فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 88، خرداد و تیر 1397)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 88، خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/16
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید رضا طبایی عقدایی *، ملیحه ابوترابی نجف آبادی، محمدحسین لباسچی، اکبر نجفی آشتیانی، علی اشرف جعفری، فاطمه سفیدکن، لیلا میرجانی صفحات 183-192
    با هدف ارزیابی تولید سرشاخه گلدار و بازده اسانس اکسشن‏های گونه های دارویی Satureja spicigera (C. Koch) Boiss. (Spic1، Spic2، Spic3) و S. sahendica Bornm. (Sah1، Sah2، Sah3، Sah4، Sah5، Sah6) آزمایشی بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط دیم منطقه دماوند در سال 1393 اجرا شد. تجزیه واریانس اختلاف معنی‏داری (P<0.01) را بین دو گونه ‏از نظر صفات مورد بررسی نشان داد. براساس مقایسه میانگین‏ها، میزان ماده خشک بوته در گونه S. spicigera (108.50 گرم) نسبت به S. sahendica (25.82) بیشتر بود.
    همچنین، بیشترین تولید سرشاخه خشک در اکسشن Spic2 (183.5 گرم در بوته) از گونه S. spicigera و اکسشن Sah2 (45.51 گرم در بوته) از گونه S. sahendica بدست آمد. گونه S. spicigera با میانگین 2.65% در مقایسه با گونه S. sahendica (1.34%)، بازده اسانس بیشتری داشت و Spic2 با بیشترین بازده (2.90%) و عملکرد (36.10 کیلوگرم در هکتار) اسانس، مناسب‏ترین اکسشن گونه S. spicigera برای کشت در شرایط دیم دماوند خواهد بود. با توجه به میانگین قطر تاج پوشش کمتر (32.19 سانتی‏متر) در S. sahendica نسبت به S. spicigera (54.90 سانتی‏متر)، استفاده از تراکم بیشتر و افزایش عملکرد سرشاخه و اسانس در مرزه سهندی امکان‏پذیر می‏باشد. از طرفی، زودرسی S. sahendica زمینه لازم را برای تعداد چین‏ بیشتر فراهم می‏نماید. همچنین، با مقایسه درون گونه‏ای برای میزان سرشاخه گلدار، ارتفاع و قطر تاج پوشش بیشتر گیاه و روز تا گلدهی کمتر (زودرسی) به عنوان شاخص‏های انتخاب، می‏توان اکسشن Sah2 را به عنوان ژنوتیپ برتر مرزه سهندی برای بهره‏برداری در شرایط دیم دماوند و یا اقلیم‏های مشابه پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: Satureja sahendica Bornm، S، spicigera (C، Koch) Boiss، اکسشن، دیم، عملکرد، اسانس
  • لیلا جعفری نیا، سیدعلی حائری روحانی، پریچهره یغمایی * صفحات 193-205
    کبد چرب غیرالکلی در حال شیوع بین افراد دارای سبک زندگی شهری می باشد که می تواند به استئاتوز کبدی پیشرفت کند. تیموکینون، یک آنتی اکسیدان قوی و مورد توجه طب سنتی، بر روی کبد چرب القا شده در موش های آزمایشگاهی کوچک مورد بررسی قرار گرفت. 40 موش به چهار گروه ( کنترل سالم، حلال، گروه تجربی 1 و 2 به ترتیب تحت تیمار با دوزهای 5 و mg/kg10 تیموکینون به مدت 28 روز و تزریق داخل صفاقی) تقسیم شدند، همگی به جز گروه کنترل سالم طی مدت 4 هفته تحت رژیم پرچرب قرار گرفتند. در انتهای آزمایش نمونه های بافتی و سرمی موش ها برای انجام آنالیزهای بیوشیمیایی و بافت شناسی جمع آوری شد. نتایج نشان داد که میزان تری گلیسیرید، VLDL، بیلی روبین، فسفولیپید، کلسترول، HOMA و آلانین آمینوتانسفراز در گروه تجربی 2 نسبت به گروه حلال (0.001>P)، انسولین، آسپارتات آمینوترانسفراز و LDL (0.01>P) و گلوکز (0.05>P) کاهش داشت. البته میزان آلکالین فسفاتاز و لپتین کاهش معنی داری نداشت. میزان آدیپونکتین افزایش معنی داری را (0.001>P) نشان داد. HDL نیز افزایش غیر معنی داری داشت. در بررسی های هیستولوژیکی، آسیب های بافتی به میزان قابل توجهی بهبود یافته بود. طبق آزمایش ها، تیموکینون می تواند مقاومت انسولینی، پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی را در موش های مبتلا به کبد چرب بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: تیموکینون، رژیم پرچرب، کبد چرب غیرالکلی، کلسترول
  • معصومه بهرامی، محمدعلی علی زاده *، محسن نصیری صفحات 206-217
    به منظور بررسی عملکرد سرشاخه و خصوصیات مرفولوژیک و بازده اسانس، بر روی 9 جمعیت از سه گونه پونه سا (Nepeta spp.) شامل گونه های Nepeta cataria L.، Nepeta menthoides Boiss. & Buhse و Nepeta racemosa Lam. آزمایشی در مجتمع تحقیقاتی البرز کرج وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرا شد. بذرهای جمعیت ها در سال 1393 داخل سینی های جیفی پات حاوی کمپوست کشت شدند و پس از رشد کافی به داخل زمین انتقال یافتند و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار کشت شدند. در هر تکرار 15 بوته به فواصل نیم متر کشت و از سیستم آبیاری قطره ای آبیاری شدند. در طول اجرای آزمایش از صفات ارتفاع گیاه، تعداد شاخه اصلی، وزن تر و خشک سرشاخه بوته، سطح تاج پوشش، تعداد گل در بوته، درصد اسانس و عملکرد اسانس در بوته اندازه گیری به عمل آمد. برای اندازه گیری بازده اسانس، سرشاخه های گلدار پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین گونه ها برای کلیه صفات بجز وزن سرشاخه معنی دار بود. نتایج نشان داد که گونه N. cataria با طول دوره رویشی بیشتر و تاخیر در شروع گلدهی به عنوان گونه دیررس و گونه های N. menthoides و N. racemosa به عنوان زودرس شناخته شدند. گونه N. cataria دارای کمترین سطح تاج پوشش نسبت به دو گونه دیگر بود. بیشترین ارتفاع بوته در گونه N. menthoides با (90.1 سانتی متر) و بیشترین تراکم گل در گونه N. racemosa (با 15.7 گل در بوته) بدست آمد. در مقایسه بین جمعیت ها، نتایج نشان داد که در گونه N. cataria (جمعیت 15062-اراک) دیررس و دارای عملکرد اسانس و (جمعیت 21132-بافق) دارای وزن سرشاخه بیشتری بود. در گونه N. menthoides (جمعیت 27795-مشکین شهر) دارای سطح تاج پوشش بزرگتری بود.
    کلیدواژگان: صفات رویشی، صفات زایشی، عملکرد اندام های هوایی، بازده اسانس
  • صدیقه فابریکی اورنگ *، هانیه سادات شهاب زاده صفحات 218-234
    در این پژوهش اثرات سالیسیلیک اسید و متیل جاسمونات به عنوان دو القاءکننده بر فعالیت های آنتی اکسیدانی، رنگریزه های فتوسنتزیو فلاونوئید تحت تنش شوری در گیاه مامیران کبیر (Chelidonium majus L.) مطالعه شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در سال 1395 اجرا گردید. سه فاکتور مورد مطالعه شامل هورمون در سه سطح بدون هورمون (آب مقطر)، متیل جاسمونات 100 میکرومولار و اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار، شوری در دو سطح عدم شوری (آب شهری با هدایت الکتریکی 0.62 دسی زیمنس بر متر) و شوری با استفاده از 30 میلی مولار NaCl (3.36 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور اندام گیاهی در سه سطح برگ، ساقه و ریشه بودند. الیسیتورها به صورت محلول پاشی و مخلوط با آبیاری به گیاهان اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی شوری، الیسیتور، بافت و اثرات متقابل بین آنها برای بیشتر صفات معنی دار بود. نتایج حاصل از مقایسه میانگین الیسیتورها نشان داد که متیل جاسمونات سبب افزایش کاروتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین گردید. هر دو تیمار سالیسیلیک اسید و متیل جاسمونات باعث کاهش میزان و فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گایاکول پراکسیداز تحت تنش شوری شدند. در مقایسه میانگین اثرات متقابل سه جانبه، شوری+ سالیسیلیک اسید+ برگ بهترین ترکیب فاکتورها برای محتوای کلروفیل و کاروتنوئید (به ترتیب 68/1 و 54/0 میلی گرم بر گرم وزن تر) بود. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین (OD.gr-1 FW 5.7) در ترکیب عدم شوری+ متیل جاسمونات+ برگ و بیشترین میزان فلاونوئید در ترکیب های فاکتوری شوری+ عدم هورمون (OD.gr-1 FW3.42)، عدم شوری+ سالیسیلیک اسید (OD.gr-1 FW3.27) و شوری+ متیل جاسمونات (OD.gr-1 FW3.2) در بافت برگ مشاهده شد. میزان پروتئین کل بر خلاف کاهش در تنش شوری+ بدون هورمون (43.35 میلی گرم بر گرم وزن تر)، در تیمارهای تنش شوری+ سالیسیلیک اسید و تنش شوری+ متیل جاسمونات (به ترتیب 72/56 و 27/53 میلی گرم بر گرم وزن تر) افزایش یافت. در جمع بندی کلی مشخص شد که با اعمال دو تیمار هورمونی مذکور تحت تنش شوری، مامیران نیاز کمتری به افزایش سیستم دفاعی آنتی اکسیدان داشته و قابلیت لازم را برای بهبود عملکرد زیست توده و نیز برخی از متابولیت های ثانویه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: الیسیتور، رنگریزه های فتوسنتزی، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گایاکول پراکسیداز
  • مهین توحیدی، آتوسا وزیری، علی اصغر حاتم نیا * صفحات 235-244
    بعضی از گیاهان رشد و نمو گیاهان مجاور را از طریق ترشح ترکیب های شیمیایی موسوم به ترکیب های بازدارنده تحت تاثیر قرار می دهند. در این مطالعه اثرات آللوپاتی قسمت های مختلف گیاه آفتاب پرست (Heliotropium europaeum L.) بر روی جوانه زنی و رشد گیاهچه های تربچه (Raphanus sativus L.) بررسی گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصاره ریشه، ساقه، برگ، گل، میوه و آب مقطر (شاهد) بر روی جوانه زنی بذر تربچه و همچنین مقادیر یک درصد پودر ساقه، کل گیاه به صورت مالچ و کل گیاه مخلوط با خاک بر روی گیاهچه های تربچه مطالعه شد. صفات اندازه گیری شده برای ارزیابی اثر آللوپاتیک قسمت های مختلف گیاه شامل درصد جوانه زنی بذر، طول ساقه و وزن تر و خشک گیاهچه تربچه بود. نتایج نشان داد که تمام قسمت های گیاه در مقایسه با شاهد اثر معنی داری بر روی جوانه زنی بذرهای تربچه دارد ولی با این حال میزان تاثیر آنها متفاوت بوده و عصاره گل و ساقه دارای بیشترین میزان بازدارندگی بودند. مقایسه طول ساقه، وزن تر و خشک گیاهچه های تربچه در نمونه های شاهد و تیمارهای مختلف گیاه آفتاب پرست نشان داد که بین تیمارهای مختلف با نمونه شاهد اختلاف معنی دار وجود دارد و در بین تیمارهای مختلف عصاره ساقه نسبت به بقیه عصاره ها دارای خاصیت بازدارندگی بیشتری است. از نتایج بدست آمده استنباط می شود که عصاره گیاه آفتاب پرست به ویژه قسمت های گل و ساقه دارای اثرات آللوپاتیکی قوی بوده و از جوانه زنی بذر تربچه ممانعت می کند و می تواند در تولید علف کش های طبیعی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، آفتاب پرست (Heliotropium europaeum L، )، تربچه (Raphanus sativus L، )، جوانه زنی، علف کش ها
  • مرجان نکوخو، سینا فلاح * صفحات 245-260
    کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) یک گیاه دارویی ارزشمند است که بذر و فرآورده های آن در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. در کشت این گیاه آب و نیتروژن زیادی مصرف می شود که استفاده از مالچ پلاستیک ممکن است آب و نیتروژن مورد نیاز آن را کاهش دهد. بنابراین، آزمایشی با هدف بررسی اثر کم آبیاری و نیتروژن بر کدوی پوست کاغذی در شرایط مالچ پلاستیک در سال زراعی 1395 انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل آبیاری کامل تحت مالچ پلاستیکی شفاف، تنش ملایم (75% آبیاری کامل تحت مالچ پلاستیکی) و تنش شدید (50% آبیاری کامل تحت مالچ پلاستیکی)، آبیاری کامل بدون مالچ و کرت های فرعی شامل نیاز کامل نیتروژن گیاه، 80% نیاز کامل نیتروژن و 60% نیاز کامل نیتروژن بودند. نتایج نشان داد که برای عملکرد میوه، عملکرد دانه و عملکرد روغن بین تیمار تنش ملایم (75% آبیاری کامل تحت مالچ پلاستیکی) و آبیاری کامل بدون مالچ اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. در شرایط بدون تنش خشکی، با استفاده از مالچ پلاستیکی و نیاز کامل نیتروژن مصرفی گیاه می توان به عملکرد میوه و عملکرد دانه مطلوب دست یافت. اما در شرایط تنش ملایم استفاده از مالچ، آب و نیتروژن مورد نیاز را به ترتیب 25% و 20% کاهش داد و عملکرد دانه و روغن مشابه آبیاری کامل تولید نمود. بنابراین، این فن می تواند برای حفاظت از منابع آب و تداوم تولید در سامانه های کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازدهی مصرف آب، روغن، میوه، کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo L، )
  • هنگامه وثوقی تبار، سیدعلی حسینی تفرشی، حمید دهقان زاده * صفحات 261-271
    به منظور بررسی تاثیر ازتوباکتر بر شاخص های رشدی، عملکرد دانه و میزان اسانس دو توده محلی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) در شرایط شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار در سال 1394 در دانشگاه کاشان به صورت گلدانی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو توده محلی زیره سبز اردستان و مشهد اردهال، چهار سطح شوری (صفر، 100، 150 و 200 میلی مولار کلرید سدیم) و دو سطح باکتری ازتوباکتر (تلقیح و عدم تلقیح بذر) بودند. نتایج نشان داد که شوری و تلقیح بذر با باکتری تاثیر بسیار معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ارتفاع ساقه چه داشت. افزایش غلظت کلرید سدیم تا سطح 200 میلی مولار منجر به کاهش معنی دار درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، ارتفاع ساقه چه، عملکرد دانه و عملکرد اسانس شد. همچنین نتایج نشان داد در هر دو توده و در تمام سطوح شوری، تلقیح با باکتری در مقایسه با شاهد، منجر به افزایش معنی دار کلروفیل a، کلروفیل b، میزان آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، عملکرد دانه و عملکرد اسانس گردید. توده محلی اردستان کلروفیل a و b، آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز درصد اسانس بیشتری در مقایسه با توده محلی مشهد اردهال داشت و شرایط شوری را بهتر تحمل نمود. در شرایط شوری تلقیح بذرها با باکتری ازتوباکتر به دلیل تاثیرات مثبت، توانست اثرات منفی تنش را کاهش داده و سرعت جوانه زنی، عملکرد دانه و عملکرد اسانس را نسبت به نمونه های شاهد بهبود ببخشد. بنابراین می توان در شرایط مشابه با این آزمایش، توده محلی اردستان را کشت نموده و برای کاهش اثرات شوری از تلقیح بذر با ازتوباکتر استفاده و عملکرد دانه و اسانس بالاتری بدست آورد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آنتی اکسیدان، تنش شوری، زیره (Cuminum cyminum L، )، سرعت جوانه زنی
  • مهدی متقی *، پروین صالحی شانجانی، علی اشرف جعفری، مهدی میرزا، محمدرضا بی همتا صفحات 272-285
    در این مطالعه، صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و مولکولی برای آنالیز تنوع در میان جمعیت های مختلف بابونه زاگرسی (Anthemis haussknechtii Boiss. & Reut.) شش استان مرکزی و غرب کشور، مورد استفاده قرار گرفتند. آنالیز تنوع صفات مورفولوژیک و فنولوژیک نشان داد که در میان جمعیت ها، همه صفات تحت ارزیابی دارای تفاوت معنی داری بودند. حداکثر ضرایب تنوع پذیری متعلق به درصد اسانس (45.76%)، تعداد ساقه گلده (38.76%) و قطر گل (32.86%) بود. در آنالیز ISSR، 6 آغازگر انتخابی، 55 نوار تولید کردند که 38 نوار (69.1%) چندشکل بودند. دامنه فاصله ژنتیکی میان جمعیت ها از 0.009 تا 0.439 بود. مطابق دندروگرام حاصل از UPGMA، در میزان شباهت 0.66، جمعیت ها به دو گروه اصلی تقسیم شدند. گروه بندی جمعیت ها براساس نشانگرهای مولکولی، مطابق گروه بندی جغرافیایی آنها بود. از میان جمعیت های مورد مطالعه، جمعیت ایلام برای مناطق گرمسیر با شرایط آبی مناسب، جمعیت های اردکان و خرم آباد برای بهره برداران تجاری و مراکز تحقیقاتی و جمعیت میبد برای کشت در مناطق خشک و نیمه خشک قابل توصیه می باشند. دامنه وسیع تنوع ژنتیکی مشاهده شده در این مطالعه می تواند به عنوان یک منبع ژنی در دسترس برای اصلاح بابونه از طریق برنامه های گزینش و دورگ گیری مورد توجه قرار گیرد. برنامه های مناسب به منظور حفظ این تنوع، برای استفاده در برنامه های اصلاحی آینده باید در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: Anthemis haussknechtii Boiss، & Reut، گزینش، تنوع، ISSR
  • مجتبی مومنی منفرد، محمد محمودی سورستانی *، مریم ذوالفقاری، محمود ملک زاده صفحات 286-297
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای اسانس 15 توده از گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار (توده) و 3 تکرار در مزرعه آزمایشی گروه علوم باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. توده ها شامل سبز یزد، سبز کانادا، سبز رامهرمز، سبز جهرم، سبز شیراز، سبز شهرری، سبز دشتستان، سبز نیشابور، بنفش جهرم، بنفش شیراز، بنفش رامهرمز، بنفش دشتستان، گل خوشه ای، گل دم عقربی و تریزیفلورا بودند. صفات عملکرد برگ، میزان، عملکرد و اجزای اسانس اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین توده ها در صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. بیشترین عملکرد برگ خشک در توده های گل خوشه ایو گل دم عقربی (613.60 و 550.33 گرم بر مترمربع) ثبت شد. بیشترین میزان اسانس در توده های تریزیفلورا، گل خوشه ایو گل دم عقربی (به ترتیب 3.16، 2.93 و 2.08 درصد) و بیشترین عملکرد اسانس نیز در توده های گل خوشه ای، تریزیفلورا و گل دم عقربی (به ترتیب 17.95، 14.72 و 11.42 گرم بر مترمربع) مشاهده شد. براساس نتایج آنالیز اسانس به وسیله دستگاه GC/MS، حدود 32 ترکیب در اسانس توده های مختلف ریحان شناسایی شد. ترکیب های غالب اسانس توده ها شامل لینالول (0.1 تا 68.4%)، متیل کاویکول (صفر تا 55.3%)، ژرانیول (صفر تا 33.4%)، ژرانیال (صفر تا 43.1%)، لیمونن (صفر تا 18%)، کامفور (صفر تا 2.8%)، متیل اوژنول (0.4 تا 4.9%)، بتا-کاریوفیلن (صفر تا 4.6%) و کوبنول (صفر تا 6.2%) بودند. اسانس توده های بنفش جهرم، بنفش شیراز، بنفش رامهرمز، بنفش دشتستان و تریزیفلورا بیشترین میزان متیل کاویکول را داشتند. توده های گل خوشه ای، گل دم عقربی و سبز کانادا حاوی لینالول بالا و اسانس توده های سبز یزد، سبز رامهرمز، سبز جهرم و سبز نیشابور حاوی ژرانیول و ژرانیال بیشتری نسبت به سایر توده ها بودند. به طور کلی، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که توده ها دارای ویژگی های منحصربه فردی هستند که می توان از آنها در جهت تولید دارو، لوازم آرایشی-بهداشتی و استفاده در صنایع غذایی بهره برد.
    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum L، )، اسانس، لینالول، متیل کاویکول، ژرانیول، ژرانیال
  • وحیده پیام نور *، راضیه جعفری حاجتی صفحات 298-308
    Betula pendula Roth. یکی از گونه های مهم خانواده Betulaceae در ایران به علت رویشگاه طبیعی محدود و عدم زادآوری در معرض خطر انقراض می باشد. استفاده از تکنیک کشت بافت گیاهی راه حلی مناسب برای تکثیر غیرجنسی این گونه و همچنین حفاظت و حمایت آن در شرایط کنترل شده است. در این پژوهش کالزایی B. pendula با استفاده از پنج ریزنمونه (برگ، ساقه، تک گره، دمبرگ و پوست) در دو محیط کشت WPM و NT با دو ترکیب هورمونی (A: 1 میلی گرم بر لیتر BAP و 0.1 میلی گرم بر لیتر 2،4-D) و (B: 0.1 میلی گرم بر لیتر BAP، 0.01 میلی گرم بر لیتر TDZ) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، ریزنمونه دمبرگ و تک گره حداقل درصد کالزایی را داشتند و تنها در محیط کشت NT با ترکیب هورمونی A کالزایی کردند. کالزایی، وزن تر و خشک ریزنمونه های پوست، ساقه و برگ در محیط کشت NT و WPM با ترکیب B نسبت به محیط های با ترکیب هورمونی A به صورت معنی داری کاهش یافت. ریزنمونه پوست در محیط کشت WPM و NT با ترکیب هورمونی A بالاترین درصد کالزایی (به ترتیب 81.14% و 70.36%) را نسبت به سایر ریزنمونه ها نشان داد. متوسط وزن تر و خشک این ریزنمونه در محیط کشت NT با همین ترکیب هورمونی بالاتر از محیط کشت WPM بوده است.
    کلیدواژگان: کالوس زایی، وزن تر، وزن خشک، محیط کشت
  • عادل پشت دار *، علیرضا ابدالی مشهدی، فواد مرادی، سید عطاالله سیادت، عبدالمهدی بخشنده صفحات 309-329
    روش‏های مختلفی به منظور افزایش تولید متابولیت‏های ثانوی در گیاهان دارویی استفاده می‏شود، ازجمله آنها افزودن الیسیتورها به گیاهان است. سالیسیلیک اسید اثر مثبتی در رشد و عملکرد گیاهان با اثر بر جذب عناصر معدنی دارد. برای بررسی پاسخ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) به کاربرد سالیسیلیک اسید در سطوح مختلف نیتروژن، آزمایش زراعی دوساله، در سال‏های 93-1392 و 94-1393 اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل مقدار کود (0، 70، 140، 210 و 280 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به عنوان عامل اول و غلظت سالیسیلیک اسید (0، 100، 200 و 300 میکرومولار) به عنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد که در دو سال، بیشترین میزان فعالیت نیترات ردوکتاز در ریشه با کاربرد غلظت 200 میکرومولار سالیسیلیک اسید و مصرف 280 کیلوگرم ‏نیتروژن ‏در ‏هکتار مشاهده شد. فعالیت این آنزیم در برگ تنها تحت تاثیر نیتروژن قرار گرفت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم در برگ (در سال اول و دوم به ترتیب 2.87 و 2.82 میکرومولار نیتریت‏ در گرم وزن تازه ‏بر ساعت) با مصرف 280 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. در هر دو سال محتوی نیتروژن و اسید آمینه آزاد در برگ با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید، همزمان با افزایش مقدار کود افزایش یافت. هر دو سال محتوای نیترات، فنول کل و کربوهیدرات محلول برگ با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید و مقدار کود کاهش یافت. در سال اول و دوم بیشترین عملکرد تر (به‏ ترتیب 3316.2 و 3480.7 گرم‏ در‏ مترمربع)، خشک (به‏ ترتیب 811.7 و 855.6 گرم‏ در ‏مترمربع) و اسانس (به‏ترتیب 13.01 و 15.2 میلی‏لیتر در مترمربع) با مصرف 210 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. در مجموع مصرف 210 تا 280 کیلوگرم در هکتار نیتروژن همراه با کاربرد غلظت‏های 200 میکرومولار سالیسیلیک اسید برای دستیابی به عملکرد کمی و کیفی مطلوب توصیه می‏ شود.
    کلیدواژگان: اسانس، اسید آمینه آزاد، ریشه، فنول، نیترات ردوکتاز
  • مهدی دهمرده *، رمضان تاجی، عیسی خمری، طیبه حداد صفحات 330-345
    به منظور بررسی سطوح مختلف تیمارهای نانوذرات آهن و نقره بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95-1394 در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام گردید. برای شناسایی نانوذرات سنتز شده از طیف سنجی مادون قرمز FT-IR و میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده شد. سپس نانوذره آهن در چهار سطح و نانوذره نقره در چهار سطح (شاهد، 40، 60 و ppm80) به عنوان تیمارهای آزمایش به صورت جداگانه و مخلوط باهم در دو مرحله محلول پاشی شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که محلول پاشی نانوذرات آهن و نانوذرات نقره هر یک به طور جداگانه تاثیر معنی داری بر میزان کربوهیدرات محلول، موسیلاژ، کلروفیل a، کاروتنوئید، تعداد برگ در بوته، تعداد ساقه فرعی در بوته، ارتفاع گل آذین، تعداد گل در بوته و وزن خشک گل داشتند. بیشترین سطح (ppm80) از نانوذرات آهن و نقره بیشترین تاثیر را بر صفات اندازه گیری شده نشان دادند. در تمامی صفات تاثیرگذاری نانوذره آهن بیشتر از نانوذره نقره دیده شد، بجز در میزان کلروفیل b، که نانوذره نقره تاثیر بیشتری نسبت به نانوذره آهن نشان داد. در استفاده توام و همزمان از نانوذرات آهن و نقره در سطوح مختلف تاثیرات متفاوتی مشاهده شد که بیشترین تاثیر معطوف به بیشترین غلظت ها از این نانوذرات بود.
    کلیدواژگان: گل گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L، )، عملکرد گل، کربوهیدرات، کلروفیل، نانوذره
  • کوثر سوری، سید مهدی اجاق *، معظمه کردجزی، حجت میرصادقی صفحات 346-358
    این پژوهش به منظور بررسی اثر عصاره آبی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) بر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط یخچال (1±4 درجه سانتی گراد) براساس بار میکروبی کل، ارزیابی شیمیایی و خصوصیات حسی انجام شد. بدین منظور ماهیان به سه گروه شامل ماهیانی با تزریق وریدی عصاره رزماری در مقادیر 0.1% و 0.3% (تیمار 2 و 3)، ماهیانی با تزریق عضلانی عصاره رزماری در دوزهای 0.1% و 3/0% (تیمار 4 و 5) و گروه فاقد تزریق (تیمار 1) تقسیم بندی گردیدند. بعد از 62 ساعت از زمان تزریق، ماهیان صید و فیله شده، سپس به مدت 16 روز در شرایط یخچال نگهداری شدند. در طی این مدت، هر 4 روز یک بار شاخص های پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و بار باکتریایی کل (TVC) اندازه گیری شده و ارزیابی حسی نیز انجام گردید. با توجه به نتایج، تیمارهای 3 و 5 در شاخص های PV، TBA، FFA، TVB-N و TVC تفاوت معنی داری (0.05≥P) با سایر تیمارها داشتند. همچنین بین تیمار 5 در شاخص های TVC، TBA، FFA و TVB-N با تیمار 3 تفاوت معنی داری (0.05≥P) مشاهده شد که نشان دهنده عملکرد بهتر تزریق وریدی عصاره رزماری 0.3% در مقایسه با تزریق عضلانی عصاره رزماری 0.3% است، ضمن اینکه عصاره رزماری موجب بهبود خواص حسی نیز گردید.
    کلیدواژگان: خاصیت ضد اکسیدانی، خاصیت ضد باکتریایی، عصاره گیاهی، ماندگاری ماهی
|
  • S.R. Tabaei-Aghdaei *, M. Abootorabi Najafabadi, M.H. Lebaschi, A. Najafi-Ashtiani, A.A. Jafari, F. Sefidkon, L. Mirjani Pages 183-192
    To evaluate biomass and oil percentage at flowering stage in different accessions of medicinal plants Satureja spicigera (C. Koch) Boiss. (spic1, spic2, spic3)and S. sahendica Bornm. (sah1, sah2, sah3, sah4, sah5, sah6)under dry farming condition, an experiment was carried out based on three-replicated randomized complete block design in Damavand, Iran in 2014. Variance analysis showed significant differences (P
    Keywords: Satureja sahendica Bornm, S. spicigera (C. Koch) Boiss, accession, dry farming, performance, Essential oil
  • L. Jafari Nia, A. Haeri Rouhani, P. Yaghmaei * Pages 193-205
    Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is an increasing disease in people with urban lifestyle and this disease may progress to NASH. Thymoquinone, as a powerful antioxidant and a traditional drug, was assessed in male NMRI mice with fatty liver. In this study, 40 NMRI mice were divided into four groups: healthy control, solvent, treatment 1 and 2, treating with 5 and 10 mg/ kg of thymoquinone by i.p. for 28 days, respectively. All groups were on high fat diet for four weeks except the healthy control group. At the end of the trial, the mice tissue and serum samples were collected and then biochemical and histological parameters were assessed. Our results showed that thymoquinone significantly decreased the triglyceride, VLDL, bilirubin, phospholipid, cholesterol, HOMA, and ALT levels in treatment 2 group compared to sham group (P
    Keywords: Thymoquinone, high fat diet, nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD), cholesterol
  • M. Bahrami, M.A. Alizadeh *, M. Nasiri Pages 206-217
    In order to study of dry matter yield, essential oil and morphological traits in Nepeta spp., nine accessions belonging to three species including Nepeta racemosa Lam., Nepeta menthoides Boiss. & Buhse and Nepeta cataria L. were evaluated in the Alborz research station, Karaj Iran in 2014. The seeds of accessions were sown in pots in greenhouse and then were transferred to field at vegetative growth stage. The accessions were arranged in a complete randomized block design in three repetitions. Each plot contained 15 spaced plants with 0.5 m intervals. The drip irrigation system was used for irrigation. Data were collected for plant height, flowers per plant, the canopy area, canopy diameter length, fresh and dry matter yield, and essence percentage. To extract the essential oil, the foliage was harvested at flowering stage and dried, milled and the essential oil was extracted using distillation method with water. Data were analyzed of variance and species means were compared based on Duncan method. The results of analysis of variance showed significant difference among the species for all traits except fresh and dry foliage yield. Result indicated that N. cataria was late maturity species and both N. menthoides and N. racemosa were early maturity species. The lowest canopy area was recorded for N. cataria as compared with the two other species. N. cataria had the highest plant height with an average value of 90.1 cm and N. racemosa had the highest flower density with an average value of 15.7 flowers per plant. For N. cataria, the Acc. 15062-Arak was a late maturity species and had higher essential oil yield. Similarly, the Acc. 21132-Bafgh had higher foliage production. In N. menthoides, the Acc. 27795-Meshkinshar had the highest canopy area.
    Keywords: Vegetative traits, generative traits, shoot yields, essential oil efficiency
  • S. Fabriki-Ourang *, H.S. Shahabzadeh Pages 218-234
    In this study, the effects of salicylic acid and methyl jasmonate as two inducers were studied on antioxidant activity, photosynthetic pigments and flavonoids under salinity stress in Chelidonium majus L. This experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with four replications at Imam Khomeini International University during 2017. The elicitors were treated as foliar and mixed with irrigation. The factors studied included elicitors at three levels (distilled water as control, 2 mM salicylic acid, and 100 µM methyl jasmonate), salinity stress at two levels, urban water as control (EC=0.62 ds/m), salinity at 30 mM NaCl (EC=3.36 ds/m), and plant organs at three levels (leaf, root, stem). The analysis of variance showed that the main effects of salinity, elicitors, organs and their interactions were significant for most of the traits. The results of mean comparison for elicitors showed that methyl jasmonate increased carotenoid, flavonoids and anthocyanin. Both salicylic acid and methyl-jasmonate treatments reduced the amount and activity of catalase, superoxide dismutase and guaiacol peroxidase enzymes under salinity stress. In mean comparison of the triple interaction effects, salinity놩扳⥢ acid闦 was the best combination of factors for chlorophyll (1.68 mg.g-1 FW) and carotenoid (0.54 mg.g-1 FW) contents. Also, the maximum content for anthocyanin (5.7 OD.gr-1 FW) was observed in non-salinity駫懊 jasmonate闦 and for flavonoids in salinity麉hormone (3.42 OD.gr-1 FW), non-salinity놩扳⥢ acid (3.27 OD.gr-1 FW) and salinity駫懊 jasmonate (3.2 OD.gr-1 FW) in leaf, respectively. The amount of total protein increased in salinity놩扳⥢ acid (56.72 mg.g-1 FW) and salinity駫懊 jasmonate (53.27 mg.g-1 FW) in contrast to reduction in salinity麉hormone (43.35 mg.g-1 FW). In conclusion, by applying the two mentioned elicitors, greater celandine does not need to increase the antioxidant defense system and will potentially improve the yield of biomass and some secondary metabolites under salinity stress.
    Keywords: Elicitor, photosynthetic pigments, superoxide dismutase, catalase, guaiacol peroxidase
  • M. Tohidi, A. Vaziri, A.A. Hatamnia * Pages 235-244
    Some plants have negative effects on growth of the adjacent plants through excretion chemical Some plants have negative effects on the growth of adjacent plants through excretion chemical compounds known as allelopathy. In this study, the allelopathy effects of different parts of Heliotropium europaeum L. on seed germination and seedling growth of Raphanus sativus L. were investigated. The treatments included the extracts of root, stem, leaf, flower, fruit and distilled water (control) on seed germination of R. sativus. Also, 1% of stem powder, the whole plant as mulch and the whole plant mixed with soil were studied. To assess the allelopathic effects of different parts of H. europaeum, a number of growth parameters such as seed germination, stem length as well as dry and fresh weight were evaluated. The results indicated that all parts of the plant had a significant effect on germination of radish seeds, but their effects were different, so that the flower and stem extracts had the maximum inhibitory effect. The comparison of stem length, fresh and dry weight of R. sativus seedling in control and different treatments of H. europaeum showed that there was a significant difference between different treatments and control samples. Among different treatments, the inhibitor effects of stem extract was higher than other extracts. It was concluded that H. europaeum extract especially flower and stem extracts had a strong allelopathic effect and inhibited seed germination of R. sativus and could berecommended in production of natural herbicides.
    Keywords: Allelopathy, Heliotropium europaeum L, Raphanus sativus L, germination, herbicides
  • M. Nekookhoo, S. Fallah * Pages 245-260
    Hull-less seed pumpkin (Cucurbita pepo L.) is an important medicinal plant and its seed and byproducts are used in the treatment of many diseases. Production of this plant uses a lot of water and nitrogen. Plastic mulch application may reduce the water and nitrogen requirements. Therefore, an experiment was conducted with the aim of evaluation of deficit irrigation and nitrogen effects on fruit, seed, and oil yield of hull-less seed pumpkin (Cucurbita pepo L.) under plastic mulch in 2016. A split plot layout in a randomized complete block design with three replications was used. Main plots included complete irrigation under plastic mulch, moderate stress (75% of complete irrigation under plastic mulch), severe stress (50% of complete irrigation under plastic mulch), normal irrigation without plastic mulch and sub-plots consisted of complete nitrogen requirement, 80% of the full nitrogen requirement and 60% of the full nitrogen requirement. The results showed that there were no significant differences between moderate stress (75% complete irrigation under plastic mulch) and normal irrigation without mulch for fruit, grain and oil yield. However, under moderate stress, the plastic mulch reduced water and nitrogen requirements by 25 and 20%, respectively and produced a grain yield and oil yield similar to complete irrigation. Therefore, this technique can be used for water conservation and sustainability of agricultural production systems in arid and semi-arid areas.
    Keywords: Water use efficiency, oil, fruit, Cucurbita pepo L
  • H. Vosoughi Tabar, S.A. Hosseini Tafreshi, H. Dehghanzadeh * Pages 261-271
    In order to investigate the effects of Azotobacter on growth indices, yield and essential oil content of two cumin (Cuminum cyminum L.) landraces under salinity conditions, an experiment was carried out in a factorial design arranged as randomized complete block design with three replications in 2015 at the Kashan University. The treatments included two cumin landraces (Ardestān and Mashhad Ardehal), four salinity levels (control, 100, 150 and 200 mili molar Nacl) and two levels of azotobacter (control and seed inoculation). Results showed that salinity and inoculation with bacteria had a very significant effect on germination rate and percentage, radicle length and plumule height. Increased concentrations up to 200 Mm sodium chloride resulted in a significant reduction in germination percentage and germination rate, radicle length, plumule height, grain yield and essential oil yield. According to the results, in both landraces and at all salinity levels, inoculation with bacteria, resulted in a significant increase in chlorophyll a, b, catalase, ascorbate peroxidase, grain yield and essential oil yield compared to the control. The Ardestān landrace had the highest chlorophyll a and b, catalase, ascorbate peroxidase and essential oil content and tolerated salinity better compared to the Ardehal Mashhad landrace. In salinity conditions, inoculation of seeds with Azotobacter could reduce the negative effects of stress and improve the germination rate, seed yield and essential oil yield. The results of this experiment indicated that Ardestān landrace could be cultivated and used to reduce the effects of salinity due to the inoculation with Azotobacter, and higher grain yield and essential oil yield could be obtained under conditions similar to this experiment.
    Keywords: Azotobacter, antioxidant, salinity stress, cumin (Cuminum cyminum L.), germination speed
  • M. Mottaghi *, P. Salehi Shanjani, A.A. Jafari, M. Mirza, M.R. Bihamta Pages 272-285
    Molecular, morphological and phenological markers were used to detect genetic diversity in several populations of Anthemis haussknechtii' Boiss. & Reut. growing in six different provinces in center and west of Iran. Variance analysis of morphologicalandphenological traits showed that all traits were significantly different among populations. Essential oil percentage, number of flowering stems and flower diameter showed the highest coefficient of variation (45.76, 38.76 and 32.86%, respectively). Six ISSR primers revealed 55 polymorphic bands, of which 38 (69.1%) were polymorphic. The ranges of distance between populations were varied from 0.009 to 0.439. According to the derived dendrogram from UPGMA, at a similarity level of 0.66, the populations were divided into two main groups. Grouping populations based on molecular markers was in accordance with geographical grouping. Among the populations, Ilam population is recommended for tropical areas with proper irrigation conditions, Ardakan and Khorramabad populations for commercial operators and research centers and Maybod population for cultivation in arid and semi-arid regions. Wide domain of genetic variation in this study could be considered as an available gene pool for A. haussknechtii improvement through selection and hybridization programs. Therefore, conservation strategies should be provided to maintain such diversity to apply in future breeding programs.
    Keywords: Anthemis haussknechtii Boiss., Reut, selection, DIVERSITY, ISSR
  • M. Momeni Monfared, M. Mahmoodi Sourestani *, M. Zolfaghari, M. Malekzadeh Pages 286-297
    In order to evaluate essential oil yield and composition of fifteen accessions of basil (Ocimum basilicum L.), an experiment was conducted in the experimental field of department of horticultural science of Shahid Chamran university of Ahvaz as a randomized complete block design with fifteen treatments (accessions) and three replications. Accessions were green (Yazd, Canada, Ramhormoz, Jahrom, Shiraz, Shahr rey, Dashtestan and Neyshabour), purple (Jahrom, Shiraz, Ramhormoz and Dashtestan), Golkhosheai, Thyrsiflora and Goldomaghrabi. Leaf yield, essential oil content, yield and components were evaluated. Results showed that there was a significant difference among accessions (P≤0.01) for measured traits. The maximum leaf yield was recorded in Golkhosheai and Goldomaghrabi accessions (613.6 and 550.33 gr.m2). The highest essential oil content was observed in Thyrsiflora (3.16%), Golkhosheai (2.93%) and Goldomaghrabi (2.07%) accessions and the highest essential oil yield was obtained in Golkhosheai, Thyrsiflora and Goldomaghrabi accessions (17.95, 14.72 and 11.42 gr.m2, respectively). According to essential oil analysis by GC-MS, approximately 32 compounds were identified in the essential oil of various basil accessions. Main essential oil compositions were linalool (0.12-68.43%), methyl chavicol (0-55.28%), geraniol (0-33.39%), geranial (0-42.09%), limonene (0-18.03%), methyl eugenol (0.38-4.85%), beta-caryophyllane (0-4.57%) and cubenol (0-6.22%). Essential oil of purple (Jahrom, Shiraz, Ramhormoz and Dashtestan) and Thyrsiflora accessions had the highest amount of methyl chavicol. Essential oil of Golkhosheai, Goldomaghrabi and Canada accessions was rich in linalool. Essential oil of green (Yazd, Canada, Ramhormoz, Jahrom, and Neyshabour) accessions had more geraniol and geranial than other accessions. Overall, the results of this study showed that each accession had a unique characteristic that can be used in pharmaceuticals, cosmetics and food industries.
    Keywords: basil (Ocimum basilicum L.), essential oils, linalool, methyl chavicol, geraniol, geranial
  • V. Payamnoor *, R. Jafari Hajati Pages 298-308
    Birch (Betula pendula Roth.) is one of the most important species exposed to extinction due to the limited natural habitat and lack of regeneration. Plant tissue culture technique is an appropriate solution for asexual reproduction of this species and to protect it in controlled conditions. In this research, callogenesis of B. pendula was investigated using five types of explants (leave, stem, nodal, petiole and bark) in WPM and NT media enriched with two hormonal combinations including A) 1mg/l BAP, 0.1 mg/l 2,4-D and B) 0.1 mg/l BAP, 0.01mg/l TDZ). The results indicated that the minimum callogenesis was observed in nodal and petiole explants in NT medium enriched with A hormonal combination. Callogenesis, fresh and dry weight of bark, stem and leave explants were significantly decreased in WPM and NT media containing B hormonal combination as compared with A hormonal combination. The maximum callogenesis was observed in bark explant in WPM (81.14) and NT (70.36) media with A hormonal combination as compared with other explants. The average fresh and dry weight of this explant in NT medium was more than that of WPM medium with the same hormonal combination.
    Keywords: Callogenesis, wet weight, dry weight, medium
  • A. Poshtdar *, A.R. Abdali Mashhadi, F. Moradi, S.A. Siadat, A. Bakhshandeh Pages 309-329
    A range of methods are applied to enhance secondary metabolism in medicinal plants. Treatment of the plants with elicitors is one of these approaches. Salicylic acid (SA) exerts a positive impact on plant growth and yield. The present study, as a biannual field experiment, investigates the response of peppermint (Mentha piperita L.) to different rates of SA under different regimes of nitrogen nutrition during years of 2014-2015. The experiment was made as a random complete block design based on split-plot with three replicates. The treatments included nitrogen fertilization rate as the main factor (0, 70, 140, 210, and 280 kg N ha-1 applied as urea) and salicylic acid, as the sub factor, was spayed at different concentrations (0, 100, 200, and 300 μM). In both years, the highest nitrate reductase activity was found in the roots of the plants treated with 200 μM SA and fertilized with 280 kg N ha-1. Interestingly, the foliar activity of the enzyme was influenced only by nitrogen, whereas the highest rate of activity was determined using 280 kg N ha-1 (2.87 and 2.82 μM nitrite g-1 FW h-1, respectively in the first and second year). Higher concentration of SA caused to increased content of nitrogen and free amino acid in the plants fertilized with higher rates of nitrogen. Nitrate, total phenol, and soluble carbohydrates content of leaf was reduced in both years as the result of high rate of nitrogen and high concentration of SA applied. In the first and the second year, the highest fresh yields (3316.2 and 3480.7 g m-2, respectively), the highest dry yields (811.7 and 855.6 g m-2, respectively) and essence (13.01 and 15.2 mL m-2, respectively) were obtained through annual application of 210 kg N ha-1. Collectively, the application of 210 kg N ha-1 together with SA (200μM) is recommended to achieve desired quantitative and qualitative yield.
    Keywords: Essential oil, free amino acids, root, phenol, nitrate reductase
  • M. Dahmardeh *, R. Taji, I. Khammari, T. Hadadi Pages 330-345
    In order to investigate the effects of iron and silver nanoparticles on morphological and physiological traits of borage (Borago officinalis L.), an experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications in 2016 at the University of Zabol. The identification of synthesized nanoparticles was performed using FT-IR infrared spectroscopy and scanning electron microscopy. The treatments included iron and silver nanoparticles with four levels (control, 40, 60, 80 ppm), sprayed together and separately in two stages. The results indicated that spraying iron and silver nanoparticles had significantly different effects on soluble carbohydrates, mucilage, chlorophyll a, carotenoids, leaf and branch number, inflorescence height, flower number, and dry flower weight. Iron and silver nanoparticles (80ppm) had the highest effect on the traits measured. In all traits measured, iron nanoparticles were more effective than silver nanoparticles except chlorophyll b. Simultaneous use of iron and silver nanoparticles showed different effects on all traits, so that the highest significant difference was recorded for iron and silver nanoparticles at 80ppm.
    Keywords: Borage (Borago officinalis L.), flower yield, carbohydrate, chlorophyll, nanoparticle
  • K. Souri, S.M. Ojagh *, M. Kordjazi, H. Mirsadeghi Pages 346-358
    This research was performed to investigate the effect of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) water extract on shelf life of rainbow trout fillet in the refrigerator (4±1ºC) based on total microbial load, chemical evaluation and sensory characteristics. For this reason, the fish were divided into three groups including fish with intravenous injection of rosemary extract at the rate of 0.1% and 0.3% (treatment 2 and 3), intramuscular injection of rosemary extract at the rate of 0.1% and 0.3% (treatments 4 and 5) and non-injected (treatment 1). Fish were caught and filleted 62 hours after injection, then kept for 16 days at refrigerator. During this period, peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA), free fatty acids (FFA), total volatile nitrogen base (TVB-N) and total bacterial load (TVC) indices were measured every 4 days and also sensory evaluation was performed. According to the results, treatments 3 and 5 showed significant differences (P
    Keywords: Antioxidative properties, antibacterial properties, herbal extract, fish shelf life