوجود آمده است. این رابطه دیالکتیکی متاثر از تنوع اقلیم اروپای غربی و کشورهای موسوم به شیوه تولید آسیایی دو گونه رابطه استثماری و تضاد انسان و انسان را یکی در غرب و دیگری در شرق رقم زده است. مشخصه اولی تضاد طبقاتی و مشخصه دومی تضاد دولت و ملت است. این دو گونه روابط دیالکتیکی دو گونه جنبش های اجتماعی کلاسیک یکی از نوع غربی و دیگری از نوع شرقی را در طول تاریخ ملت ها نمایان کرده است که هر کدام ویژگی های خاصی دارند. این دو گونه جنبش های اجتماعی متاثر از تضاد نیروهای اجتماعی درون مرزهای سیاسی یک کشور است. اما از آنجا که نیروهای سرمایه داری میل به گسترش به بیرون از مرزها را دارند، شکل گیری روابط استثماری و تضاد انسان و انسان در سطح بین بین المللی نیز منجر به جنبشی در این سطح بین دو دسته از کشورها که یکی دیگری را مورد بهره کشی قرار می دهد خواهد شد. زیرا در این مدل نیروهای سرمایه داری از پایین ترین سطح تا بالاترین سطح باید جای خود را به صورت بندی غیرطبقاتی دهند. پس در مدل مارکس علاوه بر یک شکل جنبش در روابط بین المللی دو گونه جنبش کلاسیک در سطح ملی وجود دارد، اما در واپسین تجدید نظرهای او می توان نشانه هایی از باور به جنبش های اجتماعی غیرانقلابی نیز هرچند بطور گذرا یافت. با مرور دستگاه نظری مارکس از ماتریالیسم تاریخی تا جنبش های جهانی برخی از مهم ترین عناصر و مفاهیم حساس در نظریه پردازی جنبش های اجتماعی همچون؛ تضاد، شکاف های اجتماعی، دیالکتیک، روابط استثماری و سلطه بدست آمد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، ماتریالیسم تاریخی، تضاد، دیالکتیک، اقلیم، طبقه اجتماعی
|
  • Mehdi Bagheri, Maria Mohammadizadeh Pages 7-16
    Khalasi creek, Jageen and Queeck in Hormozgan province have great potential for ecotourism development. In this research, in cooperation with eight experts in Delphi method, important criteria such as climate, water resources, vegetation, human settlements distance, cultural monuments, the protection value of plant and animal species, wildlife breeding areas, infrastructural facilities were screened among 19 criteria. Prioritize areas for ecotourism development was performed by using the TOPSIS model. Based on the results of TOPSIS model, Khalasi creek region, Queeck region and Jageen region with order priority of the first, second and third were rated for ecotourism development in the city of Jask.
    Keywords: Ranking, Ecotourism, Jask province, Multi Criteria Decision Making
  • Hashem Monfared, Heidar Lotfi, Faramarz Nasri, Bazarhan Amiri Pages 17-32
    In the history, coasts were the most attractive area for human life, such that in the end of year 2000, two third of the word’s people (3.7 billion people) lived in the 60 km margin of sea. Growing the world’s population and its focus on coastal zone, increasing the amounts of contamination, user’s conflicts of interests, and using natural resources are five factors that have changed human’s attitude towards coats and the problems in the world. Social needs in using coastal zone and its resources are often more than ecological capacity for responding all these needs. Hence, in order to prevent damages to coasts and valuable resources and protection of these resources for the next generations, a coordinated and integrated management method should be applied in coastal zone. Organization of coasts and applying integrated management in coastal zone now is a global necessity. Islamic republic of Iran has a special position in the area and world because of neighboring to Persian Gulf, strait of Hurmuz, Oman Sea and Caspian Sea. Serious demands of central Asian countries to south coasts of Iran for communicating with free waters of world and undeveloped coastal zone need special attention to these zones. In this research after investigating the role of integrated coastal zone management(ICZM) in developing these areas, we study the effect of coastal zone development on enhancing sea force and enhancement of national safety in Islamic republic of Iran.
    Keywords: coastal zone management (ICZM), coasts, national safety, sea power
  • Zenab Karkehabadi Pages 33-48
    Urban growth and increasing of urbanist population in twienth century,has influenced justly urbanism quality and also contributed the life satisfaction.additionally, urbanism quality,economic and social area and enviromental index are affected too. In Regard to, aim of this research is study life quality status according to enviromental index from worn out and new texture of SEMNAN inhabitants perspective which had done thraugh filling field study questionnaires. extracted data from this questionnares are measured by SPSS software and also statiscal method including:one- sample T test,hierarchy muliple regression and Spearman analized correlation and it’s reliability measured by Cronbach’s alpha. findings of this research showed that enviromental and residential units index have good quality respectively,then identity and social relations have average quality and index of public places status, access to services, public transportation and esprit of local places have lowest qualiy,respectively.also findings of this study showed that, from SEMNAN citizen’s point of view the index of esprit in local places, identity and social relation,residential unites quality, public transportation,public places status, enviromental quality respectively are important index. also we foud that relation between income and life satisfaction in the worn out texture is strongly positive but in the new texture of Semnan,there isn’t any relation between education and life satisfaction and income.
    Keywords: Life quality, enviromental index, life satisfaction, Semnan
  • Mahnaz Parvazi Pages 49-69
    In the perspective of contemporary tourism industry, development of destination brand has changed to a strategic instrument throughout the world due to the increasing competition of tourism destinations. Having a successful tourism brand can be quite effective in increasing the competitive advantage of destination, attraction of tourists and as a result, increase of incomes arising from tourism industry and national economy boom. However, studies in the field of brand and special value of destination brand have remained at the beginning of its way. In this way, the present research has been prepared based on the evaluation of domestic tourists of the special value of tourism destination brand of Baneh border city. Statistical population includes the tourists of Baneh city in summer 2016. Friedman and Single Domain T tests were used to analyze questionnaire data. The results showed that four aspects, namely loyalty, awareness, image and perceived quality affect the special value of tourism brand of Baneh city. Considering the Friedman test in parallel with ranking the aspects of special value of tourism brand of Baneh border city, loyalty, awareness, perceived quality and finally, image of tourists are ranked first, second, third and fourth, respectively.
    Keywords: Border Cities, Urban tourism, Brand, Brand Special Value, Baneh
  • Mahdi Sanadgol, Zahra Sharifinia Pages 71-83
    Today tourism development in the most of developing countries is an effective factor for social and economical development. But considering the important role of this industry in developing urban and rural district, there are always some obstacles preventing the development of tourism. So the present study analyzes the obstacles of tourism development in Qaemshahr and also present some suitable strategies to improve present tourism conditions in this township. The study is descriptive- analytic. Data was collected through library and field methods.statistic community included the population of Qaemshahr township in 1390. And it was prepared through 383 Questionaries. Descriptive results show about 69 percent of participants stated that the situation of publicity, organizational, service, and foundational facilities for tourism in Qaemshahr is very low(weak). Using Binomial test, analytic results show that significant level is less than 0.05, so Qaemshahr has shortcoming in publicity, organizational, service, and foundational facilities for tourism in order to attract tourists. Data analyzing was done through Binomial test. Descriptive results show that 69 percent of tourists estimated low the quality of accommodation and entertainment centers. And analytic results show that the significant level is less than 0.05. Therefore the quality of accommodation and entertainment centers in isnt Qaemshahr desirable.
    Keywords: tourism, tourism development, Qaemshahr
  • Alireza Estelaji, Nemat Hossein Zadeh Pages 85-101
    Marginalization or informal settlements in present terms, the result of rapid urbanization and industrialization, and the urbanization transition to the socio-economic paradigm, the paradigm is the dominant socio-economic and parallel transmission. This phenomenon continues to spread in recent decades with the advent of the information society and if there is no obligation to survive and reproduce. Since the 1980s, empowerment strategies and reform the World Bank initiative to organize informal settlements, people living in these settlements as a problem, but as an asset looks and improve their socio-economic role of facilitator lead the government they have their commitment and empowerment to replace the culture of entitlement and the culture of poverty. The methodology of this study, "analytical", which has been collecting data based on field studies; therefore, the application of strategic analysis, SWOT, TOP empowerment strategies and crisis management in the communities in informal settlements presented Eslamshahr Is. And also can be said with integrated management and efficient with careful planning in the neighborhoods, to prevent it and the consequences of its destructive somewhat reduced. At the end of the research priorities for action and proposed solutions from the municipal administration, and how to take advantage of popular groups and NGOs, organizing and empowering communities in informal settlements presented. The results show the user the current status of residential neighborhoods to improve informal settlements in the city Eslamshahr in relation to reducing the damage caused by the earthquake, And other crises, implementation of the modernization, improvement and empowerment in older tissues, Monitoring bodies active in the construction of urban and raising awareness of residents in the use of durable materials, the most important strategies, which are the top priorities for action.
    Keywords: crisis management, empowerment of informal settlements, analytical techniques, SWOT, Residential, City Eslamshahr
  • Shokat Moghimi, Omosalameh Babaee Fine Pages 103-116
    Access to water resources from the perspective of quality and quantity necessary for human life and human activities. The protection of these resources, especially fresh water as one of the most important factors is necessary to protect the health and development of communities. It is obvious that the first step for the conservation and optimal utilization of these resources should have the knowledge and identification of potential sources And by doing continuous monitoring of comprehensive knowledge about a qualitative change them to obtain and provide the context of sustainable development. The results show that frequent and persistent drought in recent years has exacerbated the drop in groundwater level plain And despite the establishment of various industries with its natural pollution and increased use of chemical fertilizers in the desert, with little change in reducing the chemical quality of groundwater resources was made. Results of interpretation are diagrams and charts, represent about 63 percent of agriculturally choice in the category C2S1 and C3S1 are 37 percent of the rest of the class. For industrial use about 82% of cases of type are read and 16% of depositing the samples are considered, only 2% of the remaining balance are examples of the type. About 55% of the water in hard water category and 23% in the category of very hard, and the rest (22%) as moderately hard water are introduced. More than 70 to 80 percent of the water in the well and the rest of the acceptable category and only about 3 percent in mid-fall.
    Keywords: Quality indicators, SPI, Schoeller diagrams, Piper, Wilcox, Abhar Plain
  • Manijeh Ahmadi, Meysameh Sepehrazar Pages 117-127
    The economic activities of rural women in various fields and identifying affecting factors on their economic function in the development process should be considered as one of the major concerns of policy makers, planners and experts. In the same approach, existing study is devoted to identify affecting factors on rural women's economic function. The type of research is applied research and research method is analytical-descriptive and observation, interviews and questionnaires base. The Statistical population is the rural households of Bonab County located in the central part of the Zanjan Township. According to the 1390 census, the village has 3843 households and 13643 people. Due to the extent of the area and to exact study, 9 villages with 1403 families with simple random method selected as the cases of study. Using Cochran's formula, sample size was 300 households. Data collection methods Library and field and instruments for gathering information are interviews and questionnaires. Questionnaires basically formed closed questions whit answers in Likert five scale. To analyze the data, the descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics methods were used. The results show that the economic function of women in the area of study is not in good condition. And age, water or homebred land and garden ownership, education and number of children have a meaningful relationship with women's economic function.
    Keywords: Rural Space, Rural development, Women's economic function, Zanjan Township
  • Aboulfazl Ghanbari, Seyed Ahmad Heidariniya Pages 129-148
    Iran, like many other developing countries faced with the problem of concentration of population and activity is at several points. The growing trend of of urbanization in recent decades, along with intense rural-urban migration and the coincides with the developments socio - economic and political is the most important factors creating the unbalanced pattern of is a city in Iran that its root can be found in manner of distributing resources in level region. This paper, Has been done with the aim examine the urban hierarchy and developments relevant to the cities in the Hamedan province during past 35 years. Research method has been slightly-analytical. The results of the this study indicate that urban hierarchy in the Hamedan province based on slightly formulas of the first urban structure is quite unbalanced and Hamadan as the first City show off In the network the city. The distance between Hamedan and its downstream towns malayer, nahavand, Asadabad, Tuyserkan and other cities has been overwhelming and and the smaller towns and less populated than Hamedan have not been able to to obtain the desired population. Hamedan in each of five courses Has retained its position as premier town in the network the city. Malayer in every five courses, is allocated second place by a big margin toward Hamedan. Also, Studies show that the logical action in the direction balance the spatial distribution of population in urban centers the province, Adjusted pole oriented urban development and decentralization of the town dominant by the strategy of strengthening medium cities.
    Keywords: Network of urban, spatial distribution, Centralization, First Urban, Hamedan Province
  • Rasoul Mahdavi, Ali Zakeri Gourzhkgi, Mohammadreza Rezaei Pages 149-160
    Using different eco-tourism models can serve as a fundamental and useful strategy to help in planning and management for eco-tourism area. In this study using Ecotourism Potential model (EP) evaluated ten of the most important wetlands of ecotourism areas in Minab city. In According to total of the scores that given to each of the components, Ecotourism potential were selected as most to least respectively Tiab wetland (EP=5), Chakha wetland (EP=0.71), Kargan and Kolahi wetlands (Ep=0.5), Jovmahaleh wetland (EP=0.2), Parahoo, Mozhda and Namaki wetlands (EP=0.09) and Hasanlengi and Darsorkh wetlands (EP=0). Then because of the most score (EP=5) selected Tiab wetland and using SWOT model, a conceptual framework was investigated and identified and analyzed, weaknesses, opportunities and threats. In regard to total of the scores SWOT model, weighted existence variety of unique attractions and natural landscapes (weighted score= 0.768) as the main strength, lack of facilities, welfare, health and services (weighted score= 0.487) as the main weaknesses, The ability to developed a variety of activities associated with eco-tourism (weighted score= 0.536) as the main opportunity and degradation of natural resource such as vegetation by tourists as the main threat. Using the EP model results, concluded that Tiab wetland can be selected as the best option among wetlands for sustainable development and provide eco-tourism industry. On the other hand could be started and provided the best strategy in relate to the SWOT model components in this area.
    Keywords: Minab city, Ecotourism, EP, SWOT models
  • Ahmad Aftab, Mojtaba Mofareh, Ali Majnoony Pages 161-175
    Since human resources are the most important element of the development of the past, so the social vitality of physical More than effects that have on him or her, that has on him. Cause increasing labor labor productivity, Like-such as via participation at the planning process of rural development. Regard to the importance of social vitality, purpose of this Study is to measure the social vitality And the evaluation of their effects on the willingness of villagers to participate in the village of East Bonatoee Rural in Bonab County. Applied research and The method of it was descriptive, analyzed and correlated. of descriptive and correlational Collecting data was done after doing test by using questionnaires from oxford are liability test has been used. In this research, 375 persons were selected by using random sampling via Cochran formula as sample volume. The results of the survey data show that all the studied Villages have low levels of social vitality, as the application of actor analysis show the most effect of first factor (including thirteen variables: the passion, happiness, etc.) is on rural participation. As well as results of the regression analysis, the variables used meaningful effect the rate of participation in rural development process shows. Therefore, with planning and advice to farmers in order to increase their participation in social vitality, We can increase interest and success of development plans.
    Keywords: Social vitality, participation, Rural development, development projects
  • Ali Bezhani, Mahnaz Habibi Pages 177-189
    Emigration causes important changes to population and as a sophisticated phenomenon and a social compatibility requires a socioeconomic and cultural response. Emigration is considered as temporary or permanent displacement and is a human characteristic and consists of moving from city and home to another city or out of country. In this regard this research discusses factors affecting emigration of Dehabbas village. The major goal of this study is to recognize the effect of closeness to Tehran and easy accessibility of emigration for mentioned population, and is performed with a descriptive-analytical method using questionnaire form a statistical population ( Dehabbas’ households) which contains 12 villages according to official statistics of 1390. According to research findings and tables, being close to Tehran and accessibility are the most important factors in this theory.
    Keywords: population displacement, Rural Areas, near Tehran, easy access, Islamshar
  • Enayatollah Rahmati, Majid Montazeri, Amir Gandomkar, Mehran Lashanizand Pages 191-200
    El Nino is a climate phenomenon that affect many in climate variables in the parts of the earth. Due to the evaporation Role of water Study, the El Nino effect on climate parameters, will be important. In this study, using data from the El Nino and with the help of artificial neural networks to estimate evaporation in Khorramabad station has been studied. Monthly evaporation data in station for 29 years from 1992 to 2011 and El Nino data by the NOAA website provided and using artificial neural network analysis were investigated.The result indicate that from El Nino condition in Nina1 and Nina3 related with evaporation in station. By comparing the observed data evaporation and output neural network, data correlation is 78%. The correlation between El Nino and neural network output and the rate is 99 percent. Therefore, due to the high correlation between El Nino and output data network using the correlation equations can be used for months without data, to estimate the evaporation with 99 percent accuracy.
    Keywords: Evaporation, El Nino, sea surface temperature, Artificiale Neural Network
  • Mehdi Savadi, Mehrali Hematinezhad, Mohammad Hassan Gholizadeh, Hamid Reza Goharrostami Pages 201-210
    Identification of factors and strategies identified in tourism recreation and sports can grow and spread in the community and ultimately help its institutionalization in the country. The aim of this study was to evaluate the factors affecting the development of tourism recreation and sports in the province so that more people could participate in recreation activities. Research method was descriptive survey was done as a field. The population of this research managers and experts, academics, and educators aware of the Development of Sport, The sample in sufficient numbers (241) and targeted and available to participate in the research and answered the questions. The research tools included a researcher made Press presented with 66 statements with Likert method and the valuation of five choices for each (very small, small, pretty, high, very high), produced and used it placed. The validity by experts (n = 15), the reliability by Cronbach's alpha (94/0) was approved. Kolmogorov-Smirnov test results show that the rules and regulations of the factors of management and operating aspects of resources, including human resources, finance, technology and equipment are significant abnormal distribution and other natural distributed later. Finally, conclusions and Prioritization of various aspects of the study, showed that the importance of this dimension in all four behavioral factors, resources, environmental management and have a significant impact on the development of sport.
    Keywords: Development, tourism, Recreation, sport
  • Abbas Arghan Pages 211-229
    Evaluation of land use in towns and cities as the core of planning, plays an important role in the local organization of. Yjashm village with a population of 725 people in the northwest of the city and is located in the Mazandaran Khtyrkvh to Do Ab, in terms of land use and spatial organization according to the desire of the population of the villages is one of the villages with the population increase after two terms in is reduced. And the structure of the rural population has changed, and if combined with poor management and unsustainable development will affect the historical and traditional villages.Using Expert choice software and indices analysis (utility, capacity, compatibility) in Arc GIS software to analyze the data and develop the final map obtained, the results indicate that use zoning in the village of Chashm With regard to rural development in the future will be aligned with the direction of development.
    Keywords: land, village Chashm, AHP, GIS
  • Reza Lahmian Pages 231-246
    The sense of security in urban areas is one of the indicators of quality space. With increasing urbanization and urban abnormal behaviors, especially crime, this issue has great importance. The aim of this study is spatial cognition differential effect on the formation of affluent and non-affluent neighborhoods that causing mass culture in Babolsar city. This methods is applied for cross sectional descriptive study and our objective. In order to study and identify the status of privileged and non-privileged neighborhoods surrounding anatomic structures Babolsar field method has been used. The data collected through interviews, taking notes and questionnaires. The results indicate that in affluent neighborhoods, all standard components of spatial divisions, higher than average (Mean = 3), but non-affluent neighborhoods all components lower than average, as well as differences between spatial and cultural formation crime-standard components (except the diagnosis) there is a significant relationship between the neighborhood.
    Keywords: Urban Space, index space, causing mass culture, Babolsar
  • Sanaz Karami, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 247-265
    Informal settlement is one of obvious manifestation of urban poverty. These informal settlements develop in a spontaneous way, without building permit and without formal city development plans, which are agglomeration of low-income people and low level of urban quality of life. Investigation in physical, socio-economic, political and environmental situations of informal settlements in Hamdan city show that housing quality is very low on these settlements. The causes of these including low level of income, lack of legal ownership, lack of governmental and political patronage. These research tries to investigate relationship between housing quality and land security with quantitative method. The research will articulate Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) as a high-level strategic management approach for evaluating possible strategies. The results show that strategies such as implementing urban catalyst projects, patronizing non-governmental organizations for supplying housing for low-income citizens, and legislation approval for leading financial resources for supplying public housing are the most important strategies with high level of priorities.
    Keywords: Informal Settlement, land security, QUANTITATIVE STRATEGIC PLANNING MATRIX, Hamedan City
  • Mostafa Abdi, Hussein Abolhasan Tanhaei, Abolfazel Delavari Pages 267-296
    Theoretic genealogy of the recent intelligentsia shows that some aspects of classical thoughts still exist. One of these classics is Marx whose trace is detectable in different domains of human studies such as new theories of social movements. Carl Marx and his fellow Friedrich Engles use social existence proposition of dialectic relations in explicating social phenomena. In their belief, based on the dominant logic in historical materialism, there exist social varieties in geographical territories and historical eras because of the various existence proposition. This dialectic relation influenced by regional diversity of Western Europe and countries known as Asian Mode of Production resulted in two kinds of exploitative relation and human-human contradiction, one in west and one in east. The first element is class conflict and the second one is nation-government conflict. These two kinds of dialectic relation has brought about two forms of classical social movements of western and eastern kind during the history each of which has its own nature. These kinds of social movements are influenced by contradiction between social forces inside the political borders of a country. However, capital forces tend to go beyond the geographical borders; which forms international exploitative relations and human-human contradiction and results in another movement in this level between two groups of counties that one exploits the other. Since in this model capital forces from the lowest to the highest level have to concede to classless formation. Therefore, in Marx model there are two kinds of classical movements at national level as well as one kind of movement at international relation, however, in his late revisions there are signs of belief in non-revolutionary and social movements. Reviewing Marx’s theoretical system from historical materialism to global movements, we can find some of most important elements and crucial concepts in theorizing social movements, such as: contradiction, social gap, dialectic, exploitative relations and authority.
    Keywords: Social Movements, historical materialism, contradiction, dialectic, Region, Social Class