فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر قلیزاده، بهمن حسینی، ابولفضل علیرضالو صفحات 1-12
    در این تحقیق برگ تعداد 28 ژنوتیپ از گیاه زرشک در اردیبهشت 1395 از شمال غرب کشور جمع آوری گردید. نمونه ها پس از عصاره گیری با دستگاه اولتراسونیک، از نظر صفات فیتوشیمیایی فنول کل (روش فولین سیوکالتیو)، فلاونوئید کل (روش کلرید آلمینیوم)، کلروفیل a، b و کارتنوئید (روش لیچن تالر) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (روش FRAP و DPPH) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین میزان فنول کل به ترتیب در ژنوتیپ های 8Z و 19Z به میزان 96/75 و 59/13(میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) می باشد. بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل به ترتیب در ژنوتیپ های 20 Z و 19Z به میزان 99/14 و 10/2 (میلی گرم کوئرستین بر صد گرم ماده خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیلa، b و کارتنوئید به ترتیب در ژنوتیپ های 3Z، 26Z، 8Z به میزان32/26، 37/5 و 86/18 (میلی گرم بر صد گرم ماده خشک) گزارش شد. بررسی خواص آنتی اکسیدانی نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در روش FRAP به ترتیب مربوط به ژنوتیپ 8Z به میزان 14/4 (میکرومول آهن بر گرم ماده خشک گیاه) بود. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در روش DPPH نیز متعلق به ژنوتیپ 6Z به میزان 30/92 درصد بود و این که میزان فعالیت آنتی اکسیدانی با میزان فنول و فلاونوئید کل در عصاره های گیاه ارتباط مستقیم دارد و می توان از خواص آنتی اکسیدانی ژنوتیپ های 20Z و 8Z گیاه زرشک که از بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل برخوردارند، در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آذربایجان، آنتی اکسیدان، برگ زرشک، فنول، فلاونوئید، کارتنوئید
  • مریم محمد زرین آبادی، مهدی صیدی، یحیی محمدی صفحات 13-23
    این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد، تنوع فیتوشیمیایی اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی کموتیپ های مختلف گیاه مرزه بختیاری از رویشگاه های مختلف و شناسایی کموتایپ بهینه به عنوان رقم زراعی طی سال های 1389 و 1390 انجام شد. اندام های هوایی و گلدار هشت جمعیت از مرزه بختیاری (Saturejabachtiarica Bunge.) از نقاط مختلف استان های ایلام، گیلان غرب و یک نمونه کشت شده در گلخانه دانشگاه ایلام جمع آوری گردید. اسانس گیری با استفاده از دستگاه تقطیر با آب (طرح کلونجر)، آنالیز مواد موثره اسانس ها با استفاده از GC و GC/MS و عملکرد آنتی اکسیدانی نیز با استفاده از روش DPPH ارزیابی گردید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین جمعیت ها از نظر عملکرد، ترکیب فیتوشیمیایی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشترین و کمترین عملکرد اسانس به ترتیب مربوط به منطقه شلم (43/1 درصد) و گلخانه (44/0 درصد) بود. عمده ترکیبات اسانس گیاه شامل تیمول (30/87-28/39 درصد)، پارا- سیمن (63/15-30/0 درصد)، گاما-ترپینن (71/04-14/2 درصد) و کارواکرول (41/0-8 درصد) بودند. رتبه بندی جمعیت ها بر اساس دو مولفه اول نشان داد که بیشترین تنوع فیتوشیمیایی مربوط به جمعیت شلم بود. جمعیت های مناطق شلم، سورگه، کبیرکوه و قلارنگ از نظر خواص فیتوشیمیایی در مقایسه با بقیه جمعیت ها شباهت بیشتری نشان دادند. تجزیه کلاستر بر اساس درصد اجزای تشکیل دهنده اسانس،جمعیت ها را به سه کموتایپ مختلف تفکیک نمود. بالاترین و پایین ترین میزان فنل کل به ترتیب 91/0±5/292 (قلارنگ) و 08/1±04/194 (گردکان) میلی گرم پیروکتکول در میلی لیتر اسانس بود. فعالیت آنتی اکسیدانی جمعیت ها از 45/0±8/73 (بدره) تا 9/0±1/59 (گلخانه) درصد متغیر بود. بالاترین و پایین ترین میزان IC50 به ترتیب 67/0 و 40/0 میلی گرم بر میلی لیتر بود که در مقایسه با BHT (mg/ml11/0=IC50) رادیکال زدایی قابل قبولی داشتند. در پایان جمعیت های سورگه، قلارنگ، شلم، کبیر کوه، رنو و بدره (کلاستر دوم) به عنوان کموتایپ برتر جهت فرایند اهلی سازی معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ایلام، اسانس پلی فنل ها، تیمول، کارواکرول، مرزه بختیاری
  • بهنام داودنیا، جعفر احمدی، صدیقه فابریکی اورنگ صفحات 24-36
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تغییرات صفات مورفولوژیک و متابولیت های ثانویه در چهار گونه از جنس خشخاش (P.bracteatum، P.somniferum، P.armeniacum، P.argemone) تحت تنش خشکی و شوری انجام پذیرفت. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شوری با NaCl (mM100)، خشکی (50 درصد ظرفیت زراعی) و آبیاری نرمال (شاهد) بودند. برای سنجش فلاونوئیدکل، آنتوسیانین و محتوی آلکالوئید کل از روش اسپکتروفتومتری و برای اندازه گیری میزان کلروفیل برگ از دستگاه spad استفاده گردید. آزمایش نشان داد که نوع تنش و گونه تاثیر بسیار معنی داری (01/0P≤ ) بر روی صفات مورفولوژیک داشتند. مقایسه میانگین نتایج نشان داد که مقادیر صفات مورفولوژیک، تحت تنش های خشکی و شوری به طور معنی داری کاهش پیدا کردند. به طوری که میزان کاهش در صفات مورفولوژیک در شرایط تنش خشکی بیشتر از تنش شوری بود. ولیکن مقادیر طول ریشه در شرایط تنش خشکی و وزن خشک اندام هوایی در تنش شوری افزایش نشان داد. در نتایج تجزیه واریانس مشخص شد که نوع تنش تاثیر معنی داری (01/0P≤) بر میزان آلکالوئید، فلاونوئید، آنتوسیانین کل و غلظت کلروفیل داشت. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که محتوی آلکالوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین کل تحت تنش های خشکی و شوری در مقایسه با شرایط بدون تنش افزایش یافت. بیشترین (OD.g-1.FW 24/2) و کمترین (OD.g-1.FW 64/1) میزان آلکالوئید کل به ترتیب مربوط به گونه P. bracteatum در تنش خشکی و گونه P. somniferum در شرایط عدم تنش بود. گونه P. somniferum با کمترین کاهش در خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد بالایی در تولید متابولیت های ثانویه داشته است و اینکه تجمع متابولیت های ثانویه با تنش خشکی و شوری رابطه مثبت داشته و میزان افزایش متابلولیت های نمونه ها تحت تنش خشکی از شوری بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، خشخاش، شوری، متابولیت های ثانویه
  • روح الله دستور، داود بخشی، علیرضا علی اکبر صفحات 37-48
    رزوراترول یک پلی فنل با ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا است که توانایی مهار یا به تاخیر انداختن طیف گسترده ای از بیماری ها را دارد. انگور قرمز، پسته، آقطی سیاه وخاس از منابع رزوراترول هستند که در کشور ما به وفور وجود دارند. به همین منظور، در سال 1395 نمونه های گیاهی از 5 منطقه مختلف کشور جمع آوری گردید و عصاره گیری نمونه ها با استفاده از روش خیساندن (ماسراسیون) در مرحله رسیدگی کامل میوه انجام گرفت. سپس میزان فنل، فلاونویید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و رزوراترول در انگورسیاه رقم شاهانی (Vitis vinifera cv. shahani) و رقم شاهرودی (Vitis vinifera cv. shahrodi)، پسته (vera cv. ohadi Pistacia)، آقطی سیاه (Sambucus nigra) و خاس (Ilex spinigera) به ترتیب با روش های فولین-سیوکالتو، کلریمتری آلومینیوم کلراید و ظرفیت مهار رادیکال های DPPH و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار فنل در پوست میوه آقطی سیاه و بیشترین مقدار فلاونوئید در پوست انگور شانی مشاهده شد. همچنین، بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی در پوست آقطی سیاه و خاس گزارش شد. انگور شانی نیز غنی ترین منبع رزوراترول بود (003/0±04/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک)، اما آقطی سیاه و دانه پسته اوحدی هم دارای مقادیر قابل توجهی رزوراترول بودند. به طورکلی، منابع گیاهی مورد بررسی در این تحقیق، قابلیت کاربرد در صنایع دارویی برای استخراج آنتی اکسیدان های طبیعی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آقطی سیاه، انگور، پسته، خاس، فلاونویید، فنل و رزوراترول، کروماتوگرافی مایع
  • امید عزیزیان شرمه، محرم ولی زاده، علی قاسمی، احمد مهربان، افسانه کمالی دلجو صفحات 49-68
    مطالعه حاضر به بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی فنول و فلاونوئید کل، ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی سه عصاره متانولی، اتانولی و آبی پنج گونه مختلف گیاهان دارویی Pulicaria gnaphalodes (Vent.) Boiss.، Rhazya stricta L.، Salvadora persica L.، Teucrium polium L. و Hibiscus sabdariffa L. در منطقه سیستان و بلوچستان می پردازد. پس از جمع آوری گیاهان و تهیه عصاره ها به روش ماسراسیون، محتوای فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب با روش های معرف فولین-سیوکالتیو و رنگ سنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتی اکسیدانی با دو روش DPPH و FRAP و فعالیت آنتی باکتریایی علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس، اشرشیاکلی و سالمونلا تیفیموریوم به روش دیسک دیفیوژن (انتشار دیسک) سنجیده شده است. نتایج نشان دادند که در تمامی گونه ها، عصاره متانولی دارای بیشترین ترکیبات ثانویه و فعالیت های آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی بوده است. عصاره متانولی گونه Hibiscus sabdariffa L. دارای بیشترین میزان ترکیبات فنولی (mgGAE/g44/6±54/32) و فلاونوئیدی (mgGAE/g00/1±11/27) و فعالیت آنتی اکسیدانی (μg/ml21/1±34/17IC50= و mMFe2+/mg27/2±19/55) و فعالیت آنتی باکتریایی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدم رشد 00/1±27 میلی متر بوده است. در مقابل عصاره آبی گونه Teucrium poliumL.دارای کمترین میزان ترکیبات فنولی (mgGAE/g11/1±33/4) و فلاونوئیدی (mgGAE/g08/0±03/2) و فعالیت آنتی اکسیدانی (μg/ml02/2±71/220 IC50= و mM Fe2+/mg sample99/0±76/8) و فعالیت آنتی باکتریایی علیه باکتری انترکوکوس فکالیس با قطر هاله عدم رشد 50/1±4 میلی متر و اشرشیاکلی با قطر هاله عدم رشد 57/0±4 میلی متر بوده است. به طورکلی بر اساس نتایج بدست آمده، گیاهان مورد مطالعه می توانند کاندیدای خوبی جهت درمان بیماری های ناشی از استرس های اکسیداتیوی و بیماری های ناشی از میکروب های بیماری زا قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریایی، فلاونوئید، فنول، سیستان و بلوچستان، گیاهان دارویی بومی
  • نغیمه پوری، اسماعیل سیفی، مهدی علیزاده صفحات 69-84
    زیتون (Olea europaea L.) از گیاهان نیمه مقاوم در برابر شوری است که میزان مقاومت آن به رقم بستگی دارد؛ از این رو می توان از این گونه گیاهی به عنوان یک مدل برای مطالعه پاسخ محصولات چوبی به تنش شوری استفاده نمود. در این تحقیق نهال های شش ماهه سه رقم زیتون، شامل آربکین[1]، آربوسانا[2] و کرونایکی[3]، به مدت شش ماه تحت تنش شوری سدیم کلرید با غلظت های 0، 50، 100 و 200 میلی مولار قرار گرفتند و سه مرتبه با پرولین به غلظت های 0، 100 و 200 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند. در انتهای دوره تنش، تعداد برگ ها در هر گیاه شمارش و ضخامت، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک برگ اندازه گیری گردید. محتوای کاروتنوئید برگ با استفاده از دی متیل سولفواکسید، فنل کل برگ با معرف فولین سیو کالتو، و مقدار قند بر اساس روش مک کریدی تعیین شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری تعداد برگ کاهش یافت که رقم آربوسانا بیشترین کاهش را داشت. رقم کرونایکی در سطح شوری 200 میلی مولار کاهش معنی داری از نظر طول و عرض برگ نشان داد و کاربرد پرولین نتوانست از این کاهش جلوگیری نماید. کمترین وزن تر و خشک برگ در سطح شوری 200 میلی مولار مشاهده شد. ضخامت برگ در پاسخ به شوری افزایش و مقدار کاروتنوئید کاهش یافت. از بین ارقام مورد مطالعه آربوسانا کمترین محتوای فنل کل را داشت. در سطح شوری 200 میلی مولار، بیشترین مقدار قند مربوط به آربوسانا و کمترین مقدار مربوط به کرونایکی بود. گیاهان تیمار شده با پرولین 200 میلی گرم بر لیتر بیشترین مقدار کربوهیدرات را داشتند.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش شوری، زیتون، سدیم کلرید، محلول پاشی
  • سمیه آقابیک، مازیار احمدی گلسفیدی، محمد هادی سلیمانی صفحات 86-99
    گیاه استویا با نام علمی Stevia rbaudiana Bertoni. حاوی شیرین کننده استویول ، گلیکوزیدی بدون کالری است که با اثر بر تنظیم میزان قند خون به خصوص در بیماران دیابتی به عنوان یک داروی موثر عمل می نماید. هدف از انجام این تحقیق دستیابی به یک روش نوین جهت جداسازی کیفی و کمی استویوزید به عنوان شیرین کننده بدون کالری از گیاه دارویی استویا می باشد.در این تحقیق نمونه برگهای خشک شده گیاه استویا در شهریورماه 1394 از شرکت تولید کننده گلساران شمال تهیه شد. به منظور استخراج استویوزید علاوه بر روش HPLC و پلاروگرافی، یک فاز جامد قالب مولکولی مناسب تهیه و سپس برخی از عوامل موثر بر استخراج توسط این روش نوین، بهینه سازی گردید. برای تهیه پلیمر استخراج گر، از یک مونومر عاملی اکریلاتی و یک اتصال دهنده عرضی استفاده شد. نسبت کمی اجزای تشکیل دهنده پلیمر و همچنین تاثیر درجه ریز شدگی فاز استخراج گر بر راندمان استخراج نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین درصد بازدهی استخراج استویوزید در نسبت 1 به 5 از مقدار مونومر عاملی به مقدار اتصال دهنده عرضی و بهترین درجه ریز شدگی این استخراج گر 1000 میکرون به دست آمد و میزان استویوزید نیز 11.16 درصد وزنی گزارش گردید.
    کلیدواژگان: استخراج فاز جامد، استویا، استویوزید، پلیمر قالب مولکولی، پلاروگرافی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
|
  • Naser Gholizadeh, Bahman Hosseini, Abolfazl Alirezalu Pages 1-12
    In this study the leaves of 28 genotypes of Berberis were collected in May 2016 from North West of Iran. The samples were extracted by ultrasonic technique, total phenol, flavonoid, chlorophyll a, b and carotenoid were measured by folin ciocalteu, aluminum chloride and Litchenthaler method, respectively. The antioxidant capacity were evaluated differently by using FRAP and DPPH methods. The results were showed that the highest and the lowest total phenol content, were observed respectively, in genotypes Z8 and Z19 (75.96 - 13.59 mg GAE / gram dry weight), respectively. The highest and the lowest total flavonoid were respectively in genotypes Z20 and Z19 (14.99 - 2.10 mg / 100 grams of dry matter). The highest of chlorophyll a, b and carotenoid were observed in genotypes Z3, Z26, Z8 respectively (26.32 - 5.37 and 18.86 mg dry matter). The highest antioxidant activity in DPPH was observed in Z6 genotype (92.30%) and in FRAP method with 4.14 µmol of iron per gram of dry matter was reported in Z8 genotype, respectively. According to these results it was found that the antioxidant activity correlated with total phenol and flavonoid contents and can be used these genotypes as a good natural antioxidant in pharmaceutical industrys.
    Keywords: Antioxidant, Azerbaijahan, Berberis genotype, Carotenoid, Flavonoid, Phenol
  • Maryam Mohamad-Zarin Abaadi, Mehdi Saidi, Yahia Mohamadi Pages 13-23
    This work carried out in order to evaluating of oil yield, phytochemical variation and antioxidant activity of essential oils in different populations of Satureja bachtiarica Bunge. In west of Iran. So the aerial parts of eight wild populations of this plant were collected from different regions of Ilam, Gilane-Gharb provinces and one sample was collected in greenhouse of Ilam University, during 2010 and 2011. The essential oils were obtained by hydro distillation method, were analyzed by GC/MS and the antioxidant activity of them were measured by DPPH assay. The analysis were showed that the populations had significant differences regarding yield, phytochemical composition and their antioxidant activity. Maximum and minimum oil yield were recorded from Shalam and Greenhouse populations, respectively. The main components of plant oil were thymol (39.28-87.30%), p-cymene (0.15-30.63%), γ-terpinene (2.04-14.71%) and carvacrol (0-8.41%). The Shalam population had the highest phytochemical diversity and then the Shalam, Soregeh, KabirKooh and Ghalaarang populations were the most similar populations according to their phytochemical composition. Cluster analysis of populations, which using Ward Algorithm were divided them into three chemotypes. The highest and lowest total phenols contents were recorded in Ghalaarang (292.5±0.91 mg Pyrocatechol/ml) and Gerdakaan (194.04 ±1.08 mg Pyrocatechol/ml) population, respectively. The antioxidant activity of these populations varied from 59.1±0.9 to 73.8±0.45 % in Green house and Badreh, respectively .The Shalam population had the highest (IC50=0.67 mg/ml) in comparison with synthetic antioxidant BHT (0.11 mg/ml). In cluster B including populations of Soregah, Ghalaarang, Shalam, KabirKooh, Renou, and Badreh were remarked for further domestication processes.
    Keywords: Antioxidant, Carvacrol, Gilan-e-Gharb, Ilam, Essential oil, Satureja bachtiarica Bunge, Thym
  • Behnam Davodnia, Jafar Ahmahdi, Sedegeh Fabriki Ourang Pages 24-36
    The presence study was carried out to determine the changes in morphological traits and secondary metabolites in four species of Papaver genus under drought and salinity stresses. This research was conducted in factorial experiment using a completely randomized design with three replications. The treatments were included, salinity with NaCl (100mM), drought stress (50% FC) and well-watered (control). The amount of total alkaloids, flavonoids and anthocyanins were determined by spectrophotometer and the content of leaf chlorophyll was measured using Spad chlorophyll meter. The results were showed that stresses and species had a significant effect (P≤0.01) on all of morphological traits. Mean comparison were showed that there is differences among stresses in terms of morphological traits; so in under drought stress, the amount of plant height (from 7.83 to 5.75 cm), root fresh weight (from 10.75 to 6.75 gr), root dry weight (from 8.57 to 5.6 gr), aerial fresh weight (from 13.63 to 8.38 gr) and aerial dry weight (from 8.18 to 6.32 gr) in compared with well-watered conditions was reduced. In contrast, root length in compared with well-watered irrigation increased (from 15.63 to 11.2 cm). But there was no considerable change in morphological traits under salinity stress in compared with well-watered conditions. Statistical results showed that stresses had significant effect (P≤0.01) on content of total alkaloid, total flavonoid, anthocyanin and chlorophyll concentration. The contents of total alkaloid, total flavonoid and anthocyanin increased under drought and salinity stresses in compared with well-watered condition. The highest (2.24 OD.g-1.FW) and the lowest (1.64 OD.g-1.FW) amount of total alkaloid was related to P. bracteatum under drought stress and P. somniferum in well-watered conditions, respectively. The P. somniferum could produce a high yield of alkaloids, because of minimal reduction in morphological characteristics. Overall, the accumulation of secondary metabolites under salinity and drought stresses has a positive correlation with stress tolerance and the metabolites accumulation under drought stress was higher than salinity.
    Keywords: Drought, Papaver species, stress, Salinity, Secondary metabolites
  • Ruhollah Dastoor, Davood Bakhshi, Alireza Aliakbar Pages 37-48
    Resveratrol is one of the most polyphenol with antioxidant capacity which has ability to inhibit or retard a wide variety of disease. Vitis vinife L., Pistacia vera L., Sambucus nigra L. and Ilex spinigera Loes. , which are abundant resveratrol sources in Iran. Therefore the fruits of these plants in ripening stage were collected in 2015 from different regions of Iran and were extracted by maceration method. The total phenol, flavonoid, resveratrol content and antioxidant capacity were measured by using Folin-Ciocalteu, aluminum chloride colorimetric assay, high performance liquid chromatography procedure (HPLC) and DPPH radical scavenging, respectively. The results were showed that the highest of total phenol and antioxidant capacity were observed in Sambucus nigra and Ilex spinigera, while the Vitis vinifera had the richest source of resveratrol (0/04±0.003 mg/g DW) and flavonoid, respectively. So in conclusion all of these plants could be a good natural antioxidant with the high resveratrol content in pharmaceutical industry
    Keywords: Antioxidant, Flavonoids, Medicinal plants, Phenol, Resveratrol, Liquid Chromatography
  • Omid Azizian Shermeh, Moharam Valizadeh, Ali Qasemi, Ahmad Mehraban, Afsaneh Kamali Deljoo Pages 49-68
    This present study is carried out to evaluate the phytochemical compounds such as total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant and antibacterial activities of three extracts (methanolic, ethanolic and aqueous) in five different species of medicinal plants: Pulicaria gnaphalodes (Vent.) Boiss., Rhazya stricta L., Salvadora persica L., Teucrium polium L., and Hibiscus sabdariffa L.. These samples were collected in different regions from Sistan and Baluchestan, 2014.The plant extracts were obtained by maceration method, phenolic and flavonoid contents were determined by Folin-Ciocaltiu and Aluminum Chloride colorimetric, antioxidant activities were studied by two methods (DPPH and FRAP) and then antimicrobial activities were estimated by Disk-Diffusion method against four bacteria (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Salmonella typhimurium. The results were showed that in all species, the methanolic extract had high amount of secondary compounds, antioxidant and antibacterial activities. The methanolic extract of Hibiscus sabdariffa L. had maximum total phenolic (32.54±6.44 mgGAE/g) , flavonoid contents(27.11±1.00mgQUE/g) and antioxidant activity, (IC50=17.34±1.21µg/ml, 55.19±2.27 mM Fe2﹨) and antibacterial activity against Staphylococcus aureus with inhibition zone (27±1.00mm) was the most sensitive bacteria to plant extracts. In contrast, the aqueous extract of Teucrium polium L. had the minimum value of total phenolic , flavonoid contents , antioxidant activity and antibacterial activity .Overall, these plants could be a good candidate for the treatment of diseases caused by oxidative stress and pathogenic microbes.
    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Flavonoid content, Medicinal plants, Phenolic content, Sistan, Baluchestan
  • Naghimeh Poury, Esmail Syfe, Mahdi Alizadeh Pages 69-84
    Olive is one of the moderately resistant plants to salinity and the amount of resistance depends on the cultivar. Therefore, this species can be used as a model to study the responses of wooden plants to salt stress. In this study, six-months-old plantlets of three olive cultivars, including Arbequina, Arbosana, and Koroneiki were under salt stress through various concentrations of sodium chloride, containing 0, 50, 100, and 200 mM for five months, and sprayed with proline at 0, 100, and 200 mg/L for three times. At the end of the stress period, the number of leaves on each plant was counted; and thickness, length and width, and fresh and dry weight of the leaves were measured. Carotenoid content of leaves was determined using DMSO, total leaf phenol was measured by Folinciocalteu reagent, and glucose levels were estimated based on McCready. The results indicated that the number of leaves was decreased by increasing salinity levels and Arbosana had the greatest reduction. Koroneiki showed a significant reduction in leaf length and width at 200 mM and application of proline could not prevent this decline. The lowest fresh and dry weight was observed at 200 mM salinity. Leaf thickness was increased in the response of salt stress and the content of carotenoids reduced. Among the cultivars studied, Arbosana had the lowest total phenolic contents. Also, at salinity 200 mM, the highest and the lowest sugar content was observed in Arbosana and koroneiki, respectively. Plantlets treated with proline 200 mg/L had the highest carbohydrates.
    Keywords: Olea europaea, Proline, salt stress, sodium chloride, spraying
  • Somayeh Aghabeyk, Maziar Ahmadi Golsefidi, Mohammad Hadi Soleimani Pages 86-99
    Stevia rebaudiana Bertoni. with non-calorie steviol glycoside is an effective drug to decrease of blood glucose in treat of diabetics. The goal of this study is obtaining of a novel method in order to a quantitative and qualitative extraction of stevioside as a non-calorie sweetener from Stevia. In this study the dry leaves of Stevia was prepared from Golsaran Shomal company and then in order to extraction of stevioside a solid phase molecularly imprinted extractor was prepared and some parameters affective on extraction of stevioside were optimized. An acrylate functional monomer and a cross linker were used to preparation of stevioside extractor polymer. Functional monomer to cross linker ratio and size and fining degree of the extractor were studied and evaluated. In this study analysis of the stevioside beside of HPLC was accrued by polarography method .The best ratio of functional monomer to cross linker was obtained in 0.2, also the best polymer particle size was obtained in 1000 micron for extraction of stevioside by the extractor and the amount of stevioside was determined 11.6% w/w in this plant.
    Keywords: Molecularly imprinted, Polarography, Solid phase, Stevia rebaudiana Bertoni, stevioside