فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1395)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1395)

  • 2
  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علی سیستانی پور صفحات 7-13
    شهرستان رفسنجان در شمال استان کرمان قرار گرفته است. این شهرستان از مراکز مهم کشاورزی به ویژه تولید پسته محسوب می شود. چون منطقه جزو مناطق زلزله خیز ایران است جهت برنامه ریزی شهری و رونق کشاورزی ایجاب می نماید تا این شهرستان از لحاظ پدیده های گسل و زلزله بیشتر مورد توجه قرار گیرد. از لحاظ زمین شناسی این شهرستان در محدوده ایران مرکزی واقع شده و دارای سه گسل مهم می باشد. گسل بافق-باغین در قسمت شمال شرقی، گسل رفسنجان در قسمت جنوب و جنوب غربی و گسل رفسنجان-زرند در قسمت شمال شرقی تا شرق شهرستان ایجاد شده اند. معیار ایمنی و حفاظت از مناطق شهری در برابر زلزله معیاری است که می تواند به عنوان اهداف اصلی در برنامه ریزی کاربری زمین مناطق زلزله خیز در نظر گرفته شود. گسل های رفسنجان و رفسنجان-زرند دارای سابقه زلزله اند که باید در برنامه ریزی ها در نظر گرفته شوند. گسل بافق-باغین دارای سابقه زلزله نیست ولی گسلی فعال است که می تواند در آینده زلزله ایجاد نماید. محدوده های شمال شرقی تا شرق و جنوب غربی تا غرب شهرستان برای گسترش شهر و یا ایجاد سازه های مهم و همچنین توسعه فیزیکی زمین های کشاورزی مناسب نیستند. در قسمت های شمال غربی و جنوب شرقی شهرستان امنیت زمین ساختی و زلزله به نسبت برقرار است و جهت گسترش شهر و ایجاد سازه ها، تاسیسات و گسترش زمین های کشاورزی مناسب می باشند. ایجاد انحراف در آبراهه ها و ایجاد پشته های مسدود کننده توسط حرکت گسل ها می تواند در گسترش مناطق مسکونی و زمین های کشاورزی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: زلزله، گسل، برنامه ریزی، کشاورزی، رفسنجان
  • محمد خیری، هادی اسماعیل پور مقدم، وحید دهباشی صفحات 15-28
    بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه، از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می کنند که می تواند با برنامه ریزی اصولی و مناسب و شناسایی فرصت ها و محدودیت های گردشگری نقش موثری در توسعه روابط و مناسبات اقتصادی و در نتیجه توسعه ملی و منطقه ای و تنوع بخشی به اقتصاد ملی و منطقه ای بر عهده داشته باشد. موفقیت و رشد پایدار گردشگری در گرو عملکرد مناسب و هماهنگ عناصر و عوامل متعددی است که با هم ارتباط تنگاتنگی دارند. یکی از مهم ترین این عوامل، امنیت سرمایه گذاری است. از این رو این مطالعه به بررسی رابطه توسعه پایدار گردشگری با امنیت سرمایه گذاری با تاکید بر اقتصاد مقاومتی می پردازد. گردشگری پایدار با کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و به عنوان پدیده ای دوستدار محیط زیست جایگاهی ویژه در اقتصاد مقاومتی دارد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش ARDL حاکی از این است که امنیت سرمایه گذاری عاملی مهم در جهت توسعه گردشگری به شمار می آید و می توان با بهبود امنیت سرمایه گذاری در کشور گامی مهم در جهت توسعه گردشگری پایدار و نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی برداشت.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، امنیت سرمایه گذاری، اقتصاد مقاومتی
  • نصرالله فلاح تبار صفحات 29-42
    به جهت ارتقاء سطح درک ارزش های زیست محیطی و افزایش حفاظت از منابع طبیعی در سطح جهان، ارزش اکوتوریسم روز به روز در حال فزونی است. هدف این تحقیق شناخت شرایط محیطی شهر قشم مبنی بر اکوتوریسم و ارائه راه کارهای مناسب برای توسعه آن می باشد و فرضیه های تحقیق چنین مطرح می گردد که امکانات لازم و مناسب در جذب و توسعه گردشگری قشم وجود دارد و نیز شهر قشم به لحاظ اکوتوریسم، از توانمندی های قابل توجهی برخوردار است و زمینه توسعه پایدار فراهم می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با هدف کاربردی است و از مدل swot نیز بهره گیری شده است. یافته های حاصل، حاکی از توان اکوتوریستی بالای شهر قشم جهت توسعه صنعت گردشگری می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که قشم فرصت های بسیار خوبی از نظر اکوتوریسم و توسعه صنعت گردشگری در اختیار مسوولان و مدیران شهری قرار داده است. هرچند که، زیرساخت های بخش گردشگری و به طور ویژه اکوتوریسم با ضعف هایی مواجه است که در صورت برنامه ریزی صحیح و ایجاد امکانات لازم و کامل می توان از شدت ضعف ها کاست و نقاط قوت را تثبیت و از فرصت ها بیشترین بهره را در راستای توسعه پایدار قشم پدیدار ساخت.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، قشم، توسعه پایدار، امکانات، توانمندی های اکوتوریستی، محیط زیست
  • مجید کریم پور ریحان، مطهره علیزاده، صادق کمالیان صفحات 43-51
    وجود اقلیم های خشک و نیمه خشک در قسمت اعظم کشور ایران و وقوع خشکسالی های مکرر در دهه های اخیر موجب شده است که محدودیت منابع آب از نقطه نظرهای توزیع زمانی و مکانی عامل اصلی محدود کننده برنامه ریزی توسعه اقتصادی کشور باشد. در چنین شرایطی قطعا ارزش اقتصادی آب و علاوه بر آن ارزش حیاتی آن بسیار چشم گیر است و بنابراین ضرورت توجه خاص به بحث استحصال آب و توسعه و تطبیق آن با شرایط بومی، اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی کشور را مطرح می نماید. با توجه به اینکه رطوبت هوا در مناطق ساحلی جنوب کشور در ایام قابل توجهی از سال به بیشتر از 85% هم می رسد قابلیت آن را دارد که از طریق نصب سیستم های جمع کننده آب، آب قابل توجهی جمع آوری کرد. مکانیابی صحیح و اصولی برپایه شاخص های موثر در این فرآیند می تواند تا حد زیادی از اتلاف منابع مالی، زمانی، نیروی انسانی و... جلوگیری نماید. پس از تهیه داده های هواشناسی، لایه های ایجاد شده در GIS با روش بولین وزن دهی شده و در نهایت پس از تلفیق نقشه ها مکان های مناسب جهت انجام پروژه های استحصال آب تعیین می شود. در پایان با قرار دادن لایه های ساخته شده بر روی هم منطقه مناسب برای ماه های تعیین شده مشخص شد.
    کلیدواژگان: مکانیابی، استحصال آب، رطوبت هوا، منطق بولین، GIS
  • حسین مجتبی زاده، مهسا حاجی فتحعلی، ماندانا حبیبی صفحات 53-68
    شهر به عنوان بزرگ ترین دستاورد بشر، علاوه بر در اختیار قراردادن امکانات و الزامات زندگی، می باید، با آموزش، شهروند را برای بر عهده گرفتن نقش مناسب و مثبت در صحنه حیات شهری، آماده نماید. با پررنگ شدن میزان آگاهی افراد در شیوه زندگی، نیاز مبرم شهروندان به آموزش های ضمن زندگی را چندین برابر شده است. اما این نیاز به یادگیری نمی تواند فقط در قالب آموزش های رسمی خلاصه شود بلکه نیاز است تا این آموزه ها به شیوه هایی خلاق در هرلحظه در اختیار شهروندان قرار گیرد. شهروند آموزش دیده می تواند با آموزش های موثر شهری، تاثیرات متعددی را بر تحول اجتماعی شهر بگذارد. در این مقاله در راستای دستیابی به اصول پایه شهرهای آموزش دهنده و ارزیابی معیارهای آن ابتدا به تعریف دقیقی از مفاهیمی همچون آموزش می پردازیم و به تاثیر آموزش در جامعه و چگونگی ارتباط آموزش و عملکرد آن با فضاهای شهری و نقش آن در مشارکت شهروندان در فضاهای شهری خواهیم پرداخت تا تعریفی جامع از شهر آموزش دهنده ارائه نماییم. لذا این مقاله درصدد آن است که از روش تحقیق ترکیبی (توصیفی- همبستگی) به اصول معیارهای فضاهای آموزش دهنده در شهر بپردازد. واز این روی به اصول جدیدی در انتظام کالبد شهری و باز تعریف نقشی نوین برای فضاهای شهری با رویکرد آموزش دهندگی می رسیم.
    کلیدواژگان: شهر آموزش دهنده، آموزش، فضای آموزش دهنده، رسانه محیطی، مشارکت
  • محمد همتی، محمد آمانج رسولی صفحات 69-84
    روش تحقیق پیمایشی و ابزارهای گردآوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه عمیق است. تعیین جامعه نمونه براساس دسته بندی ذینفعان است. برای گردشگران و جامعه محلی از روش کوکران استفاده شده و مصاحبه به صورت نامنظم با بنگاه های کسب و کار و ادارات محلی در مقصد اورامان تخت انجام گرفته است. پایایی و روایی پرسشنامه محقق ساخته براساس نظر اساتید و آلفای کرونباخ سنجیده شده ودر تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. سوالات مصاحبه نیز براساس نظرات اساتید و در قالب مصاحبه آزاد انجام پذیرفته است. داده های جمع آوری شده ابتدا براساس تئوری ذینفعان و دسته بندی گروه های چهارگانه مورد تحلیل و ضمن شناسایی ذینفعان، ویژگی های هرکدام مشخص و مبتنی بریافته های حاصل از تئوری ذینفعان، فرضیه های تحقیق براساس اینکه کدام گروه دارای چه ویژگی هایی هستند، مورد سنجش قرار گرفتند. در اورامان تخت تعادل نسبی میان ویژگی های قدرت، مشروعیت و ضرورت وجود دارد. نتایج بخش کمی با استفاده از آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه بین متغیرهای قدرت، مشروعیت و ضرورت و ادراک ذینفعان از اثرات گردشگری (متغیروابسته) برای مردم محلی و گردشگران اورامان تخت تایید شد، اما رابطه بین متغیر قدرت و ادراک ذینفعان از اثرات گردشگری در جامعه نمونه گردشگران اورامان تخت تایید نشد. در بخش تحلیل مصاحبه ها نیز تمام رابطه ها برای دو جامعه نمونه بنگاه های کسب و کار و ادارات دولتی در اورامان تخت در رابطه با اثرات گردشگری تایید گردید.
    کلیدواژگان: تئوری ذینفعان، ذینفعان گردشگری، اثرات گردشگری، اورامان تخت
  • جلال عظیمی آملی، اکبر جمع دار صفحات 85-99
    موضوع مورد بررسی این مقاله بازآفرینی بافت های فرسوده با تاکید بر الگوی حکمروایی خوب شهری می باشد. دراین مقاله تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که محله ده ونک به لحاظ شاخص های حکمروایی خوب شهری چگونه است وچگونه می توان با استفاده از این الگوی مدیریت شهری نسبت به بازسازی وبهسازی بافت فرسوده اقدام نمود. روش مورد استفاده در این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی – توسعه ای می باشد و واحد تحلیل آن سرپرست خانوار بوده که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند، برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از هردو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. همچنین ازابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات میدانی استفاده شده، این اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار spss شده و بوسیله آمار توصیفی (میانگین، واریانس و انحراف معیار) وآمار استنباطی (آزمون T تک نمونه ای، یومن ویتنی و تحلیل معادلات ساختاری و..) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت وسپس فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، محله ده ونک به لحاظ شاخص های حکمروایی خوب شهری وضعیت نامناسبی را داراست، علاوه برآن، به لحاظ فرسودگی بافت های مسکونی نیزاز وضعیت مناسبی برخوردارنیست. هم چنین، نظر سنجی بعمل آمده درزمینه عوامل موثر بر بهسازی ونوسازی بافت فرسوده در ده ونک، نیز نشان می دهد که ازبین عوامل موثر بر بهسازی ونوسازی بافت فرسوده اعتماد به نهادها و تشکل های اجتماعی محله و همچنین اعتماد به متولیان و مجریان و مدیران طرحهای بهسازی و نوسازی از نظر پاسخگویان دارای بیشترین تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، بافت فرسوده، بهسازی ونوسازی، مدیریت شهری، محله ده ونک
  • سید ابوالقاسم میر حسینی صفحات 101-115
    در این پژوهش با استفاده از شاخص اقلیم گردشگری (TCI) میسزکوفسکی ((Mieczkowski1985) به ارزیابی اقلیم آسایش گردشگری استان یزد پرداخته شده است. شاخص میکزکوفسکی به شکل سیستماتیک شرایط اقلیمی را برای فعالیت های گردشگری با استفاده از 7 پارامتر، میانگین حداکثر ماهانه دمای روزانه (oC)، میانگین دمای روزانه (oC)، میانگین حداقل رطوبت نسبی روزانه (به درصد)، میانگین رطوبت نسبی روزانه (به درصد)، بارش (mm) و کل ساعات آفتابی مورد ارزیابی قرار می دهد. در این تحقیق هدف بررسی تعیین شرایط کیفی اقلیمی استان یزد از بعد آسایشی ومشخص نمودن تقویم اقلیمی گردشگری استان بر اساس شاخص (TCI) می باشد. برای رسیدن به این هدف داده های آماری 15 ساله برای 17 ایستگاه سینوپتیک استان یزد و ایستگاه های همجوار استان گردآوری شد و بعد از تجزیه و تحلیل و پردازش آنها در محیط Excel و تهیه بانک اطلاعاتی، شاخص TCI برای ایستگاه های منطقه به تفکیک ماه های سال محاسبه گردید، سپس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، نقشه TCI برای تمام ماه های سال تهیه و ترسیم گردید. نتایج حاصل از پهنه بندی اقلیم گردشگری استان یزد در ماه های مختلف سال نشان میدهدکه که طول دوره آسایش اقلیمی در شهرهای مورد مطالعه کوتاه بوده و به صورت دو دوره مجزا در ابتدای فصل پاییز و بهار واقع شده است بدین صورت که ماه های فروردین اردیبهشت، مهر و آبان دارای سه کلاس توصیفی ایده آل، عالی و خوب و همچنین ماه اسفند دارای دو کلاس توصیفی ایده آل و عالی هستند در مقابل ماه های تیر، مرداد و دی دارای چهار کلاس (نامطلوب کم، قابل قبول وخوب)، از بدترین شرا ایط آسایشی برخودار هستند. از آنجایی که در روش میکزکوفسکی طبقه عالی مناسب ترین زمان از لحاظ آسایش اقلیمی برای گردشگری می باشد و اکوتوریسم غالب در استان یزد اکوتوریسم بیابان و کویری می باشد لذا بهترین زمان برای گردشگری بیابانی دراستان ماه های فروردین، اردیبهشت، مهر، آبان و اسفند می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم گردشگری ((TCI، سیستم اطلاعات جغرافیایی، استان یزد، بیابان، توریسم
  • غفور خویینی، محمد مهدی یحیی پور صفحات 117-141
    اسلام در کلیه شوون و روابط انسانی اعم از روابط الهی و بشری بلکه حتی در پیوندهای انسان با حیوانات و دیگر اشیاء دخالت کرده و برای همه مقرراتی وضع نموده است، لیک به یقین در هیچ یک از منابع اسلامی به عنوان محیط زیست حکمی مطرح نشده است ولی بدون تردید درباره آب، خاک، زمین، هوا، پاکی، ناپاکی، نظافت، آلودگی، طوفان، باد، گرد و خاک، آتش سوزی، اتلاف، تسبیب و مسائلی از این قبیل در آیات و احادیث و سایر منابع احکام و نیز قوانین موضوعی ایران وجود دارد. مهم ترین سوالات تحقیق حاضر عبارت اند از: در فقه و قوانین موضوعه حدود و ثغور حقوق محیط زیست تا کجاست؟ آیا در فقه نیز مانند حقوق کیفری ضمانت اجرایی برای خسارت وارد کنندگان به محیط زیست وجود دارد یا خیر؟ با توجه به اینکه موضوع آسیب ها و چالش های زیست محیطی یکی از مهم ترین معضلاتی است که انسان معاصر را با چالش های جدی روبه رو کرده است. این مساله از آن جهت دارای اهمیت است، که علائم تهدید کننده حیات، آشکار شده و نسل حاضر و آینده را به دلیل آلودگی های گسترده زیست محیطی، با تهدید مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: خسارت، مسوولیت، زیست محیطی، حقوق کیفری
  • اسفندیار زبردست، جواد رحمانی صفحات 143-161
    در این مطالعه چگونگی استقرار و توزیع فضایی جمعیت و فعالیت در استان زنجان مورد بررسی قرار گرفته است. برای تحلیل نظام شهری جمعیتی و جهت بررسی میزان نخست شهری از سه روش شاخص های نخست شهری، محاسبه شاخص های عدم تمرکز و قانون توزیع رتبه – اندازه شهری استفاده شد. سپس برای تحلیل عملکردی نظام شهری شاخص هایی که از بررسی متون نظری بدست آمده بود استفاده گردید و با روش تحلیل عاملی به تحلیل عملکردی نظام شهری پرداخته شد و با استفاده از تحلیل خوشه ایسطح بندی نظام شهری صورت گرفت. یافته های تحقیق نشان دادند که در استان زنجان نخست شهری وجود داشته ولی شدت آن رو به کاهش بوده و نظام شهری استان به سمت توزیع متعادل تر در حرکت است. همچنین برای تحلیل عملکردی از شاخص های: شاخص های جمعیتی، شاخص های آموزشی - فرهنگی، شاخص های مسکن، شاخص های اقتصادی و شاخص های برخورداری از امکانات اقتصادی – اجتماعی استفاده گردید. در نهایت در سطح بندی پیشنهادی این مطالعه، شهر زنجان به عنوان شهر برتر در استان زنجان، شهرهای ابهر، آببر، قیدار و ماهنشان در سطح دوم، شهرهای خرمدره، سلطانیه، زرین آباد، گرماب، چورزق در سطح سوم و شهرهای سجاس، زرین رود، صائین قلعه، حلب، دندی و هیدج نیز در سطح چهارم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: نظام شهری، نخست شهری، تحلیل عاملی، تحلیل عملکردی
  • شقایق اخوان تویسرگانی، شهره تاج، هما صالحی صفحات 163-168
    هدف این تحقیق شناخت میزان تحقق چگونگی هوشمندسازی مدارس درزمینه بهبود شرایط آموزشی و تاثیرگذاری فرآیند یادگیری ویاددهی درتصمیم سازی های فردی و کسب مهارتهای کارگروهی است. متغیرهای مورد بررسی دراین پژوهش شامل متغیر مستقل، روش های اجرای هوشمندسازی ومتغیر وابسته، پیامدهای هوشمندسازی است که درواقع به بررسی اینکه چه میزان مراکزآموزشی هدف تحقیق باافق چشم انداز هوشمندسازی تطابق دارد؟ ونیز آیا هوشمندسازی مدارس منجربه افزایش آگاهی معلمان به فناوری اطلاعات روز گردیده است؟ و تاچه حد هوشمندسازی مدارس درایجاد انگیزه دریادگیری دانش آموزان نقش دارد؟ می پردازد، دراین تحقیق کلیه مدارس هوشمند دردهستان سولقان مورد مطالعه قرار گرفته اند. مجموعا اطلاعات مورد نیاز از 5 مدیر مدرسه و 55 معلم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری، جمع آوری گردید و درنهایت با استفاده ازروش آمارتوصیفی وآمار استنباطی به کمک توزیع کای اسکوئر و با بهره گیری از مدل پخش ومدل مفهومی مدرسه هوشمند اطلاعات مورد پردازش قرارگرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مراکزآموزشی هدف تحقیق با افق چشم انداز هوشمندسازی تطابق ندارد ورابطه معنی داری بین ایجاد شرایط هوشمندسازی درمدارس وارتقاء سطح آموزشی معلمان وجود ندارد ولی طبق یافته هامشخص شد که بین امکانات مورد نیاز برای هوشمند سازی مدارس و ایجاد انگیزه دریادگیری دانش آموزان رابطه معنی داروجود دارد، به گونه ای که امکانات هوشمندسازی مدارس باعث ایجاد جذابیت و افزایش سطح یادگیری و ماندگاری دانش آموخته شده می گردد.
    لازم است دراین راستا دانش آموزان باانجام کارگروهی مثل تحقیق ازطریق اینترنت ویا ارائه کنفرانسهای خودبه صورت پاورپونت ازدانش به روز برخوردارشوند وهم اشتیاق نسل جدید به استفاده ازرایانه جهت داده شود.
    کلیدواژگان: پیامدها، هوشمندسازی، مدارس، روستا، سولقان
  • صادق اصغری لفمجانی، مهدی معصومی جشنی صفحات 169-187
    در سال های اخیر، برنامه ریزان و سیاستگذاران به ویژه در کشورهای در حال توسعه به برنامه ریزی کالبدی سکونتگاه های روستایی به منظور هدایت منطقی عناصر کالبدی در عرصه های روستایی توجه زیادی کرده اند. پذیرش این واقعیت امری اجتناب ناپذیر است و هدایت پویش های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی سکونتگاه های روستایی بدون بهره گیری از برنامه ای هماهنگ و همسان در جهت توسعه کالبدی، کاری دشوار و گاه ناممکن به شمار می آید. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی کیفیت اجرای طرح های هادی روستایی و بررسی اثرات اقتصادی- اجتماعی و کالبدی آنها در شهرستان زهک می باشد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل تمامی روستاهایی است که اجرای طرح هادی در آنها اتمام یافته است و روستاهای نمونه شامل روستاهایی است که حداقل 2 سال از زمان اتمام اجرای طرح هادی در آنها سپری شده باشد. بر این اساس، در این پژوهش، 16 روستا مورد بررسی قرار گرفته است که با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در آنها و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 356 سرپرست خانوار به عنوان نمونه های خانوار تعیین گردید. برای تحقق اهداف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی، طیف گسترده ای از شاخص ها با ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی تعیین و در چارچوب مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، فرم های مشاهدات میدانی برای بررسی کیفیت اجرای طرح های هادی و پرسشنامه های خانوار برای بررسی اثرات آنها مورد استفاده بوده اند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها، ضمن بهره گیری از قابلیت های نرم افزار ArcGIS برای تحلیل های فضایی، از روش های آماری تحلیل واریانس یک طرفه One-way Anova) ) و آزمون همبستگی کندال (Kendall''s tau-b) در نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش موید آن است که در 3 روستا از 16 روستای مورد مطالعه، کیفیت اجرای طرح هادی در سطح مطلوب و در 5 روستا در سطح پایین می باشد. از طرف دیگر، بر اساس تحلیل های آماری، در روستاهای مورد مطالعه اختلاف معناداری بین سطح اثرات طرح های هادی در ابعاد مختلف وجود دارد. در این راستا، بیشترین میزان اثرات این طرح در بعد اقتصادی (با میانگین 07/3) و در سایر ابعاد نیز پایین تر از میانه نظری می باشد. همچنین نتایج آزمون همبستگی کندال بین برایند کلی اثرات طرح های هادی و نرخ رشد جمعیت روستاهای مورد مطالعه نشان می دهد که بین این دو متغیر، ارتباط مستقیم با همبستگی متوسط برقرار می باشد.
    کلیدواژگان: طرح هادی، کیفیت اجرا، روستاهای مرزی، شهرستان زهک
  • جواد رفیع شریف آباد، احمد نوحه گر، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی، حمید غلامی صفحات 189-199
    مدیریت بهینه منابع طبیعی یک منطقه نیازمند درک تاثیرات تغییرات کاربری بر روی چرخه هیدرولوژیکی آب های آن منطقه است. هدف از این پژوهش، بررسی روند تغییرات کاربری و اثرات آن بر کیفیت آب زیرزمینی در دشت یزد-اردکان می باشد. بدین منظور از داده های آب زیرزمینی شامل EC و SAR و همچنین تصاویر ماهواره ای در دو بازه زمانی 1375 و 1393 استفاده گردید. برای تهیه نقشه کاربری اراضی دشت یزد-اردکان از شاخص NDVI استفاده شد. نتایج نشان داد که اراضی مرتعی در سال 1393 به میزان 300 کیلومتر مربع نسبت به سال 1375 کاهش یافته است که این اراضی به اراضی شهری و مسکونی تبدیل گردیده است. همچنین نتایج نشان داد که بخش های جنوب منطقه دارای بهترین کیفیت آب برای مصارف کشاورزی است و هر چه به سمت شمال دشت یزد اردکان می رویم از کیفیت آن برای فعالیت های کشاورزی کاسته می شود. البته با گذشت زمان نیز از کیفیت آب کاسته شده است و میزان آلودگی در قسمت های شمالی و شرقی بیشتر شده است. علت اصلی این پدیده را می توان از یک سو گسترش نواحی شهری و فعالیت های صنعتی بویژه در شهرستان های میبد و اردکان و نیز حفر چاه های غیر مجاز و جهت آبیاری درختان پسته در وسعت زیاد دانست که باعث گردیده است اراضی مرتعی به اراضی شهری تبدیل گردد وهمچنین افت سفره وشورشدن آب زیرزمینی صورت گیرد. این شرایط نشان از یک وضعیت هشدار برای اراضی مرتعی است؛ به دلیل اینکه اراضی به کاربری هایی تبدیل شده اند که خود مسبب افزایش مصرف آب در منطقه مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، آب زیرزمینی، دشت یزد، اردکان، کشاورزی
  • وکیل حیدری ساربان، میرناصر میرباقری هیر، اباذر اشتری مهرجردی، حسین ابراهیم زاده اسمین صفحات 201-212
    هدف این مقاله بررسی نقش فن آوری اطلاعات و ارتباطات پیرامون سبک زندگی فرهنگی روستاییان شهرستان مشگین شهر می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای، و از لحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمام روستاهای دارای دفاتر ICT روستایی شهرستان مشگین شهر است. برای برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد استفاده شده است. در این تحقیق روش گردآوری داده ها برای پاسخ گویی به سئوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی(داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 75/0 الی 84/0 بدست آمد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که به جز متغیرهای افزایش تفریح و احساس تعلق بین تمامی متغیرهای تحقیق و بهره گیری از خدمات فن آوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی داری وجود دارد. در نهایت، با توجه به نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، سبک زندگی فرهنگی، سبک زندگی روستایی، توسعه روستایی، شهرستان مشگین شهر
  • محمد اخباری، محمد محمودی صفحات 213-223
    شهرستان رفسنجان در شمال استان کرمان قرار گرفته است. این شهرستان از مراکز مهم کشاورزی به ویژه تولید پسته محسوب می شود. چون منطقه جزو مناطق زلزله خیز ایران است جهت برنامه ریزی شهری و رونق کشاورزی ایجاب می نماید تا این شهرستان از لحاظ پدیده های گسل و زلزله بیشتر مورد توجه قرار گیرد. از لحاظ زمین شناسی این شهرستان در محدوده ایران مرکزی واقع شده و دارای سه گسل مهم می باشد. گسل بافق-باغین در قسمت شمال شرقی، گسل رفسنجان در قسمت جنوب و جنوب غربی و گسل رفسنجان-زرند در قسمت شمال شرقی تا شرق شهرستان ایجاد شده اند. معیار ایمنی و حفاظت از مناطق شهری در برابر زلزله معیاری است که می تواند به عنوان اهداف اصلی در برنامه ریزی کاربری زمین مناطق زلزله خیز در نظر گرفته شود. گسل های رفسنجان و رفسنجان-زرند دارای سابقه زلزله اند که باید در برنامه ریزی ها در نظر گرفته شوند. گسل بافق-باغین دارای سابقه زلزله نیست ولی گسلی فعال است که می تواند در آینده زلزله ایجاد نماید. محدوده های شمال شرقی تا شرق و جنوب غربی تا غرب شهرستان برای گسترش شهر و یا ایجاد سازه های مهم و همچنین توسعه فیزیکی زمین های کشاورزی مناسب نیستند. در قسمت های شمال غربی و جنوب شرقی شهرستان امنیت زمین ساختی و زلزله به نسبت برقرار است و جهت گسترش شهر و ایجاد سازه ها، تاسیسات و گسترش زمین های کشاورزی مناسب می باشند. ایجاد انحراف در آبراهه ها و ایجاد پشته های مسدود کننده توسط حرکت گسل ها می تواند در گسترش مناطق مسکونی و زمین های کشاورزی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: زلزله، گسل، برنامه ریزی، کشاورزی، رفسنجان
  • حسین ابوالحسن تنهایی، باقر ساروخانی، نادرقلی قورچیان، عباس براهیمی قلعه قاضی صفحات 225-234
    این پژوهش با هدف مطالعه تاثیر ابعاد مختلف توسعه اجتماعی در جزیره قشم آغاز شد.، نظریه سیستم پارسنز به عنوان چارچوب نظری انتخاب شد و ابعاد مختلف توسعه بر اساس چهار خرده نظام پارسنز، تعیین شد. روش تحقیق نیز تاریخی و فن استفاده شده در این پژوهش، تحلیل اسناد بود. در نهایت، نتایج حاصل نشان داد که تلاش برای پیشرفت و توسعه در چهار عرصه، فکر، یعنی تحول در آموزش و پرورش و رسانه ها، علم، یعنی شتاب بخشی در تولیدات علمی و نظریه پردازی در جهت رسیدن به استقلال علمی، زندگی، یعنی توجه به ارتقای شاخصه های عدالت، امنیت، رفاه، استقلال، آزادی و معنویت در جامعه، معنویت، یعنی تقویت روحی و انگیزه پیشرفت واقعی در تمام عرصه ها، صورت بگیرد تا بسترهای واقعی برای رسیدن به توسعه هر جانبه در کشور فراهم شود. در برنامه ریزی برای تحقق الگوی پیشرفت باید جمع آوری ذخایر ملی و بالفعل ساختن استعدادها، تشکیل گروه های پژوهشی، توزیع عادلانه امکانات تحقیقاتی و دانشگاهی هدف گذار صحیح، تربیت نظریه پردازان توانا، سرمایه گذاری روی علوم نوین و کاربردی، تقویت روحیه خودباوری و انگیزه پیشرفت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، ابعاد توسعه، قشم، سیستم اجتماعی، خرده نظام
  • غلامحسین اسکانی کزازی صفحات 235-242
    تغییر اقلیم یک پدیده پیچیده اتمسفری- اقیانوسی در مقیاس جهانی و درازمدت است. این پدیده متاثر از عواملی چون فعالیت های خورشیدی، آتش فشان ها، اتمسفر، اقیانوس ها و درصد گازهای گلخانه ای در اتمسفر می باشد که دارای اثرات متقابل می باشند. این تغییرات منجر به دگرگونی در وضع آب و هوا، تغییر توزیع مکانی و زمانی تغذیه سفره آب های زیرزمینی و کیفیت آب شده و به طور کلی روند جدیدی را در اقلیم جهانی موجب می شود. بارش و نوع آن (جامد یا مایع)، جریانات سطحی، تبخیر، تبعا انقلاب صنعتی روند استفاده از انرژی شدت گرفت. گزارشات هیئت بین الدول تغییر اقلیم، حاکی از این است که در صورت عدم کاهش متوسط دمای زمین تا سال 2100 می تواند به میزان 1/1 تا 6/4 درجه سانتی گراد افزایش یابد. این امر به بروز پدیده ای به نام پدیده گرمایش جهانی و تغییر اقلیم حاصل از آن خواهد شد. در نتیجه چرخه آبی و یا سیستم منابع آب می تواند دچار تغییرات بنیادی شوند. حوضه آبریز کارون بزرگ با داشتن حدود 12 سد بزرگ احداث شده و در حال احداث و با پتانسیل تولید 20 هزار مگاوات تولید نیرو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین آشکارسازی تغییر اقلیم و بررسی آثار و پیامدهای تغییر اقلیم در این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق با استفاده از داده های مدل های گردش عمومی جو (GCM) تحت سناریوی گازهای گلخانه ای SRES تغییرات بارش و دما در دوره 2039- 2010 برای ایستگاه اهواز که به عنوان ایستگاه منتخب حوضه کارون بزرگ می باشد، شبیه سازی شده است. داده های مورد نیاز شامل میانگین دما و مجموع بارش ماهانه در دوره آتی از دو مدل HadCM3 و CSIRO از سری مدل های گردش عمومی جو تحت سناریوی A2 و B1 تامین شده که با استفاده از روش تناسبی داده های دوره پایه و دوره های آتی بررسی شده است. نتایج حاکی از افزایش دما برای هر دو مدل به ترتیب 8/1 و 2 درجه سانتی گراد وکاهش بارندگی 6 و 4 درصد برای دوره 2039- 2010 می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، منابع آب، گردش عمومی جو، سناریو انتشار، حوضه کارون بزرگ
  • هادی تاریقلیزاده، حسن حسینی امینی، اسماعیل جباری صفحات 243-255
    امروزه شهرها علاوه بر مخاطرات طبیعی، در برابر تهدیدات نظامی و موشکی نیز قرار دارند. چاره ای جز، اعمال ملاحظات دفاعی و امنیتی در طرح های شهری نیست که می تواند نقش اساسی و تاثیرات قابل توجهی درکاهش آسیب پذیری شهرها دربرابر مخاطرات طبیعی و تهدیدات دشمنان داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف، بهبکارگیری الگوریتم هایGIS، و شاخص های حیاتی چون شبکه راه های ارتباطی، کیفیت ساختمانها، قدمت ساختمان ها، مالکیت ساختمان ها، اسکلت ساختمان ها، تراکم جمعیتی، بناهای تاریخی، کاربری اراضی، چاه های آب آشامیدنی، و خطوط انتقال گاز، براساس مدل تحلیل سلسله مراتبی، در محیط GIS مکان یابی پناهگاه های چند منظوره شهر کاشمر را انجام داده است. نتایج پژوهش 14 مکان تحلیل حساسیت و اولویت بندی گردیده، با اعمال شعاع 900 متری به عنوان شعاع عملکردی، با استفاده از نرم افزار Expert choice است.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، پناهگاه چند منظوره، AHP، GIS، کاشمر
|
  • Ali Sistanipour Pages 7-13
    Rafsanjan city, is located in north of Kerman province. This city is an important center of agriculture, especially the production of pistachio. Because the area is part of Iran's earthquake-prone areas, For urban planning and prosper of agriculture requires the city to be more earthquake fault phenomena considered. In terms of geology this city is located in central Iran and has three major faults.Bafgh-Baghin fault in the northeast, Rafsanjan fault in the south and southwest and Rafsanjan-Zarand fault in the east and northeast of the city have been created. Safety and protection of urban areas against earthquakes which can be used as the primary goals of land use planning in earthquake-prone areas to be considered. Rafsanjan fault and Rafsanjan-Zarand fault have a history of earthquake and that should be considered in planning. Bafgh-Baghin fault does not have a history of earthquake But is active fault that could cause future earthquakes. North-eastern to east and south-western to West areas of city are not suitable to expand or create important structures and physical development as well as agricultural land. In the north-western and south-eastern of city are tectonic and seismic safety And are suitable to expand the city and create structures, establishment and spread of agricultural land.Shifts in streams and create ridgesBy moving faults Can affect the development of residential areas and agricultural land.
    Keywords: Earthquake, Fault, planning, Agriculture, Rafsanjan
  • Mohammad Kheiri, Hadi Esmaeil Pour Moghadam, Vahid Dehbashi Pages 15-28
    Many planners and policy makers in the field of development have enumerated the tourism industry as the main pillar of sustainable development. Accordingly, if proper planning is undertaken and due attention is directed towards identification of opportunities and constraints of tourism, it can play an effective role in the development of the economic relations and ties as well as national and regional development and diversification of the national and regional economy. The sustainable success and growth of tourism depends on proper and harmonious performance of diverse and intertwined elements and factors. As such, investment security is considered as one of the most important factors in this regard. Accordingly, this paper examines the relationship between sustainable tourism development and investment security in terms of resistive economy. Since sustainable tourism reduces the dependency level on oil revenues, it is considered an environment-friendly phenomenon which occupies a unique status in the resistive economy. The results of ARDL model estimation method delineate that the notion of investment security plays a vital role in tourism development. Besides, if the investment security is improved across the country, it may be argued that an important step has been undertaken toward tourism development and attainment of goals stipulated in resistive economy.
    Keywords: Sustainable Tourism, investment security, Resistive economy
  • Nasrollah Fallahtabar Pages 29-42
    The research indicates that, in order to promote the understanding level of environmental values and raise the conservation of natural resources in the world, the value of ecotourism is increasing day by day. The goal of this research is to understand the environmental conditions of Qeshm based on ecotourism and providing the proper for developing it and the theories argue such that there are the facilities to attract and development of tourists and also, Qeshm has considerable capabilities in terms of ecotourism. The research method is descriptive-analytical and its purpose is applicable and since it is rooted in the past, the historical method was used and eventually, the SWOT model is utilized to address the environmental characteristics of Qeshm and then the analysis of the situation of ecotourism capabilities especially resources, natural attractions and facilities and accommodation of Qeshm is mentioned and after that, the strategies for sustainable development of Qeshm have been presented. The results and findings indicate the high ecotourism capability of Qeshm in order to develop the tourism industry and have provided the excellent opportunities to the officials and managers for developing the city. While the infrastructures of tourism and ecotourism are faced to the weaknesses which by proper planning and providing the requirements, we can reduce the severity of the weaknesses and establish the strengths and take the most advantages from the opportunities along with the sustainable development of Qeshm.
    Keywords: Ecotourism, Qeshm, sustainable development, facilities, ecotourism capabilities, Environment
  • Majid Karimpour Reihan, Motahareh Alizadeh, Sadegh Kamalian Pages 43-51
    The existence of arid and semi-arid areas in a dominant part of Iran and continual occurrence of drouth in recent decades cause several limitations against economic development planning due to water resources shortage. Therefore, adoption of a water harvesting strategy and its conformity with indigenous conditions of the country is of critical importance. Since air humidity in southern Iran exceeds%85 in many days of the year, there is good possibility for water harvesting through installation of water collector systems. Exact site selection based on effective factors on the procedure can prevent wastage of time, human, and financial resources. For this aim, at present study, meteorology data layers was provided first, and weighted in GIS environment by Boolean method. Then the maps were compiled to obtain suitable locations for water harvesting. Finally, the created layers were incorporated to identify suitable region for determined months.
    Keywords: Site Selection, water harvesting, Humidity, Boolean logic, GIS
  • Hussein Mojtabazadeh, Mahsa Haji Fathali, Mandana Habibi Pages 53-68
    City as the greatest achievement of human beings, in addition to providing life facilities and requirements, should prepare its citizens through education to take appropriate and positive roles in the scenes of urban life. As the level of people’s awareness in lifestyle increases, a dire need for a life-long education becomes significant. However, the need to learn cannot be simplified solely in the form of formal education; in fact, the training should be conducted through innovative methods always available to the citizens. The trained citizen can have various effects on the social changes of their city. To gain aaccess to the basic principles in the training cities and evaluating its values, first a precise definition of concepts such as education is taken into account. This is followed by the effect of education on society, communication in training, its function in the urban environment and its role upon the participation of citizens’ in urban areas to present a comprehensive definition of the training city. Therefore, this article uses a combined approach (Descriptive-correlational) to discuss the principles of training spaces in the city's criteria. This is an attempt to reach onto new principles in the layout of the urban fabric and redefine a new role for urban spaces with a training approach.
    Keywords: Trainer city, Education, Trainer space, Environmental media, cooperation
  • Mohammad Hemmati, Muhammad Amanj Rasooli Pages 69-84
    The research method is survey and tools for data collection are questionnaires and in-depth interviews. The sample community is defined by classifying the stakeholders. Cochran method is used for tourists and local community. Business enterprises and state departments in Oraman takht were interviewed. Reliability and validity of questionnaire have been tested and confirmed by professors and Cronbach’s alpha method. Data analysis has been done using SPSS software. Questions in the interview are based on the views of professors and are in the form of open interview. The data collected have been analyzed first using the stakeholder theory and the classification of the four groups. During the identification of stakeholders, characteristics of each have been spotted. According to the findings of stakeholder theory, the research hypotheses have been evaluated on the basis of what characteristics each group has. There is a relative balance between features of power, legitimacy, and necessity in the Oraman takht. Quantitative results of hypothesis test showed that the relation between the variables of power, legitimacy and necessity. Stakeholders’ understanding of tourism impacts (dependent variable) were confirmed for local people and Oraman takht tourists, but the relation between power variable and stakeholders’ understanding of tourism impacts were not confirmed Oraman takht’s sample tourist community. Also in the analysis of interviews, all the relations were confirmed for sample communities of both business enterprises and government agencies in the Oraman takht, in regard to the impacts of tourism.
    Keywords: stakeholder theory, tourism stakeholder, tourism impacts, Oraman takht
  • Jalal Azimi Amoli, Akbar Jamdar Pages 85-99
    This study aims at Regeneration the improvement and reconstruction of worn-out urban textures with emphasis on the model of urban good governance. This article tried to answer these questions: "How is the Deh-e Vanak district in terms of the urban good governance indexes?" and "How could it be possible to reconstruct and improve the worn-out textures by applying this model of urban management?". The study was conducted in descriptive-analytical research method, and it was an applied-developmental study in terms of the research purposes. The analytical unit was the household head. The household heads were selected in a simple random sampling method, and the field data collected through questionnaire was entered into the SPSS software and the results of which were analyzed and finally, the conclusion of research hypotheses test was produced. As shown by the study results, the Deh-e Vanak district was considered to be in an inappropriate status as far as the urban good governance indexes were concerned, and the same was true regarding the worn-out settlement textures. In addition, a survey of the factors affecting the improvement and reconstruction of the worn-out textures showed that among the other factors, confidence in social associations and institutions of the district as well as trusting those in charge of the reconstruction plans including executives and implementation managers were the most effective factors according to the respondents.
    Keywords: Urban Governance, Worn-out Texture, Improvement, Reconstruction, Urban Management, Deh –e-vanak
  • Seyed Aboulghasem Mirhoseini Pages 101-115
    In this research using Tourism Climate Index of Mieczkowski, we will assess the tourism comfort climate in Yazd province. Mieczkowski index systematically assess the climate terms for the tourism activities using the 7 parameters, the monthly maximum daily temperature mean)oC(,daily temperature mean, daily minimum relative humidity mean (%), daily relative humidity mean (%),rain fall (mm) and total sunny hours. In this research, we aimed to study the climatic quality terms of Yazd province in aspect of comfort and identifying the tourism climatic calendar of Yazd province based on TCI. To reach this aim, statistical data related to 15 years (1995-2010) for 17 synoptic station of Yazd province and in neighboring stations was compiled and after analyzing them in Excel and preparing the database, TCI index for regional stations separated by months of year, was calculated, then TCI map was illustrated using GIS. Results achieved from zoning the Yazd province tourism climate in different months of year indicate that months of April, May, October and November have 3 descriptive classes, including ideal, excellent and good and also March has two descriptive classes, including ideal and excellent which in front of it, months of July, August and December have 4 descriptive classes, including undesirable, low, acceptable and good which have the worst comfort conditions. Since in the method of Mieczkowski, the excellent class is the most desirable period regarding the climatic comfort for tourism,and dominant ecotourism is the desert (wilderness) ecotourism, therefore, the best period for desert tourism are in the months of April, may, October, November and March.
  • Ghafoor Khoini, Mohammad Mehdi Yahyapour Pages 117-141
    Islam in all aspects and human relations both divine and human relations but even in human relationships with animals and other objects interfere and for all its regulations, but certainly at None of the Muslim sources as the environment has not been ruled but without a doubt, about water, soil, land, air, purity, impurity, dirt, pollution, storm, wind, dust, fire, loss, causality and such issues There is Strong provisions In verses and hadiths and other sources sentences as well as the laws of Iran. The most important research questions are: What is the legal and statutory boundary of environmental law? Does the law as well as criminal law enforcement for environmental damage there Importers or not? Given that Subject injuries and environmental challenges Is one of the most important problems that has faced Modern man with serious challenges. This problem it's important than it direction that Life-threatening symptoms become apparent and is threatened Present and future generations because of widespread environmental contamination.
    Keywords: Damage, responsibility, Environmental, Criminal Justice
  • Esfandiar Zebardast, Javad Rahmani Pages 143-161
    This study aims to examine the spatial distribution of population and activities in Zanjan province. For the analysis of the urban system of population and to evaluate the rate of urban primacy, three methods of determining primacy rate and the characteristics of the primate city, in conjunction with the indicators of decentralization and rank-size rule were applied. Then for functional analysis of urban systems indicators obtained from the theoretical literature were used by factor analysis method. Using cluster analysis the classification of urban system was obtained. Results of this study show that the Zanjan province has primacy but its intensity is reduced and the urban system is moving towards a more balanced distribution. For the functional analysis indicators such as demographic factors, educational factors - cultural, housing indicators, economic indicators were used. In the classification proposed in this study, Zanjan city is prposed as the premier city in Zanjan province, cities of Abhar, Gheydar and Mahneshan are in the second tier, cities of Khoramdareh, Soltanieh, Zarrin Abad, Gharmab, Chavarzagh, Sojas are in the third level, Zarrin Rood, Sayin Ghale, Halab, Dandy and Heedaj are in the fourth tier.
    Keywords: Urban System, Primate city, Factor Analysis, Functional analyses
  • Shaghayegh Akhavan Touisegani, Shohreh Taj, Homa Salehi Pages 163-168
    Aim of this research is to have a conceptual perception of the success rate in smartening of schools and to study consequences in the grounds of educational improvement and effectiveness of learning and teaching in individual decision making and group work skill achievements. Studied variables through this research are of independent (smartening methods) and dependent (smartening fulfillment) which literally studies the overlap of target educational centers with smartening provision. This also is in to evaluating the success rate of school smartening in motives creation for students.In this research the entire smart schools in Solegan have been studied through which the overall five school managers and fifty five instructors were questioned by interviews and questioners and the gathered information has been processed by adapting attributive and deductive statistics with the assistance of k-square distribution technique and the rest of the data processing was done through conceptual model of smart schools. The exploited results indicate that educational centers are strikingly deviated from smartening provision conducted by government and there is not elaborating relation between what has been done and improvement of tutors’ skills but fortunately at last a defining relation between smartening infrastructures and motives creations in students was found as if the existing facilities have generated attraction and lifted the education level and durability of the knowledge inculcation into students minds. It has to be mentioned that students are supposed to participate the team works, ad hoc and apprentice conferences so as to update themselves to the latest achievements.
    Keywords: fulfillment, smartening, School, Rural, Solegan
  • Sadegh Asghari Lafmejani, Mahdi Masoumi Jeshni Pages 169-187
    In recent years, the planers and Policymakers especially in developing countries have focused on the physical planning of rural settlements in order to lead of physical elements logically in rural field. The acceptance of this reality is inevitable. Because the guidance of socio-economic and physical approaches related to rural settlements without a coordinated and consistent program in the field of physical development is so difficult and impossible. The goal of present research is the study of implementation quality of rural guide plan and its socio-economic and physical effects in the border villages of Zahak Township (situated in the east of Iran). The statistical population of this research covers all villages in which guide plan has been employed and the samples are villages that at least 2 years have passed since the completion of implementation of guide plan. Based on these, in this research, 16 villages have been investigated that according to the number of households residing in these villages and by using the Cochran formula, 356 heads of households was determined as household samples. In order to achieve research goals with the use of the documentary studies, a wide range of indicators with socio-economic and physical dimensions were determined and with the use of field studies, the situation of all of them have been investigated. In this regard, field observation forms for evaluating the implementation quality of guide plan and household questionnaires was used to evaluate their effects. On the other hand, In order to analyze the data obtained from the questionnaires and field observation forms, the capabilities of ArcGIS software for spatial analysis and the capabilities of SPSS software for statistical analysis (test of One-way Anova and test result of Kendall's tau-b correlation) are used. The results showed that Implementation quality of guide plan only in three villages of 16 villages is at the desired level and also in five villages is at a low level. On the other side, based on statistical analysis, there is a significant difference in the villages between the levels of guide plan effects in different dimensions and the highest effects of guide plan is in economic dimension (With an average of 3.07) and other dimensions are lower than middle level of effects. In addition, there is a direct relationship with a medium correlation between the level of guide plan effects in studied villages and their population growth rate.
    Keywords: Guide plan, Implementation quality, Border villages, Zahak Township
  • Javad Rafei Sharifabad, Ahmad Nohegar, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi, Hamid Gholami Pages 189-199
    Optimum water resources management requires a deep understanding of the impacts of land-use changes on the hydrological cycle of the region of interest. This study set out to make an illustration of land-use changes and its consequents on groundwater quality in Yazd-Ardakan plain. The data series on EC and SAR along with satellite imageries for 1997and 20015 were used to achieve this goal. The NDVI index was used to prepare land-use map for the study area. The results suggested a reduction of 300 Km2 in the area of rangelands during the time, which has been converted to residential and urban areas. It has also been shown that the groundwater quality of the southern parts is of suitable quality for agricultural purposes, and a major reduction could be trended further towards the north. Yet, signs of groundwater quality deterioration are evident especially in the northern and eastern sections. This could be attributed to the expansion of urban areas along with the intensification of industrial activities in Meybod and Ardakan counties, as well as illegal drillings and establishment of Pistachio orchards. The outcome has been shrinking rangeland areas with dwindling groundwater resources which are on the process of heavy salinization. These could be regarded as the symptoms of an alarming situation as the land is being rearranged for the activities which heavily depend on groundwater resource.
    Keywords: Land-use, Groundwater, Yazd-Ardakan plain, Agriculture
  • Vakil Heydari Sareban, Mirnaser Mirbagheri Heir, Abazari Ashtar, Hossein Ebrahimzadeh Asmin Pages 201-212
    This paper aims to investigate the role of information and communication technology on cultural life style in the rural Areas in the Meshkinshahr County. This study is descriptive - analytical in terms of research methods, practical in terms of nature and is a library and field kind of research in terms of the type of data collection. The tool used in measuring the questionnaire was made by the researcher.Statistical society of research included all of rural that have had ICT office. In addition for determining sample size the rural peoples of settled in the rural areas of Meshkinshahr county was used Cochran formula. Finally, the sample size of rural peoples 195 was determined. Sample size was determined based on the Cochran’s formula and the required data were collected through questionnaires. Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.75-0.85). For data analysis, SPSS software was used. The results of research showed that there was a statistically significant positive relationship between language change, consumerism and behavioral change and using of ICT services. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Information, communication Technology, Cultural Life Style, Rural Life Style, Rural development, Meshkinshahr County
  • Mohammad Akhbari, Mohammad Mahmoudi Pages 213-223
    One of the important issues between I.R.Iran – Russia relation is integration between these two countries after imposing the sanctions during the period 2013-2015. Both countries have common features and proximities on the subject of sanctions imposed by the west and counter the U.S penetration. In order to better understand strategic and tactical relations of two actors, it is necessary that the relation to be analyzed in different levels. This research aims at exploring developments have taken placed between these two countries during the above mentioned period and analyze its impact on improving long-term integration between them and using descriptive - analytical methods and has let to this matter that the broad developments of the last two years occurred in international relations Iran and Russia cannot be considered as a amplification factor in the both countries long-term convergence. Although both countries are seeking to develop bilateral relation, but to suppose that this relationship is strategic is not compatible with reality.
    Keywords: Iran, Russia, Sanction, Convergence
  • Hussein Abolhassan Tanhaei, Bagher Sarookhani, Nader Gholi Ghourchian, Abbas Brahimi Ghaleh Ghazi Pages 225-234
    This study began for aimed to investigate the effect of different dimensions of social development in the island began. Systems theory Parsons was selected as a conceptual framework and various aspects of development based on four subsystem Parsons was determined. Historical research methods and techniques used in this study, analysis of documents. due to the improving indicators of justice, security, prosperity, independence, freedom and spirituality in society, spirituality, to strengthen ethics and real progress in all areas, so as to real contexts to achieve comprehensive development in the country. In planning for the realization of national reserves and actual progress must collect the talents, the formation of research groups, research and academic goals correct distribution facilities, training mighty theorists, investment in new science and functionality, boost morale and self-esteem and motivation be considered progress.
    Keywords: Social development, the scale of development, Qeshm, social system, subsystem
  • Gholam Hussein Eskani Kazzazi Pages 235-242
    Climate change is a complex volcanoes, atmosphere, oceans, and the percentage of greenhouse gases in the atmosphere is, Effects are mutual. These changes lead to changes in the water and air, changing the spatial and temporal distribution of water supply and quality of groundwater aquifers and a whole new trend in the causes of global climate. And precipitation type (solid or mab), surface currents, evaporation, Tba industrial revolution intensified the use of energy. Reports of the intergovernmental panel on climate change, suggest that average global temperatures in 2100 could not reduce the rate of 1/1 to 6/4 °C increases, this phenomenon occurs a phenomenon called global warming and climate change will result from it, the water cycle and water resources systems can be a radical change. Karun large catchment area whit about 12 large dams have been built and being built with the potential to produce 20 thousand megawatts of power generation is very important. Thus, detection and consequences of climate change and climate change in this area is very important. In this study, using data from the atmospheric general circulation models(GCM) under the SRES emissions scenarios, rainfall and temperature changes in the period 2039-2010 for the stations as the stations or Iran’s Karun basin is large, is simulated. The average monthly temperature and precipitation data required in the course of the next series of models HadCM3 and CSIRO atmospheric general circulation models under scenarios A2 and B1 using proportional data provided by the base period and further investigated Dvz.h is. The results indicate increased temperature for both models, respectively, 8/1 and 2 degrees Celsius and a decrease in rainfall for the period 2039-2010 are 6 and 4 percent.
    Keywords: climate change, Global Warming, Water resources, atmospheric general circulation, release of scenario, large Karun Basin
  • Hadi Targholizadeh, Hasan Hoseini Amini, Esmaeil Jabbari Fesenduz Pages 243-255
    Introduction
    Today, cities are against on military and missile threats. Wars in comparing with past had different dimensions and complexity and greater violence. According to a theory, today's war has not included on the borders and cities have become the new battlefield. hence no choice but to, defense and security considerations apply the necessary measures in urban design using multi-functional and multi-functional spaces that can be have main role and significant effect on reducing vulnerability of cities in enemy threats against. The aim of this study was to investigate the factors that reduce vulnerability and secure living and working in the city, using a multi-functional shelter in urban planning and development based on passive defense considerations. This study, using indicators such as land use, network communication, building quality, building age, building property, buildings structures, population density, historical building, drinking water wells and gas pipelines, based on hierarchical analysis model and also GIS has been applied in allocating of multi-functional shelters in Kashmar city.
    Methodology
    According to research goals Kashmar city were selected for study and research in this field. City of Kashmar were located in the center of Khorasan province in northeastern Iran. The method of this study isoptimum locatin and allocation of multi-functional emergency shelters with passive defense approach using GIS.for this we established an analyzing vital factors, such as land use, network communication, building quality, building age, building property, buildings structures, population density, historical building, drinking water wells and gas pipelines, based on hierarchical analysis model and also GIS has been applied in allocating of multi-functional shelters in kashmar city. In order to provide the best location for multi-functional shelters in the city, or perform an optimal allocation or location, with each level of importance for each facility or site,should be done in the regular process with consideration to vital indices. For example the best process in location has rour steps: 1) exploring the characteristics of site or activity 2) study of the proposed area condition 3) determine the main factors and their weights 4) collecting information and required data for indices. And in this study for locating themulti-functional shelters we estabilished on mentioned process and followed all the ruls and steps.
    Result and
    Discussion
    One of the most important needs in times of crisis, is using of the buildings that have the potential to become sanctuaries, to deploy the people in it and to provide their needs. Buildings such as warehouses, parking lots, buildings with no military value, libraries, chain stores and subway stations, mosques, etc can be mentioned. These places aren’t in strategic shapes but they can take a strategic role. We can change their usges, during the crisis, and used the potential spaces as a shelter. Vulnerability of urban areas are different from one place to another. Therefore, in this study, we classified the areas of kashmar city to find optimal areas for establishing of civil defense shelters in compliance with the essential predictors and factors. Therefore according to these optimal areas, shelters allocated to the appropriate areas with AHP method, and 14 spots with an area of 200 to 500 square meters were selected. Finally the sensitivity of these 14 spots, were analyzed, by Expert Choice software in consideration with 10 vital indicators, used in the location process.
    Conclusion
    The results ofoptimum location and allocation of multi-functional emergency shelters with passive defense approach using GIS, indicated that about 14 zones has been sensitivity analysis and prioritizing, and by applying a 900 meters radius as functional radius using software Expert choice all of allocation shelters has been located in within the city limits cover and those in the radius of destruction assets are critical for crisiss management. Generally all the people in the city, can be deployed in located shelters.
    Keywords: Passive Defense, Multi-Functional Shelters, AHP, GIS, Kashmar