فهرست مطالب

گلجام - پیاپی 10 (تابستان 1387)

نشریه گلجام
پیاپی 10 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزانه خمسه *، مرجان صلواتی صفحات 9-28
    دستباف های اصیل جامعه ایرانی مشخص کننده هویت و فرهنگ غنی کشورمان هستند. بافندگان روستایی به واسطه نقوش اصیل و بدیع، عشق و ایمان را در تار و پود دستباف های خود به اسارت گرفته اند. قالی بیدگنه به عنوان جلوه ای از فرهنگ و هنر غنی این مرز و بوم، سال هاست که مورد بی مهری قرار گرفته و به دست فراموشی سپرده شده است. علیرغم وجود سابقه بسیار دیرین قالی بافی در این روستا، تاکنون تحقیق و پژوهش جامعی در زمینه شناسایی و معرفی دستبافت های این منطقه صورت نگرفته لذا به منظور احیاء و جان بخشی دوباره به این هنر ضروری است با نگاهی دقیق تر به عناصر موثر در شکل پذیری آن، ظرفیت های بالقوه موجود را غنا بخشیده و با بررسی عوامل آسیب رسان در جهت رشد و اعتلای آن کوشید. در گام نخست، مطالعات کتابخانه ای و جستجو در پایگاه های اینترنتی نشان داد که تاکنون در این خصوص بجز چند پژوهش جانبی، تحقیق دیگری انجام نگرفته است. در گام بعدی با مطالعات میدانی و نمونه گیری از فرش های بومی منطقه و آسیب شناسی آنها، راهکارها و روش هایی جهت ارتقاء و باز آفرینی قالی این منطقه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: قالی بیدگنه، نقوش، آسیب شناسی
  • علیرضا خواجه احمد عطاری * صفحات 29-46
    عمده ترین عناصر زیبایی شناسی فرش همانا طرح، رنگ و نقش آن است که به آن هویت می بخشد. طراحان طی چندین سده توانسته اند زیباترین و دل انگیزترین طرح ها را به صورت نقشه فرش اجرا نمایند و این امر تا به امروز ادامه دارد. عمر استفاده از رایانه در طراحی فرش به بیش از سه دهه نمی رسد و در مقایسه با طراحی با دست کاملا جوان است، با این حال توانسته امکانات وسیعی را پیش روی ما قرار دهد؛ گرچه به دلیل استقبال نشدن گسترده از رایانه در زمینه های مختلف تولید فرش، حضور آن کمرنگ به نظر می رسد و باید در پی پاسخ گفتن به چالش های میان فضای سنتی طراحی با دست و رایانه باشیم. در این زمینه با سوالاتی از این دست مواجهیم: آیا ورود رایانه به عرصه طراحی سنتی به اصالت های این هنر لطمه می زند؟ و یا اساسا حضور رایانه در این حوزه ضروری است؟ همچنین در صورتی که انبوهی از نقوش و طرح ها در رایانه ذخیره شده باشد و دیگری نیازی به یادگیری طراحی با دست احساس نشود آنگاه رابطه استاد و شاگردی آسیب نمی بیند؟ روش تحقیق این مقاله به صورت مطالعه موردی بوده و به منظور شناخت هر یک از روش های یاد شده در طراحی فرش، نیاز بوده است به بررسی تاریخی روند شکل گیری طراحی با دست، تاثیر ابزار در سرعت بخشی به تولید طرح های فرش و همچنین طراحی با استفاده از رایانه در مقایسه با طراحی با دست پرداخته شود. بدین منظور اطلاعات لازم از طریق مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه با استادان فن جمع آوری گردید. از مطالعه منابع یاد شده چنین بر می آید که هر یک از روش های دستی و رایانه ای در طراحی فرش مناسبات خاص خود را داراست که باعث شده وجوه افتراق و اشتراک میان این دو روشن گردد. با وجود این، امکانات و برنامه هایی که در نرم افزارهای رایانه ای پیش بینی شده بن مایه های تفکر و روش های طراحی با دست را دنبال می کند. ویژگی بارز رایانه در سرعت بخشی به تولید، هم در موضوع طراحی و هم در زمینه های دیگر فرش چون محاسبات اولیه، بافت و بازاریابی است. به نظر می رسد تمایل نداشتن طراحان سنتی فرش در استفاده از رایانه فی نفسه ربطی به کاربرد رایانه به عنوان ابزار ندارد، و دلایل این بی میلی را باید در جای دیگری جستجو کرد. مهم این است که جایگاه رایانه در طراحی فرش درست تعریف شود.
    کلیدواژگان: فرش، طراحی فرش، نرم افزارهای طراحی، رایانه
  • سید محمدحسین رحمتی * صفحات 47-68
    یکی از مهمترین عوامل مرغوبیت فرش های ایرانی، کیفیت طراحی آنهاست. چگونه می توان ارزش های هنری و فرهنگی این نقوش را شناسایی کرد و در نقشه های جدید به کار برد تا ضمن نوآوری، ارزش های هنری و فرهنگی آنها حفظ گردد؟ در این مقاله سعی می شود به کمک اصول و مبانی هنرهای تجسمی، خصوصیات اصلی و ثابت نقشه های اصیل شناسایی گردد تا بتوان به کمک این قوانین، طرح های جدید را آسیب شناسی و تلاش کرد تا نقشه هایی هم پایه آثار گذشته به وجود آورد. این بررسی نشان می دهد عیوب فرش های ناموفق جدید ناشی از نارسایی فرهنگی، ضعف طراحی، ترکیب و پیکر بندی آنهاست. در انتها سعی می شود با ارائه قواعد پایه به دست آمده، باید ها و نباید های نوآوری در طراحی فرش ارائه گردد.
    کلیدواژگان: طراحی فرش، نوآوری، مبانی هنرهای تجسمی
  • افسانه طاهباز * صفحات 69-86
    فرش ایران جلوه ای از تمام هنر های ملی ماست. هزاران نفر در این حرفه مشغول به کار بوده و فرشی که در مقابل دیدگان ما قرار می گیرد حاصل تلاش این زحمت کشان و هنرمندان است. ضرورت شناخت فرش های نفیس در این مقطع زمانی به وضوح مشهود است؛ زیرا متاسفانه به دلیل وجود بازار های خارجی، این بافته ها با طرح های استثنایی شان از کشور خارج شد، کمتر نشانی از آن ها در مراکز هنری ایران می توان یافت. این قبیل فرش ها تنها در نمایشگاه ها و فروشگاه ها عرضه شده و غالبا هنرمندان و بافندگان آن ها در گمنامی به سر می برند. تنها تجار و عده ای خاص آن ها را می شناسند و حتی در شناساندن این افراد به جوامع هنری کوششی نشده است. در این مقاله سعی شده با یک بررسی اجمالی در مورد تاریخچه شهر تبریز و سابقه فرش بافی در این ناحیه، به معرفی چند نمونه از تکنیک های طراحی و رنگ آمیزی فرش های نفیس و ممتاز تبریز، معرفی طراحان آن ها و همچنین ویژگی های بافت آنها از نظر مواد و رنگ مصرفی و غیره پرداخته شود. روش تحقیق به صورت توصیفی- کتابخانه ای و میدانی است.
    کلیدواژگان: فرش، بافت، طرح قالي، فرش نفيس تبريز
  • علی وندشعاری * صفحات 87-100
    از قرن سیزدهم هجری (دوره قاجار)، شاهد حضور قالی هایی با عنوان تصویری در ایران هستیم. این نوع قالی ها با طرح و ابعاد خاص خودشان، به نوعی نشان دهنده تغییر در سلیقه تولید و مصرف و نیز اثر پذیری قالی بافی ایران از دیگر هنرها و برخی تحولات اجتماعی است. هنرمندان قالی های تصویری ایران، موضوعاتی همانند تصاویر پادشاهان کهن و تاریخی و نیز شاهان معاصر را بر روی این قالی ها بافته اند. در این میان، هوشنگ شاه از جمله شخصیت هایی است که حضوری گسترده در میان این تولیدات و بافته ها دارد. بررسی ها نشان می دهد که هوشنگ شاه از جایگاه ویژه ای در میان شاهان اساطیری ایران برخوردار است. او کاشف بسیاری از موارد مهم و اثر گذار در زندگی و تمدن بشری در دوره اساطیری ایران محسوب شده و از طرفی دیگر بسیاری از صفات و خصلت های انسانی و نیکو را به او نسبت داده اند. و همین خصوصیت ها و ویژگی ها به نوعی می تواند حضور تصویر این پادشاه اساطیری را در تولیدات آثار هنری از جمله قالی توجیه کند.
    کلیدواژگان: قالی تصویری، قاجاریه، اسطوره، هوشنگ شاه
  • محبوبه الهی * صفحات 101-136
    هر چیز در نظام آفرینش نمادی است که دلالت بر حقیقت وجود چیز دیگری دارد که باید آن را جست و برای دریافت آن از دایره موجودیت آن خارج و یا در عمق آن وارد شد. مظهر نماد را می توان از طبیعت یا منتزع از آن دانست. در طراحی فرش اشکال خالص و انتزاعی با چنان مهارتی به کار گرفته می شوند که احساسی عمیق و ارزنده را با قدرتی کامل بیان می نمایند. ماهی از جمله نمادهایی است که در این حوزه تحقیقی به آن می پردازیم و در مناطق مختلف ایران با اشکال و نقش های متفاوتی قابل رویت است که مسلما این اشکال و نقش ها را تحت تاثیر شرایط جغرافیایی، هنری و فرهنگی به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: ماهی در هم، دوستکامی، حاشیه سماوری، هراتی
  • جواد پویان *، حبیب الله آیت اللهی، اکبر عالمی صفحات 137-150
    نقوش قالی مانند نقوش سایر هنرهای دستی ایران منابع تصویری بسیار غنی و با ارزشی هستند که می توانند در مواقع مناسب در طراحی آثار گرافیک امروز مورد استفاده قرار گیرند. این نقوش در سیر تاریخی قالی بافی عملا مسیر بسیار پر نشیب و فرازی را طی کرده و به نقوشی خلاصه شده و زیبا با ساختار طراحی بسیار دقیق و منظم تبدیل شده و عملا تکامل یافته اند. آشنایی کلی دانشجویان رشته گرافیک با این نقوش و آگاهی تخصصی از آنها امروز یک ضرورت فرهنگی محسوب شده و بی شک کاربرد و بهره گیری از آنها در ارتقاء سواد بصری و ایجاد هویت فرهنگی نقش بسیار مهمی دارد. بدیهی است که استفاده صحیح از این نقوش مستلزم شناخت صحیح آنها و تشخیص به موقع کاربرد شان بوده و لذا مهارت و تجربه لازم طراحان گرافیک را در بهره برداری از آنها می طلبد. بدون هر یک از این موارد، استفاده از نقوش به درستی انجام نشده، در نهایت باعث از بین رفتن جنبه های زیبایی و فرهنگی آن نقوش خواهد شد.
    کلیدواژگان: نقوش قالی، طراحی گرافیک، هویت فرهنگی، سواد بصری
  • امیرحسین چیت سازیان * صفحات 151-157
|
  • Farzaneh Khamseh *, Marjan Salavati Pages 9-28
    The hand-woven products indicate the identity and rich culture of our country, Iran. The weavers of “Bidgeneh village” have knitted faith and love in the warp and weft of their carpets. The Bidgeneh carpet, as one of the manifestations of high culture and art of Iran has been forgotten for many years. In spite of the long history of carpet-knitting in this village, there has been little research on the matter. In this paper, we have tried to revive this art by looking closer at the effective elements which involve in its formation. Initially we have shown that except a few disperse studies on the subject, yet there has not been done a full research on these carpets. Then we have studied pieces of the indigenous carpets and have carried out pathological studies for them. Finally, some methods have been recommended for upgrading and reviving the carpets of this region.
    Keywords: Bidgeneh Carpet, Patterns, Pathology
  • Alireza Khajeh Ahmad Attari * Pages 29-46
    Design, color and pattern, which are of the carpet overriding esthetic elements, create identity for a carpet. Designers have been depicting the most beautiful and attractive pictures as the carpet design for the past centuries. The history of incorporating computer-based designs into carpets does not exceed three decades; therefore, it is a present-day technology adopted: In the similar vein, it has provided us with a wide range of possibilities. However, due to lack of interest in the widespread use of computer in many carpet-manufacturing procedures, it seems to have been faded into insignificance; therefore, an attempt should be made in order to overcome the challenges between traditional designing atmosphere by hand & that of computer. There are some unanswerable questions as follows: 1) does computer ruin the carpet design genuineness?; 2) is the presence of computer fundamentally necessary in this field?, and 3) will the relationship between an artisan and an apprentice break down when there are countless patterns & designs saved in the computer and there is no need for these manually-designed patterns to be learned & handed down. The method of research adopted here is a case study. In order to recognize each of the above-said methods in designing carpets, it was deemed necessary to study the history of formation of manual designing and the impact of computers in speeding up the production of carpet drawings. In addition, a comparison has been made between computer-aided drawings with that of manual ones. To do this, appropriate data was collected via library resources & interviewing great masters. The research revealed that each one of the manual & computer-aided carpet drawings have special specifications which have been contributed to their similarities & differences. Between them nevertheless, the computer-software stem from manual designing. The distinctive characteristic of computer in speeding up the production is that it is regarded important in both drawing and other fields related to carpet such as approximate calculations, weaving & marketing. It seems that the disinterest of traditional carpet designers in making use of computer has nothing to do with using a computer as a tool; in the other hand, another convincing reason shall be uncovered. It is of paramount importance to describe computer in carpet drawing correctly.
    Keywords: Carpet, Carpet Design, Design, Designing Software, Computer
  • Seyyed Mohammad Hossein Rahmati * Pages 47-68
    One of the most important factors resulting in outstanding qualities of Persian carpets is their designs. In designing a carpet, the important challenge is to strike a balance between preserving the cultural and artistic values of the design and it’s innovative. Using principles of visual arts, in this paper an attempt has been made to analyze genuine carpet designs and to identify their major features. These principles may guide designers to create new designs as genuine as the past masterpieces. The principles also may be used in evaluating the innovative designs, currently being used in Persian carpets. Applying these principles to some innovative carpet designs reveals that most of the unsuccessful designs suffer from lack of cultural values, and poor designing, composition and positioning. The paper also recommends some what-to-do and not-to-do for those carpet designs that are meant to be innovative.
    Keywords: Carpet Design, Innovation, Principles of Visual Arts
  • Afsaneh Tahbaz * Pages 69-86
    Persian carpet is a manifestation of all of our national arts. There are thousands of people working in this trade. These carpets are produced by efforts of so many workers and artists. Obviously, it is necessary to gain a good knowledge of precious carpets these days because due to good foreign market for them, unfortunately, these weavings with their exceptional designs have been exported abroad and there is almost no indication of them in Iranian artistic centers. Precious carpets are only presented in exhibitions and carpet shops and so often their artists and weavers fade into obscurity. Only few merchants and a number of particular persons know these people and even there can be no attempt to introduce them to art societies. This paper, beginning with a brief review of the history of Tabriz accompanied with the history of carpet-weaving in this area, introduces some designing and coloring techniques used for precious and high quality carpets of Tabriz and also their designers. Then it proceeds to present some characteristics of these carpets including: weaving method, used materials, colors and son on.
    Keywords: Carpet, Weaving, Carpet Design, Precious Carpets of Tabriz
  • Ali Vandshoari * Pages 87-100
    Since 13th century (A.H.), we have been encountering the so-called pictorial rugs in Iran. These rugs have their own styles and sizes and reflect two major points: first, a kind of change in fabrication and consumption taste and second, the influence of other types of art and social reformations. Iranian pictorial rugs artists have designed and woven these rugs using themes such as ancient or contemporary Iranian kings’ portraits. Among which, King Hooshang (Hooshang Shah) is one of the figures who can be seen in these fabrics and weavings very often. Studies show that King Hooshang stands on a peculiar position among Iranian mythical kings. He is supposed to be the discoverer of many of the instrumental and influential elements of the human life and civilization in Iranian mythology. On the other hand, he is believed to have so many praiseworthy and humane traits. These traits and features can justify the presence of this mythical king’s portrait in art works and particularly rug weavings.
    Keywords: Pictorial Rug, Qadjar Dynasty, Myth, King Hooshang (Hooshang Shah)
  • Mahbobeh Elahi * Pages 101-136
    Each entity in the universe is a symbol, containing a meaning which must be sought in its own circle of existence or maybe even out of it. The source of every symbol is either nature or a derivative of it, in one way or another. In carpet designing process, a deep and rich sensation is expressed using pure and abstract objects and shapes. Fish too, is a symbol of this kind which will be considered in this paper. This symbol can be observed in various parts of Iran embodied in different shapes and forms which means it has definitely been affected by geographical, artistic and cultural parameters of every specific area.
    Keywords: Mahi, dar, ham (Interwoven Fish), Doostkami, Hashiyeh Samavari (Samovar Margin), Harati
  • Javad Pouyan *, Habib-O-Llah Ayatollahi Dr, Akbar Alami Dr Pages 137-150
    As patterns of other Iranian handicrafts, carpet patterns are valuable and extensively rich sources of visual elements to be used in today’s graphical works whenever appropriate. Due to the fact that these patterns have paved a long way through the history of carpet-weaving, they have been evolved into distilled and beautiful patterns of precise and orderly design structures. It is a cultural necessity that graphics students be acquainted with these patterns and gain knowledge and expertise about them because using these patterns plays an important role in both increasing their visual literacy and creating cultural identity. Obviously, appropriate employment of these patterns requires both suitable knowledge of them and recognition of the right and opportune time of using them which in its turn, demands skill and experience of graphic designers while employing these patterns. In the case of lacking each of aforementioned items by designers, these patterns can not be used appropriately and their aesthetic and cultural aspects will be destroyed.
    Keywords: Carpet Patterns, Graphic Design, Cultural Identity, Visual Literacy