فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال بیست و یکم شماره 1 (زمستان 1402)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال بیست و یکم شماره 1 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهینه سازی شرایط سرخ کردن فیله های مرغ با استفاده از هوای داغ به روش سطح پاسخ
    فاطمه کشاورزیان، حبیب الله میرزایی *، محمود سلطانی فیروز، علیرضا صادقی ماهونک، مجید خانعلی، حسینعلی تاش شمس آبادی صفحه 0
    مقدمه

    گوشت مرغ یکی از منابع مهم و سالم غنی از پروتیین در رژیم غذایی است بنابراین نحوه تهیه و طبخ آن به دلیل مصرف بالای آن مورد توجه قرار می گیرد. فرآیند سرخ کردن از رایج ترین عملیات واحد در صنایع غذایی است، بدین منظور تلاش هایی برای دستیابی به محصولات با محتوی کم روغن انجام شده است. سرخ کردن با هوای داغ یک روش جدید سرخ کردن است که در این روش محصولات از طریق تماس مستقیم با هوای داغ و قطرات روغن در محفظه سرخ کن مورد فرآوری قرار می گیرند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، از دستگاه سرخ کن با هوای داغ جهت فرآوری فیله های مرغ استفاده گردید. روش سطح پاسخ برای مدلسازی و به دست آوردن شرایط بهینه فرآیند سرخ کردن با هوای داغ استفاده شد. تاثیر پارامترهای فرآیندی (دما 160-180-200 درجه سلسیوس،زمان10 ، 20 و 30 دقیقه و سرعت جریان هوا 5/1، 5/2 و 5/3 متر بر ثانیه) بر ویژگی های محصول نهایی(میزان رطوبت، میزان محتوی چربی، رنگ، تردی و ارزیابی حسی) به منظور دستیابی به شرایط بهینه فرآیند مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان دادند که محتوی رطوبت، تردی بافت محصول و تغییرات رنگ محصول متاثر از دما و مدت زمان فرآیند سرخ کردن با هوای داغ بودند و با افزایش مقدار این پارامترها افزایش یافتند. متغیر های سرعت جریان هوا، دما و زمان فرآیند سرخ کردن با هوای داغ بر روی محتوی چربی در فیله های مرغ سرخ شده اثر معنی دار و روند افزایشی داشتند (05/0 ≤ p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از آزمایش ها، شرایط بهینه سرخ کردن با هوای داغ دمای200 درجه سلسیوس، سرعت دمنده هوا 5/1 متر برثانیه و زمان 87/22 دقیقه تعیین گردید.

    کلیدواژگان: بهینه سازی فرآیند، روش سطح پاسخ، سرخ کردن با هوای داغ، فیله مرغ
  • مریم تجلایی، آذر حقیقت آسیابر، محمدرضا افشار مقدم، جلیل خندقی * صفحات 5-16
    مقدمه

    لزوم مصرف شیر در جامعه اهمیت ایمنی و کیفیت این ماده غذایی را به خوبی آشکار می کند. باقیمانده آنتی بیوتیک ها یکی از مهم ترین آلاینده های مواد غذایی با منشاء دامی مانند شیر می باشند و وجود آن ها در مواد غذایی می تواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد. لذا پایش میزان باقیمانده آنتی بیوتیک ها در شیر جهت آگاهی بخشی به متولیان سلامت حایز اهمیت زیادی است و در این راستا تحقیقات متعددی برای تعیین باقیمانده آنتی بیوتیک های مختلف در شیر با استفاده از روش های متنوع سنتی و کروماتوگرافیکی انجام شده است. در این مطالعه تلاش شد تا یک روش کارا برای اندازه گیری باقیمانده برخی آنتی بیوتیک های سولفونامیدی در نمونه های شیر پاستوریزه توسعه و ارایه گردد.

    مواد و روش ها

    باقیمانده سه آنتی بیوتیک سولفادیازین، سولفامتوکسازول و سولفامتازین پس از روش استخراج فاز جامد پخشی تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا از نمونه شیر پاستوریزه، با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز آرایه دیودی اندازه گیری شدند. پس از ارزیابی عوامل موثر در روش استخراج و بهینه سازی آن ها، اعتبارسنجی روش با محاسبه پارامترهای تجزیه ای مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه گیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج انجام شد.

    یافته ها

    ارقام شایستگی ایده ال در روش استخراج دو مرحله ای توسعه یافته حاصل شد به طوریکه ضریب تعیین بالاتر از 995/0 خطی بودن روش را نشان داد. حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب کمتر از 2/1 و 2/3 نانوگرم در میلی لیتر بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آنتی بیوتیک ها در شیر می باشد. آنالیز نمونه های حقیقی وجود سولفامتوکسازول در سه نمونه شیر در مقادیر 1/0±13 ، 2/0±9 و 5/0±6/9 نانوگرم در میلی لیتر را نشان داد و سایر آنتی بیوتیک ها در نمونه های مورد مطالعه یافت نشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی روش توسعه داده شده روشی حساس، دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تعیین آنتی بیوتیک های انتخابی در نمونه شیر برخوردار است.

    کلیدواژگان: کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، شیر، : آنتی بیوتیک های سولفونامیدی، استخراج فاز جامد پخشی، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی کمک شده با هوا
  • اسما بساطی، مینا خان بگی دوگاهه، مریم قراچورلو * صفحات 17-30
    مقدمه

    عطرو طعم یکی از مهم ترین ویژگی های غذا است که مستقیما با پذیرش محصول توسط مصرف کنندگان ارتباط دارد. روند رو به افزایش مصرف ترکیبات طعم دهنده غذا باعث ایجاد انگیزه در تولید طعم های غذایی شده بطوریکه تقاضای جهانی برای طعم و عطر طبیعی به طور مداوم در حال افزایش است. گیاهان و میکروارگانیسم ها منابع اصلی ترکیبات ایجاد کننده طعم و عطر مانند ترپنوییدها، آلدییدها، متیل کتون ها هستند اما به دلیل تولید در غلظت های کمتر، جداسازی و استخراج چنین مواد شیمیایی با ارزش افزوده هزینه بر است. لذا تولید بیوتکنولوژیکی ترکیبات طعم دهنده مورد توجه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در دهه گذشته تحقیقات گسترده ای در زمینه تولید بیوتکنولوژیکی ترکیبات طعم دهنده انجام شده است. در این مطالعه سعی شده است تا سه روش بیوتکنولوژیکی اصلی شامل استفاده از آنزیم ها، استفاده از میکروارگانیسم ها و بافت گیاهی و کشت سلولی مورد بحث قرار گیرند.

    یافته ها

    تکنیک های مرسوم تولید ترکیبات طعم دهنده با توجه به تقاضای صعودی بازار از نظر کمیت و تنوع کافی نیست. روش های تولید طعم فعلی از سنتز شیمیایی استفاده می کنند که می تواند تعداد بیشتری طعم را با زمان کمتر تولید کند. بااین حال، تقاضا برای محصولات طبیعی در مواد مصرفی، نیاز به روش های جدید برای تولید ترکیبات طعم دهنده با برچسب منشا طبیعی را ایجاد کرده است. تولید بیوتکنولوژیکی جایگزین جذابی برای تولید طعم است، زیرا در شرایط ملایم رخ می دهد، انتخاب پذیری بالایی دارد، ضایعات سمی تولید نمی کند و محصولاتی تولید می کند که می توانند به عنوان طبیعی برچسب گذاری شوند. ترکیبات طعم دهنده طبیعی که توسط فرآیندهای بیوتکنولوژیکی به دست می آیند به دلیل افزایش تقاضای مصرف کنندگان برای افزودنی های غذایی طبیعی، نقش فزاینده ای در صنایع غذایی، آرایشی، شیمیایی و دارویی ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    تکنیک های نوظهور در بیوتکنولوژی، صنایع را قادر به تولید ترکیباتی کرده است که می تواند طبیعی در نظر گرفته شود. شکی نیست که این فناوری ها به سبب مزایای زیاد، در آینده به عوامل مهم تری در تولید طعم دهنده تبدیل خواهند شد.

    کلیدواژگان: تخمیر، طعم، کشت بافت، میکروارگانیسم، آنزیم، بیوتکنولوژی
  • رقیه حیدری، الهام محجل کاظمی، هوشنگ نصرتی، مریم کلاهی *، علی موافقی صفحات 31-50
    مقدمه

    کادمیوم به عنوان یک عنصر سنگین و بسیار سمی، به دلیل تحرک و حلالیت زیاد تهدید جدی برای سلامتی انسان و سایر موجودات به شمار می آید. فلز کادمیوم از طریق عدم ایجاد نشانه ی سمیت، در بافت های گیاهان انباشته شده و به زنجیره غذایی انسان راه می-یابد. میزان انتقال کادمیوم از سبزیجات به رژیم غذایی انسان به انباشتگی آن در بخش های مختلف گیاه بستگی دارد. بر همین اساس به منظور بررسی میزان جذب فلزات سنگین توسط گیاه کاهو، این پژوهش با هدف ارزیابی میزان انباشتگی و آلودگی کادمیوم در اندام های مختلف گیاه کاهو انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار صورت گرفت. جهت بررسی میزان پتانسیل گیاه کاهو به منظور جذب کادمیوم و سایر عناصر ریزمغذی از 4 سطح کلریدکادمیوم (0، 30، 60 و 90 میکروگرم بر گرم پرلیت) استفاده شد.

    یافته ها

    در حضور کادمیوم محتوی فنل کل، فلاونویید و ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهو نسبت به نمونه شاهد افزایش معنی داری داشت. همچنین، با توجه به نتایج با افزایش غلظت کادمیوم در میزان پروتیین کل و قند محلول گیاه کاهو نسبت به نمونه ی شاهد افزایش مشاهده شد. با افزایش اعمال کادمیوم به گیاه کاهو تجمع کادمیوم در ریشه و اندام هوایی سیر صعوی نشان داد به طوری که، افزایش در ریشه به مراتب بیشتر از اندام هوایی کاهو بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که گیاه کاهو به عنوان یک گیاه انباشته کننده کادمیوم با قابلیت تجمع بالای فلزات سنگین در ریشه و اندام هوایی است. به همین منظور، لزوم مدیریت کشت سبزیجات در خاک های آلوده به فلزات سنگین جهت حفظ سلامت مصرف کنندگان امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فیتوشیمیایی، انباشتگی کادمیوم، سمیت، کاهو (Lactuca sativa L.)
  • افسانه خسرونیا، افشین جعفرپور *، غلامحسن اسدی، سید مهدی سیدین اردبیلی، شیما یوسفی صفحات 51-64
    مقدمه

    غذاهای روکش‎دار در رستوران ها و منازل بلافاصله یا اندکی پس از آماده سازی مصرف می شوند. این مطالعه با هدف میکروکپسول کردن پودر پخت با موم کارنوبا در فرمولاسیون تمپورا و بررسی تغییرات پودر تمپورا در مدت ‎زمان نگهداری انجام شد. در نهایت تاثیر آن بر ویژگی های مرغ روکش دار شده بررسی شد.

    مواد و روش ها

    پودر پخت به نسبت 1:1 با موم کارنوبا میکروکپسوله شد. تیمارها در سه گروه T1 (شاهد)، T2 (تمپورا + 3 درصد پودر پخت آزاد)، T3 (تمپورا + 3 درصد پودر پخت کپسوله شده) تهیه و پس از مقایسه ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، در تهیه روکش برای فیله مرغ استفاده و ارزیابی شدند.

    یافته ها

    افزایش محتوای ‎چربی، خاکستر، آزادسازی بالاتر CO2 همچنین کاهش aw و پروتیین در تیمارهای T2 و T3 نسبت به نمونه شاهد مشاهده شد (p<0.05). پودر تمپورا با فرمولاسیون جدید بطور معناداری از افزایش پراکسید فیله های مرغ روکش دار شده در طول سرخ کردن جلوگیری‎کرد (p<0.05). همچنین جذب بیشتر خمیرابه به محصول، تخلخل بالاتر در نمونه های روکش‎دار شده نسبت به نمونه شاهد گزارش‎ شد (p<0.05). کاهش شاخص روشناییL* و افزایش پارامتر a* و * b در تیمارها گزارش شد (p<0.05). همچنین کاهش سفتی بافت در محصولات پوشش داده شده حاوی پودر پخت گزارش شد (p<0.05). بالاترین امتیاز حسی در پارامترهای مورد ‎بررسی (طعم، عطر، رنگ، بافت و پذیرش کلی) در تیمارهای T2 و T3 گزارش شد (p<0.05).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که میکروکپسوله‎کردن پودر پخت یک روش امیدوار کننده برای تهیه محصول روکش دار با کیفیت، بافت و بازارپسندی بیشتر در این بازار رو به رشد باشد.

    کلیدواژگان: فیله مرغ سوخاری، موم کارنوبا، ریزپوشانی، پودر پخت، تمپورا
  • صبا دارایی، بهروز دوستی، کامران سمیعی * صفحات 65-76

    باکتریهای اسید لاکتیک (LABs) اجزای اصلی و طبیعی میکرو فلور دستگاه گوارش هستند. شناسایی باکتری های اسید لاکتیک برای مطالعات پایه و کاربرد در صنایع غذایی از اهمیت ویژ ه ای برخوردار است. جهت جداسازی باکتری های اسید لاکتیک طبیعی، نمونه های ماست محلی و ترخینه از مناطق مختلف استان لرستان با در نظر گرفتن فواصل جغرافیایی مناسب و شرایط آب و هوایی مختلف جمع آوری شد. پس از جداسازی باکتری های گرم مثبت و کاتالاز منفی، تعداد 20 باکتری اسید لاکتیک انتخاب و سپس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی، ژن 16SrDNA تکثیر و پس از همردیفی و مقایسه با بانک اطلاعاتی NCBI، نوع باکتری تعیین گردید. به منظور برآورد تنوع ژنتیکی بین باکتری های مورد مطالعه، از 4 آغازگر نشانگر RAPD استفاده شد. در انتها درخت فیلوژنتیکی بین باکتری های مورد مطالعه انجام گرفت. براساس آزمون آنتی بیوگرام مشخص شد که باکتری های مورد مطالعه به آنتی بیوتیک کانامایسین و آمیکاسین مقاوم و به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، ونکومایسین و تتراسایکلین حساس بودند. باکتری های جداسازی شده از ترخینه با 97 درصد شباهت و باکتری های جداسازی شده از ماست با 89 درصد شباهت در گروه مشابهی قرار گرفتند. دو سویه باکتری جداسازی شده از ماست با 94 درصد به باکتری L.rhamnosus شباهت داشتند. در رابط با دو سویه باکتری جداسازی شده از نمونه ترخینه، نتایج نشان داد که این دو باکتری با شباهت 98 درصد به باکتری گونه L.pentosus شباهت داشتند. براساس نتایج گروه بندی توسط نشانگر RAPD، باکتری های مورد مطالعه در ضریب تشابه 57 درصد تشکیل 6 گروه دادند و یک ژنوتیپ به تنهایی یک گروه تشکیل داد. در رابطه با فواصل جغرافیایی و گروه بندی به دست آمده، نمونه های باکتری جداسازی شده از محصولات سنتی مناطق جغرافیایی مشابه، در گروه های نزدیک به هم قرار گرفتند. نتایج به طور کلی نشان داد که استفاده از نشانگرهای ژنتیکی می تواند در شناسایی دقیق تر گونه و سویه باکتری های اسید لاکتیک محصولات لبنی و تخمیری بسیار کارا باشد.

    کلیدواژگان: اسید لاکتیک، لاکتوباسیلوس، RAPD-PCR، فیلوژنتیک
  • آرمان بیاتی کلیمانی * صفحات 77-95

    مقدمه: 

    استفاده از پوشش‌های خوراکی حاوی اسانس‌های روغنی با خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی به افزایش ماندگاری فرآورده های گوشتی کمک می کند. در این مطالعه تاثیر پوشش کیتوزان با غلظت‌های مختلف اسانس باریجه (25/0، 5/0، 1 و 2 درصد) بر کیفیت سینه مرغ طی 12 روز نگهداری سرد بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    پس از سنجش خواص آنتی باکتریال اسانس باریجه سنجیده شد. پس از پوشش دهی سینه های مرغ، از نظر خواص بیوشیمیایی، یافت، شاخص های رنگی، باکتریولوژیکی و ویژگی پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد اسانس باریجه روی باکتری باسیلوس سرئوس موثرتر از اشرشیاکلی بود. پوشش دهی نمونه ها بطور معناداری ویژگی های رطوبت، pH نمونه های سینه مرغ را بهبود بخشید. پوشش اکسیداسیون لیپید و تشکیل ترکیبات ازت فرار در نمونه ها را به تاخیر انداخت. همچنین سبب حفظ سفتی بافت نمونه‌ها شد. با افزایش غلظت اسانس باریجه ویژگی های شیمیایی، یافت و تآخیر در فساد لیپیدی نمونه ها بهبود یافت. بررسی شاخص رنگی نشان داد استفاده از پوشش ها سبب کاهش شاخص L* و a* شد درحالیه شاخص b* افزایش نشان داد. فساد میکروبی در نمونه های پوشش دهی شده به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. نمونه های حاوی 2 درصد اسانس باریجه در تمام آزمایش‌ها نتایج بهتری نسبت به سایر تیمارها داشت. امتیاز حسی تیمار حاوی 1 و 2 درصد اسانس یکسان و بالاتر از سایر تیمارها بود.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع، نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از کیتوزان با اسانس روغنی باریجه به عنوان یک نگهدارنده طبیعی باعث افزایش ماندگاری فرآورده های گوشتی می شود.

     

    کلیدواژگان: کیتوزان، پوشش خوراکی، Ferula gummosa Boiss، مدت زمان نگهداری، اسانس، سینه مرغ
  • علی مظفری * صفحات 117-129
    مقدمه

    امروزه با توجه به علاقه مصرف کنندگان به ماهی تازه نسبت به ماهی های منجمد، اهمیت نگهداری و عرضه ماهی تازه روز به روز بیشتر می شود. یکی از عوامل کلیدی در این زمینه، تعیین مدت زمان نگهداری ماهی است تا بتوان زمان مصرف آن را تعیین کرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تاثیر پوشش خوراکی زیست فعال بر پایه صمغ تخم شربتی و نانوامولسیون اسانس زنجبیل بر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در طی 12 روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، فیله های تازه ماهی قزل آلا با چهار محلول ژلاتینی مختلف با درصدهای گوناگون از 2 تا 15درصد آماده سازی و سپس، فیله ها در شرایط یخچالی نگهداری شدند . به جهت بررسی عملکرد این پوشش، آزمایش های میکروبی شامل شمارش کلی میکروبی، اندازه گیری اسیدهای چرب آزاد بر پایه اسید اولییک، اندازه گیری بازهای فرار تام (TVN) و pH بصورت دوره ای برای همه نمونه ها در روز های 1 و6 و12 انجام شد.

    یافته ها

    طبق آزمون دانکن نمونه ها با یکدیگر، نتایج بررسی ها نشان می دهد در نمونه شاهد به طرز معنی داری (05/0P<) شمارش میکروبی از سایر نمونه ها بالاتر است و همچنین آزمون شمارش میکروبی نشان میدهد که در روز 12 نسبت به روز 6 و در روز 6 نسبت به روز 1 افزایش معنی داری(05/0P<) یافته است. اسیدیته چربی استخراجی در روز 12 به طرز معنی داری(05/0P<) نسبت به روزهای 1 و 6 افزایش یافته است. همچنین میزان آزمون TVN نشان میدهد که در روز 12، به طرز معنی داری(05/0P<) از روز 1 و روز 6 بیشتر شده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان می دهد از این ترکیبات می توان برای افزایش دوره ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده نمود

    کلیدواژگان: دوره ماندگاری، ماهی قزل آلای رنگین کمان، صمغ تخم شربتی، نانوامولسیون اسانس زنجبیل
|
  • Optimizing the conditions of frying chicken fillets using hot air by the response surface method
    F. Keshavarzian, H. Mirzaei *, M. Soltani firoz, A. Sadeghi Mahoonak, M. Khan Ali, H. Tashe Shams Abadi Page 0
    Introduction

    Chicken meat is one of the important and healthy sources of protein in the diet. Therefore, due to its high consumption, its preparation and cooking methods should be taken into consideration. Frying process is one of the most common operations in the food industry. In this method efforts have been made to obtain products with low oil content. Hot air frying is a new method of frying in which products are processed through direct contact with hot air and oil droplets in the frying chamber.

    Materials and Methods

    In this research, a hot air fryer was used to process chicken fillets. The response surface method was employed to model and obtain the optimal conditions of the hot air frying process. The effect of process parameters (temperature of 160,180,200 degrees Celsius, time of 10, 20 and 30 minutes and air flow speed of 1.5, 2.5 and 3.5 m/s) on the characteristics of the final product (Moisture content, fat content, evaluation of color parameters, crispness and sensory evaluation) were evaluated in order to achieve the optimal conditions of the process.

    Results

    The results showed that the moisture content, crisp texture of the product and changes in the color of the product are affected by the temperature and duration of the process and increase with the increase of the parameters. The variables of air flow speed, temperature and process time have a significant effect on the fat content in fried chicken fillets (P≤0.05) and show an increasing trend.

    Conclusion

    Based on the results of the tests, the optimal conditions for frying with hot air temperature of 200 degrees Celsius, air blower speed of 1.50 meters per second and time of 22.87 minutes were determined.

    Keywords: process optimization, Response Surface Method, hot air frying, Chicken fillet
  • M. Tajallayi, A. Haghighat Asiabar, M. R. Afshar Mogaddam, J. Khandaghi * Pages 5-16
    Introduction

    One of the significant contaminants in animal-derived foods, such as milk, is antibiotic residues, which put consumers' health at risk. Monitoring the amount of antibiotic residue in milk is crucial in order to alert the nation's health authorities and in this regard, several researches have been conducted for determination of different antibiotic residues in milk using various traditional and chromatographic methods. In this study, an efficient method for determining the residual levels of some sulfonamides in pasteurized milk was developed and presented.

    Materials and Methods

    After dispersive solid-phase extraction combined with air-assisted liquid-liquid microextraction of analytes, the residues of sulfadiazine, sulfamethoxazole, and sulfamethazine in the pasteurized milk were determined using HPLC with a diode array detector. Following the evaluation of the effective factors in the extraction and optimizing them, the validation of method was carried out by calculating analytical parameters such as linear range, LOD, LOQ, repeatability, and extraction recovery.

    Results

    In the developed two-step extraction method, satisfactory figures of merit were obtained, therefore the method's linearity was shown with a coefficient of determination higher than 0.995. The limits of detection and measurement were less than 1.2 and 3.2 ng ml-1, respectively, which is less than the MRLs established for these antibiotics in milk. The analysis of real samples showed the presence of sulfamethoxazole in three milk samples in concentrations of 13±0.1, 9±0.2 and 9.6±0.5 ng ml-1 and no other antibiotics were discovered in the examined samples.

    Conclusion

    Overall, the established approach is a sensitive, accurate and reliable method and has high efficiency in determining selected antibiotics in milk samples.

    Keywords: Sulfonamides, High Performance Liquid Chromatography, Milk, Air-assisted liquid-liquid microextraction, Dispersive solid-phase extraction
  • A. Basati, M. Khan bagi Doghahe, M. Gharachorloo * Pages 17-30
    Introduction

    Flavor is one of the most important characteristics of food, which is directly related to the acceptance of the product by consumers. The increasing trend in the consumption of food flavoring compounds has motivated the production of food flavors therefore the global demand for natural flavors and aromas is continuously increasing. Plants and microorganisms are the main sources of flavor and aroma compounds such as terpenoids, aldehydes, methyl ketones, but due to their production in lower concentrations, the isolation and extraction of such value-added chemicals is expensive. Therefore, the biotechnological production of flavor compounds has been considered.

    Materials and Methods

    In the last decade, research has been carried out in the field of biological production of flavoring compounds. In this study, main biotechnological methods including the use of enzymes, microorganisms, tissue plants and cell culture have been investigated.

    Results

    Conventional techniques for producing flavor compounds are not sufficient in terms of quantity and variety due to the rising market demand. Current flavor production methods use chemical synthesis, which can produce a greater number of flavors in less time. However, the demand for natural products has created the need for new methods to produce flavoring compounds labeled as natural origin. Biotechnological production is an attractive alternative to flavor production because it occurs under mild conditions, has high selectivity, produces no toxic waste, and produces products that can be labeled as "natural." Natural flavoring compounds obtained by biotechnological processes play an increasing role in the food, cosmetic, chemical and pharmaceutical industries due to the increasing consumer demand for natural food additives.

    Conclusion

    Emerging techniques in biotechnology have enabled industries to produce compounds that might be considered natural. There is no doubt that these technologies will become more important factors in the production of flavoring chemicals in the future due to their many advantages.

    Keywords: Enzyme, flavor, Microorganism, Biotechnology, Fermentation, Tissue culture
  • R. Heydari, E. Mohajel Kazemi, H. Nosrati, M. Kolahi *, A. Movafeghi Pages 31-50
    Introduction

    The high mobility and solubility of cadmium pose a serious threat to the health of humans and other organisms. There are no signs of toxicity when cadmium metal accumulates in the tissues of plants and enters the human food chain. Cadmium transfer rates from vegetables to the human diet depend on their accumulation. Thus, inorder to investigate heavy metal absorption by lettuce, this research evaluated the levels of cadmium accumulating in various lettuce organs.

    Materials and Methods

    The seeds of lettuce (Lactuca sativa Linn) were cultivated in autoclaved pots containing perlite and cocopeat (with a ratio of 2 to 1). The pots were kept under greenhouse conditions of 25±1 (day temperature) and 20±1 (night temperature) and light/dark conditions were placed. About three weeks after the plants reached the three-leaf stage, the seedlings were treated with cadmium chloride in 3 replicates. Four concentrations (0, 30, 60 and 90 μg/g perlite) were used every 3 days. After 5 stages of treatment and 28 days after cultivation, the third leaf of the plants was used for the studies.

    Results

    Cadmium increased lettuce's phenol, flavonoid and antioxidant content significantly as compared to the control sample. Furthermore, by increasing the concentrations of cadmium, lettuce showed an increase in total protein, soluble sugar, free amino acids, proline, malondialdehyde, and hydrogen peroxide as compared to the control sample. Due to the increasing amount of cadmium applied to lettuce plants, an increase in the amount of cadmium in the roots was greater than in the aerial parts.

    Conclusion

    In general, the results of this research indicated that lettuce is a cadmium accumulating plant with the ability to accumulate heavy metals in its roots and aerial parts. Contaminated with heavy metals, it seems necessary to protect the health of consumers.

    Keywords: Lettuce (Lactuca sativa L.), Phytochemical, Cadmium accumulation, toxicity
  • A. Khosronia, A. Jafarpour *, Gh. Asadi, S. M. Seyedin Ardebili, Sh. Yousefi Pages 51-64
    Introduction

    Coated foods are consumed in restaurants and homes immediately or shortly after preparation. This study was conducted with the aim of microencapsulating baking powder with carnauba wax in tempura formulation and investigating the changes of tempura powder during storage. Finally, its effect on the characteristics of coated chicken was investigated.

    Materials and Methods

    Baking powder was microencapsulated with carnauba wax at a ratio of 1:1. Tempura powder was prepared in three groups: T1 (control), T2 (tempura + 3% free baking powder), T3 (tempura + 3% encapsulated baking powder) and after comparing the physicochemical characteristics were used in preparation coats and evaluated for chicken fillet.

    Results

    An increase in fat content, ash, and higher CO2 production, as well as a decrease in aw and protein in T2 and T3 treatments as compared to the control sample (p<0.05). The use of tempura powder with a new formulation significantly prevented the increase of peroxide in the samples during frying (p<0.05). Also, dough absorption and higher porosity were reported in the coated T2 and T3 samples as compared to the control (p<0.05).  A decrease in L* and increase of a* and b*was also reported in these treatments (p<0.05). A decrease in texture stiffness was reported in tempura-coated products (p<0.05). The highest score in the investigated parameters (taste, aroma, color, texture, and overall acceptance) was reported in T2 and T3 treatments (p<0.05).

    Conclusion

    Microencapsulation of baking powder is a promising method to prepare coated products with quality and texture and more marketability in this growing market.

    Keywords: baking powder, tempura, carnauba wax, fried chicken fillet, micro-coating
  • S. Daraie, B. Doosty, K. Samiei * Pages 65-76
    Introduction

    Lactic acid bacteria (LAB) are the main and natural components of the microflora of the digestive system. Identification of lactic acid bacteria and their use in the food industry is very important.

    Material and Methods

    In order to isolate natural lactic acid bacteria, samples of local yogurt and traditional tarkhineh were collected from different regions of Lorestan province, with respect to suitable geographical distances and different weather conditions. After separating gram-positive and catalase-negative bacteria, 20 lactic acid bacteria were selected and then using specific primers, the 16SrDNA gene was amplified and after alignment and comparison with the NCBI database, the type of bacteria was determined. In order to estimate the genetic diversity between the studied bacteria using the RAPD marker, 4 primers were used. Finally, a phylogenetic tree was made between the studied bacteria.

    Results

    Based on the antibiogram test, it was found that all the studied bacteria were resistant to kanamycin and amikacin antibiotics and sensitive to gentamicin, vancomycin and tetracycline antibiotics. Bacteria isolated from tarkhineh with 97% similarity and bacteria isolated from yogurt with 89% similarity were placed in the same group. Two bacterial strains isolated from yogurt were 94% similar to L.rhamnosus bacteria. In relation to the two bacterial strains isolated from tarkhineh sample, the results showed that these two bacteria were 98% similar to L. pentosus bacteria. Based on the results of grouping by RAPD-PCR marker, the studied bacteria formed 6 groups with a similarity coefficient of 57%, and one genotype alone formed one group. Regarding the geographical distances and the grouping obtained, the bacteria samples isolated from the traditional products of similar geographical areas were placed in close groups.

    Conclusion

    The results generally showed that the use of genetic markers can be very effective in identifying the species and strains of lactic acid bacteria in dairy and fermented products.

    Keywords: RAPD-PCR, phylogenetic, Lactic Acid, Lactobacillus
  • A. Bayati Kalimani * Pages 77-95
    Introduction

    Using food coatings containing essential oils with antioxidant and antibacterial properties helps to increase the shelf-life of meat products. This study investigated the effect of chitosan coating with different concentrations of Barijah essential oil (0.25, 0.5, 1, and 2%) on the quality of chicken breast during 12 days of cold storage.

    Materials and Methods

    First, the antibacterial properties of Barijah essential oil were measured, and then after coating the chicken breasts, the qualitative properties namely color, bacteriological, and general acceptance characteristics were evaluated.

    Results

    The results showed Barijah essence was more effective on Bacillus cereus bacteria than Escherichia coli (p<0.05). Coating the samples significantly improved the moisture and pH characteristics of chicken breast (p<0.05). The coating slowed down lipid oxidation and the formation of volatile nitrogen compounds in treatment (p<0.05). It also caused the tissue stiffness of the samples to be maintained (p<0.05). The color index showed that the use of coatings caused a decrease in the L* and a* values while the b* value increased (p<0.05). Microbial spoilage in the coated samples was significantly reduced as compared to the control sample (p<0.05). Samples containing 2% Barijah essence had better results than other treatments in all tests (p<0.05).  The acceptability of the treatment containing 1 and 2% Barig essence was the same and higher than other treatments (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that using chitosan with in essential oil of Barijah as a natural preservative increases the shelf life of meat products.

    Keywords: Chitosan, Shelf Life, chicken breast, Edible coating, Essential Oil, Ferula gummosa Boiss
  • A. Mozafari * Pages 117-129
    Introduction

    Nowadays, due to consumers' interest in fresh fish over frozen fish, the importance of keeping and supplying fresh fish is increasing day by day.

    Materials and Methods

    In this study, the effect of edible bioactive coating based on chia seed gum and nanoemulsion of ginger essential oil on the shelf life of rainbow salmon fillet during 12 days of storage in the refrigerator was investigated. In order to carry out this aim, fresh salmon fillets were prepared with four different gelatin solutions with different percentages from 2 to 15% of and then the fillets were stored in a refrigerator. In order to check the performance of this coating, microbial tests consisting of total microbial count, measurement of free fatty acids based on oleic acid, measurement of total volatile bases (TVN) and pH were periodically performed for all samples on days 1, 6, and 12.

    Results

    According to Duncan's test, the results show that in the control sample, the microbial count is significantly (P<0/05) higher than the other samples, and also the microbial count tests show that on the 12th day, as compared to the 6th day and 6th day as compared to 1st day, there were significant increases (P<0/05). The acidity of extracted fat on the 12th day increased significantly (P<0/05) as compared to the first and sixth days.

    Conclusion

    In general, the results of this research indicated that these compounds can be used to increase the shelf life of rainbow salmon.

    Keywords: Gum extract, Ginger essential oil, Shelf Life, Rainbow trout, Nanoemulsion