فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 4 (زمستان 1389)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرویز داودی، مهدی هادیان صفحات 1-21
    وقوع بحران‏های مالی متعدد طی سه دهه گذشته، به ویژه بحران مالی سال 2007، سبب بازنگری در ادبیات اقتصادی آزادسازی و مقررات‏زدایی بازارهای مالی شده است. در این مقاله، با مرور تئوری تفکیک‏پذیری کلاسیکی و انتقادهای مطرح شده و همچنین بررسی اجمالی برقراری آن در شرایط کنونی اقتصاد سرمایه‏داری‏، مفهوم نوعی از انفکاک بین بازارهای مالی و بخش واقعی اقتصاد معرفی شده است که وجود و گسترش آن منجر به بروز بحران‏های مالی می‏شود. این انفکاک که به واگرا شدن روند ارزش‏های اسمی از ارزش‏های واقعی منتهی می‏شود، هنگامی رخ می‏دهد که عملکرد بازارهای مالی مبتنی بر بخش واقعی اقتصاد نباشد. با گسترش انفکاک و بروز جدایی ارزش‏های اسمی دارایی های مالی از درآمدزایی آنها در بخش واقعی، فرصت‏های کسب‏ سود آسان و کوتاه‏مدتی ایجاد می‏شود که باعث تشدید انگیزه های سفته‏بازی در بازارهای مالی است. در این حالت، حجم عمده‏ پول به جای گردش در چرخه فعالیت‏های بخش واقعی اقتصاد، به بازارهای مالی هدایت و سبب تشکیل حباب قیمتی و متورم شدن آن می‏شود که نتیجه، سقوط قیمت دارایی و لذا بروز بحران مالی است. برای شناسایی این انفکاک، شاخص نسبت قیمت سهام به بازدهی آن ارائه شده است. نتایج نشان می‏دهد که در دوران منتهی به بروز بحران مالی شاخص انفکاک در حال افزایش بوده است. با توجه به عوامل ایجاد و گسترش انفکاک در بازارهای اقتصاد، ضروری است که قواعد و سازوکار نظام مالی به ‏گونه‏ای پایه‏گذاری شود تا با کاهش میزان انفکاک، از بروز بحران‏های مالی کاسته شود.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، سفته بازی، حباب قیمتی، انفکاک، بحران مالی
  • محمدعلی کفایی، الهام خیراندیش صفحات 23-52
    سرمایه گذاری یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی است. عوامل متعددی از قبیل متغیرهای پولی و مالی، سیاسی و ساختاری بر فرایند پس انداز و سرمایه گذاری در هر کشور تاثیر دارند. بازارهای مالی نیز به نوبه خود نقش تعیین کننده ای در دستیابی به سطح سرمایه گذاری بالاتر و در نتیجه رشد و توسعه اقتصادی ایفا می کنند. در این مقاله، به بررسی اثر تغییر نرخ سود سپرده های بانکی به عنوان یکی از متغیرهای اصلی بازارهای مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله سرمایه گذاری، تولید ناخالص داخلی و اشتغال به روش پویای سیستمی پرداخته و نیز با بررسی اثر نرخ سود بانکی بر سطح سپرده گذاری در بانک ها و در نهایت بر تحولات بازارهای دارایی، به برآورد تابع تورم پرداخته می شود. یافته ها حاکی از رابطه منفی نرخ سود بانکی با سرمایه گذاری، تولید ناخالص داخلی و اشتغال و یک رابطه مستقیم میان نرخ سود بانکی و تورم است.
    کلیدواژگان: نرخ سود، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی، اشتغال، سرمایه گذاری، روش پویای سیستمی
  • عباس عرب مازار، مریم احمدیان صفحات 53-82
    سرمایه گذاری نقش موثری بر رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد و مطالعه و شناخت عوامل تاثیر گذار بر سرمایه گذاری خصوصی می تواند به سیاست گذاری دقیق تر به منظور رشد و مشارکت هر چه بیشتر این بخش منجر شود. بر مبنای نظریات اقتصاد نهادگرای جدید، محیط نهادی و ساختاری، برعملکرد اقتصادی کشورها از جمله میزان سرمایه گذاری تاثیر می گذارد. عدم محاسبه شاخصی بومی از فضای کسب و کار ایران به صورت سری زمانی مانعی از ورود این متغیر نهادی در مطالعات تجربی است. لذا با هدف یافتن شاخصی مناسب از فضای کسب و کار ایران به ارزیابی شاخص های جهانی فضای کسب و کار پرداخته می شود. با توجه به کاستی ها و عدم تناسب شاخص های جهانی با مطالعات داخلی تلاش می شود تا شاخصی بومی از فضای کسب و کار ایران تدوین شود. این شاخص با تکیه بر متغیرهای مهم اقتصادی تدوین شده و برآورد تابع سرمایه گذاری خصوصی با در نظر گرفتن این شاخص حاکی از آن است که بهبود فضای کسب و کار به افزایش سرمایه گذاری خصوصی در ایران منجر می شود.
    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، اقتصاد نهادگرای جدید، شاخص اندازه گیری فضای کسب و کار، سرمایه گذاری خصوصی
  • محمدحسین پورکاظمی، حسین صمصامی، ثوره افتخارزاده صفحات 83-108
    محدود بودن منابع و امکانات، لزوم اولویت بندی تخصیص آنها را ایجاب می کند. با توجه به اینکه دو بخش مولد اقتصادیعنی بخش صنعتو بخش کشاورزی در جذب منابع محدود موجود برای تولید در رقابت هستند این پرسش پیش می آید که با وجود محدودیت بودجه در هر برنامه توسعه، کدامیک از این دو بخش با توجه به ویژگی های خاص هر بخش و قابلیت هایی که هرکدام دارند در تخصیص این منابع محدود سرمایه گذاری دارای اولویت هستند؟ در این مقاله برای نخستین بار با هماهنگ سازی دو طبقه بندی ISIC و HS به طور همزمان از شاخص های جدول داده – ستانده و شاخص های مزیت سنجی استفاده و سعی شده با به کارگیری روش تلفیقی تحلیل عاملی و تحلیل تاکسونومی عددی به پرسش فوق پاسخ داده شود. نتایج بررسی ها نشان می دهد که بخش کشاورزی و زیربخش مواد غذایی و آشامیدنی در اولویت قرار دارند.
    کلیدواژگان: مزیت سنجی، بخش صنعت، بخش کشاورزی، تحلیل عاملی، تحلیل تاکسونومی عددی
  • سید عزیز آرمن، معصوم میرابی زاده صفحات 109-128
    هدف از نگارش این مقاله، برآورد نرخ آستانه ای تورم و رابطه آن با رشد اقتصادی در منتخبی از کشورهای عضو اوپک است. شش کشور از مجموعه کشورهای عضو اوپک طی دوره زمانی 2005-1970 بررسی شدند. روش تجزیه- تحلیل بدین منظور روش داده های تلفیقی انتخاب شده است. مسئله ای که در اینجا مطرح است، چگونگی اثرگذاری تورم بر رشد اقتصادی است و اینکه آیا اثرات احتمالی در تمام سطوح تورم متقارن هستند؟ مسئله دیگری که به طور ضمنی بررسی شده است این است که آیا تفاوت معنی داری بین رابطه تورم و رشد اقتصادی در میان کشورهای تحت بررسی وجود دارد؟ برآورد مدل رشد اقتصادی به روش GLS و با رویکرد اثرات ثابت گویای این است که در کشورهای مورد بررسی تورم پایین تر از سطح 15 درصد، بر رشد اثر بااهمیتی ندارد، اما تورم بالاتر از این سطح آستانه ای (تورم بالای 15 درصد) اثر منفی و بااهمیتی بر رشد اقتصادی دارد. نتایج آزمون فرضیه دوم تحقیق نیز گویای این است که تفاوت معنا داری در نوع رابطه بین تورم و رشد اقتصادی بین کشورهای تحت بررسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سطح آستانه ای، تورم، روش داده های تلفیقی
  • علیرضا کازرونی، مجید فشاری صفحات 129-156
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ واقعی ارز بر تولید ناخالص داخلی ایران طی دوره 1387- 1367 با استفاده از داده های سری زمانی فصلی است. برای این کار، شاخص بی ثباتی نرخ واقعی ارز با استفاده از مدل GARCH تخمین زده شده و از روش همجمعی جوهانسن – جوسیلیوس برای بررسی رابطه بلندمدت بین متغیرهای مدل استفاده شده است. نتایج ناشی از تخمین مدل حاکی از آن است که نرخ واقعی ارز و بی ثباتی آن، تاثیر منفی و معنی دار بر تولید ناخالص داخلی ایران و متغیرهای رابطه مبادله و حجم نقدینگی واقعی تاثیر مثبت و معنی دار بر تولید ناخالص داخلی داشته اند. نتایج بررسی استحکام مدل نیز گویای این است که در تمامی حالت های تخمین مدل، تاثیر منفی و معنی دار نرخ واقعی ارز و بی ثباتی آن بر تولید ناخالص داخلی حفظ شده و متغیر اثر متقابل بی ثباتی نرخ واقعی ارز و درجه بازبودن اقتصاد بر تولید ناخالص داخلی تاثیر منفی و معنی دار داشته اند.
    کلیدواژگان: ایران، بی ثباتی نرخ واقعی ارز، تولید ناخالص داخلی، مدلGARCH، رابطه مبادله
  • سعید عیسی زاده، جهانبخش مهرانفر صفحات 157-182
    ایران از جمله کشورهایی است که تعداد بسیار زیادی مهاجر و پناهنده افغانی را در خود جای داده است. از کل مهاجران افغانی که در ایران پناه گرفته اند، کمتر از ده درصد در اردوگاه های ویژه پناهندگان جای گرفته اند و بقیه وارد شهرها و روستاهای ایران شده و برای تامین مخارج خود مشغول به کار شده اند. مهاجران افغانی که اکثرا کارگران غیرماهر و غیرقانونی هستند، مشاغل سخت و طاقت فرسا را با دستمزدهای پایین بر عهده می گیرند. از این رو می توانند به رقابت با نیروی کار غیرماهر داخلی بپردازند. این مطالعه، با استفاده از داده های سری زمانی و روش حداقل مربعات معمولی(OLS) در اقتصادسنجی، به بررسی تاثیر حضور افاغنه بر نرخ بیکاری کل ایران می‏پردازد. نتیجه مطالعه حاکی از آن است که طی دوره مورد بررسی (1385- 1355)، حضور مهاجران افغانی در بازار کار ایران، نرخ بیکاری کل کشور را افزایش داده است. در واقع، آنها جانشین نیروی کار ایرانی شده و فرصت های شغلی را از دست آنها ربوده‏اند.
    کلیدواژگان: مهاجران افغانی، بازار کار، نرخ بیکاری، اقتصاد ایران
  • مجید صباغ کرمانی، کاظم یاوری، سید ابراهیم حسینی نسب، سیدهادی موسوی نیک صفحات 183-215
    در این مقاله، با هدف بررسی درجه حاکمیت مالی در اقتصاد ایران و اثر کاهش یا افزایش آن بر رفاه اجتماعی، مدل مناسب اقتصاد ایران در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) طراحی و به روش کالیبراسیون حل شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که درجه استقلال سیاست پولی از سیاست مالی در ایران بسیار پایین و نزدیک صفر (برابر 079/.) است که نشان از حاکمیت بالای سیاست مالی دارد. همین طور نتایج نشان می دهد که با کاهش حاکمیت مالی زیان تولیدی کاهش و رفاه اجتماعی افزایش می یابد. با این حال، این نتیجه بدان معنا نیست که حاکمیت مالی صفر در اقتصاد ایران، رفاه اجتماعی را حداکثر می کند. نتایج نشان می دهد که افزایش درجه استقلال سیاست پولی به بالاتر از 5/. (50 درصد) عملا تاثیری بر افزایش رفاه اجتماعی ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت مالی، رفاه اجتماعی، تعادل عمومی پویای تصادفی
|
  • Parviz Davoodi, Mehdi Hadian Pages 1-21
    Several financial crises over the past three decades, especially the financial crisis of 2007, have caused revision in the literature of liberalization and deregulation of financial markets. In the Present Study, by surveying the theory of classical dichotomy and its critiques, the notion of separation between financial and real markets has been introduced. The existence and expansion of this separation will lead to financial crises.This separation which results in divergence between nominal and real values, occurs when the performance of financial market is not based on that of the real sector. The expansion of this separation and detachment of nominal values of financial assets from their return stream in the real sector generate shortly, motivate easily profitable opportunities which intensify speculative motives in financial markets. In this situation, a large amount of money will be transfered from the real sector of economy to the financial markets, and as a result, asset price bubbles are created. With inflating price bubbles, the financial crises are more likely to happen due to the burst of bubbles and the fall of asset prices.
    In order to identify this separation, the price-earning ratio index has been used. The results indicate that the separation index is increasing during the preceding periods of financial crises. Considering the factors which cause and expand the separation between financial and real sectors of economy, it is essential to reestablish regulations and mechanisms of financial markets in a way that reduces this separation and hence reduces financial crises.
    Keywords: Financial Markets, Speculation, Price Bubble, separation, Financial Crisis
  • Mohammadali Cafaie, Elham Kheirandish Pages 23-52
    Investment is one of the most important factors of economic development. Monetary, financial, political and structural variables influence saving and investment. Financial markets have a determinant role in achieving higher investment level, economic growth rate and development. The present has examined the effect of change in banking deposit's profit as one of the financial market main variable on macroeconomic variables such as investment, GDP and employment. In addition, by looking into the effect of banking deposit profit rate on choosing between different properties, an inflation function was evaluated. The finding of the study suggested that, the relationship between deposit's profit rate & investment & employment & GDP is direct. However with inflation such relationship turned out to be indirect.
    Keywords: Interest Rate, Profit Rate, Macroeconomic variables, investment, dynamic system approach
  • Abbas Arabmzar, Maryam Ahmadian Pages 53-82
    Investment has an important role in the economic growth and development of a country. Studies and experiments on factors affecting private investment would result in more efficient policies of the private sector growth. According to the new institutional economics, institutional structure greately affects the overall economic performance such as investment. Since no national business environment index exists, in Iran studies on investment behavior suffer from lack of this important measure. Therefore, in order to find an appropriate index of the business environment in Iran, an attempt has been made to establish an national business environment index. It should be born in mind that deficiencos and lack of congruence of the international indices with the national ones is also an issue. comparison of international indices was performed. Estimation of investment function implies that improvemet in business environment corresponds with the increase of private investment in Iran.
    Keywords: Business Environment, New Instutional Economics, Business Environment Index, private investment
  • Mohammad Hossein Pourkazemi, Hossein Samsami, Soureh Eftekharzadeh Pages 83-108
    Scarcity of economic resources causes defining priority of their allocation to activities. Agriculture and Non-Agricultural Manufacturing (NA-Manufacturing) as two parts of production sector compete for absorbing those scarce resources. Hence, the question is: which part is preferred in this allocation, Agriculture or NA- Manufacturing?
    In this paper with coordinating ISIC and HS codes, Input-output indices and comparative advantage indices have been used simultaneously for the first time. Factor analysis and numerical taxonomic analysis methods have also been incorporated to answer the question. The results indicate that Agriculture is preferred to NA-Manufacturing in Iran’s economy.
    Keywords: Relative Advantages, Non, Agricultural Manufacturing Sector, Agriculture Sector, Factor analysis, Numerical Taxonomy Analysis
  • Seyyed Aziz Arman, Masum Mirabizadeh Pages 109-128
    The purpose of implementing the present research is estimating the threshold rate of inflation and its relation with economic growth in a selection of OPEC countries. Six countries of OPEC are studied for the period of 1970-2005. The method selected for the data analysis is the pooled data method. An issue addressed here is the inflation influence on economic growth and the probable symmetric effect in all its levels. Other issue that is dealt with implicitly is whether there is any significant difference among the countries under investigation. In this respect the impact of Estimation of economic growth model using generalized least squares (GLS) method and fixed effects approach indicats that inflation rate under 15% doesn’t have significant effect on the growth rate in the countries under consideration. However, inflation above this threshold level (inflation above 15%) has negative and significant effect on the economic growth. The results related to the second issue indicate that there isn’t any significant difference in the relationship between inflation and economic growth among those countries.
    Keywords: Economic Growth, Threshold, Inflation, OPEC countries
  • Ali Reza Kazerooni, Majid Feshari Pages 129-156
    The main objective of the present study is to investigate the impact of exchange rate volatility on GDP of Iran by using seasonal time series data over the period of 1988-2008. In the present study, the real exchange rate volatility index has been estimated incorporating the GARCH model. The Johansen’s co- integration test indicates that there is a long – term relationship among the variables of the model. The main findings of the model show that the exchange rate volatility and real exchange rate have negative and significant effects on GDP and terms of trade and real money liquidity have positive and significant effect on Iranian GDP.
    The results of model robustness indicate that in all alternative models which have been estimated, both exchange rate volatility and cross effect of openness and volatility have negative and significant effects on GDP.
    Keywords: Iran, Real Exchange Rate Volatility, GDP, Terms of Trade, GARCH
  • Saeid Eisazadeh, Jahanbakhsh Mehranfar Pages 157-182
    Iran is one of the most concentrated areas of Afghan migrants and refugees. Most Afghans live outside camps dispersed throughout the country mixed with Iranian households. The majority of Afghan immigrants are typically unskilled and illegal workers. They expect lower wages than their Iranian counterparts and are ready to work in troublous conditions. Therefore, they can compete with Iranian unskilled workers. This study makes an attempt to investigate the impacts of Afghan immigrants on the unemployment rate in the economy of Iran, through time series data analysis and estimating regression equations using Ordinary Least Square (OLS) method. The results indicate that during the period under study (1976-2006), Afghan immigrants led to and increase in the unemployment rate in the economy of Iran. In fact, Iranian workers have been replaced by Afghan workers.
    Keywords: Afghan Immigrants, Labor Market, Unemployment Rate, Economy of Iran
  • Majid Sabbagh Kermani, Kazem Yavari, Seyed Ebrahim Hoseini Nasab, Seyed Hadi Mousavi Nik Pages 183-215
    In this paper, a Dynamic Stochastic General Equilibrium Model have been designed to investigate Fiscal Dominance' effect on social welfare. The designed model has solved by calibration method. Results shows that the degree of fiscal dominance in Iran economy is about 92 percent and decreasing of Fiscal Dominance would lead to decreasing of output loss and increasing of social welfare. However, these results do not mean that the zero degree of fiscal dominance would maximize the social welfare in Iran. Results indicate that increasing of independence of monetary policy to upper than .5 (50 percents) does not any significant positive effect on social welfare.
    Keywords: Fiscal Dominance, Social Welfare, DSGE