فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1396)

مجله مدیریت نوآوری
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیارش فرتاش، مهدی الیاسی *، سید سروش قاضی نوری، سید حبیب الله طباطباییان صفحات 1-30
    مقاله حاضر با هدف بررسی یادگیری سیاستی و سازوکار های آن در عمده ترین تلاش های سیاست گذاری فناوری و نوآوری ایران، بر برنامه های توسعه به عنوان مهم ترین سیاست های توسعه ای میان مدت کشور تمرکز نموده است. با بررسی 5 برنامه توسعه اخیر، برنامه های سوم تا پنجم توسعه که دارای نگاهی منسجم تر و یکپارچه در قالب یک فصل مجزا به توسعه فناوری و نوآوری هستند به عنوان سه قانون منتخب مورد مطالعه قرار گرفت. پس از بررسی و تحلیل محتوای اسناد سیاستی و مصاحبه با 18 نفر از بازیگران اصلی این فرآیند، 16 مقوله محوری در توسعه فناوری و نوآوری استخراج گردید. سهم غالب یادگیری سیاستی در این 16 مقوله به یادگیری سیاسی و فنی به ترتیب با 8 و 7 تکرار اختصاص یافته است. این سهم بالای یادگیری سیاسی به عنوان نازل ترین نوع یادگیری، نشان از بلوغ پایین یادگیری در بدنه سیاست گذاری فناوری و نوآوری کشور است. یادگیری فنی و مفهومی (با 7 و 5 وقوع) نشان از تلاش های نسبتا موفق سیاستی است که عموما بازیگران سیاستی سطح پایین و میانی درصدد بهبود و استمرار روند موفقیت های گذشته هستند نتایج این پژوهش می تواند در شناخت دقیق تر فضای سیاستی توسعه فناوری و نوآوری در دو دهه گذشته و تجارب آتی مفید باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری سیاستی، یادگیری، قانون برنامه توسعه، سیاستهای توسعه فناوری و نوآوری
  • اثر سیاست های تنظیمی بر توانمندی نوآوری بنگاه های تولید داروی ایران
    جواد سلطان زاده *، مهدی الیاسی، جهانیار بامداد صوفی، ابوالفضل کزازی صفحات 31-64
    فهم اثر سیاست های وضع شده در پاسخ به شکست های بازار و سیستم همواره مورد توجه محققان بوده است. آنها در مسیر مطالعات خود تلاش کرده اند با توسعه مفهوم افزودنی رفتاری، نگاه خروجی محور به ارزیابی سیاست را بسط داده تا بتوانند اثر مداخلات دولت را بر رفتار بنگاه رصد نمایند. در این تحقیقات بر توانمندی نوآوری و خردبنیان های آن به عنوان مبین های رفتاری بنگاه در ارزیابی مداخلات کمتر تمرکز شده است. از اینرو پژوهش حاضر با تاکید بر توانمندی نوآوری به عنوان یک افزودنی رفتاری تلاش می کند، اثرات سه سیاست تنظیمی طرح ژنریک، نظام قیمت گذاری و نظام تعرفه گمرکی را بر رفتار نوآوری در شرکت های تولید دارو بسنجد. پژوهش حاضر از دسته پژوهش های آمیخته با استفاده از استراتژی مطالعه چند موردی و ابزار تحلیلی نگاشت شناختی است که الگوی اثر سیاست های تنظیمی را در سه سطح اهداف سیاستی پنجگانه (گسترش بازار، افزایش دسترسی پذیری، ارتقای کیفیت، انگیزش تحقیق و توسعه و ارتقای زنجیره تولید)، خردبنیان های توانمندی نوآوری (هوش نوآوری، تصمیم گیری، ترکیب و راهبری) و عملکرد نوآورانه (محصول و فرآیند) ترسیم کرده است. همچنین با استفاده از تحلیل حساسیت اثرات ذیل 26 سناریو، چگونگی تغییرات سه سطح مولفه مورد توجه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد هر چند اعمال این سیاست ها بر اهداف سیاستی گسترش بازار دارویی، دسترس پذیری و ارتقای زنجیره تولید دارویی کشور و همچنین بر نوآوری فرآیند مفید بوده و توانسته الگوهایی را در هوش نوآوری و راهبری شرکت ها ایجاد نماید اما اثر منفی آنها بر کیفیت دارو و انگیزش تحقیق و توسعه و همچنین نوآوری محصول و خردبنیان ترکیب قابل توجه است.
    کلیدواژگان: سیاستهای تنظیمی، ارزیابی مداخلات سیاستی، ابزارهای سیاستی، توانمندی نوآوری، خردبنیان
  • مریم یارمحمدی، مهران رضوانی *، محمود البرزی صفحات 65-86
    نوآوران طرف عرضه نقش مهمی در موفقیت پلتفرم و افزایش تعداد کاربران آن ایفا می کنند. مطالعه حاضر با تمرکز بر دیدگاه این نوآوران قصد دارد اهداف آن ها از مشارکت در زیست بوم پلتفرم و توانمندسازهای آن ها را واکاوی نماید. جامعه آماری این پژوهش را شرکت های کوچک ایران در صنعت نرم افزار تشکیل می دهند. رویکرد مقاله حاضر کیفی است و در آن از راهبرد پژوهشی مطالعه چند موردی اکتشافی استفاده شده است. گردآوری داده ها از طریق42 مصاحبه نیمه ساخت یافته با 26 شرکت کوچک در حوزه توسعه برنامه های کاربردی مبتنی بر پلتفرم های اندروید یا آی ااس انجام شده است. تحلیل داده های گردآوری شده در دو مرحله کدگذاری باز و کدگذاری محوری صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش اهداف اصلی نوآوران طرف عرضه از مشارکت در زیست بوم پلتفرم را در شش مقوله، دسترسی به مشتریان، پاسخگویی به مشتریان، توسعه گستره کسب و کار، افزایش اعتبار، صرفه جویی در هزینه ها، و تمرکز بر نوآوری نشان می دهد. اشتراک گذاری منابع، رهبری پلتفرم، شایستگی قوانین و مقررات، و بلوغ شرکای تجاری و سرمایه گذاران نیز به عنوان توانمندسازهای اصلی مشارکت از دیدگاه این نوآوران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: توانمندسازها، زیستبوم پلتفرم، نوآوران طرف عرضه، نوآوری
  • جلیل غریبی *، ندا ناظمی صفحات 87-108
    انتخاب رویکرد مناسب برای علامت تجاری عاملی مهم در تعیین موفقیت محصولات جدید است. هدف از پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که الگوی مشتریان برای انتخاب محصولات نوآورانه با توجه به علامت تجاری همراه با این محصولات چیست؟ در این مقاله با اتکا بر رویکرد پیمایشی ، نظرات 385 نفر از مشتریان مراجعه کننده به فروشگاه های بزرگ شهر تهران در خصوص خرید و استفاده از مواد شوینده و بهداشتی جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که پذیرندگان اولیه، نوآوری های فنی جهشی تر (حاوی تفاوت اساسی با محصولات قبلی) را به همراه علائم تجاری جدید و محصولات فعلی را به همراه علامت تجاری فعلی می پذیرند اما در خصوص نوآوری های تدریجی تر (حاوی تفاوت جزئی با محصولات قبلی)، الگوی یکسانی را نشان نمی دهند. در حالیکه برای سایر پذیرندگان، محصولات فعلی که به همراه علامت تجاری فعلی عرضه می شوند منطقی تر به نظر می رسند، نوآوری های تدریجی تر را نیز معمولا با توسعه علامت تجاری شناخته و قبول می کنند اما در خصوص نوآوری های جهشی تر الگوی نسبتا پراکنده ای حول دو انتخاب متضاد علامت تجاری فعلی و علامت تجاری جدید نشان می دهند. در این مقاله دلایل این الگوها که از جمع آوری داده های کیفی حاصل شده است نیز تا حدودی توانسته به تبیین علل بوجود آمدن این الگوها کمک کند.
    کلیدواژگان: نوآوری محصول، نوآوری جهشی، نوآوری تدریجی، علامت تجاری جدید، توسعه علامت تجاری، پذیرندگان اولیه
  • مصطفی محسنی کیاسری، مهدی محمدی *، احمد جعفر نژاد، نیما مختارزاده، رضا اسدی فرد صفحات 109-138
    سیاست های نوآوری تقاضامحور حوزه مطالعاتی نسبتا جدیدی در رشته سیاست علم و فناوری است که محققان کمتر به آن پرداخته و به تازگی در حال گسترش است. سیاست نوآوری تقاضامحور مجموعه ای از اقدامات عمومی برای افزایش تقاضای نوآوری، بهبود شرایط ادراک نوآوری یا بهبود بیان تقاضا به منظور ترغیب و انتشار نوآوری می باشد. این مقاله با بهره گیری از روش فراترکیب به دنبال ارائه دسته بندی جدیدی از ابزارهای سیاستی معرفی شده در مطالعات انجام شده در این حوزه می باشد. به این منظور بر اساس روش فراترکیب 252 مقاله شناسایی شده از پایگاه های رسمی مقالات معتبر مورد بررسی قرار گرفته و پس از طی مراحل لازم 105 مقاله مورد تحلیل نهایی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل مقالات و نتایج روش فراترکیب نشان داد که ابزارهای تحریک طرف تقاضای نوآوری را از منظر اینکه چه متقاضیانی را هدف قرار داده اند می توان در قالب سه زمینه اصلی دسته بندی نمود که عبارتند از سیاست های محرک تقاضای دستگاه های دولتی (B2G)، سیاست های محرک تقاضای مصرف کنندگان نهایی(B2C) و سیاست های محرک تقاضای کسب وکارهای بزرگ تر (B2B). براین اساس تحلیل انجام شده بیانگر این است که در دسته اول بیشترین میزان ابزارها معرفی و مورد مطالعه قرار گرفته اند. همچنین در دسته سوم از ابزارهای مذکور محققان مطالعات کمتری داشته اند و ابزارهای صریح و عملیاتی ارائه نشده و خلاء پژوهشی در این دسته به چشم می آید که نیازمند پژوهش های بیشتر است.
    کلیدواژگان: سیاستهای نوآوری تقاضامحور، ابزارهای سیاستی، فراترکیب
  • زهرا نجفی *، کریم آذربایجانی صفحات 139-162
    ارتقاء سطح بهره وری عوامل تولید یکی از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر رشد و توسعه اقتصادی کشورها محسوب می شود براساس نظریه های رشد اقتصادی درون زا، فعالیت های تحقیق وتوسعه داخلی ، موجب استفاده موثرتر از منابع موجود و جذب فناوری پیشرفته خارجی در تولید کالاها و خدمات قابل تجارت می گردد و در نهایت بهبود بهره وری تولید ارتقاء می یابد. با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش سعی دارد عوامل موثر بر بهره وری نیروی کار در کشور ایران و شرکای تجاری منتخب آن در طول سال های 2014-2004 با استفاده از روش پنل- دیتا بررسی کند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که متغیرهای امید به زندگی و سرمایه انسانی به ترتیب با داشتن ضریب 30/74 و 0/11، بیشترین و کمترین تاثیر را بر شاخص بهره وری نیروی کار دارند. از طرفی، متغیر مخارج تحقیق وتوسعه با ضریب 71/1 دارای تاثیر مثبت بر بهره وری نیروی کار است، اگرچه برطبق جایگاه مهم و حائز اهمیت این متغیر، توجه چندانی به آن صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، مخارج تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی، امید به زندگی، روش پانل دیتا
|
  • Kiarash Fartash, Mehdi Elyasi *, Seyyed Soroush Ghazinoori, Seyyed Habibollah Tabatabeian Pages 1-30
    Over the time, policy change and learning play a significant role in national decision making and improving transparency of policy situations. On this basis, current paper has concentrated on Iran's national development plans, as the major national mid-term developmental policies, to investigate policy learning and its mechanisms in the most crucial policy attempts to develop technology and innovation (T&I). Analyzing five past development plans led to selection of third to fifth plans as suitable case studies for this paper. After content analysis of relevant policy documents in addition to conducting seventeen interviews with key policy actors of development planning process related to T&I articles, sixteen major policy issues were extracted in which direct implications are apparent in at least two investigated plans. Dominant share of policy learning belongs to political and technical learning with eight and seven frequencies respectively. Dominancy of political learning, as the most irrelevant type of policy learning, reflects low maturity of learning in T&I policy actors in Iran. Technical and conceptual learning (with seven and five occurrences) refer to relatively successful policy endeavors that are being tried to be improved or continued, usually by low- and mid-level policy actors. Two key cases of identified social learning unveil effective role of public media and policy experts to widen and strengthen the discourse on innovation- and knowledge-based development.
    Keywords: Policy learning, learning, National development plan, Technology, innovation development policies
  • The Effect of Regulatory Policies on the Innovation Capability of Iranian Pharmaceutical Companies
    Javad Soltanzadeh *, Mehdi Elyasi, Jahanyar Bamdad Soufi, Abolfazl Kazazi Pages 31-64
    Many scholars focus on the effects of policies that make to response to market failures and systems. To understanding behavior of the firm as a result of government interventions, they have tried to develop the concept of Behavioral Addtionality in Innovation Policy Assessment. This research emphasis on Innovation Capability and its Micro-Foundations as indicators of the firms’ behavior that is less attention by scholars. Therefore, we attempt to evaluate the effects of three regulatory policies (Generic plan, Pricing system and tariff system) on innovative behavior (Innovation capability and Performance) in Iranian pharmaceutical companies. This study is a cross-sectional study using Multi-Case study strategy and cognitive-analytic tool, the effect of regulatory policies on three levels of five policy objectives, Micro-Foundation of Innovation Capability and Innovative Performance. Also, using the sensitivity analysis of the effects of the following 26 scenarios, the three levels of the component have been considered. The results show that although these policies are aimed at policy goals of Market Expansion, Availability Enhancement, and Value Chain Improvement, as well as on the process innovation, they have been able to create patterns in the innovation and management intelligence of firms, but their negative effects on Quality Promotion, R&D Motivation as well as product innovation.
    Keywords: Regulatory Policies, Government Intervention Assessment, Innovation Capability, Micro, Foundation, Pharmaceutical Companies
  • Maryam Yarmohammadi, Mehran Rezvani *, Mahmood Alborzi Pages 65-86
    Supply-side innovators play an important role in the success of a platform and in increasing the number of its users. This paper takes on the perspective of the innovators and looks the goals they have in mind when participating in the platform ecosystem and the factors that enable this participation. This research is comprised of small, Iranian companies in the software industry. This paper uses a qualitative approach and utilizes a multiple case study method. Data is collectd using 42 semi-structured interviews with 26 small companies that develop Android/ IOS- based applications. Secondary information, including news and interviews published in web concerning the innovation of the companies, is utilized as well, in order to supplement the interviews. The collected data is analyzed based on the qualitative content analysis method in the open coding and axial coding stages. The findings indicate that, the supply-side innovators’ goals in platform ecosystem participation, are: business expansion, customer access, customer accountability, credit increase, cost savings, and focus on innovation. Resource sharing, platform leadership, rules and regulations competency, maturity of investors and business partners are also identified as the main factors that enable the innovator’s participation given their own perspective.
    Keywords: Enablers, Innovation, Supply side innovators, Platform ecosystem
  • Jalil Gharibi *, Neda Nazemi Pages 87-108
    Choosing appropriate approach to brand name is on of the important factors influencing new product success. At first glance it may seem that it is better new products supplied with a new brand to cover early adopters. But about so innovative product, risk causes this approach be not efficient. In This research, using survey and a questionnaire, comments of 170 Tehran's big store's consumers about cleaning and hygiene products, collected. The main question of research is: "what are the consumer models for choosing a new product regarding its brand name?". Results show that early adopters choose radical innovation with new brand and current products with current brand, but there is no similar pattern for incremental innovations. In the section of other adopters, current product with current brand name and incremental innovation with brand development are rational, but about radical innovation, there is two contrasting pattern: current brand to reduce risk and choose the product, and completely new brand to distinguish new product from current product and not choose it.
    Keywords: product innovation, radical innovation, incremental innovation, new brand name, brand development, early adopters
  • Mostafa Mohseni Kiasari, Mehdi Mohammadi *, Ahmad Jafarnejad, Nima Garousi Mokhtarzadeh, Reza Asadifard Pages 109-138
    Demand-driven innovation policy is a relatively new feild of study in the science and technology policy. Demand-driven innovation policy is a set of public measures to boost demand for innovation, improvement of the conditions for perception of innovation or improvement of demand articulation in order to encourage and dissemination of innovation. This article by using of meta-synthesis method seeks to provide a new classification of policy tools introduced in the studies in this field. So, according to meta-synthesis method 252 articles have been found from official academic sites and have been investigated and finally 105 article have been selected to analyse. Anlayse of articles and the meta-synthesis results indicates that the innovation demand-side stimulation tools can be catagorized in three main them from the prespective that which applicant is concerned. This three catagories are: policies that stimulate the government demand (B2G), policies that stimulate the private demand (B2C), and policies that stimulate the large businesses demand (B2B). The analysis of this study show that in the first category, the quantity of the articles and introduced tools is relatively very high. Also in the third category less studies have been done and practical and detailed tools have not been presented .So there is a research gap in third category that needs to research more.
    Keywords: Demand, driven innovation policy, Policy Tools, Innovative Small Firms, Metasynthesis
  • Zahra Najafi *, Karim Azarbaijani Pages 139-162
    Increasing the level of productivity of factors of production is one of the most important factors influencing the growth and development of economies of the countries. In addition, according to the viewpoint of many economists, in addition to physical capital, human capital growth and, consequently, productivity The workforce is important in the process of economic development. On the other hand, based on theories of endogenous economic growth, internal R & D activities as an indicator of the level of innovation lead to more efficient use of existing resources and the absorption of advanced foreign technology in the production of goods and services business and, finally, improve the productivity of upgrading production Find out. Considering the importance of the issue, this research attempts to investigate of the contributing factors to the Efficancy of Iranian labor force and their selected commercial partners during the years 2014 to 2004 using Pan-Data method has it. The results indicate that life expectancy and human capital variables with the coefficient of 30.74 and 0.19 have the highest and the least impact on the productivity index of the workforce. Also, the R & D expenditure variable with a coefficient of 1.71 has a positive effect on labor productivity, although, according to the important position of this variable, little attention has been paid to it.
    Keywords: Keywords: labor productivity, R, D expenditure, human capital, life expectancy, data panel method