فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1403/05/02
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 1-12
شهرستان مهدی شهر (سنگسر) واقع در استان سمنان، محل اسکان اقوام سنگسری یکی از ایل های اصیل ایرانی است. بافت قالی در ناحیه سنگسر به دلیل زندگی چادرنشینی، قدمتی بسیار کهن داشته ولی بافت قالی شهری به احتمال، قدمتی در حدود صد سال دارد. طرح های قالی سنگسر در طول سالیان گذشته متاثر از ذوق، سلیقه، شرایط اقلیمی و اجتماعی ساکنان این منطقه بوده و مفاهیم فرهنگی و بومی در تکامل و تنوع طرح، نقش اساسی داشته است. یکی از ویژگی های قالی سنگسر علی رغم داشتن مواد اولیه بومی و پشم های خودرنگ، استفاده از طرح و نقش فرشهای مناطق معتبر فرش بافی است که در کمتر ایل و یا طایفه ای مشابه آن را شاهد هستیم. بافندگان سنگسری طرح های متنوعی همچون چهار فصل، لچک و ترنج، زیر خاکی، بته ای، تابلو فرش و غیره را بر اساس نقشه و یا با الگوبرداری از پشت فرش های شهری دیگر مناطق می بافتند. یکی از متنوع ترین طرح هایی که در ابعاد و انواع مختلف در این ناحیه بافته می شود طرح محرابی است.
سوال اصلی پژوهش این است که طرح محراب به چه صورت هایی در منطقه سنگسر بافته می شود و خاستگاه طرح های بافته شده در قالی های محرابی سنگسر به کدام حوزه های جغرافیایی برمی گردد؟ این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه میدانی و اسنادی توامان انجام گرفته است و هدف از اجرای آن، علاوه بر آشنایی با شیوه فرش بافی در منطقه سنگسر، معرفی ویژگی ها و شناسایی انواع فرش های محرابی بافته شده، موجود و در دسترس منطقه در یکصد سال اخیر است.
یافته های این پژوهش نشان می دهد که بافندگان محلی بنا به سفارش و یا با الگوبرداری از فرش های مناطقی همچون قم، اصفهان و کاشان، همدان، راور کرمان و الگوبرداری از زیور آلات سنگسرتوانسته اند انواع طرح های محرابی همچون محرابی گلدانی- ستون دار، درختی- ستون دار، درختی- جانوری، گلدانی- سروی، گلدانی- ترنج دار و محرابی دو طرفه- گلدانی را با ویژگی های بومی طراحی و اجرا کنند.کلیدواژگان: مهدی شهر، ایل سنگسر، قالی سنگسر، طرح محرابی -
صفحات 25-52
گلیم بیجار گروس یکی از مشهور ترین گلیم های ایران در جهان است شهرت و زیبایی این دست بافته در جهان همواره این پرسش را مطرح می نماید که اشکال و تصاویر به کار رفته در این دست بافته دارای چه مفاهیمی هستند.
نویسنده مقاله تلاش کرده است که جهت پاسخگویی به این پرسش مفاهیم طرح نگاره های اسطوره ای ایران باستان را در هنر گلیم بیجار مورد بررسی قرار دهد. در این راستا از پژوهش های باستان شناسی، تاریخ، گرافیک و هنر بهره برده است. هدف نویسنده بررسی مفاهیم و نمادهای اسطوره ایران باستان بر روی گلیم بیجار گروس است.
روش پژوهش تحلیلی توصیفی است.
ابزارهای پژوهش مطالعه کتب، بررسی نشریات، مقالات، مصاحبه با متخصصان، مشاهده سایت های معتبر، بازدید از نمایشگاه های گلیم جهت بررسی و پژوهش طرح نگاره ها انجام گرفته است.
جامعه هدف از بین طراحان، بافندگان و صاحبان نمایشگاه گلیم در شهرستان بیجار، 200 نمونه گلیم و 23 نفر با نمونه گیری به صورت هدفمند و انتخاب شدند و از آنان مصاحبه به عمل آمد.
تجزیه و تحلیل: با استفاده از روش تحلیل محتوا اطلاعات استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استناد به پژوهش های انجام گرفته می توان این گونه بیان نمود:
مفهوم رمز گونه نمادها و طرح نگاره های اسطوره ای منقوش بر گلیم بیجار متاثر از تمدن های غرب فلات ایران، بین النهرین و آسیای مرکزی بوده، باورها و اندیشه های آیینی، اعتقادی، فرهنگی و مکاتب مذهبی در خلق این نماد رمزهای اسطوره ای در قالب اشکال جانوری، گیاهی و هندسی نقش داشته اند.کلیدواژگان: گلیم، بیجار گروس، نمادهای اساطیری، ایران باستان -
صفحات 53-72
افزایش پرشتاب میزان تولید و رقابت در صحنه بین المللی صنعت فرش، رقابت را برای تولیدکنندگان بسیار حساس و برندسازی را به عنوان یکی از راهکارهای رقابتی فعالان این صنعت، برجسته ساخته است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگویی برای برندسازی موفق در صنعت فرش انجام شده است. مطابق با الگوی نظام مند نظریه داده بنیاد، خبرگان خوش نام تولیدکننده و صادرکننده حال حاضر با سابقه فرش برای جامعه آماری انتخاب شدند. کارشناسان خبره صنعت در جامعه آماری با روش نمونه گیری هدفمند توصیه ای برگزیده شدند و با 15 نفر از کارشناسان خبره و خوش نام صنعت فرش به عنوان نمونه پژوهش مصاحبه عمیق به عمل آمد که در سه مرحله به کفایت داده ها انجامید. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد و تجزیه وتحلیل اطلاعات به روش اشتراوس و کوربین و مدل پارادایمی و نرم افزار MAXQDA انجام گرفت. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها، طی فرایندهای کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به شکل گیری مدل عوامل ایجاد برند پیشرو در صنعت فرش بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد انجامید. با استناد به رهیافت سیستماتیک در نظریه داده بنیاد کدهای شناسایی شده در 6 طبقه هسته ای شامل شرایط علی، مقوله محتوایی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها قرار گرفتند. در نهایت، الگویی برای برندسازی موفق در صنعت فرش شناسایی شد. داشتن مزیت رقابتی، جایگاه قوی بازاریابی، شناخت نیازهای بازار و مشتری رفع مشکلات اقتصادی و سیاسی از عوامل مهم توسعه برند فرش در بازارهای داخلی و بین المللی است.
کلیدواژگان: برند، برند پیشرو، صنعت فرش ایران -
صفحات 73-97
قالی های تصویری که در عصر قاجار قابلیت های خود را برای انعکاس سویه های مختلف تجدد ازجمله مفهوم ملی گرایی نشان داده است در عصر پهلوی هم منعکس کننده وجوه دیگری از این مفهوم است. هدف از این پژوهش شناخت وجوه متنوع مفهوم ملی گرایی در قالی های تصویری عصر پهلوی است و سوال اصلی پژوهش آن است که وجوه ملی گرایانه منعکس شده بر قالی های تصویری عصر پهلوی دارای چه مشخصه ها و دلالت هایی است؟ روش پژوهش، کیفی و از نوع تاریخی تطبیقی است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که مفهوم ملی گرایی در پیکره مطالعاتی، متاثر از وجه مرکب سه گانه جغرافیایی، باستان شناسی و درمانی و نیز وجه انشایی متاثر از اشعار و شعارهای رایج و همچنین وجه پیشینه جویی، در مفاخر و مشاهیر علم و ادب است که در دو وجه اول با مفهوم شاه، سلطنت و گاه مذهب پیوندی مستقیم دارد و وجه پادشاهانه آن برجسته می شود و در مفهوم آخر، این پیوند بیشتر مفهومی میهنی به خود می گیرد. از دیگر سو، یافته ها بیانگر تاثیر نهادهای نوین آموزشی و فرهنگی در پیکره مطالعاتی است و مشخص می شود که استفاده از نشان شیر و خورشید به عنوان نشانی ملی گرایانه، با توجه زمینه مورد استفاده از آن دارای وجوه هویتی، دولتی و مردمی در قالی های تصویری است. از دیگر نتایج این پژوهش وجود ارتباطی پایاپای، بین نقش و کتیبه های قالی های ملی گرایانه با تحولات عصر پهلوی به نحو هم زمانی و با تحولات عصر قاجار به شکل درزمانی است. به طور کلی می توان گفت بازشناسی تاریخی ملی گرایی در پیکره مطالعاتی وابسته به درک رابطه در هم تنیده ای است که بین نهاد های نو بنیاد در عصر پهلوی و زمینه های اجتماعی آن وجود داشته است.
کلیدواژگان: ملیگرایی، قالی های تصویری، پهلوی، مام وطن، شیر و خورشید -
صفحات 99-118
در میان هنرهای مردمی معاصر، فرش های جنگ افغانستان ویژگی ممتاز و منحصر به فردی دارند که آن ها را از همگنان متمایز گردانیده است. سخن گفتن با جهان درباره مصیبت جنگ، مهم ترین ویژگی این آثار می باشد. فضا و ضرباهنگ موجود در این دستبافته ها که نقش مهمی در انتقال اندیشه های ذهنی هنرمندان دارد، همواره بین دو مفهوم کلی جنگ و زندگی یا فضای تحمیلی و مطلوب در نوسان است. این پژوهش در پی تبیین چگونگی بازنمایی فضا و ضرباهنگ در فرش های جنگ افغانستان به کاوش در این مقوله بر مبنای نظریه هانری لوفور پرداخته است. بدین قرار، مهم ترین پرسش های این پژوهش عبارتند از: فضای جنگ، فضای زندگی و ضرباهنگ های مرتبط با این پدیده ها چگونه در فرش های جنگ افغانستان به تصویر کشیده شده اند؟ نتیجه این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع اسنادی تدوین گردیده، حکایت از آن دارد که: بازنمایی های فضا در فرش های جنگ افغانستان، کوششی برای ابراز وجود در مناسبات قدرت بوده و مهم ترین راهبرد برای انجام این امر، ایجاد تفاوت و تقابل در بازنمایی بوده است. در حالی که غلبه عناصر نظامی در فرش های جنگ افغانستان ضرباهنگ غالب را تشکیل می دهد، در تقابل با آن می توان به گزاره دیگری اشاره کرد که با عناصری همچون: گل ها، درخت ها و گیاهان تعریف شده و با تدابیری مانند درنگ، سکون و تغییر در ضرباهنگ، به مقابله با سلطه جنگ بر فضا پرداخته است.
کلیدواژگان: افغانستان، فرش جنگ، نظریه تولید فضا، ضرباهنگ -
صفحات 119-133
یکی از الگوهای مهمی که می تواند به توسعه صنعت بو می و پرارزش فرش دستباف کمک کند که هم ابعاد هنری آن تماما حفظ شده و هم با افزایش بهروری، باعث عدم تقلید این هنر توسط رقبا شود، الگوی مبتنی بر خوشه صنعتی می باشد. هدف از انجام این پژوهش آن است که با بررسی ذهنیت ها و عقاید مشارکت کنندگان به شناسایی عوامل بازدارنده تشکیل خوشه صنعتی فرش دستباف خراسان شمالی بپردازیم. در انجام این پژوهش، از روش شناسی کیو به عنوان یکی از روش های آمیخته استفاده گردید. مشارکت کنندگان این پژوهش، تعداد 10 نفر از مدیران، کارشناسان و تولیدکنندگان فرش دستباف خراسان شمالی بودند که با موضوع تحقیق ارتباط مستقیم داشتند. فضای گفتمان پژوهش حاضر از منابع گوناگونی جمع آوری گردید و پس از ارزیابی و جمع بندی فضای گفتمان، از میان 134 عبارت کیو، در نهایت 52 عبارت به عنوان نمونه عبارات کیو(دسته کیو)، پس از نظرسنجی از خبرگان انتخاب شد. پس از جمع آوری اطلاعات حاصل از مرتب سازی کیو، این اطلاعات با روش تحلیل عاملی کیو تحلیل گردید. تحلیل توزیع نشان داد که می توان تعداد 3 الگوی ذهنی متمایز(نبود حمایت و زیرساخت مناسب، نبود حمایت و واحدهای مکمل، شرایط بافندگان) را در میان مشارکت کنندگان تحقیق در مورد عوامل بازدارنده تشکیل خوشه صنعتی فرش دستباف خراسان شمالی شناسایی نمود که جمعا در حدود 62.8 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. اهمیت و اولویت بندی موانع شناسایی شده بر اساس الگوهای ذهنی به دست آمده صورت گرفت و در نهایت راهکارهایی برای برطرف نمودن موانع شناسایی شده پیشنهاد شد تا بتواند در پیاده سازی الگوی خوشه صنعتی در صنعت فرش دستباف، مثمر ثمر واقع شود.
کلیدواژگان: خوشه صنعتی، موانع، فرش دستباف، خراسان شمالی، روش شناسی کیو -
صفحات 141-174
هر قالی دست بافت زبانی دارد و میراث دار پیام های فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و احساسات درونی بافنده خویش است. بنابراین، آگاهی از پیام هایی که یک قالی می تواند از گذشته به عصر حاضر پیشکشی کند، مستلزم خوانش زبان نمادین طرح و نقش مایه های آن قالی است. با این وجود، از آن جایی که در اغلب موارد اطلاعاتی پیرامون معانی مکنون در یک قالی به عنوان یک اثر هنری در دسترس نیست، ناگزیر باید از یک روش منطقی و نظام مند جهت گذر از تصویر و رسیدن به مفهوم واقعی بهره جست. پژوهش پیش رو، در تلاش برای افشای پیام های نهفته در ورای نگاره های یک قالیچه حاجی جلیلی با طرح محرابی است که دارای دو ویژگی برجسته می باشد: اولا درخت زندگی موجود در میانه قالی از نوع تلفیقی است و ثانیا بافنده آن را با ظرافت خاصی به شیوه ابرش حقیقی رنگ آمیزی نموده است؛ مواردی که به ندرت در سایر قالیچه های محرابی به چشم می خورند. بر این اساس، این مطالعه در پی یافتن پاسخ به این سوالات است که: مفاهیم نمادینی که در پس طرح، نقش و رنگ قالیچه مذکور پنهان شده اند، کدامند و چگونه می توان به آنها دست یافت؟ و همچنین زبان نمادین نقوش از طریق چه ارتباطی به معنایی غایی اشاره دارند؟ بدین ترتیب، هدف این جستار استفاده از الگوی آیکونولوژی پانوفسکی جهت یافتن لایه های معنایی و خوانش نگاره های شناسایی شده در سه مرحله «توصیف پیش آیکونوگرافی، تحلیل آیکونوگرافی و تفسیر آیکونولوژی» است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و به کمک گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسناد مکتوب نگاشته شده است. نتایج تحلیل آیکونوگرافی که از بهم پیوستن زنجیره معانی پنهان شده در پس نقش مایه ها شکل گرفته است بر «وقفی یا نذری بودن» قالیچه مذکور گواهی می دهند. از سویی دیگر، بر اساس تفسیر آیکونولوژی نیز مشخص شد که هنرمند طراح و بافنده این قالیچه دانسته یا نادانسته اثری را خلق نموده که بر نیاز انسان زمینی (یا همان نمازگزار) جهت دستیابی به تکامل معنوی از طریق سیر و سلوک در کنه دایره هستی و عروجی روحانی تاکید دارد.
کلیدواژگان: قالی محرابی، آیکونولوژی پانوفسکی، حاجی جلیلی، زبان نمادین، نقش و رنگ -
صفحات 175-195
قالی های عشایری استان فارس یکی از مهم ترین تولیدات عشایری ایران ضمن برخورداری از پیوندهای فرهنگی و جغرافیایی، نمودی از هویت، فرهنگ، آداب و رسوم، ادبیات و هنرهای بومی و کاربردی ایلات هستند. در سال های اخیر نفوذ سلیقه و معیارهای بازار در مولفه های بصری و فنی قالی های عشایری فارس تاثیرات قابل توجهی داشته است. مسیله اصلی پژوهش، فاصله گرفتن قالی های عشایر فارس از بنیان های معرفتی و فرهنگی خویش تحت تاثیر پدیده بازاری شدن می باشد. هدف از پژوهش، شناخت عوامل زمینه ساز تغییرات هویتی و فرهنگی در قالی های عشایر فارس با هدف فراهم آوردن بستری مناسب برای اتخاذ راهکارهای لازم توسط نهادهای متولی می باشد. سوالات پژوهش معطوف به، الف: شناخت عوامل بازاری شدن و ب: شناخت تبعات بازاری شدن قالی های عشایر فارس هستند. پژوهش از نوع کیفی و با نمونه گیری هدفمند و تحلیل 50 نمونه قالی عشایر فارس به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از داده های حاصل از منابع کتابخانه ای و انجام مصاحبه های کیفی به انجام رسید. نتایج نشان دادند: در چند دهه اخیر اجرای طرح اصلاحات ارضی، اسکان اجباری عشایر و جریان آموزش عشایر موجب تغییر در سبک زندگی و تغییر انگیزه های تولید بافندگان از رویکرد تولید برای خود به تولید با هدف عرضه در بازار گردید. از تبعات بازاری شدن قالی های عشایر فارس، رواج تولید قالی با نقشه های سفارشی، مهجور ماندن نقوش ذهنی بافندگان، نفوذ نقوش غیربومی، اولویت دادن به سلیقه مخاطب و تغییر در شیوه های تولید نظیر انبوه بافی هستند که منجر به کم رنگ شدن مبانی هویتی و اصالت های بومی و فرهنگی قالی های تک نسخه و منحصربه فرد عشایر می شود. این تغییرات تحت عنوان بازاری شدن مفهوم سازی و در نتایج معرفی گردید.
کلیدواژگان: قالی های عشایری، قالی های عشایربافت، استان فارس، بازاری شدن، مطالعات فرهنگی -
صفحات 197-216
رایج ترین هنر عشایر کرمانج بافت نوعی گلیم به نام «سفره کرمانج» است که بازگوکننده داستان زندگی یا باور و عقاید آن قوم است. این هنر مختص به کرمانج زبان های خراسان شمالی است و در شهرستان های بجنورد، فاروج، مانه و سملقان، شیروان و اسفراین رواج دارد. اگرچه سفره کردی امروزه کاربرد اصلی خود را از دست داده و به عنوان کفپوش استفاده می شود و یا جنبه تزیینی دارد، اما کاربرد اولیه آن در گذشته محل قرار دادن نان بوده است. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و با هدف بررسی نمادهای موجود در نقوش گلیم سفره عشایر قوم کرمانج خراسان شمالی به منظور زنده نگه داشتن نقوش و نمادهای قدیمی است که در معرض فراموشی و منسوخ شدن هستند، نگارش یافته است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که نقوش به کار رفته در سفره کردی قوم مذکور از تنوع و اهمیت معناشناسی بالایی برخوردارند و شامل چهار گروه هندسی، گیاهی، انسانی و حیوانی است که از این میان، نقوش حیوانی بیشترین کاربرد را دارد؛ زیرا متاثر از زندگی کوچ نشینی قوم کرمانج است. در میان نقوش انسانی نقش مایه دختر بیشتر دیده می شود؛ به این دلیل که بافندگان اصلی سفره کردی زنان و دختران اند. نقش مایه درخت به سبب تقدس داشتن و نشانه حیات و برکت بودن پرتکرارترین نقش گیاهی است. نقوش انتزاعی و هندسی نیز جنبه نمادین و تزیینی دارند.
کلیدواژگان: نماد، گلیم، سفره کردی، کرمانج، خراسان شمالی -
صفحات 217-228
فرش تشعیر از جمله آثار استاد عیسی بهادری در زمینه طراحی نقشه فرش است که دارای ویژگی های خاص ساختاری و بصری است. این فرش که با یک موضوع واحد و به سه شکل متفاوت طراحی و بافته شده؛ بیش از پیش توانایی های این هنرمند خلاق را آشکار می سازد؛ لذا تجزیه و تحلیل بصری این سه گانه با رویکرد تطبیقی، هدف مقاله مذکور به شمار می رود. گردآوری اطلاعات با استناد به تحقیقات میدانی (مصاحبه و عکاسی از آثار) و منابع مکتوب انجام شده و روشی توصیفی- تحلیلی و رویکردی تطبیقی دارد و در صدد پاسخگوی به این پرسش اصلی است: وجوه اشتراک و افتراق ویژگی های ساختاری طرح و نقش، در سه فرش با موضوع تشعیر اثر عیسی بهادری کدام است؟ نتایج مطالعات حاکی از آن است که علاوه بر مشابهت در بخش هایی از گردش های اسلیمی، تکرار تعدادی از نقشمایه ها نیز در هر سه نمونه مشترک است که از آن جمله می توان به وجود حیوانات (بزکوهی، آهو، ببر، شیر، خرس)، پرندگان(قرقاول، هدهد، شاهین)، جانوران اساطیری (سیمرغ و اژدها)، طرح گلدان و صحنه گرفت و گیر بین سیمرغ و قرقاول اشاره نمود. اما علاوه بر این وجوه مشترک، ساختار فرش از حیث وجود یا عدم وجود ترنج و سرترنج و فرم آن ها (بیضی، دایره)، رنگ آمیزی زمینه و حاشیه و حتی چگونگی به تصویر کشیده شدن موجودات و عناصر گیاهی در هر یک از فرش ها؛ دارای ارزش های بصری منحصر به فردی است که نمونه های فرش تشعیر را علی رغم موضوع واحد؛ از یکدیگر متمایز ساخته و روندی رو به رشد را در طراحی این سه اثر، آشکار می سازد.
کلیدواژگان: استاد عیسی بهادری، فرش تشعیر، ساختار طرح، نقش، تحلیل بصری -
صفحات 229-250
در دهه گذشته، رنگزاهای طبیعی زیست سازگار با خواص ضد میکروبی جهت حفاظت از الیاف رنگرزی شده در فرش های دستبافت در مقابل میکروارگانیسم ها بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش، از برگ 6 گیاه بومی استان فارس اعم از بادام کوهی (ارژن)، پسته کوهی (بنه)، انجیر کوهی، آویشن شیرازی، انگور عسکری شیرازی و گردو به عنوان رنگزای طبیعی برای رنگرزی پشم در حضور هشت دندانه فلزی مختلف استفاده شده است. طیف های انعکاسی نمونه های رنگ شده به وسیله دستگاه اسپکتروفوتومتر انعکاسی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه براین، مشخصه های رنگی، روشنایی نمونه های رنگ شده، تنوع فام های رنگی در حضور دندانه های مختلف، ثبات نوری و شستشوی نمونه ها و همچنین خاصیت ضد باکتری پشم رنگرزی شده ارزیابی شد. نتایج اسپکتروسکوپی انعکاسی نشان داد که الیاف رنگ شده با برگ گیاهان بادام کوهی (ارژن)، انگور، آویشن و انجیر مقادیرa* منفی وb* مثبت داشتند که تایید کننده ته رنگ سبز و زرد آنهاست. در حالیکه، الیاف رنگ شده با برگ درختان بنه و گردو مقادیرa* وb* مثبت داشتند که ته رنگ قرمز و زرد این نمونه ها را اثبات می کند. الیاف پشم رنگ شده با برگ بادام کوهی (ارژن)، انجیر و آویشن در حضور دندانه های فلزی مختلف بیشترین تنوع فام را ایجاد کردند. فام های عاجی، کرم، سبز، قهوه ای، زیتونی، نارنجی، آجری و بنفش بر روی الیاف پشم در حضور برگ این گیاهان به همراه دندانه های مخلتف ایجاد شد. ثبات نوری و شستشویی الیاف رنگ شده با تمام رنگزاهای ذکر شده قابل قبول بودند. پشم رنگرزی شده با عصاره برگ آویشن و بنه حداکثر درصد بازداری (99%) را در مقابل دو نوع باکتری اشرشیا کلی و استافیلو کوکوس آرئوس نشان داد.
کلیدواژگان: رنگرزی طبیعی، پشم، برگ گیاهان، ثبات رنگی، ضد باکتری
-
Pages 1-12
Mahdishahr (Sangsar) located in Semnan Province is the location of residence of Sangsari tribes, which are among the original Iranian tribes. The carpet weaving in the Sangsar area is very old due to the nomadic life, but the urban carpet weaving is probably about one hundred-years-old. Sangsar Rug designs have been influenced by the virtu, tastes, social and climatic circumstances of the inhabitants of the region over the past years, and indigenous and cultural concepts have played a substantial role in the evolution and diversity of the design. Despite having native raw materials and self-painted wools, one of the features of Sangsar Rug is the use of the design and pattern of carpets in reputable areas of carpet weaving that are seen in fewer clans or similar tribes. Sangsari weavers wove various designs such as four-season, lachak (a typical scarf), and bergamot, subsoil, bush, carpet tableau, etc. based on the plan or by modelling (taking patterns) of urban carpets back (tail) of other areas. One of the most diverse designs, Introducing the characteristics and identification of the types of woven altar carpets, available and available in the region in the last one hundred years.which is woven in different types and dimensions in this area, is the mehrab design.
The main question of the research is how the mehrab design is woven in Sangsar region and which geographical areas do the origin of the designs woven in Sangsar mehrab carpets go back to? This research has been carried out in a descriptive-analytical way and in the form of a field and document study, and the purpose of its implementation, in addition to getting to know the method of carpet weaving in the Sangsar region, is to introduce the characteristics and identify the types of woven altar carpets that are available and available in the region. It is the last hundred years.
The findings of the research show that local weavers have been able to design and implement a variety of altar designs such as vase-pillar altar, tree-pillar, tree-animal, vase-cedar, vase-bergamot and two-sided altar-vase with local features according to order or by copying the carpets from the areas such as Qom, Isfahan and Kashan, Hamedan, Ravar Kerman and modeling Sangsar ornaments.Keywords: Mahdishahr, Sangsar Tribe, Sangsars Rug, Mehrab design -
Pages 25-52
Bijar klim, or, garous klims, one of the most famous Iranian klim in the world. Its world-wide repution raises the question that what are the meaning, the images, portrates, mytihcals images and pattern in Bijar klim art? To answer this question, the author of the article has tried to study the design of mythological images of ancient Iran in Bijar Klim Art were teken in to consideration, archaeological, history, garfigh, researches. The purpose of the author is to investigate the mythological concepts and symbols of ancient Iran on Bijar Garous Klim
Methodology was cnonsisted of interviwers with experts (Klim weavers, Klim Disigners and klim marketer) and literature review(articles, books,journals ) on the the meaning mythical images. The interview framework was semi-structured.
Pupulation and sampels: 200 Klim, 23 Klim experts in Bijar, were selected through convenience sampling and interviewed.
Data analysis: Data was obtained with content analysis.ResultsAccording to the searches investigation.it can be stayed mythical images drawn on bijar klim are flunced by the western,civilization of iranplatea,.mesepotamia, central Asia, belives, culthural creets, acceptance cermonia l and correspondent religion, appearning in the mythical. symbold such as animals and plants.
Keywords: Klim, Bijar Garous, Mythological Symbols, Ancient Iran -
Pages 53-72
The rapid increase in production and competition in the international arena of the carpet industry, has highlighted the competition for very sensitive manufacturers and branding as one of the competitive strategies of industry activists. The present study aims to identify a model for successful branding in the carpet industry. According to the systematic model of the data theory of the foundation, well-known experts, manufacturers and exporters with a history of carpets were selected for the statistical community. Industry experts in the statistical population were selected by Purposive sampling method and 15 in-house carpet industry experts were interviewed as an example of in-depth research, which resulted in three stages of data adequacy. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed by Strauss and Corbin method and paradigm model and MAXQDA software. The results of the analysis of the data obtained from the interviews, during the open, pivotal and selective coding processes, led to the formation of a model of leading brand creation factors in the carpet industry based on the data processing theory of the foundation. Based on the systematic approach in data theory, the identified codes were divided into 6 core categories including causal conditions, content category, contextual conditions, interfering factors, strategies and consequences. Finally, a model for successful branding in the carpet industry was identified. Having a competitive advantage, a strong marketing position, recognizing the needs of the market and the customer, solving economic and political problems are important factors in the development of the carpet brand in domestic and international markets
Keywords: Brand, Leading Brand, Iranian Carpet Industry -
Pages 73-97
Pictorial carpets in the Qajar era are of the important sources that have shown their capacity to reflect various aspects of modernity, including the concept of nationalism, in the Pahlavi era also reflects other aspects of this concept. This paper explores the various aspects of the concept of nationalism in the pictorial carpets of the Pahlavi period. The main question is what are the characteristics and implications of the nationalist aspects reflected on the pictorial carpets of this period? The research method is qualitative and of historical-comparative. As a result, the concept of nationalism in the body of studies is influenced by the three complex aspects of geography, archeology and remedial issues, the written aspect is influenced by poems and slogans, and the identity background influenced by celebrities of science and literature that the first two cases are directly related to the concept of king, monarchy and sometimes religion, and its royal aspect is highlighted, and in the latter case, this link is more patriotic. elements are sometimes mixed together and sometimes presented independently. On second thoughts, it is clear that some of the combinational aspects of these elements in the carpets promote a kind of monarchical nationalism that can be called royal nationalism. On the other hand, the findings indicate the impact of new educational and cultural institutions in the study; It also represents the use of the lion and sun emblem as a nationalist symbol that has identity, governmental and popular aspects in pictorial carpets. An honor that can be given global effects by writing the inscription introducing the memorial in English language. Other findings of this paper is the existence of a relationship between the pattern and inscriptions of carpets with nationalistic concepts, Synchronized with the changes had occurred in the Pahlavi era and with the developments of the Qajar era are diachrony. it can be said that the historical recognition of nationalism in the pictorial carpet depends on understanding the intertwined relationship that existed between the newly established institutions of the Pahlavi era and its social contexts
Keywords: Mother Land, Nationalism, Pahlavi Era, Pictorial Rugs, The Lion, Sun Emblem -
Pages 99-118
Afghanistan war rugs are of distinct features among the contemporary folk arts and that’s why they are considered very distinguished. Establishing a dialogue with the world about war as a catastrophe is regarded as the most significant feature of such works. Playing a major role in transferring mental ideas of artists, the extant space and rhythms in these hand-woven artifacts constantly fluctuate between two main concepts of war and life, or the imposed and the desired. The present research aims at demonstrating the representation of space and rhythm in Afghanistan war rugs on the basis of Henri Lefebvre’s theory. Accordingly, the main questions of the research would be as follows: How life and war spaces are represented in the Afghanistan war rugs? How the related rhythms of such phenomena have been demonstrated? Having been carried out in analytical-descriptive methodology and on library studies, the results of the essay show that representing the space in Afghanistan war rugs are actually considered an attempt to express self-assertion in power relations. The most important way to fulfill this purpose was offering contrast in the act of representation. While the military elements constitute the dominant rhythm in the rugs, their contrast with other motifs such as flowers, trees and plants, which are indicative of hesitation, tranquility and change in the rhythm, confronts the domination of war.
Keywords: Afghanistan, War Rug, Rhythm., The Production Of Space -
Pages 119-133
both The art of keeping it all in the And increase staff productivity The art of imitation by competitors is Model is based on industrial cluster. The aim of this study is That with the study of participants perceptions and beliefs To identify barriers factors to the formation of industrial clusters should Khorasan Carpet. In this study, Q methodology was used as an integrated approach. Participants in this study is 10 cases of managers, and producers of Khorasan Carpet. Were positively associated with research. This discourse space Have been collected from various sources After evaluating and summarizing the discussion Among the 134 Meter 52 For example, the following SQL statements (batch Q) The opinions of experts were. After collecting data from SQL sorting The data were analyzed using Q factor analysis. Distribution analysis showed that Paradigm can be 3 Distinct (Lack of appropriate infrastructure support and Lack of support and supplementary units, Terms weavers) Participants in the study Barriers to the formation of industrial clusters in North Khorasan Carpet Identified Approximately 62.8% of the total Of the total variance explained. Importance and priority barriers identified Patterns were obtained in based on subjective pattern and finally proposed some ways for omitting Identified pattern In order to implement the model of industrial clusters in the carpet industry
Keywords: industrial cluster, Inhibiting factors, Handmade Carpet, North Khorasan, Q methodology -
Pages 141-174
A hand-woven rug has a language and inherits the cultural, religious, and social messages and its weaver feelings. To know the messages that a rug can offer from the past to the present needs to read the symbolic language of the designs and motifs. However, in most cases, information about the meanings of a rug as an artwork is not available; hence, a logical and systematic method should be used to get past the image and reach the real concept. This research tries to reveal the hidden messages behind the motifs of a Hadji-Djalili rug with a Mihrab design, which has two prominent features: (1) the tree of life in the middle of the rug is a hybrid type, and (2) the weaver has dyed it with special elegance in the way of a real highlight (or Abrash). These are rarely seen in other altar rugs. Based on this, the study follows to find answers to these questions: What are the symbolic concepts that are hidden behind the design, pattern, and color of the mentioned rug? And how can they be achieved? What is the final meaning of the symbolic language of these motifs? Thus, the aim of this research is to use Panofsky's iconology method to find the layers of meaning through the three stages of "pre-iconography description, iconography analysis, and iconology interpretation". This research is written with the descriptive-analytical method and uses library information and written documents. The results of the iconography analysis, which is formed by connecting the chain of meanings hidden behind the motifs, confirmed the "votive or endowment" of the mentioned rug. On the other hand, the interpretation of iconology shows that the weaver of this rug knowingly or unknowingly created an artwork, which emphasizes the need for a man (or a worshiper) to achieve spiritual evolution through the entrance to the existence circle and spiritual ascension.
Keywords: Mihrab Rug, Panofsky’S Iconology, Hadji Djalili, Symbolic Language, Motif, Color -
Pages 175-195
While taking advantage of the cultural and geographical bonds, the nomadic carpets of Fars province, which are one of the essential parts of Iran’s nomadic products resemble the tribal identity, culture, customs, literature, and local and practical tribal arts. The main subject of this study is the distance grown between the nomadic carpets of Fars province and their cultural and epistemic foundations, under the influence of marketization. This paper aims to identify the predisposing factors of cultural and identity changes in Fars nomadic carpets, in order to provide and set a suitable stage for the related authorities to apply the necessary solution for the matter. The main questions of this article are about: A. identifying the predisposing factors of marketization of the visual components, and B. identifying the consequences of marketization in the visual components of Fars nomadic carpets. This qualitative research was done by targeted sampling and analysis of 50 samples of Fars nomadic carpets, through the descriptive-analytical method and using data extracted from library sources and qualitative interviews. The results showed: in the last few decades, the implementation of the compulsory settlement plan for the nomadic tribes and individuals resulted in a change in the carpet makers’ lifestyle and production motivation, from producing for self-use to producing to sell in the markets. Among the effects of the marketization of Fars nomadic carpets, the prevalence of custom-made carpet production, the abandonment of the makers’ mental patterns and creativity, prioritizing the taste of the people and the market, and the change in production methods such as the influence of non-native patterns can be named; all of which lead to the reduction and fading of identity fundamentals and native and cultural authenticity of one-off unique nomadic carpets. These changes were conceptualized and introduced in the results, under the title of marketization.
Keywords: Nomadic Carpets, Nomad Woven Carpets, Fars Province, Marketization, Cultural Studies -
Pages 197-216
The most common art of the Kormanj nomads is the weaving of a type of carpet called "Kormanj table" which tells the story of the life or beliefs of that people. This art is specific to the Kermanj-speaking people of North Khorasan and is popular in the cities of Bojnord, Farouj, Mane and Samalghan, Shirvan and Esfrain. Although the Kurdish table has lost its main use today and is used as a floor covering or has a decorative aspect, its primary use in the past was to place bread. The present study was written in a library method with the aim of examining the symbols in the table cloth motifs of the Kormanj tribe of North Khorasan in order to keep alive the old motifs and symbols that are subject to being forgotten and obsolete. The findings of this research indicate that the motifs used in the Kurdish table of the mentioned people have a high semantic diversity and importance and include four geometric, plant, human and animal groups, of which animal motifs are the most used; Because it is influenced by the nomadic life of the Kormanj people. Among the human motifs, the figure of a girl is seen more often; Because the main weavers of the Kurdish table are women and girls. The tree motif is the most frequent plant motif due to its sanctity and being a sign of life and blessing. Abstract and geometric patterns also have a symbolic and decorative aspect.
Keywords: Symbol, Carpet, Kurdish Table, Kormanj, North Khorasan -
Pages 217-228
Tasheer Carpets are among Eisa Bahdori’s works in carpet designing, which enjoy special structural and visual features. These carpets illustrate a single theme havingbeen designed and woven in three different ways, which evidences the capabilities of their creative designer. Therefore, this article aims at the visual analysis of Bahdori’s trilogy through a comparative approach. The research method is descriptive-analytical, and the data have been collected through field study (interviews and photography of works) as well as library study. The purpose of the study is to answer this main question: what are the commonalities and differences of the structural features of designs and patterns in Eisa Bahadori’s carpet trilogy concerning the theme of Tasheer?
The results indicates that a repetition of a number of motifs, along partial similarities in rotation of arabesque, is common in all three carpets; among these motifs, one can note the presence of animals (ibex, deer, tigers, lions, and bears), birds (pheasants, humpbacks, and falcons),mythological animals (Simurgh and dragons), vase designs, and combat scenesbetween Simurgh and pheasant. In addition to these commonalities, the structures of carpets in terms of the presence or absence of toranj and sar-toranj as well as their shape (oval, circle), the coloring of the background and borders, and even the way the creatures and vegetal elements are pictured have their unique visual values. Such visual features distinguish each carpet from the other, despite their single theme of Tasheer, and reveal a process of growth in the designing of these three carpetsKeywords: Eisa Bahadori, Tasheer Carpets, Designs, Patterns, Visual Analysis -
Pages 229-250
In the last decade, biocompatible natural dyes with antimicrobial properties have been given much attention to protect dyed fibers in handwoven carpets against microorganisms. In this research, the leaves of 6 native plants of Fars province, including Amygdalus scoparia (Arjan), Pistacia atlantica (Baneh), Carica Ficus, Shirazi thyme, Shirazi Askari grape (Vinifera) and Juglans, were used as natural dyes for wool dyeing in the presence of eight different metal mordants. The reflective spectra of the dyed samples were analyzed by a reflective spectrophotometer. In addition, the color characteristics, the brightness of the dyed samples, the variety of color shades in the presence of different mordents, washing and light fastness as well as the antibacterial properties of the dyed wool were evaluated. The results of reflection spectroscopy showed that dyed samples with the leaves of Argan, grape, thyme and fig plants had negative a* and positive b* values, which confirms their green and yellow undertones, While, dyed samples with the leaves of baneh and Juglans trees had positive a* and b* values, which proves the red and yellow undertones of these samples. Wool fibers dyed with Argan leaves, figs and thyme in the presence of different metal teeth created the most variety of colors. Ivory, cream, green, brown, olive, orange, brick and purple colors were created on wool fibers in the presence of the leaves of these plants along with different mordents. The light and washing fastness of dyed samples with all the mentioned dyes were acceptable. Wool dyed with thyme and Pistacia atlantica leaves extract showed the maximum percentage of inhibition (99%) against two types of bacteria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus.
Keywords: Natural Dyeing, Wool, Tree Leaves, Color Fastness, Anti-Bacterial