فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال پانزدهم شماره 2 (بهار 1397)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال پانزدهم شماره 2 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا سرلک، فرهاد گراوند، رضا محمدی، محمدیار حسینی، میلاد روحی * صفحات 5-18
    مقدمه
    امروزه با افزایش سطح آگاهی جامعه نسبت به مضرات نوشابه های گازدار، مصرف دوغ به دلیل ارزش تغذیه ای آن افزایش چشمگیری داشته است. استفاده از ترکیبات سلامت بخش و طعم دهنده مانند افشره لیموترش و عرق نعنا که دارای خواص ضد باکتریایی هستند، می توانند منجر به کاهش قابلیت زیستی باکتری های آغازگر سنتی ماست شده و جایگزین مناسبی برای فرایند حرارتی )در دوغ گرمادیده( باشد که به نوبه خود، باعث افزایش بهره وری اقتصادی خواهد شد. همچنین پودر کردن این محصولات تحت شرایط خاص به سهولت نگهداری و حمل و نقل آن کمک خواهد نمود.
    مواد و روش ها
    در طرح حاضر با استفاده از بهینه سازی دوغ با افشره لیموترش )محدوده 6 - 0 % حجمی / حجمی( و عرق نعنا )محدوده 4 - 0 % حجمی / حجمی( به روش سطح پاسخ و بررسی ویژگی های حسی و آنتی اکسیدانی آن طی دوره نگهداری در دمای یخچال، نوشیدنی فراویژه با خواص حسی مطلوب و ماندگاری بالا تولید شد. همچنین برای افزایش ماندگاری و کاهش وزن محصول، پودر آن در دماهای مختلف هوای گرم ورودی به خشککن پاششی تولید شد.
    یافته ها
    بهترین مدل برای امتیاز کلی حسی و IC50 ، مدل درجه دوم شناخته شد. نتایج این مدل ها نشان داد که با افزودن افشره لیموترش تا حدود 5 / 3 درصد )حجمی / حجمی( و یا عرق نعنا تا حدود 2 درصد )حجمی / حجمی(، مقدار امتیاز کلی حسی افزایش یافته و سپس با افزودن مقادیر بیشتر، این پاسخ کاهش می یابد. با این وجود، افزایش درصد )حجمی / حجمی( افشره لیموترش و یا عرق نعنا باعث کاهش مقدار IC50 شده و بنابراین تاثیر مثبتی بر خاصیت آنتی اکسیدانی نوشیدنی داشتند. افزودن 382 / 3 درصد )حجمی / حجمی( افشره لیمو ترش و 484 / 2 درصد )حجمی / حجمی( عرق نعنا به دوغ منجر به بیشترین امتیاز کلی حسی ) 06 / 3 ( و کمترین IC50 ( ml 08 / 2 ، بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی( شد. همچنین این نوشیدنی به مدت 42 روز در دمای C ° 5 با کیفیت حسی مناسب، قابل نگهداری است.
    برای نگهداری طولانی مدت و تولید پودر توسط خشک کن پاششی، دمای هوای گرم ورودی C
    ° 170 باعث بیشترین درصد حلالیت و پذیرش حسی شد و همچنین پودر حاصل از این شرایط، درصد رطوبت، فعالیت آبی و تغییرات رنگ قابل قبولی داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از محصولاتی بر پایه دوغ و طعمدار کردن آن با طعم دهنده های سنتی موجود در کشور، راهکاری برای افزایش تنوع بازار نوشیدنی است. نتیج این مطالعه نشان داد که با افزودن 382 / 3 درصد )حجمی / حجمی( افشره لیمو ترش و 484 / 2 درصد )حجمی / حجمی( عرق نعنا به دوغ، محصولی جدید با ویژگی های حسی و آنتی اکسیدانی مناسب تولید شد. این محصول توسط خشک کن پاششی در دمای C ° 170 به پودری با حلالیت بالا و خواص حسی مطلوب تبدیل شد.
    کلیدواژگان: افشره لیمو ترش، پودر، دوغ، روش شناسی سطح پاسخ، عرق نعنا
  • آزاده حسن پور امنیه، حسین جوینده، بهزاد ناصحی صفحات 19-30
    مقدمه
    صمغ ها گروهی از ترکیبات پلی ساکاریدی با وزن مولکولی بالا هستند که به راحتی و تحت شرایط مناسب در آب پراکنده می شوند و کاربردهای گسترده ای مانند تثبیت کنندگی، اصلاح بافت، عامل ژل کننده، قوام دهندگی و امولسیفایری دارند. هدف از این پژوهش شناسایی خواص فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی صمغ جدید برگ پنیرک می باشد.
    مواد و روش ها
    صمغ حاصل از برگ گیاه پنیرک با آب گرم استخراج و با کمپلکس باریم خالص سازی شد. صمغ خالص سازی شده از لحاظ ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده بررسی شد. همچنین خصوصیات رئولوژیکی صمغ نیز در محدوده سرعت برشی 1/0-1000 بر ثانیه، با ویسکومتر بروکفیلد بررسی و رفتار جریان و تاثیر دما غلظت صمغ بر ویسکوزیته مورد بررسی قرا گرفت.
    یافته ها
    ترکیبات شیمیایی صمغ شامل 43/0± 12/8 درصد رطوبت، 83/0 ± 04/77 درصد کربوهیدرات، 62/0 ± 56/8 درصد پروتئین، 3/0 ± 49/2 درصد خاکستر و 29/0 ± 33/5 درصد اسید اورونیک بر اساس وزن خشک بود. در میان مدل های رئولوژیک، مدل قانون توان به خوبی رفتار این صمغ را توصیف کرد. مدل آرنیوس برای مطالعه وابستگی ویسکوزیته صمغ به دما به کار گرفته شد و به خوبی توانست خصوصیات صمغ را نشان دهد. سه مدل نمایی، چندجمله ای و توان برای توصیف اثر غلظت بر ویسکوزیته در سرعت برشی 10 بر ثانیه بکار گرفته شد.
    نتیجه گیری
    این صمغ با توجه به رفتار رقیق شونده با برش می تواند در صنعت غذا مورد استفاده قرار گیرد. در غلظت های بالا صمغ حساسیت بالاتری نسبت به افزایش دما از خود نشان داد و مدل پاورلا به عنوان بهترین مدل برای ارزیابی تاثیر غلظت بر ویسکوزیته تعیین گردید.
    کلیدواژگان: پنیرک، خواص فیزیکوشیمیایی، رئولوژی، صمغ
  • شیما یوسفی * صفحات 31-44
    مقدمه
    خشک کردن پاششی یکی از مهمترین راه های جلوگیری از اتلاف محصولات غذایی استراتژیک و افزایش طول عمر آنها می باشد. بهینه سازی شرایط عملیاتی این سامانه می تواند بستر مناسبی جهت تولید فرآورده هایی با کیفیت فیزیکوشیمایی ایده آل باشد.
    مواد و روش ها
    تاثیر سه پارامتر فرآیندی دما (160-130 درجه سانتی گراد) و سرعت جریان (4-2 مترمکعب بر ساعت) هوای ورودی و نرخ خوراک دهی (10-5 میلی لیتر بر دقیقه) جهت دستیابی به پودرهای فراسودمند ریزدرون پوشانی شده عصاره سرشار از رنگدانه فراسودمند بتالائین چغندر لبویی با روش سطح پاسخ مورد ارزیابی قرار گرفت. بازده پودرهای تولیدی، محتوای ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بازسازی شده بهینه سازی گردید.
    یافته ها
    معادلات درجه دوم با ضرایب همبستگی بالا (9940-960/0) به خوبی می توانند شرایط بهینه جهت حصول بالاترین بازده فیزیکوشیمیایی را پیش بینی نمایند. افزایش دما و سرعت جریان هوای ورودی تاثیر معنی داری بر کاهش ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی پودرهای بدست آمده داشته، در حالی که این روند سبب افزایش بازده تولیدی گشت. محتوای آنتی اکسیدانی و فنولی پودرهای ریز درون پوشانی شده با بازدهی کم در نرخ های بالاتر خوراک ورودی بهتر حفظ شدند. مشاهدات میکروسکوپی و اندازه ذرات نیز به طور بارزی یافته های بدست آمده را تایید نمودند. یافته ها نشان داد که بالاترین راندمان فیزیکی (75%)، محتوای فنولی (72/1238 میکروگرم اسید گالیک بر میلی لیتر) و درصد بازدارندگی رادیکال آزاد (77/78%) می تواند در شرایط بهینه دمای هوای ورودی 136 درجه سانتی گراد، سرعت جریان هوای ورودی 6/3 مترمکعب بر ساعت و نرخ خوراک ورودی 8/8 میلی لیتر بر دقیقه بدست آید.
    نتیجه گیری
    تولید با کیفیت پودرهای ریز درون پوشانی کننده عصاره چغندر قرمز تحتشرایط بهینه می تواند سرآغازی جهت توسعه غنی سازی فرآورده های غذایی با پودرهای بدست آمده محسوب گردد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، خشک کن پاششی، ریزدرون پوشانی، روش سطح پاسخ، عصاره چغندر قرمز، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • مهسا پورعابدین، اعظم اعرابی * صفحات 45-54
    مقدمه
    کتان نوعی دانه مغذی است که به دلیل داشتن ترکیباتی چون اسید چرب امگا 3، فیبر رژیمی، پروتئین و لیگنان می تواند سبب جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی و سرطان شود. با توجه به جایگاه نان در بین مردم می توان با استفاده از افزودنی های مختلف ارزش تغذیه ای نان را افزایش داد. در پژوهش حاضر، آرد کتان قهوه ای در سطوح مختلف (10%-20% و 30%) (وزنی/وزنی) به آرد گندم جهت تولید نان تست استفاده گردید و آزمون حسی، حجم مخصوص، رنگ سنجی و بیاتی بر روی نان های تولیدی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    آنالیز شیمیایی بر روی دو نوع دانه کتان زرد و قهوه ای انجام شد. هم چنین اثر افزودن آرد کتان بر میزان بیاتی و خواص حسی (رنگ، طعم، حجم نان، قابلیت جویدن، بو، وضعیت ظاهری و پذیرش کلی) نان های تولیدی دو روز پس از پخت مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین آزمون حجم مخصوص و رنگ سنجی پس از پخت بر روی نمونه های نان انجام شد.
    یافته ها
    افزودن آرد دانه کتان قهوه ای به نان به دلیل داشتن مقادیر بالای پروتئین و فیبر می تواند سبب افزایش ارزش تغذیه ای نان حاصل از آن شود. نان حاوی 10 و 20 درصد آرد کتان از نظر خواص حسی تفاوتی با نمونه شاهد ندارد. هم چنین افزودن آرد کتان به میزان 10 درصد به نان سبب افزایش بیاتی و افزودن 20 درصد آرد کتان سبب کاهش بیاتی در مقایسه با نمونه شاهد شد. بین نمونه نان حاوی 10 درصد آرد کتان در مقایسه با نمونه شاهد، از نظر حجم مخصوص تفاوت معناداری وجود نداشت ولی در نمونه های حاوی 20 و 30 درصد آرد کتان حجم مخصوص نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. افزودن آرد کتان به نان ها سبب کاهش فاکتور L وa در آن ها شد در حالی که فاکتور b تفاوت معناداری با نمونه شاهد نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از اختلاط 20% آرد کتان در فرمول نان تست می تواند سبب بهبود خواص حسی و کاهش میزان بیاتی در مقادیر بالاتر شود. افزودن آرد کتان به نمونه های نان سبب کاهش میزان روشنایی در نمونه ها می شود. هم چنین استفاده از مقادیر بالاتر آرد کتان سبب کاهش حجم مخصوص نان ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: بیاتی، حجم مخصوص، خواص حسی، دانه کتان، رنگ سنجی
  • عباس نمدی پور، علیرضا صادقی ماهونک *، محمد قربانی صفحات 55-62
    مقدمه
    آنتی اکسیدان ها ترکیباتیهستندکهباجذب رادیکالآزادوکاهش سرعتاکسیداسیون ازفساد،تغییررنگو تندشدنچربی ها به مقدار زیادیجلوگیریمی کنند. استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی به دلیل اثرات سمی و سرطان زایی محدود شده است؛ به همین دلیل،جستجوبرایجایگزینیآنتی اکسیدان های سنتزیمنجربهبررسیآنتی اکسیدان های متعددیازمنابعطبیعیشدهاست. به دلیل این که تاکنون پژوهشی در زمینه تعیین شرایط بهینه (نوع حلال و زمان استخراج ترکیبات فنلی) عصاره های هسته خرما (رقم مضافتی) و کنار (کنارهای استان خوزستان) انجام نگرفته است هدف از این مطالعه تعیین این شرایط می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 9 سیستم حلال (3 سیستم حلال تک جزیی به شرح آب، اتانول، متانول و 6 سیستم حلال دو جزیی به ترتیب بر حسب درصد به صورت آب50 : اتانول50، آب50 : متانول50، آب20: اتانول80، آب80 : اتانول20، آب20 : متانول80 و آب80 : اتانول20) در سه زمان 3 و 5 و 7 ساعت درون انکوباتور شیکردار با سرعت همزدن 280 دور در دقیقه قرار گرفتند و میزان استخراج ترکیبات فنلی این سیستم ها با هم مقایسه شد. پس از انتخاب تیمارهای منتخب سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی شامل DPPH، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و قدرت احیاکنندگی اتم آهن بر روی آن ها انجام گرفت.
    یافته ها
    بالاترین راندمان استخراج در کنار توسط آب50 : اتانول50 در دو زمان 5 و 7 ساعت و برای هسته خرما حلال آب50 : اتانول50 ، آب20 : اتانول80 و اتانول در مدت زمان 7 ساعت بدست آمدند. سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی تیمارهای منتخب نشان دادند که در هر دو عصاره مخلوط حلال آب50 : اتانول50 طی مدت زمان 7 ساعت بهترین انتخاب بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این نتایج انتخاب محلولی متنمودار از حلال های قطبی و غیر قطبی به صورت ترکیب با هم دارای بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی می باشد.
    کلیدواژگان: حلال، عصاره، فعالیت آنتی اکسیدانی، کنار، هسته خرما
  • مونا خراسانی، مانیا صالحی فر *، مهتا میرزایی صفحات 63-76
    مقدمه
    با توجه به میزان بالای اسید فیتیک در نان و نقش آن در تشکیل کمپلکس با آهن و عناصر معدنی، این تحقیق با هدف c بررسی شرایط تخمیر در کاهش اسید فیتیک موجود در خمیر و نان تست انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تاثیر نوع ماده عمل آورنده (مخمر ساکارومایسس سروزیه و خمیر ترش حاوی مخمر ساکارومایسس سروزیه به همراه باکتری اسید لاکتیک)، مقدار ماده عمل آورنده مخمر ساکارومایسس سروزیه با میزان 5/1 و 2 درصد، خمیر ترش (حاوی 1 درصد مخمر به همراه باکتری لاکتوباسیلوس سانفرانسیسسنسیس cfu/g 103)، نوع آرد ( آرد چاودار به مقدار 10 و 20% جایگزین آرد گندم ) بر روی میزان اسید فیتیک خمیر و نان تست سبوس دار مورد بررسی قرار گرفت. میزان اسید فیتیک در نمونه های خمیر و نان اندازه گیری شد. تحلیل نتایج با استفاده از روش تجزیه واریانس و طرح کاملا تصادفی، آزمون مقایسه میانگین ها به روش LSD‏ با نرم افزار 18 ‏SPSS‏ انجام شد. ‏برای مقایسه اسید فیتیک در خمیر و نان، از آزمون t جفت شده برای مقایسه اسید فیتیک قبل و بعد از پخت استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش آرد چاودار نسبت به آرد گندم (20% آرد چاودار )، افزایش مقدار مخمر (2 درصد) و وجود خمیر ترش به عنوان یک ماده عمل آورنده، کاهش معنا داری در مقدار اسید فیتیک رخ می دهد، حجم مخصوص افزایش و سختی نان کاهش می یابد. در اثر پخت کاهش معنا دار اسید فیتیک مشاهده شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که تیمار حاوی خمیر ترش با 10% آرد چاودار با بالاترین امتیاز را کسب نمود.
    نتیجه گیری
    استفاده از خمیر ترش و آرد چاودار سبب کاهش اسید فیتیک و بهبود ویژگی های کیفی نان شد.
    کلیدواژگان: آرد چاودار، اسید فیتیک، مواد عمل آورنده، نان تست
  • سیروان آتشک *، سعید محمدزاده صفحات 77-86
    مقدمه
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مصرف کوتاه مدت ال آرژنین بر سطوح آنزیم های کراتین کیناز (CK)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و تروپونین T(Tnt) در کاراته کاران جوان پس از فعالیت وامانده ساز بود.
    مواد و روش ها
    18 کاراته کار جوان در یک مطالعه نیمه تجربی به طور تصادفی در دو گروه مکمل و شبه دارو قرار گرفتند. افراد گروه مکمل روزانه 3 گرم کپسول ال آرژنین را به مدت هفت روز مصرف کردند و گروه شبه دارو نیز به همین مقدار شبه دار دریافت می کردند. همه آزمودنی های دو گروه پس از هفت روز مکمل یاری در یک آزمون ورزشی هوازی وامانده ساز به فعالیت پرداختند. نمونه های خون وریدی آزمودنی ها در چهار مرحله 1. قبل از شروع مکمل، 2. پس از پایان دوره مصرف مکمل و قبل از شروع فعالیت 3. بلافاصله بعد از پایان فعالیت ورزشی و4. بعد از 24 ساعت از فعالیت ورزشی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس با
    اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0a≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر این بود که دامنه افزایش CKدر مراحل بلافاصله و 24 ساعت پس از فعالیت ورزشی در گروه شبه دارو نسبت به گروه دریافت کننده مکمل ال آرژنین به طور معنی داری بالاتر بود(05/0 >p). با این حال، سطح آنزیم LDH و Tnt در هر دو گروه مکمل و شبه دارو در زمانهای بلافاصله و 24 ساعت بعد از فعالیت وامانده ساز به طور معنی داری افزایش پیدا کرد(05/0 >p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت مکمل یاری کوتاه مدت ال آرژنین می تواند آسیب سلولی عضلانی ناشی از فعالیت ورزشی وامانده ساز را از طریق جلوگیری از افزایش فعالیت آنزیم CK در ورزشکاران جوان کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آسیب سلولی، فعالیت ورزشی وامانده ساز، مکمل یاری ال آرژنین
  • مینا کشاورزی پور، هاجر عباسی *، محمد فاضل صفحات 87-100
    مقدمه
    سلیاک یک بیماری خودایمن گوارشی ناشی اختلال در هضم پروتئین گلوتن است. تاکنون مطالعات متعددی در خصوص درمان و کنترل این بیماری صورت گرفته است که مطمئن ترین آن استفاده از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن است. هدف از پژوهش حاضر تهیه فرمولاسیون کیک بدون گلوتن با استفاده از اکارا (محصول جانبی صنعت شیر سویا) به عنوان یک پایه پروتئینی و فیبری مناسب و نشاسته ذرت و اصلاح ویژگی های آن با به کارگیری افزودنی های مناسب است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر دو هیدروکلوئید (گوار و زانتان) (3-0%) وامولسیفایر سدیم استئاریل لاکتیلات (1-0%) بر ویژگی های کیک بدون گلوتن بر پایه اکارا و نشاسته ذرت مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا تاثیر متغیرهای ذکر شده بر ویژگی های بافت، رنگ، دانسیته و میزان تخلخل نمونه های تهیه شده با استفاده از روش سطح پاسخ مدل سازی و بررسی گردید.
    یافته ها
    با افزایش امولسیفایر، سختی، مدول ظاهری و قابلیت جویدن نمونه ها کاهش و فنریت آنها افزایش می یابد. افزایش هیدروکلوئیدها تاثیری معکوس بر پارامترهای ذکر شده در مقایسه با امولسیفایر دارند و با همچنین با افزایش کمیت آنها دانسیته و سیری رنگ پوسته نمونه ها نیز افزایش می یابد. درنهایت با درنظرگرفتن مهمترین پارامترهای کیفی، غلظت بهینه در فرمولاسیون کیک بدون گلوتن، اختلاط 2/1% زانتان، 0% گوار و 1% امولسیفایر سدیم استئاریل لاکتیلات تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از افزودنی مناسب در سطوح بهینه در بهبود ویژگی های کیفی کیک تهیه شده بر پایه نشاسته و اکارا موثر است. نمونه تهیه شده علاوه دارا بودن ارزش غذایی مناسب به واسطه وجود پروتئین و فیبر بالای موجود در اکارا، سرعت بیات شدن کمتری در طی زمان نگهداری در مقایسه با شاهد دارد. این خصوصیت به حفظ رطوبت مواد اولیه و افزودنی های مورد استفاده در فرمولاسیون و کاهش سرعت رتروگراداسیون نشاسته مرتبط است. این نمونه در طی 14 روز نگهداری، به خوبی پیوستگی بافتی خود را حفظ می کند.
    کلیدواژگان: اکارا، زانتان، سدیم استئاریل لاکتیلات، کیک بدون گلوتن، گوار، نشاسته ذرت
  • آرش آبایی، مهدی محمدیان *، صنم جابری پور صفحات 101-108
    مقدمه
    امروزه گرایش زیادی برای استفاده از افزودنی های با منشا طبیعی در صنعت غذا به عنوان جایگزین افزودنی های سنتزی وجود آمده است. در این میان ترکیبات استخراج شده از گیاهان مورد توجه واقع شده اند. گیاه بابونه با نام علمی .Chamomilla recutita L به نام بابونه آلمانی شناخته می شود. بخش مورد استفاده این گیاه یک ساله، گل آن است که قرن هاست به عنوان گیاهی دارویی در بخش هایی از خاورمیانه و اروپا به شکل دمنوش استفاده می شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش عصاره ی آبی گیاه بابونه استخراج و میزان ترکیبات پلی فنلی و توانایی ضد رادیکالی آن در شرایط مختلف فرایند حرارتی (120-70 درجه سلسیوس، 5 یا 15 دقیقه)، تغییرات pH (6/2 و 6/5) و طی نگهداری (0 الی 25 روز) ارزیابی شد.
    یافته ها
    فرایند حرارتی از 70 تا 120 درجه سلسیوس در pH برابر با 6/5 یا 6/2 برای مدت زمان های 5 و 15 دقیقه، تغییر معنی داری در میزان کل ترکیبات پلی فنل عصاره ایجاد نکرد (05/0 p >) اما اسیدی کردن pH عصاره از 6/5 به 6/2 باعث کاهش 10 درصدی میزان پلی فنل‏ها شد. فرایند حرارتی باعث کاهش فعالیت ضد اکسایشی عصاره شد و مدت زمان حرارت دهی رابطه مستقیمی با این کاهش داشت. طی نگهداری عصاره ی بابونه برای مدت 25 روز میزان ترکیبات فنلی کل در نمونه عصاره ی دارای pH طبیعی (6/5) افزایش یافت که به علت آزاد شدن برخی ترکیبات فنلی که در پیوند با سایر اجزا هستند مرتبط دانسته شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پلی فنل های موجود در عصاره ی آبی گیاه بابونه نسبت به فرایند حرارتی مقاوم هستند. اما قدرت ضد اکسایشی عصاره با اعمال حرارت کاهش می یابد. با این وجود می توان اظهار نمود که ترکیبات فنلی موجود در عصاره این گیاه مقاومت حرارتی بالایی دارند و پس از فرایند پاستوریزاسیون خاصیت ضد اکسایشی قابل توجهی از خود نشان می دهند. همچنین ترکیبات فنلی این گیاه در برابر نگهداری طولانی مدت در pH اسیدی مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: ترکیبات پلی فنلی، فرایند مواد غذایی، فعالیت ضد اکسایشی، گیاه بابونه
  • بهناز کوهستانی، رضوان پوراحمد *، بیژن خورشیدپور صفحات 109-121
    مقدمه
    نوشیدنی های لبنی اسیدی، نوشیدنی های با pH پایین بوده که دارای خواص سلامتی بخش می باشند. خواص سلامتی بخش
    می تواند با غنی سازی این نوشیدنی ها با شیر سویا، پروبیوتیک ها و کنسانتره پروتئین آب پنیر افزایش یابد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر آنزیم ترانس گلوتامیناز و کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و میکروبی نوشیدنی فراسودمند حاصل از مخلوط شیر گاو و شیر سویا بود.
    مواد و روش ها
    شیر گاو و شیر سویا با نسبت مساوی برای تولید نوشیدنی فراسودمند حاوی لاکتوباسیلوس کازئی استفاده شد. مقادیر مختلف آنزیم ترانس گلوتامیناز( 150، 200 و 250 ppm ) و کنسانتره پروتئین آب پنیر ( 5/0، 1 و 5/1 درصد وزنی/ وزنی) اضافه گردید. زنده مانی باکتری پروبیوتیک و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی نمونه های تولید شده طی سه هفته نگهداری در سرما مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت آنزیم و WPC ویسکوزیته به طور معنی داری افزایش یافت (05/0˂P). نمونه های W3E2 (5/1% WPC و ppm200 آنزیم) و W3E3(5/1% WPC و ppm250 آنزیم) بالاترین مقدار اسیدیته و پایین ترین pH را داشتند. بالاترین تعداد لاکتوباسیلوس کازئی مربوط به نمونه W1E1 (5/0% WPC و ppm150 آنزیم) بود. همچنین این نمونه بالاترین امتیاز پذیرش کلی از ارزیابی حسی را طی زمان نگهداری کسب نمود. طی زمان نگهداری، جمعیت لاکتوباسیلوس کازئی و pH نمونه ها کاهش ولی اسیدیته و ویسکوزیته نمونه ها افزایش معنی داری نشان داد (05/0˂P). جمعیت باکتری های پروبیوتیک در نمونه ها طی دوره نگهداری بالاتر از cfu/ml106 بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین افزودن 5/0% کنسانتره پروتئین آب پنیر و ppm150 ترانس گلوتامیناز منجر به تولید یک نوشیدنی فراسودمند با بیشترین میزان زنده مانی باکتری های پروبیوتیک و کیفیت حسی می گردد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ترانس گلوتامیناز، شیر سویا، شیر گاو، فراسودمند، کنسانتره پروتئین آب پنیر
|
  • Z. Sarlak, F. Garavand, R. Mohammadi, M. Hosseini, M. Rouhi * Pages 5-18
    Introduction
    Doogh is a fermented drink that is consumed in Iran and other Middle Eastern countries. Due to the increased awareness of the harmful effects of carbonated drinks, Doogh consumption have been increased considerably because of its nutritional benefits. Using healthy and antibacterial flavoring agents such as lime extract and mint distillate, in certain concentrations, can reduce the viability of traditional yoghurt starters and be a good alternative to industrial thermal processes (in heated Doogh). In addition, the powder of these products under certain conditions will contribute to ease maintenance and transportation.
    Materials And Methods
    In the present study, Doogh-based soft drink optimized with lime extract (0-6% v/v) and mint distillate (0-4% v/v) for sensorial and antioxidant properties, using response surface methodology (RSM) and studied during refrigerated storage at 5°C. Soft drink powder was produced by spray dryer in different input air temperatures to increase the product’s shelf life and weight loss.
    Results
    The results showed that the the best model fitted on the sensory total score and IC50 was quadratic. The addition of 3.382% (v/v) lime extract and 2.484% (v/v) mint distillate to drink led to the highest sensory total score and lowest IC50 (the highest antioxidant activity). The optimized formulated drink was stable for 42 days with non-significant loss of sensory quality (p>0.05). For long term storage and production of powder by spray dryer, input hot air temperature at 170°C caused the highest percentage of solubility and sensory acceptability. The resulting powder also had acceptable moisture content, water activity (aw) and color total changes (ΔE).
    Conclusion
    The consumption of Doogh-based products with traditional flavors, might be a strategy to increase the variety of soft drink market. The results of present study showed that Doogh formulated with 3.382% (v/v) lime extract and 2.484% (v/v) mint distillate had desirable sensorial and antioxidant properties. Moreover, the novel Doogh-based drink was transformed to powder that have high solubility and sensory score using spray drier at 170°C.
    Keywords: Doogh, Lime Extract, Mint Distillate, Powder, Response Surface Methodology
  • A. Hassanpour Amnieh, H. Jooyandeh, B. Nasehi Pages 19-30
    Introduction
    Gums are polysaccharide components with high molecular weight that easily suspend in water and are dispersed under suitable conditions. They are used as stabilizer, texture modifier, gelling agent, thickener and emulsifier. The aim of this study was to determine the properties of the new Malva leaf’s gum.
    Materials And Methods
    The gum was isolated from the leaf of Malva neglecta plant by warm-water extraction. Purification was carried out by barium complexion. Purified gum was evaluated in terms of physicochemical properties. Furthermore, rheological properties of extracted gum were evaluated in shear rate at the range of 0.1–1000 s-1 with Brookfield viscometer and flow behavior and effect of temperature and gum concentration on the viscosity was evaluated.
    Results
    The Purified gum contained 8.12±0.43% moisture, 77.04± 0.83% carbohydrate, 8.56± 0.62% protein, 2.49± 0.3% ash and 5.33± 0.29% uronic acid. Among the rheological models, power law model appropriately described the behavior of the gum. Arrhenius model was also properly applied to evaluate and describe the relation between gum viscosity and temperature. Three model's power, exponential and polynomial were used to evaluate the effect of gum concentration on the apparent viscosity in the shear rate of 10 s-1.
    Conclusion
    According to shear thinning behavior, Malva gum can be used in food industry. Extracted gum showed higher sensitivity to temperature at higher levels of gum concentration and power law model was selected as the best model to assess the effect of gum concentration on the viscosity.
    Keywords: Gum, Malva Neglecta, Physicochemical Properties, Rheology
  • Sh. Yousefi * Pages 31-44
    Introduction
    Spray drying is one of the most important ways to prevent waste of strategic food products and their shelf life extension.Optimization of operating conditions involved in this system can be a suitable background to produce products with ideal physicochemical quality.
    Materials And Methods
    The effect of three operating parameters including inlet air temperature (IAT, 130-160°C), air flow rate (AFR, 2-4 m3/h) and feed flow rate (FFR, 4-10 mL/min) was investigated to attain the microencapsulated powders of red-beet extract containing functional pigment of betalain using RSM. The yield of produced powders, content of phenolic compounds and antioxidant activity of reconstituted extract were optimized.
    Results
    The quadratic equations with high correlation coefficients (0.960-0.994) can well predict the optimal conditions to achieve the highest physicochemical efficiency. An increase in IAT and AFR had a significant effect on the decrease of the level of phenolic and antioxidant components of the obtained powders, while this trend led to an increase in the yield. The antioxidant and phenolic content of microencapsulated powders with low yield at higher FFRs are well maintained. The analysis of microscopy observations and particle size also confirmed the results clearly. The findings showed that the maximum physical yield (75%), phenolics content (1238.72 µg gallic acid/mL), and free-radical inhibition percentage (78.77%) can be obtained under the optimum conditions of 136.0°C IAT, 3.6 m3/h AFR, and 8.8 mL/min FFR.
    Conclusion
    Production of high-quality powders microencapsulating red-beet extract under the optimal conditions might be a beginning to develop fortification of food products with the obtained powders.
    Keywords: Antioxidant, Microencapsulation, Physicochemical Properties, Red, Beet (Beta vulgaris var. conditiva Alef.) Extract, Response Surface Methodology (RSM), Spray Dryer
  • M. Pourabedin, A. Arabi * Pages 45-54
    Introduction
    Flaxseed is a nutritive grain which can prevent some diseases due to compounds namely omega 3 fatty acid, dietary fiber and lignan. Considering the position of bread in social communities, the nutritional value of it can be enhanced by using different additives. In this study, brown flaxseed flour in 3 levels (10, 20 and 30% (w/w)) was added to wheat flour to produce toast bread and sensory and staling properties of produced bread were then evaluated.
    Materials And Methods
    Brown and golden flaxseeds were chemically analyzed. The effect of flaxseed flour on sensory (color, flavor, volume, chewing ability, aroma, appearance and general acceptance), specific volume, calorimetric and staling properties of the toast bread was studied two days after baking.
    Results
    The addition of brown flaxseed flour could effectively improve the nutritional value of the bread due to high protein and fiber content. There was no significant difference among the samples with 10 and 20% flaxseed flour and the blank regarding the sensory properties. The addition of 10% flaxseed flour led to increment of staling while adding 20% flaxseed decreased the staling as compared to the blank. There were not significant differences between the control and 10% flaxseed flour treatment. The addition of 20% and 30% flaxseed flour in bread formulation led to decreases in specific volume and L*.
    Conclusion
    Using 20% flaxseed flour in toast bread formulation can improve the sensory properties and reduce the staling of the produced bread.
    Keywords: Colorimetric, Flaxseed, Linum Usitatissimum, Specific Volume, Staling
  • A. Namadipour, A. R. Sadeghi Mahoonak *, M. Ghorbani Pages 55-62
    Introduction
    Antioxidants are compounds that absorb free radicals and reduce the rate of oxidation, spoilage, colour changes and in general oxidative rancidity. The application of synthetic antioxidants has been limited for their possible side effects, therefore scientists have been searching for alternatives from natural sources. The aim of this study is to determine the optimum conditions to obtain date kernel and zizyphus fruit extracts.
    Materials And Methods
    In this study, 9 solvent systems (3 single component solvent systems including water, ethanol and methanol and 6 two components solvent systems including water 50: ethanol 50, water 50: methanol 50, water 20: ethanol 80, water 80: ethanol 20 ,water 20: methanol 80 and water 80: methanol 20) at three time periods of 3, 5 and 7 hours in a shaking incubator with a stirring speed of 280 rpm were employed and the amount of extracted phenolic compounds were compared. After choosing the selected treatments evaluation of antioxidant activities concerning DPPH free radical scavenging, total antioxidant capacity and reducing power were performed.
    Results
    the best solvent systems for zizyphus fruit extractions were water 50: ethanol 50 for two time periods of 5 and 7 hours and for date kernel extraction were water 50: ethanol 50 and water 20: ethanol 80 and ethanol for time period of 7 hours. All these extraction treatment were evaluated using antioxidant tests and solvent extraction system of water 50: ethanol 50 for period of 7 hours were selected as the best treatment.
    Conclusion
    The results indicated that the solvent mixture consisting of polar and non-polar solvents had greater ability in extraction of phenolic compounds.
    Keywords: Antioxidant Activity, Date Kernel, Extract, Solvent, Zizyphus
  • M. Khorasani, M. Salehifar *, M. Mirzaei Pages 63-76
    Introduction
    According to high levels of phytic acid in bread and its role in complex formation with iron and minerals, this study is aimed to investigate the fermentation conditions to reduce the phytic acid in dough and toast bread produced.
    Materials And Methods
    The effect of leavening agent (Saccharomyces cerevisiaeand sourdough yeast containing lactic acid bacteria), the amount of leavening (Saccharomyces cerevisiae with 1.5 and 2%, 1% sourdough yeast cell containing lactobacillus sanfranciscensiscfu/g 103), flours (100% wheat flour, 10% rye flour, rye flour 20%) on the concentration of phytic acid in dough and whole grain toast bread was investigated. The phytic acid was measured in the samples of dough and bread. Analysis of the results using analysis of variance and completely randomized design, test comparison of means was performed using LSD with 18 SPSS software. For comparison of phytic acid in the dough and bread, paired t-test was used to compare phytic acid before and after cooking.
    Results
    The statistical results showed that by increasing the rye flour in the wheat flour (20% rye) and increasing the amount of yeast (2%) and sourdough as a leavening agent, reduction in the amount of phytic acid occurs and specific volume is increased and hard bread baking is reduced. Baking has affected the amount of phytic acid. Sample with 10% rye sourdough has scored the highest in respect of sensory evaluation.
    Conclusion
    The application of sourdough and rye reduces phytic acid and improves the quality characteristics of bread produced.
    Keywords: Leavening Substance, Phytic Acid, Rye, Toast
  • S. Atashak *, S. Mohammadzadeh Pages 77-86
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the effect of short-term L-arginine supplementation on lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK) and troponin T (Tnt) enzymes levels after exhaustive exercise in young karate players.
    Materials And Methods
    In semi-experimental study, 18 young karate players randomly assigned in two supplement and placebo groups. Participants in supplement group consumed 3grams daily of L-arginine capsules for seven days, while the placebo group received the same amount of placebo. All subjects performed an exhaustive aerobic exercise after seven days supplementation. Venous blood samples were collected at four stages; 1: pre supplementation, 2: After the end of the supplementation period and pre exercise, 3: Immediately post exercise and 4: 24 hours after exercise. Data was analyzed by repeated measure ANOVA and Bonferroni post-hoc test at α ≤ 0.05.
    Results
    The results of the study indicated that the increase of CK, was significantly higher (p
    Conclusion
    In general, it can be concluded that short-term L-arginine supplementation can ameliorate the muscle cell damage induced to exhaustive exercise by prevention of the CK increase in young athletes.
    Keywords: Cell Damage, Exhaustive Exercise, L, arginine Supplementation
  • M. Keshavarzipour, H. Abbasi *, M. Fazel Pages 87-100
    Introduction
    Celiac is an autoimmune disease resulting from disorder in gluten digestion. Several researches have been made on its treatment and control. Gluten-free diet might be considered as the safest method. The purpose of the present study is to formulate gluten-free sponge cake based on okara (side product of soybean milk), as an appropriate protein and fiber based material and maize starch and improvement of its properties by using suitable additives.
    Materials And Methods
    In the present study, the effects of guar and xanthan (%0-3) and sodium stearoyl lactylate (%0-1) on gluten-free cake properties based on okara and maize starch have been studied. The effects of independent variables on texture, color, density and porosity of the samples were modeled using response surface methodology.
    Results
    By increasing the emulsifier, hardness, apparent modulus and chewiness decreased while springiness of the samples increased. The addition of more hydrocolloids had a reverse effect and led to increases in density and crust chrome. Finally the optimum concentration levels of variables were 1.2% xanthan and 1% sodium stearoyl lactylate in order to obtain the best qualitative properties.
    Conclusion
    The application of appropriate additives at optimum levels is effective to improve the qualitative properties of prepared cake based on maize starch and okara. Due to the existence of high protein and fiber in okara, optimized sample had more nutritional value and less retrogradiation rate during storage than the control. This feature was related to the humidity retention of materials and the effects on reducing starch retrogradiation. Textural cohesiveness of optimum sample was maintained during storage.
    Keywords: Gluten, free Cake, Guar, Maize Starch, Okara, Sodium Stearoyl Lactylate, Xanthan
  • A. Abaee, M. Mohammadian *, S. Jaberipour Pages 101-108
    Introduction
    Nowadays, there is a great intetest to use natural additives in food products especially compunds that are extracted from plants. Chamomile (Matricaria chamomilla L.) is an annual herbaceous flowering plant native to Europe. It has been used traditionally as a medicinal and pharmaceutical preparation due to its anti-inflammatory and antispasmodic properties.
    Materials And Methods
    The amount of polyphenolic compounds and radical-scavenging activity of the aqueous extract of chamomile were studied under different conditions of heating, pH alterations and storage.
    Results
    Heat treatment of 70-120°C at pH of either 5.6 or 2.6 for 5 and 15 minutes did not influence the phenolics content. However, acidification of the extract from the inherent value of 5.6 to 2.6 decreased the polyphenols content by 10%. The antioxidant activity of the extract decreased due to heating at 70, 80 and 90°C and the higher the heating temperature and the longer the heating duration, the lower was the antioxidant activity of the heat-treated extract. The amount of polyphenols in the extract with the inherent pH of 5.6 was increased over 25-day storage period that was attributed to the release of some phenolic compounds being bound to other compounds.
    Conclusion
    The results of this study showed that polyphenols present in aqueous extract of chamomile are resistance to thermal process. But, the antioxidant activity of extract was reduced as the result of heating. However, it can be concluded that the phenolic compounds of chamomile extract had a high resistance to heat and showed a significant antioxidant activity after pasteurization process. Moreover, the phenolic compounds of the extract were stable in acidic pH during long-term maintenance.
    Keywords: Antioxidant Activity, Chamomile, Food Processing Operations, Polyphenolic Compounds
  • B. Kouhestani, R. Pourahmad *, B. Khorshidpour Pages 109-121
    Introduction
    Acidified milk drinks have low pH with healthy properties. These properties might be expanded and improved by fortification of these products with soy milk, probiotics and Whey Protein Concentrate. The aim of this study is to investigate the impact of transglutaminase (TG) and Whey Protein Concentrate (WPC) on physicochemical, sensory and microbial properties of functional drink from mixture of cow's milk and soya milk.
    Materials And Methods
    Cow's milk and soya milk with equal proportion were used for producing probiotic drink containing Lactobacillus casei. Different concentrations of transglutaminase (150, 200 and 250 ppm) and WPC (0.5, 1 and 1.5 % w/w) were added and the viability of probiotic bacteria and physicochemical and sensory properties of the drink samples were studied during three weeks of cold storage.
    Results
    The results showed that the addition of enzyme and WPC increased the viscosity significantly (p˂0.05). Samples containing 1.5% WPC and 200 ppm enzyme and 1.5% WPC and 250 ppm enzyme had the highest acidity and the lowest pH. The highest number of L. casei belonged to the sample containing 0.5% WPC and 150 ppm enzyme. Moreover, this sample had the highest score of overall acceptability during storage. During the storage time, the viability of L. casei and pH decreased significantly (p˂0.05) whereas acidity and viscosity increased significantly (p˂0.05). The population of probiotic bacteria of the samples during storage was more than 106 CFU/ml.
    Conclusion
    The addition of 0.5% WPC and 150 ppm transglutaminase resulted in production of a functional drink with the highest viability of probiotic bacteria and sensory quality.
    Keywords: Cow Milk, Functional, Probiotic, Soya Milk, Transglutaminase, Whey Protein Concentrate