فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی دهقان، طاهره حسین زاده صفحات 13-28
    تفسیر آیات قرآنی در کشف الاسرار میبدی، از سه بخش که میبدی آن ها را با عنوان های «النوبه الاولی و النوبه الثانیه و النوبه الثالثه» یاد کرده تشکیل شده است. بدین صورت که نوبت اول: ترجمه لفظ به لفظ آیات قرآن، نوبت دوم: تفسیر به روش عام اهل سنت و نوبت سوم: تفسیر برخی از آیات به مذاق عرفا ( در قالب کلامی موزون و مسجع ) است. اغلب صاحب نظران و نویسندگان، نوبت سوم کشف الاسرار را تاویل نام نهاده اند، در حالی که میبدی در همه جای تفسیر خویش، با تاویل (تفسیر به رای)، سرسختانه مخالفت می ورزد. این نوشتار به بررسی اعتبار علمی تاویل، در نوبت سوم کشف الاسرار می پردازد و می کوشد تا دیدگاهی علمی تر و سنجیده تر در این خصوص عرضه کند.
    کلیدواژگان: قرآن، تاویل، نوبت سوم، میبدی، کشف الاسرار
  • رجب توحیدیان، عزیزه خان چوبانی اهرنجانی صفحات 29-54
    از جمله مضامین و موضوعاتی که از دیرباز در ادبیات گسترده و پربار تعلیمی عرفانی توجه کافی و وافی بدان ابراز گردیده است، مضمون خاموشی و سخن به مقتضای حال گفتن است. اهمیت و جای گاه خاموشی در پهنه ادب فارسی از گذشته تا حال، به اندازه ای بوده است که زندگی و مرگ افراد بشر را تعیین کرده، سعادت و شقاوت ابدی را در پی داشته است. شاعر و ادیب پرآوازه سبک هندی (اصفهانی)، صائب تبریزی با تکیه بر افکار و اندیشه های عرفانی مولانا در باب خاموشی و انوع سه گانه آن (زبان خاموش و ضمیر گویا زبان و ضمیر خاموش ضمیر خاموش و زبان گویا) و با بهره گیری از عناصر خیال شعری از جمله تشبیه تمثیل (اسلوب معادله) و تلمیح در دیوان خود، که بحق اطلاق نام «خاموشی نامه» بر آن بجا و شایسته می نماید، توانسته است رسالت خود را به عنوان ادیب و معلمی که هم دم دارالامان خاموشی است، نسبت به مردم زمانه خویش و آیندگان، بخوبی و با استادی هر چه تمام تر ادا کرده باشد. نگارنده در این نوشتار به تفحص در این زمینه هم راه با ذکر شواهدی از شاعران دیگر پرداخته است.
    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب، مولانا، مصادیق و مضامین خاموشی، تشبیه تمثیل تلمیح
  • مهدی ماحوزی * صفحات 55-64
    آن چه هنر حافظ را به صورتی متمایز و غیرقابل تعبیر نشان می دهد، سنخیت لفظ و معنی و پوشیدگی نجیبانه مشترکی است که در نسوج آن دو حلول کرده است. مفاهیم و معانی بدیع و بلندی که پرده نشین ضمیر اوست در قالب الفاظی حلول کرده است که غالبا جانشین پذیر نیست. نه لفظ عایق معنی است و نامحرم و نه معنی رمنده و گریزان از لفظ و قالب. گویی الفاظ و معانی در دیوان این گوینده بزرگ، پیوندی ذاتی دارد.
    در این نوشته کوشش نگارنده برآن است که از ره گذر شواهدی گویا این سنخیت شناخته آید.
    کلیدواژگان: حافظ، سنخیت لفظ و معنی، زبان فاخر، رندی، پیر مغان، جام جم
  • جواد لطفی نوذری * صفحات 65-68
    وندیداد یکی از بخش های پنج گانه اوستای موجود است. برخی از واژه های وندیداد تنها یک بار در اوستا بکار رفته و به لحاظ معنایی دچار ابهام است. در این مقاله تلاش شده تا با بررسی ریشه شناختی و ساختاری یکی از این واژه ها، ابهام موجود در معنای آن برطرف گردد.
    کلیدواژگان: اوستا، وندیداد، فرگرد 14، آتش، انبر، skarana، gar?mo، ast?m niri?n
  • محبوبه بسمل * صفحات 69-84
    وجه شبه از آن جهت که قدرت تخیل شاعر را نشان می دهد یکی از مهم ترین ارکان تشبیه بشمار می آید. در کتب بلاغت سنتی، وجه شبه را به صورت هایی مختلف دسته بندی کرده اند. مانند وجه شبه حسی و عقلی، وجه شبه حقیقی و خیالی، وجه شبه تمثیلی و غیرتمثیلی. اما در این آثار نحوه ارتباط میان وجه شبه خیالی و دو سوی اصلی تشبیه کمتر مورد توجه بوده است.
    نیما در بسیاری از تشبی هات خود از وجه شبه های خیالی بهره برده است. در این مقاله، نگارنده براساس جدول «گوتلی» رابطه این رکن را با مشبه و مشبه به از دیدگاهی جدید مورد تحلیل و بررسی قرار داده است. آن چه در وجه شبه های خیالی نیما برجسته است، استفاده از صورت هایی خیالی است که می تواند به مشبه یا مشبه به و یا به صورت هنری تر به هر دو رکن مذکور شخصیت بدهد.
    کلیدواژگان: شخصيت بخشي، خيالي، وجه شبه، مشبه، مشبه به
  • آرش حاذق نژاد * صفحات 85-110
    سبک و سبک شناسی به عنوان یک علم از فنون جدید است که در سال 1909 با اثری از بالی که از شاگردان دوسوسور بود درباره سبک شناسی شناخته شد و رفته رفته مورد توجه سایر زبان شناسان اروپایی قرار گرفت. این علم بعدها در ایران رواج یافته، مورد توجه صاحب نظران قرار گرفت. در این پژوهش با عنوان تحلیل عناصر زبانی شعر حسین پناهی (1335-1383) از دیدگاه سبک شناختی، به تحلیل ویژگی های سبکی زبان اشعار مرحوم پناهی پرداخته شده است. از جمله این ویژگی ها می توان به تاثیر سینما و هنر بر این آثار، زبان ویژه، وفور اسم های خاص و واژگان بیگانه و... اشاره کرد. رنگ ها نیز از جمله مواردیست که با بررسی آن، به دیگر ویژگی زبان شاعر می رسیم. بسامد و درصد هر کدام از ویژگی ها در پایان بیان شده است.
    کلیدواژگان: حسين پناهي، سبک و سبک شناسي، بسامد، عناصر زباني
  • مریم السادات اسعدی * صفحات 111-130
    این نوشتار، به بررسی و تحلیل «درگذشت» شخصیت های تاریخ بیهقی و بحث درباره مسائل پیرامون آن اختصاص دارد. همان گونه که نقش آفرینان این تاریخ از لحاظ شخصیتی با یک دیگر متفاوتند، مرگ و درگذشت آنان نیز از جهات مختلف چون حساسیت، کیفیت و پیامدهایی که به دنبال دارد، از یک دیگر متمایز است. در بخش نخست تحت عناوین: «مرگ های ویژه و حساس»، «مرگ های معمولی»، «مرگ های حماسی» و «مرگ های سیاسی مذهبی» مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش دوم از «شیوه های مرگ» اشخاص در تاریخ بیهقی سخن می رود. «قتل»، «مرگ طبیعی»، «مرگ مفاجات» و «مرگ نامعلوم»، عناوین قسمت های مختلف این بخش است: بخش سوم دربرگیرنده دو مرحله است: «شخصیت ها پیش از مرگ» و «شخصیت ها پس از مرگ». بخش چهارم به ذکر و شرح ملزومات مرگ چون «وصیت»، «تدفین» و «تعزیت» و بخش پنجم به موضوع «مرثیه« اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: مرگ، تاریخ، بیهقی، شخصیت ها، تاریخ بیهقی
  • مریم خادم * صفحات 131-160
    در این مقاله، کوشش نگارنده بر آن است که با مطرح نمودن مباحثی همچون کلیاتی درباره مکتب رمانتیسم، ریشه اصطلاح رمانتیسم، ویژگی های رمانتیسم، شعر غنایی در مکتب رمانتیسم گامی دیگر در شناساندن این مکتب بردارد و سپس با طرح موضوع جلوه های رمانتیسم در سبک های ادبی ایران، به مقایسه تحلیلی شعر «دودکش پاک کن» ویلیام بلیک و « طفل یتیم » پروین اعتصامی پردازد و بدین ترتیب تجلی رمانتیسم را در شعر این دو شاعر نشان دهد.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، طفل یتیم، دودکش پاک کن، ویلیام بلیک، پروین اعتصامی
  • عزیزه یوسفی * صفحات 161-174
    بزرگان ادب فارسی همواره سعدی را به زبان شیرین، فصیح وساده اش می ستایند. این نوشته قصد دارد تا با بررسی زبان غزل های سعدی، در حد بضاعت خود، به راز زیبایی و سادگی کلام سعدی پی ببرد. به این منظور زبان غزل های او را از ابعاد مختلف تحلیل کرده است. درابتدا ویژگی های کلام سعدی درسطح واژگانی و نحوی و شیوه جمله بندی بررسی شده است؛ در ادامه پیرامون دیگر اجزای زبان سعدی یعنی طرز کار برد حروف، حذف و ایجاز کاربرد زبان محاوره ای وزبان کنایه ای سخن رفته است و در نهایت به نقش زبان در پدید آوردن تصویرهای بی تصویر پرداخته است.
    کلیدواژگان: غزل، زبان، زیبایی، سادگی، کلمه، تصویر، ایجاز، حروف
  • قهرمان شیری * صفحات 175-190
    تصوف به دلیل پای بندی به اصولی چون نظام احسن خلقت، جبر و تقدیرگرایی، و تسلیم طلبی در اعتقاد، و نیز به سبب تمایل به تساهل و تسامح در رفتار، اساسا بر وضع موجود چندان اعتراض و انتقادی ندارد. اما واقعیت این است که در عمل شکایت بزرگان صوفیه از اوضاع روزگار و کار و کردار آدمیان، در مجموع چندان هم اندک تر از شاعران و سایر مردمان نیست. ریشه این ناخرسندی ها را باید در چه عواملی جست وجو کرد؟ حقیقت این است که در بسیاری از دوره ها در هم آشفتگی اوضاع روزگار آن چنان شدید بوده است که حتی زبان بزرگان صوفیه را نیز به انتقاد باز کرده است. علاوه بر این دنیا گرایی و بی رغبتی به آموزه های دینی و بویژه فراموشی یاد حق از ذهن و زبان مردم و ارباب قدرت در زندگی روزمره و ایجاد درگیری های تعصب آمیز فرقه ای و وابستگی به مقام و ثروت به وسیله متولیان مذاهب، و البته روحیه حساس و هنرمندانه اهل تصوف، از عوامل موثر این نارضایتی ها بوده است.
    کلیدواژگان: تصوف، حکایت، شکایت، علما، صوفی نمایان، صوفیان
  • فاطمه سیدی * صفحات 191-202
    نیایش «یثااهووئیریو / اهونور» (yaJ ā ahū vairiiō / ahunawar) مقدس ترین و شاید باستانی ترین نیایش زردشتیان است که احتمالا پیش از بازنویسی اوستا در دوران ساسانی، درآمدی بر گاهان بوده است. این قطعه منظوم ویژگی های کنایی گاهان و سنگینی معانی آن را دارد و در وزن همانند «اهونودگاه» سروده شده است، ولی در اوستای کنونی، بند سیزدهم از یسن بیست و هفتم است. دعای اهونور از جهت درون مایه در بردارنده معانی ژرف و از جهت لفظی دارای معانی کنایی و استعاری دقیقی است که دریافت درست آن را دشوار می سازد. در گفتار پیش رو کوشیده شده این نیاش با در نظر داشتن پژوهش های پیشین، و براساس مفاهیم اوستای گاهانی و جدید، و نیز با تکیه بر متون پهلوی، بویژه فرگرد نخست «بغ نسک»، که در برگیرنده بخش اعتقادی دینکرد نهم بوده و تاکنون کمتر مورد توجه پژوهش گران قرار گرفته است، بررسی شود. بغ نسک یکی از نسک های اوستای دوره ساسانی است که هر چند متن اوستایی آن باقی نمانده است، خلاصه ای از مطالب آن براساس دریافت مولف دینکرد، در دینکرد نهم آمده است. «بغان یشت» نیز که در بردارنده سه یسن 19، 20 و 21 اوستاست، قدیمی ترین تفسیری است که به زبان اوستایی از سه دعای مهم زردشتی برجای مانده است.
    کلیدواژگان: اهونور، یثا اهووئیریو، بغان یشت، بغ نسک، دینکرد نهم
|
  • Ali Dehghan, Tahereh Hossein Zadeh Pages 13-28
    The interpretation of Quranic verses in Kashf al-Asrar Maybodi is comprised of three parts which Maybodi speaks of them under the titles of first, second, and third round. Hence first round is concerned with the word for word translation of Quranic verses. Second round deals with the interpretation in a general sense peculiar to Sunni tradition and third round is the interpretation of certain verses according to the taste of mystics ( in the form of rhyming prose). Most authorities and writers have called the latter, hermeneutic, whereas everywhere in his interpretation, Maybodi strictly opposes with hermeneutic (interpretation according to his own impression). This article is concerned with examining the scientific validity of hermeneutics in the third round of Kashf al-Asrar and attempt is made to present a viewpoint which is more scientific and systematic in this regard.
    Keywords: Quran, hermeneutics, third round, Maybodi, Kashf al Asrar
  • Rajab Towhidian, Azizeh Khan Chubani Aharnejani Pages 29-54
    Silence and speaking to the point are among the themes which have long been considered throughout the vast instructive mystical literature. The importance and the standpoint of silence in the domain of Persian literature from the past till present have been to such an extent that it has determined the life and the death of individuals, and have entailed their welfare or damnation. Poet and the prominent literary figure of Hindi style (Isfahani), Sa’eb Tabrizi relying upon the ideas and mystical thoughts of Moulana regarding silence and its three kinds such as (silent tongue and speaking mind, silent tongue and mind, silent mind and speaking tongue) and upon making use of poetic imageries such as allegorical simile and allusion in his divan, appropriately called “Khamoushi Nameh” could well fulfill his mission as a poet and master towards his own people and future generations. This article deals with silence along with presenting evidence from other poets.
    Keywords: Hindi style, Saeb, Moulana, objective references, themes regarding silence, allegorical simile, Allusion
  • Mehdi Mahoozi * Pages 55-64
    What distinguishes the art of Hafez and makes it untranslatable is the harmony between the word and sense and the common sincere concealment breathed into their veins. Concepts and novel sublime meanings emanated from his mind have incarnated in the form of words which are more often irreplaceable. It is that neither the word disguises the meaning and foreign to it, and neither meaning fugitive of the word and its form. It is as if the words and their senses in the divan of this great poet have in essence an eternal connection.
    Attempt is made in this article to demonstrate the harmony between word and meaning by setting forth vivid evidence.
    Keywords: Hafez, harmony between word, sense, sublime language, rendi (wittiness), Pir Moghan, Jame Jam
  • Javad Lotfi Nozari * Pages 65-68
    Vandidad is one of the five sections of the present Avesta. Certain words in Vandidad have only been used once in Avesta, hence in terms of meaning they are quite ambiguous. Attempt has been made in this article to remove such ambiguities by analyzing the structural and etymological roots of one of these words.
    Keywords: Avesta, Vandidad, Fargard 14, Fire, Tongs, gar mo skarana, astam nirisn
  • Mahbubeh Besmel * Pages 69-84
    Since ground shows the power of imagination in a poet, it is one of the most important elements of simile. In traditional books of rhetorics, ground has been divided into different categories such as sensitive and rational ground, real and imaginary ground, allegorical and non-allegorical ground. However in these works the relationship between the imaginary ground and the two sides of simile is less emphasized.
    In many of his similes, Nima has made use of imaginary ground. In this article attempt has been made to analyze the ground with tenor and vehicle based on the Goteli table and from a new standpoint. What is remarkable in Nima’s imaginary grounds is the employment of imageries which can not only personify tenor or vehicle but also can more artistically personify both these elements.
    Keywords: Personification, imaginary, ground, tenor, vehicle
  • Arash Hazegh Nejad * Pages 85-110
    Style and Stylistics is an analytical science which was recognized in 1909 by Bally, a disciple of De Saussure. Later, this science was well received in Iran by the great literary authorities. The purpose of this article is to analyze the stylistic features in the poetry of Hossein Panahi (1335-1383) such as the influence of cinema and Art on his works, his peculiar language, abundance of proper nouns and foreign words. Examination of colors also leads us to another aspect of the poet’s language. Frequency and percentage of each feature in his poetry is given at the end of the article.
    Keywords: Hossein Panahi, Style, Stylistics, Frequency, linguistic elements
  • Maryam Asadi * Pages 111-130
    This article is concerned with the analysis of manner of death regarding the characters in Tarikh Bayhaghi and discussion of its relevant issues. As the role players of this book are quite distinct in their characters, their deaths are also quite unique from different aspects such as sensitivity, quality, and consequences it entails. In the first part the following deaths under the titles “particular and sensitive deaths”, “ordinary deaths”, “epic deaths”, “political-religious deaths” are analyzed. In the second part, methods of death of persons are discussed under the title of murder, natural death, sudden death, and unknown death. Part three is divided into two sections, characters before and after death. Part four deals with such issues as will, funeral procession and mourning, and finally part five is concerned with elegy.
    Keywords: death, History, Tarikh Bayhaghi, characters
  • Maryam Khadem * Pages 131-160
    The purpose of this article is to explain the school of Romanticism, speak of its root, discuss its characteristics, and to discuss lyrical poetry in this school, hence to take another step towards making this school better known. Then upon discussing the subject of manifestation of Romanticism in the Persian literary style, an analytical comparison was made between “ the chimney Sweeper” composed by William Blake and “ Orphan Child” composed by Parvin E’tesami to exemplify the influence of this trend in the poetry of these two poets.
    Keywords: Romanticism, Orphan child, Chimney Sweeper, William Blake, Parvin Etesami
  • Azizeh Yousefi * Pages 161-174
    Great Persian literary figures have always admired Sa’di because of his sweet, eloquent and simple language. The purpose of this article is to examine and analyze the language of his Ghazaliat from different aspects in order to reveal the secret of his simplicity and the beauty of his language. First, the characteristics of Sa’di’s language in terms of words, syntax and methods of phrasing have been analyzed. Next, other elements of Sa’di’s language that is employment of letters, elision, and brevity, employment of colloquial language and allegorical language are discussed, and finally the role of language in the formation of imageries without images are investigated.
    Keywords: Ghazal, language, beauty, simplicity, word, Image, brevity, letters
  • Ghahreman Shiri * Pages 175-190
    Due to attachment to certain principles such as the supreme system of creation, determinism and fatalism, submission in faith and also because of the inclination towards endurance and idleness in behavior, mysticism fundamentally has not much objection to the present state of affairs however the fact is that in practice the complaint of the great sufi figures of their times and their people in general is not less significant than that of the other classes. The root of these dissatisfactions should be sought in what factors? The truth is that in many periods the country had undergone such agitation and turbulence that even great sufi figures had begun to raise their voices. In addition to the worldliness and indifference towards religious teachings particularly oblivion of the remembrance of God from the mind, and tongue of people, and those in power in everyday life and formation of conflicts between fanatical groups, attachment to wealth and position by the religious authorities and certainly the sensitive temperament of sufi figures are among the influential factors causing dissatisfactions.
    Keywords: Sufism, anecdote, Complaint, Scholars, World renouncers, Sufis
  • Fatemeh Seyyedi * Pages 191-202
    Prayer to Ahunawar is the most sacred and perhaps the most ancient prayer of the Zoroastrians which had probably been a sort of prelude to Gahan before the rewriting of the Avesta in the Sassanid era. This versified piece has allegorical characteristics of Gahan and has also the complexity and sublime meanings of this work. It is composed in the same meter as Ahunudgah, whereas in the present Avesta, it is included in the 13th section of the yasn 27th. The prayer of Ahunawar in terms of theme contains deep meanings, and in terms of diction it has precise metaphorical meanings makings its true understanding rather difficult. In the foregoing discussion attempt is made to examine this prayer on the basis of the past research and based on the concepts from the Gahani Avesta and the present Avesta. Also relying upon the Pahlavi texts particularly the first Fargard, “Bagh Nask” which deals with the faith in the 9th Dinkard which in turn had been less considered by the researchers has been used as reference in this article. Bagh Nask is one of the nasks of the Avesta in the Sassanid era although its Avestai text did not last, a summary of its contents based on the understanding of the composer of Dinkard, is included in the 9th Dinkard. “Baghan Yasht” also including the three yasns 19th, 20th, and 21st from the Avesta, is the oldest interpretation in the Avestai language of the three most significant prayers of the Zoroastrians remaining to this day.
    Keywords: Ahunawar_Ya a ahu vairiio_Boghan Yasht_Bagh Nask_9th Dinkard