فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • محمد مهدی فرزبد، احمد رضایی، حیدر جانعلیزاده چوب بستی صفحات 3-20

    هدف اصلی این مقاله، ارائه مدلی تحلیلی از فرآیند ساخت معنای هویت ملی نزد ایرانیان است. فرض اصلی در این مقاله آن است که منبع معنایی هویت ملی را حافظه جمعی شکل می دهد، که از طریق ساخت روایت جمعی، انسجام لازم را برای تداوم طی زمان پدید می آورد. به این ترتیب، نیروی اجتماعی که فردی ایرانی را به ملت ایران پیوند می دهد حافظه جمعی است که در شکل روایت های جمعی به هویت ایرانی شکل می دهد. برای ساخت مدل نظری تحقیق از تلفیق رویکردهای نظری حافظه جمعی هالبواکس، هویت راویی ریکور و هویت ایرانی اشرف استفاده شد. با کاربست این مدل، افزون بر فهم واقعیت اجتماعی سیر تکوینی هویت ایرانی، تفسیر جدیدی از آخرین یافته های تجربی موجود در زمینه احساس هویت ملی در میان ایرانیان به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که امروزه در جامعه، معنا و درک مشترک از ایرانی بودن و به عبارتی هویت ایرانی در قالب روایتی تاریخی نگر است. در این روایت نمادها، اسطوره ها و خاطرات جمعی، به عنوان میراث نمادین مردم مناطق مختلف ایران در ساخت هویت ملی مدرن ایرانی بازپیکربندی می شوند.

    کلیدواژگان: حافظه جمعی، هویت ملی، هویت ایرانی، روایت ملی، هویت روایی
  • محمدتقی ایمان، سیده سمیه هاشمی، منصور طبیعی صفحات 21-34

    این مقاله به دنبال ارائه تحلیل شبکه مضمون نما حس مکانی گردشگران داخلی در بستر میراث فرهنگی و تاریخی شهر شیراز است. در این پژوهش از روش شناسی کیفی مردم نگاری استفاده شده است. پاسخ دهندگان در این پژوهش 25 نفر از گردشگران داخلی بوده اند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. برای تحلیل داده های اولیه از تحلیل شبکه مضمون نما استفاده شده است. در فرایند 6 مرحله ای تحلیل، 31 کد اولیه به پنج تم بنیادین «شکوفایی حسی» ، «حس تعلق به مکان» ، «درک زیبایی شناسانه» ، «بودن در مکان امن» و «معماری روح نواز» ؛ دو تم سازمان دهنده «خاطره روان محور» و «خاطره مکان محور» و یک تم فراگیر «بازآفرینی خاطرات تاریخی فرهنگی» تقلیل یافتند. تحلیل شبکه مضمون نما در این تحقیق حاکی از آن است که گردشگران در میراث فرهنگی شهر شیراز مجموعه ای از احساس مکانی را تجربه می کنند که می توان آن را «بازآفرینی خاطرات تاریخی فرهنگی» دانست که به خوبی نمایانگر ارتباط فرد با مکان، گذشته، دیگران و خود است. این ارتباطات به نوعی تقویت کننده ی هویت های فردی، فرهنگی، تاریخی و ملی افراد است.

    کلیدواژگان: گردشگری میراث، حس مکانی، هویت ملی، مردم نگاری، تحلیل شبکه مضمون نما
  • حسین سیف الدینی * صفحات 35-56

    قومیت گرایی از پدیده های سیاسی عصر جدید است که پس از فروپاشی شوروی و روند شتاب زده ی جهانی شدن و ظهور گفتارهای پست مدرن، ابعاد وسیعی یافته است. قومیت گرایی در گذشته به صورت یک گفتمان حاشیه ای، فاقد مبانی فکری اصیل و تاریخی بود و همواره سوار بر ایدئولوژی های سیاسی دیگر به میدان سیاست می آمد.
    این پدیده ابتدا براساس گفتارهای چپ مارکسیستی و به تقلید از تئوری های لنین، رواج پیدا کرد. حزب کمونیست ایران در اواسط دهه ی 1920 میلادی نخستین بار به این مساله توجه کرد. سپس احزاب توده، فرقه دموکرات آذربایجان و کردستان و سایر سازمان های چپ گرا تا بهمن 1358 زمینه های نظری متنوعی را در این حیطه باب کردند. این تحقیق می کوشد تا ریشه های فکری قومیت گرایی را در بسترهای فکری اولیه آن، یعنی بستر مارکسیسم لنینیسم، موشکافی کرده و نشان دهد که گفتمان قومیت در ایران تا اندازه زیادی متاثر از گفتارهای چپ است.
    روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای است. مفروض اصلی این مقاله بر این گزاره مبتنی است که گفتمان قومیت، میراث دار بخشی از گفتمان مارکسیسم لنینسم است که با عنوان «مساله ملی» در ادبیات سیاسی چپ مطرح و این میراث به واسطه ی احزاب و سازمان های چپ به این جریان فکری سیاسی منتقل شد.

    کلیدواژگان: قومیت، مساله ملی، مارکسیسم، لنینیسم، قوم گرایی
  • سید علی محمد رضوی، مسعود کیانپور، احسان آقابابایی صفحات 57-74

    هویت احساسی با گسترش تعاملات در فضای مجازی و توجه به احساسات از منظر اجتماعی به این دلیل اهمیت دارد که کنشگران در ارتباطات مجازی خود، هویت حقیقی خود را پنهان و سعی در ارایه ی خویشتنی جدید می کنند. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسانه به توصیف چیستی و چگونگی تجربه ی زیسته ی افراد در برساخت هویت احساسی خود در تعاملات سایبری می پردازد. میدان تحقیق مطالعه شده شامل جوانان شهر قم است که با گذراندن حداقل چهار ساعت از وقت خود در فضای مجازی، کاربران پرمصرف تلقی می شوند. داده های این پژوهش از طریق نمونه گیری هدفمند و با مصاحبه ی عمیق با 25 نفرگردآوری و با استفاده از روش تحلیل پدیدارشناسانه ون مانن تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد هویت احساسی افراد با نوعی کنترل گری آغاز می شود و پس از ارزیابی موقعیت کنشگران، نوعی انضباطی شدن را در محتوای تعامل به همراه دارد. در این میان با نمایشی عمل کردن آنها گونه ای از سیالیت در هویت و به دنبال آن احساسی شدن در کنش ایجاد می شود و نهایتا با تداوم این فرایند جایگزینی هویتی اتفاق می افتد. چنانچه پاسخ های دریافت شده ی کاربران با استانداردهای هویتی کنشگران هماهنگی و انسجام داشته باشد، به شکل گیری احساسات مثبت می انجامد و در غیر این صورت حالتی از طغیان و حذف را در پی دارد.

    کلیدواژگان: هویت احساسی، پدیدارشناسی، برساخت گرایی، فضای سایبر، احساسات مجازی
  • یعقوب فروتن، صدیقه رضایی پاشا صفحات 75-96

    هدف این نوشتار، بررسی تاثیرات هویت دینی بر روی تمایلات فرزندآوری است که از موضوعات مهم تحقیقاتی در جهان معاصر محسوب می شود. در جامعه ما نیز با توجه به نقش تعیین کننده ی دین و مذهب در تمام جنبه های زندگی فردی و اجتماعی و هم چنین به سبب سیاست های خانواده و فرزندآوری، تحقیقات علمی در این حوزه از اهمیت و ضرورت مضاعف برخوردار است. این تحقیق مبتنی بر داده های بررسی پیمایشی در برخی از نقاط شهری و روستایی ایران است که تا حدود زیادی در بردارنده ی گستره ی جغرافیایی و تنوع های فرهنگی و اجتماعی از کشور ما است. با استفاده از روش نمونه گیری کوکران، جمعیت نمونه تحقیق را تعداد 3667 نفر مردان و زنان 15 ساله و بالاتر ساکن در نقاط شهری و روستایی در 8 شهرستان شامل اسفراین، اهواوز، بابلسر بجنورد، خرم آباد، گنبدکاووس، محمودآباد و همدان تشکیل می دهند. یافته های تحقیق نشان می دهد که براساس هر یک از چهار مولفه دینی مذهبی تحقیق (شامل میزان دینداری، انجام فرائض دینی، نوع حجاب در اماکن عمومی، تصمیم گیری زنان درخصوص نوع حجاب) ، تمایلات فرزندآوری به طور معنی داری تحت تاثیر سطح دینداری است.

    کلیدواژگان: مولفه های هویت دینی مذهبی، سطح دینداری، تمایلات فرزندآوری، ایران
  • میترا رئوفی، محمدباقر تاج الدین، ژیلا مشهدی میقانی صفحات 97-110

    هویت ملی بالاترین سطح هویت جمعی است که رابطه انسان با کشورش را نشان می دهد. فرآیند پاسخگویی آگاهانه یک ملت به پرسش هایی از خود و به مفهوم احساس تعلق به اجتماع ملی و تفاوت با دیگران و موجب وحدت و انسجام یک جامعه می شود. این نوشتار به بررسی برخی از ابعاد هویت ملی می پردازد. روش این پژوهش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسش نامه است. جامعه آماری پژوهش را جوانان گروه سنی 15-29 ساله ساکن در دو شهر ایلام و کرمانشاه تشکیل می دهد که 800 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که در گرایش به هویت ملی افراد ساکن در کرمانشاه گرایش بیشتری را نشان داده اند، هم چنین میان گرایش به هویت ملی با جنسیت و وضعیت تاهل رابطه ی معناداری وجود دارد؛ درحالی که با سن و تحصیلات پاسخگویان رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، مولفه های هویت ملی، جوانان
  • سیده سعیده حسینی زاده مهرجردی صفحات 111-130

    ابراهم جکسون مستشرق، محقق و استاد دانشگاه کلمبیا، از سال 1895. م در حوزه ی شرق شناسی مقالات و کتاب هایی نگاشت. در1903. م به ایران و آسیای میانه سفر کرد. ره آورد او کتاب «سفرنامه جکسون: ایران در گذشته و حال» است که حاوی مطالب تحقیقی، تاریخی و باستان شناسی است. این کتاب توصیف های او عناصر هویت بخش ساختار کالبدی یزد قاجاری را بررسی کرده و از همانندی توصیف های مکانی او با موقعیت قدیم شهر یزد در سده چهارم طبق سفرنامه ابن حوقل و اصطخری بهره برده است. تطابق مطالب با جغرافیای تاریخی یزد بر پایه عناصر اصلی معماری بناها و سیمای شهری و کیفیت شهرسازی و مسیرهای دسترسی و ارتباط بناها و راه ها، توپوگرافی زمین و نیز عناصر فرهنگی و اجتماعی آن است. نوع پژوهش بنیادی و روش پژوهش توصیفی تحلیلی است که اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. طبق نتایج ایران عهد قاجار در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و غیره پیشرفت داشته است. وی درخصوص معماری و شهرسازی یزد در دوره قاجار به نکات جالب توجهی اشاره کرده که برخی از آن ها همچنان با وضع موجود شهر یزد سازگار است.

    کلیدواژگان: سفرنامه جکسون، معماری، جامعه ایران، عهد قاجار، یزد
  • مسعود کوچکیان، سیمون آیوازیان، ویدا نوروز برازجانی صفحات 131-146

    مدرنیزاسیون طی یکصد سال گذشته، معماری مسکونی ایران را به فضایی مبهم کشانده که دولت های استعماری در آن نقش اساسی داشته اند. این مقاله بر آن است تا ابعاد این فرایند استعماری را در فضای معماری مسکونی بررسی کند. پرسش اصلی این است که چرا دولت های غربی در راستای اهداف استعماری خود، تغییر ساختار معماری مسکونی ایران و الزامات مربوط به خانه داری را هدف قرار داده اند. فرضیه این نوشتار با بررسی تاریخی تحلیلی اقدامات غرب و نیروهای محافظه کار داخلی آن است که برخورد چند بعدی ایرانیان نسبت به ماهیت معماری مسکونی، نقش اساسی در باز تعریف ایده های مصرف گرایی، جنسیتی، طبقاتی و هویت ملی ایران داشته است. ترویج این عناصر هدف اصلی نیروهای استعماری بوده است. این پژوهش به شیوه ی کیفی مدون شده و در واکاوی پرسش مطرح در آن، گردآوری داده ها به طریق کتابخانه ای انجام پذیرفته و از روش تحلیلی بهره جسته است.

    کلیدواژگان: استعمار، معماری مسکونی، مصرف گرایی، هویت ملی
|
  • Pages 3-20

    The main purpose</span>of this paper is to present an analytical model of the process of constructing the meaning of national identity for Iranians. The leading assumption in this article is that collective memory forms the source of meaning for national identity, which creates the necessary coherence for continuity over time through the structure of collective narratives. Therefore, the social force that links an Iranian individual to the Iranian nation is the collective memory that shapes Iranian identity in the form of collective narratives. In order to construct a theoretical model of research, the combination of Halbwachs's theory of collective memory, Ricoeur's theory of narrative identity and Ashraf's theory of Iranian identity were used. Applying the model, in addition to understanding the social reality of the development of Iranian identity, a new interpretation of the latest empirical findings on the sense of national identity among Iranians was achieved. The results of this research showed that today in society, the meaning and common understanding of being Iranian, in other words, the Iranian identity, has a template of historical narrative. In this narration, symbols, myths and collective memories as the symbolic heritage of the identities of various ethnic groups are reconfigured in the Iranian modern national identity.

  • Pages 21-34

    This paper is to provide a thematic network of sense of place among internal tourists in the context of historical and cultural heritage in Shiraz. Ethnographical qualitative methodology has been used in this study. Informants in this study were among 25 internal tourists that have been selected through purposive sampling. In order to analyze the primary Data, thematic network analysis has been used. In the six-stage process of analysis, 31 primary codes were depleted to five basic themes: sensual efflorescence, sense of belonging to a place, Aesthetical perception, being in a safe place, exhilarating architecture, two organizing themes: spirit-oriented memory and place-oriented memory and a global theme: historical-cultural memory recreation. Comprehensive the thematic network in this study shows that tourists in the historical cultural heritage of Shiraz experience a collection of senses of place which can be considered as: historical-cultural memory recreation that shows a person's relationship with place, past, others and himself. These relationships somehow reinforces the personal, cultural, historical and national identities of people.

  • Pages 35-56

    Ethnicity is one of the trends of the new era which some paradigms, e.g., globe after Soviet fall, globalization, and rise of the Postmodern discourses, has caused its spread through the globe in these years. Ethnicity, in countries with a long history or colonized countries, had not existed or had been a marginal issue. However, during Soviet era, it came to the political scene as a hone and supporter of the political ideologies. As one of the main trends in 20th century, ethnicity has been defined as the "National Question" under "Marxist-Leninist" paradigm which is explored in this paper. As a consequence of Soviet impact on Iran, ethnicity came to Iran, at first, as a complement of the left-Marxist discourses as well as Lenin theories. The "Communist Party of Iran" used this idea in the 1920's. Afterward, other parties, e.g., the "Tudeh Party of Iran" and other leftist parties in Iran used that as the means of their political ends, causing violence and insecurity until 1980's. This paper tries to analysis the Ethnocentrism regarding its basic causes, which mainly is Marxism-Leninism, and shows that Ethnocentrism in Iran is highly influenced by leftist-Marxists discourses. The Research Methodology in this paper is descriptive-analytical and information gathering is based literature review. The main presumption of this paper is that the ethnicity is a part of Marxism-Leninism discourse whereas has been stated as the "National Question" in Left political context. consequently, The leftist parties and organizations used the ethnicity as a political-ideological tool.

  • Pages 57-74

    Emotional identity is formed with expansion of interactions in cyberspace. attention to emotions from a social perspective is important because actors hide their real identities and replace it with a new self-respect act in their virtual communications. This research is formed with a qualitative approach and phenomenological method, and seeking access that people how to describe and their experience lives in building their emotional identity in cyberspace interactions. The research field is composed of young people who spend at least four hours of their time in cyberspace as "high-potential users" in Qom city. The data of this research were analyzed through premeditated sampling and deep interviewing technique with 25 people and using Van Manen's phenomenological analysis method. The findings show that emotional identity of individuals begins with a kind of control, and after assessing the position of the activists, there is a kind of dissociation in the content of the interaction. In the meantime, with their performance demonstration, they create a kind of fluidity in identity, and, in the end, the emotion of action happens. If the responses received by users are consistent with their identity standards, they will create positive emotions, otherwise they will be in a state of overthrow and elimination.

  • Pages 75-96

    This study primarily aims to examine the place of religious determinants on ideal family size and childbearing desires that is identified as a vital issue of the contemporary world. This also applies to Iran as religion plays a crucial role in all individual and social aspects of life as well as the recent population policy related to family size and childbearing. The results of this analysis is based on a survey that includes 3667 males and females aged 15 years old and over living in rural and urban areas of Ahvaz, Babolsar, Bojnord, Khoramabad, Gonbad-Kavos, Mahmoudabad, and Hamadan. This analysis uses four major indicators in order to measure religious determinants: a self-assessment of religiosity, commitment to religious practices, attitudes towards women's dress codes (hijab)</em> and whether women should decide to wear veil. Generally speaking, the results of this analysis show that ideal family size is substantially and significantly affected by these four religious determinants: the stronger the latter, the higher the former.

  • Pages 97-110

    cdvNational identity is the highest level of collective identity that shows the relationship between man and his country. The national identity is the process of consciously answering a question from one nation to itself, meaning the sense of belonging to the national community and the difference with others and others that leads to the unity and cohesion of a society. The present study examines some aspects of national identity. The method used in this research was survey using questionnaire technique. The statistical population of the study is young people belonging to the age group of 15-29 years old living in Kermanshah and Ilam, 800 of whom were selected as the statistical sample by applying a multi-stage cluster sampling method. The findings show a tendency towards the national identity of the people living in Kermanshah. Also, there is a meaningful relationship between the tendency toward national identity with gender and marital status, while there is no significant relationship with age and education of respondents.

  • Pages 111-130

    Abraham Jackson, is an orientalist, researcher and professor at Columbia university, from 1895 wrote articles and books in the about orientalism. In 1903, he traveled to Iran and Central Asia. Resulting of his travels was the logbook named "Persia past and present" and about geographical, historical and archeological researching.This paper reviews the identifying elements of physical structure of Yazd in Qajar era and is accordance with the position of ancient city of Yazd, in the tenth century and Ibn-hoghal and Estakhri,s logbooks. The contents are in accordance with the historical and geographical possitions of Yazd basing on the architectural and urbanism, landscapes, urban qualities, access routes and associated buildings, roads, topography and socio-cultural elements. Moreover, the previous studies on this paper is very general and has simply descriptive purposes. The methodology of this research is descriptiveanalytical and some of the features and content of these inscriptions are investigated via field study and library sources. The results of this research show that Iran grew in the political, economical, socio-cultural and ... on the era.

  • Pages 131-146

    Modernism took residential Architecture of Iran to a vague space in former century in which colonization willing has played fundamental role. This article wants to survey this colonization process in residential architecture space. The main question is why western governments initiated reforming residential architecture of Iran and domestic affairs. This article via historical-analytical approach has concluded that the multiple approaches of Iranians toward the nature of residential architecture plays a vital role in reassessment of the ideas of: consumption, sexuality, religion, class-based and nation’s identity. These ideas were the main objectives of colonization forces in that era. They changed the characteristics and features of Iranian’s home to reach their colonization goals in long term period. This research based on qualitative and interpretative method, as well as, data has been gathered from documentary technique.