فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آذر داوری، محمود سلوکی، بهمن فاضلی نسب * صفحات 1-20
    در این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (0، 30، 60 و90 میلی گرم بر لیتر) و جاسمونیک اسید (0، 50، 100 و 150 میکرو مولار) بر روی مواد آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی و همچنین صفات فیزیولوژیکی 5 ژنوتیپ مرزه (.(Saturejahortensis L، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. تیمارها در مرحله چهاربرگی بر روی اندام های هوایی گیاه اسپری و 48 ساعت بعد برداشت صورت گرفت. ابتدا از اندام هوایی عصاره گیری شد و سپس با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر؛ آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیرآنزیمی و صفات فیزیولوژیک اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر متقابل محلول پاشی غلظت های مختلف نانو ذراتدی اکسید تیتانیوم و جاسمونیک اسید بر کاتالاز، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پروتئین کل، فلاونوئید، آنتوسیانین و فنل کل در سطح احتمال 1% تاثیر معنی دار داشت. بیشترین میزان آنزیم کاتالاز (0536/0 میلی گرم در گرم وزن تر) در ژنوتیپ مرزه تبریز در غلظت های 30 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و 150میکرو مولار در لیتر جاسمونیک اسید؛ بیشترین میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز (0514/0 میلی گرم در گرم وزن تر) در ژنوتیپ مرزه اردستان در غلظت های 60 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و 50 میکرو مولار جاسمونیک اسید؛ بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز (000494/0 میلی گرم در گرم وزن تر) در ژنوتیپ مرزه اردستان در غلظت های 60 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و 150 میکرو مولار جاسمونیک اسید؛ بیشترین میزان آنزیم پلی فنل اکسیداز(0628/0 میلی گرم در گرم وزن تر) در ژنوتیپ مرزه تبریز در تیمارهای 30 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و صفر (شاهد) میکرو مولار جاسمونیک اسید به دست آمد. موثرترین جمعیت مرزه از نظر صفات فیزیولوژیکی، مرزهشهر ری، از نظر آنتی اکسیدانی آنزیمی مرزه اردستان و تبریز و از نظر آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی (آنتوسیانین ها، فنل و فلاونوئید) مرزه مشهد بود. در کل نتایج این تحقیق نشان داد که نانو تیتانیوم و جاسمونیک باعث افزایش مواد آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی و فیزیولوژیک مرزه شده که موثرترین سطح هورمونی نانو ذرات تیتانیوم سطح، 30 میلی گرم در لیتر و جاسمونیک اسید، 50 میکرو مولار بود.
    کلیدواژگان: انتی اکسیدانی، جاسمونیک اسید، مرزه، محلول پاشی، نانو ذرات دی اکسیدتیتانیوم
  • سودابه مفاخری *، رحمان حلاج، رقیه امینیان صفحات 20-33
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی و تلفیقی بر برخی فاکتورهای کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی با استفاده از عامل های ورمی کمپوست (صفر، 10 و 20 درصدحجم گلدان)، بیوفسفات (کاربرد و عدم کاربرد) و کود شیمیایی ماکرو (صفر، 50 و 100درصد مقدار توصیه شده به ترتیب به میزان 0، 48/0 و 96/0 گرم در گلدان) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با هجده تیمار و چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) به اجرا درآمد. اسانس نمونه های گیاهی به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)، آنالیز گردید. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع، تعداد شاخه فرعی، تعدا گل آذین، وزن تر و وزن خشک بوته و درصد اسانس، از گیاهان تیمار شده با 20 درصد ورمی کمپوست حاصل گردید. بیشترین مقدار فتوسنتز و تعرق در گیاهان تحت تیمار 50 درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی +20 درصد ورمی کمپوست به دست آمد. بیشترین مقدار نیتروژن، از کاربرد توام 100 درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی و بیوفسفات، بالاترین درصد فسفر از تیمارهای 100 درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی و 20 درصد ورمی کمپوست و بیشترین مقدار پتاسیم از گیاهان تیمار شده با 20 درصد ورمی کمپوست، استخراج گردید. 26 ترکیب در اسانس زرین گیاه شناسایی شد که بالاترین درصد ترکیبات را وربنون و لیمونن تشکیل دادند. بیشترین مقدار این دو ترکیب از گیاهان تیمار شده با 20 درصد ورمی کمپوست، استخراج شد. از این رو به نظر می رسد، ورمی کمپوست می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای کود شیمیایی، در تولید زرین گیاه استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسانس، بیوفسفات، تیمار تغذیه ای، زرین گیاه، لیمونن، ورمی کمپوست
  • استفاده از روش کلاهک جذب رایحه جهت شناسایی ترکیبهای سه گونه گیاه معطرWisteria sinensi (Sims.) Sweet.، Polianthestuberosa L. و Rosa × damascena Herrm.
    محمد باقر رضایی، کامکار جایمند * صفحات 34-43
    اخیرا پیشرفت هایی درزمینه تهیه رایحه از نمونه های معطر با فن آوری جدید صورت گرفته است، از جمله آن روش های تله گذاری توسط کلاهک (HTT) را می توان ذکر کرد. در این تحقیق اقدام به طراحی و ساخت دستگاه جذب رایحه توسط کلاهک به همراه خلاء و حلال (VHS) شده است. نمونه های گیاهی در فروردین ماه 1393 از قطعه گیاهان دارویی باغ گیاه شناسی ملی ایران و همند ابسرد – دماوند جمع آوری شدند. سپس با دستگاه مذکور اقدام به جذب رایحه از سه گونه معطر به نام های: گیاه پیچ گلیسین Wisteria sinensis(Sims) Sweet، گل مریم Polianthes tuberose L. و گل محمدی Rosa × damascena Herrm. گردید. ترکیب های شیمیایی رایحه های جذب شده از گیاهان توسط دستگاهای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد اندازه گیری و شناسایی قرار گرفتند. ترکیب های عمده و فرار شناسایی شده در گل گونه پیچ گلیسین W. sinensis به ترتیب عبارت بودند از : کریزانتنون (8/28 درصد)، سانتولینا (9/22 درصد)، ان-دکانال (9/21 درصد)، و ان – تریدکان (9/11 درصد)، مهمترین ترکیبات استخراج شده از رایحه گل محمدیR. damascena عبارت بودند از: سانتولینا (65 درصد)، (ایی) -2- هگزانال (18 درصد) و سیس-پینن هیدرات (5/3 درصد) و سپس ترکیب های عمده در رایحه گل مریم P. tuberosa عبارت بودند از: 2،4- (ایی، ایی)- هگزادینال (4/83 درصد)، 3-اوکتانول استات (8/3 درصد) و پروپیل بوتیرات (6/3 درصد). با توجه به نتایج امکان جمع آوری ترکیب های سبک از اندام های معطر گیاهان در هر زمان ممکن با این روش ابداعی، امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، پیچ گلیسین، رایحه، کلاهک جذب، گل محمدی، گل مریم، سانتولینا و هگزادینال
  • فرشید رضایی، رشید جامعی * صفحات 44-54
    در سال های اخیر گزارش هایی از خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی ریشه برخی گونه های جنس بومادران (Achillea) ارائه شده است. این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد، تنوع فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس ریشه دو گونه از بومادران هزار برگ (Achillea millefolium L.) و بومادران زرد (Achillea biebersteinii Afan.) انجام گرفت. بدین منظور این گیاهان در خردادماه 1395 از منطقه دوگاهه رودبار (1700 متری) واقع در استان گیلان جمع آوری شدند. پس از استخراج اسانس ها به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر)، آنالیز اسانس به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) و جداسازی ترکیبات فنلیآنها با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) انجام شد.میزان فنل و فلاونوئید کل در اسانس ها به ترتیب با استفاده از معرف فولین سیو کالتو و کلرید آلومینیوم تعیین شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها نیز به روش 2و2 دی فنیل- 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، مواد موثره غالب در اسانس ریشه بومادران هزاربرگ به ترتیب شامل: ترپن های بتا- توجون (83/18 درصد)، دلتا- کادینن (87/16 درصد) و بورنئول (51/14 درصد) بودند. در حالی که مهمترین مواد موثره اسانس گیاه بومادران زرد به ترتیب 1و8-سینئول (82/28 درصد)، پی- سیمن (12/15 درصد) و کامفور (34/8 درصد) بودند. همچنین در این ارزیابی مشخص شد که گیاه بومادران هزار برگ با محتوای فلاونوئیدی کمتر (75/54 میلی گرم در هر میلی لیتر اسانس) در مقایسه با بومادران زرد (33/72 میلی گرم در هر میلی لیتر اسانس) از بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد (74 درصد) برخوردار بود.
    کلیدواژگان: اسانس، آنتی اکسیدان، بتا، توجن، بومادران هزار برگ، بومادران زرد، محتوای فنل و فلاونوئید
  • کامران مرادی پینوندی، سید مهدی رضوی *، صابر زهری صفحات 55-65
    استویا (Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni) گیاهی است چند ساله متعلق به تیره آفتابگردان که به دلیل سنتز گلوکوزیدهای استویول و خواص دارویی در سراسر دنیا کشت می گردد. در این پژوهش به منظور بررسی اثر تیمار سرمایی 4 درجه سانتی گراد و مکمل پلی آمین بر برخی فاکتورهای فیتوشیمیایی گیاه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. سنجش فلاوونوئیدها با روش کلرید آلومنیوم، تانن و فنول کل با روش فولین سیوکالتیو، میزان قند محلول با معرف آنترون، آنتوسیانین کل و گلیکوزیدهای استویول با اسپکتروفتومتر و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH انجام گرفت. تیمارها شامل 6 تیمار سرما و سرما توام با پلی آمین 0 در دورهای زمانی 0، 48 و 96 ساعت طرح ریزی شده و سنجش ها بر روی برگ های استویا در فاز رویشی در دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی در خرداد 1396 اجرا شد. نتایج بدست آمده نشان داد در سرمای 96 ساعته توام با پلی آمین به ترتیب 233 و 35 درصد افزایش در میزان قند محلول و گلیکوزیدهای استویول را نسبت به شاهد می توان مشاهده کرد. در همین تیمار میزان افزایش فلاوونوئیدها آنتوسیانین ها، فنل کل و تانن به ترتیب 40، 100، 20 و 66 درصد بود. فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه نیز تا حد 20 درصد افزایش نشان داد. در مجموع میتوان گفتدر شرایط کشت این گیاه، تاثیر توام سرما و ترکیبات پلی آمینی می تواند با تحریک بیشتر روند بیوسنتز متابولیت های ثانویه پتانسیل دارویی گیاه را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، استویا، سرما، فنل و فلاونویید کل، مکمل پلی آمینی
  • معصومه مقیمی * صفحات 65-73
    در این تحقیق، اثر پیش تیمارهای توان و زمان دستگاه مایکروویو بر میزان ترکیبات فنلی با استفاده از روش رنگ سنجی، پایداری اکسایشی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن دانه شاه دانه (Cannabis sativa L.) شامل راندمان استخراج روغن، اسیدیته، ضریب شکست و شاخص رنگ روغن با استفاده از طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل 3×3 با سه سطح توان مایکروویو (180، 540 و 900 وات) و سه سطح زمان مایکروویو (90، 180 و 270 ثانیه) و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت و روغن دانه های گیاه در سال 1396 با استفاده از پرس مارپیچی استخراج و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SAS استفاده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش توان مایکروویو، راندمان استخراج روغن، اسیدیته، شاخص رنگ، پایداری اکسایشی و فنل کل به طور معناداری (01/0>P) افزایش یافت. افزایش زمان مایکروویو نیز منتج به افزایش راندمان استخراج روغن، اسیدیته، دانسیته، پایداری اکسایشی و فنل کل گردید و استفاده از پیش تیمار مایکروویو تاثیر معنی داری بر میزان ضریب شکست روغن ها نداشت. بیشترین راندمان استخراج روغن از دانه هایی به دست آمد که توان و زمان مایکروویو به کار رفته به ترتیب 900 وات و 270 ثانیه بود. بیشینه پایداری اکسایشی (33/9 ساعت) در حداکثر زمان و توان مایکروویو محاسبه شد. در مجموع با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان نمود که استفاده از مایکروویو به منظور تیماردهی دانه شاه دانه قبل از استخراج روغن با پرس سرد می تواند موجب بهبود راندمان استخراج روغن و افزایش ترکیبات فنلی گردد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، پایداری اکسایشی، روغن شاه دانه، فنل کل، مایکروویو
  • فروغ فیروزکوهی، صدیقه اسمعیل زاده بهابادی *، زینب محکمی، فروغ یوسف زایی صفحات 74-85
    آنتی اکسیدان ها ترکیب هایی هستند که از بدن در برابر آسیب های ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد محافظت می‏کنند. ترکیب های فنلی متابولیت‏های ثانوی گیاهی هستند که توان آنتی اکسیدانی بالایی دارند. کارلا با نام علمی Momordica charantia L. متعلق به تیره کدوئیان ((Cucurbitaceae، دارای ترکیب های فنلی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می‏کنند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر حلال های مختلف (متانول 70 درصد، استون، اتیل استات، کلروفرم و هگزان)بر محتوای فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی اندام های مختلف گیاه کارلا در منطقه سیستان در سال 95 انجام شد. عصاره گیری از اندام ها با استفاده از حلال های مختلف و به روش خیساندن انجام گرفت. میزان فنل و فلاونویید کل به ترتیب با استفاده از روش های فولین‏- سیوکالتو و روش‏ رنگ سنجی آلومینیوم کلرید اندازه گیری گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از روش های دی فنیل پیکریل هیدازیل ((DPPH، قدرت آنتی اکسیدانی احیای آهن (FRAP) و پراکسید هیدروژن (H2O2) اندازه گیری شد. بیشترین میزان فنل در عصاره متانولی میوه و برگ (به ترتیب 33/1±96/36 و 03/3±01/33 میلی گرم گالیک اسید به وزن خشک) و کمترین میزان در عصاره های کلروفرمی، اتیل استاتی و هگزانی به میزان کمتر از 1 میلی گرم بر وزن خشک گزارش گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان محتوای فلاونوئیدی مربوط به عصاره استونی و متانولی برگ (به ترتیب 97/1±95/10 و 2/2±03/10 میلی گرم کوئرستین به گرم وزن خشک) بود. عصاره متانولی میوه در هر سه روش، فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به سایر عصاره ها نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق، میوه کارلا به عنوان یک منبع مفید از آنتی اکسیدان های طبیعی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل و فلاونوئید کل، فلاونوئید حلال، سیستان، کارلا
  • منیره مهرابی، نورالله حاضری *، جعفر ولیزاده، محرم ولیزاده صفحات 86-95
    گیاه بادرشبو با نام علمی (.Dracocephalum moldavica L) گیاهی یکساله متعلق به تیره نعنا (Lamiaceae)است که در طب سنتی در درمان اختلالات گوارشی، کبدی و سردرد استفاده می شود. در این تحقیق سرشاخه های هوایی گلدار گیاه در اسفند ماه سال 1394 از گلخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان جمع آوری شد و عصاره های مختلف متانولی، اتانولی و آبی با استفاده از روش خیساندن بدست آمد. میزان فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری و عملکرد آنتی اکسیدانی عصاره ها توسط دو روش FRAP و DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد عصاره های مختلف متانولی، اتانولی و آبی به ترتیب دارای محتوای فنل کل (1/82، 8/71 و 6/33 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک) و فلاونوئید کل به ترتیب (02/34 ، 8/28 و 02/1 میلی گرم معادل کوئرستین در هر گرم وزن خشک) گزارش گردید. نتایج بررسی آنتی اکسیدانی در روش DPPH برای عصاره های مختلف به ترتیب (60/11، 93/34 و 84/302 میکروگرم در میلی لیتر) و در روش FRAP به ترتیب (mMFe2+/mg sample 23/14، 20/8 و 01/1) گزارش شد. تحلیل داده ها نشان داد که عصاره متانولی گیاه نسبت به عصاره اتانولی وآبی از بیشترین مقدار محتوای فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل و از بیشترین قدرت مهارکنندگی در روش DPPH(μg/ml60/11IC50=) برخوردار بود و این یافته ها در تایید عملکرد آنتی اکسیدانی و سایر مصارف دارویی گیاه قابل بحث است.[1]
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتوسیانین، فنل، فلاونوئید، عصاره متانولی، Dracocephalum moldavica L
|
  • Azar Davari, Mamoud Solouki, Bahman Fazeli-Nasab * Pages 1-20
    In this research to evaluate the effect of sprying of titanium dioxide nanoparticles (0, 30, 60 and 90 mg/l) and jasmonic acid (0, 50, 100 and 150 mM) on enzymatic and non-enzymatic antioxidants As well as physiological traits 5 genotype of Satureja hortensis L. factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Treatments were conducted at four leaf stage on the aerial parts of the plants and then were harvested 48 hours after spraying. At first were extracted from shoots and then all traits; enzymatic and non-enzymatic antioxidants and physiological traits were measured by using a spectrophotometer. Analysis of variance showed that the interaction of spraying different concentrations of titanium dioxide nanoparticles and jasmonic acid, catalase, peroxidase, polyphenol oxidase, ascorbate peroxidase, total protein, flavonoids, anthocyanins and total phenolics were significant at the 1% level. The highest catalase (0.0536 mg per gram of fresh weight) at doses of 30 mg per liter in Tabriz plant genotype nanoparticles of titanium dioxide and 150 mMjasmonic acid per liter;Most of ascorbate peroxidase (0.0514 mg per gram of fresh weight) in plant genotypes in concentrations of 60 mg per liter Ardestān nanoparticles of titanium dioxide and 50 mMjasmonic acid;Most peroxidase activity (0.000494 mg per gram of fresh weight) at a concentration of 60 mg per liter in genotype Savory Ardestān nanoparticles of titanium dioxide and 150 mMjasmonic acid; The highest polyphenol oxidase (0.0628 mg per gram of fresh weight) in Tabriz genotypes in treatments of 30 mg of nanoparticles of titanium dioxide and zero (control) M jasmonic acid was obtained.Savory population most effective physiological traits, Savory Rey, the antioxidant enzyme, Savory Ardestan and Tabriz and the non-enzymatic antioxidants (anthocyanins, phenols and flavonoids) Savory Mashhad. The results of this study showed that nano-titanium and jasmonic caused time and non-enzymatic antioxidant and physiological Savory is the most effective hormone levels nanoparticles of titanium, 30 ppm and jasmonic acid was 50 micro molar.
    Keywords: Antioxidants, Jasmonic acid, Satureja hortensis L, Spraying, Titanium dioxide nanoparticles
  • Sudabeh Mafakheri *, Rahman Hallaj, Roghayeh Aminian Pages 20-33
    In order to study the effects of applying chemical and biofertilizers on some quantitative and qualitative characteristics of Dracocephalum kotschyi Bioss., a factorial CRD experiment including 18 treatments with 4 replications, was conducted at Imam Khomeini International University research greenhouse. The treatments were: vermicompost (0, 10 and 20 V/V), phosphate biofertilizer (application and no-application) and chemical fertilizer (0, 50 and 100% of the recommended amount equal to 0, 0.48 and 0.96 gr/pot respectively).The essential oil was extracted by hydro distilation method by using a clevenger apparatus and were analyzed by GC and GC/MS. Results were showed that the maximum plant height, number of branches per plant, number of inflorescences per plant, fresh and dry weight and the highest percentage of essential oil were obtained as a result of using 20% vermicompost. Plants treated by 50% of recommended NPK% vermicompost showed the highest rate of photosynthesis and transpiration. The maximum nitrogen concentration in leaf tissue was obtained from applying 100% of the recommended amount of NPK渪⦆謩薫. Applying 100% recommended NPK% vermicompost, resulted in higher phosphorus concentration in leaves. The highest concentration of potassium in leaves was obtained from plants treated with 20% vermicompost. 26 different compounds were identified in the essential oil among them limonene and verbenone were the main components. The highest amounts of these two compounds were obtained under 20% vermicompost treatment. According to the results vermicompost is an efficient substitute for chemical fertilizers in production of D.kotschyi.
    Keywords: Biophosphate, Dracocephalum kotschyi Bioss, essential oil, Limonene, Nutritional treatments, Vermicompost
  • Chemical composition of three species of aromatic plants: Wisteria sinensis (Sims) Sweet, Polianthes tuberose L. and Rosa × damascena Herrm. by method of Headspace absorption
    Mohammad Bagher Rezaee, Kamkar Jaimand * Pages 34-43
    Recent progress in preparing the aromatic fragrance with new technology, including methods of trapping by Headspace trapping techniques (HTT) can be cited. In this study the design and manufactured of fragrance absorption by Vacuum headspace (VHS) were recorded with authors and then the device to absorb aromas (herbs) were selected in three aromatic species (Wisteria sinensis (Sims) Sweet; Polianthes tuberose L. and Rosa damascene Mill.) and the chemical compounds of absorb aromas were analyzed by by GC and GC/MS. Results were showed that the chrysanthenone (28.8%), santolina ( 22.9% ), undecanal (21.9%) and n-tridecane (11.9% ) were the main volatile components identified in Wisteria sinensis (Sims) Sweet while in Rosa × damascena Herrm. Include: santolina (65%) (E)-2-hexenal (18%) and cis-pinene hydrate (3.5%.). In finaly the 2,4-(E, E)-hexadienal (83.4%), 3-octanol acetate (3.8%) and propyl butyrate (3.6% ) were the main component in Polianthes tuberose L. respectively. According to these results, data were confirmed that in this method we can distinguish these aromatic compounds from plants economically with this technique are advised.
    Keywords: Aroma, Essential oils, Flowers, Headspace absorption, Chemical composition
  • Farshid Rezaei, Rashid Jamei * Pages 44-54
    In recent years, some reports have been presented about the antioxidant and antimicrobial properties of some root essential oils of Achillea species. This research carried out in order to evaluating of oil yield, phytochemical variation and antioxidant activity of root essential oils of Achillea millefolium L. and Achillea biebersteinii Afan. These plants were collected in June 2016 from Dogaheh region of Rudbar (1700 m) in Gilan province. The essential oils were obtained by water distillation method (Clevenger apparatus) and were analyzed by (GC/MS) .The phenolic contents were analyzed by high performance liquid chromatography (HPLC),total phenols and flavonoids were determined according to the Folin-Ciocalteu procedure and aluminum chloride colorimetric method, respectively. The antioxidant activity of the essential oils was also evaluated by 1, 1 -diphenyl-2 picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging technique. The findings showed that the main compounds of the A. millefolium essential oil include :β-thujone (18.83%), δ-cadinene (16.87%) and boneol (14.51%), whereas the most abundant compounds in the A. biebersteiniioil were 1,8-cineol (28.82%), p-cimene (15.12%) and camphor (8.34%). According to results, although the total flavonoid content in Achilleamillefolium (54.75 mg/ml oil) was lower than A.biebersteinii (72.33 mg/ml oil), it had the highest antioxidant activity (74%).
    Keywords: Achillea millefolium, Achillea biebersteinii, Antioxidant ?-Thujone, essential oil, Flavonoid content
  • Kamran Moradi Peynevandi, Syed Mehdi Razvi *, Saber Zahri Pages 55-65
    Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoniis a perennial herb belongs to Asteraceae family. The plant has been cultivated in all over of the world for its sweetener compounds such as: steviol glycosides. In this study to evaluate the effects of cold stress (4ºC) combined with polyamine supplement on some phytochemical parameters an experiment was carried out in a randomized design with three replications. The phytochemical measurement were obtained by spectrophotometery methods consisted of Folinciocalteu method for tanins-phenols, aluminium chloride method for flavonoids, Anthon reagent for soluble sugars and spectrophotometer for anthocyanins and steviol glycosides. The treatments were conducted in six groups contained of cold and cold-polyamine treatments in 0, 48 and 96-hours of cold courses. The measurements were performed on the plant leaves at vegetative stage at Mohaghegh Ardabili University in May 2017. The results showed that the cold stress tends to a significant increase in all of measured parameters at p≤0.05. This increase was higher in the cold-polyamine treated plants than cold only treated groups of the plant. The results indicated that total soluble sugar and steviol glycosides were increased 233 and 35 percent, respectively, than control at 96-h cold combined with polyamine treatment. At same treatment, total flavonoid, anthocyanin, total phenol and tannin contents were increased up to 40, 100, 20 and 66 percentage than control, as well as. At the same plant group, the plant antioxidant potential was also elevated 20 percentage than control ones. It can be concluded thatcombined treatment of Stevia rebaudiana with cold and polyamine supplement can induced the secondary metabolite biosynthesis in the plant and hence might be tend to a considerably increasing in the plant pharmaceutical potential.
    Keywords: Antioxidant Activity, Cold, Polyamine supplement, Stevia rebaudiana
  • Masoumeh Moghimi * Pages 65-73
    In this study, the effects of pretreatment irradiation power and time of microwave on total phenolic content , oxidative stability and the physicochemical properties of Cannabis oil, which included: extraction efficiency, acidity values, refractive and color index were studied by a completely randomized design in the form of 3×3 factorial experiment with three levels of applied microwave irradiation power (180, 540 and 900 W) and three microwave time levels (90, 180 and 270 seconds) and three replications. The hemp seeds were supplied from animal feed store in Gonbad kavous city in early spring of 2017 and oils were obtained by using spiral press .The SAS software was used for data analysis. The results were showed that with increasing microwave power, the oil extraction efficiency, acidity, color index, oxidative stability and total phenol increased significantly (p
    Keywords: Cannabis oil, Microwave, Oxidative Stability, Pretreatment, Total Phenol
  • Forough Firoozkouhi, sedegheh Esmaeilzadeh Bahabadi *, Zeynab Mohkami, Foroogh Yousefzaei Pages 74-85
    Antioxidants metabolites which are protect the body against damage caused by free radical activity. Phenolic compounds are secondary metabolites in medicinal plants, which have a high antioxidant power. Karela (Momordica charantia L.) is an herb belonging to Cucurbitaceae family, consisted of phenolic compounds which can act as antioxidant. The present study was conducted to investigate the effect of different solvents (methanol, acetone, ethyl acetate, hexane and chloroform) on total phenolic, flavonoids content and antioxidant activities of Karela in Sistan region in 2016. Different extracts of plant parts ( Root, leaves and fruit) were obtained by different solvents by maceration method. Total phenolic and flavonoid contents were measured by Folin–Ciocalteu and Aluminum chloride methods, respectively. Antioxidant activity of extracts were determined by using Diphenyl Picryl hydrazyl (DPPH), Hydrogen peroxide (H2O2) and Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) assays. The results were showed that the highest phenolic content was observed in fruit and leaf methanol extract (36.96±1.33 and 33.01±3.03 mg gallic acid/g DW respectively) and the least amount of phenol was extracted by ethyl acetate, hexane and chloroform which was less than 1 mg/g DW. The highest flavonoid content was observed in leaf acetone and methanol extract (10.95±1/97 and 10.03±2.2 mg quercitin/g DW respectively). Fruit methanol extract showed higher antioxidant activity than other extracts in three methods. Based on results of this research, Karela fruit can be suggested as useful source of natural antioxidants.
    Keywords: Antioxidant, Phenolicand Flavonoid compounds, Solvent, Momordica charantia
  • Monireh Mehrabi, Norolla Hazeri *, Jafar Valizadeh, Moharam Valizadeh Pages 86-95
    Dracocephalum moldavica L. is an annual herb belongs to Lamiaceae family, which has been used to treat of gastrointestinal, liver disorders and headaches.In this study, flowering branches of plant were collected from the greenhouse of the university of Sistan and Baluchestan in March 2016. The methanol, ethanol, and aqueous extracts of plant were obtained by using maceration method. The amount of total phenolic, flavonoid and anthocyanin contents were evaluated by spectrophotometric methods and the antioxidant activity of the extracts were determined by FRAP and DPPH methods. The results were showed that the phenolic and flavonoid contents different of methanol, ethanol and aqueous extracts were (82.10, 71.8and33.65 mg GAE/g) and (34.02, 28.8and1.02mg QUE/g), respectively. In the evaluation of antioxidant activity by DPPH, the inhibitory power of methanol, ethanol and aqueous extracts were (11.60, 34.93 and 298.96 μg/ml) respectively, and (14.23, 8.20 and 1.01 mM Fe2 mg) respectively, sample in FRAP assay. The methanol extract of plant had the greatest content of phenolic (82.10 mg GAE / g), flavonoids (34.02 mg QUE/g) and anthocyanin(113.55μg/g) and antioxidant activity compared to ethanol and aqueous extracts, especially it also had the greatest DPPH inhibitory power (IC50= 11.60 μg/ml).
    Keywords: Antioxidant, Anthocyanin, Flavonoid, Dracocephalum moldavica L