فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی فخری *، محمدرضا ملکی صفحات 64-72
    مقدمه
    ارزیابی اثرات بهداشتی به تصمیم گیران کمک می کند تا تاثیر پروژه ها، برنامه ها و سیاست های پیشنهادی را بر سلامت پیش بینی نمایند. برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، انجام ارزیابی اثرات بهداشتی را تحت عنوان پیوست سلامت برای طرح های توسعه ای لازم دانسته است. اما رویکرد کشور ما نسبت به ارزیابی اثرات بهداشتی چیست و این رویکرد با چه چالش هایی روبه رو است؟
    روش کار
    برای انجام این مطالعه، ما داده های یک مطالعه کیفی را که با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با مطلعین کلیدی انجام شده بود مورد استفاده قرار دادیم. داده ها به صورت دستی و با روش تحلیل محتوی موضوعی، تحلیل شد.
    یافته ها
    کدهای به دست آمده در ذیل دو تم اصلی «رویکرد به ارزیابی اثرات بهداشتی» و «چالش های پیش روی این رویکرد» قرار گرفت. بعضی از زیر طبقات نظیر واگذاری تدوین استانداردهای ملی پیوست سلامت به مرکز سلامت محیط و کار، تاکید بر عوامل زیست محیطی، مخالفت با ادغام این ارزیابی با ارزیابی اثرات زیست محیطی و مخالفت با مشارکت مستقیم مردم، قابل تامل هستند.
    نتیجه گیری
    رویکرد فعلی متولیان ارزیابی اثرات بهداشتی یک رویکرد بهداشت محیطی است. این رویکرد با توجه به چالش های پیش روی آن در ایران و نیز به استناد تجربیات سایر کشورها می تواند مانع توسعه ارزیابی اثرات بهداشتی به برنامه ها و سیاست ها شده و نقش این ابزار را در دستیابی به سیاست گذاری عمومی سلامت نگر و کنترل عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت محدود کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات بهداشتی، پیوست سلامت، برنامه پنجم توسعه، سیاست گذاری عمومی سلامت محور
  • لیلا محمدی نیا، حسین ملک افضلی *، داود خراسانی زواره، پیام روشنفکر صفحات 73-84
    مقدمه
    ایمنی مقوله پیچیده ای است که ارتباط مستقیمی با سلامت دارد،کودکان به دلیل ماهیت کنجکاوی و جستجوگرانه رفتارهایشان خطرآمیز بوده و منجر به آسیب و حتی مرگ آنها می گردد. ایمنی نگرشی است که در رفتار تاثیر داشته و محیط را تا حد ممکن برای کودکان ایمن می سازد به ویژه برای کودکان زیر 5 سال که نیاز به مراقبت بیش تری داردند. این مطالعه با تولید ابزار کمک شایانی به سنجش ایمنی منزل برای کودکان به خانواده ها نموده است.
    روش کار
    مطالعه حاضرمقطعی بوده با تولید ابزار خودساخته بعد از مرور متون، نظر متخصصین، دلفی و انجام پایلوت ابزار سنجش ایمنی منزل برای کودکان زیر 5 سال را تدوین نموده است. این ابزار در بین خانواده های منقطه ایوانک با کمک داوطلبین و با نوآوری کارنامه بازخوردی به صورت جامعه محور انجام گردیده است.
    یافته ها
    مطالعه حاضرمنجر به تهیه چک لیست 5 حیطه ای 84 سوالی برای سنجش ایمنی منزل برای کودکان است که نتایج به صورت کارنامه ایمنی انفرادی تنظیم گردید.
    نتیجه گیری
    ضرورت ارتقاء ایمنی منزل برای کودکان و نیاز به داشتن ابزار سنجش کمی وضعیت ایمنی از نیازهای جامعه است که این چک لیست ارزیابی ایمنی تلاش نموده تا حد امکان از جامعیت و بومی بودن برخوردار باشد و می تواند کمکی برای سیاست گذاران حوزه سلامت در آموزش خانواده ها برای ارتقاء ایمنی وکاهش آسیب کودکان باشد که به صورت عینی مفهوم ایمنی را در حیطه های مختلف شفاف نموده است.
    کلیدواژگان: ایمنی، کودک، ابزار، خطر، خانواده محور
  • سارا امامقلی پور، ماریتا محمدشاهی *، بهزاد راعی، مریم رادین منش، رامین رحیم نیا صفحات 85-92
    مقدمه
    رشد هزینه های بخش بهداشت و درمان با توجه به کمبود منابع مالی، ضرورت ارزیابی عملکرد واحدهای مختلف را از نظر کارایی توجیه می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین کارایی واحد اورژانس بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش کارایی برتر و مقایسه آن با روش معمول تحلیل پوششی داده ها بود.
    روش کار
    مطالعه ی حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که به بررسی عملکرد واحدهای اورژانس 16 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از کارایی برتر و اسلک ها با فرض مدل بازدهی ثابت به مقیاس و نهاده محور، طی سال 1394 پرداخته است که به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار DEA-Solver استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از برآورد کارایی فنی با استفاده از مدل بنکر، چارنز و کوپر مشخص گردید که 5 واحد از نظر فنی کارا شده اند (31% از واحدها)، در حالی که به دلیل قدرت بالای مدل کارایی برتر در تفکیک واحدهای کارا، تنها 4 واحد کارا شدند به عبارت دیگر فقط 25% از واحدهای اورژانس دارای عملکرد کاملا کارا بودند. با توجه به اسلک های محاسبه شده اکثر واحدها با مازاد نهاده پزشک مواجه نبودند، در حالی که واحدهای اورژانس بیمارستان های روزبه و رازی با وجود دارا بودن کارایی برتر از نظر اسلک ها با کسری ستاده پذیرش های بستری مواجه بودند.
    نتیجه گیری
    شناسایی میزان اسلک واحدهای مختلف با استفاده از روش کارایی برتر به مدیران و سیاست گذاران در زمینه تصمیم گیری برای تخصیص بهینه منابع کمک خواهد نمود تا از این طریق بتوانند از هدر رفت منابع جلوگیری نمایند.
    کلیدواژگان: کارایی برتر، اسلک ها، تحلیل پوششی داده ها، اورژانس
  • فرخنده اسدی، حمید مقدسی، رضا ربیعی، سمیه ملک زاده * صفحات 93-98
    مقدمه
    نیاز متخصصین نفرولوژی به دسترسی سریع به اطلاعات مربوط به دیالیز، با استفاده از سیستم اطلاعات دیالیز برآورده می شود. سیستم اطلاعات دیالیز (DIS)، یک سیستم مدیریت داده های دیالیز می باشد که به منظور بهبود عملکرد بخش های دیالیز طراحی شده است.
    روش کار
    در این پژوهش گردآوری داده ها با استفاده از چک لیست و پرسشنامه انجام گردید، سپس اطلاعات حاصل از بررسی وضعیت سیستم اطلاعات بیماران دیالیزی با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در قالب یافته های پژوهش ارایه گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در حال حاضر یک سیستم اطلاعاتی کامپیوتری یکپارچه بیماران دیالیزی در کشور وجود ندارد وسیستم های اطلاعات موجود اکثرا از نوع نیمه مکانیزه می باشند.
    نتیجه گیری
    باعنایت به ضرورت، اهمیت و کاربرد اطلاعات مربوط به بیماران دیالیزی، به منظور جلوگیری از اشتباهات، تصمیم گیری برای برنامه درمانی بهتر و عملکردهایی که موجب نتایج بهتر برای بیماران می شود، پیاده سازی سیستم اطلاعات دیالیز به صورت جامع و یکپارچه می تواند گام موثری در جهت ساماندهی اطلاعات بیماران دیالیزی، ارتقاء کیفیت خدمات درمانی ارایه شده به آنان و ارایه تمهیدات لازم جهت اقدامات پیشگیرانه بوده و به تبع آن در نهایت، بهبود سلامت جامعه را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دیالیز، سیستم اطلاعات دیالیز، سیستم مدیریت دیالیز، مدیریت اطلاعات دیالیز
  • علی ماهر *، محمد آقاجانی، مرجان قطبی، سجاد برازنده، عسل صفایی، لاله عنبری صفحات 99-109
  • محمد آقاجانی *، ایرج حریرچی، علی شهرامی، علی ماهر، علیرضا اولیایی منش، پیرحسین کولیوند صفحات 110-121
  • محسن بیاتی، آرش رشیدیان *، علی اکبری ساری، سارا امامقلی پور صفحات 122-130
    مقدمه
    پزشکان عمومی به عنوان مهم ترین ارایه کننده مراقبت سلامت اولیه نقش قابل توجهی در جریان کلی منابع بخش سلامت و پاسخگویی آن دارند. در این راستا یکی از سوالات پیش روی سیاست گذاران سلامت میزان انتظارات مالی پزشکان عمومی یا به بیان علمی تر درآمد هدف آنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین درآمد هدف پزشکان عمومی در ایران انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه مقطعی و توصیفی حاضر، پرسشنامه با استفاده از ادبیات موضوع و نظر صاحبن ظران طراحی شد. داده های موردنیاز با انجام مطالعه پیمایشی با حجم نمونه 666 پزشک عمومی (در دو همایش سراسری انجمن پزشکان عمومی ایران) در سال 1394 جمع آوری گردید. با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های t-test، ANOVA و با با بهره گیری از نرم افزار stata12 داده ها تحلیل شد.
    یافته ها
    پزشکان عمومی مورد بررسی به طور متوسط دارای درآمد هدف 14613138 (10323692=SD ) و درآمد واقعی 6555573 (5299751 =SD ) تومان در ماه بودند. به طور متوسط تقریبا 50% از انتظارات مالی پزشکان عمومی محقق شده است. درآمد هدف پزشکان عمومی تقریبا 10 برابر درآمد سرانه کشور بود. بین میانگین درآمد موردانتظار پزشکان عمومی در جنسیت های مختلف، گروه های سنی، وضعیت تاهل، سابقه طبابت، مکان طبابت، نوع طبابت و پنجک های درآمدی اختلاف معناداری (05/0 >P) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    اگرچه به طور متوسط انتظارات مالی پزشکان عمومی نسبت به توان اقتصادی کشور نسبتا بالاست، اما نابرابری زیادی بین توقعات مالی پزشکان عمومی مختلف وجود دارد. به نحوی که درصد قابل توجهی از پزشکان عمومی توقعات مالی پایین و منطقی دارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، پزشک عمومی، درآمد هدف، انتظارات مالی، نیروی کاربخش سلامت
|
  • Ali Fakhri *, Mohammadreza Maleki Pages 64-72
    Introduction
    Health impact Assessment (HIA) helps decision makers to predict the Health Impact of proposed projects, programs, and policies. The Fifth Development Plan of Islamic Republic of Iran obligated implementing HIA of Developmental Plans’ as ‘Health Annex’. The questions asked are, what is the Iranian approach to HIA and what are challenges facing it?
    Methods
    To carry out this study, we used the data emerged from a qualitative study performed through semistructured interviews with key informants. The data from the interviews were analyzed manually using the thematic content analysis method.
    Results
    Codes extracted from data analysis were placed respectively under 2 principle themes of ‘approach to HIA’ and ‘Challenges of this approach’. There were some notable subthemes such as assignation of developing the ‘National Standards of Health Annex’to Environment and Occupational Health Center, emphasis on environmental factors, opposition to direct community participation, and opposition to integration with Environmental Impact Assessment.
    Conclusion
    The current approach of health authorities of the HIA system to HIA is an environmental healthapproach. Considering its challenges and other countries’ experiences, this approach could be a barrier in progressing HIA for programs and policies and could limit the role of this tool to achieve healthy public policy and to control the social determinants of health.
    Keywords: Health Impact Assessment (HIA), Health annex, The Fifth Development Plan, healthy public policy
  • Leila Mohammadinia, Hossein Malekafzali *, Davoud Khorasani-Zavareh, Payam Roshanferk Pages 73-84
    Introduction
    Safety is a complex issue that is directly related to health, while the children’s curiosity and exploratory behavior are risky and due to damage or even death. The safety approach affects the behavior of the family in improving home safety, especially for under five children who need more attention. This study produced a home safety assessment tool for children to help families in this way.
    Methods
    This is a cross sectional study that produced a home safety assessment tool after reviewing the literature as well as using expert’s opinions such as Delphi and pilot study for under five children The Tool evaluated the safety of family homes in the Eyvanak area of Tehran. Then, the record of innovation feedback to the families and volunteers for community-based interface of the residents was done.
    Results
    This study led to the preparation checklist with 5 domains and 84 questions to assess home safety for children under 5. After evaluating the cross-sectional in Tehran, the results for the records of safety for each of the children has been set.
    Conclusion
    The necessity to improve home safety for under 5 children and the need to have a tool to assess the safety of the community needs assessment. This safety checklist tried to have the integrity and indigenous as much as possible and can help health policy makers in educating the families to promote safety and reduce children damage by this objective and clear aspects of safety concept.
    Keywords: Safety, Children, Tools, Risk, Family base
  • Sara Emamgholipour, Marita Mohammadshahi *, Behzad Raei, Maryam Radinmanesh, Ramin Rahimnia Pages 85-92
    Introduction
    The growth of health care costs due to the lack of financial resources justifies the need to evaluate the performance of various units via efficiency approaches. The aim of the present study was to determine the efficacy of the emergency unit of Tehran University of Medical Sciences’s hospitals by using an additive super efficient method and then compare it with the usual method of data envelopment analysis.
    Methods
    This was an analytical-descriptive study, which examined the performance of 16 hospital emergency departments of Tehran University of Medical Sciences. We calculated super efficiency and slacks of inputs and outputs for each hospital by assuming constant returns to scale and input-oriented model by using data for the year 2014-2015 via the DEA-Solver software.
    Results
    The results of Malmquist model showed that 8 departments had an efficiency of about 50%, although, with the high power of super efficiency approach, only 5 departments have efficiency. In other words about 33% of the departments have perfect performance. According to the calculated slacks, none of the departments had excess inputs, however, Razi and Rozbeh emergency departments had lack of outputs for inpatient admission.
    Conclusion
    Identifying the amount of slack in different units will help managers and policymakers to decide on the optimal allocation of resources by using a superior efficient method to avoid waste of resources. Since the managers and policy makers need to assess the exact performance of hospitals in terms of strengths and weaknesses for inputs and outputs, using the super efficiency model, relative to Malmquist, will get more exact results for decision making.
    Keywords: Super efficiency, Slacks, DEA, Emergency department
  • Farkhondeh Asadi, Hamid Moghaddasi, Reza Rabiei, Somayeh Malekzadeh* Pages 93-98
    Introduction
    The nephrology professionals who need quick access to information on dialysis are satisfied using dialysis information systems. The Dialysis Information System (DIS) is a Dialysis data management system that has been designed to improve the performance of the dialysis wards.
    Methods
    In this research ,data collection was done using a checklist and questionnaire .Then ,the data was obtained from the survey on the status of dialysis patients ’information system ,analyzed using descriptive statistics ,and presented in the form of research findings.
    Results
    The research findings indicate that currently there is no computerized information system on integrated dialysis patients in our country and the existing information systems are often semi-mechanized.
    Conclusion
    According to the necessity ,importance ,and the application of information related to dialysis patients ,in order to avoid errors ,decision making on a better treatment plan ,and the performance that leads to better outcomes for patients ,implementing a comprehensive and integrated information system for dialysis can be an effective step towards organizing information on dialysis patients ,improving the quality of medical services provided to them ,and providing necessary preventive measures .Therefore ,it will ultimately lead to improved public health.
    Keywords: dialysis, dialysis information systems, dialysis management systems, dialysis information management
  • Ali Maher *, Mohammad Aghajani, Marjan Ghotbi, Sajad Barazandeh, Asal Safaei, Laleh Anbari Pages 99-109
  • Mohammad Aghajani *, Iraj Harirchi, Ali Shahrami, Ali Maher, Alireza Olyaeemanesh, Peirhossein Kolivand Pages 110-121
  • Mohsen Bayati, Arash Rashidian *, Ali Akbari Sari, Sara Emamgholipour Pages 122-130
    Introduction
    General practitioners (GPs), as a main provider of primary health care, play a pivotal role in resource flows and responsiveness of healthcare systems. In this regard, a main issue in health policy making is how much money is considered desired by GPs (target income). Therefore, the current study was performed to analyze the GPs’ target income in Iran.
    Methods
    This is a cross sectional and descriptive study. The questionnaire was designed based on the literature review and expert opinion. The data were gathered by a survey on 666 GPs using convenience sampling in 2015. Descriptive statistics, t-test, as well as ANOVA were used for statistical analysis. The analysis was performed using STATA 12.
    Results
    The mean of monthly target income and actual income of studied GPs were 14613138 (SD= 10323692) and 6555573 (SD = 5299751) TOMAN, respectively. In average, the GPs reached to approximately 50% of their financial expectations. The GPs’ target income was almost 10 times Iran’s income per capita. There was a significant difference (P
    Conclusions
    While the average of GPs’ financial expectations with regard to the Iran economic capacity is high, there are large inequalities in financial expectations between GPs, so that the large percent of the GPs have low and reasonable financial expectations.
    Keywords: Health Economics, General Practitioner, Target Income, Financial Expectations, Health Human Resources