فهرست مطالب

مدیریت بحران - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1396)

نشریه مدیریت بحران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • مجید شیداییان*، حسین فخرایی، محمد علی نکویی صفحات 5-20
    در این پژوهش اثر تغییر اقلیم بر مدیریت بحران سیلاب در منطقه‏‏ی دشت تجن مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا آشکارسازی رخداد تغییر اقلیم با استفاده از آزمون‏های ناپارامتری صورت گرفت و متغیر‏های بزرگ مقیاس مدل گردش عمومی جو با مدل اقلیمی HadCM3تحت سناریوی A2 در چهار دوره‏ی زمانی 2001-1971، 2040-2011، 2070-2041 و 2100-2071 دریافت شدند. برای کوچک مقیاس‏سازی داده های مدل گردش عمومی جو در سطح منطقه از روش‏های کوچک مقیاس‏سازی آماری SDSM5.5.1، شبکه‏ی عصبی مصنوعی و روش تناسبی استفاده شد. بر اساس نتایج به‏دست آمده از آزمون‏های آماری روند، مشاهده شد که روند معنی‏داری در تغییرات داده های هواشناسی منطقه وجود دارد و پدیده‏ی تغییر اقلیم در منطقه رخ داده است. نتایج کلی مدل SDSMو روش تناسبی، نشان‏دهنده‏ی کاهش در مقدار بارندگی و افزایش در مقدار دما در دوره های آتی است. نتایج مدل شبکه‏ی عصبی مصنوعی به علت درصد خطای بالا برای شبیه‏سازی دما در دوره‏ی مشاهده‏ای رضایت‏بخش نبود. همچنین داده های پیش‏بینی شده‏ی دما و بارش با داده های تاریخی همبستگی بالا و معنی‏داری در سطح اطمینان 95 درصد داشتند. در آخر می‏توان نتیجه گرفت که به علت افزایش دما و بارش در برخی فصول سال در دوره های زمانی آتی به دلیل ذوب برف در اثر افزایش دما در انتهای فصل تابستان و ابتدای پاییز و افزایش بارش در زمستان و پاییز میزان احتمال وقوع سیلاب در این فصول از سال رو به افزایش است.
    کلیدواژگان: آزمون ناپارامتری، دشت تجن، کوچک مقیاس سازی، مدل اقلیمی HadCM3
  • شهباز مهرابی*، محمرضا یزدانی، اصغر توسلی صفحات 21-28
    تبدیل رودخانه‏ی زاینده‏رود از یک رود دائمی به یک رود فصلی، کاهش سهم کشاورزان از 40 درصد آب رودخانه به 7 درصد و تاخیر در کشت‏های پاییزه و بهاره، ساکنان عمده‏ی کشاورز و دامدار شهر ورزنه را با چالشی بزرگ روبه‏رو کرده است. چالشی که منجر به مهاجرت بسیاری از ساکنان، افزایش شغل‏های کاذب و پیدایش بزهکاری های اجتماعی شده است. بنابراین ارائه‏ی راه‏حل‏هایی برای مدیریت این بحران، برای کاهش خسارات ضروری است. در پی همین ضرورت، پژوهش حاضر به بررسی وضعیت تناوب معیشت به‏منزله‏ی یافتن راه‏حلی برای افزایش توانایی جامعه‏ی شکننده‏ی این شهر می‏پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ماهیت آن توصیفی - پیمایشی است که به روش پرسشنامه‏ای در قالب 4 معیار و 11 متغیر با حجم نمونه‏ی 374 نفر انجام شده است. روش نمونه‏گیری تصادفی ساده و میزان پایایی بر اساس آلفای کرونباخ 719/0 است. تحلیل استنباطی پرسشنامه با استفاده از آزمون t تک نمونه‏ای در محیط نرم‏افزار SPSS انجام گردید. نتایج نشان داد که میزان مشارکت‏پذیری ساکنان شهر ورزنه مطلوب (31/3)، میزان آشنایی آن‏ها با تناوب معیشت پایین (45/2) و تمایل به انتخاب شغل‏های جایگزین (12/3) بالا است که دلیل اصلی آن خشک شدن رودخانه و کاهش راندمان تولیدی محصولات کشاورزی و دامی است. همچنین نتایج نشان داد که پیشه‏ی قالیبافی در میان ساکنان مطلوبیت بیشتری نسبت به کشاورزی، دامداری، گردشگری و سفره‏بافی دارد.
    کلیدواژگان: تناوب معیشت، خشکیدگی، رودخانه ی زاینده رود، تالاب گاوخونی
  • بابک امیدوار*، محمود محمودیان، سعید کاکایی صفحات 29-44
    تامین پیوسته‏ی آب آشامیدنی همواره از مهم‏ترین دغدغه های جوامع و ملل مختلف بوده است. سیستم تامین آب آشامیدنی در معرض گستره‏ی وسیعی از مخاطرات و ریسک‏ها قرار دارد و از آسیب‏پذیرترین شریان‏های حیاتی است. در میان این مخاطرات، سانحه‏ی طبیعی زلزله از اهمیت بسزایی برخوردار است. پتانسیل لرزه‏خیزی بالای نواحی مختلف کشور ایران، به‏ویژه در کلان‏شهرها، و همچنین عواقب و پیامدهای سنگین ناشی از وقوع چنین سانحه‏ای، اهمیت انجام مطالعات در این زمینه را بیش از پیش روشن می‏سازد. این مقاله به‏منظور ارزیابی سناریوهای مختلف خرابی سیستم تامین آب در اثر وقوع زلزله با ملاحظه‏ی کل زنجیره‏ی تامین آب تهیه گردیده است. منظور از کل زنجیره‏ی تامین آب، سیستمی است که دربردارنده‏ی هر سه بخش آب خام، تصفیه‏خانه و شبکه‏ی توزیع است. در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش تحلیل درخت خطا (FTA)1 به ارزیابی ریسک عدم تامین آب توسط سیستم آب‏رسانی در محدوده‏ی تصفیه‏خانه‏ی یک کلان‏شهر در اثر وقوع سناریوهای مختلف زلزله پرداخته شود. راهکارهایی نیز به‏منظور کاهش ریسک ارائه گردیده است و تاثیر این راهکارها مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیستم تامین آب، زلزله، مدیریت ریسک، درخت خطا، استراتژی کاهش اثرات
  • محمدرضا صادقی مقدم، ایمن قاسمیان صاحبی *، جلیل حیدری دهویی صفحات 45-56
    هرساله بلایای طبیعی نظیر زلزله، سیل، طوفان و خشک‏سالی قسمت‏های مختلفی از جهان را گرفتار می‏کند و نداشتن آمادگی و توان مقابله‏ی مناسب با آن‏ها تلفات و خسارات سنگینی را به ملت‏ها و دارایی های آن‏ها وارد می‏کند که گاه جبران‏ناپذیر است. کشور ایران هم یکی از کشورهای حادثه‏خیز در دنیا به شمار می‏رود. بنابراین مدیریت زنجیره‏ی بشردوستانه در قبل، حین و بعد از وقوع فاجعه در کشور اهمیت پیدا می‏کند. بعد از وقوع حوادث، مهم‏ترین اقدام، عملیات لجستیک امدادرسانی است که برای حفظ جان مردم باید با حداکثر کارایی صورت پذیرد. بنابراین با دانستن مهم‏ترین نیازهای مردم در هر یک از روزهای عمر حادثه می‏توان گام بزرگی در اجرای اثربخش و کارای عملکرد زنجیره‏ی تامین بشردوستانه برداشت. این پژوهش که از نوع هدف کاربردی و از نظر شیوه‏ی گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است، به شناسایی و ارائه‏ی یک دسته‏بندی از نیازهای آسیب‏دیدگان پرداخت و با استفاده از روش‏های دیمتل و تحلیل فرایند شبکه‏ای در محیط فازی، به تعیین شدت روابط میان نیازهای شناسایی‏شده و اولویت‏بندی نیازهای مذکور در روزهای مختلف چرخه‏ی عمر حادثه با توجه به وقوع حادثه در دو فصل گرم و سرد پرداخت. به‏طور خلاصه، نتایج نشان داد که اقلام غذایی، اقلام زیستی و اقلام پزشکی سه نیاز مهم در تمامی روزهای چرخه‏ی عمر به شمار می‏روند. همچنین آب آشامیدنی، چادر، بسته‏ی غذایی و کنسروها از اقلام بسیار مهم در تمامی روزها محسوب می‏شوند.
    کلیدواژگان: زنجیره ی تامین بشردوستانه، چرخه ی عمر فاجعه، تصمیم گیری چندمعیاره ی فازی، ارزیابی نیاز
  • زهرا عسگری زاده، مجتبی رفیعیان*، هاشم داداش پور صفحات 57-68
    سازمان‏های مرتبط با مدیریت بحران با شناخت نحوه‏ی ادراک ریسک مردم، عوامل موثر بر آن و چگونگی تاثیرگذاری ادراک بر رفتارهای کاهش ریسک، برنامه ها و تصمیمات مدیریتی خود را در راستای این یافته ها تعریف می‏کنند و به مشارکت بالاتر مردم و تحقق‏پذیری بیشتر برنامه ها و تصمیمات این سازمان‏ها کمک می‏کنند.
    هدف این تحقیق شناسایی نقش ادراک ریسک بر رفتارهای کاهش ریسک زلزله از دیدگاه خانوارهای ساکن شهر تهران است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و ابزار سنجش پرسش‏نامه، با حجم نمونه‏ی 267 مورد بوده است. برای آزمون تجربی مدل مفهومی، از مدل میانجی‏گری استفاده شد. در این مدل چنین فرض شده است که متغیرهای مستقل علاوه بر تاثیرگذاری به صورت مستقیم بر رفتارهای کاهش ریسک زلزله، از طریق متغیر میانجی ادراک ریسک نیز به صورت غیر‏مستقیم بر متغیر وابسته تاثیر می‏گذارند. مقدار میانجی‏گری با استفاده از آزمون سوبلتعیین شد.
    بر اساس نتایج ارتباط بین ادراک ریسک و رفتارهای عملی کاهش ریسک زلزله معنی‏دار نیست، درحالی‏که بین ادراک ریسک و قصد رفتارهای کاهش ریسک زلزله در آینده رابطه‏ی معنی‏داری وجود دارد. نتایج حاصل از بررسی اثرات غیرمستقیم از طریق جدول سوبل تست نشان داد که متغیر میانجی ادراک ریسک برای سه متغیر نیاز به محافظت، تعصبات خوش‏بینانه و کنترل‏پذیری نقش میانجی دارد (Sobel test<0.05) و برای سایر متغیرها، نقش میانجی ندارد (Sobel test>0.05).
    کلیدواژگان: ادراک ریسک، رفتارهای کاهش ریسک زلزله، مدل میانجی گری، آزمون سوبل، تهران
  • عنایت الله میرزایی *، مهران علی الحسابی صفحات 69-80
    بر اساس چرخه‏ی مدیریت بحران، شبکه‏ی معابر در مرحله‏ی واکنش بلافاصله بعد از زلزله، به‏منظور عملیات امداد و نجات و در مرحله‏ی بازسازی برای بازگرداندن جابه‏جایی ها به حالت عادی، نقش اساسی ایفا می‏کند. در همین راستا هدف این پژوهش تحلیل وضعیت آسیب‏پذیری شبکه‏ی معابر شهر الیگودرز و پس از آن ارزیابی قابلیت دسترسی نقاط مختلف شهر پس از وقوع زلزله است. برای این منظور از ترکیب دو روش تحلیل شبکه و تحلیل فضایی (تحلیل‏های همپوشانی و تحلیل هزینه‏ی مسافت) استفاده شده است. در این پژوهش در گام اول با مروری بر پیشینه‏ی تحقیق و با تمرکز بر رویکردهای شبکه‏مبنا، سه دسته متغیر مربوط به ویژگی های بافت پیرامون معابر، ساختار توپولوژیکی شبکه و ویژگی های عملکردی آن تبیین شده است. برخلاف مطالعات قبلی در انتخاب این متغیرها وضعیت هر معبر در پیوند با کل شبکه مد ‏نظر قرار گرفته است. در گام دوم پس از ترسیم ساختار انتزاعی (گراف) شبکه و وزن‏دهی شاخص‏ها با استفاده از ترکیب دو روش فرایند تحلیل سلسله‏مراتبی (AHP) و توابع تحلیل همپوشانی سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نقشه‏ی آسیب‏پذیری معابر شهر در مقیاسی 4 درجه‏ای ارائه شده است. نتایج این مرحله نشان می‏دهد حدود 42 پیوند که مجموعا حدود 11.5 درصد طول کل معابر شهر را تشکیل داده در بالاترین درجه‏ی آسیب‏پذیری قرار دارند. در نهایت نیز با استفاده از تابع تحلیل فضایی هزینه‏ی مسافت و با سناریوی حذف آسیب‏پذیرترین معابر، وضعیت قابلیت دسترسی پس از وقوع زلزله تحلیل شده است. با حذف این معابر از شبکه، قابلیت دسترسی در برخی از نقاط شهر- عمدتا مناطق مرکزی شهر- بین40 تا 120 متر کاهش می‏یابد.
    کلیدواژگان: شبکه ی معابر، زمین لرزه، آسیب پذیری، قابلیت دسترسی، هزینه ی مسافت
  • سیدعلی المدرسی*، سیده الهه منصوریان صفحات 81-94
    رفتار خطوط لوله های گاز در زلزله های گذشته نشان‏دهنده‏ی آسیب‏پذیری آن‏ها در برابر زلزله است. بر این اساس پهنه‏بندی مناطق از نظر میزان خطرپذیری زلزله و شناسایی این مناطق خطر و مقاوم‏سازی این خطوط در برابر زلزله مخصوصا در مناطق لرزه‏خیز با خطر بالا از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. این پژوهش با استفاده از مدل AHP و با به‏کارگیری نرم‏افزارهای ArcGIS و Expert Choice به پهنه‏بندی خطر زمین‏لرزه در منطقه‏‏ی مورد مطالعه و بررسی موقعیت خطوط لوله‏ی گاز در پهنه های خطر می‏پردازد. معیارهای موثر در محاسبه‏ی خطرپذیری عبارت‏اند از: لیتولوژی، شیب، فاصله از گسل، فاصله از کانون زلزله، لایه‏ی ارتفاع که پس از وزن‏دهی در محیط GIS، تلفیق گردیده و منطقه‏ی مورد مطالعه از نظر میزان خطر زلزله به چهار منطقه پهنه‏بندی شد. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که در شهرستان ممسنی به ترتیب 9، 45، 30 و 16 درصد از منطقه‏ی مورد مطالعه در طبقه‏ی خطر کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته است و شهر نورآباد به ترتیب 32، 67، 1 درصد در منطقه‏ی خطر متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار می‏گیرد. انطباق لایه‏ی خطوط لوله‏ی گاز نورآباد با نقشه‏ی پهنه‏بندی نتایج نشان داد که 61 درصد از خط لوله ها در پهنه‏ی با خطر متوسط و 39 درصد در پهنه‏ی خطر زیاد قرار می‏گیرد.
    کلیدواژگان: زلزله، بحران، شبکه ی خطوط گاز، پهنه بندی، GIS، AHP
  • لیلا عشرتی*، امیر محمودزاده، مسعود تقوایی صفحات 95-104
    مناطق شهری بسیاری به وسیله‏ی مخاطرات مرکب مورد تهدید قرار می‏گیرند که منجر به ایجاد آسیب‏های جدی انسانی می‏گردد. این مسئله متاثر از تحولات مرتبط مانند شهرنشینی و ساخت و سازها در مناطق با آسیب‏پذیری بالا است. در این مطالعه با هدف ارزیابی آسیب‏پذیری انسانی، مدلی شاخص‏محور تحت عنوان مدل ارزیابی آسیب‏پذیری پاپاثوما1 توسعه داده می‏شود و در نهایت سناریو‏های مختلف آسیب‏پذیری انسانی ناشی از حریق در پی زلزله در سه زمان 2 بامداد (سناریو شب)، 14:00 (سناریو زمان روز) و 17:00 (سناریو زمان اوج رفت و آمد) در دو سطح تعداد افراد مجروح و تعداد کشته‏شدگان در سطح مناطق 1 و 6 شهرداری شیراز واقع در استان فارس ارائه خواهد شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با توجه به روش تحقیق تحلیل کمی با استفاده از متدولوژی و نرم‏افزار HAZUS است. یافته ها در برآورد سطوح آسیب‏پذیری نهایی حاکی از تخمین بدترین سناریو مربوط به ساعت 2 بامداد با بیشترین تعداد تلفات برابر با تعداد 32255.12 نفر زخمی و 36651.391 نفر کشته، در مجموع 68906.5 نفر مصدوم (افراد زخمی و کشته شده) است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آسیب پذیری، تلفات، حریق در پی زلزله، مدل شاخص محور PTVA، HAZUS
  • فاطمه مکی زاده*، وجیهه ابراهیمی صفحات 105-117
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار موضوعی مدیریت ریسک با تحلیل کلیدواژه های مدارک موجود در پایگاه استنادی علوم ایران به روش تحلیل هم‏رخدادی ‏واژگان با استفاده ار روش خوشه‏بندی سلسله‏مراتبی و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. جامعه‏ یآماریشاملهمه‏یمقالات موجود درنمایه‏یاستنادی علوم ایراندرحوزه‏ی‏‏‏موضوعیمدیریت ریسک (شامل 405 رکورد در پنج حوزه‏ی موضوعی) در بازه‏ی زمانی (1380 – 1392) است. یافته ها نشان می‏دهد که حوزه های «علوم انسانی» و «فنی و مهندسی» به ترتیب بیشترین مدارک مربوط را دارند. مفاهیمی از قبیل ریسک، ارزیابی ریسک، بیمه، زنجیره‏ی تامین و ریسک اعتباری پرکاربردترین موضوعات حوزه‏ی مدیریت ریسک بودند. از موضوعاتی که در حاشیه قرار گرفته‏اند، عبارتند از: بیمه‏ی انرژی، محصولات دامی، خطوط لوله، صنعت گاز و برق. با توجه به اهمیت موضوعات دیگر نظیر ریسک مالی و یا ریسک تجاری برای تقویت و ارتقای اثربخشی سازمان‏ ها، موسسات و دولت‏ها در پژوهش‏ ها کمتر به آن پرداخته شده است. نیاز به مطالعات میان‏رشته‏ای با توجه به طبیعت میان‏ رشته ای حوزه‏ ی مدیریت ریسک با استفاده از سایر روش‏های علم‏ سنجی نظیر تحلیل استنادی و هم‏ نویسندگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، هم رخدادی واژگانی، تحلیل شبکه، نقشه ی علمی
|
  • Majid Sheidaeian*, Hosein Fakhraee, Mohammad Ali Nekooie Pages 5-20
    In this Paper, the Effect of Climate Change on Flood Emergency management was investigated in Tajan plain area. First the detection of climate change event was evaluated by using Non-parametric tests and The large-scale variations of atmospheric general circulation models with HadCM3 climate model under the A2 scenario were received in the four periods 2001-1971, 2040-2011, 2070-2041 and 2100-2071.For downscaling of the atmospheric general circulation models data at the regional level that it was used of statistical downscaling models SDSM5.5.1, artificial neural network and proportional methods. Based on the results of the statistical trend tests,it had been observed there are significant trend in the meteorological data changes of area and occurred phenomenon of ​​climate change in the area. The overall results of SDSM model and proportional method indicate that the decrease in rainfall and increase in the temperature are in future periods. The results of artificial neural network model were not satisfactory, because of the above error to simulate the temperature at an observation period. Also, the predicted temperature and precipitation data had high and significant correlation respectively with historical data at 95 percent confidence level. Finally, we can conclude that the increase in temperature and precipitation at some Seasons of year in future time periods Due to snow melting due to temperature increase at the end of summer and beginning of autumn and precipitation increase at winter and autumn Seasons The value of probability flooding occur at this seasons of the year is on the rise.
    Keywords: Non-parametric tests, Tajan Plain, Downscaling, HadCM3 Climate Model
  • Shahbaz Mehrabi *, Mohammad Reza Yazdani, Asghar, Tavasoli Pages 21-28
    Given to turning Zayanderood River from a permanent to a seasonal river, reducing water share of farmers from 40 percent to 7 percent and delay in autumn and spring planting has faced farmers and ranchers of Varzaneh city with a great challenges. Such challenge resulted in migration of many residents, the increase in false jobs and the emergence of social delinquency. Thus providing solutions for the management of this crisis, it is essential to reduce damages. For this, the present study assess alternative livelihood as a solution to increase potential of community's ability fragile. Research is descriptive-survey in terms of purpose questionnaire method consisting of 4 standards and 11 variables with a sample size of 374. Sampling was conducted in simple random manner and the reliability was 0.719 based on Cronbach's alpha. Inferential analysis of questionnaires using single t test was performed in SPSS software. The results showed that the optimal participation of city residents Varzaneh (3.31), familiarity with standard of living rotation was low (2.45) and tend to choose alternative jobs (3.12) was high mostly due to rivers dryness and low efficiency of agricultural production and livestock. The results showed that the craft of carpet weaving among the residents is much more favorable to farming, animal husbandry, tourism and table weaving.
    Keywords: alternative livelihoods, dryness, Zayanderood, Gavkhooni wetland
  • Babak Omidvar *, Mahmood Mahmoodian, Saeed Kakaiee Pages 29-44
    Continuous supply of potable water after earthquake has always been one of the most important concerns of every nation and society. Water supply system is encountered with a wide range of hazards and risks that makes this system one of the most vulnerable lifelines. The high seismic potential of different areas in Iran, and also catastrophic consequences of the earthquake shows the urgent need to carry out researches in this field. This study has been done in order to assess different failure scenarios of water supply system, considering the whole water supply chain (including raw water, water treatment plant and distribution network).
    In this research, the risk of population being without water after occurrence of earthquake scenarios in a Metropolitan area around a water treatment plant is analyzed using Fault Tree Analysis method. Three different risk reduction strategies are suggested in order to reduce the risk. Finally, the results are compared with each other and the best strategy is selected.
    Keywords: Water supply system, earthquake, Risk management, Fault Tree Analysis (FTA), Mitigation strategy
  • Mohamadreza Sadeghi Moghadam, Iman Ghasemian Sahebi *, Jalil Heydari Dohoee Pages 45-56
    Each year natural disasters such as earthquakes, floods, storms and droughts will affect different parts of the world and lack of preparation and improper copping with them, creating Heavy damage to people and their property that is often irreparable. Iran is one of the most hazardous countries in the world. Therefore, humanitarian supply chain management in the country is important before, during and after the disaster. After the disaster occurrence, relief logistics operations are the most important step that for save lives must be carried out with maximum efficiency. Thus by knowing the needs of the people in each days of disaster life cycle, could be a major step in the implementation of effective and efficient humanitarian supply chain performance. These researches in term of purpose is applied and in term of data collection method is description-survey, and paid to Identifying and providing a classification of the needs of victims and by using fuzzy DEMATEL and ANP, to determine severity of the relationship between the identified needs and priorities of these needs on different days of the disaster life cycle due to an accident in the warm and cold seasons. In summary, the results showed that food items, biological items and medical items as the three needs are important in everyday of disaster life cycle. And also items of drinking water, tents, food package and conserves are very important sub-criteria in each day.
    Keywords: Humanitarian supply chain, disaster life cycle, fuzzy multiple criteria decision making, need assessment
  • Zahra Asgarizadeh, Mojtaba Rafieian *, Hashem Dadashpoor Pages 57-68
    Urban disaster management authorities should be aware of the factors affecting household risk management. This knowledge allows them to expect higher participation and higher percentage of implementation of their programs. The current research examines the role of risk perception as a mediator. It is assumed that the independent variables have both direct and indirect (through a mediator) effects on the dependent variable (risk mitigation behaviors). A field study was conducted in Tehran, where, recently a destructive earthquake has been announced by Geologist. The study was carried out in the areas which there are several fault lines in the north, east and west sides of the city from March until the end of April 2014. A set of questionnaire with a sample size of 264 was used.
    The result of the study demonstrated that there was not a significant relationship between risk perception and actual behaviors of risk mitigation, however, the relationship between risk perception and intention to do risk mitigation behavior was significant. Results of mediator model through Sobel test indicated that the mediator variable of risk perception plays as a mediator for 3 variables of need to be protected, ooptimistic bias, and controllability (Sobel test
    Keywords: Risk Perception, Risk Mitigation Behaviors, Mediation Model, Sobel test, Tehran
  • Enayat Mirzaei *, Mehran Alalhesbi Pages 69-80
    According to crisis management cycle, road network substantially play important role in reduction of negative impact of earthquake. In fact, road network fundamentally promotes emergency aids during earthquake and facilitates mobility for citizens after earthquake. This study aims to analyze vulnerability of Aligoodarz's road network and then evaluates urban space accessibility following earthquake. In this regard, combination of graph-theory concepts and GIS-based spatial analysis are used. In the first step, three categories of criteria for the vulnerability of road network have been identified based on the relevant the theoretical foundation. These criteria are relating to vulnerability of build-up area surrounding of roads, topological properties of road network, and functional properties of road network. In the second step, real-world road network is converted to graph network and then the importance of each criterion is achieved based on Analytic Hierarchy process (AHP). In continues, by using AHP's results in GIS spatial analysis, vulnerability map for road network is produced, on a four-point ordinal scale. This map shows that about 42 links which constitute 11.5 percent of total length of roads have the highest degree of vulnerability. In final step, the highest vulnerable roads (links) are eliminated and then urban space accessibility is computed using cost-distance algorithm. The accessibility map also shows that accessibility in some urban areas- mainly central areas- reduces between 40 to 120 meters.
    Keywords: Road network, earthquake, Vulnerability, Accessibility, Cost-distance
  • S.Ali Almodaresi *, Elaheh Mansoorian Pages 81-94
    The behavior of gas pipelines in past earthquakes indicate their vulnerability against earthquake. Accordingly, zoning and identifying of areas in terms of earthquake risk, and strengthening the lines of seismic risk, particularly in areas of high seismic risk is of particular importance. The aim of this study was to identify risk locations of earthquakes and earthquake hazard map prepared by the AHP method and the ArcGIS and Expert Choice software. To this end, five layers including layer geology (geological formation), slope, distance to fault, distance from the epicenter of the earthquake layers in ArcGIS height and weight, integration, and ultimately "based on the risk area was zoned into four zones of earthquake risk. The results indicated that the use of AHP model in Mamasani, were 9, 45, 30 and 16% respectively the areas were classified as low risk, medium, high and very high. Nourabad city, based on the AHP model, 32, 67, 1% was respectively was in the medium, high and very high risk area. Moreover, the results showed that the method of AHP, indicated that 61 percent of the pipelines were in the zone with medium risk and those in the high risk zone was 39%.
    Keywords: earthquake, crises, vital gas pipelines, zoning, GIS, AHP
  • Leila Eshrati *, Amir Mahmode Zadeh, Masod Taghvae Pages 95-104
    Many built-up areas are threatened by multiple hazards which pose significant threat to humans, buildings and infrastructure. However, the analysis of the physical vulnerability towards multiple hazards is a field that still receives little attention although vulnerability analysis and assessment can contribute significantly to risk reduction efforts. In this paper, an indicator based vulnerability approach, the PTVA (Papathoma Tsunami Vulnerability Assessment), was further developed to be applicable in a multi-hazard context.
    Finally, presented the number of people injured and killed in different scenarios of human vulnerability caused by fire following the earthquake, in three times (02:00 am, 02:00 pm and 5 pm) in districts 1 and 6 municipal city in Fars province, Iran. Analysis of the data collected according to the methodology of quantitative analysis using methodology and software HAZUS. The estimate of ultimate vulnerability suggests that on the whole the worst scenario, 02:00 am, with the greatest number of casualties, the number of 10918.79 and 27517.72 injured people were killed, a total of 38,436.5 injured (wounded and killed) in the 6th district of Shiraz.
    Keywords: Vulnerability assessment, casualty, fire following earthquake, an indicator-based model PTVA, HAZUS
  • Fathemeh Makkizadeh*, Vajieh Ebrahimi Pages 105-117
    The project has been carried out aiming assaying of thematic structure of risk management with keywords analysis of available documents in ISC by using methods of co-word analysis and social network analysis. the statistical community is consist of all available essays of Iran science profile revolving thematic risk management (made of 504 records in five thematic areas) in (1392-1380). Records shows that “humanity science” and “engineering” area, orderly, have most related documents. Concepts such as: risk, risk assaying, insurance, security chain mark, and credit risk are most used subjects of the risk management area. The side subjects are: energy insurance, animal products, pipelines, gas and electric industry. Regarding to importance of other subjects like: financial risk, and commercial risk, etc. - for promoting and improving effectiveness of organizations - institutions and governments in probes are less concerned. There is need for interdisciplinary studying regarding the nature of interdisciplinary of risk management area by using other methods of scientometrics such as Citation analysis and co-authorship.