فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال ششم شماره 2 (زمستان 1396)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال ششم شماره 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • اکبر حسن پور، سید امیر رضا ابطحی*، فرشید خمویی صفحات 9-24
    مدیریت منابع انسانی با تمرکز بر سرمایه انسانی و برنامه های مدیریت محیط زیست و ادغام آنها در فعالیت های خود، اثرات قابل توجهی را در ارتقای توجه به محیط زیست خواهد داشت. از آنجا که آموزش و توسعه تسهیل گر مدیریت منابع انسانی سبز است، لذا این تحقیق در راستای ارتقای رفتار سبز کارکنان به دنبال شناسایی و اولویت بندی نیازهای (دوره های) آموزشی سبز سازمان ها مبتنی بر رویکرد مدیریت منابع انسانی سبز می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش در گروه پیمایشی است. در این پژوهش 14نیاز (دوره) آموزشی بر اساس ادبیات تحقیق شناسایی شدند. جامعه آماری این پژوهش10 نفر از کارشناسان صنعت آموزشی کشور بوده که به روش گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس پنج نقطه ای لیکرت نظرات آنها برای تعیین اهمیت این نیازهای (دوره های) آموزشی گردآوری شد. در واقع، با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره در ابتدا به کمک تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی 8 نیاز (دوره) آموزشی به عنوان مهم ترین نیاز مشخص شد. علاوه بر این با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای ((ANP نیازهای (دوره های) آموزشی موثر در ارتقای رفتار سبز کارکنان به لحاظ عملکرد رتبه بندی شدند که بر اساس آن به ترتیب توسعه پایدار، 14001ISO و خرید سبز به عنوان مهم ترین و موثرترین نیاز ها یا دوره های آموزشی شناسایی شدند. بر این اساس مدیران موسسات آموزشی می توانند در جهت پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز، طبق نتایج این پژوهش به آموزش سبز کارکنان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، آموزش سبز، نیازسنجی آموزشی سبز
  • سمیه زارع، حسین زینلیپور*، اقبال زارعی، مهدی محمدی صفحات 25-36
    در این پژوهش تلاش شد به طرح محتوای برنامه درسی آموزش توسعه پایدار در نظام آموزش عالی ایران پرداخته شود. طرح پژوهش کیفی و به طور ویژه مطالعه موردی کیفی است. در این راستا از اعضای هیات علمی در رشته های برنامه ریزی درسی، مهندسی-عمران، معماری، کشاورزی، اقتصاد و علوم اجتماعی، در دانشگاه شیراز (جامعه آماری: به تعداد 72 نفر) به عنوان خبرگان تخصصی و استفاده از «رویکرد هدفمند» و با «روش انتخاب صاحب نظران کلیدی» و استفاده از «معیار اشباع نظری»، با 25 نفر به عنوان نمونه مصاحبه صورت گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Nvivo از طریق فن تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت و یافته ها در قالب سه مجموع مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر دسته بندی و شبکه مضامین سازمان دهی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، یک چارچوب ماتریسی از ابعاد توسعه پایدار (محیط زیستی، اجتماعی-فرهنگی، نهادی، اقتصادی) و عنصر برنامه درسی (محتوا) شکل گرفت. 4 مضمون سازمان دهنده و 73 مضمون پایه شناسایی و شبکه مضامین استخراج شد؛ بدین صورت که طرح محتوای برنامه درسی آموزش توسعه پایدار در نظام آموزش عالی (به عنوان مضمون فراگیر) و مضامین سازمان دهنده شامل 4 بعد: اجتماعی و فرهنگی - محتوا؛ محیط زیستی - محتوا؛ اقتصادی- محتوا و نهادی- محتوا بودند. هر یک از این دسته ها خود دارای ابعاد گوناگونی در مضامین پایه (در کل:73 مورد) می باشند که شبکه مضامین به عنوان طرح محتوای برنامه درسی آموزش توسعه پایدار در نظام آموزش عالی سازمان دهی شدند. بدیهی است که یافته های این پژوهش امکان آموزش توسعه پایدار در سطح آموزش عالی را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: طرح محتوای برنامه درسی، آموزش توسعه پایدار، نظام آموزش عالی ایران، رویکرد کیفی
  • سید محمد شبیری * صفحات 37-43
    امروزه شبکه های اجتماعی عامل مهمی در اثرگذاری بر افکار عمومی و جهت دهی به فرهنگ های اجتماعی محسوب می شوند. با وجود بحران های محیط زیستی فراوان در اقصی نقاط جهان، مسائل محیط زیستی بیش از آنچه جنبه فنی داشته باشند، از محتوایی اجتماعی - فرهنگی برخوردارند بنابراین، هدف نهایی حفاظت محیط زیست در رابطه با محیط اجتماعی، توسعه و افزایش آگاهی های محیط زیستی در سطح جامعه و نیز تقویت فرهنگ محیط زیستی در سطوح مختلف اجرایی می باشد. بر این اساس هدف اصلی پژوهش، بررسی نقش شبکه اجتماعی تلگرام در فرهنگ سازی ارزش ها و باروهای محیط زیستی است که به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در 3 منطقه از مناطق 19 گانه آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شد. از بین سه منطقه، 340 معلم برای حجم نمونه آماری برگزیده شدند. در این پژوهش از روش پرسشنامه اینترنتی استفاده شد که افراد با استفاده از محتوای ارائه شده در آموزش های محیط زیستی مورد سنجش قرار گرفتند. برای به دست آوردن یافته های پژوهش از آزمون تااولندال، کای اسکوئر و مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین میزان استفاده و واقعی تلقی- کردن محتوا در تلگرام، رابطه معکوس و بین میزان مشارکت و فعالیت معلمان در استفاده از تلگرام و فرهنگ محیط زیستی معلمان رابطه معنادار مثبتی وجود دارد؛ یعنی هر چه میزان استفاده افزایش پیدا کند از برجستگی فرهنگی محیط زیست آنها کاسته می شود. همچنین یافته ها بر این واقعیت دلالت دارد که معلمان متناسب با نوع نیازهای فرهنگی خود از تلگرام استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، باورهای محیط زیستی، ارزش محیط زیستی، فرهنگ محیط زیستی، تلگرام
  • حسین زینتی فخرآباد *، خلیل کلانتری، ناصر مطیعی صفحات 45-54
    این پژوهش با هدف دستیابی به شیوه های جلب مشارکت روستایی در فرایند مدیریت پسماند روستایی در زمره تحقیقات کاربردی- غیرآزمایشی و به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل خانوارهای روستایی ساکن می شد و روش نمونه گیری به تناسب اطلاعات به دست آمده به صورت نمونه گیری تصادفی و چند مرحله ای بود. که با استفاده از فرمول کوکران 181 نمونه برای خانوار انتخاب شد. ابزار اصلی این تحقیق، استفاده از پرسشنامه طراحی شده منطبق با مدل نظری تحقیق و پیشینه پژوهش بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های ضریب تغییرات، تحلیل همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد بین برگزاری دوره های آموزشی و میزان زباله تولیدی در سطح 01/0 رابطه وجود داشته و افرادی که از مزیت های تفکیک اطلاع داشتند بیشتر مایل به همکاری بودند. نتایج اولویت بندی و تحلیل عاملی هم بیانگر این مطلب بود که برگزاری دوره های آموزشی، خرید زباله، شفافیت در هزینه ها از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در جلب مشارکت مردمی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، مشارکت، جوامع روستایی، شهرستان گرگان
  • خداعفو راشد نسب، مصطفی احمدوند*، مریم شریف زاده صفحات 55-68
    مرور مطالعات خشکسالی در جامعه عشایری نشان می دهد رفتار عشایر در مواجهه با خشکسالی تحت تاثیر نگرش آنها به این پدیده است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی نگرش عشایر به پیامدهای اجتماعی خشکسالی و شناسایی سازه های موثر بر آن بود که از روش کمی پیمایش استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای محقق ساخته بود که جامعه آماری آن را عشایر منطقه دریلا (200 خانوار) در شهرستان گچساران تشکیل دادند. حجم نمونه مورد پژوهش بر اساس جدول بارتلت و همکاران، 132 خانوار تعیین و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب توزیع شد. روایی پرسش نامه با به کارگیری پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با انجام مطالعه ای راهنما در خارج از جامعه آماری و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (73/0- 61/0) تایید شد. یافته ها نشان داد، نگرش عشایر نسبت به خشکسالی منفی است. آنها خشکسالی را پدیده ای ویرانگر، لیکن قابل کنترل ارزیابی نموده اند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد، متغیر آگاهی نسبت به خشکسالی، بیشترین اثر مستقیم معنی دار و مثبت را بر نگرش عشایر نسبت به خشکسالی داشت. وضعیت مشابهی نیز برای متغیرهای تعداد دام و تعداد افراد خانوار مشاهده شد. این در حالی است که متغیرهای ظرفیت پروانه چرا و هنجار ذهنی هر دو اثر معنادار مستقیم لیکن منفی بر نگرش نسبت به خشکسالی داشتند. در پایان بر اساس یافته های پژوهش، سرمایه گذاری های حمایتی دولت با هدف گسترش فعالیت های مزرعه محور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: توسعه عشایر، خشکسالی، راهبردهای مقبله، نگرش، عشایر دریلا
  • لیلا صفا *، نسرین منگلی، محمد مهدی گنج خانلو صفحات 69-81
    امروزه، مسائل محیط زیستی تهدیدی جدی برای پایداری محیط زیست جوامع روستایی ایجاد کرده اند. در این راستا، بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که رفتارهای انسانی ریشه اصلی مشکلات محیط زیستی می باشند که ضروری است به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق توصیفی- پیمایشی با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار حفاظت محیط زیستی روستاییان بر مبنای تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش، 2354 نفر از سرپرستان خانوار در سطح مناطق روستایی بخش سجاسرود در شهرستان خدابنده استان زنجان بود که با توجه به جدول بارتلت و همکاران ((2001، تعداد 259 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. روایی محتوایی پرسش نامه با نظرسنجی از متخصصان تایید شده و روایی سازه و پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق بررسی برازش مدل در سه سطح مدل اندازه گیری، مدل ساختاری و مدل کلی به دست آمد. نتایج توصیفی حاکی از آن بود که رفتار حفاظت محیط زیستی بیشتر روستاییان در سطوح متوسط (5/58 درصد) و پایین (3/29 درصد) بود. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که بین متغیرهای نگرش، هنجارهای اجتماعی و کنترل رفتاری درک شده با قصد انجام رفتارهای حفاظت محیط زیستی و نیز قصد و هنجارهای اجتماعی با رفتار حفاظت محیط زیستی روستاییان رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهاد می شود که از طریق سازوکارهای ترویجی مختلف به ویژه برگزاری دوره های آموزشی- ترویجی، سطح دانش و آگاهی روستاییان در زمینه روش ها و فنون فعالیت های حفاظتی از محیط زیست افزایش داده شده و از سوی دیگر، سیاست های حمایتی برای حفاظت از محیط زیست با تاکید بر مشارکت روستاییان تدوین و اجرا شود.
    کلیدواژگان: حفاظت محیط زیستی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، نگرش، هنجار اجتماعی، کنترل رفتاری، رفتار روستاییان
  • علی رضایی *، عسکر جلالیان صفحات 83-100
    اساس شکل گیری حقوق بین الملل محیط زیست بر پایه حقوق نرم می باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نفوذ بیانیه استکهلم1972 بر روند آموزش و نهادینه شدن اصول و مفاهیم حاکم بر محیط زیست به روش اسنادی و درقالب پژوهش توصیفی_تحلیلی انجام شد. کنفرانس سازمان ملل متحد در زمینه محیط زیست انسانی، به عنوان اولین کنفرانس عمده در زمینه مسائل بین المللی محیط زیست، برآمده از رشد سریع آگاهی های جهانی در مورد محیط زیست بین المللی در دهه 1960 می باشد. باتوجه به این که سند پایانی این کنفرانس در ردیف اسناد غیرالزام آور جای دارد، این سوال مطرح است که آیا این بیانیه در روند آموزش و نهادینه شدن حقوق محیط زیست نافذ بوده است؟ در همین راستا به دلیل ضرورت تبیین هرچه بیشتر اسناد غیرالزام آور در حقوق بین الملل محیط زیست، نسبت به مطالعه و بررسی اسناد و منابع متاثر از این بیانیه اقدام شد. بررسی ها نشان داد که این بیانیه به عنوان نقطه عطفی در فرایند آموزش و توسعه حقوق محیط زیست با به رسمیت شناختن حق برخورداری از محیط زیست سالم، ارتباط تنگاتنگ میان محیط زیست و حقوق بنیادین بشر را مورد توجه قرارداده است و با پیشنهاد تشکیل نهادهای بین المللی، همچون یونپ[1] و صندوق محیط زیست جهانی به روند همکاری های جهانی در زمینه توسعه ساختاری و آموزش حقوق محیط زیست انسجام بخشیده و با گردآوری اصول و مفاهیم عرفی در یک متن حقوقی غیرالزام آور، زمینه تجلی و تصویب آن را در اسناد الزام آور بعدی فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: بیانیه استکهلم 1972، محیط زیست، آموزش، اصول، مفاهیم، حقوق بین الملل
  • صدیقه کیانی سلمی *، محسن شاطریان صفحات 101-116
    امروزه مسائل زیست محیطی، مفهوم اجتماعی به خود گرفته و می توان گفت مشکلات زیست محیطی ریشه فرهنگی – اجتماعی دارند. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و پیمایشی است. هدف از تحقیق شناسایی نقش عوامل اجتماعی و فرهنگی در حفاظت از محیط زیست در بین شهروندان کاشانی است. جامعه آماری تحقیق از 275325 نفر ساکنان بافت قدیم و جدید شهر کاشان تشکیل شده است که از این بین با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی خوشه ایتعداد 300 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته می باشد که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 84/0 به تایید رسیده است. نتایج حاصل از کاربرد آزمون تی موید معناداری نقش عوامل سرمایه فرهنگی، همبستگی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، دانش زیست محیطی، آموزش های اجتماعی فرهنگی زیست محیطی، دینداری و هویت فرهنگی بر حفاظت از محیط زیست است. ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین عوامل سرمایه فرهنگی، هویت اجتماعی- فرهنگی و همبستگی اجتماعی و تاثیر آنها بر حفظ محیط زیست رابطه معنی داری وجود ندارد. اما بین مشارکت اجتماعی و آموزش های اجتماعی و فرهنگی در خصوص مسائل زیست محیطی و حفظ محیط زیست رابطه معنادار است، به این صورت که هر چقدر مشارکت اجتماعی افراد جامعه بیشتر باشد، حفاظت از محیط زیست توسط آنها نیز بیشتر می باشد و نیز هر چه افراد جامعه آموزش های بیشتری در زمینه مسائل زیست محیطی دریافت نمایند با قشری روبه رو خواهیم شد که بیشتر به حفظ محیط طبیعی اطراف خود اهمیت می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، مشارکت اجتماعی، محیط زیست، هویت فرهنگی، کاشان
  • سیما عباسی*، مهدی صفری، لیلا عسگری صفحات 117-126
    عناصر اربعه و به ویژه آب از اصلی ترین عناصر طبیعت و از حیاتی ترین پدیده هایی است که بشر با آن مواجه شده و ضرورت و اهمیت آن را دریافته است. در ادیان قبل از زرتشت و نیز در دین زرتشت آب همواره مقدس بوده و الهه گان و ایزدانی از آن محافظت و مراقبت می کرده اند. بخش قابل توجهی از اسطوره های ادیان باستانی ایران اختصاص به آب دارد. در نظام فرهنگی و زیستی دوره های آغازین حیات، انسان برای شناخت و معرفی پدیده های هستی از شیوه های خاصی بهره می گرفت که یکی از آنها اسطوره است. اسطوره ها جزو اولین استدلال ها و تبیین های شناختی بشر اولیه برای مشخص کردن چیستی و جایگاه عناصر در دسترس و ناشناخته طبیعت هستند و بخشی از نظام معرفتی انسان در دوره آغاز زندگی بشری را در بر می گیرند. دامنه کارکردهای اسطوره اغلب شناخت قالب های رفتاری انسان در همه ابعاد آن و توجیهی عمومی از پدیده های اجتماعی- فرهنگی پیرامون اوست؛ به عبارتی اسطوره ها تصویر نمادین پدیده های طبیعت به زبانی محسوس و قابل رویت و بیان نمادین زیرساخت های اجتماعی و اندیشه مشترک در منابع باستانی و پیش از تاریخ اند که در پیوند با آیین ها، رفتارها، اخلاقیات و مقررات نظام سنتی اجتماعی و خانوادگی، انعکاس خارجی و عینی می یابند؛ بنابراین می توان با اسطوره ها نظام شناختی و معرفتی یک ملت و یا دین را بررسی کرد و دیدگاه ها و عملکردهای آنان را سنجید. بر این اساس این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی سعی دارد تا پس از اشاره ای اجمالی به اسطوره و کارکردهای معرفتی و هستی شناختی آن به بیان چیستی و هویت آب در باور ایرانیان باستان و در ادیان ایرانی به ویژه دین زرتشت بپردازد و کارکردهای اسطوره شناختی آن را در رابطه با بینش و نگرش ایرانیان به این پدیده طبیعی بیان نماید.
    کلیدواژگان: آب، اسطوره، کارکردهای اسطوره شناختی، ایران باستان، دین زرتشت
  • سعید کریمی * صفحات 127-140
    رفتار محیط زیست گرایانه یکی از عوامل مهم حفظ محیط زیست است. این رفتار تحت تاثیر عوامل زیادی ازجمله نگرش و دانش محیط زیستی افراد قرار دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه دانش محیط زیستی با رفتار محیط زیست گرایانه دانشجویان کشاورزی و در نظر گرفتن نقش میانجی گری نگرش محیط زیستی انجام شد. این پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 1850 نفر دانشجوی کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 300 نفر از میان آنان به صورت تصادفی ساده گزینش شدند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه استانداردشده گردآوری شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه توسط اساتید ترویج و آموزش کشاورزی و پایایی آن از طریق مطالعه راهنما و آماره آلفای کرونباخ تایید شد (72/0 تا 78/0). نتایج نشان داد که نگرش محیط زیستی تاثیر مثبتی بر رفتار محیط زیستی دانشجویان دارد. نتایج همچنین نشان داد که هر دو نوع دانش محیط زیستی عینی و ذهنی با رفتار محیط زیستی رابطه مثبت و معنی داری دارد. به علاوه، نگرش محیط زیستی رابطه بین دانش محیط زیستی عینی و رفتار محیط زیستی را میانجی گری می کند. پژوهش حاضر با بررسی رابطه دانش عینی و ذهنی و نگرش محیط زیستی با رفتار محیط زیستی به درک بهتر و عمیق تر این رفتار کمک می کند.
    کلیدواژگان: رفتار محیط زیست گرایانه، نگرش محیط زیستی، دانش محیط زیستی عینی، دانش محیط زیستی ذهنی
|
  • Seyed Amir Reza Abtahi *, Akbar Hassanpuor Pages 9-24
    Through focusing on and blending human capabilities and environmental management programs, Will have significant impacts on improving the environment. Since education and development are considered to be the facilitator of "Green Human Resource Management", this paper based on "Green Human Resource Management" approach attempts to identify and prioritize the requirements of "green training courses" held by organizations. An applied research in its goal, this paper benefits from group survey methodology. And 14 main education requirements were identified in this research based on performing an extended review of literature. Chosen according to snowball sampling, 10 education experts in Iran form the statistical population of the research; and utilizing five-level Likert scale we gathered their opinions. Using multi-criteria decision-making techniques as well as AHP-DEA-FCE model, out the 14 requirements, 8 are identified as the most significant ones. Additionally, the main requirements for improving employee's green behavior in educational courses were prioritized according to ANP model. As a result, Sustainable development, ISO14001 and green purchasing were identified as the most important and most effective needs or training courses. Accordingly, the managers of educational courses can benefit from the findings of this research to apply "Green Human Resource Management".
    Keywords: Green Human Resource Management, green training, Green Training Needs Assessment
  • Hosein Zeynalipuor *, Somaye Zare, Mehdi Mohamadi Pages 25-36
    In this research, it has been tried to present a Sustainable Development Education Curriculum content design in Iran's Higher Education system.The research method was a qualitative case study. In this regard, with using a targeted approach and applying the theoretical saturation criterion, open interviews were conducted with 25 faculty members in the field of curriculum, agriculture, civil engineering and architecture from Shiraz University.The data obtained analyzed using Nvivo software and through thematic analysis , then clustered in three basic, organizing and global themes and thematic network were organized. The results of the analysis showed that,a matrix within the dimensions of Sustainable Development of higher education (environmental, social-cultural, institutional, economic) and curriculum Element (content) was formed. Then sustainable development education curriculum content design in Iran's Higher Education System (global theme) including dimensions of Social and cultural - content, environmental- content, economic- content, institutional- content (organizing themes) that each of which was found to have different dimensions (basic themes).
    Keywords: design, Sustainable Development Education, Curriculum content, Iran's Higher Education System, Qualitative study
  • Seyed Mohammad Shobeyri * Pages 37-43
    Social networking today is an important factor in influencing public opinion and directing social cultures. Despite the many environmental crises around the world, environmental issues have more socio-cultural content than technical terms. Therefore, the ultimate goal of environmental protection in relation to the social environment is the development and increase of environmental awareness at the community level and the strengthening of the environmental culture at various levels of implementation. Accordingly, the main objective of the research is to investigate the role of the social network of telegrams in the culture of environmental values and rocks that were selected through random sampling from the 19 areas of education in Tehran. Three of the 340 teachers were selected for statistical sample size. In this research, an Internet questionnaire was used which individuals were assessed using the content provided in environmental education. To obtain the research findings, Tavlandand, Chi-square and multivariate regression models were used. The results of the research show that there is a reverse relationship between the amount of use and the actual perception of the content in the telegram, and there is a significant positive relationship between the amount of participation and activity of teachers in the use of telegrams and the environment of teachers. That is, the more use is increased the cultural prominence of their environment decreases. The findings also point to the fact that teachers use the telegram to fit their cultural needs.
    Keywords: Social Network, Environmental Beliefs, Environmental Value, Environmental Culture, Telegram
  • Hosein Zinatif Fakhr Abadi * Pages 45-54
    This study aims to achieve rural participation in the process of rural waste management practices among non-experimental and applied research was done on field. The population of the study consisted of rural households and sampling to fit the data and multi-stage random sampling. The sample of 181 households were selected using Cochran formula. The main tool for this research, questionnaire design and research background research is consistent with the theoretical model. as well software for data analysis and statistics are SPSS22 coefficient of variation, correlation analysis, exploratory factor analysis was used. The results of priority and factor analysis also indicates that the training courses, buy garbage, transparency in costs are the most important factors in attractingof public Participation.
    Keywords: Waste Management, Participation, Rural Communities, City of Gorgan
  • Mostafa Ahmadvand * Pages 55-68
    Reviewing drought literature among nomads revealed that, nomads’ copings mechanisms towards drought are affected by their attitude and perception of drought. Therefore, this survey study aims at investigating nomads’ attitude towards drought and analyzing its contributing factors. The main data gathering device was researcher made questionnaires which were fulfilled by face to face interviews conducted among 200 nomad households living at Derila region, Gachsaran County as the study population. Bartlett’s table was used to determine statistical sample size and 132 households were selected based on randomly quota sampling procedures. Face validity of questionnaires was confirmed by panel of experts and its internal consistency was- further assessed and confirmed by using Chronbach's alpha coefficient growing out of a pilot study (0.61-0.73). Results revealed that nomads held negative attitude toward drought and viewed it as a destroyer and at the same time as controllable phenomenon. Path analysis results showed that the most contribution to nomad's attitude was belonged to awareness towards drought by making direct and positive effect. Similar relations were also observed for number of livestock and household size factors, whereas the grazing capacity license and subjective norms had statistically negative direct effect on attitude towards drought. Finally, the practical suggestions were focused on public investment in order to present and improve farm based extension programs.
    Keywords: Nomad development, Drought, Coping strategies, Attitude, Derila region
  • Leila Safa * Pages 69-81
    Today, environmental issues have created a serious threat to environmental sustainability of rural communities. In this respect, many experts believe that human behaviors are the most important cause of environmental problems that it is necessary to be examined carefully. Regarding the importance of the issue, the main objective of this descriptive- correlation research was to study of factors affecting villagers’ pro-environmental behavior based on theory of planned behavior. The statistical population of the research consisted of all villagers’ heads of households in Sojasroud district of Khodabandeh County in Zanjan Province (N= 2354). According to the Bartlett et al. (2001) Table, 259 of them were selected by a two-stage sampling method. Data collected using standard questionnaire. Content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Construct validity and reliability of the research instrument were confirmed through examining of model fit in three levels of measurement model, structural model and total model. The descriptive results showed that the most of villagers’ pro-environmental behavior were at medium (58.5 percent) and low (29.3 percent) levels. Furthermore, the results indicated that there was a positive and significant relationship between attitude, social norms and perceived behavioral control with intention to perform pro-environmental behavior. In addition to this, there was a positive and significant relationship between intention to perform pro-environmental behavior and social norms with villagers’ pro-environmental behavior. According to the results, it is suggested that villagers’ knowledge and awareness on methods and techniques of pro-environmental activities has been increased through the different extension mechanisms particularly holding the extension-education courses, and on the other hand, supportive policies to protect the environment to be made and implemented with emphasis on villagers participation.
    Keywords: Pro-environment, Theory of planned behavior, Attitude, Social norm, Behavioral control, Villager's behavior
  • Ali Rezaei * Pages 83-100
    The basis of the formation of international environmental law is based on soft law. Therefore, the present study aimed to investigate the influence of the 1972 Stockholm Declaration on the process of teaching and institutionalization of the principles and concepts governing the environment by documentary method and as a descriptive-analytical research. The United Nations Conference on the Human Environment, as the first major conference on international environmental issues, stems from the rapid growth of global awareness of the international environment in the 1960s. Given the fact that the final document of this conference is in the category of non-binding documents, it is questionable whether this statement was valid in the process of education and the institutionalization of environmental rights. In this regard, due to the necessity of explaining more non-binding documents in international environmental law, it was attempted to study the documents and resources affected by the statement. Studies have shown that this statement, as a milestone in the process of education and development of environmental rights, recognizes the right to a healthy environment, has drawn close attention to the environment and fundamental human rights, and proposes the formation of international institutions , Such as UNEP and the Global Environment Facility, have integrated the process of global cooperation in the field of structural development and education of environmental rights, and by collecting common principles and concepts in a non-binding legal text, it's manifestation and ratification in the next binding documents Has provided.
    Keywords: Stockholm Declaration 1972, The environment, Education, Principles, Concepts, International Law
  • Sedighe Kiyani *, Mohsen Shateriyan Pages 101-116
    Today, environmental issues have deeply social concept and totally environmental issues have cultural roots and in order to accept the cultural context of a society should be structured to deal with the issue. The research method is descriptive-analytical and survey. The aim of this study was identifying the role of social and cultural factors affecting environmental protection in the citizens of Kashan. The statistical population included of 275325 people living in the old and new city of Kashan that by using Cochran sampling formula and with Cluster random sampling method selected 300 samples. The method is survey research by using self-made questionnaire. The results of the t-test indicated that the role of cultural capital, social solidarity, social participation, environmental knowledge, environmental education, religious education and cultural identity on the protection of the environment is significant. Also the results show that there is no significant relationship between the investment of cultural, socio-cultural identity and social cohesion and their impact on the environment. There is significant relationship between the social participation and social and cultural education on environmental issues and environmental protection; this means that whatever the social participation in society is more, the environmental protection by them more. As well as it is necessary to give training about environmental issues to members of society, especially young people and children, we will face with a group that cares more to the natural environment around themselves.
    Keywords: Cultural Capital, Social Participation, Environment, Cultural Identity, Kashan
  • Sima Abbasi * Pages 117-126
    Arbia elements, and especially water, are the main elements of nature and one of the most critical phenomena that mankind faces with them and has found their necessity and importance. Water was always sacred in pre-Zoroastrian religions as well as in Zoroastrian religion, and the goddesses were protected it. A significant part of the mythology of ancient Iranian religions is devoted to water. In the cultural and biological system of the early periods of life, human beings have used certain methods for recognizing and introducing the phenomena of existence, one of which is myth. Myths are among the earliest initial cognitions and explanations of humankind to determine what is the status of the available and unknown elements of nature. In fact, they are the history of the fiction of different nations and the cultural system that expresses the general worldview of the world, its origin, the position of man in nature and part of the human epistemic system in the period of the beginning of human life. The scope of the functions of myth is often the recognition of human behavioral patterns in all its dimensions and the general justification of socio-cultural phenomena around it. In other words, myths are the symbolic image of the phenomena of nature in tangible and visible language, and the symbolic expression of social infrastructure and common thought in ancient and prehistoric that are reflected by associating with the rituals, behaviors, ethics and rules of the traditional social and family system. Thus, with myths, one can examine the cognitive system of a nation or religion and measure their views and actions. Accordingly, in this research, a descriptive-analytic approach has been used to express, first of all, with a brief overview of myth and their epistemic and ontological functions, to state what the water identity is in the beliefs of ancient Persians and in Iranian religions, especially Zoroastrianism, and cognitive functions about the Iranian's insight and their attitude toward this natural phenomenon.
    Keywords: Water, Myth, Mythological Functions, Ancient Iran, Zoroastrian Religion
  • Saeed Karami * Pages 127-140
    The pro-environmental behavior is one of the most effective factors for protecting the environment. This behavior is influenced by many factors including individuals’ environmental attitudes and knowledge. This study was conducted to investigate the relationships between environmental knowledge with environmental behaviors with regard to the mediation role of environmental attitudes. This research has been conducted through survey method. The statistical population was 1850 agricultural students at Bu-Ali Sina University. Based on Krejcie and Morgan's table, a sample of 300 agricultural students was chosen through simple random sampling method. Data was collected using a standardized survey questionnaire. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by agricultural extension and education experts, and its’ reliability was confirmed by pilot study and Cronbach’s Alpha. Results indicated that both objective and subjective environmental knowledge were correlated with environmental behavior. Furthermore, environmental attitudes mediated the relation between subjective environmental knowledge and environmental behavior. By investigating the relationships between subjective and objective environmental knowledge and environmental attitudes with environmental behaviors, greater insight is gained with regard to this behavior.
    Keywords: Environmental Behavior, Environmental Attitude, Objective Environmental Knowledge, Subjective Environmental Knowledge