فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 15 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر اشرفی، حمیدرضا داودی صفحات 9-34
    انسان علاوه بر حق حیات، دارای حقوق دیگری از جمله حق آزادی است. بر اساس این حق، انسان نسبت به غیر خدا آزاد است. حق آزادی، ارمغان ادیان آسمانی و همه انبیاء الهی نیز بوده است؛ در عین حال، این مهم پذیرفته شده که جوامع انسانی بدون نظم و قانون نمی تواند پایدار و مستدام بماند. وجود قانون ضرورتی انکارناپذیر است هرچند سبب محدودیت آزادی انسان و تحدید دایره عمل او گردد. جامعه بشری هیچ گاه فارغ از قانون و مباحث مرتبط با آن نبوده است؛ حتی در بدوی ترین جوامع انسانی نیز قانون، چگونگی حاکمیت آن، تخطی از قانون و ضمانت اجرای آن و... از جمله مسائلی بوده که همواره ذهن اندیشمندان و رهبران آن جامعه را به خود مشغول نموده است.
    حضرت امام خمینی(ره) به عنوان بنیانگذار یکی از مدل های حکومتی دوره معاصر در همه دوران حیات فکری و سیاسی خود بر قانون گرایی اصرار داشته و همواره در بیاناتشان تاکید فراوانی بر قانون گرایی و لزوم گردن نهادن به الزامات قانونی داشته اند. دیدگاه های امام(ره) درخصوص امنیت، دارای دو ویژگی کاملا جدای از هم است.از یک سو جنبه آرمانی امنیت جهان اسلام و مسلمین جهان برای امام مهم بوده و از سوی دیگر حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران و امنیت ملی از اهم واجبات تلقی می شود.
    کلیدواژگان: قانون، قانون گرائی، دین اسلام، حکومت اسلامی، امنیت، امنیت ملی
  • زهره بالازاده، فهیمه غیبی صفحات 35-62
    روابط ایران و روسیه در سال های گذشته همواره سرشار از فرازو نشیب بوده است. به نحوی که گاهی اوقات دو کشور آنچنان به یکدیگر نزدیک شده اند که سخن از همکاری های راهبردی به میان آمده است و گاهی نیز چنان از هم فاصله گرفته اند که روابط به مرز تیرگی رسیده است در حال حاضر نیز موضوعات و مسائل مختلفی در روابط ایران و روسیه تاثیرگذارند که از آن جمله می توان به همکاری های هسته ای، همکاری های نظامی و روابط اقتصادی اشاره نمود این مقاله سعی دارد ضمن بررسی اجمالی روابط ایران و روسیه بعد از انقلاب اسلامی، به مطالعه و تحلیل مقایسه ای روابط دو کشور در دوران ریاست جمهوری آقایان خاتمی و احمدی نژاد در فاصله زمانی 1389-1376 بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، سیاست خارجی، همکاریهای هسته ای، روابط اقتصادی
  • محمدرحیم عیوضی، محمد باقر منصورزاده صفحات 63-90
    بیش از صد شبکه تلویزیونی و رادیویی و استانی و برون مرزی، انتشار روزنامه و چند هفته نامه و ماهنامه، چاپ و نشر کتاب، عرضه محصولات صوتی و تصویری و... در کنار امکانات کم نظیر سخت افزاری و نرم افزاری، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را به یک غول رسانه ای تبدیل کرده است. اگر کارکرد رسانه های امروز را صرفا اطلاع رسانی و سرگرمی سازی بدانیم، صدا و سیما براساس گفته ی رهبر فقید جمهوری اسلامی، دانشگاهی است که وظیفه فرهنگ سازی و آگاهی بخشی را نیز بر عهده دارد اما گاه به نظر می رسد این رسانه در انجام بعضی تکالیف و وظایف خود ناتوان است و میدان را به رقبای متعدد و بعضا مغرض خود وا می گذارد.
    مقاله پیش رو سعی دارد ضمن تبیین فرهنگ سازی سیاسی کنونی رسانه ملی، تاثیر آن را بر توسعه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه ملی، توسعه سیاسی، فرهنگ سیاسی، فرهنگ سازی
  • ملک تاج خسروی، احمد سندگل صفحات 91-118
    تحولات سیاسی رخ داده در دهه اخیر در آمریکای لاتین، خصوصا با روی کار آمدن رهبرانی نظیر هوگو چاوز در ونزوئلا، لولا داسیلوا در برزیل، اوومورالس در بولیوی، رافائل کورره آدر اکوادور و ظهور سایر رهبران چپگرای این منطقه، به همراه رویکرد مستقلانه ای که این کشورها در قبال سیاستهای ایالات متحده اتخاذ کرده اند و در صدد به چالش کشیدن سیطره سیاسی امنیتی آمریکا در منطقه آمریکای لاتین، برآمده اند، انگیزه ای شد تا این مسئله،تحت عنوان « تاثیر چپگرایی نوین در آمریکای لاتین بر مناسبات سیاسی امنیتی این کشورها با ایالات متحده آمریکا »،در این مقاله مورد بررسی قرار گیرد. بدین جهت، ضمن تشریح سیاستها و طرحهایی نظیر دکترین مونروئه، عملیات کندور، طرح آلکا که آمریکا در راستای سیاستهای نئو لیبرالیستی خود در این منطقه به اجرا گذاشته بود، به مطالعه چرایی و چگونگی ظهور دولتهای چپگرای مخالف ایالات متحده آمریکا در این منطقه پرداخته و تاثیراتی را که این رویکرد متفاوت از گذشته، بر روابط سیاسی امنیتی این کشورها با ایالات متحده آمریکا، گذاشته است، مورد مداقه قرار می گیرد که در همین راستا، اتخاذ سیاست ها و رویکرد چپ های نو در این منطقه، از طرفی، عامل اصلی همگرایی منطقه ای و تشکیل اتحادیه هایی نظیر آلبا و اوناسور قلمداد شده و از طرفی دیگر، باعث حضور رقبای سیاسی امنیتی آمریکا نظیر روسیه، چین، اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران در منطقه آمریکای لاتین شده است. آنچه که کاهش نفوذ سیاسی امنیتی ایالات متحده آمریکا را در منطقه ای که این کشور، درگذشته ای نه چندان دور، حیاط خلوت خود می نامید، به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: چپگرایی نوین، آمریکای لاتین، دکترین مونروئه، ایالات متحده آمریکا، آلبا، اوناسور
  • محمدعلی خسروی، اصغر ایمانی صفحات 119-154
    این مقاله به بررسی تاثیر دولت باراک اوباما بر سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا با استراتژی شعار تغییر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و با توجه به نظریات احزاب محافظه کار و نومحافظه کار واندیشه های لیبرالیستی غرب تحت تاثیر ونفوذ صهیونیست های افراطی ویهودیان سرمایه دار در سیاست های هژمونی آمریکا درخارج از مرزهای این کشور پرداخته است. همچنین دولت جدید آمریکا با توجه به عدم موفقیت درشعارهای انتخاباتی با نگاه تغییر در سیاست خارجی دولت اوباما ناگزیر شده است، برخی از اولویت های سیاست خارجی ایالات متحده را از رویکرد یک جانبه گرایانه به رویکردی چند جانبه گرایانه یا به اصطلاح، همان دیپلماسی هوشمند زورگویانه تغییر دهد.
    کلیدواژگان: اوباما، سیاست خارجی، ایالات متحده آمریکا، شعار تغییر، رویکرد
  • احمد نقیب زاده، مونا سعیدلویی صفحات 155-186
    فمینیسم از ظهور نخستین موجش تا به امروز دچار تغییر و تحولات شگرفی حتی در ریشه ای ترین خواستگاه های فکری خود بوده است. به ویژه در موج سوم که بر پایه تکثر، تنوع و تعدد بنا شده است. فمینیسم پست مدرن یکی از متاخرترین گرایشهای فمینیسم است و به دلیل پیچیدگی های بنیادین که در تعریف خود پست مدرنیسم وجود دارد بررسی این گرایش از منظر پساساختارگرایی که زیر مجموعه ای از پست مدرنیسم است پیچ و تابهای فمینیسم در طول زمان را بیشتر آشکار می کند. نوشتار حاضر پس از پس ذکر فضای گفتمانی دوره مدرن و رابطه آن با مفهوم جنسیت، به بررسی نقش زبان و تاثیر آن در انقیاد زنان شکل گیری ماهیت آنها و همچنین از بعد روانکاوی به بررسی نظرات اندیشمندان مختلف فمینیسم و نقشی که آنها برای زبان قائل هستند می پردازد. در این راستا فمینیسم پساساختارگرا و بنیادیترین مبحثش یعنی زبان و تاثیر آن بر اندیشمندان فمینیسم بررسی می شود. در آخر نیز نگاهی به تفاوتهای فمینیسم پساساختارگرا در دو کشور آمریکا و فرانسه می اندازیم.
    کلیدواژگان: فمینیسم، زبان، گفتمان، هویت، پست مدرن، پساساختارگرایی
  • بیژن نیری، علیرضا متولی صفحات 187-210
    به دنبال گروگان گیری دو سرباز اسرائیلی توسط نیروهای حزب الله ، ارتش رژیم صهیونیستی حملات گسترده ای را از 12 ژوئیه 2006 علیه لبنان آغاز کرد. اسرائیل با این تهاجم، حقوق بشر به خصوص کنوانسیون های 1949 ژنو، دو پروتکل الحافی آن و قطعنامه ای شورای امنیت سازمان ملل متحد را به تمسخر گرفت و بدان ها وقعی ننهاد. اسرائیل نام این تهاجم را «حق دفاع از خود» نهاد تا کار خود را توجیه کند.این تهاجم به کشته شدن صدها زن و کودک لبنانی که کوچک ترین دخالتی در جنگ نداشتند و ویرانی بسیاری از مناطق دور از صحنه درگیری انجامید.
    جنگ 33 روزه که با تهاجم اسرائیل به لبنان آغاز شد و با تصویب قطعنامه 1701 شورای امنیت و پذیرش آتش بس بین حزب الله و اسرائیل پایان یافت، از ابعاد مختلفی قابل بررسی، تحلیل و ارزیابی است. عملیات دفاعی و پیروزی درخشان مقاومت اسلامی لبنان به رهبری حزب الله در مقابل تهاجم گسترده و بی رحمانه رژیم صهیونیستی، نمادی از برجسته ترین و بدیع ترین منازعه در عصر حاضر از لحاظ نوآوری های پسامدرن جنبشی مردمی علیه رژیمی مجهز به پیشرفته ترین فناوری های تسلیحاتی است. جنگی که گمان می رفت در مدتی کوتاه به سود رژیم صهیونیستی پایان ابد، به بزرگترین شکست این رژیم تبدیل شد و ارکان دکترین امنیتی و استراتژی جنگ برق آسای آن را متزلزل کرد.
    کلیدواژگان: جنگ 33 روزه، مقررات بین الملل، حقوق بشر دوستانه، اسرائیل و حزب الله
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی * صفحات 211-234
    در حال حاضر فرضیات مختلفی در ارتباط با سناریوهای تقابل یا تعامل میان آمریکا و القاعده وجود دارد. عده ای از تحلیلگران معتقدند مرگ بن لادن در نهایت به نابودی شبکه القاعده منجر نخواهد شد. این گروه معتقدند که القاعده یک سازمان مستقل از افراد که در مناطق مختلف جهان ریشه دوانده است می باشد. از آنجا که پیش بینی می شود این شبکه انتقام خون بن لادن را از آمریکا بگیرد. این کشور برای سالها بهانه ی لازم را برای ادامه ی جنگ و خون ریزی خواهد داشت.
    اما عده ای دیگر از تحلیلگران نظر مخالف دارند و از منظر آنها القاعده ساخته و پرداخته آمریکا بوده است و بن لادن به طور مستقیم یا غیر مستقیم، منویات آمریکایی ها را تامین می کرد. از این رو آمریکا با حذف بن لادن به سوی خلق تهدیدات جدید حرکت خواهد کرد. این گروه معتقدند که آمریکا در شرایط حساس کنونی خاورمیانه موضوع به اصطلاح جنگ با تروریسم را کنار گذاشته است، تا با خیال آسوده به موضوع مقابله با خیزش های مردمی در جهان عرب بپردازد. در این زمینه قیامهای مردمی در خاورمیانه برای آمریکایی ها خطرناکتر از تروریسم است و واشنگتن باید با بستن ماجرای نخ نما شدن مبارزه با تروریسم انرژی خود را به موضوع جدیدی معطوف سازد.
    کلیدواژگان: القاعده، آمریکا، بن لادن، تروریسم، خاورمیانه
|
  • Akbar Ashrafi, Hamidreza Davoodi Pages 9-34
    Man In addition to the right of life has other rights such as the right of freedom. According to this right man is free from Non-God. Freedom right is the gift of all heavenly religions and all the divine religions. Yet it is accepted this issue that human societies without law and order cannot remain stable. The existence of law is an impossible necessity, although lead to confine man freedom and limitation of his action circle. Human society never graduated from the law and its related issues. Even in the most primitive human societies. Violated to law, including issues that always engaged the minds of scholars and community leaders. Depended on the progress of human societies from primitivism civilization toward modernity gradually evolved thinking of law and each of these communities in terms of government benefited these concepts to creating and expanding order in community and their domestic and foreign stability.
    Imam Khomeini as the founder of one of the governmental model of contemporary period at his all political and intellectual life insisted on the law abiding and in his statements have always stressed on law abiding and the necessity of law abiding to legal requirements.
    Imam views on security has two features which completely separated from each other: on the one hand idealistic aspects of security for the Islamic world and world Muslim was important to the Imam and on the other hand maintaining Islamic Republic of Iran considered as the acts.
    Keywords: law, law abiding, Islam religion, Islamic government, Security, national security
  • Zohreh Balazadeh, Fahimeh Ghaibi Pages 35-62
    The relations between two administrations of Iran and Russia have been always accompanied by ups and downs in the last few years. Sometimes they have been so close that strategic co-operations have been issued, and some other they have been breaking in relations so as they have had frosty and strained relations. At the moment, there are some different and influential issues on the relations of the two countries among which are nuclear co-operation, military collaboration and economic terms. This paper aims at not only discussing the relations of the two countries after the Revolution of Islamic Republic of Iran, but also studying and analyzing their relation comparatively during the administrations of Mohammad Khatami and Mahmoud Ahmadinejad from 1998 to 2010 (1376-1389)
    Keywords: Iran, Russia, foreign policy, Nuclear cooperations, Economic Relations
  • M. R. Eivazi, Mohammadbagher Mansourzadeh Pages 63-90
    More than hundred TV and Radio channels, provincial and extra territorial services, publishing newspapers and many weekly, monthly, books and audiovisual product together with exceptional hardware and software facilities has turned the I. R. I. Broadcasting to a giant media. If the function of media at the current age is merely considered information and recreation, in addition of these functions, according to the statement of the late Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran who said that the I. R. I. Broadcasting is as a university and responsible to develop culture and inform the people; but unfortunately the I. R. I. Broadcasting does not to completely fulfill part of its tasks and liabilities and surrender to other, somehow based on competitors.
    The aim of this paper is to define the current political culture-making of national media in the process of political development in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Media, national media, political development, political culture, Culture, making
  • Malektaj Khosravi, Ahmad Sanadgol Pages 91-118
    The Political developments which have transpired in the last decade in Latin America specially with the emergence of leaders like Hugo Rafael Chávez in Venezuela, Lula da Silva in Brazil, Evo Morales in Bolivia, Rafael Correa in Ecuador and other leftist leaders in that region as well as an independent approach that theses countries have adopted toward the U.S. policies in order to challenge this country's political security domination in Latin America caused the issue entitled the "The Impact of the New Left in Latin America on Political Security Relations between these Countries and the United States of America" to be the focus of the present study. This study attempts to expound policies and plans such as the Monroe Doctrine, Operation Condor, and the FTAA plan which the U.S. was pursuing in the region in line with its neo-liberalist policies. It is also tried in this study to delve into why and how leftist Latin American governments opposing the U.S. have come to exist. This study also aims to look into the impacts that the new and different approach has on the political security relations of these countries with the U.S. which on one hand is considered as the main reason behind the regional integration and the formation of unions such as ALBA and UNASUR, and on the other hand, have brought about the presence of the US competitors in the field of security such as Russia, China, the European Union and the Islamic Republic of Iran which in turn has resulted in the decline of the U.S's security influence in a region which the U.S., in a not-so-distant past, referred to as its backyard.
    Keywords: New Left, Latin America, Monroe Doctrine, the U. S. A, ALBA, UNASUR
  • Mohammadali Khosravi, Asghar Imani Pages 119-154
    This paper examines the impact of the United States of America Barack Obama on foreign policy with the slogan of change strategies in the American presidential election and the views of conservative and neoconservative parties are analyzed in terms of Western liberal’s thoughts which affected by extreme Zionists capitalist in the politics of America's hegemony outside its boundaries. America's new government is also looking at changes in the electoral failure Obama administration's foreign policy is inevitably, some of the priorities of United States foreign policy objective of a comprehensive approach to a multilateral approach objective, the smart change to.
    Keywords: Obama, foreign policy, the United States of America, the slogan of change, Approach
  • Ahmad Naghibzadeh, Mona Saeedloei Pages 155-186
    There have been tremendous changes in the fundamental basis of feminism since its first formation. In particular, the third wave of feminism has been based on the diversity of ideas and multiplicity of approaches toward feminism. Postmodern feminism is one of the recent branches of feminism which inherits the same complications that are built in the definition of postmodernism. Investigating postmodern feminism, from the post-structuralism point of view which is a subset of postmodernism, is an interesting research topic as it helps to understand various changes to feminism over the time. In this dissertation, after an overview of communicating language in modern age and its relation with gender, the effect of language on discrimination against women, holding them back and under representing them is investigated. The different point of views of feminist scientists about language and its significance is also investigated. Finally, the difference between the post-structuralism feminism in two countries America and France is investigated.
    Keywords: Feminism, language, Identity, Post, modern, Post, structuralism
  • Bijan Nayeri, Alireza Motevalli Pages 187-210
    After hostage-taking of two Israeli soldiers by Hezbollah forces, military of Zionist regime started an expanding attack on Lebanon from July 12, 2006. By this invasion, Israel ridiculed the human rights specially; conventions of Geneva, 1949 and its’ two affixed protocols and security councils’ treaty of united nation’s organization and didn’t notice them.
    Israel called this invasion as a kind of defense in order to justify it. The slaughter of hundreds of women and Childs who has no interferes in war and ruination of areas far from incident field and quarrel and other war crimes which Israel committed during one month, is an example of this regims’50 years’ patent defect of international law and human right which shows invalidity of international documents and forums.
    The 33days war which started with Israel invasion to Lebanon ,and ended with 1701 treaty confirmation of security council and accepting cease fire between Hezbollah and Israel, is able to be considered and analyzed. The defense operations and brilliant victory of Islamic resistance of Lebanon with Hezbollah leading against expanded and cruel invasion of Zionist regime, is an outstanding sample and rhetoric dispute in current age from the aspect of postmodernism innovation revolt of people against a regime which is armed and equipped with most advanced armament technology. A war which was supposed to be ended in a short time by victory of Zionist regime, became a great defeat of this regime and destabilized and shook the pillar of security doctrine and its’ war strategy of fast war. The 33 days war of Israel against Hezbollah was an important lesson which will be more effective on future wars.
    Keywords: The 33 days war, International Regulations, Humanitarian's Law, Israel, Hezbollah
  • Habibollah Abolhassan Shirazi * Pages 211-234
    Currently, there are different assumptions about scenarios or interaction contrast between America and Al Qaeda there. Some analysts believe that bin Laden's death will eventually lead to the destruction of al-Qaeda network. This group of people who believe that al-Qaeda, is an organization that rooted in different parts of the world, since the network is expected to avenge the blood of bin Laden to America. For years the pretext for the war and bloodshed will continue.
    But some other analysts have considered the opposite of their view of America has made al-Qaeda and bin Laden directly or indirectly, whatever they say Americans can provide. Hence the creation of new threats to America, will move to eliminate bin Laden. The current critical situation in the Middle East that America is setting aside the issue of so-called war on terrorism, to confidently deal with the issue of the popular uprising in the Arab world to pay. They believe that the U. S. is not interested to fight against terrorism anymore. In this regard, popular uprisings in the Middle East is more dangerous than terrorism for Americans and Washington have become shabby affair with close combat terrorism directed their energy to make a new threat.
    Keywords: Al Qaeda, America, Bin Laden, terrorism, Middle East